Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 563/C din 17 februarie 2022  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului justiţiei, al ministrului afacerilor interne, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 1.274/C/111/2.037/1.123/C/2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecţilor sau inculpaţilor în cadrul procedurilor penale în care sunt privaţi de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 563/C din 17 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului justiţiei, al ministrului afacerilor interne, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 1.274/C/111/2.037/1.123/C/2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecţilor sau inculpaţilor în cadrul procedurilor penale în care sunt privaţi de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 387 din 20 aprilie 2022
    În temeiul:
    - art. 209 alin. (17),art. 218 alin. (4),art. 228 alin. (2) şi art. 244^1 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
    – titlului III „Dispoziţii privind cooperarea cu statele membre ale Uniunii Europene în aplicarea Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI a Consiliului Uniunii Europene din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre“ din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară;
    – art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 62 alin. (1), art. 70 alin. (1) şi (2) şi art. 76 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 7 alin. (3) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat, cu completările ulterioare,

    ministrul justiţiei, ministrul afacerilor interne, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emit următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului justiţiei, al ministrului afacerilor interne, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 1.274/C/111/2.037/1.123/C/2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecţilor sau inculpaţilor în cadrul procedurilor penale în care sunt privaţi de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 din 4 octombrie 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    În aplicarea art. 209 alin. (17), art. 218 alin. (4),art. 228 alin. (2) şi art. 244^1 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, a titlului III «Dispoziţii privind cooperarea cu statele membre ale Uniunii Europene în aplicarea Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI a Consiliului Uniunii Europene din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre» din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 411 din 27 mai 2019, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 23 mai 2016, formularul cuprinzând informarea scrisă a suspecţilor sau inculpaţilor în cadrul procedurilor penale în care sunt privaţi de libertate sau persoanelor arestate în baza unui mandat european de arestare, cu privire la drepturile acestora, va avea forma prevăzută în anexele nr. 1-3, care fac parte integrantă din prezentul ordin."

    2. În anexa nr. 1, litera G se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "G. Dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret
    Dacă nu înţelegeţi, nu vă exprimaţi bine sau nu puteţi comunica în limba vorbită de autorităţi, aveţi dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret, care vă va ajuta să comunicaţi cu autorităţile, să luaţi cunoştinţă de piesele dosarului, să vorbiţi şi să puneţi concluzii în instanţă.
    Dacă nu vorbiţi sau nu înţelegeţi limba vorbită de autorităţi, aveţi dreptul de a vă fi comunicată o traducere scrisă a rechizitoriului, precum şi a minutei şi a hotărârii instanţei.
    În cazurile în care asistenţa juridică este obligatorie, interpretul vă poate ajuta în mod gratuit să comunicaţi cu avocatul dumneavoastră.
    Aveţi dreptul de a vi se comunica, în limba pe care o înţelegeţi, motivele pentru care aţi fost reţinut/arestat la domiciliu/arestat preventiv."

    3. În anexa nr. 2, literele A, C şi D se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "A. Dreptul de a fi informat cu privire la conţinutul mandatului european de arestare
    Aveţi dreptul să fiţi informat, în limba pe care o înţelegeţi, cu privire la motivele reţinerii şi la conţinutul mandatului european de arestare.
    Aveţi dreptul de a vi se înmâna o copie a mandatului european de arestare şi, în cazul în care nu înţelegeţi limba română, traducerea acestuia într-o limbă pe care o înţelegeţi.
    În cazul în care aţi fost condamnat în lipsă, aveţi dreptul de a vi se înmâna o copie a hotărârii.
    ........................................
C. Dreptul de a fi asistat de un avocat
    Aveţi dreptul de a fi asistat de un avocat, ales sau numit din oficiu. Dacă nu aveţi posibilitatea să vă angajaţi un avocat ales, organele de poliţie, procurorul sau judecătorul în faţa căruia veţi fi prezentat trebuie să vă informeze cum puteţi obţine asistenţă juridică gratuită.
    Măsura reţinerii sau arestării provizorii poate fi luată numai după ascultarea dumneavoastră în prezenţa avocatului.
