Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 539 din 1 octombrie 2001  pentru aprobarea Regulamentului de avizare a lucrarilor de cadastru, geodezie, cartografie, fotogrammetrie si teledetectie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 539 din 1 octombrie 2001 pentru aprobarea Regulamentului de avizare a lucrarilor de cadastru, geodezie, cartografie, fotogrammetrie si teledetectie

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE - OFICIUL NATIONAL DE CADASTRU, GEODEZIE SI CARTOGRAFIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 789 din 12 decembrie 2001
Ministrul administraţiei publice,
având în vedere prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 70/2001 pentru modificarea şi completarea <>Legii cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 ,
în temeiul <>art. 9 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 8/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei Publice,
emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aproba Regulamentul de avizare a lucrãrilor de cadastru, geodezie, cartografie, fotogrammetrie şi teledetectie, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin îşi înceteazã aplicabilitatea dispoziţiile Ordinului preşedintelui Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie nr. 347/1998, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 29 octombrie 1998.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii.

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

ANEXA 1

REGULAMENT
de avizare a lucrãrilor de cadastru, geodezie,
cartografie, fotogrammetrie şi teledetectie

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte cadrul în care Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie (ONCGC) şi oficiile judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie, respectiv al municipiului Bucureşti (OJCGC), în conformitate cu prevederile <>Legii cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, îşi exercita funcţia de avizare a lucrãrilor de profil, urmãrind economisirea resurselor disponibile, prin:
- evitarea suprapunerilor de lucrãri având caracteristici tehnice similare;
- valorificarea superioarã a lucrãrilor existente;
- utilizarea unui sistem de referinta unitar;
- uniformizarea conţinutului şi modului de prezentare a documentelor specifice rezultate în urma lucrãrilor;
- certificarea soluţiilor tehnice avute în vedere pentru realizarea lucrãrilor.
(2) În acest context, prin lucrare de profil se înţelege orice lucrare care are ca rezultat informaţii ce intereseazã Fondul naţional de date geodezice, cartografice şi cadastrale, incluzând:
- reţele de referinta (nivelment, planimetrie, tridimensionale);
- harti şi planuri analogice şi digitale;
- aerofotografieri;
- ortofotoharti;
- imagini satelitare;
- mãsurãtori GPS;
- date de cadastru general şi cadastre de specialitate (limite de proprietãţi, categorii de folosinta, proprietari);
- date topografice rezultate din lucrãrile de scoatere a terenurilor din circuitul agricol sau din lucrãrile pentru expropriere pentru o cauza de utilitate publica.
ART. 2
(1) De asemenea, prezentul regulament stabileşte cadrul în care se avizeazã, înaintea publicãrii, conţinutul topografic al documentelor cartografice destinate uzului public. În acest caz se urmãresc conformitatea reprezentãrii cartografice cu realitatea şi respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte datele aflate sub incidenta secretului de stat, toponimia oficialã, limitele administrative etc.
(2) În acest context, prin document cartografic destinat uzului public se înţelege orice reprezentare cartografica (harta sau plan) a teritoriului României sau a unei pãrţi a acestuia, realizatã ca atare sau inclusã în atlase, ghiduri, reviste, monografii etc., indiferent de suportul pe care este realizatã şi de modul de vizualizare.
(3) Avizele sunt emise de ONCGC pentru lucrãri care privesc teritoriul mai multor judeţe, respectiv de OJCGC pentru lucrãri care privesc teritoriul unui singur judeţ.
ART. 3
(1) Pentru lucrãrile al cãror beneficiar este ONCGC sau OJCGC avizul este solicitat de executant.
(2) Pentru lucrãrile executate sub coordonarea Unitãţii de implementare a Proiectului cadastrului general şi publicitãţii imobiliare avizul este emis de Inspecţia de stat pentru cadastru, geodezie şi cartografie (ISCGC).
(3) Pentru lucrãrile executate de Institutul de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie şi Cartografie (ICGFC) avizul este emis de ISCGC.
(4) Pentru lucrãrile de introducere sau de întreţinere a cadastrului general pentru o unitate administrativ-teritorialã avizarea se face potrivit Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general, aprobate de ONCGC.
ART. 7
Procurarea, deţinerea şi folosirea datelor şi documentelor geodezice, cartografice, cadastrale, fotogrammetrice şi de teledetectie specificate în aviz se fac potrivit prevederilor legale în vigoare.

