Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 559 din 5 decembrie 2006  pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 559 din 5 decembrie 2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 992 din 12 decembrie 2006

În temeiul prevederilor art. 281 alin. (2), ale <>art. 320-329 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii şi ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 ,
având în vedere Referatul de aprobare al directorului general al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. D.G. 5.304 din 5 decembrie 2006,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aprobã caracteristicile tehnice şi modalitãţile de eliberare şi utilizare ale cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Valabilitatea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate eliberat de casele de asigurãri de sãnãtate începe cu data de 1 ianuarie 2007.
ART. 2
Se aprobã modelul certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, precum şi instrucţiunile de completare şi modalitãţile de eliberare şi utilizare ale acestuia, prevãzute în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Direcţiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Cristian Vlãdescu

Bucureşti, 5 decembrie 2006.
Nr. 559.


ANEXA 1

CARACTERISTICILE TEHNICE
şi modalitãţile de eliberare şi utilizare ale
cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate

CAP. I
Specificaţii tehnice şi instrucţiuni de completare
1.1. Cardul preprintat va trebui sã respecte urmãtorul model vizual

NOTĂ(CTCE)
Imaginile reprezentând faţã şi verso cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 992 din 12.12.2006, la pagina 4 (a se vedea imaginile asociate).

- Material de bazã: PVC, Cardul va fi conform cu formatul ID-1 (înãlţime: 53,98 mm; lãţime: 85,60 mm; grosime: 0,76 mm).
1.2. Fundalul este împãrţit în douã pãrţi dupã o axã verticalã, partea 1 fiind situatã la stânga (lãţime: 53 mm), iar partea 2, la dreapta. Aceastã faţã cuprinde patru spaţii rezervate, a cãror amplasare este determinatã de o serie de linii punctate:


NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezetând fundalul cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 992 din 12.12.2006, la pagina 5 (a se vedea imaginea asociatã).

- trei linii punctate verticale
a) la 5 mm de marginea stângã a cardului;
b) la 21,5 mm de marginea stângã a cardului;
c) la 1 mm de marginea dreaptã a cardului;
- trei linii punctate orizontale
d) la 2 mm de marginea superioarã a cardului;
e) la 17 mm de marginea superioarã a cardului;
f) la 5 mm de marginea inferioarã a cardului.
1.3. Culorile fundalului
- partea 1 prezintã un amestec de albastru închis şi de violet.
Referinţele CMYK ale acestei culori sunt C78 M65 Y21 K7.
- partea 2 prezintã o culoare gri albastru care se închide uşor pe mãsurã ce se apropie de marginile laterale ale cãrţii.
Referinţele CMYK sunt C33 M21 Y13 K1 pentru gri şi C64 M46 Y16 K2 pentru albastru.
- câmpul de date este alcãtuit din benzi albe care vor servi drept fundal pentru fiecare linie de date.
1.4. Un efect de umbrã a fost utilizat pentru partea 2 şi pentru câmpul de date cu scopul de a crea o impresie de relief, lumina provenind din colţul superior stâng al cardului.
Zona liberã are aceeaşi culoare ca partea 2 (fãrã efect de umbrã) şi câmpul de date.
1.5. Emblema europeanã este alcãtuitã din stelele europene de culoare albã.
1.6. Are un diametru de 15 mm şi este situatã simetric de-a lungul liniei punctate "d" şi centratã orizontal în partea 2 a fundalului.
1.7. Câmpul de date este alcãtuit din cinci benzi albe destinate sã primeascã datele cu o înãlţime de 4 mm şi separate de un spaţiu între rânduri de 2 mm.
1.8. Câmpul de date este centrat între liniile punctate verticale "b" şi "c" şi liniile punctate orizontale "e" şi "f".
1.9. Sub linia punctatã orizontalã "d" şi la dreapta liniei punctate verticale "a" va fi inscripţionat textul "Card european de asigurare de sãnãtate".
1.10. Va fi folosit fondul "Verdana True Type" sau echivalent, caractere majuscule, stil normal, dimensiune 7 pe recto şi dimensiune 6 pe verso, culoare albã, lãţimea caracterelor comprimatã la 90% din dimensiunea normalã şi poziţie şi spaţiere "normalã" a caracterelor.
1.11. Fiecare câmp va avea o legendã care identificã conţinutul respectivului câmp de date care va fi poziţionatã deasupra acelui câmp de date personale. Legenda va fi aliniatã la stânga pentru legendele situate în partea stângã a cardului şi la dreapta pentru cele situate în partea dreaptã a cardului.


NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezetând identificarea câmpurilor de date ale cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 992 din 12.12.2006, la pagina 5 (a se vedea imaginea asociatã).


