Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 53 din 9 aprilie 2012  privind aprobarea Regulamentului nr. 5/2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionala, a operatorilor si specialistilor pentru piata de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 53 din 9 aprilie 2012 privind aprobarea Regulamentului nr. 5/2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionala, a operatorilor si specialistilor pentru piata de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 252 din 13 aprilie 2012

    În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 514/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât, în şedinţa din data de 5 aprilie 2012, emiterea urmãtorului ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Regulamentul nr. 5/2012 pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 17 iunie 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Regulamentul menţionat la art. 1 intrã în vigoare la data publicãrii acestuia şi a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat şi în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).


             Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,
                              Gabriela Anghelache

    Bucureşti, 9 aprilie 2012.
    Nr. 53.


    ANEXĂ

                            REGULAMENTUL Nr. 5/2012
          pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 12/2010
                   privind atestarea organismelor de formare
    profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital,
   aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010

    ART. I
    Regulamentul nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 17 iunie 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. Titlul se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "REGULAMENTUL Nr. 12/2010 privind formarea profesionalã a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital"

    2. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - Prezentul regulament stabileşte condiţiile de atestare a organismelor de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, precum şi formarea profesionalã continuã a acestora."

    3. La articolul 2 alineatul (2), literele d), e) şi h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "d) formare profesionalã continuã - participarea la cursuri de formare profesionalã/acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional în vederea menţinerii competenţelor dobândite de persoanele fizice autorizate de CNVM;
    e) acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional - participarea la sesiuni/seminare ştiinţifice având ca temã domeniul pieţei de capital, care pot fi susţinute atât de lectori, cât şi de cadre didactice în domeniul economic/juridic sau de specialişti cu o experienţã de cel puţin 5 ani în domeniul economic/juridic;
    ...........................................................
    h) sistem e-learning - sistem de formare online care constã într-o serie de cursuri sau acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional, organizate de organismele de formare profesionalã atestate de CNVM, şi care furnizeazã materiale într-o ordine secvenţialã şi logicã pentru a fi asimilate de participanţii la cursurile de formare profesionalã continuã într-o manierã proprie, fãrã a-i constrânge la prezenţa în sala de curs."

    4. La articolul 3, alineatul (3) se abrogã.

    5. Titlul capitolului II se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Capitolul II
    Atestarea, organizarea şi funcţionarea organismelor de formare profesionalã"

    6. La articolul 19, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Se vor desemna 2 membri supleanţi în comisiile de examinare a participanţilor la cursurile de formare profesionalã, dintre care un membru supleant desemnat de CNVM şi un membru supleant desemnat de organismul de formare profesionalã. Aceştia urmeazã sã îl/îi înlocuiascã pe reprezentantul/reprezentanţii titular/titulari în cadrul comisiei de examinare, în caz de indisponibilitate a acestuia/acestora."

    7. La articolul 22, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Procedura prevãzutã la alin. (1) se desfãşoarã sub supravegherea preşedintelui comisiei de examinare."

    8. La articolul 22 alineatul (3), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) în sala de examen candidaţii nu vor avea voie sã utilizeze telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare/transmitere de date;".

    9. La articolul 22, alineatele (11) şi (12) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(11) Candidaţii pot preda formularele-tip cu rãspunsuri şi grilele de examen înainte de ora încheierii acestuia, având obligaţia de a pãrãsi sala de examen. Ultimii 3 candidaţi rãmaşi în salã, dacã s-au prezentat cel puţin 3 candidaţi, vor rãmâne pânã la încheierea examenului.
    (12) La ora încheierii examenului, candidaţii vor preda membrilor comisiei de examinare formularele-tip cu rãspunsuri şi grilele de examen."

    10. La articolul 31, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 31. - (1) Raportul prevãzut la art. 30, semnat de reprezentantul legal al organismului de formare profesionalã şi purtând ştampila acestuia, va fi transmis CNVM în termen de maximum 15 zile lucrãtoare de la data desfãşurãrii examenului."

