Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 55 din 21 iunie 2006  privind aprobarea   Regulamentului nr. 10/2006 pentru modificarea   Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea si functionarea Fondului de compensare a investitorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 55 din 21 iunie 2006 privind aprobarea Regulamentului nr. 10/2006 pentru modificarea Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea si functionarea Fondului de compensare a investitorilor

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 604 din 12 iulie 2006
În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (3) şi (5) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 514/2002 , modificat prin <>Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în şedinţa din data de 15 iunie 2006 Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât emiterea urmãtorului ordin:

ART. 1
Se aprobã <>Regulamentul nr. 10/2006 pentru modificarea <>Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Regulamentul menţionat la art. 1 intrã în vigoare la data publicãrii acestuia şi a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).
ART. 3
Direcţia reglementare din cadrul Direcţiei generale autorizare reglementare împreunã cu Secretariatul general şi cu directorul general executiv vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele
Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache

Bucureşti, 21 iunie 2006.
Nr. 55.

ANEXĂ

<>REGULAMENTUL Nr. 10/2006
pentru modificarea <>Regulamentului nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor

ARTICOL UNIC
<>Regulamentul nr. 3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 din 9 februarie 2006, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Intermediarii care sunt înscrişi în Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, denumit în continuare Registrul C.N.V.M., pentru prestarea serviciilor de investiţii financiare în numele clienţilor, precum şi societãţile de administrare a investiţiilor înscrise în Registrul C.N.V.M., care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii şi care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, sunt obligaţi sã participe la constituirea resurselor financiare ale Fondului în conformitate cu prevederile art. 20."
2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Fondul este persoanã juridicã constituitã sub forma unei societãţi pe acţiuni, emitentã de acţiuni nominative, înfiinţatã conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în conformitate cu prevederile titlului II, <>cap. IX din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile ulterioare, şi ale prezentului regulament.
(2) Actul constitutiv, aprobat în prealabil de C.N.V.M., va fi întocmit cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 297/2004 , cu modificãrile ulterioare, şi ale prezentului regulament."
3. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Persoanele menţionate la alin. (2) sunt acţionari fondatori ai Fondului."
4. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Fondul este administrat de un consiliu de administraţie format din cel puţin 3 membri, persoane juridice autorizate şi/sau înscrise în Registrul C.N.V.M. şi supravegheate de C.N.V.M., acţionari ai Fondului, în baza unui contract de administrare. Contractul de administrare va fi semnat din partea Fondului de cãtre persoana desemnatã de AGA şi din partea administratorilor de cãtre reprezentanţii legali ai persoanelor juridice numite în consiliul de administraţie al Fondului."
5. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Regulamentul de organizare şi funcţionare al Fondului prevãzut la art. 11 alin. (1) lit. f) trebuie sã cuprindã şi prevederi privind sistemul de control intern, inclusiv auditul intern."
6. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Procedurile Fondului prevãzute la art. 11 alin. (1) lit. g) vor cuprinde cel puţin urmãtoarele:
a) modalitatea de a dobândi, respectiv de a pierde, calitatea de membru al Fondului;
b) modalitatea de determinare a elementelor incluse în baza de calcul aferentã portofoliilor de instrumente financiare şi fondurilor bãneşti gestionate, în vederea stabilirii contribuţiilor anuale şi speciale;
c) nivelul şi termenele de platã ale contribuţiilor anuale şi speciale, precum şi condiţiile de aplicare a penalitãţilor de întârziere la plata contribuţiilor;
d) condiţiile în care poate avea loc majorarea, diminuarea, suspendarea sau reluarea plãţii contribuţiilor membrilor Fondului;
e) termenele de raportare şi raportãrile ce trebuie transmise Fondului de cãtre membrii acestuia pentru:
1. determinarea bazei de calcul şi a cuantumului contribuţiilor ce trebuie plãtite;
2. determinarea eventualelor obligaţii de platã ce urmeazã a fi compensate de Fond;
f) modul de calcul al compensaţiei pentru fiecare investitor;
g) documentele, condiţiile şi formalitãţile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de compensaţiile pãtite de Fond;
h) regimul şi circuitul informaţiilor şi documentelor la care au acces reprezentanţii persoanelor juridice alese administratori ai Fondului, salariaţii şi auditorii Fondului, în cursul exercitãrii atribuţiilor lor."
7. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Contribuţia iniţialã a intermediarilor şi a societãţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii reprezintã cel puţin 1% din capitalul iniţial minim prevãzut de <>Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile ulterioare, corespunzãtor obiectului de activitate autorizat, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a 1.000 de euro, calculat la cursul B.N.R. din ziua efectuãrii plãţii."
8. Literele a) şi b) ale alineatului (3) al articolului 22 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) fondurile bãneşti şi valoarea instrumentelor financiare încredinţate de investitori membrilor Fondului pentru prestarea de servicii de investiţii financiare în numele clienţilor;
b) valoarea instrumentelor financiare calculatã cu luarea în considerare a numãrului acestora şi la valoarea de piaţã la termenele de raportare stabilite de Fond în procedurile la care se face referire în art. 16;".
9. Alineatul (4) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Contribuţia aferentã unui an calendaristic se calculeazã prin aplicarea cotei procentuale stabilite la alin. (2) asupra bazei de calcul aferente anului anterior;".
10. Dupã alineatul (4) al articolului 22 se introduc douã noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Suma contribuţiilor anuale şi/sau speciale plãtite de cãtre toţi membrii Fondului, aferente unui an calendaristic, împreunã cu resursele financiare menţionate la art. 20 lit. a), d) şi e), aflate la dispoziţia Fondului la data prevãzutã la art. 22 alin. (2), trebuie sã fie cel puţin egalã cu valoarea investiţiei medii de compensat. În înţelesul prezentului alineat, investiţia medie de compensat este raportul dintre suma investiţiilor compensate raportate de cãtre membrii Fondului şi numãrul membrilor acestuia.
(6) C.N.V.M. va solicita Consiliului de administraţie al Fondului modificarea corespunzãtoare a cotei procentuale prevãzute la alin. (1), în condiţiile în care nivelul acesteia a fost stabilit cu încãlcarea prevederilor alin. (5)."
11. Litera b) a alineatului (2) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"b) maximum 25% din volumul resurselor disponibile în depozite la termen la instituţii de credit, cu condiţia ca expunerea Fondului pentru fiecare instituţie de credit sã nu depãşeascã 10% din volumul total al resurselor financiare. Limita de 25% poate fi depãşitã pânã la maximum 75% cu avizul C.N.V.M., în baza unei cereri motivate a Fondului."
12. Alineatul (2) al articolului 30 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pânã la 31 decembrie 2012 limita plafonului de compensare a investitorilor este stabilitã gradual pentru a atinge nivelul de 20.000 euro, dupã cum urmeazã:
a) la data autorizãrii Fondului, echivalentul în lei a 1.000 euro/investitor individual;
b) începând cu 1 ianuarie 2006, echivalentul în lei a 2.000 euro/investitor individual;
c) începând cu 1 ianuarie 2007, echivalentul în lei a 4.500 euro/investitor individual;
d) începând cu 1 ianuarie 2008, echivalentul în lei a 7.000 euro/investitor individual;
e) începând cu 1 ianuarie 2009, echivalentul în lei a 9.000 euro/investitor individual;
f) începând cu 1 ianuarie 2010, echivalentul în lei a 11.000 euro/investitor individual;
g) începând cu 1 ianuarie 2011, echivalentul în lei a 15.000 euro/investitor individual;
h) începând cu 1 ianuarie 2012, echivalentul în lei a 20.000 euro/investitor individual."
13. Alineatul (2) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Echivalentul în lei al obligaţiei de compensare pentru fondurile bãneşti în valutã se va calcula utilizându-se cursul de referinţã publicat de B.N.R. pentru respectiva monedã strãinã, în vigoare la data constatãrii situaţiilor menţionate la <>art. 47 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital."
14. Dupã alineatul (2) al articolului 32 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Echivalentul în lei al obligaţiei de compensare pentru instrumente financiare se va calcula utilizându-se valoarea de piaţã pentru respectivele instrumente financiare la data constatãrii situaţiilor menţionate la <>art. 47 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital."
15.Alineatul (1) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Fiecare investitor care este parte într-un cont comun de investiţii va fi luat în considerare la calculul compensaţiei prevãzute la art. 30. În lipsa unor prevederi speciale creanţele vor fi împãrţite în mod egal între investitori.
Creanţele legate de operaţiunile efectuate într-un cont comun de investiţii la care sunt îndreptãţiţi 2 sau mai mulţi investitori, în calitatea lor de membri ai parteneriatului, asociaţiei sau ai unei grupãri de naturã similarã care nu are personalitate juridicã, în scopul calculãrii valorii investiţiei compensate în limitele plafonului stabilit la art. 30, vor fi tratate ca rezultând dintr-o investiţie efectuatã de un singur investitor."
16. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Fondul va publica pe site-ul propriu, în limba românã, informaţiile privind membrii, procedurile privind calculul şi plata contribuţiilor, procedura de compensare a investitorilor, precum şi informaţii cu privire la instituţiile de credit exonerate de la obligaţia de platã a contribuţiilor, respectiv fondul sau schema care asigurã compensarea clienţilor acestora."
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016