Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 536 din 2 decembrie 1997  pentru aprobarea Reglementărilor privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi autorizarea agenţilor economici care prestează servicii de reparaţii sau desfăşoară activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 536 din 2 decembrie 1997 pentru aprobarea Reglementărilor privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi autorizarea agenţilor economici care prestează servicii de reparaţii sau desfăşoară activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 348 din 9 decembrie 1997
    Ministrul transporturilor,
    având în vedere prevederile art. 11 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, precum şi ale art. 4 alin. (2) lit. g) şi alin. (3) lit. f) şi i) din Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere,
    în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor,
    emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă reglementările privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi autorizarea agenţilor economici care prestează servicii de reparaţii sau desfăşoară activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, cuprinse în anexa la prezentul ordin.

    ART. 2
    În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, agenţii economici care prestează servicii de reparaţii la vehicule rutiere vor solicita eliberarea de către Ministerul Transporturilor a autorizaţiei tehnice de funcţionare. Analiza solicitărilor, precum şi efectuarea operaţiunilor ce decurg din procesul de autorizare se efectuează în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii.

    ART. 3
    În termen de 60 de zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Transporturilor va elabora metodologia şi condiţiile tehnice privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere şi autorizarea agenţilor economici care prestează servicii de reparaţii sau desfăşoară activitate de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, care vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin Registrul Auto Roman - R.A.

    ART. 4
    Departamentul transporturilor rutiere din Ministerul Transporturilor şi Registrul Auto Român - R.A. vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 5
    Prezentul ordin intră în vigoare după 90 de zile de la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul transporturilor,
                    Traian Băsescu

    ANEXA 1

    REGLEMENTĂRI ŞI NORME TEHNICE ÎN TRANSPORTURILE RUTIERE

┌────────────────────┬─────────────────┐
│MINISTERUL │R.N.T.R. 4 │
│TRANSPORTURILOR │ │
├────────────────────┼─────────────────┤
│REGLEMENTĂRI │ │
│privind certificarea│ │
│şi/sau omologarea │ │
│echipamentelor, │ │
│pieselor de schimb │ │
│şi materialelor │ │
│utilizate la │Aprobate prin: │
│vehicule │Ordinul │
│rutiere şi │ministrului │
│autorizarea │transporturilor │
│agenţilor economici │nr. 536 din │
│care prestează │2 decembrie 1997 │
│servicii de │ │
│reparaţii sau │ │
│desfăşoară │ │
│activitate de │ │
│reconstrucţie a │ │
│vehiculelor rutiere │ │
└────────────────────┴─────────────────┘