    Dacă vi se acordă asistenţă juridică din oficiu, aceasta este gratuită.
    Avocatul este independent de organele de poliţie, procuror şi judecător şi nu va divulga, fără acordul dumneavoastră, nicio informaţie pe care i-o comunicaţi. Aveţi dreptul de a discuta cu un avocat în condiţii de confidenţialitate.
    În cazul în care aţi fost arestat provizoriu în baza unui mandat european de arestare, aveţi dreptul de a solicita să fiţi asistat de către un avocat în statul emitent, ales sau desemnat din oficiu.
D. Dreptul la interpretare şi traducere
    Dacă nu vorbiţi, nu vă exprimaţi bine ori nu puteţi comunica în limba vorbită de autorităţile române, aveţi dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret. Interpretul vă va ajuta să comunicaţi cu avocatul dumneavoastră şi autorităţile române, să vorbiţi, să daţi declaraţii şi să puneţi concluzii în instanţă."

    4. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, cu următorul cuprins:
    "    ANEXA 3

    INFORMARE
    privind drepturile persoanei minore private de libertate în cadrul procesului penal Dacă aveţi mai puţin de 18 ani şi împotriva dumneavoastră s-a dispus măsura reţinerii, a arestului la domiciliu sau a arestării preventive, aveţi următoarele drepturi:
    A. Dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal
    Refuzul de a da declaraţii nu va fi interpretat ca o declaraţie de vinovăţie şi nu va atrage alte consecinţe defavorabile asupra dumneavoastră.
    Dacă veţi da declaraţii, acestea vor putea fi folosite ca mijloc de probă împotriva dumneavoastră.
    B. Dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care sunteţi arestat/reţinut şi la încadrarea juridică a acesteia
    În cazul în care sunteţi arestat în baza unui mandat european de arestare, aveţi dreptul să fiţi informat cu privire la conţinutul acestuia. În cazul în care aţi fost condamnat în lipsă, aveţi dreptul de a vi se înmâna o copie a hotărârii.
    C. Dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii
    Puteţi consulta dosarul dumneavoastră în condiţiile prevăzute de lege, personal sau prin avocat. Aceasta înseamnă că puteţi studia actele dosarului, puteţi nota date sau informaţii din dosar şi puteţi obţine fotocopii (copii xerox) pe cheltuiala dumneavoastră.
    Data şi durata consultării, în cursul urmăririi penale, vor fi stabilite de către procuror.
    În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, pentru motive temeinice. Dacă aveţi calitatea de inculpat, această restricţionare nu poate dura mai mult de 10 zile.
    În toate cazurile, avocatului care vă asistă sau vă reprezintă nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile dumneavoastră.
    D. Dreptul de a avea un avocat
    Aveţi dreptul de a fi asistat şi reprezentat de un avocat ales şi plătit de dumneavoastră.
    Dacă nu doriţi să vă desemnaţi un avocat ales, vi se va desemna un avocat din oficiu.
    Dacă vi se desemnează un avocat din oficiu, serviciile acestuia sunt gratuite.
    În cazul în care aţi fost arestat provizoriu în baza unui mandat european de arestare, aveţi dreptul de a solicita să fiţi asistat de către un avocat în statul emitent, ales sau desemnat din oficiu.
    E. Dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii
    Puteţi propune administrarea de probe (de exemplu, audierea unor persoane, efectuarea unor expertize, prezentarea unor înscrisuri sau mijloace materiale de probă), puteţi ridica excepţii (de exemplu, excepţii de necompetenţă, excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală - în procedura camerei preliminare, excepţii de neconstituţionalitate) şi puteţi pune concluzii prin exprimarea punctului dumneavoastră de vedere cu privire la toate aspectele cauzei.
    F. Dreptul de a formula orice alte cereri pe parcursul procesului penal, ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei
    Puteţi formula orice alte cereri care contribuie la soluţionarea cauzei dumneavoastră (spre exemplu, cereri de recuzare, cereri de acordare a înlesnirilor necesare pregătirii apărării efective, cereri de schimbare a încadrării juridice).
