Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 527 din 25 noiembrie 1997  pentru aprobarea Normelor de organizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 527 din 25 noiembrie 1997 pentru aprobarea Normelor de organizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 50 bis din 4 februarie 1998
    In temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, al Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere şi al Hotărârii Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor,
    ministerul transporturilor emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aproba Normele de organizare şi efectuare a transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora, anexa la prezentul ordin.
    ART. 2
    Departamentul transporturilor rutiere, Oficiul Rutier Central şi Regia Autonomă "Administraţia Naţionala a Drumurilor din România" vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 3
    Ordinul ministrului transporturilor nr. 585/1992 îşi încetează aplicabilitatea.
    ART. 4
    Prezentul ordin intra în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

        Ministrul transporturilor,
             Traian Băsescu


    ANEXA

            NORME
de organizare şi efectuare a transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora

    PARTEA I
Organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere

    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Transporturile rutiere publice si/sau în interes propriu se pot efectua numai pe baza licenţei de transport şi a licenţei de execuţie, după caz, eliberate de Ministerul Transporturilor prin Oficiul Rutier Central.
    Transporturile în interes propriu pot fi transporturi în folos propriu sau în interes personal.
    ART. 2
    (1) Licentele de transport pot fi:
    - licenţe de transport rutier public;
    - licenţe de transport în folos propriu;
    (2) Licentele de execuţie pot fi:
    - licenţe de execuţie pentru transporturile naţionale;
    - licenţe de execuţie pentru transporturile internaţionale.
    ART. 3
    Licentele prevăzute la art. 1 şi 2 se eliberează pe baza unor caiete de sarcini, în condiţiile prezentelor norme.
    ART. 4
    (1) Caietul de sarcini este documentul obligatoriu, care conţine condiţiile pe care operatorul de transport trebuie sa le îndeplinească pentru efectuarea unui transport de calitate, în condiţii de siguranţa şi protecţie a mediului.
    (2) După depunerea angajamentului scris, operatorul de transport primeşte licentele corespunzătoare, care ii dau dreptul sa efectueze respectivele categorii şi tipuri de transporturi.
    ART. 5
    Transporturile rutiere de mărfuri şi persoane, în interes personal, se pot efectua fără licenţa de transport şi de execuţie, cu respectarea reglementărilor privind circulaţia şi transportul pe drumurile publice.
    ART. 6
    (1) Transporturile rutiere naţionale de mărfuri şi persoane, în folos propriu, cu excepţia transporturilor periculoase sau agabaritice, se pot efectua fără licenţa de transport şi de execuţie, dacă vehiculul se afla în proprietatea persoanei fizice sau juridice care efectuează transportul.
    (2) Transporturile rutiere naţionale de mărfuri şi persoane, în folos propriu, pot fi efectuate cu vehicule închiriate, cu respectarea uneia dintre următoarele condiţii, care va fi menţionată în mod expres în contractul de închiriere:
    - proprietarul vehiculului (locatorul) deţine licenţa de transport public şi licenţa de execuţie pentru vehiculul închiriat, fiind direct răspunzător de respectarea caietelor de sarcini şi a reglementărilor legale în vigoare;
    - persoana fizica sau juridică ce a luat cu chirie vehiculul (locatarul) deţine licenţa de transport şi are obligaţia sa obţină licenţa de execuţie pentru vehiculul închiriat, fiind direct răspunzător de respectarea caietelor de sarcini şi a reglementărilor legale în vigoare.
    ART. 7
    Operatorii de transport rutier romani au acces la activitatea de transport pe baza de licenţe, cu îndeplinirea condiţiilor de onorabilitate, dotare tehnica, capacitate profesională şi financiară, stabilite prin prezentele norme, şi numai după înscrierea în registrul operatorilor de transport rutier.
    ART. 8
    Eliberarea licenţelor de transport şi a licenţelor de execuţie, precum şi controlul desfăşurării activităţii de transport rutier se realizează prin Oficiul Rutier Central şi serviciile sale organizate la nivelul judeţelor şi al municipiului, Bucureşti.
    ART. 9
    Licentele de transport şi licentele de execuţie sunt documente de valoare, cu regim special, emise în condiţiile prezentelor norme.
    ART. 10
    Termenii specifici utilizaţi în prezentele norme sunt definiţi în anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997.

    CAP. 2
    Licenţa de transport
    Generalitati

    ART. 11
    Operatorii de transport în interes public sau în folos propriu, care executa transporturi rutiere pentru care este obligatorie deţinerea de licenţe, indiferent de capacitatea vehiculelor utilizate, au obligaţia de a dobândi licenţa de transport într-un număr de exemplare corespunzător filialelor, sucursalelor sau punctelor de lucru proprii din alte judeţe.
    ART. 12
    Licenţa de transport se întocmeşte într-un singur exemplar original pentru fiecare operator de transport şi în atâtea exemplare de serviciu [model - anexa nr. 1c) la prezentele norme], corespunzătoare numărului de filiale, sucursale, puncte de lucru etc. ale operatorului de transport din alte judeţe.
    ART. 13
    Operatorul de transport are obligaţia transmiterii unui exemplar de serviciu al licenţei de transport la fiecare filiala, sucursala, punct de lucru etc., acestea înştiinţând pentru luare în evidenta serviciul rutier judeţean pe teritoriul căruia îşi au sediul.
    ART. 14
    Licenţa de transport se atribuie pentru o perioada de 5 ani de la data eliberării şi este valabilă în condiţiile vizarii sale anuale de către Oficiul Rutier Central, cu plata tarifelor aferente. Modelele licenţelor de transport public şi transport în folos propriu sunt prezentate în anexele nr. 1a) şi 1b) la prezentele norme.
    ART. 15
    La vizarea anuala a licenţei de transport, Oficiul Rutier Central va proceda la verificarea actualizării documentelor care au stat la baza emiterii acesteia şi la reactualizarea dosarului operatorului de transport.
    ART. 16
    Licenţa de transport este documentul nominal al operatorului de transport şi nu este transmisibila.
    ART. 17
    Licenţa de transport, împreună cu caietul de sarcini, se păstrează în original de către operatorul de transport la sediul acestuia.

    Eliberarea licenţei de transport

    ART. 18
    Pentru dobândirea licenţei de transport public, operatorul de transport trebuie sa facă dovada ca îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) onorabilitate;
    b) capacitate financiară;
    c) baza materială;
    d) capacitate profesională.
    Pentru dobândirea licenţei de transport în folos propriu operatorul de transport trebuie sa facă doar dovada îndeplinirii condiţiilor de baza materială şi capacitate profesională.
    a) Condiţia de onorabilitate
    Se considera a fi îndeplinită condiţia de onorabilitate atunci când administratorul şi persoanele care conduc efectiv şi permanent activitatea de transport rutier satisfac următoarele condiţii:
    - nu au fost condamnate pentru infracţiuni penale grave, inclusiv de natura comercială, şi nu au interdicţia exercitării unor drepturi civile;
    - nu au fost declarate necorespunzătoare sa exercite activitatea de transport rutier, de către autoritatea competenta.
    b) Condiţia capacităţii financiare
    Operatorul de transport îndeplineşte aceasta condiţie, dacă prezintă scrisoarea de bonitate din partea băncii sau a băncilor unde deţine conturi.
    c) Condiţii de baza materială
    Operatorul de transport trebuie sa facă dovada ca deţine în proprietate sau cu chirie mijloace de transport, prezentând la Oficiul Rutier Central lista cu structura parcului de autovehicule şi vehicule - propriu sau închiriat -, cu precizarea numărului de înmatriculare, marcii şi tipului de vehicul, anului fabricaţiei, caracteristicilor constructive şi amenajărilor speciale, precum şi atestarea stării tehnice a acestora.
    Operatorul de transport trebuie sa facă şi dovada posibilităţilor de parcare.
    d) Condiţii privind capacitatea profesională
    Operatorul de transport trebuie sa desemneze o persoana, pentru organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport, care trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
    - competenta profesională;
    - probitate morala.
    Pentru a putea îndeplini aceasta funcţie, între persoana care organizează şi conduce activitatea de transport şi operatorul de transport trebuie sa fie încheiat un contract de munca legal sau o convenţie civilă de prestări servicii înregistrată la Camera de munca, cu excepţia cazului în care persoana desemnată este chiar administratorul operatorului de transport.
    Organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport pot fi făcute şi de către o persoana juridică, cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
    - sa facă dovada ca are ca obiect de activitate organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport;
    - sa aibă angajate cu carte de munca una sau mai multe persoane cu studii superioare care sa îndeplinească condiţiile prevăzute de prezentele norme.
    In cazul persoanelor fizice autorizate conform Decretului-lege nr. 54/1990 ce au ca obiect de activitate transporturi naţionale şi deţin pana la doua autovehicule (indiferent de capacitate), organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport pot fi făcute şi de către un sofer cu o vechime de minimum 3 ani.
    ART. 19
    Procedura de eliberare a licenţei de transport este următoarea:
    1. La serviciul rutier din judeţul unde este stabilit sediul operatorului de transport se prezintă un dosar care trebuie sa cuprindă documentaţia solicitată.
    Actele se prezintă în original şi în copie, pentru certificarea autenticităţii de către serviciul rutier, şi sunt următoarele:
    a) cererea operatorului de transport, cu indicarea eventualelor filiale, sucursale, puncte de lucru etc. din alte judeţe, pentru care se solicita exemplare de serviciu ale licenţei;
    b) certificatul de înmatriculare de la oficiul registrului comerţului şi statutul operatorului. Pentru obţinerea licenţei de transport public, din statutul prezentat trebuie sa reiasă explicit ca efectuarea de transporturi rutiere este obiect de activitate al acestuia;
    c) autorizaţia emisă în baza Decretului-lege nr. 54/1990 pentru persoanele fizice, din care sa rezulte ca pot efectua transporturi rutiere;
    d) actul legal de înfiinţare pentru fundaţii, asociaţii nonprofit şi altele asemenea, împreună cu statutul acestora, din care sa rezulte ca pot desfăşura activităţi de transport rutier;
    e) lista vehiculelor deţinute, atestate pentru circulaţia pe drumurile publice prin dovada de inspecţie tehnica;
    f) dovada posibilităţilor de parcare a vehiculelor deţinute, care poate fi titlul de proprietate ori contractul de închiriere, după caz;
    g) actele persoanei desemnate sa organizeze şi sa conducă nemijlocit activitatea de transport, şi anume:
    - contractul de munca sau convenţia civilă de prestări servicii înregistrată la camera de munca teritorială;
    - decizia de numire;
    - diploma de studii, care poate fi:
    - de învăţământ superior tehnic, specialitatea transport rutier, autovehicule rutiere, management şi producţie în transporturi, automobile şi tractoare sau echivalenta cu transporturi auto, recunoscuta de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
    - de învăţământ superior tehnic sau economic cu specializare şi în transporturi (economia industriei, construcţii şi transporturi, mecanică agricolă etc.);
    - de bacalaureat, însoţită de carnetul de munca din care sa rezulte cel puţin 3 ani vechime de încadrare în domeniul transporturilor rutiere, în funcţiile de: inspector cu siguranţa circulaţiei, şef garaj, contabil, impiegat auto, şef autocoloana, tehnician, maistru instructor, revizor tehnic, maistru auto, sofer cu activitate T.I.R. şi altele asemenea;
    - de bacalaureat, însoţită de certificat de absolvire a unui curs de formare profesională în domeniul transporturilor rutiere, recunoscut de Ministerul Transporturilor;
    - curriculum vitae al persoanei desemnate, care sa cuprindă funcţiile îndeplinite şi durata lor în activitatea de transport rutier;
    - cazierul judiciar;
    - atestat de consilier de siguranţa publica pentru transportul de mărfuri periculoase, obţinut în urma unui curs de pregătire recunoscut de Ministerul Transporturilor;
    - adeverinţa din care sa reiasă ca a deţinut funcţii de conducere în activitatea de transport internaţional de călători, cel puţin 2 ani, în cazul în care operatorul de transport executa transport internaţional de călători prin servicii regulate;
    h) cazierul judiciar al administratorului;
    i) declaraţie pe propria răspundere a administratorului, din care sa reiasă ca îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 18 lit. a) şi b);
    j) adeverinţa necuprinderii pe lista specială a Ministerului Finanţelor;
    k) o scrisoare de bonitate de la unitatea sau unităţile bancare unde are deschise conturi.
    2. Serviciul rutier judeţean analizează dosarul depus de operatorul de transport si, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de licentiere, în termen de 15 zile, eliberează licenţa de transport sau comunica în scris refuzul motivat al eliberării licenţei de transport, după caz.
    3. Contestaţiile operatorului de transport cu privire la refuzul de eliberare a licenţei de transport se depun, în termen de 15 zile de la comunicare, la Oficiul Rutier Central, care are obligaţia de a le rezolva în termen de 30 de zile de la prezentare.
    ART. 20
    Licenţa de transport se eliberează după prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare (ordin de plata, foaie de varsamant, recipisa cec etc.) şi a unui angajament scris al administratorului, conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme.
    ART. 21
    Anual, o data cu vizarea licenţei de transport şi a exemplarelor de serviciu ale acesteia de către emitent, persoana desemnată sa conducă şi sa organizeze nemijlocit activitatea de transport a operatorului de transport va fi testata la sediul serviciului rutier care a eliberat licenţa de transport.
    Testarea are ca scop verificarea cunoştinţelor din legile şi reglementările specifice prevăzute în caietul de sarcini al licenţei de transport.
    Testul se susţine pe formulare tip grila aprobate de Ministerul Transporturilor.
    In caz de nepromovare a testului, solicitantul este reprogramat în termen de 10 zile pentru o noua testare.
    In condiţiile în care nici după a doua examinare testul nu este promovat, persoana respectiva îşi pierde calitatea de organizator al activităţii de transport şi este obligată sa urmeze un curs de formare profesională.
    ART. 22
    Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenţelor de transport se anunţa de către operatorul de transport la serviciul rutier teritorial emitent, în termen de 15 zile, care va elibera un duplicat, cu plata tarifelor aferente. Pierderea sau sustragerea se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