CAP. 2
Solicitarea avizului

ART. 8
Avizul pentru realizarea lucrãrilor de profil se solicita şi se acorda pe zone (teritorii) marginite de limite naturale sau antropice (cursuri de apa, vai, cai de comunicaţie, hotare administrative etc.). În mod excepţional, pentru situaţii bine justificate din punct de vedere tehnic şi economic, avizul pentru lucrãrile respective se poate solicita şi acorda pe zone (teritorii) marginite de limite abstracte (paralele şi meridiane, caroiaj rectangular etc.).
ART. 9
(1) Avizul pentru realizarea lucrãrilor de profil se solicita de beneficiarii acestora. În mod excepţional, în special pentru lucrãri de mica valoare, avizul poate fi solicitat de executant.
(2) Avizul este obligatoriu pentru planurile de amplasament şi delimitare a imobilelor, necesare în vederea înregistrãrii în evidentele cadastral-juridice sau a utilizãrii în circuitul civil, indiferent de sursa de finanţare, dacã suprafata implicata este de peste un hectar în intravilan, respectiv de peste 5 hectare în extravilan.
(3) Avizul privind conţinutul topografic al documentelor cartografice destinate uzului public este solicitat de autor sau de editor şi este obligatoriu.
ART. 10
Avizul se solicita cu cel mult 3 luni înainte de începerea lucrãrilor de profil respective.
ART. 11
Solicitarea avizului [conform modelelor prezentate în anexele nr. 1 a) şi 1b)] se înainteazã împreunã cu doua exemplare ale documentaţiei tehnice aferente, întocmitã în funcţie de categoria lucrãrii [conform modelelor prezentate în anexele nr. 2a), 2b) şi 2c)], şi se înregistreazã conform modelului prezentat în anexa nr. 4.

CAP. 3
Eliberarea avizului

ART. 12
ONCGC şi OJCGC sunt obligate sa rãspundã cererilor de avizare în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea documentaţiei complete.
ART. 13
(1) Solicitarea avizului şi documentaţia anexatã la aceasta se repartizeazã personalului de specialitate care le va analiza şi va redacta propunerea de rãspuns în una dintre variantele:
- aviz favorabil;
- respingerea avizului;
- solicitarea de date suplimentare sau de completãri.
(2) Rãspunsul remis solicitantului va fi semnat de persoana de specialitate care a analizat documentaţia, precum şi de directorul general al ISCGC, în cazul avizelor emise de ONCGC, respectiv de directorul general al OJCGC.
ART. 14
(1) Avizul favorabil se redacteazã conform modelelor prezentate în anexele nr. 3a) şi 3b), corespunzãtor categoriei de aviz, şi se transmite dupã cum urmeazã:
- un exemplar solicitantului, împreunã cu documentaţia avizatã;
- câte un exemplar fiecãrui OJCGC pe teritoriul cãruia se afla lucrãrile avizate, în cazul avizelor emise de ONCGC;
- un exemplar se retine în arhiva oficiului care a emis avizul, împreunã cu documentaţia primitã spre avizare.
(2) Avizul favorabil transmis solicitantului va include specificarea datelor şi a documentelor care vor putea fi utilizate şi valorificate, precum şi a normelor, instrucţiunilor şi a metodologiilor ce urmeazã sa fie respectate în execuţia lucrãrii.
(3) Avizul favorabil va mentiona datele geodezice, cartografice şi cadastrale care vor fi puse la dispoziţie ONCGC la încheierea lucrãrii, conform legii.
(4) La avizul favorabil transmis solicitantului se anexeazã documentaţia transmisã de acesta, semnatã şi parafatã pe fiecare pagina de cãtre persoana de specialitate care a efectuat analiza.
ART. 19
Personalul de specialitate din cadrul ONCGC şi al OJCGC va dispune de o parafa, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
ART. 21
Lucrãrile care se realizeazã prin forte proprii de ONCGC, ICGFC, OJCGC şi lucrãrile ce se executa sub coordonarea Unitãţii de implementare a Proiectului cadastrului şi publicitãţii imobiliare sunt scutite de taxa de avizare.
ART. 22
Pentru lucrãri mari şi complexe executate pe teritoriul unui singur judeţ OJCGC este obligat sa transmitã ISCGC o nota, semnatã de directorul general, cuprinzând: categoriile de lucrãri, volumul acestora şi termenele de execuţie.
ART. 23
Anexele nr. 1a), 1b), 2a), 2b), 2c), 3a), 3b), 4 şi 5 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1a)
---------
la regulament
-------------

SOLICITAREA AVIZULUI
pentru lucrãri de profil
- model -

Datele de identificare a solicitantului
----------------------------------------------------------
(nume şi prenume/denumire, adresa/sediu, telefon, fax etc.)