    G. Dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret
    Dacă nu vorbiţi, nu înţelegeţi ori nu puteţi comunica în limba vorbită de autorităţi, aveţi dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret, care vă va ajuta să comunicaţi cu autorităţile, să luaţi cunoştinţă de piesele dosarului, să vorbiţi şi să puneţi concluzii în instanţă.
    Dacă nu vorbiţi sau nu înţelegeţi limba vorbită de autorităţi, aveţi dreptul de a vă fi comunicată o traducere scrisă a rechizitoriului, precum şi a minutei şi a hotărârii instanţei.
    În cazurile în care asistenţa juridică este obligatorie, interpretul vă poate ajuta în mod gratuit să comunicaţi cu avocatul dumneavoastră.
    Aveţi dreptul de a vi se comunica în limba pe care o înţelegeţi motivele pentru care aţi fost reţinut/arestat la domiciliu/arestat preventiv.
    H. Dreptul de a apela la un mediator
    În cazurile permise de lege, aveţi dreptul de a folosi procedura medierii pentru stingerea conflictului.
    Nu puteţi fi constrâns să folosiţi medierea dacă nu doriţi acest lucru.
    I. Dreptul de a fi informat cu privire la drepturile dumneavoastră
    Aveţi dreptul ca organele judiciare (poliţist, procuror, judecător) să vă comunice care sunt drepturile dumneavoastră pe parcursul urmăririi penale şi al judecăţii.
    J. Dreptul de a informa o altă persoană cu privire la arestare sau reţinere/informarea consulatului sau ambasadei ţării dumneavoastră
    Imediat după luarea măsurii reţinerii sau a arestului la domiciliu aveţi dreptul de a anunţa personal sau de a solicita organului judiciar care a dispus măsura să anunţe un membru al familiei dumneavoastră sau o altă persoană aleasă de dumneavoastră despre măsura care a fost luată şi despre locul unde vă aflaţi.
    Dacă asupra dumneavoastră a fost luată măsura arestului preventiv:
    - judecătorul va informa de îndată un membru al familiei dumneavoastră ori o altă persoană desemnată de dumneavoastră;
    – imediat după ce veţi fi dus într-un loc de deţinere, aveţi dreptul de a anunţa personal sau de a cere administraţiei locului de deţinere să anunţe un membru al familiei sau o altă persoană aleasă de dumneavoastră despre locul unde vă aflaţi.
    Atât în cazul reţinerii, cât şi al arestării preventive, dacă veţi fi mutat într-un alt loc de deţinere, aveţi de asemenea dreptul de a anunţa personal sau de a cere administraţiei locului de deţinere să înştiinţeze un membru al familiei sau o altă persoană aleasă de dumneavoastră asupra locului în care aţi fost transferat.
    În cazul reţinerii şi al arestării preventive, dreptul de a anunţa personal aceste persoane vă poate fi refuzat doar pentru motive temeinice, care se consemnează în procesul-verbal.
    Dacă nu sunteţi cetăţean român, aveţi dreptul de a anunţa sau de a cere poliţistului sau procurorului (dacă sunteţi reţinut) sau judecătorului ori instanţei de judecată (dacă sunteţi arestat preventiv sau arestat la domiciliu) să anunţe misiunea diplomatică ori oficiul consular al statului al cărui cetăţean sunteţi.
    Dacă nu doriţi să anunţaţi autorităţile din ţara dumneavoastră, puteţi anunţa sau cere anunţarea unei organizaţii internaţionale umanitare.
    De asemenea, dacă sunteţi refugiat sau, din orice alt motiv, vă aflaţi sub protecţia unei organizaţii internaţionale, puteţi anunţa sau solicita anunţarea reprezentanţei acesteia.
    K. Dreptul la evaluare medicală şi asistenţă medicală
    Dacă sunteţi arestat preventiv sau reţinut, aveţi dreptul la o evaluare medicală, precum şi la asistenţă medicală, în condiţiile legii. Vă rugăm să spuneţi organului judiciar dacă aveţi nevoie de astfel de asistenţă.
