Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 56 din 19 iulie 2013  pentru modificarea si completarea Regulamentului de emitere a certificatelor verzi, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 43/2011    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 56 din 19 iulie 2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului de emitere a certificatelor verzi, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 43/2011

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 472 din 30 iulie 2013

    Având în vedere prevederile Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

    ART. I
    Regulamentul de emitere a certificatelor verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 43/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 768 din 1 noiembrie 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 10, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) OTS emite lunar CV operatorilor economici acreditaţi, începând cu data emiterii deciziei de acreditare de către ANRE, pentru cantitatea de energie electrică produsă din centrale electrice care utilizează SRE din care se scad:
    a) cantitatea de energie electrică necesară asigurării consumului propriu tehnologic al acestora; şi
    b) cantităţile de energie electrică livrate suplimentar faţă de cantităţile de energie electrică din notificările fizice orare transmise OTS de producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie, în cazul unităţilor dispecerizabile de producere a energiei electrice.
    (2) În cazul în care pentru amplasamentul centralei se achiziţionează energie electrică din sistem, pe baza informaţiilor transmise de operatorii economici acreditaţi conform prevederilor art. 9, OTS emite CV după validarea calculelor transmise de operatorii economici acreditaţi prin care aceştia stabilesc cantitatea de E-SRE care beneficiază de CV, utilizând formula:
    E(SRE-CV) = E(LRE) + E(LC) - E(C) - E(NF) [MWh],
    unde:
    E(SRE-CV) - E-SRE care beneficiază de CV;
    E(LRE) - energia electrică produsă din SRE şi livrată în reţeaua electrică;
    E(LC) - energia electrică produsă din SRE şi livrată la consumatori racordaţi la barele centralei, inclusiv către locurile proprii de consum ale operatorilor economici acreditaţi situate pe acelaşi amplasament cu centrala electrică, altele decât cele aferente CPT;
    E(C) - energia electrică consumată din reţeaua electrică în perioada în care centrala electrică a funcţionat;
    E(NF) - energia electrică livrată suplimentar de unităţile dispecerizabile de producere a energiei electrice faţă de cantităţile de energie electrică din notificările fizice orare transmise la OTS."

    2. Titlul secţiunii a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "SECŢIUNEA a 2-a
    Stabilirea numărului de CV emise şi condiţii de acordare a acestora"

    3. La articolul 11, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), numărul de CV emise lunar pentru energia electrică produsă în centralele electrice aferente tehnologiilor pentru care sunt adoptate, prin hotărâre a Guvernului, măsuri de reducere a numărului de CV conform art. 29 alin. (3) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se determină pentru cantitatea de E-SRE stabilită conform art. 10, având în vedere numărul de CV pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat în reţeaua electrică şi/sau la consumator, specificat în decizia de acreditare emisă de ANRE."

    4. După articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 11^1. - (1) În perioada 1 iulie 2013-31 martie 2017, din numărul de CV emise conform prevederilor art. 11, OTS amână de la tranzacţionare pe piaţa de CV, inclusiv de la transferul din contul de producător în contul de furnizor pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii de achiziţie de CV, un număr de CV conform prevederilor art. 6 alin. (2^1) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Numărul total de CV emise lunar şi amânate de la tranzacţionare, inclusiv de la transferul din contul de producător în contul de furnizor pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii de achiziţie de CV, se transmite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, OPCV şi ANRE, iar codurile acestora se comunică ulterior pe măsură ce sunt eliberate de OTS.
    (3) CV amânate de la tranzacţionare, inclusiv de la transferul din contul de producător în contul de furnizor pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii de achiziţie de CV, vor fi înregistrate în mod distinct în Registrul de evidenţă a beneficiarilor de CV şi a CV emise, cu menţiunea «CV amânate de la tranzacţionare»"