    Suspendarea şi anularea licenţei de transport

    ART. 23
    Licenţa de transport se poate suspenda sau anula în caz de abateri grave sau repetate de la reglementările specifice privind transportul rutier şi protecţia mediului sau când una dintre condiţiile impuse pentru obţinerea licenţei de transport nu mai este îndeplinită.
    Suspendarea licenţei de transport se dispune de către serviciul rutier teritorial în următoarele cazuri:
    - operatorul de transport nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza dobândirii licenţei de transport;
    - încălcări ale prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 sau ale caietului de sarcini al licenţei de transport, constatate de organele abilitate sa execute controlul;
    - executarea altor categorii şi tipuri de transport decât cele pentru care vehiculul deţine licenţa de execuţie;
    - utilizarea vehiculelor din administrarea operatorului de transport la transportul de produse de contrabanda, droguri, arme şi muniţii, materiale radioactive, treceri ilegale de persoane peste frontiera;
    - nerespectarea în mod repetat a locului de parcare comunicat;
    - reclamaţii repetate adresate serviciului rutier teritorial, din partea beneficiarilor sau a altor organe, privind calitatea prestaţiilor realizate, confirmate, comunicate în scris deţinătorului de licenţa şi neremediate.
    Licenţa de transport suspendată se poate reacorda, la cererea operatorului de transport, astfel:
    - prima data, la 3 luni de la data suspendării;
    - a doua oara, la 6 luni de la data suspendării.
    Oficiul Rutier Central poate reacorda licenţa de transport suspendată, înaintea termenului stabilit de serviciul rutier teritorial, în cazuri speciale şi din motive bine întemeiate.
    ART. 24
    Anularea licenţei de transport se dispune de către serviciul rutier teritorial, la a treia suspendare sau în următoarele cazuri:
    - comiterea a mai mult de doua accidente grave, colective, în decursul unui an calendaristic, soldate cu victime omeneşti sau cu deteriorarea grava a mediului înconjurător, din vina operatorului de transport sau a angajaţilor acestuia;
    - falsificarea documentelor de transport de către operatorul de transport sau angajaţii acestuia şi utilizarea lor la efectuarea transporturilor.
    ART. 25
    Impotriva măsurii de suspendare sau de anulare a licenţei de transport, operatorul de transport se poate adresa cu plângere instanţelor de contencios administrativ, conform Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.
    ART. 26
    In cazul în care măsura anulării licenţei de transport rămâne definitiva, serviciul rutier va proceda la anularea poziţiei respective din Registrul operatorilor de transport rutier.

    Caietul de sarcini al licenţei de transport

    ART. 24
    Caietul de sarcini conţine condiţiile şi obligaţiile pe care operatorul de transport le cunoaşte şi se angajează sa le respecte în organizarea şi executarea activităţii de transport.
    ART. 28
    Caietul de sarcini cuprinde prevederi din:
    - legi şi reglementări specifice privind activitatea de transport;
    - acorduri şi convenţii internaţionale, privind transporturi rutiere, la care România este parte sau a aderat;
    - alte prevederi specifice pentru categoriile şi tipurile de transport pentru care se acorda licenţa.
    ART. 29
    Caietul de sarcini anexa la licenţa de transport se eliberează de către Oficiul Rutier Central prin serviciile rutiere teritoriale, având acelaşi număr şi aceeaşi perioada de valabilitate ca şi licenţa de transport pe care o însoţeşte.
    ART. 30
    Caietul de sarcini se completează de drept cu prevederile legale apărute după data întocmirii lui.
    ART. 31
    Caietul de sarcini al licenţei de transport, al cărui model este prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme, poate fi modificat şi completat de către Ministerul Transporturilor ori de câte ori este cazul.

    CAP. 3
    Registrul operatorilor de transport rutier

    ART. 32
    Datele privind operatorii de transport deţinători de licenţa de transport se înscriu în registrul operatorilor de transport rutier, ţinut la fiecare serviciu rutier teritorial, care cuprinde:
    - numărul curent;
    - denumirea operatorului de transport;
    - adresa şi numărul de telefon;
    - numărul de înregistrare de la camera de comerţ, codul fiscal;
    - tipul capitalului (de stat, privat, străin, mixt);
    - numărul de dosar la serviciul rutier judeţean;
    - data eliberării licenţei de transport;
    - seria şi numărul licenţei de transport şi numărul exemplarelor de serviciu;
    - adresele şi numerele de telefon ale filialelor;
    - vizele anuale;
    - semnătura de primire a licenţei;
    - numele şi prenumele administratorului;
    - persoana desemnată de operatorul de transport pentru organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport;
    - suspendarea, contestaţiile, modul de rezolvare;
    - sancţiunile;
    - alte menţiuni.
    Registrul în care se trec aceste date va avea filele numerotate, legate şi sigilate.
    Registrul operatorilor de transport rutier va fi structurat pe doua secţiuni, respectiv pentru transport public şi transport în folos propriu.
    Datele cuprinse în registrul operatorilor de transport rutier se vor păstra şi pe suport magnetic la sediul serviciului rutier teritorial, ca parte din banca de date a acestora.
    La expirarea perioadei de valabilitate a licenţei de transport, operatorului de transport i se eliberează o noua licenţa, în condiţiile reactualizarii dosarului iniţial, cu păstrarea numărului din registrul operatorilor de transport rutier.

    CAP. 4
    Licenţa de execuţie
    Generalitati

    ART. 33
    Licenţa de execuţie este documentul prin care operatorul de transport rutier poate sa execute anumite categorii şi tipuri de transport rutier, în conformitate cu caietele de sarcini.
    Licenţa de execuţie poate fi, după caz, licenţa de execuţie pentru vehicul si/sau licenţa de execuţie pentru traseu.
    ART. 34
    Sunt obligaţi sa deţină licenţa de execuţie pentru vehicul operatorii de transport public pentru toate tipurile de transport naţional şi internaţional, precum şi operatorii de transport în folos propriu pentru transporturi internaţionale de mărfuri şi persoane, transporturi naţionale rutiere de mărfuri periculoase sau agabaritice.
    ART. 35
    Sunt obligaţi sa deţină licenţa pentru traseu operatorii de transport care efectuează transport de persoane prin servicii regulate.
    ART. 36
    Licentele de execuţie pentru vehicul sunt emise de către Ministerul Transporturilor prin Oficiul Rutier Central şi sunt eliberate de Oficiul Rutier Central prin servicii rutiere teritoriale, pentru o perioada de pana la un an, dar nu mai puţin de 3 luni, operatorilor de transport deţinători ai licenţei de transport.

