Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 561 din 2 iunie 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999 privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 561 din 2 iunie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999 privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 292 din 24 iunie 1999

    Ministrul finanţelor,
    în baza prevederilor art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999 privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici şi ale art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările ulterioare,

    emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999 privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi unităţile lor subordonate vor lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                           Ministrul finanţelor,
                           Decebal Traian Remeş

    Bucureşti, 2 iunie 1999.
    Nr. 561.


    ANEXĂ


                               NORME METODOLOGICE
       de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
      11/1999 privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici

    1. Prezentele norme metodologice reglementează modalităţile de aplicare a dispoziţiilor privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici, prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999, denumită în continuare ordonanţă.
    2. De prevederile art. 1 sau 2 din ordonanţă, după caz, beneficiază contribuabilii, persoane juridice, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    - achită integral la termenele legale sau în condiţiile precizate la art. 2 toate obligaţiile curente la bugetul de stat pentru anul 1999, reprezentând impozit pe profit, impozit pe salarii, T.V.A., accize şi impozit pe ţiţei şi gaze naturale;
    - achită toate ratele din sumele eşalonate cu termene de plată în anul 1999.
    3. Contribuabilii, persoane juridice, care, conform înregistrărilor proprii, se încadrează în prevederile art. 1 sau 2 din ordonanţă, după caz, întocmesc "Situaţia privind obligaţiile curente la bugetul de stat pentru anul 1999, achitate conform prevederilor art. 1 sau 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999", conform modelului nr. 1 anexat la prezentele norme metodologice. Pe baza acestei situaţii ei pot solicita, după depunerea bilanţului contabil pentru anul 1999, organelor fiscale teritoriale la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe verificarea constituirii obligaţiilor curente la bugetul de stat pe anul 1999, reprezentând impozit pe profit, impozit pe salarii, T.V.A., accize şi impozit pe ţiţei şi gaze naturale, şi a plăţilor efective în contul acestor obligaţii.
    4. Organele fiscale teritoriale, conform prevederilor art. 1 alin. 1 din ordonanţa, procedează la verificarea datelor înscrise în situaţia întocmită potrivit precizărilor pct. 3 şi depusa de contribuabilul persoana juridică. Rezultatele verificării se înscriu într-un act de constatare, în care se vor preciza încadrarea contribuabilului în prevederile art. 1 sau 2 din ordonanţa, după caz, precum şi reducerea care se acordă pentru fiecare obligaţie fiscală. Un exemplar al actului de constatare întocmit va fi transmis contribuabilului.
    5. - (1) Înregistrarea în contabilitate, în cursul anului 1999, a sumelor virate integral la bugetul de stat la nivelul sumelor datorate şi înregistrate se realizează astfel:

               % = 5121 "Conturi la bănci în lei"
    441 "Impozitul pe profit"
    4423 "T.V.A. de plata"
    444 "Impozitul pe salarii"
    446 "Alte impozite,
        taxe şi vărsăminte
        asimilate" (accize)
    446 "Alte impozite, taxe
        şi vărsăminte asimilate"
        (impozit pe ţiţei şi
        gaze naturale)


    (2) Înregistrarea în contabilitatea contribuabililor, în anul următor, a reducerii calculate şi acordate în urma verificărilor efectuate de organele fiscale se realizează astfel:
    a) în cazul restituirii sumelor în contul contribuabililor:

    5121 "Conturi la bănci = 7718 "Alte venituri excepţionale
         în lei" din operaţiuni de gestiune"


    b) în cazul compensării cu alte sume datorate de contribuabili, reprezentând impozite şi taxe scadente:

                 % = 7718 "Alte venituri excepţionale din
                                              operaţiuni de gestiune"
    441 "Impozitul pe profit"
    4423 "T.V.A. de plată"
    444 "Impozitul pe salarii"
    446 "Alte impozite, taxe
         şi vărsăminte asimilate"
    448 "Alte datorii şi creanţe
         cu bugetul statului"