    L. Perioada de privare de libertate
    Puteţi fi reţinut de către poliţist sau procuror pentru cel mult 24 de ore. În durata reţinerii nu se includ timpul strict necesar conducerii la sediul organului judiciar şi nici termenul de 8 ore în cazul în care aţi fost adus cu mandat de aducere.
    Măsura arestului la domiciliu şi măsura arestării preventive pot fi luate împotriva dumneavoastră atât în timpul urmăririi penale, cât şi în procedura camerei preliminare şi în timpul judecăţii, pentru o perioadă de 30 de zile.
    În cursul urmăririi penale această perioadă poate fi prelungită de către judecătorul de drepturi şi libertăţi dacă temeiurile care au determinat arestarea iniţială impun în continuare privarea de libertate sau există temeiuri noi care justifică prelungirea măsurii, fiecare prelungire neputând să depăşească 30 de zile. Durata maximă a măsurii arestului la domiciliu sau arestării preventive, în cursul urmăririi penale, este de 180 de zile.
    În cursul procedurii de cameră preliminară şi al judecăţii, judecătorul poate menţine măsura după expirarea celor 30 de zile atunci când constată că temeiurile care au determinat luarea măsurii se menţin sau există temeiuri noi care justifică o măsură preventivă.
    În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a arestului la domiciliu sau a arestului preventiv nu poate fi mai mare de jumătatea maximului pedepsei prevăzute în lege pentru infracţiunea pentru care sunteţi judecat. În toate cazurile, durata arestului la domiciliu sau a arestării preventive în primă instanţă nu poate depăşi 5 ani.
    În tot cursul procedurii de cameră preliminară, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii arestării preventive şi a măsurii arestului la domiciliu sau dacă au apărut temeiuri noi care să justifice menţinerea acestor măsuri.
    În tot cursul judecăţii, până la pronunţarea hotărârii, instanţa, din oficiu, prin încheiere, verifică periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii arestării preventive şi a măsurii arestului la domiciliu sau dacă au apărut temeiuri noi care să justifice menţinerea acestor măsuri.
    Reţinerea şi arestarea preventivă pot fi dispuse faţă de dumneavoastră în mod excepţional.
    M. Dreptul de a contesta măsura dispusă
    - Dacă sunteţi reţinut:
    Dacă aţi fost reţinut de poliţie, aveţi dreptul de a contesta măsura la procurorul care supraveghează urmărirea penală, înainte de expirarea duratei acesteia. Procurorul se va pronunţa de îndată.
    Dacă aţi fost reţinut de către procuror, puteţi contesta măsura la prim-procurorul parchetului sau, după caz, la procurorul ierarhic superior. Acesta se va pronunţa de îndată.
    – Dacă sunteţi arestat preventiv sau la domiciliu, în cursul urmăririi penale sau în cursul procedurii de cameră preliminară, puteţi formula o contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare, dacă aţi fost prezent la pronunţare, sau de când măsura v-a fost comunicată, dacă nu aţi fost prezent la pronunţare.
    Contestaţia o veţi depune la judecătorul de drepturi şi libertăţi sau la judecătorul de cameră preliminară care a luat măsura arestării preventive sau la domiciliu a dumneavoastră.
    – Dacă sunteţi arestat preventiv sau la domiciliu în cursul judecăţii:
    Puteţi formula o contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare (dacă aţi fost prezent la pronunţare) sau de când măsura v-a fost comunicată, dacă nu aţi fost prezent la pronunţare.
    Împotriva încheierii prin care s-a dispus arestarea provizorie în baza unui mandat european de arestare, aveţi dreptul de a formula contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare.
    Contestaţia o veţi depune la instanţa care a dispus măsura.
    N. Dreptul de a cere revocarea sau înlocuirea măsurii arestului la domiciliu sau a arestării preventive
    Aveţi dreptul de a cere revocarea măsurii privative de libertate, în cazul în care consideraţi că au încetat temeiurile care au determinat-o sau au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii, precum şi dreptul de a cere înlocuirea măsurii privative de libertate cu o altă măsură preventivă mai uşoară.