    A. Licenţa de execuţie pentru vehicul

    ART. 37
    Licenţa de execuţie pentru vehicul se emite nominal pentru fiecare dintre mijloacele de transport cu inspecţia tehnica valabilă, indiferent de capacitatea de transport, şi este netransmisibila. Modelele de licenţe sunt prevăzute în anexele nr. 4 a), 4 b) şi 4 c) la prezentele norme.
    Documentele care stau la baza emiterii licenţei de execuţie pentru vehicul sunt, după caz, pentru fiecare tip de transport în parte:
    - cartea de identitate sau certificatul de înmatriculare din care sa rezulte caracteristicile constructive ale vehiculului;
    - talonul - anexa la certificatul de înmatriculare, cu inspecţia tehnica valabilă;
    - certificatul eliberat de Registrul Auto Roman:
    - privind gradul de poluare cu noxe;
    - de clasificare pe stele şi categorii;
    - pentru produse periculoase şi toxice.
    - certificatul eliberat de Comisia Naţionala pentru controlul Activităţii Nucleare pentru materiale radioactive;
    - certificatul eliberat de organisme specializate, abilitate, pentru fiecare grupa de produse periculoase, conform Acordului european referitor la transportul rutier al mărfurilor periculoase (ADR).
    Pentru conformitate, documentele vor fi prezentate la serviciul rutier, în original şi în copie.
    In cazul expirării valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, precum şi a certificatelor enumerate mai sus, operatorul de transport are obligaţia reînnoirii imediate a acestora.
    Licentele de execuţie pentru vehicul se eliberează pentru transportul naţional si/sau transportul internaţional.
    Licenţa de execuţie pentru vehicul pentru transporturile internaţionale da dreptul vehiculelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de inspecţia tehnica sa efectueze transporturi de mărfuri sau pasageri în trafic internaţional, având dreptul de a trece frontiera de stat a României în acest scop.
    ART. 38
    La fiecare serviciu rutier teritorial se va deschide un registru de evidenta, care va cuprinde informaţii despre toate vehiculele ce efectuează transporturi din judeţul respectiv, ca parte componenta a băncii de date.
    Datele înscrise vor fi:
    - numărul curent;
    - operatorul de transport;
    - numărul de înmatriculare;
    - marca;
    - tipul;
    - anul fabricaţiei;
    - masa proprie;
    - masa totală autorizata;
    - caracteristicile constructive;
    - amenajările speciale;
    - seria, numărul şi tipul licenţei de execuţie;
    - tipul şi categoria de transport;
    - numărul de locuri pe scaune, inclusiv al soferului.
    Informaţiile vor fi păstrate şi pe suport magnetic.
    ART. 39
    Serviciul rutier emitent, în termen de 10 zile de la depunerea tuturor documentelor prevăzute, emite licentele de execuţie pentru vehicul sau comunica în scris operatorului de transport refuzul motivat al emiterii licenţei de execuţie pentru vehicul.
    ART. 40
    Operatorul de transport, împreună cu persoana imputernicita, atestata pentru conducerea şi organizarea nemijlocită a activităţii de transport răspund de utilizarea licenţelor de execuţie pentru vehicul şi instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor în conformitate cu prevederile caietelor de sarcini.
    ART. 41
    Utilizarea de către o alta persoana juridică sau fizica, deţinătoare de licenţa de transport, a licenţei de execuţie pentru vehicul aparţinând unui alt operator de transport nu este permisă.
    Licenţa de execuţie pentru vehicul, eliberata în baza licenţei de transport, da dreptul efectuării de transporturi numai operatorului de transport căruia i-a fost eliberata.
    ART. 42
    Renunţarea la licenţa de execuţie pentru vehicul se poate face în următoarele cazuri:
    a) - încetarea activităţii ca operator de transport;
    b) - vehiculul nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice care au stat la baza acordării licenţei de execuţie.
    ART. 43
    Licenţa de execuţie pentru vehicul poate fi suspendată de emitent în cazul în care nu sunt respectate condiţiile impuse la eliberare.
    ART. 44
    Contestaţia impotriva măsurii de suspendare sau de anulare a licenţei de execuţie pentru vehicul se depune, în termen de 15 zile de la comunicare, la Oficiul Rutier Central.
    ART. 45
    In cazul în care măsura aplicată este confirmată de Oficiul Rutier Central, operatorul de transport se poate adresa cu plângere instanţelor de contencios administrativ, conform Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.
    ART. 46
    Licenţa de execuţie pentru vehicul se restituie după ce operatorul de transport face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la retragerea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 47
    Durata de valabilitate a licenţei de execuţie pentru vehicul este de un an de la data eliberării ei, fără a depăşi perioada de valabilitate a licenţei de transport. Se pot emite licenţe de execuţie pentru vehicul pe o perioada limitată de timp, dar nu mai puţin de 3 luni de la data emiterii.
    ART. 48
    Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenţelor de execuţie pentru vehicul se comunica la serviciul rutier emitent în termen de 15 zile de la data constatării, acestea inlocuindu-se cu documente noi, cu plata tarifelor aferente. Licentele pierdute sau sustrase se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

    Cazuri particulare la eliberarea licenţelor de execuţie pentru vehicul

    A.1. Transporturi ocazionale şi turistice de persoane în trafic intern şi internaţional

    ART. 49
    Transporturile ocazionale şi turistice de persoane în trafic intern şi internaţional pot fi executate de către operatorii de transport în baza următoarelor documente, după caz:
    - licenţa de transport;
    - licenţa de execuţie pentru vehicul, corespunzătoare tipului şi categoriei de transport;
    - contract sau comanda din partea beneficiarului transportului ori a unei agenţii de turism;
    - lista pasagerilor transportaţi, întocmită de beneficiar, care, pana la apariţia altor dispoziţii, va fi vizata de către serviciul rutier teritorial cu minimum 24 de ore înainte de efectuarea cursei. După vizare, transportul va fi evidenţiat în fişa transportatorului;
    - asigurarea serviciilor turistice plătite (voucher).
    Operatorii de transport care efectuează transporturi rutiere internaţionale de persoane, ocazionale sau turistice, în folos propriu, trebuie sa facă şi dovada ca persoanele transportate sunt angajaţi ai operatorului de transport sau membrii de familie ai acestora.
    In cazul transporturilor internaţionale de persoane, turistice sau ocazionale, se vor utiliza foi de parcurs tip ASOR (Acordul de la Dublin privind serviciile ocazionale internaţionale de călători, efectuate cu autocare sau autobuze) al căror model este prezentat în anexa nr. 5 la prezentele norme.
    Foaia de parcurs tip ASOR cuprinde următoarele feluri de servicii de transport:
    A. - circuitele cu "uşile închise", adică serviciile prin care acelaşi vehicul este utilizat pentru transportul aceluiaşi grup de pasageri pe întregul traseu şi aducerea lui înapoi la locul de plecare, acest loc fiind situat pe teritoriul tarii de înregistrare a operatorului de transport (căsuţa "A" pe foaia de parcurs tip ASOR).
    B. - servicii care fac călătoria de dus cu pasageri şi călătoria de întors fără pasageri. Locul de plecare este situat pe teritoriul tarii de înregistrare a operatorului de transport (căsuţa "B" pe foaia de parcurs tip ASOR).
    C. - servicii pentru care cursa de dus se efectuează fără pasageri şi cursa de întors cu pasageri, pasagerii fiind imbarcati în acelaşi loc, cu condiţia sa fie îndeplinită una dintre următoarele condiţii:
    C1. - pasagerii constituie un grup format sub un contract de transport încheiat pe teritoriul unei părţi contractante, alta decât cea în care operatorul de transport este înregistrat sau de unde pasagerii sunt imbarcati, contract încheiat înainte de sosirea grupului în ţara de imbarcare. Pasagerii sunt transportaţi în teritoriul tarii de reşedinţa a operatorului de transport.
    C2. - pasagerii au fost adusi anterior, printr-un serviciu la care se referă punctul "B", de către acelaşi transportator, în teritoriul unei părţi contractante, de unde pasagerii sunt imbarcati din nou şi transportaţi în teritoriul tarii de reşedinţa a operatorului de transport.
    C3. - pasagerii au fost invitaţi sa călătorească de pe teritoriul unei părţi contractante pe teritoriul altei părţi contractante, costul transportului fiind suportat de persoana care a făcut invitaţia. Aceşti pasageri trebuie sa constituie un grup omogen, care nu a fost constituit în mod special în vederea acestei călătorii; grupul este adus apoi pe teritoriul tarii de reşedinţa a operatorului de transport.
    Modul de utilizare a foii de parcurs tip ASOR se stabileşte de Ministerul Transporturilor.

    A.2. Transporturile în regim TAXI

    ART. 50
    Transporturile în regim Taxi se desfăşoară cu autovehicule omologate în acest sens şi cu aparate de taxare (omologat de Biroul Naţional de Metrologie Legală din România), aflat în funcţiune pe toată durata transportului.
    Derularea acestui tip de transport se efectuează fără lista de pasageri sau comanda de transport, taxarea făcându-se strict în baza indicaţiilor aparatului de taxare.
    ART. 51
    Cursele se pot derula:
    a) în interiorul localităţii unde autovehiculul are parcarea (conform certificatului de înmatriculare);
    b) interurban;
    c) internaţional.
    In cazul curselor de tip a) transportul se desfăşoară în conformitate cu normele emise de către consiliile locale.
    In cazul curselor de tip b) transportul se desfăşoară pe baza de licenţa de transport şi licenţa de execuţie pentru transport naţional.
    In cazul curselor de tip c) transportul se desfăşoară pe baza de licenţa de transport şi licenţa de execuţie pentru transport internaţional.
    Licentele de transport şi cele de execuţie pentru vehicul eliberate pentru transporturile de tip TAXI (tip b şi tip c) sunt valabile şi în interiorul localităţilor de plecare/destinaţie sau pe care vehiculele le tranziteaza.
    Amplasarea şi modul de utilizare a staţiilor TAXI se stabilesc de către consiliile locale.

    A.3. Transporturi de mărfuri în trafic internaţional

    ART. 52
    Transporturile internaţionale de mărfuri se pot efectua numai de către operatorii de transport rutier (persoane fizice sau juridice cu sediul pe teritoriul României) cu vehicule înmatriculate în România şi cu respectarea reglementărilor internaţionale stabilite prin acordurile bilaterale, precum şi a altor acorduri şi convenţii internaţionale la care România a aderat sau este parte.
    Autovehiculele care efectuează aceasta categorie de transporturi vor fi echipate cu aparate de control (tahograf), omologate internaţional, instalate şi sigilate conform prescripţiilor tehnice specifice.
    ART. 53
    Transporturile rutiere internaţionale de mărfuri se executa în conformitate cu prevederile prezentelor norme, pe baza de licenţa de transport public sau în folos propriu şi a licenţelor de execuţie pentru vehicul.
    ART. 54
    Distribuirea autorizaţiilor pentru transporturile internaţionale de mărfuri şi a autorizaţiilor multiple tip CEMT (Conferinţa Europeană a Ministrilor de Transport) se face de către Ministerul Transporturilor.
    ART. 55
    Sunt exceptate de la prevederile art. 53, dacă acordurile bilaterale nu prevăd altfel, vehiculele înmatriculate în România care sunt fără încărcătura şi prezintă documente justificative pentru următoarele situaţii:
    - vehiculele noi sau folosite exportate;
    - vehiculele care se restituie proprietarului după încheierea unui contract de închiriere sau leasing;
    - vehiculele care merg pentru reparaţii sau revizii;
    - vehiculele exportate din zonele libere;
    - vehiculele echipate cu instalaţii speciale (improprii transporturilor de mărfuri);
    - vehiculele aparţinând Ministerului de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, care circula însoţite de reprezentanţi ai acestora.
    Pentru transporturile efectuate prin şi în ţările cu care România nu a stabilit liberalizarea lor, sunt necesare, pe lângă documentele prezentate mai sus, şi autorizaţii pentru transport internaţional de marfa, eliberate de autorităţile ţărilor respective.
    ART. 56
    Operatorii de transport care efectuează transporturi rutiere internaţionale de mărfuri, în folos propriu, trebuie sa facă dovada ca mărfurile sau bunurile transportate sunt proprietatea operatorului sau au fost vândute, cumpărate sau închiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de către acesta, scopul fiind numai de a le deplasa la sau de la operator, pentru satisfacerea intereselor proprii.

    A.4. Transport de mărfuri cu greutăţi si/sau gabarite depăşite

    ART. 57
    Operatorii de transport rutier de mărfuri cu greutăţi si/sau gabarite depăşite, care efectuează transporturi rutiere publice sau în folos propriu, în trafic naţional şi internaţional, pot desfăşura aceste activităţi în baza licenţei de transport public sau în folos propriu, a licenţelor de execuţie pentru vehicul, eliberate de Oficiul Rutier Central prin serviciile rutiere teritoriale, şi a autorizaţiilor eliberate de Regia Autonomă "Administraţia Naţionala a Drumurilor din România" si/sau administraţia locală.
    ART. 58
    Transporturile se executa cu respectarea reglementărilor specifice în vigoare.

