Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 55 din 14 iunie 2010  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile sanitar-veterinare in care se poate efectua vanzarea directa a laptelui crud prin intermediul automatelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 55 din 14 iunie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile sanitar-veterinare in care se poate efectua vanzarea directa a laptelui crud prin intermediul automatelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 18 iunie 2010
ORDIN nr. 55 din 14 iunie 2010
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 18 iunie 2010


Vãzând Referatul de aprobare nr. 260 din 22 februarie 2010 întocmit de Direcţia de igienã veterinarã şi epidemiologie,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare de instituire a Autoritãţii Europene pentru Siguranţa Alimentarã şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã, cu amendamentele ulterioare,
ţinând cont de prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 , republicatã,
în baza <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (1) lit. A pct. 3 şi alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Pentru asigurarea unui autocontrol al calitãţii laptelui crud conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru efectuarea de analize.
ART. 4
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceicã

Bucureşti, 14 iunie 2010.
Nr. 55.

ANEXÃ

NORMÃ
sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor privind
condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua
vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta normã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor stabileşte condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor.
(2) Principalul obiectiv al prezentei norme este asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorului din punctul de vedere al siguranţei alimentare; fiecare operator din sectorul alimentar de-a lungul lanţului alimentar trebuie sã asigure respectarea siguranţei alimentare.
(3) Riscurile alimentare existente în etapa de producţie primarã trebuie identificate şi controlate; pentru situaţiile în care mici cantitãţi de produse primare sunt livrate direct consumatorilor de cãtre operatorul care le produce se impune ca protecţia sã fie asiguratã prin intermediul legislaţiei naţionale, în special datoritã legãturii strânse dintre producãtor şi consumator.
ART. 2
Vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor se efectueazã în limita cotei de lapte obţinute în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. II
Condiţii pentru echipamentele automate de vânzare directã a laptelui crud (automatele pentru vânzarea directã de lapte)

ART. 3
Operatorii din sectorul alimentar care comercializeazã lapte crud prin intermediul automatelor trebuie sã se asigure cã automatele:
a) sunt construite din materiale care pot fi uşor de curãţat, dezinfectat atât la interior, cât şi la exterior şi sã respecte prevederile cap. V din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;
b) sunt prevãzute cu sisteme de rãcire care sã permitã menţinerea laptelui crud la o temperaturã de pânã la maximum +4°C şi minimum 0°C; temperaturile de depozitare pentru laptele crud trebuie asigurate, chiar şi în tubulatura dintre rezervorul de lapte şi cãile de distribuţie, pânã la robinet;
c) suprafeţele care vin în contact direct cu laptele crud trebuie sã fie în bunã stare, uşor de curãţat şi, dacã este cazul, de dezinfectat; în acest scop se acceptã materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice;
d) robinetul de curgere trebuie sã fie construit astfel încât sã nu permitã contaminarea microbiologicã, sã fie uşor detaşabil pentru a permite curãţarea şi dezinfectarea; sub robinetul de curgere este obligatoriu sã existe o tavã pentru colectarea oricãrei scurgeri sau picãturi, care trebuie pãstratã curatã;
e) rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie sã fie uşor de curãţat şi dezinfectat;
f) automatele pentru vânzarea directã a laptelui trebuie sã fie dotate cu senzor de temperaturã cu afişarea externã a acesteia, care se verificã periodic pentru recalibrare de cãtre un organism specializat şi acreditat în acest scop;
g) monitorizarea temperaturilor trebuie sã fie pãstrate de cãtre operatorul de industrie alimentarã de la care provine laptele crud cel puţin un an;
h) automatele pentru vânzarea laptelui crud trebuie sã fie prevãzute cu un sistem care sã nu permitã vânzarea în cazul întreruperii curentului electric care implicã o creştere a temperaturii laptelui peste valoarea maximã de +4°C.
ART. 4
Automatele pentru vânzarea directã a laptelui trebuie sã prezinte în mod obligatoriu vizibil, lizibil şi permanent actualizarea urmãtoarelor informaţii:
a) descrierea produsului - "Lapte crud de la ...." (specia);
b) denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud care face obiectul vânzãrii directe, data mulgerii;
c) data la care a fost alimentat automatul;
d) data expirãrii valabilitãţii laptelui;
e) instrucţiuni pentru depozitarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se pãstra în frigider la o temperaturã cuprinsã între 0°C şi +4°C);
f) numãrul de înregistrare sanitarã veterinarã acordat de direcţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã pentru fiecare automat, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor a activitãţilor de obţinere şi de vânzare directã şi/sau cu amãnuntul a produselor alimentare de origine animalã sau nonanimalã, precum şi a activitãţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
La automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud prevãzute cu un sistem de îmbuteliere, recipientele trebuie sã prezinte inscripţionat pe o etichetã urmãtoarele informaţii:
a) descrierea produselor - "Lapte crud de la ...."(specia);
b) data ambalãrii (ziua, luna, anul);
c) data expirãrii (ziua, luna, anul);
d) denumirea exploataţiilor de vaci producãtoare de lapte şi numãrul de înregistrare, locaţia completã;
e) instrucţiuni pentru pãstrarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se pãstra în frigider la o temperaturã cuprinsã între 0°C şi +4°C).
ART. 6
(1) Automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud se amplaseazã în spaţii închise sau în spaţii deschise, care sã elimine orice risc de contaminare, alimentate cu energie electricã, racordate la o sursã de apã potabilã caldã şi/sau rece în condiţiile în care automatele nu sunt dotate cu sistem propriu de igienizare.
(2) Automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud se amplaseazã astfel încât consumatorul final sã nu aibã acces la rezervorul de pãstrare a laptelui.