1. Nu se inscripţioneazã
2. RO
3. Nume
4. Prenume
5. Data naşterii
6. Codul numeric personal
7. Numãrul de identificare al instituţiei
8. Numãrul de identificare al cardului
9. Data expirãrii

CAP. II
Modalitãţi de eliberare şi utilizare

2.1. Cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate, denumit în continuare card, se elibereazã de casa de asigurãri de sãnãtate la cererea persoanei interesate.
2.2. În vederea eliberãrii cardului, persoana asiguratã va depune la casa de asigurãri de sãnãtate o cerere în formatul prevãzut în anexa la prezentele caracteristici tehnice.
2.3. Casa de asigurãri de sãnãtate verificã calitatea de asigurat a persoanei, urmând ca în situaţia în care cererea este aprobatã persoana în cauzã sã achite contravaloarea cardului în contul indicat de casa de asigurãri de sãnãtate.
2.4. Cardul se elibereazã în termen de 7 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii în sistemul informatic unic naţional care gestioneazã aplicarea regulamentelor Uniunii Europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporarã într-un stat membru al Uniunii Europene.
2.5. Cardul nu poate fi utilizat pe teritoriul României.
2.6. Cardul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasãrii într-un stat membru al Uniunii Europene.
2.7. Serviciile medicale acordate nu trebuie sã depãşeascã ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru al Uniunii Europene.
2.8. Serviciile medicale se acordã în conformitate cu legislaţia statului membru al Uniunii Europene în care se deplaseazã titularul cardului.
2.9. Cardul nu acoperã situaţia în care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.
2.10. În situaţia în care persoana care a obţinut un card nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cãrora s-a eliberat cardul pe toatã perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate) şi în aceastã perioadã beneficiazã de servicii medicale în cadrul unei deplasãri într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauzã va suporta contravaloarea acestor servicii. În aceastã situaţie, casa de asigurãri de sãnãtate emitentã a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauzã.


ANEXĂ
la caracteristicile tehnice

CERERE TIP
pentru eliberarea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate

Cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate ..............
Adresa ...........................................
Data .............................................

Stimate domnule/Stimatã doamnã Preşedinte - Director General,

Prin prezenta formulez o cerere, conform titlului IX din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, prin care solicit sã îmi fie eliberat cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate la adresa mai jos menţionatã.
În situaţia în care aceastã cerere este aprobatã sunt de acord sã achit contravaloarea acestui card în contul indicat de casa de asigurãri de sãnãtate.
Prezenta cerere reprezintã în acelaşi timp şi o declaraţie pe propria rãspundere prin care certific faptul cã nu intenţionez sã utilizez cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate pentru deplasãri care au ca scop beneficierea de tratament medical. De asemenea, în situaţia în care beneficiez de servicii medicale în baza cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate în perioada în care nu mai îndeplinesc toate condiţiile în baza cãrora s-a eliberat cardul (inclusiv plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate), mã oblig sã suport în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene unde au fost acordate aceste servicii medicale.

......................
(numele şi prenumele)

Numele şi prenumele persoanei ....................
Adresa ...........................................
..................................................
CNP ..............................................
Telefon ..........................................
Fax ..............................................
Interval orar *1) ................................ .

-------
*1) Se va trece intervalul orar în care persoana estimeazã cã va fi prezentã la adresa indicatã pentru a primi cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate.


ANEXA 2

MODELUL
certificatului provizoriu de înlocuire a
cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate,
precum şi instrucţiunile de completare şi
modalitãţile de eliberare şi utilizare ale acestuia

CAP. I
Modelul certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ CERTIFICAT PROVIZORIU DE ÎNLOCUIRE A CARDULUI EUROPEAN DE │
│ ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE │
│ │
│ în conformitate cu anexa 2 la Decizia nr. 190 din 18 iunie 2003 privind │
│ caracteristicile tehnice ale cardului european de asigurare de sãnãtate │
│ │
│ Identificatorul formularului Statul membru emitent │
├────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────┤
│1. E-I II II II I │ │ 2. RO │
├────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────┤
│ │
│Informaţii referitoare la titularul cardului │
│ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ │
│3. Nume │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │
│ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ │
│4. Prenume │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │
│ _ _ _ _ _ _ _ _ │
│5. Data naşterii │_│_│/│_│_│/│_│_│_│_│ │
│ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ │
│6. Numãrul personal de identificare │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │
│ │
│ │
│Informaţii referitoare la instituţia competentã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7. Numãrul de identificare al instituţiei I II II II II II II II II II II I │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│Informaţii referitoare la card │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│8. Numãrul de identificare a cardului I II II II II II II II II II II I │
│9. Data expirãrii I II I/I II I/I II II II I │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Perioada de valabilitate a certificatului Data eliberãrii certificatului │
├────────────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────┤
│a) De la: I II I/I II I/I II II II I │ │c) i II I/I II I/I II II II I │
│b) La: I II I/I II I/I II II II I │ └───────────────────────────────┤
├────────────────────────────────────────┘ Semnãtura şi ştampila instituţiei │
│ ┌───────────────────────────────┤
│ │d) │
│ │ │
│ │ │
│ └───────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Note şi informaţii │
│Toate normele aplicabile datelor vizibile reluate pe cardul european şi refe- │
│ritoare la descriere, la valori şi la lungimea câmpurilor de date, precum şi │
│la observaţiile care se referã la ele se aplicã şi certificatului. │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