    A.5. Transportul mărfurilor periculoase şi al materialelor radioactive

    ART. 59
    Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul se face după prezentarea de către operatorul de transport a atestatelor, din care sa rezulte îndeplinirea de către vehicule a condiţiilor tehnice de dotare şi amenajare, eliberate de organismele specializate.
    Următoarele produse se transporta cu vehicule care necesita amenajări conform prescripţiilor ADR (Acordul european referitor la transportul rutier al mărfurilor periculoase):

    Clasa 1: Substanţe şi obiecte explozive:
             (1a) - substanţe şi obiecte explozive;
             (1b) - obiecte încărcate cu obiecte explozive;
             (1c) - focoase, artificii şi obiecte de acelaşi gen.
    Clasa 2*: Gaze.
    Clasa 3*: Substanţe lichide inflamabile.
    Clasa 4.1*: Substanţe solide inflamabile.
    Clasa 4.2*: Substanţe autoinflamabile .
    Clasa 4.3*: Substanţe care în contact cu apa degaja gaze inflamabile.
    Clasa 5.1*: Substanţe comburante.
    Clasa 5.2*: Peroxizi organici.
    Clasa 6.1*: Substanţe toxice.
    Clasa 6.2*: Substanţe infectioase.
    Clasa 7: Substanţe radioactive.
    Clasa 8*: Substanţe corozive.
    Clasa 9*: Substanţe şi obiecte periculoase diverse.
------------------
    * Substanţe care se pot transporta în cisterna.


    Transportul materialelor radioactive este reglementat prin Normele republicane de securitate nucleara pentru transportul materialelor radioactive, aprobate prin ordinul preşedintelui Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara nr. 318/1975.
    - Operatorii de transport care doresc sa execute transporturi de astfel de materiale trebuie sa fie autorizaţi de către Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţii Nucleare din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, în conformitate cu normele amintite.
    - Autovehiculele care urmează sa fie utilizate pentru executarea de transporturi cu materiale radioactive trebuie sa fie atestate de către Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţii Nucleare din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului.
    Sunt exceptate autovehiculele care transporta materiale radioactive în containere atestate de către Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţii Nucleare din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului.
    Atestarea îndeplinirii de către vehicule a condiţiilor de dotare şi amenajare se efectuează de către Registrul Auto Roman şi de organismele abilitate, specializate pentru fiecare clasa în parte.
    Transportul celorlalte produse periculoase care nu necesita amenajări speciale pentru vehicule se executa în baza licenţei de transport şi a licenţei de execuţie pentru vehicul.
    Conducătorii auto utilizaţi vor fi atestaţi de către organisme recunoscute de Ministerul Transporturilor, pentru una sau mai multe clase periculoase care se transporta.

    B. Licenţa de execuţie pentru traseu

    ART. 60
    Transportul de persoane prin servicii regulate se poate executa de către operatorul de transport în baza licenţei de traseu numai cu vehicule special destinate acestui scop şi anume: autocare, autobuze sau microbuze.
    Modelul licenţei pentru traseu este prezentat în anexa nr. 6 la prezentele norme.
    ART. 61
    Licenţa pentru traseu da dreptul operatorului sa efectueze transport de persoane prin servicii regulate numai însoţită de caietul de sarcini, al cărui model este prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme.
    ART. 62
    Totalitatea traseelor pe care se realizează sau se solicita executarea transportului de persoane formează "Programului de transport persoane prin servicii regulate".
    Administratorul "Programului de transport persoane prin servicii regulate" este:
    a) Ministerul Transporturilor, pentru traseele internaţionale;
    b) Oficiul Rutier Central, pentru traseele interjudetene;
    c) Oficiul Rutier Central, prin serviciile rutiere teritoriale, pentru traseele judeţene.
    ART. 63
    Traseele pe care se executa transportul de persoane şi cursele prin care se realizează acestea se pot propune de către:
    a) Ministerul Transporturilor, prin Oficiul Rutier Central;
    b) Administraţia locală;
    c) deţinătorii de licenţe de transport public.
    ART. 64
    Graficul de circulaţie în baza căruia se desfăşoară cursele pe trasee se întocmeşte şi se propune de către:
    a) serviciul rutier, pentru traseele oferite de acesta;
    b) operatorii de transport, pentru traseele propuse de către aceştia.
    In localităţile în care exista autogări autorizate, capetele de traseu şi staţiile de tranzit vor fi amplasate în acestea.
    In lipsa autogarilor autorizate, capete de traseu şi staţiile de tranzit trebuie sa îndeplinească condiţiile minime prevăzute în caietul de sarcini şi sa fie avizate în acest sens de către administraţia locală; fac excepţie traseele preurbane.
    In condiţiile în care capacitatea autogarilor autorizate este depăşită (număr plecari, sosiri, staţionari), serviciul rutier teritorial poate stabili ca plecarea, sosirea în şi din cursa la unele trasee judeţene sa se poată face din punctele menţionate la alin. 2.
    Constatarea depăşirii capacităţii autogarilor se va face astfel:
    In funcţie de numărul persoanelor existente - notat Np - şi numărul curselor programate pe ora - notat Nch - se calculează Nch/Np, care nu poate fi mai mare decât 4 (în cazul în care staţionarea, în vederea imbarcarii/debarcarii pasagerilor este de 15 minute).
    Pentru serviciile oferite de deţinătorii autogarilor autorizate, operatorii de transport plătesc tarife de prestaţii, aprobate prin ordin al ministrului transporturilor.
    ART. 65
    Gruparea traseelor se va face, de regula, astfel încât sa se evite suprapunerea grupei respective cu alte trasee sau grupe de trasee independente, pe o porţiune mai mare de circa 20 km, în funcţie de situaţia concretă existenta.
    In cazul porţiunilor de drum comune mai multor trasee sau grupe de trasee independente, graficele de circulaţie se vor armoniza astfel încât între cursele existente sa fie decalaj de minim 30 minute.
    ART. 66
    Proiectul programului de transport cuprinde:
    a) lista nominală a traseelor propuse, pe grupe şi subgrupe de trasee, gruparea făcându-se pe criterii geografice şi economico-sociale;
    b) pentru fiecare traseu, localităţile deservite, autogări autorizate, cap linie, numărul de curse zilnice şi graficul de circulaţie respectiv;
    c) zilele din saptamana în care circula cursele;
    d) numărul de vehicule necesare pentru deservirea traseului respectiv, inclusiv vehicule de rezerva.
    Licentele pentru traseu şi caietele de sarcini aferente traseelor sau grupelor de trasee cuprinse în programul de transport, se oferă public pentru contractare, pana la data de 15 noiembrie a anului în curs, pentru anul următor.
    Oferta publica pentru contractarea licenţelor de traseu sa face prin afişarea la sediul serviciului rutier şi anunţ în presa locală.

    B.1 Emiterea licenţei pentru traseu pentru transportul public naţional de persoane prin servicii regulate