    11. La articolul 32, alineatele (1), (2), (5), (7), (10) şi (11) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 32. - (1) Operatorii şi specialiştii pentru piaţa de capital autorizaţi de CNVM au obligaţia sã urmeze un numãr de cel puţin 20 de ore de formare profesionalã continuã pe an.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele care au contractul de muncã suspendat, conform legislaţiei în vigoare. În acest sens, acestea au obligaţia de a notifica CNVM, prin declaraţie pe propria rãspundere, încadrarea în prevederile prezentului alineat.
    ..........................................................................
    (5) În situaţia în care persoanele prevãzute la alin. (1) au efectuat ore de pregãtire profesionalã continuã în anul în care au susţinut un examen pentru atribuirea unei calitãţi pe piaţa de capital, aceste ore se pot include în numãrul de ore de pregãtire profesionalã continuã aferente anului urmãtor.
    ..........................................................................
    (7) În cazul programelor de formare profesionalã continuã în sistem online, organismele de formare profesionalã trebuie sã punã la dispoziţia persoanelor participante un program tip web (sistem de videoconferinţã) între lectori şi persoanele participante la aceste programe (care vor avea acces individual pe bazã de user şi parolã la platforma web), cu facilitãţi simultane de video, tablã, chat public (vizualizat de toţi participanţii) şi cu opţiunea întrebãri/rãspunsuri. În acest sens, persoanele interesate au obligaţia de a solicita în scris înscrierea la programul online. Participantul la programul de formare profesionalã continuã în sistem online trebuie sã deţinã o camerã web. În acest sens, participantul va da o declaraţie de confirmare semnatã şi datatã. Conectarea la sistemul online şi relaţiile dintre participant şi lector vor respecta prevederile de confidenţialitate existente în legislaţia naţionalã. La finalul programului de formare profesionalã continuã desfãşurat conform alin. (6) lit. a) şi b) participanţii au obligaţia de a susţine un examen de promovare, care se va derula conform prevederilor cap. IV.
    ..........................................................................
    (10) Participarea la programele de pregãtire profesionalã continuã va fi înregistratã de organismele de formare profesionalã într-un registru de prezenţã, care va conţine datele de identificare ale participantului, entitatea unde îşi desfãşoarã activitatea, funcţia deţinutã de participant, dacã este cazul, data absolvirii programului de formare profesionalã continuã, precum şi semnãtura participantului şi cea a lectorului. În cazul desfãşurãrii online a cursurilor, registrul de prezenţã nu va conţine semnãtura participantului şi se completeazã cu rapoartele date de programul web.
    (11) În vederea echivalãrii cu ore de formare profesionalã, persoanele prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a face dovada la CNVM cã au urmat activitãţile prevãzute la alin. (6) lit. c)."

    12. La articolul 33, alineatul (3^2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3^2) Organismele de formare profesionalã au obligaţia de a face publice programele de formare profesionalã, în vederea primirii opţiunilor de participare."

    13. La articolul 33, alineatul (4) se abrogã.

    14. La articolul 35, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 35. - (1) Neparticiparea la programul de formare profesionalã continuã va atrage suspendarea autorizaţiei eliberate de CNVM pânã la absolvirea unui curs în cel mult un an de la data suspendãrii acesteia. Dacã la expirarea perioadei de un an persoanele nu fac dovada absolvirii cursului, CNVM va retrage autorizaţia obţinutã de persoana în cauzã."

    15. Articolul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 36. - Participarea la o acţiune cu caracter ştiinţific şi profesional se echivaleazã cu douã ore de formare profesionalã continuã."

    16. Articolul 37 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 37. - (1) Organismele de formare profesionalã au obligaţia ca pânã în data de 30 a lunii urmãtoare fiecãrui trimestru sã transmitã, electronic şi în format hârtie, la CNVM un centralizator cuprinzând informaţii despre situaţia persoanelor care au participat în trimestrul precedent la cursurile de formare profesionalã continuã/acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional/e-learning. Acest centralizator va cuprinde urmãtoarele informaţii:
    a) numele şi prenumele persoanei participante şi CNP;
    b) calitatea/funcţia persoanei pe piaţa de capital;
    c) tipul şi perioada cursului;
    d) numãrul de ore efectuate conform prezentului regulament;
    e) perioada pentru care s-a efectuat programul de formare profesionalã continuã.
    (2) Informaţiile prevãzute la alin. (1) vor fi centralizate şi transmise la CNVM, pânã la data de 31 ianuarie a fiecãrui an, sub forma unei situaţii finale a persoanelor care au participat în anul precedent la cursurile de formare profesionalã continuã/acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional/e-learning, în format hârtie şi în format electronic, de cãtre organismele de formare profesionalã atestate de CNVM."

    17. La articolul 37^1, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) care nu au promovat examenul de absolvire a cursului de formare profesionalã continuã pot repeta examenul în cadrul unui alt program de formare profesionalã continuã cu aceeaşi tematicã sau cu o altã tematicã, caz în care vor fi examinaţi din tematica programelor urmate de aceştia."

    18. La articolul 37^1, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) Prevederile alin. (1) nu se aplicã în cazul formãrii profesionale continue organizate conform art. 32 alin. (6) lit. c). În acest caz, echivalarea activitãţilor cu caracter ştiinţific şi profesional cu ore de formare profesionalã continuã se va face pe baza documentelor doveditoare eliberate de organizatorul acestora."

    19. Anexa nr. 3 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul regulament.

    ART. II
    Prezentul regulament intrã în vigoare la data publicãrii acestuia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat şi în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul www.cnvmr.ro


    ANEXĂ
    -----
(Anexa nr. 3 la regulament)
---------------------------



 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Denumirea şi sigla organismului de formare profesionalã │
 │ │
 │ CERTIFICAT DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ │
 │ │
 │ Domnul/Doamna ................, având CNP .............................., │
 │ a participat la ........................................................, │
 │ (denumirea cursurilor de formare profesionalã continuã) │
 │ organizat de ..........................................................., │
 │ (denumirea organismului de formare profesionalã) │
 │ la ........................., în perioada .............................., │
 │ (localitatea) │
 │ cu durata totalã de .................. │
 │ (nr. de ore) │
 │ şi │
 │ a promovat în data de ............... examenul aferent cursului urmat, cu │
 │ nota ....... . │
 │ │
 │ Seria .......... Nr. .............. │
 │ │
 │ Numele, funcţia şi semnãtura reprezentantului legal │
 │ L.S. │
 │ Data eliberãrii .............. │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016