Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 538 din 26 iulie 2000  privind modificarea   Ordinului ministrului transporturilor nr. 536/1997 pentru aprobarea Reglementarilor privind certificarea si/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor utilizate la vehicule rutiere si autorizarea agentilor economici care presteaza servicii de reparatii sau desfasoara activitate de reconstructie a vehiculelor rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 538 din 26 iulie 2000 privind modificarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 536/1997 pentru aprobarea Reglementarilor privind certificarea si/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor utilizate la vehicule rutiere si autorizarea agentilor economici care presteaza servicii de reparatii sau desfasoara activitate de reconstructie a vehiculelor rutiere

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 419 din 1 septembrie 2000

Ministrul transporturilor,
în temeiul prevederilor <>art. 12 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 197/1998 , republicatã, ale art. 4 alin. (2) lit. g) şi alin. (3) lit. f) şi i) din <>Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2000 , şi ale <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
<>Ordinul ministrului transporturilor nr. 536/1997 pentru aprobarea Reglementãrilor privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi autorizarea agenţilor economici care presteazã servicii de reparaţii sau desfãşoarã activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 9 decembrie 1997, completat prin <>Ordinul ministrului transporturilor nr. 170/1999 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 20 mai 1999, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Titlul ordinului va avea urmãtorul cuprins:
"Ordin pentru aprobarea Reglementãrilor privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere, precum şi evaluarea capabilitãţii tehnice şi autorizarea agenţilor economici care presteazã servicii de reparatie, reglare şi/sau desfãşoarã activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere - RNTR 4"

2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Agenţii economici care presteazã servicii de reparatie, reglare şi/sau desfãşoarã activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere vor solicita Regiei Autonome «Registrul Auto Roman», denumita în continuare Registrul Auto Roman, eliberarea autorizaţiei tehnice de funcţionare."

3. Anexa "Reglementãri privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi autorizarea agenţilor economici care presteazã servicii de reparaţii sau desfãşoarã activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere" se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.

ART. 2
Metodologia şi condiţiile tehnice privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi cea pentru autorizarea agenţilor economici care presteazã servicii de reparatie, reglare şi/sau desfãşoarã activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere se stabilesc de Ministerul Transporturilor şi se vor pune la dispoziţie celor interesaţi prin Registrul Auto Roman, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
ART. 3
Registrul Auto Roman va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul transporturilor,
Anca Boagiu



ANEXA 1

REGLEMENTĂRI ŞI NORME TEHNICE ÎN TRANSPORTURILE RUTIERE

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Ministerul Transporturilor RNTR 4 - revizia 1 │
├─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┤
│ Reglementãri │ Aprobate prin: │
│ privind certificarea şi/sau omologarea │ Ordinul ministrului │
│ echipamentelor, pieselor de schimb şi │ transporturilor │
│ materialelor utilizate la vehicule │ nr. din │
│ rutiere, precum şi evaluarea │ │
│ capabilitãţii tehnice şi autorizarea │ │
│ agenţilor economici care presteazã │ │
│ servicii de reparatie, reglare şi/sau │ │
│ desfãşoarã activitate de │ │
│ reconstrucţie a vehiculelor rutiere │ │
└─────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘



1. Echipamentele, piesele de schimb şi materialele produse în ţara sau importate, destinate utilizãrii la vehicule rutiere şi care pot afecta siguranta circulaţiei şi/sau protecţia mediului ambiant, pot fi comercializate numai dacã sunt certificate şi/sau omologate de Registrul Auto Roman, organism tehnic specializat desemnat de Ministerul Transporturilor.
1.1. Certificarea şi/sau omologarea se solicita de producãtori, importatori sau de reprezentanţii autorizaţi ai acestora şi se efectueazã conform metodologiei şi condiţiilor tehnice aferente, stabilite de Ministerul Transporturilor.
2. Produsele certificate şi/sau omologate vor purta însemne prin care sa se poatã identifica producãtorul, data fabricaţiei, certificatul de conformitate şi/sau de omologare şi emitentul acestuia. Când inscriptionarea nu este posibila pe produs, ea se va realiza pe ambalajul acestuia.
2.1. Echipamentele, piesele de schimb şi materialele produse în ţara sau importate, destinate utilizãrii la vehicule rutiere şi care pot afecta siguranta şi/sau protecţia mediului ambiant, vor fi însoţite de un certificat de garanţie şi de o declaraţie de conformitate, întocmite de producãtori, importatori sau de reprezentanţii autorizaţi ai acestora.
3. Agenţii economici pot presta servicii de reparaţii şi/sau de reglare pentru vehicule rutiere numai în ateliere specializate, în baza autorizaţiei tehnice de funcţionare eliberate conform metodologiei şi condiţiilor tehnice aferente stabilite de Ministerul Transporturilor.
3.1. Autorizaţia tehnica de funcţionare este documentul prin care se atesta capabilitatea tehnica a agentului economic de a presta, în conformitate cu legislaţia în vigoare, servicii de reparaţii şi/sau de reglare de calitate, care sa asigure siguranta circulaţiei şi protecţia mediului.
3.2. Prestarea de servicii de reparaţii şi/sau de reglare poate include şi montarea sistemelor de alimentare cu gaze de petrol lichefiate (GPL) pe autovehicule omologate iniţial, având ca sursa de energie carburanţi clasici (benzine sau motorine), şi certificate pentru funcţionarea cu GPL, precum şi efectuarea de revizii şi/sau de reparaţii ale autovehiculelor pe care au fost montate sisteme de alimentare cu GPL.
4. Autorizaţia tehnica de funcţionare pentru agenţii economici care presteazã servicii de reparaţii şi/sau de reglare se elibereazã de Registrul Auto Roman în baza raportului de evaluare a capabilitãţii tehnice întocmit de personalul propriu certificat pentru evaluarea conformitatii.
4.1. Autorizaţia tehnica de funcţionare se acorda agenţilor economici care îndeplinesc condiţiile de dotare tehnica corespunzãtoare, au angajat personal calificat corespunzãtor lucrãrilor pe care le executa, iar conducãtorul activitãţii de reparaţii şi/sau de reglare îndeplineşte condiţiile de onorabilitate şi de capacitate profesionalã.
4.2. Autorizaţia tehnica diferentiaza agenţii economici pe clase, definite conform metodologiei prevãzute la pct. 3, în funcţie de complexitatea activitãţii de reparaţii pe care o executa şi de mãrcile/tipurile de vehicule pentru care au abilitarea din partea producãtorului.
4.3. Agenţii economici care presteazã servicii de reparaţii în termenul de garanţie trebuie sa aibã şi abilitarea în acest sens din partea producãtorului vehiculului rutier respectiv sau din partea reprezentantului autorizat al acestuia.
4.4. Menţinerea valabilitãţii unei autorizaţii tehnice de funcţionare este condiţionatã de pãstrarea de cãtre titularul acesteia a capabilitãţii tehnice corespunzãtoare condiţiilor de acordare a autorizaţiei.
5. Conducãtorul atelierului de reparaţii şi/sau de reglare trebuie sa posede un certificat de atestare a capacitãţii profesionale în domeniul construcţiei şi reparatiei de vehicule rutiere, eliberat de Registrul Auto Roman în urma frecventarii unui curs de specialitate şi a absolvirii unui examen de verificare a cunoştinţelor.
5.1. Nivelul minim de pregãtire pentru persoana care conduce atelierul, în funcţie de lucrãrile executate, este cel de absolvent al şcolii profesionale sau al liceului industrial în meseriile de mecanic auto, electromecanic auto, tinichigiu auto, vopsitor auto sau în alte calificãri din domeniul tehnic şi cu o vechime de minimum 5 ani în activitate.
5.2. Persoanele cu studii superioare în domeniul tehnic, cu o vechime minima de 2 ani în activitate, pot conduce ateliere de reparaţii şi/sau de reglare pentru vehicule rutiere şi primesc certificate de atestare pe baza diplomei de absolvire, fãrã frecventarea cursului şi susţinerea examenului, prevãzute la pct. 5.
6. Pentru lucrãrile de reparaţii şi/sau de reglare efectuate agenţii economici trebuie sa prezinte înregistrãri prin care sa se ateste ca au fost fãcute inspecţii finale cu echipamente şi tehnologii specifice, care sa asigure ca vehiculul reparat corespunde reglementãrilor legale privind siguranta circulaţiei şi protecţia mediului.
7. Echipamentele, piesele de schimb şi materialele care pot afecta siguranta circulaţiei şi/sau protecţia mediului, utilizate de agenţii economici care presteazã servicii de reparaţii pentru vehiculele rutiere, trebuie sa fie certificate şi/sau omologate conform prevederilor pct. 1.
8. Agenţii economici care presteazã servicii de reparaţii şi/sau de reglare pentru vehicule rutiere sunt obligaţi sa elibereze beneficiarului documente care sa ateste calitatea lucrãrilor efectuate, precum şi certificate de garanţie pentru lucrãrile executate, care, dacã este cazul, sa includã termenul de garanţie aferent componentelor înlocuite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
9. Activitatea de reconstrucţie a vehiculelor rutiere se poate efectua numai de agenţi economici care desfãşoarã o activitate de producţie industriala în domeniu şi au implementat un sistem de management al calitãţii - sistem al calitãţii - în conformitate cu modelul aplicabil din seria de standarde SR EN ISO 9000 şi certificat de Organismul de certificare sisteme ale calitãţii din cadrul Registrul Auto Roman (R.A.R.-OCS), conform metodologiei şi condiţiilor tehnice aferente stabilite de Ministerul Transporturilor.
10. Lista cuprinzând agenţii economici autorizaţi de Registrul Auto Roman pentru prestarea de activitãţi de reparaţii şi/sau reglare pentru vehicule rutiere şi lista cuprinzând echipamentele, piesele de schimb şi materialele pentru vehicule rutiere, certificate şi/sau omologate de Registrul Auto Roman, vor fi aduse la cunostinta periodic celor interesaţi prin publicare în revista "AutoTest", editata de Registrul Auto Roman, şi vor fi puse la dispoziţie Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, la cererea acestuia.
11. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor corespunzãtoare, prevãzute la art. 40 lit. h), i) şi, respectiv, la <>art. 41 din Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2000 se fac de cãtre persoane împuternicite de Ministerul Transporturilor, pe baza legitimatiei speciale de inspecţie şi control, al carei model este stabilit de acesta.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016