    ART. 67
    Serviciul Rutier teritorial elaborează proiectul programului judeţean de transport persoane prin servicii regulate.
    ART. 68
    Oficiul Rutier Central, prin serviciile rutiere teritoriale, elaborează proiectul programului interjudetean de transport persoane prin servicii regulate.
    ART. 69
    Oficiul Rutier Central, prin serviciile rutiere teritoriale, armonizeaza graficele curselor interjudetene cu serviciile rutiere în cauza.
    ART. 70
    Serviciul rutier judeţean definitivează proiectul programului judeţean de transport persoane după armonizarea graficelor curselor interjudetene stabilite cu graficele curselor judeţene.
    ART. 71
    Programul judeţean de transport se înaintează spre avizare delegaţiei permanente a consiliului judeţean pana la data de 1 noiembrie a anului în curs.
    ART. 72
    In termen de 3 zile de la avizarea programului judeţean de transport de către consiliul judeţean, dar nu mai târziu de 15 noiembrie, serviciul rutier face publice traseele şi grupele de trasee operatorilor de transport, prin afişare la sediul acestuia.
    ART. 73
    Cererea pentru obţinerea unei licenţe de execuţie pentru traseu sau grupa de trasee poate fi depusa de un operator de transport sau de o asociaţie de operatori de transport.
    In cazul asociaţiei de operatori de transport, aceasta va prezenta, o data cu cererea de solicitare, contractul de asociere, legal întocmit, şi turnusul de executare a curselor din caietul de sarcini, semnat şi parafat de toţi membrii asociaţiei.
    ART. 74
    Asociaţia de operatori de transport se constituie în condiţiile legii şi poate avea sau nu personalitate juridică. Membrii asociaţi vor fi în totalitate deţinători de licenţe de transport şi de licenţe de execuţie pentru vehiculele cu care participa la asociere.
    In cazul în care asociaţia nu are personalitate juridică, ea va fi reprezentată în relaţiile cu serviciul rutier teritorial de unul dintre asociaţi, desemnat de comun acord de membrii asociaţiei şi menţionat ca atare în contractul de asociere.
    Licenţa de traseu se eliberează pe numele acestuia.
    ART. 75
    Contractul de asociere va cuprinde în mod obligatoriu:
    - denumirea operatorilor de transport;
    - seria şi numărul licenţei de transport pentru fiecare operator de transport în parte;
    - seria şi numărul licenţelor de execuţie pentru vehiculele cu care participa la asociere;
    - precizarea asociatului care reprezintă asociaţia în relaţia cu serviciul rutier judeţean, cu menţiunea ca aceasta poziţie nu-i conferă avantaje în relaţiile cu ceilalţi asociaţi;
    - precizarea faptului ca toţi membrii asociaţiei cunosc prevederile caietului de sarcini şi se obliga sa le respecte.
    ART. 76
    Regiile autonome care doresc sa efectueze servicii regulate de călători în trafic judeţean au acces numai la traseele rămase nesolicitate din programul judeţean de transport.
    ART. 77
    In cazul în care în cadrul regiilor autonome s-au constituit societăţi comerciale care desfăşoară activitate de transport, acestea pot obţine licenţe pentru traseele interjudetene şi internaţionale şi pot participa la licitaţia pentru obţinerea licenţelor pentru traseele judeţene, în condiţiile prezentului ordin.
    ART. 78
    In termen de 10 zile de la publicarea programului de transport, a ofertei de licenţe şi a caietelor de sarcini care le însoţesc, solicitantii pot depune cereri pentru obţinerea acestora. Modelul cererii este cel prezentat în anexa nr. 8 la prezentele norme.
    ART. 79
    Operatorii de transport care doresc sa execute unul sau mai multe trasee sau grupe de trasee vor depune la serviciul rutier judeţean, pentru fiecare dintre acestea, un dosar care cuprinde:
    - traseul sau grupa de trasee solicitată;
    - acceptul de principiu al autogarilor pe care le va utiliza;
    - lista autovehiculelor pentru care deţin licenţa, aflate în administrare, care vor fi utilizate pe traseul sau pe grupa de trasee solicitată, corespunzător numărului de autovehicule precizat în oferta afişată. Nu este permisă înscrierea unui autovehicul pe mai multe liste, în diferite dosare, decât în cazul în care acesta se constituie ca rezerva.
    ART. 80
    Traseele sau grupele de trasee pentru care s-a depus o singura cerere se atribuie solicitantului.
    ART. 81
    In cazul în care pentru un traseu sau grupa de trasee s-au depus doua sau mai multe cereri, se convoacă toţi solicitantii. Aceştia se pot asocia şi vor alcătui turnusul de executare a curselor din caietul de sarcini, vizat de toţi membrii asociaţiei.
    In cazul imposibilităţii alcătuirii turnusului conform paragrafului anterior, pentru fiecare operator de transport sau asociaţie de operatori de transport, se acorda un punctaj în funcţie de criteriile prezentate în anexa nr. 9 a) la prezentele norme.
    Metodologia de punctare este prevăzută în anexa nr. 9 b) la prezentele norme.
    Operatorului de transport sau asociaţiei de operatori de transport care obţine punctajul cel mai mare i se atribuie licenţa de traseu în cauza.
    Operatorul de transport sau asociaţia de operatori de transport clasaţi pe locurile următoare au acces doar la traseele rămase nesolicitate.
    ART. 82
    Licentele de traseu care nu au fost solicitate rămân în continuare "oferta deschisă", ele putând fi obţinute în orice moment de către operatorii de transport existenţi sau nou-infiintati.
    In scopul creşterii de activitate a acestor trasee, administraţia locală sau alte persoane fizice sau juridice pot oferi public, prin caietul de sarcini, în condiţiile legii, subvenţii.
    ART. 83
    La sfârşitul fiecărui trimestru, operatorii de transport pot propune înfiinţarea de noi trasee, licentele pentru acestea fiindu-le atribuite în următoarele condiţii:
    - operatorul de transport sau asociaţia de operatori de transport nu renunţa la alte licenţe pentru traseu sau grupa de trasee;
    - posibilitatea armonizarii graficului de circulaţie propus cu graficele de circulaţie existente;
    - avizarea modificării programului de transport de către delegaţia permanenta a consiliului judeţean;
    - respectarea art. 65.
    ART. 84
    Licenţa de traseu se eliberează în numărul de exemplare corespunzător numărului de vehicule utilizate pentru efectuarea tuturor curselor prevăzute în caietul de sarcini.
    ART. 85
    Cursele dubluri efectuate ocazional pentru preluarea unui flux suplimentar de călători existent temporar în punctele de imbarcare sau pentru preluarea pasagerilor de la un vehicul rămas imobilizat în traseu nu se considera curse noi; acestea se efectuează după acelaşi grafic ca al cursei dublate, în următoarele condiţii:
    - depăşirea capacităţii de preluare a autobuzului iniţial;
    - menţionarea în foaia de parcurs a caracterului ocazional al cursei;
    - existenta la bord a unei copii de pe licenţa pentru traseu şi de pe caietul de sarcini al acesteia.
    ART. 86
    Operatorul de transport poate solicita serviciul rutier teritorial suplimentarea numărului de curse sau modificarea graficului de circulaţie pe traseul pe care îl deţine (cu licenţa). Aprobarea modificărilor se poate acorda în condiţiile în care noul caiet de sarcini al licenţei de traseu nu implica modificări şi în caietele de sarcini ale altor operatori de transport şi nu se încalca prevederile art. 65.
    ART. 87
    Pentru satisfacerea unor necesitaţi sociale sau din alte motive bine întemeiate, serviciul rutier teritorial poate face modificări în caietul de sarcini al licenţei pentru traseu, operatorul de transport deţinător al licenţei respective fiind obligat sa le aplice. Refuzul acestuia se considera ca şi în cazul nerespectării caietului de sarcini.
    ART. 88
    Trasee interjudetene pot fi executate de mai mulţi transportatori numai în condiţiile armonizarii graficelor de circulaţie. Pentru traseele sau porţiunile comune de traseu pentru care exista un număr mare de solicitări se vor stabili, de regula, grafice de circulaţie decalate cu cel puţin 30 de minute.
    ART. 89
    Pentru traseele interjudetene cuprinse în programul de transport interjudetean, operatorii de transport interesaţi vor prezenta avizul serviciilor rutiere din judeţele în care sunt prevăzute staţii.
    ART. 90
    Caietul de sarcini însoţeşte, în original, licenţa de traseu pe toată durata efectuării transportului şi cuprinde:
    a) graficul de circulaţie pentru toate cursele ce urmează a fi efectuate în baza licenţelor respective;
    b) perioada de valabilitate a licenţei de traseu în care deţinătorul are dreptul, dar şi obligaţia executării cursei respective cu periodicitatea stabilită, indiferent de fluxul de pasageri;
    c) numărul minim de autobuze active şi de rezerva necesar pentru realizarea tuturor curselor prevăzute a se executa sub acoperirea licenţei de traseu respective;
    d) condiţiile de confort minim ce trebuie asigurate pentru fiecare cursa;
    e) alte condiţii privind securitatea şi calitatea curselor respective.
    ART. 91
    Serviciile regulate speciale şi asimilate sunt: serviciul regulat special, serviciul naveta şi serviciul naveta cu cazare.
    Caracteristicile acestora sunt definite în anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997.
    ART. 92
    Operatorii de transport pot dobândi licenţa pentru traseu pentru servicii regulate speciale, în baza următoarelor documente:
    - licenţa de transport;
    - licenţa de execuţie pentru vehicul;
    - contractul cu beneficiarul transportului;
    - contractele pentru punctele de imbarcare-debarcare pasageri, în cazul în care acestea nu se afla în incinta beneficiarului;
    - graficul de circulaţie vizat de beneficiar;
    - asigurarea pasagerilor şi bagajelor.
    ART. 93
    Serviciile rutiere teritoriale vor emite licenţa pentru traseu pentru servicii regulate speciale operatorilor de transport solicitanti în termen de 15 zile de la prezentarea documentelor mai sus menţionate.
    Traseele respective nu fac obiectul programului de transport prin servicii regulate.
    Serviciile regulate speciale şi asimilate, asa cum sunt ele definite în Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 şi enumerate în art. 91 din prezentele norme, exclud transportul altor persoane decât cele pentru care au fost angajate de către beneficiarul transportului, iar oprirea pentru imbarcarea-debarcarea pasagerilor în staţiile publice este interzisă.

    B.2 Emiterea licenţei pentru traseu pentru transportul public internaţional de persoane prin servicii regulate

    ART. 94
    Transporturile internaţionale de persoane se pot efectua cu autocare, autobuze şi microbuze echipate cu aparate de control (tahograf) omologate internaţional, instalate şi sigilate conform prescripţiilor tehnice specifice, şi care deţin certificat de clasificare pe stele şi categorii în conformitate cu reglementările existente.
    Transporturile internaţionale de persoane se efectuează în baza reglementărilor internaţionale şi a acordurilor rutiere interguvernamentale încheiate de către România.
    Operatorii de transport cere efectuează transporturi de persoane prin servicii regulate speciale în trafic internaţional pot obţine licenţa de execuţie pentru traseu cu respectarea normelor stabilite pentru astfel de transporturi în trafic naţional, la care se adauga avizul Ministerului Transporturilor din România.
    ART. 95
    Traseele de transport internaţional se propun de către transportator şi se aproba de către Ministerul Transporturilor din România şi Ministerul Transporturilor din ţările partenere. Ele se avizează de către ţările de tranzit.
    In baza aprobărilor existente, Ministerul Transporturilor întocmeşte programul de transport internaţional de persoane prin servicii regulate.
    Cuprinderea de noi curse în program se poate face la intervale de timp şi în condiţiile prevăzute în acordurile rutiere bilaterale încheiate de România cu ţările respective.
    Operatorii de transport care au primit avizul de la Ministerul Transporturilor sunt obligaţi sa obţină licenţa de traseu, după care sa înceapă derularea curselor în termen de 30 zile. In caz contrar, pierd dreptul de execuţie a traseului respectiv.
    ART. 96
    Pentru a obţine dreptul de a efectua transportul internaţional de persoane, transportatorii trebuie sa îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) sa deţină parc de vehicule înmatriculat în România, agreat pentru transportul internaţional;
    b) sa nu aibă în ultimul an calendaristic abateri de la reglementările existente în transportul rutier;
    c) soferii angajaţi sa aibă cetăţenie romana sau sa aibă drept legal de munca în România.
    ART. 97
    Pentru obţinerea avizului de la Ministerul Transporturilor din România, operatorul de transport va depune la Ministerul Transporturilor, Departamentul transporturilor rutiere, un dosar, care cuprinde:
    - cerere;
    - statutul societăţii în copie;
    - copia de pe licenţa de transport si/sau copia de pe exemplarul de serviciu eliberat de serviciul rutier din judeţul unde se afla capul de traseu al cursei;
    - copii de pe licentele de execuţie pentru vehiculele care vor fi utilizate;
    - contractul perfectat cu un partener străin din ţara de destinaţie pentru efectuarea în comun a cursei respective cel puţin la paritate pentru partea romana;
    - abilitarea partenerului străin de către Ministerul Transporturilor din ţara de origine pentru derularea transporturilor internaţionale de călători, în traducere autorizata;
    - schita traseului pe care executa cursele, cu evidenţierea punctelor de frontiera;
    - graficul de circulaţie pe traseul respectiv, întocmit de transportator şi armonizat de Oficiul Rutier Central. Graficul de circulaţie trebuie sa prevadă explicit localităţile unde sunt prevăzute staţii şi locul acestora, distanţele, timpul de staţionare, orele de plecare, punctele de frontiera şi ţările de tranzit;
    - modelul biletelor de călătorie, care se vor emite în doua limbi: romana şi a tarii partenerului străin;
    - tariful practicat;
    - raportul privind activitatea anterioară a firmei, efectuat de serviciul rutier judeţean emitent al licenţei de transport.
    Orice modificare în graficul de circulaţie se face numai cu avizul administratorului programului de transport persoane prin servicii regulate internaţionale.
    ART. 98
    Licenţa pentru traseu, serviciu regulat în trafic internaţional se eliberează de către serviciul rutier pe teritoriul căruia se afla capul de traseu, după prezentarea următoarelor documente:
    - licenţe de execuţie pentru vehicul în trafic internaţional de persoane în număr suficient pentru acoperirea tuturor curselor din graficul de circulaţie, plus rezerva corespunzătoare;
    - contract legal întocmit de autogări autorizate pentru locurile de plecare în cursa şi staţii atât pentru partea romana, cat şi pentru partea străină;
    - contracte pentru staţiile de pe teritoriul României, altele decât autogarile, aprobate de administraţiile locale;
    - graficul de circulaţie cu vizele serviciilor rutiere pe teritoriul cărora exista staţii;
    - avizul Ministerului Transporturilor din România pentru efectuarea traseului solicitat;
    - asigurarea pasagerilor şi bagajelor transportate pentru riscurile ce cad în sarcina operatorilor de transport, roman şi străin.

