Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 57 din 5 aprilie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 57 din 5 aprilie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 327 din 19 aprilie 2023
    Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3^3) lit. b) şi ale art. 10 alin. (5^1) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 din 29 august 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) certificat verde anulat - certificatul verde care a fost anulat de către operatorul de transport şi sistem pentru situaţia în care au fost emise certificate verzi necuvenite sau certificatul verde anulat de către operatorul pieţei de certificate verzi după ce acesta a fost achiziţionat din piaţa de certificate verzi pentru situaţia în care au fost emise şi tranzacţionate certificate verzi necuvenite, iar deducerea din numărul de certificate verzi cuvenite pe luna/lunile următoare a certificatului verde necuvenit nu poate fi realizată sau certificatul verde anulat de către operatorul pieţei de certificate verzi după stabilirea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a gradului de îndeplinire a cotei obligatorii de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2031, aflat în contul participantului la piaţa de certificate verzi;"

    2. La articolul 3 alineatul (2), litera f) se abrogă.
    3. La articolul 3 alineatul (2), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) certificat verde transferat - certificatul verde valabil care a fost plătit/încasat de către cumpărător/vânzător şi este mutat de către operatorul pieţei de certificate verzi din contul producătorului, în calitate de vânzător, în cel al furnizorului, în calitate de cumpărător, în cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării la operatorul pieţei de certificate verzi a confirmării de încasare a contravalorii certificatelor verzi vândute de către vânzător, sau certificatul verde mutat din contul de producător în cel de furnizor (pentru cazul producătorului de energie electrică din surse regenerabile care are şi obligaţia legală de achiziţie de certificate verzi), în cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării la operatorul pieţei de certificate verzi a cererii de transfer în acest sens, şi care conţine în mod obligatoriu preţul la care se realizează transferul CV din contul de producător în cel de furnizor, cu starea «CV valabil», sau certificatul verde mutat din contul producătorului de energie electrică din surse regenerabile care înstrăinează una sau mai multe centrale electrice acreditate în contul producătorului care preia centrala/centralele respectivă/respective, în condiţiile art. 10 alin. (5^1) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării la operatorul pieţei de certificate verzi a cererii de transfer a producătorului cumpărător, însoţită de contractul în baza căruia se realizează înstrăinarea şi care conţine prevederi în acest sens;"

    4. La articolul 10 alineatul (1), după litera a) se introduc două noi litere, literele a^1) şi a^2), cu următorul cuprins:
    "a^1) producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie a căror decizie de acreditare şi-a încetat aplicabilitatea ca urmare a expirării/retragerii/întreruperii/suspendării acesteia, după caz, şi deţin CV în contul propriu din RCV;
a^2) producătorii de E-SRE care deţin centrale E-SRE ca urmare a înstrăinării acestora de producătorii de E-SRE care le-au deţinut anterior, inclusiv după data de expirare a deciziei de acreditare;"

    5. La articolul 10 alineatul (1) litera b), punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(iv) producătorii de energie electrică care utilizează energia electrică produsă pentru alimentarea cu energie electrică a clienţilor racordaţi prin linii directe de centrala electrică."

    6. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În înţelesul prezentului regulament, se asimilează furnizorului de energie electrică următoarele categorii de operatori economici:
    a) operatorul de distribuţie şi operatorul de transport şi sistem, pentru alimentarea prin autofurnizare a locurilor proprii de consum, altele decât cele aferente acoperirii consumului propriu tehnologic al reţelelor electrice de distribuţie/transport;
    b) operatorul economic care deţine una sau mai multe capacităţi de stocare a energiei electrice, titular al unei licenţe pentru exploatarea comercială a acestora, care nu este/nu sunt adăugată/adăugate unei capacităţi de producere a energiei electrice, pentru alimentarea cu energie electrică a capacităţii/capacităţilor de stocare respective."

    7. La articolul 15 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) după tranzacţionarea tuturor CV emise producătorilor de E-SRE şi deţinute de aceştia, în cazul expirării/suspendării/ întreruperii/retragerii deciziei de acreditare, cu excepţia situaţiei în care respectivul producător de E-SRE are CBCV în derulare notificate către OPCV şi înregistrate în RCV şi/sau de recuperat CV din cele amânate de la tranzacţionare conform Legii;"

    8. La articolul 15, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi/sau d), OPCV nu suspendă contul de producător din RCV al participantului la PCV care are şi calitatea de producător de E-SRE acreditat sau care deţine CV, după caz, situaţie în care participantul respectiv are dreptul să transmită la PCV numai tipurile de oferte pe care le pot transmite producătorii de E-SRE."