CAP. III
Condiţii aplicabile laptelui crud destinat vânzãrii directe prin intermediul automatelor

ART. 7
Laptele crud destinat vânzãrii directe cãtre consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie obţinut de la animale care nu prezintã niciun simptom de boalã contagioasã care poate fi transmisã omului prin lapte;
b) sã fie obţinut de la animale care sunt în bunã stare de sãnãtate şi care nu prezintã niciun semn de boalã care ar putea duce la contaminarea laptelui şi, în special, care nu suferã de o infecţie a aparatului genital însoţitã de scurgeri, de enteritã cu diaree şi febrã sau de o inflamaţie vizibilã a ugerului;
c) sã fie obţinut de la animale cãrora nu li s-au administrat substanţe sau produse neautorizare sau de la animale care nu au fãcut obiectul unui tratament ilegal;
d) sã fie obţinut de la animale pentru care, în cazul administrãrii unor produse sau substanţe autorizate, a fost respectatã perioada de aşteptare prescrisã pentru aceste produse sau substanţe;
e) sã fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin unui efectiv care este oficial indemn de tuberculozã;
f) sã fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin unui efectiv care este indemn sau oficial indemn de brucelozã;
g) sã fie obţinut de la oi sau capre care aparţin unei exploataţii oficial indemne sau indemne de brucelozã;
h) laptele crud destinat vânzãrii directe cãtre consumatorul final trebuie sã se încadreze în parametrii de calitate în ceea ce priveşte criteriile care se aplicã laptelui crud stabiliţi în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã, cu amendamentele ulterioare (numãr total de germeni, numãr total de celule somatice şi reziduuri de antibiotice);
i) sã fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de igienã a mulsului şi sã fie rãcit, pãstrat la fermã şi transportat corespunzãtor;
j) laptele crud trebuie transportat de la locul producerii la locurile de vânzare directã cãtre consumatorul final prin intermediul automatelor în recipiente confecţionate din materiale uşor de spãlat şi de dezinfectat, rezistente la coroziune, care sã nu modifice compoziţia laptelui, sã nu producã modificãri ale laptelui (culoare, gust, miros etc.) şi sã nu transfere laptelui substanţe care pun în pericol sãnãtatea consumatorului.