    B.3 Renunţarea sau retragerea licenţei pentru traseu

    ART. 99
    Renunţarea la licenţa pentru traseu se poate face în următoarele cazuri:
    a) încetarea activităţii ca operator de transport;
    b) încetarea activităţii de transport a operatorului de transport;
    c) lipsa bazei materiale;
    d) renunţarea de către operatorul de transport, ca urmare a unor considerente proprii, ca: interese economice, preluarea altor licenţe de traseu etc.
    In cazul renunţării la licenţa pentru transport, operatorul de transport este obligat sa anunţe serviciul rutier emitent şi publicul călător, cu minim 30 de zile înainte de oprirea curselor pe traseul respectiv.
    ART. 100
    Retragerea licenţei pentru traseu de către serviciul rutier emitent se poate face în următoarele cazuri:
    a) încetarea activităţii ca operator de transport;
    b) încetarea activităţii de transport a operatorului de transport;
    c) suspendarea licenţei de transport deţinute de operatorul de transport;
    d) sancţiuni repetate, aplicate conform Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997;
    e) încălcarea repetată a prevederilor caietului de sarcini al licenţei pentru traseu;
    f) reclamaţii repetate ale publicului călător privind calitatea prestaţiilor, constatate şi sesizate în scris de către serviciul rutier executantului şi neremediate în termenul prevăzut;
    g) pierderea temporară sau definitiva de către vehiculul nominalizat a condiţiilor tehnice care i-au dat dreptul sa dobândească licenţa de execuţie pentru vehicul pentru transport persoane;
    h) încălcarea repetată a prevederilor caietului de sarcini al licenţei de transport;
    i) lipsa numărului necesar de vehicule deţinătoare de licenţa de execuţie pentru efectuarea tuturor curselor din graficul de circulaţie.
    Suplimentar, în cazul liniilor internaţionale, licenţa de execuţie pentru traseu se poate retrage pentru:
    - abateri repetate de la legislaţia naţionala pe teritoriul altei tari de către operatorul de transport roman ce executa un traseu internaţional şi comunicate de ministerele partenere, precum şi în cazul interdicţiei motivate de a mai opera pe teritoriul unei tari a operatorului respectiv, comunicate în scris de Ministerul Transporturilor Oficiului Rutier Central;
    - cazul în care unui operator de transport străin, partenerul unui operator de transport roman în derularea unui traseu internaţional, i se interzice operarea pe teritoriul României, comunicat în scris de Ministerul Transporturilor Oficiului Rutier Central;
    - neavizarea graficului de circulaţie.
    ART. 101
    In cazul în care traseul face parte dintr-o grupa de trasee, o data cu renunţarea sau retragerea licenţei pentru traseul respectiv, se renunţa sau sunt retrase licentele pentru întreaga grupa de trasee.
    ART. 102
    In cazul retragerii licenţei pentru traseu sau pentru o grupa de trasee, operatorul de transport va fi înştiinţat de serviciul rutier judeţean emitent cu 30 de zile înainte de aplicarea efectivă a acestei măsuri.
    Operatorul de transport în cauza poate contesta măsura suspendării, în termen de 15 zile de la comunicare, la Oficiul Rutier Central.
    In cazul în care măsura aplicată este confirmată, operatorul de transport se poate adresa cu plângere instanţelor de contencios administrativ, conform Legii nr. 29/1990 a contenciosului administrativ.
    După hotărârea definitiva de retragere a licenţei de traseu, traseul se va oferi spre licitare operatorilor de transport care nu au obţinut trasee la licitaţia efectuată la începutul anului.
    La fel se va proceda şi în cazul în care operatorul de transport renunţa la executarea curselor pe traseul sau grupa de trasee obţinută prin licitaţie la începutul anului.
    ART. 103
    Pentru o perioada de 30 de zile de la comunicarea deciziei definitive de retragere a licenţei pentru traseu, operatorul de transport are obligaţia sa efectueze cursele programate pe traseele sau grupa de trasee respectiva.
    ART. 104
    Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenţelor de traseu se comunica de către operatorul de transport la serviciul rutier emitent, în termen de 15 zile de la data constatării, acestea inlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente. Pierderea sau sustragerea licenţelor se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

    CAP. 5
    Tarife pentru prestaţiile efectuate de către Oficiul Rutier Central

    ART. 105
    Pentru prestaţiile efectuate de Oficiul Rutier Central prin serviciile rutiere teritoriale, în activitatea de eliberare a licenţelor se percep tarife diferenţiate, aprobate de Ministerul Transporturilor.
    Metodologia de aplicare a tarifelor este prezentată în anexa nr. 23, iar nivelul actual al acestora este cel din anexa nr. 24 la prezentele norme.
    ART. 106
    Sumele datorate pentru operaţiunile ocazionate de dobândirea licenţelor se achită de către operatorii de transport interesaţi, în conturile Oficiului Rutier Central deschise la unităţile bancare.
    ART. 107
    Modificarea tarifelor se face trimestrial în funcţie de coeficientul de inflaţie publicat în Buletinul statistic editat de Comisia Naţionala pentru Statistica, de prevederile legislative nou-apărute şi se aproba de către Ministerul Transporturilor.

    CAP. 6
    Metodologia de supraveghere şi control al modului de respectare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 şi a prezentelor norme

    ART. 108
    Supravegherea şi controlul modului de respectare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 se executa de persoanele abilitate de Ministerul Transporturilor.
    ART. 109
    Serviciile rutiere judeţene şi al municipiului Bucureşti executa controlul privind respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997, precum şi a prevederilor prezentelor norme, în baza autorizaţiilor de control emise de Ministerul Transporturilor, corespunzător graficului lunar de control, aprobat de şeful serviciului.
    In cazul unor situaţii deosebite, la sesizări sau prin dispoziţii exprese din partea conducerii Ministerului Transporturilor sau a conducerii Oficiului Rutier Central, controalele pot fi făcute şi în afară graficului.
    ART. 110
    In graficul lunar de control se vor prevedea obligatoriu acţiuni de control cu privire la:
    a) verificarea modului de utilizare a licenţelor de către operatorii de transport;
    b) verificarea transporturilor pentru care ordonanţa prevede obligativitatea existenţei licenţelor;
    c) verificarea modului de respectare a caietelor de sarcini, inclusiv cele privind efectuarea transporturilor de persoane pe traseele atribuite;
    d) verificarea executării de transporturi de persoane pe traseele pentru care operatorii de transport respectivi nu au primit licenţe de traseu sau pe traseele modificate fără avizul organelor în drept;
    e) verificarea existenţei documentelor de transport prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 şi de prezentele norme;
    f) verificarea existenţei condiţiilor pe baza cărora operatorii de transport au dobândit licenţe;
    g) orice alte verificări dispuse de conducerea Ministerului Transporturilor şi conducerea Oficiului Rutier Central.
    ART. 111
    Obiectivele activităţii de control de la art. 110 lit. a) şi f) se verifica la sediul operatorilor de transport, iar cele de la lit. b)-e) se verifica atât la sediul operatorilor de transport, cat şi pe drumurile publice.
    ART. 112
    Controlul se poate efectua prin sondaj sau în totalitate, în funcţie de perioada şi numărul mijloacelor de transport supuse controlului, astfel încât toţi operatorii de transport arondati, cu activitate de transport rutier, precum şi filialele, sucursalele şi punctele de lucru de pe teritoriul judeţului respectiv sa fie controlate cel puţin o data pe an.
    ART. 113
    Personalul din cadrul serviciilor rutiere va întocmi, în urma controlului efectuat, o nota de constatare, în care va consemna obiectivele acestuia, deficientele constatate şi măsurile luate.
    Nota de constatare va fi prezentată, imediat după întocmire, şefului serviciului rutier, care va dispune măsuri în conformitate cu competentele ce ii revin.
    Evidenta notelor de constatare se va tine într-un registru special.
    ART. 114
    In punctele de control trecere frontiera, controlul respectării prevederilor legale în domeniul transporturilor rutiere se efectuează de către personalul autorizat din cadrul Administraţiei Naţionale a Drumurilor.
    Modul de efectuare a controlului se verifica periodic de către personalul autorizat al Ministerului Transporturilor - Departamentul transporturilor rutiere, Regia Autonomă "Administraţia Naţional a Drumurilor din România" şi Oficiul Rutier Central.
    ART. 115
    Personalul serviciilor rutiere din judeţele pe raza cărora se găsesc puncte de control trecere frontiera va efectua periodic verificări privind existenta documentelor care permit efectuarea transporturilor internaţionale, precum şi modul de utilizare a autorizaţiilor de transport marfa în trafic internaţional.
    ART. 116
    In cazul operatorilor de transport străini sau al angajaţilor acestuia de la bordul autovehiculului, care încalca prevederile legale în vigoare, naţionale sau internaţionale, organele de control romane abilitate vor sesiza operativ Ministerul Transporturilor, comunicând toate datele necesare pentru identificarea transportului şi a transportatorului.
    ART. 117
    Personalul Departamentului transporturilor rutiere cu atribuţii de control, stabilit de către conducerea Ministerului Transporturilor, poate efectua controlul pe baza de grafic sau ocazional, ca urmare a unor sesizări sau dispoziţii exprese.
    Tematica de control cuprinde, de regula, obiectivele prevăzute pentru serviciile rutiere, la care se va adauga verificarea modului de acordare a licenţelor de transport şi de excutie de către serviciile rutiere teritoriale.
    In funcţie de situaţiile ivite, tematica de control se poate completa şi cu alte obiective.
    Controlul exercitat de către personalul Departamentului transporturilor rutiere se face pe baza de autorizaţie, delegaţie sau împuternicire şi cuprinde atât serviciile rutiere teritoriale, cat şi operatorii de transport rutier.

    CAP. 7
    Metodologia de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997