CAP. II
Instrucţiuni de completare

2.1. Rubrica 1 nu se inscripţioneazã.
2.2. Rubrica 2 nu se inscripţioneazã.
2.3. La rubricile 3, 4, 5 şi 6 casa de asigurãri de sãnãtate va completa cu majuscule datele de identificare ale persoanei asigurate.
2.4. La rubrica 7 casa de asigurãri de sãnãtate va completa codul de identificare al casei de asigurãri de sãnãtate atribuit la nivel naţional.
2.5. La rubrica 8 casa de asigurãri de sãnãtate va completa numãrul logic de identificare al cardului care este înlocuit de certificat.
2.6. La rubrica 9 casa de asigurãri de sãnãtate va completa data expirãrii valabilitãţii cardului care este înlocuit de certificat.
2.7. La rubrica "perioada de valabilitate" casa de asigurãri de sãnãtate va completa perioada de valabilitate a certificatului care nu va putea depãşi perioada prevãzutã la rubrica 9.
2.8. La rubrica "Semnãtura şi ştampila" se va completa cu semnãtura persoanei autorizate din cadrul casei de asigurãri de sãnãtate şi cu ştampila casei de asigurãri de sãnãtate.

CAP. III
Modalitãţi de eliberare şi utilizare

3.1. Certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate, denumit în continuare certificat, se elibereazã de casa de asigurãri de sãnãtate în urmãtoarele situaţii:
a) la solicitarea instituţiei locului de şedere temporarã (prin formularul E107) din statul membru pe teritoriul cãruia persoana asiguratã are nevoie de asistenţã medicalã ce a devenit necesarã în timpul deplasãrii sale, în cazul în care persoana asiguratã nu poate prezenta cardul deoarece l-a pierdut, i-a fost furat sau în orice altã situaţie de aceastã naturã. La primirea formularului E107, casa de asigurãri de sãnãtate unde este luatã în evidenţã persoana asiguratã va completa partea B a acestui formular şi îl va retransmite, însoţit de certificat, instituţiei solicitante de la locul de şedere temporarã;
b) în situaţia în care circumstanţe excepţionale împiedicã casa de asigurãri de sãnãtate sã punã cardul la dispoziţia persoanei asigurate.
3.2. Certificatul se elibereazã în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii la casa de asigurãri de sãnãtate la care este luatã în evidenţã persoana asiguratã.
3.3. Pentru eliberarea certificatului se verificã calitatea de asigurat a persoanei, precum şi existenţa unui card valid emis pentru aceasta, cu excepţia situaţiei în care circumstanţe excepţionale împiedicã casa de asigurãri de sãnãtate sã emitã cardul.
3.4. Certificatul nu poate fi utilizat pe teritoriul României.
3.5. Certificatul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare în perioada deplasãrii într-un stat membru al Uniunii Europene, în aceleaşi condiţii ca şi cardul.
3.6. Serviciile medicale acordate nu trebuie sã depãşeascã ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru al Uniunii Europene.
3.7. Serviciile medicale se acordã în conformitate cu legislaţia statului membru al Uniunii Europene în care se deplaseazã titularul certificatului.
3.8. Certificatul nu acoperã situaţia în care deplasarea persoanei asigurate are scop beneficierea de tratament medical.
3.9. În situaţia în care persoana care a obţinut un certificat nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cãrora s-a eliberat certificatul pe toatã perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate) şi beneficiazã de servicii medicale în aceastã perioadã în cadrul unei deplasãri într-un stat membru al Uniunii Europene, contravaloarea acestor servicii va fi suportatã de persoana în cauzã. În aceastã situaţie, casa de asigurãri de sãnãtate emitentã a certificatului va rambursa contravaloarea acestor servicii medicale instituţiei din statul membru care a acordat serviciile medicale şi ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauzã.

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016