    6. De prevederile art. 3 din ordonanţă beneficiază contribuabilii, persoane juridice, care, după efectuarea plăţilor restante la bugetul de stat, reprezentând impozit pe profit, impozit pe salarii, T.V.A., accize şi impozit pe ţiţei şi gaze naturale, îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii timp de 12 luni consecutive:
    - achită integral la termenele legale sau în condiţiile precizate la art. 2 din ordonanţa toate obligaţiile curente la bugetul de stat, reprezentând impozit pe profit, impozit pe salarii, T.V.A., accize şi impozit pe ţiţei şi gaze naturale, aferente perioadei menţionate;
    - achită toate ratele din sumele eşalonate cu termene de plată în perioada menţionată.
    7. Contribuabilii, persoane juridice, care, conform înregistrărilor proprii, se încadrează în prevederile art. 3 din ordonanţa, întocmesc "Situaţia privind obligaţiile la bugetul de stat, achitate conform prevederilor art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999, 12 luni consecutive", conform modelului nr. 2 anexat la prezentele norme metodologice. Pe baza acestei situaţii ei pot solicita, după depunerea bilanţului contabil pe anul 2000, organelor fiscale teritoriale la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe verificarea constituirii obligaţiilor curente la bugetul de stat pe cele 12 luni consecutive, reprezentând impozit pe profit, impozit pe salarii, T.V.A., accize şi impozit pe ţiţei şi gaze naturale, şi a plăţilor efective în contul acestor obligaţii.
    8. Conform prevederilor art. 1 alin. 1 din ordonanţa, organele fiscale teritoriale procedează la verificarea datelor înscrise în situaţia întocmită conform prevederilor pct. 7 şi depusa de contribuabilul persoana juridică. Rezultatele verificării se înscriu într-un act de constatare, în care se vor preciza încadrarea contribuabilului în prevederile art. 3 din ordonanţa, precum şi reducerea care se acordă pentru fiecare obligaţie fiscală. Un exemplar al actului de constatare întocmit va fi transmis contribuabilului.
    9. - (1) Pentru a beneficia de prevederile art. 1, 2 sau 3 din ordonanţa, după caz, contribuabilii, persoane juridice, trebuie să îşi achite integral obligaţiile curente la bugetul de stat, reprezentând impozit pe profit, impozit pe salarii, T.V.A., accize şi impozit la ţiţei şi gaze naturale.
    (2) Neplata integrală a cel puţin unuia dintre impozitele menţionate la alin. (1) atrage pierderea dreptului de a solicita acordarea facilităţilor şi pentru celelalte impozite.
    10. Contribuabilii, persoane juridice, care s-au încadrat în prevederile art. 1, 2 sau 3 din ordonanţă, după caz, beneficiază lunar, în continuare până la sfârşitul anului 2000, de o bonificaţie de 5% pentru fiecare obligaţie bugetară menţionată la art. 1 din ordonanţă şi achitată în termenul legal.
    11. Înregistrarea în contabilitate a bonificaţiilor de 5% în conformitate cu prevederile art. 4 din ordonanţă, în condiţiile înregistrării integrale a sumelor datorate în anul 2000 bugetului de stat, se efectuează prin articolul contabil:

    441 "Impozitul pe profit" = %
         sau, după caz, 5121 "Conturi curente la
    4423 "T.V.A. de plata" bănci în lei" (suma efectiv
    444 "Impozitul pe salarii" plătită)
    446 "Alte impozite, taxe 7718 "Alte venituri excepţionale
        şi vărsăminte asimilate" din operaţiuni de gestiune"
        (accize) (bonificaţia de 5%)
    446 "Alte impozite, taxe
        şi vărsăminte asimilate"
        (impozit pe ţiţei şi gaze
        naturale)


    12. În anul 2000 contribuabilii, persoane juridice, care beneficiază de bonificaţii conform art. 4 din ordonanţă, vor declara la termenele legale obligaţiile de plată efective reprezentând impozit pe profit, T.V.A., impozit de salarii, accize şi impozit pe ţiţei şi gaze naturale, după deducerea din impozitul datorat a bonificaţiilor calculate.
    13. Contribuabilii la care, în urma controalelor organelor competente, se constata diferenţe de plata la obligaţiile datorate bugetului de stat nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanţei, dacă aceste diferenţe, împreună cu majorările de întârziere aferente, nu sunt achitate în termen de 15 zile de la data constatării acestora. Termenul de 15 zile pentru plata obligaţiilor fiscale constatate ulterior se menţine şi în cazul contribuabililor care au exercitat căile de atac administrative potrivit Legii nr. 105/1997 pentru soluţionarea obiecţiunilor, contestaţiilor şi a plângerilor asupra sumelor constatate şi aplicate prin actele de control sau de impunere, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 13/1999 sau cea prevăzută de Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990.
    14. Facilităţile acordate contribuabililor, persoane juridice, conform ordonanţei, la care, în urma controalelor efectuate de organele competente, se constata diferenţe de plata a obligaţiilor datorate bugetului de stat, se anulează în cazul nerespectării prevederilor art. 5 din ordonanţă. Organele fiscale teritoriale vor proceda la recalcularea obligaţiilor către bugetul de stat şi la calcularea majorărilor de întârziere aferente pe întreaga perioadă.