    ART. 118
    Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 se face de inspectori ai Inspectoratului rutier şi funcţionari de specialitate din cadrul Departamentului transporturilor rutiere, ai Oficiului Rutier Central şi ai serviciilor rutiere subordonate, autorizaţi în acest sens de şeful Departamentului transporturilor rutiere.
    ART. 119
    Constatatorii prevăzuţi la articolul precedent primesc carnete chitanţiere, precum şi carnete de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
    ART. 120
    Eliberarea şi evidenta autorizaţiilor de control, a carnetelor chitanţiere, precum şi a carnetelor de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se fac la nivelul instituţiilor emitente, în registre separate, cu respectarea regulilor privind evidenta şi circuitul imprimatelor cu regim special.
    ART. 121
    Constatarea contravenţiilor se face în prezenta a cel puţin unui martor, în cazul în care contravenientul nu recunoaşte fapta comisă sau refuza sa semneze şi sa primească procesul-verbal.
    ART. 122
    Dacă se plăteşte pe loc jumătate din amenda minima, nu se mai întocmeşte proces-verbal, ci se eliberează chitanţa în doua exemplare, dintre care unul se înmânează contravenientului, iar copia rămâne la matca chitanţierului.
    ART. 123
    Sumele încasate de la contravenienti se depun în termen de 24 de ore la filialele bancare sau C.E.C. stabilite, în contul corespunzător, foaia de varsamant însoţită de un borderou al chitanţelor corespunzătoare sumei depuse predandu-se la instituţia de care aparţine constatatorul.
    ART. 124
    Completarea procesului-verbal se face citeţ, în 3 exemplare, cu respectarea tuturor rubricilor prevăzute, barandu-se cuvintele sau rubricile care nu corespund. Modelul procesului-verbal este prezentat în anexa nr. 10 la prezentele norme.
    ART. 125
    Contravenţia se aplica operatorului de transport sau persoanei fizice care a săvârşit abaterea, potrivit legii.
    In cazul asociaţiilor de transportatori, constituite fără personalitate juridică, amenzile contravenţionale se aplica membrului asociat care reprezintă asociaţia în relaţiile cu serviciul rutier teritorial, pentru faptele săvârşite de unul dintre membrii asociaţiei, dacă acestea implica încălcarea prevederilor caietului de sarcini al licenţei pentru traseu, şi operatorului de transport în cauza sau angajatului acestuia, pentru celelalte abateri, potrivit legii.
    ART. 126
    Încadrarea contravenţiilor se face potrivit art. 40 din Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997, iar stabilirea amenzii se face, în funcţie de gravitate, potrivit art. 41 din ordonanţa.
    ART. 127
    Dacă aceeaşi persoana săvârşeşte mai multe contravenţii, sancţiunea se aplica pentru fiecare contravenţie în parte, potrivit legii.
    ART. 128
    Dacă prin acelaşi proces-verbal se constata mai multe contravenţii, se aplica prevederile art. 9 alin. 2 din Legea nr. 32/1968, respectiv amenzile totalizate nu pot depăşi dublul maximului prevăzut prin Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997, pentru contravenţia cea mai grava.
    ART. 129
    Lunar, agenţii constatatori raportează şefului instituţiei de care aparţin situaţia proceselor-verbale întocmite şi a amenzilor aplicate.
    ART. 130
    Procesele-verbale şi chitanţele vor fi inseriate şi vor purta ştampila organului emitent pe fiecare exemplar.
    ART. 131
    Carnetele chitanţiere şi cotoarele proceselor-verbale consumate se depun imediat la organul care le-a eliberat.
    ART. 132
    Evidenta proceselor-verbale de constatare şi stabilire a contravenţiilor se tine la instituţiile de care aparţin agenţii constatatori, în registre de evidenta, după modelul prezentat în anexa nr. 11 la prezentele norme.
    Primul exemplar (unicatul procesului-verbal) se depune periodic, de către constatator, la sediul instituţiei de care aparţine, operandu-se în Registrul de evidenta a contravenţiilor.
    Al doilea exemplar, duplicatul, se comunica sau se înmânează contravenientului.
    In cazul în care contravenientul nu este de fata la întocmirea procesului-verbal sau refuza sa primească duplicatul, constatatorul va trimite prin posta duplicatul, în termen de cel mult 15 zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale.
    Al treilea exemplar (triplicatul) rămâne la matca carnetului de procese-verbele.
    ART. 133
    Atunci când contravenienţii nu pot fi identificati în timpul constatării contravenţiilor, se completează elementele de identificare posibile, după care se urmăreşte identificarea completa şi comunicarea conform art. 132 alin. 4 din prezentele norme.
    In conformitate cu art. 16 alin. 2 din Legea nr. 32/1968, pentru legitimarea contravenientului şi stabilirea locului sau de munca, constatatorii pot apela, în caz de nevoie, la ofiţerii sa subofiţerii de poliţie, care sunt obligaţi sa le acorde sprijin, potrivit legii.
    Lipsa din procesul-verbal a mentiunilor privind numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită şi data comiterii acesteia sau a semnăturii constatatorului atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se poate constata şi din oficiu, potrivit legii.
    ART. 134
    Dacă, după expirarea termenului de plata, contravenientul nu a achitat amenda, se pune în executare amenda conform prevederilor art. 40 din Legea nr. 32/1968, prin comunicarea din oficiu către organul financiar pe raza căruia se afla domiciliul contravenientului a procesului-verbal de constatare a contravenţiei sau, după caz, o copie de pe încheierea sau de pe dispoziţia hotărârii judecătoreşti de soluţionare a plângerii.
    Comunicarea către organul financiar se face potrivit modelului din anexa nr. 12 la prezentele norme.
    ART. 135
    Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se considera rezolvate în următoarele situaţii:
    - a fost încasată amenda;
    - a fost dat în urmărire organului financiar şi s-a confirmat primirea;
    - a fost anulat prin sentinta unei instanţe judecătoreşti, rămasă definitiva;
    - a fost prescris (conform prevederilor Legii nr. 32/1968);
    - în cazul imposibilităţii identificarii domiciliului contravenientului.
    ART. 136
    Contestaţiile sau plângerile impotriva proceselor-verbale de contravenţii se depun la judecătorie în termen de 15 zile de la data luării la cunoştinţa sau a comunicării, potrivit legii.
    ART. 137
    Procesele-verbale consumate se arhivează după criteriile imprimatelor cu regim special.
    ART. 138
    Impotriva constatatorului care, din rea-voinţa, necunoaşterea şi neaplicarea corespunzătoare a legii sau a altor reglementări, prezintă procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenientilor lovite de nulitate se pot lua următoarele măsuri, potrivit legii:
    a) sancţionarea conform prevederilor Codului muncii;
    b) suspendarea sau anularea împuternicirii de a constata şi aplica sancţiuni contravenţionale;
    c) obligarea la suportarea cuantumului amenzii care nu mai poate fi aplicată contravenientului.

    CAP. 8
    Dispoziţii tranzitorii

    ART. 139
    In vederea asigurării continuităţii de transport şi pentru a permite pregătirea corespunzătoare a aplicării prezentelor norme, atât de către organismele abilitate, cat şi de către operatorii de transport, se stabilesc următoarele termene de aplicare:
    1. Pentru operatorii de transport care în prezent deţin licenţe:
    - completarea dosarului existent la serviciile rutiere se va face pana la vizarea anuala sau reînnoirea licenţei de transport, dar nu mai târziu de 31.12.1998;
    - persoana desemnată sa conducă şi sa organizeze nemijlocit activitatea de transport va urma cursurile de perfecţionare necesare sau, după caz, va fi înlocuită astfel încât sa corespundă cerinţelor din prezentele norme, pana cel mai târziu la data de 31.12.1998.
    - în cazul operatorilor de transport care desfăşoară activitate de transport mărfuri periculoase, angajarea unui consilier autorizat de siguranţa publica pentru acest tip de transporturi, cel mai târziu pana la data de 31.12.1998.
    2. Pentru operatorii de transport care nu au mai deţinut licenţe pana în prezent:
    - licenţa de transport se poate elibera cu respectarea condiţiilor prevăzute în Ordinul ministrului transporturilor nr. 585/1992 referitoare la persoana desemnată sa conducă şi sa organizeze nemijlocit activitatea de transport, atestarea profesională ori înlocuirea acesteia, astfel încât sa corespundă cerinţelor din prezentele norme, făcându-se pana cel mai târziu la data de 31.12.1998;
    - în cazul operatorilor de transport care desfăşoară activitate de transport mărfuri periculoase, angajarea unui consilier autorizat de siguranţa publica pentru acest tip de transporturi se va face pana cel mai târziu la data de 31.12.1998.
    Licentele de transport, eliberate în condiţiile de mai sus, vor fi suspendate dacă operatorul de transport nu prezintă documentele necesare în termenele stabilite.
    Licitaţiile pentru dobândirea licenţelor pentru traseele judeţene vor avea loc, conform metodologiei prezentate, începând cu sfârşitul trimestrului următor datei de intrare în vigoare a prezentelor norme. Pana la acea data eliberarea licenţelor pentru traseele judeţene se va face cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului transporturilor nr. 585/1992, cu precizarea ca se pot efectua transporturi de călători prin curse regulate de către operatorii de transport care deţin licenţa de transport public şi au în dotare microbuze, autobuze şi autocare omologate în acest sens.
    Pana la autorizarea autogarilor pentru punctele de plecare/sosire in/din cursa, precum şi pentru staţiile existente pe trasee se aplica prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. 585/1992, în condiţiile respectării prezentelor norme.

    PARTEA a II-a
    Organizarea şi desfăşurarea activităţilor conexe transportului rutier

    CAP. 9
    Dispoziţii generale

    ART. 140
    Activităţile conexe transportului rutier sunt activităţile care se desfăşoară în legătura cu şi în timpul activităţii de transport rutier.
    ART. 141
    Activităţile conexe transportului rutier sunt:
    - autogara şi activităţile desfăşurate în cadrul ei;
    - activitatea de agenţie de voiaj;
    - activitatea de intermediere a activităţilor de transport;
    - activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor;
    - activitatea de mesagerie;
    - alte activităţi.
    ART. 142
    Activităţile conexe transportului rutier se desfăşoară pe baza de licenţe de execuţie pentru activităţi conexe şi a caietelor de sarcini, anexa la acestea, eliberate de Oficiul Rutier Central.
    Eliberarea licenţelor de execuţie pentru activităţi conexe se face pe baza de angajament scris (conform modelului prezentat în anexa nr. 13 la prezentele norme) al administratorului sau al preşedintelui consiliului de administraţie, prin care solicitantul de licenţa cunoaşte şi se obliga sa respecte prevederile caietului de sarcini, anexa la licenţa.
    ART. 143
    Datele privind deţinătorii de licenţe de excutie pentru activităţi conexe se înscriu într-un registru care va avea filele numerotate, legate, sigilate şi care cuprinde:
    - numărul curent;
    - denumirea deţinătorului de licenţa;
    - adresa şi numărul de telefon;
    - numărul de înregistrare de la oficiul registrului comerţului, codul fiscal;
    - tipul de capital;
    - numărul de dosar la serviciul rutier teritorial;
    - data eliberării licenţei;
    - seria şi numărul licenţei;
    - vizele anuale;
    - semnătura de primire a licenţei;
    - numele administratorului;
    - numele persoanei desemnate pentru conducerea şi organizarea activităţii;
    - suspendarile, contestaţiile, modul de rezolvare;
    - sancţiunile;
    - menţiunile.
    Datele cuprinse în acest registru se vor păstra şi pe suport magnetic la sediul serviciului rutier teritorial, ca parte din banca de date a acestuia.
    La încheierea perioadei de valabilitate a licenţei, o noua licenţa se eliberează, în condiţiile reactualizarii dosarului iniţial, cu păstrarea numărului de dosar din registru.
    ART. 144
    Pentru prestaţiile efectuate de Oficiul Rutier Central, prin serviciile rutiere teritoriale, în activitatea de eliberare a licenţelor se percep tarife diferenţiate aprobate de Ministerul Transporturilor. Metodologia de aplicare a acestora este prezentată în anexa nr. 23, iar nivelul actual este cel din anexa nr. 24 la prezentele norme.
    Modificarea tarifelor se face, trimestrial, în funcţie de coeficientul de inflaţie publicat în Buletinul statistic, editat de Comisia Naţionala pentru Statistica, şi se aproba de Ministerul Transporturilor.
    ART. 145
    Sumele datorate pentru operaţiunile ocazionate de dobândirea licenţei de execuţie se achită la eliberarea licenţei de către solicitantul de licenţa în conturile deschise la unităţile bancare de către Oficiul Rutier Central.
    ART. 146
    Pierderea, sustragerea sau nefolosirea licenţei de execuţie datorită deteriorării ei se declara de către deţinător la serviciul rutier emitent, în termen de 15 zile de la data constatării. Pierderea sau sustragerea se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    ART. 147
    In cazul licenţelor de execuţie pierdute, deteriorate sau sustrase, se aplica prevederile în vigoare cu privire la modul de gestionare şi manipulare a documentelor cu regim special.