    1. Echipamentele, piesele de schimb şi materialele, produse în ţara sau importate, destinate utilizării la vehicule rutiere şi care concura la siguranţa circulaţiei şi la protecţia mediului ambiant, pot fi comercializate, numai dacă sunt certificate şi/sau omologate de către Ministerul Transporturilor, prin Registrul Auto Roman - R.A.
    1.1. Certificarea şi/sau omologarea se solicita de către producători, importatori sau de către reprezentanţii autorizaţi ai acestora.
    2. Produsele certificate şi/sau omologate vor purta însemne prin care să se poată identifica producătorul, data fabricaţiei, certificatul de conformitate sau omologare şi emitentul acestuia. Când inscriptionarea nu este posibila pe produs, ea se va realiza pe ambalajul acestuia.
    2.1. Echipamentele, piesele de schimb şi materialele, produse în ţara sau importate, destinate utilizării la vehicule rutiere şi care concura la siguranţa circulaţiei şi la protecţia mediului ambiant, vor fi însoţite de un certificat de calitate şi de un certificat de garanţie, întocmit de către producători, importatori sau de către reprezentanţii autorizaţi ai acestora.
    3. Agenţii economici pot presta servicii de reparaţii pentru vehicule rutiere numai în ateliere specializate, în baza autorizaţiei tehnice de funcţionare.
    3.1. În sensul prezentului ordin, autorizaţia tehnica de funcţionare este documentul prin care se atesta capabilitatea tehnica a agentului economic de a presta, în conformitate cu legislaţia în vigoare, servicii de reparaţii de calitate, care să asigure siguranţa circulaţiei şi protecţia mediului.
    4. Autorizaţia tehnica de funcţionare pentru agenţii economici care prestează servicii de reparaţii se eliberează de către Ministerul Transporturilor, în baza raportului de evaluare a capabilităţii tehnice, întocmit de către Registrul Auto Roman - R.A.
    4.1. Autorizaţia tehnica de funcţionare se acordă agenţilor economici care îndeplinesc condiţiile de dotare tehnica corespunzătoare, au angajat personal calificat corespunzător lucrărilor pe care le executa, iar conducătorul activităţii de reparaţii îndeplineşte condiţiile de onorabilitate şi de capacitate profesională.
    4.2. Durata de valabilitate a autorizaţiei tehnice de funcţionare este de 5 ani.
    4.3. Agenţii economici care solicită autorizarea trebuie să posede spaţii corespunzătoare activităţii şi să aibă autorizaţiile impuse de reglementările în vigoare.
    4.4. Agenţii economici care prestează servicii de reparaţii în termen de garanţie trebuie să aibă şi abilitarea din partea producătorului vehiculului rutier sau din partea reprezentantului autorizat al acestuia.
    4.5. Pentru verificarea menţinerii capabilităţii tehnice, în timp, a agenţilor economici autorizaţi, Registrul Auto Roman - R.A. va efectua audituri şi evaluări de supraveghere, planificate sau inopinate, ori la cererea Ministerului Transporturilor sau a Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor.
    5. Conducătorul atelierului de reparaţii trebuie să posede un certificat de atestare a capacităţii profesionale în domeniul construcţiei şi repararii de vehicule rutiere, eliberat de Ministerul Transporturilor, în urma frecventarii unui curs şi a absolvirii unui examen de verificare a cunoştinţelor.
    5.1. Nivelul minim de pregătire pentru persoana care conduce atelierul, în funcţie de lucrările executate, este de absolvent al şcolii profesionale sau al liceului industrial în meseriile de mecanic auto, electromecanic auto, tinichigiu auto, vopsitor auto sau în alte calificări din domeniul tehnic şi cu o vechime de minimum 5 ani în activitate.
    5.2. Persoanele cu studii superioare în domeniul tehnic, cu o vechime minima de 2 ani în activitate, pot conduce ateliere de reparaţii pentru vehicule rutiere şi primesc certificat de atestare pe baza diplomei de absolvire, fără frecventarea cursului şi susţinerea examenului prevăzut la art. 5.
    6. Pentru lucrările de reparaţii a căror calitate se verifica prin aplicarea tehnologiei de inspecţie tehnica periodică, agenţii economici trebuie să posede dotarea tehnica - echipamente şi aparatura de măsurare - stabilită prin Reglementările privind inspecţia tehnica periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora (R.N.T.R.-1).
    6.1. Pentru respectarea prevederilor pct. 6, obligativitatea dotării necesare pentru verificarea calităţii lucrărilor de reparaţii efectuate devine efectivă de la data de 1 ianuarie 1999, data după care devine obligatorie şi pentru cei autorizaţi anterior, care nu au îndeplinit aceste condiţii.
    6.2. În această perioadă, verificările se vor efectua la o statie de inspecţie tehnica autorizata, pe baza unui contract de prestări de servicii încheiat între aceasta şi unitatea care a făcut lucrările de reparaţii. Confirmarea verificărilor se va face în scris, iar decontarea contravalorii acestor verificări se va face între cele doua unităţi, în contul lucrărilor efectuate de unitatea care a executat lucrările de reparaţii.
    7. Agenţii economici care prestează servicii de reparaţii pentru vehicule rutiere vor utiliza numai echipamente, piese de schimb şi materiale de origine, certificate sau omologate, care concura la siguranţa circulaţiei şi la protecţia mediului.
    8. Agenţii economici care prestează servicii de reparaţii pentru vehicule rutiere sunt obligaţi sa elibereze beneficiarului un certificat de calitate şi un certificat de garanţie a lucrărilor executate.
    9. Activitatea de reconstrucţie a vehiculelor rutiere se poate efectua numai de către agenţi economici care au o activitate de producţie industriala în domeniu, pe baza unei tehnologii elaborate sau avizate de producătorul iniţial al vehiculelor respective.
    9.1. Autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere se face de către Ministerul Transporturilor pe baza evaluării de către Registrul Auto Roman - R.A. a respectării tehnologiei de reconstrucţie.
    10. Lista agenţilor economici autorizaţi de Ministerul Transporturilor pentru prestarea de activităţi de reparaţii pentru vehicule rutiere, lista echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor pentru vehicule rutiere certificate şi/sau omologate de Registrul Auto Roman - R.A., precum şi lista agenţilor economici abilitaţi de către producătorii de vehicule pentru activităţi de reparaţii în termen de garanţie vor fi puse la dispoziţie Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, la cererea acestuia.

    --------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016