    MODELUL Nr. 1

    Societatea/Compania ..........................
    Sediul......................................
    Înregistrată la ............... sub nr. ......
    Codul fiscal .................................
    Numărul de înregistrare ......................


                                  SITUAŢIA*)
        privind obligaţiile curente la bugetul de stat pentru anul 1999,
               achitate conform prevederilor art. 1 sau 2 din
                Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999

┌────┬───────────────────┬─────┬────────┬─────┬──────┬───────┬─────────────────┐
│ │ │Sume-│ │ │ │Majoră-│Suma obligaţiilor│
│ │ │ le │ │ │ │rile │pentru care se │
│Nr. │ Impozite, │dato-│Termenul│Suma │Data │ de │solicită reducere│
│crt.│ taxe │rate │de plată│achi-│plăţii│întâr- │după depunerea │
│ │ │ │ │tată │ │ziere │bilanţului pe │
│ │ │ │ │ │ │ │ anul 1999 │
├────┼───────────────────┼─────┼────────┼─────┼──────┼───────┼─────────────────┤
│ 1. │ Impozit pe profit │ │ │ │ │ │ │
│ 2. │ T.V.A. │ │ │ │ │ │ │
│ 3. │ Impozit pe salarii│ │ │ │ │ │ │
│ 4. │ Accize │ │ │ │ │ │ │
│ 5. │ Impozit pe ţiţei │ │ │ │ │ │ │
│ │ şi gaze naturale │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴─────┴────────┴─────┴──────┴───────┴─────────────────┘

    *) Situaţia se va întocmi pentru fiecare lună a anului 1999.

   Conducătorul unităţii, Conducătorul compartimentului financiar-contabil,
   ...................... ................................................
    (numele, prenumele, (numele, prenumele şi semnătura)
   semnătura şi ştampila)



    MODELUL Nr. 2

    Societatea/Compania ...............................
    Sediul.............................................
    Înregistrată la .................... sub nr. ......
    Codul fiscal ......................................
    Numărul de înregistrare ..........................


                                       SITUAŢIA*)
      privind obligaţiile la bugetul de stat, achitate conform prevederilor
  art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/1999, 12 luni consecutive

┌────┬───────────────────┬─────┬────────┬─────┬──────┬───────┬─────────────────┐
│ │ │Sume-│ │ │ │Majoră-│Suma obligaţiilor│
│ │ │ le │ │ │ │rile │pentru care se │
│Nr. │ Impozite, │dato-│Termenul│Suma │Data │ de │solicită reducere│
│crt.│ taxe │rate │de plată│achi-│plăţii│întâr- │după depunerea │
│ │ │ │ │tată │ │ziere │bilanţului pe │
│ │ │ │ │ │ │ │ anul 2000 │
├────┼───────────────────┼─────┼────────┼─────┼──────┼───────┼─────────────────┤
│ 1. │ Impozit pe profit │ │ │ │ │ │ │
│ 2. │ T.V.A. │ │ │ │ │ │ │
│ 3. │ Impozit pe salarii│ │ │ │ │ │ │
│ 4. │ Accize │ │ │ │ │ │ │
│ 5. │ Impozit pe ţiţei │ │ │ │ │ │ │
│ │ şi gaze naturale │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴─────┴────────┴─────┴──────┴───────┴─────────────────┘

    *) Situaţia se va întocmi pentru fiecare lună din cele 12 consecutive pentru
care obligaţiile bugetare s-au achitat conform art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 11/1999.

    Conducătorul unităţii, Conducătorul compartimentului financiar-contabil,
    ..................... ............................................
    (numele, prenumele, (numele, prenumele şi semnătura)
     semnătura şi ştampila)


                    ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016