    O. Dreptul de a contesta durata procesului penal
    Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, aveţi dreptul de a introduce o contestaţie prin care solicitaţi accelerarea procedurii.
    Contestaţia poate fi introdusă după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale (pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale), după cel puţin un an de la trimiterea în judecată (pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă) şi după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac (pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare).
    P. Dreptul de a fi informat cu privire la principalele etape ale procesului penal
    Organele judiciare trebuie să vă informeze cu privire la principalele etape ale unui proces penal.
    Q. Dreptul ca părinţii sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia vă aflaţi temporar ori, în situaţiile prevăzute de lege, un alt adult desemnat de dumneavoastră şi acceptat de organul judiciar să primească informaţiile privind drepturile dumneavoastră
    R. Dreptul la protecţia vieţii private, în condiţiile legii
    Legea prevede anumite reguli pentru protejarea vieţii dumneavoastră private. Spre exemplu, şedinţa de judecată este nepublică.
    S. Dreptul de a fi însoţit de părinţi sau, după caz, tutore, curator ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia vă aflaţi temporar ori, în situaţiile prevăzute de lege, un alt adult desemnat de dumneavoastră şi acceptat de organul judiciar, în timpul diferitelor etape ale procedurii, conform legii
    La efectuarea oricărui alt act de urmărire penală la care sunteţi citat, vor fi citaţi şi părinţii sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia vă aflaţi temporar ori, în situaţiile prevăzute de lege, un alt adult desemnat de dumneavoastră şi acceptat de organul judiciar, în condiţiile legii.
    T. Dreptul de a fi evaluat prin intermediul referatului de evaluare
    Acest referat de evaluare va fi efectuat de către serviciul de probaţiune. În timpul urmăririi penale, procurorul poate decide dacă este necesar referatul de evaluare. În cazul în care veţi fi trimis în judecată, referatul de evaluare este obligatoriu, cu excepţia cazului în care efectuarea acestuia contravine interesului superior al minorului.
    Dacă pe parcursul procesului penal situaţia dumneavoastră se schimbă considerabil, puteţi solicita organului judiciar efectuarea unui nou referat de evaluare.
    Aceeaşi cerere o pot face părinţii sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia vă aflaţi.
    Organul judiciar va decide cu privire la cerere.
    U. Dreptul de a fi prezent la judecarea cauzei
    V. Dreptul la exercitarea căilor de atac, în condiţiile legii
    W. Dreptul la condiţii speciale de executare a măsurii privative de libertate
    Aveţi dreptul la un regim special de executare a măsurii reţinerii sau arestului preventiv, stabilit în raport cu particularităţile vârstei dumneavoastră, astfel încât măsura preventivă să nu vă afecteze dezvoltarea fizică, psihică sau morală, potrivit legii.
    Astfel, beneficiaţi de condiţii speciale de executare a măsurii reţinerii sau arestului preventiv, cum ar fi:
    - veţi fi cazat, de regulă, împreună cu alte persoane minore, separat de persoanele adulte;
    – pe timpul executării arestării preventive, vi se va acorda asistenţă psihologică, în condiţiile stabilite de lege;
    – în măsura în care nu se împiedică buna desfăşurare a procesului penal, vi se va asigura posibilitatea menţinerii legăturii cu membrii familiei sau persoanele apropiate, prin suplimentarea dreptului la vizite, convorbiri telefonice sau online;
    – aveţi dreptul la educaţie, care va fi restrâns pentru motive privind desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal;
    – aveţi dreptul să solicitaţi să prestaţi muncă pe parcursul executării arestării preventive, în condiţiile legii.
    X. Dacă aveţi mai puţin de 18 ani, cauza dumneavoastră va fi judecată de urgenţă şi cu precădere.
    NOTĂ:
    Persoanei minore private de libertate în baza unui mandat european de arestare i se înmânează şi informarea prevăzută la anexa nr. 2 la ordin."


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul justiţiei,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
                    Corina-Alina Corbu
                    Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,
                    Gabriela Scutea

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016