    9. La articolul 16, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în situaţia în care un participant a fost suspendat de la PCSCV şi/sau PCTCV conform art. 15 alin. (2) lit. a) şi/sau lit. b) şi/sau lit. e), măsura suspendării este aplicată pentru un termen de 3 luni. Dacă respectivul participant dovedeşte că a înlăturat cauzele care au dus la suspendare în interiorul termenului de 3 luni, măsura suspendării este ridicată şi OPCV notifică participantului la PCV ridicarea măsurii suspendării, care produce efecte în ziua lucrătoare imediat următoare transmiterii notificării."

    10. La articolul 20 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) participanţii la PCV, codurile numerice ale CV din contul fiecărui participant, denumirea operatorului economic participant la PCV de la care CV au fost transferate, data transferului CV în cont, precum şi starea fiecărui CV (valabil, blocat, blocat temporar, consumat sau anulat);"

    11. La articolul 23, după litera o) se introduce o nouă literă, litera o^1), cu următorul cuprins:
    "o^1) transferă CV existente în contul unui producător de E-SRE la data înstrăinării uneia sau mai multor centrale de E-SRE acreditate, aferente E-SRE produse din centrala/centralele care face/fac obiectul înstrăinării, în contul producătorului care preia centrala/centralele de E-SRE respectivă/respective, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării la OPCV a cererii de transfer a producătorului de E-SRE cumpărător, însoţită de contractul în baza căruia se realizează înstrăinarea şi care conţine prevederi în acest sens;"

    12. La articolul 24, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Tranzacţiile pe PCSCV se desfăşoară în baza ofertelor de vânzare şi a ofertelor de cumpărare transmise de participanţii la această piaţă, cu următoarea frecvenţă de organizare a sesiunilor de tranzacţionare:
    a) o dată la două săptămâni, în fiecare a treia zi lucrătoare din săptămâna de tranzacţionare, în fiecare lună calendaristică, cu excepţia lunilor prevăzute la lit. b) şi c);
    b) în fiecare zi lucrătoare, pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare consecutive, anterioară ultimelor 6 zile lucrătoare din luna următoare fiecărui trimestru calendaristic, precum şi în a 18-a zi lucrătoare din luna următoare fiecărui trimestru calendaristic;
    c) în fiecare zi lucrătoare, pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare consecutive, anterioară ultimelor 6 zile lucrătoare din luna martie a fiecărui an calendaristic."

    13. La articolul 25 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) să plătească facturile pentru CV cumpărate în sesiunea de tranzacţionare până la data scadentă a acestora, care este a 3-a zi lucrătoare de la data emiterii facturii, cu excepţia cazului în care sesiunea de tranzacţionare se desfăşoară în cea de-a 18-a zi lucrătoare din luna următoare fiecărui trimestru calendaristic, caz în care data scadentă a facturii este ziua calendaristică următoare celei în care se emite factura."

    14. La articolul 49 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să factureze contravaloarea CV vândute pe PCBCV-ND, în perioada de valabilitate a contractului, respectând termenele şi condiţiile impuse prin contract;"

    15. La articolul 49 alineatul (2), după litera c) se introduc două noi litere, literele d) şi e), cu următorul cuprins:
    "d) să transmită la OPCV copii ale actelor adiţionale în termen de 3 zile lucrătoare de la data încheierii acestora;
e) să menţioneze în CBCV cantitatea de CV tranzacţionată în baza acestuia, respectiv o cantitate fixă de CV/o cantitate variabilă încadrată între un minim şi un maxim de CV sau o cantitate estimată de CV."

    16. Articolul 58 se abrogă.


    ART. II
    Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale“ OPCOM - S.A. actualizează procedurile proprii specifice, cu consultarea operatorilor economici din sectorul energiei electrice, şi le transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei spre informare în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice şi Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale“ OPCOM - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IV
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 5 aprilie 2023.
    Nr. 57.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016