Cãtre ONCGC/OJCGC ................................................

Va rugãm sa avizaţi favorabil realizarea lucrãrii ............(denumirea lucrãrii) .......................................
..................................................................
având ca scop .................................................. .
Lucrarea este finanţatã din .....(sursa de finanţare) ........... .
Se propune realizarea lucrãrii în perioada .......... - ..........
În susţinerea solicitãrii avizului se anexeazã documentaţia aferentã, totalizand ....... pagini.

Data .....................

Calitatea (funcţia)
----------------------------
(numele, prenumele şi semnatura)

ANEXA Nr. 1b)
-------------
la regulament
-------------


SOLICITAREA AVIZULUI
privind conţinutul topografic al documentelor
cartografice destinate uzului public

Datele de identificare a solicitantului
----------------------------------------------------------
(nume şi prenume/denumire, adresa/sediu, telefon, fax etc.)


Cãtre ONCGC/OJCGC .................................

Va rugãm sa avizaţi favorabil conţinutul topografic al documentelor cartografice anexate, dupã cum urmeazã:
....................................................................
....................................................................
(lista cuprinzând documentele cartografice prezentate spre avizare)
Acestea fac parte din lucrarea .........................., ce urmeazã sa fie publicatã în anul ........, într-un numãr de ........... exemplare.
Lucrarea respectiva face parte din categoria*) ..................... .
În susţinerea solicitãrii avizului se anexeazã documentaţia aferentã, totalizand ........ pagini.

Data ........................

Calitatea (funcţia)
--------------------------------
(numele, prenumele şi semnatura)

------------
*) Monografie, atlas, ghid, articol de revista, pliant turistic etc.

ANEXA 2a)
---------
la regulament
-------------

DOCUMENTAŢIA
anexatã la solicitarea avizului pentru lucrãri de profil

Documentaţia respectiva trebuie sa permitã instituţiei cãreia i se solicita avizul (ONCGC sau OJCGC) sa identifice limitele teritoriului care face obiectul avizului şi sa aprecieze cantitãţile şi categoriile de lucrãri necesare pentru obţinerea rezultatelor asteptate. În acest sens documentaţia va include urmãtoarele elemente şi precizãri:
- schita teritoriului implicat, la o scara care sa permitã reprezentarea şi identificarea limitelor lucrãrii;
- precizarea limitelor zonei (cursuri de apa, cai de comunicaţie, limite administrative etc. sau trapeze în nomenclatura Gauss ori coordonate geografice extreme);
- specificarea cat mai completa a datelor ce vor fi incluse în lucrare, a modului în care acestea vor fi stocate şi reprezentate, a preciziei (calitãţii) lor, a gradului de detaliere;
- scopul (scopurile) lucrãrii;
- utilizatorii (beneficiarii) lucrãrii;
- caietul de sarcini.

ANEXA 2b)
---------
la regulament
-------------

DOCUMENTAŢIA
anexatã la solicitarea avizului pentru lucrãri
de cadastru de specialitate

Documentaţia respectiva trebuie sa permitã instituţiei cãreia i se solicita avizul (ONCGC sau OJCGC) sa identifice limitele zonei ce ar urma sa fie implicata şi sa aprecieze volumul şi natura datelor geodezice, cartografice şi cadastrale incluse în lucrarea de cadastru de specialitate. În acest sens documentaţia va include urmãtoarele elemente şi precizãri:
- schita teritoriului implicat, la o scara care sa permitã reprezentarea şi identificarea limitelor lucrãrii;
- precizarea limitelor zonei (cursuri de apa, cai de comunicaţie, limite administrative etc. sau trapeze în nomenclatura Gauss ori coordonate geografice extreme);
- specificarea cat mai completa a datelor de geodezie, cartografie şi cadastru general incluse în lucrare, a modului în care acestea vor fi stocate şi reprezentate, a preciziei (calitãţii) lor, a gradului de detaliere.