    5. După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 14^1. - (1) În cazul CV amânate de la tranzacţionare, inclusiv de la transferul din contul de producător în contul de furnizor pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii de achiziţie de CV, în condiţiile art. 11^1, eliberarea CV pentru tranzacţionare se face lunar, în mod eşalonat, începând cu data încetării amânării de la tranzacţionare, după cum urmează:
    a) începând cu 1 aprilie 2017, în cazul centralelor hidroelectrice noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW şi în cazul centralelor electrice solare, proporţional cu numărul mediu lunar de CV amânate în perioada 1 iulie 2013-31 martie 2017 şi cu respectarea numărului total de CV amânate pentru această perioadă;
    b) începând cu 1 ianuarie 2018, în cazul centralelor electrice eoliene, proporţional cu numărul mediu lunar de CV amânate în perioada 1 iulie 2013-31 martie 2017 şi cu respectarea numărului total de CV amânate pentru această perioadă.
    (2) Eliberarea CV prevăzută la alin. (1) se face până cel târziu la 31 decembrie 2020.
    (3) Durata de valabilitate de 16 luni a CV amânate de la tranzacţionare, inclusiv de la transferul din contul de producător în contul de furnizor pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii de achiziţie de CV, în condiţiile art. 11^1, începe odată cu eliberarea de către OTS a CV."

    6. Anexa nr. 1 se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    7. Anexa nr. 4 se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.

    ART. II
    În termen de 3 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. actualizează şi transmite spre avizare la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei forma actualizată a Procedurii de emitere a certificatelor verzi acordate operatorilor economici acreditaţi pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, avizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei prin Avizul nr. 44 din 25 noiembrie 2011, care cuprinde modalitatea de stabilire a cantităţii de energie prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b) din Regulamentul de emitere a certificatelor verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 43/2011, cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, precum şi reguli de amânare a certificatelor verzi (CV) de la tranzacţionare pe piaţa de CV, inclusiv de la transferul CV din contul de producător în contul de furnizor pentru îndeplinirea cotei anuale obligatorii de CV conform prezentului ordin.
    ART. III
    Operatorii economici acreditaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. IV
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                       Preşedintele Autorităţii Naţionale
                     de Reglementare în Domeniul Energiei,
                                Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 19 iulie 2013.
    Nr. 56.

    ANEXA 1
    -------
(Anexa nr. 1 la regulament)
---------------------------

                                   INFORMAŢII
          transmise de operatorul economic acreditat la operatorul de
       transport şi de sistem (OTS) pentru emiterea de certificate verzi

    Anul:
    Luna:
    Operatorul economic acreditat:
    Denumirea centrală cu grupuri de producere a E-SRE:

 ┌────────────────────────────────────┬────────────┬──────┬───┬──────┬────────┐
 │ │ UM │Grup 1│...│Grup n│Total │
 │ │ │ │ │ │centrală│
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Energia electrică produsă*1) │ MWh │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Energia electrică livrată în reţeaua│ MWh │ │ │ │ │
 │electrică*2) │ │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Energia electrică livrată la │ MWh │ │ │ │ │
 │consumatori, inclusiv pentru │ │ │ │ │ │
 │consumul propriu, altul decât CPT*2)│ │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Energia electrică consumată din │ MWh │ │ │ │ │
 │reţeaua electrică*2) │ │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Energia electrică pentru CPT*3) │ % │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Energia electrică livrată │ MWh │ │ │ │ │
 │suplimentar faţă de cantităţile de │ │ │ │ │ │
 │energie electrică din notificările │ │ │ │ │ │
 │fizice, în cazul unităţilor │ │ │ │ │ │
 │dispecerizabile de producere a │ │ │ │ │ │
 │energiei electrice │ │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┴────────────┴──────┴───┴──────┴────────┤
 │Pentru centrale multicombustibil*4) │
 ├────────────────────────────────────┬────────────┬──────┬───┬──────┬────────┤
 │Tip SRE 1: │Puterea │kJ/kg │ │ │ │
 │ │calorifică │sau │ │ │ │
 │ │inferioară │kJ/Nmc│ │ │ │
 │ │cf. buletin │ │ │ │ │
 │ │analiză │ │ │ │ │
 │ │nr. ... │ │ │ │ │
 │ │din ... │ │ │ │ │
 │ ├────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │ │Cantitate │t sau │ │ │ │
 │ │consumată │mii │ │ │ │
 │ │SRE 1 │Nmc │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Tip SRE n: │Puterea │kJ/kg │ │ │ │
 │ │calorifică │sau │ │ │ │
 │ │inferioară │kJ/Nmc│ │ │ │
 │ │cf. buletin │ │ │ │ │
 │ │analiză │ │ │ │ │
 │ │nr. ... │ │ │ │ │
 │ │din ... │ │ │ │ │
 │ ├────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │ │Cantitate │t sau │ │ │ │
 │ │consumată │mii │ │ │ │
 │ │SRE n │Nmc │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Combustibil fosil 1: │Puterea │kJ/kg │ │ │ │
 │ │calorifică │sau │ │ │ │
 │ │inferioară │kJ/Nmc│ │ │ │
 │ │cf. buletin │ │ │ │ │
 │ │analiză │ │ │ │ │
 │ │nr. ... │ │ │ │ │
 │ │din ... │ │ │ │ │
 │ ├────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │ │Cantitate │t sau │ │ │ │
 │ │consumată │mii │ │ │ │
 │ │din │Nmc │ │ │ │
 │ │combustibil │ │ │ │ │
 │ │fosil 1 │ │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────┼────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │Combustibil fosil n: │Puterea │kJ/kg │ │ │ │
 │ │calorifică │sau │ │ │ │
 │ │inferioară │kJ/Nmc│ │ │ │
 │ │cf. buletin │ │ │ │ │
 │ │analiză │ │ │ │ │
 │ │nr. ... │ │ │ │ │
 │ │din ... │ │ │ │ │
 │ ├────────────┼──────┼───┼──────┼────────┤
 │ │Cantitate │t sau │ │ │ │
 │ │consumată │mii │ │ │ │
 │ │din │Nmc │ │ │ │
 │ │combustibil │ │ │ │ │
 │ │fosil n │ │ │ │ │
 └────────────────────────────────────┴────────────┴──────┴───┴──────┴────────┘

            [Director], Data,
     ....................... ...........

-----
    *1) Se completează la nivel de grup numai pentru centralele care au în compunere grupuri care se încadrează în categorii diferite în ceea ce priveşte numărul de CV acordate pentru fiecare 1 MWh.
    *2) Se completează la rubrica "Total centrală"; valorile trebuie să coincidă cu cele înscrise în procesele-verbale semnate împreună cu OR şi/sau consumatori.
    *3) Se completează numai de către persoanele fizice care deţin grupuri/centrale de producere a E-SRE.
    *4) Valorile puterii calorifice inferioare şi ale consumului de combustibil se transmit pentru fiecare tip de SRE, respectiv de combustibil fosil.


    ANEXA 2
    -------
(Anexa nr. 4 la regulament)
---------------------------

                          Machetă raportare lunară OTS

    Anul:
    Luna:
    I. Informaţii privind CV emise/anulate
    TIP SRE: vânt/hidro/biomasă/solar
    TIP tehnologie E-SRE

 ┌────┬────────────┬────────────────┬────────┬──────────────────────┬────────┐
 │Nr. │Denumirea │Cantitatea E-SRE│Număr │Număr CV amânate de la│Număr CV│
 │crt.│operatorului│pentru care s-au│CV emise│tranzacţionare în │anulate │
 │ │economic │acordat CV │ │perioada 1 iulie 2013 │ │
 │ │acreditat │ [MW] │ │- 3 martie 2017 │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────┼────────────────┼────────┼──────────────────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 └────┴────────────┴────────────────┴────────┴──────────────────────┴────────┘

    II. Motivul anulării CV:
    III. Alte informaţii:

    [Director], Data
    ............... ...........



                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016