CAP. IV
Condiţii aplicabile exploataţiei de producere a laptelui crud destinat vânzãrii directe prin intermediul automatelor

ART. 8
Exploataţiile de producere a laptelui crud destinat vânzãrii directe prin intermediul automatelor trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar de cãtre direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, inclusiv pentru activitatea de vânzare directã a laptelui crud;
b) instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în care se depoziteazã laptele dupã muls, manipulat şi rãcit, sã fie situate şi sã fie construite astfel încât sã limiteze riscurile de contaminare a laptelui;
c) spaţiile destinate depozitãrii laptelui dupã muls sã fie bine separate de spaţiile unde sunt adãpostite animalele;
d) suprafaţa echipamentelor care intrã în contact cu laptele (ustensilele, recipientele utilizate la muls şi transport) sã fie uşor de curãţat, de întreţinut şi dezinfectat, în care scop se impune utilizarea unor materiale netede, lavabile şi netoxice.

CAP. V
Condiţii aplicabile ambalajelor în care se vinde laptele prin intermediul automatelor pentru vânzarea directã a laptelui crud

ART. 9
(1) În cazul în care ambalajele care vin în contact direct cu laptele sunt oferite din automatele de lapte, acestea trebuie sã fie de unicã folosinţã, curate şi sã asigure protecţie împotriva contaminãrii pe durata transportului şi pe timpul pãstrãrii (de exemplu: recipiente din material plastic, pungi, sticle din material plastic etc.).
(2) Materialele care vin în contact cu laptele crud trebuie sã îndeplineascã prevederile regulamentelor Uniunii Europene privind materialul şi obiectele din materialul plastic destinat sã vinã în contact cu produsele alimentare şi trebuie sã se supunã inclusiv prevederilor Directivei nr. 2002/72/CE a Comisiei din 6 august 2002 privind materialele şi obiectele din material plastic destinate sã vinã în contact cu produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare.
(3) Este permisã vânzarea directã de lapte crud prin introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curãţãrii şi igienizãrii acestora revenind în totalitate consumatorului.
ART. 10
Automatele destinate vânzãrii directe de lapte trebuie sã aibã inscripţionate în lateral şi în faţã urmãtoarele menţiuni: " LAPTE CRUD - se va fierbe".
ART. 11
În cazul în care în urma controalelor oficiale efectuate de medicii veterinari sau în baza rezultatelor de laborator laptele nu se încadreazã în parametrii de calitate şi salubritate stabiliţi de legislaţia în vigoare, respectiv la numãrul total de germeni, numãrul de celule somatice, reziduuri de medicamente, parametrii microbiologici şi fizico-chimici, se va dispune suspendarea sau interzicerea vânzãrii directe a laptelui crud pânã la eliminarea neconformitãţii şi remedierea deficienţelor constatate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
ART. 12
(1) Automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud se pot amplasa la nivelul exploataţiei şi în afara exploataţiei.
(2) În situaţiile în care automatele pentru vânzarea laptelui crud sunt amplasate în afara exploataţiei, operatorii din exploataţiile producãtoare de lapte, proprietari ai automatelor, au obligaţia elaborãrii procedurilor pentru transportul laptelui de la exploataţie pânã la locul de amplasare a automatului.
ART. 13
(1) Automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud se alimenteazã cu lapte zilnic.
(2) Laptele crud nevândut va fi preluat de cãtre proprietarul fermei de origine şi va fi utilizat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(3) Alimentarea unui automat se efectueazã numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producãtor de lapte crud.
(4) Alimentarea automatelor cu lapte crud se efectueazã direct numai de cãtre producãtorul de lapte cãruia îi aparţine exploataţia de animale producãtoare de lapte şi automatele pentru distribuirea laptelui.
ART. 14
(1) Vânzarea directã a laptelui crud prin intermediul automatelor se realizeazã de cãtre operatori care deţin exploataţii de animale producãtoare de lapte crud în limitele cotelor individuale de lapte pentru vânzãri directe, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte.
(2) Automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud se înregistreazã sanitar-veterinar, conform <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Automatele pentru vânzarea directã a laptelui crud se supun controlului sanitar-veterinar conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.
ART. 15
Nerespectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se sancţioneazã potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016