ANEXA 2c)
---------
la regulament
-------------

DOCUMENTAŢIA
anexatã la solicitarea avizului privind conţinutul
topografic al documentelor cartografice
destinate uzului public

Documentaţia care însoţeşte documentele cartografice prezentate trebuie sa conţinã datele suplimentare care nu sunt reprezentate pe harta privind:
- sistemul de proiectie cartografica utilizat;
- sistemul de altitudini şi echidistanta curbelor de nivel;
- sursele de date pentru conţinutul topografic al documentului cartografic;
- contribuţia autorului privind datele cu caracter topografic fata de materialul-sursa;
- sursele care au stat la baza contribuţiei autorului;
- alte observaţii, adnotari şi explicaţii privind conţinutul topografic al documentului cartografic;
- suprafata în dmp a documentului cartografic.

ANEXA 3a)
---------
la regulament
-------------

Model de aviz pentru lucrãri de profil

Datele de identificare a instituţiei emitente
(ONCGC sau OJCGC)


AVIZ
Nr. .................... din ..........
Cãtre ....(datele de identificare a solicitantului)..................
Analizând solicitarea dumneavoastrã înregistratã la noi cu nr. ...... din ......................, pentru lucrarea ...(denumirea lucrãrii) ....., avizam favorabil realizarea lucrãrilor conform documentaţiei anexate.
Recomandam sa fie utilizate şi integrate urmãtoarele lucrãri executate anterior în zona: ...................................................
.................................................................
.................................................................
Conform legii, la încheierea lucrãrilor urmeazã sa fie predate la noi urmãtoarele documente şi date, în vederea introducerii lor în Fondul naţional de date geodezice, cartografice şi cadastrale:
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Pentru încadrarea lucrãrii în sistemul naţional de referinta veţi folosi punctele geodezice din inventarul anexal la prezentul aviz.
Alte observaţii şi recomandãri: ................................
................................................................
................................................................

Director general,
.....................

ANEXA 3b)
---------
la regulament
-------------

Model de aviz privind conţinutul topografic
al documentelor cartografice destinate uzului public

Datele de identificare a instituţiei emitente
(ONCGC sau OJCGC)


AVIZ
Nr. ........ din ..........

Cãtre ... (datele de identificare a solicitantului) ...............
Analizând solicitarea dumneavoastrã înregistratã la noi cu nr. ..... din ....................... pentru documentele cartografice:
..................................................................
..................................................................
... (lista documnetelor cartografice prezentate spre avizare) ...,
avizam favorabil conţinutul topografic al acestora în vederea publicãrii lor.

Director general,
..................



ANEXA 4


la regulament
-------------

REGISTRUL
de evidenta a avizelor


┌────────┬────────┬───────┬───────┬──────────┬────────┬───────┬──────────┬─────┐
│Numãrul │ Data │Numãrul│ │ Lucrarea │Persoana│Raspun-│ │ │
│avizului│emiterii│şi data│ │sau docu- │de speci│sul la │ │Ob- │
│ │ │inregis│Solici-│mentele │alitate │solici-│Depozit*2)│ser- │
│ │ │trarii │tantul │cartogra- │care a │tare*1)│ │va- │
│ │ │solici-│ │fice │analizat│ │ │tii │
│ │ │tarii │ │avizate │solicita│ │ │ │
│ │ │ │ │ │rea │ │ │ │
├────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼─────┤
├────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼─────┤
├────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼─────┤
├────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼─────┤
├────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼─────┤
└────────┴────────┴───────┴───────┴──────────┴────────┴───────┴──────────┴─────┘
*1) Avizat favorabil sau respins.
*2) Codul depozitului în care se pãstreazã dosarul de avizare.





ANEXA 5


la regulament
-------------

PARAFA
pentru personalul de specialitate
(scara 2:1)
- model -

60 mm


│<──────────────────────────────────────────────────────>│
─ ┌────────────────────────────────────────────────────────┐
^ │ │
16 │ │ Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie │
mm │ │ titlu, prenume, nume │
v │ Funcţia │
─ └────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Oficiul Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie │
│ (denumirea judeţului) │
│ titlu, prenume, nume │
│ Funcţia │
└────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Oficiul Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie │
│ al Municipiului Bucureşti │
│ titlu, prenume, nume │
│ Funcţia │
└────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016