    CAP. 10
    Autogara şi activităţile desfăşurate în ei
    Generalitati

    ART. 148
    Autogara este spaţiul special amenajat, bun de utilitate publica, în care se desfăşoară activităţi specifice serviciilor regulate de transport public de persoane.
    ART. 149
    Exploatarea unei autogări deschise traficului intern si/sau internaţional este permisă numai pe baza licenţei de execuţie pentru autogara şi a caietului de sarcini anexa la aceasta, eliberata deţinătorului autogarii de către Oficiul Rutier Central, cu valabilitate de 5 ani, în condiţiile vizarii anuale, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 150
    Atestarea îndeplinirii condiţiilor de autorizare a unei autogări se face prin licenţa de execuţie eliberata de Oficiul Rutier Central, modelul acesteia fiind prezentat în anexa nr. 14 la prezentele norme.
    Normele de organizare şi funcţionare a autogarii se stabilesc de către deţinătorul acesteia, cu respectarea condiţiilor impuse prin caietul de sarcini, modelul acestuia fiind prezentat în anexa nr. 15 la prezentele norme.
    ART. 151
    Autogarile vor fi clasificate pe 4 categorii. Criteriile şi modul de clasificare sunt prezentate în anexa nr. 16 la prezentele norme.
    ART. 152
    Operatorii de transport care efectuează transport rutier de persoane prin curse regulate au acces nediscriminatoriu la serviciile autogarilor autorizate, conform programului de transport, contra cost.
    Tarifele maximale pe care deţinătorii de autogări autorizate le pot aplica pentru serviciile oferite operatorilor de transport sau asociaţiilor de operatori de transport care solicita accesul în autogara se stabilesc diferenţiat, în funcţie de categoria autogarii, de către Ministerul Transporturilor.
    ART. 153
    Autogara îndeplineşte următoarele funcţii:
    a) emiterea legitimatiilor de călătorie;
    b) informare şi îndrumarea călătorilor;
    c) asigurarea desfăşurării curselor în stricta conformitate cu programele de circulaţie;
    d) primirea spre păstrare a bagajelor de mana ale călătorilor;
    e) asigurarea condiţiilor necesare de confort pentru călătorii care staţionează în incinta autogarii.
    Serviciile corespunzătoare funcţiilor de mai sus pot fi oferite în totalitate sau parţial solicitanţilor, fără ca prin aceasta sa se afecteze buna deservire a publicului călător.

    Condiţii de eliberare a licenţei

    ART. 154
    In vederea obţinerii licenţei de execuţie pentru activităţile conexe transportului rutier desfăşurate în autogări, acestea trebuie sa dispună de:
    - clădire corespunzătoare, prevăzută cu încăperile necesare pentru casele de bilete, abonamente, depozit de bagaje, birou de mişcare şi informaţii, sala de aşteptare, încăperi de lucru pentru personalul autogarii, staţie de amplificare şi alte mijloace de informare a publicului călător;
    - peroane pentru parcarea autobuzelor care pleacă sau sosesc din curse;
    - loc de parcare pentru autobuzele aflate în aşteptare;
    - grup sanitar.
    Elementele constitutive de mai sus vor fi de regula impreunate formând incinta autogarii, în acest spaţiu aplicându-se regulile de ordine interioară şi de manevrare stabilite de deţinătorul licenţei de excutie.

    Eliberarea licenţei de execuţie

    ART. 155
    In vederea eliberării licenţei de execuţie, solicitantii vor depune la serviciul rutier teritorial un dosar care cuprinde:
    a) cererea prin care solicita eliberarea licenţei;
    b) actele doveditoare ca solicitantul deţine în proprietate sau cu chirie spaţii special amenajate pentru funcţionarea autogarii;
    c) statutul, autorizaţia sau hotărârea judecătorească din care rezulta ca solicitantul are ca obiect de activitate efectuarea de activităţi conexe transportului rutier;
    d) dovada înregistrării la oficiul registrului comerţului;
    e) schita incintei autogarii, executată de o instituţie autorizata;
    f) autorizaţia de funcţionare eliberata de Centrul de Medicina Preventivă al Ministerului Transporturilor şi avizul P.S.I. din judeţul în care îşi are sediul autogara;
    g) dosarul persoanei desemnate pentru organizarea şi conducerea activităţilor din autogara;
    h) cazierul judiciar al administratorului sau al preşedintelui consiliului de administraţie.
    Condiţiile pentru persoana desemnată şi documentele ce se prezintă sunt similare cu cele prevăzute la eliberarea licenţei de transport, prevăzute în partea I a prezentelor norme.
    Toate actele solicitate se depun în original şi în copie, pentru autentificare de către serviciul rutier teritorial, sau în copie legalizată.
    ART. 156
    In baza dosarului depus, serviciul rutier teritorial verifica, în termen de 10 zile, existenta dotărilor prevăzute la art. 154, după care eliberează licenţa de execuţie, în baza angajamentului scris al solicitantului privind respectarea caietului de sarcina al licenţei, precum şi a documentului de plata a tarifelor de eliberare a licenţei.
    ART. 157
    Dacă studiul dosarului şi verificarea autogarii nu permit o concluzie certa privind îndeplinirea condiţiilor cerute pentru eliberarea licenţei de execuţie, se procedează la convocarea solicitantului în vederea lămuririi neclaritatilor din documentaţia prevăzută.
    ART. 158
    Refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru autogara trebuie motivat şi transmis în interval de 15 zile solicitantului.
    ART. 159
    Contestaţiile deţinătorilor de autogări cu privire la refuzul de eliberare a licenţei de autogara se depun în termen de 30 zile de la comunicare la Oficiul Rutier Central.
    ART. 160
    Licenţa de execuţie pentru funcţionarea autogarii se eliberează cu valabilitate de 5 ani calendaristici, aceasta vizandu-se anual de serviciul rutier teritorial, cu plata tarifelor aferente.

    Suspendarea sau anularea licenţei de execuţie pentru autogara

    ART. 161
    Suspendarea licenţei de execuţie se poate face în următoarele condiţii:
    a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la eliberarea licenţei;
    b) nerespectarea prevederilor caietului de sarcini;
    c) refuzul de a pune la dispoziţie serviciile autogarii tuturor solicitanţilor care executa transport de persoane prin curse regulate;
    d) reclamaţii repetate din partea operatorilor de transport care executa transport de persoane din autogara cu privire la serviciile oferite de autogara, confirmate, comunicate în scris deţinătorului de licenţa şi neremediate;
    e) reclamaţii repetate, adresate Oficiului Rutier Central din Partea publicului călător sau a altor organe privind calitatea prestaţiilor realizate, confirmate, comunicate în scris deţinătorului de licenţa şi neremediate;
    f) aplicarea altor tarife decât cele stabilite de Ministerul Transporturilor.
    ART. 162
    Suspendarea licenţei de execuţie pentru autogara se hotărăşte de către emitent, în urma constatărilor organelor proprii de control sau în baza probelor furnizate de către celelalte organisme de control stabilite conform Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 (art. 43).
    ART. 163
    Licenţa de execuţie suspendată se restituie după ce deţinătorul ei face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 164
    La a treia suspendare a licenţei de execuţie, organul emitent dispune anularea acesteia, la propunerea organelor de control abilitate.
    ART. 165
    Impotriva măsurii de suspendare sau anulare a licenţei de execuţie pentru autogara se poate depune plângere la instanţele de contencios administrativ competente.

    Controlul autogarilor

    ART. 166
    Controlul se executa de către organele de control ale Ministerului Transporturilor, Oficiul Rutier Central, precum şi de alte organe abilitate potrivit legii.
    ART. 167
    Controlul în autogări are ca principal obiectiv modul în care se asigura deservirea publicului călător, legalitatea transporturilor şi a contractelor, efectuarea tuturor curselor din programul de transport, accesul nediscriminatoriu al operatorilor de transport, respectarea tarifelor maximale stabilite de către Ministerul Transporturilor, precum şi respectarea caietului de sarcini.
    ART. 168
    Tematica minima de control al autogarilor cuprinde verificări privind:
    a) existenta şi conţinutul materialelor de informare vizuala a călătorilor (tabele cu plecari şi sosirile curselor, tabele cu preţul biletelor de călătorie, table indicatoare de peroane etc.);
    b) existenta şi funcţionarea staţiei de amplificare şi modul în care sunt informati călătorii asupra plecării şi sosirii curselor;
    c) operativitatea emiterii biletelor şi abonamentelor de călătorie;
    d) prezentarea la timp a autobuzelor la peroane;
    e) urcarea călătorilor şi bagajelor în autobuze, verificarea legitimatiilor de călătorie;
    f) ordinea şi curăţenia în autogara;
    g) starea mobilierului;
    h) ţinuta şi modul de comportare a personalului în relaţiile cu publicul călător;
    i) regularitatea curselor şi corectitudinea evidenţierii lor în jurnalul plecarilor şi sosirilor curselor;
    j) condica de reclamaţii şi sugestii.

    CAP. 11
    Activitatea de agenţie de voiaj
    Generalitati

    ART. 169
    Agenţia de voiaj este spaţiul special amenajat în care se desfăşoară activităţi de eliberare cu anticipaţie a legitimatiilor de călătorie, de informare şi îndrumare a călătorilor.
    ART. 170
    Desfăşurarea activităţilor specifice unei agenţii de voiaj este permisă numai pe baza licenţei de execuţie pentru agenţie de voiaj şi a caietului de sarcini anexa a acesteia, eliberata de Oficiul Rutier Central, cu valabilitate de 5 ani, în condiţiile vizarii anuale, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 171
    Atestarea îndeplinirii condiţiilor de desfăşurarea a activităţii de agenţie de voiaj se face prin licenţa de execuţie, modelul acesteia fiind prezentat în anexa nr. 17 la prezentele norme.
    Normele de organizare şi funcţionare a agenţiei de voiaj se stabilesc de către deţinătorul acesteia, cu respectarea condiţiilor impuse prin caietul de sarcini, modelul acestuia fiind prezentat în anexa nr. 18 la prezentele norme.

    Condiţii de eliberare a licenţei

    ART. 172
    In vederea obţinerii licenţei de execuţie pentru activităţile conexe transportului rutier desfăşurate în agenţiile de voiaj, acestea trebuie sa dispună de:
    - spaţiu corespunzător desfăşurării activităţii, în proprietate sau cu chirie;
    - posibilităţi de păstrare în condiţiile legii a imprimatelor cu regim special şi a sumelor de bani încasate;
    - personal cu pregătire de specialitate în domeniul gestionării valorilor.
    Modul de lucru şi regulamentul de funcţionare se stabilesc, în condiţiile legii, de deţinătorul licenţei de execuţie.

    Eliberarea licenţei de execuţie

    ART. 173
    In vederea eliberării licenţelor de execuţie pentru agenţiile de voiaj, solicitantii vor depune la serviciul rutier teritorial un dosar care cuprinde:
    a) cererea prin care solicita eliberarea licenţei;
    b) acte doveditoare ca solicitantul deţine, în proprietate sau chirie, spaţii special amenajate pentru funcţionarea agenţiei de voiaj;
    c) statutul, autorizaţia sau hotărârea judecătorească din care rezulta ca solicitantul are ca obiect de activitate efectuarea de activităţi conexe transportului rutier;
    d) dovada înregistrării la oficiul registrului comerţului;
    e) autorizaţia de funcţionare eliberata de centrul de Medicina Preventivă al Ministerului Transporturilor şi avizul P.S.I. din judeţul în care îşi are sediul agenţia de voiaj;
    f) dosarul persoanei desemnate pentru organizarea şi conducerea activităţilor din agenţia de voiaj;
    g) cazier judiciar al administratorului sau preşedintelui consiliului de administraţie.
    Condiţiile pentru persoana desemnată şi documentele ce se prezintă sunt similare cu cele prevăzute la eliberarea licenţei de transport, menţionate în prezentele norme la Partea I.
    Toate actele solicitate se depun în original şi copie pentru autentificare de către serviciul rutier teritorial sau în copie legalizată.
    ART. 174
    In baza dosarului depus, serviciul rutier verifica, în termen de 10 zile existenta dotărilor prevăzute la art. 172, după care eliberează licenţa de execuţie în baza angajamentului scris al solicitantului privind respectarea caietului de sarcini al licenţei, precum şi a documentului de plata a tarifelor de eliberare a licenţei.
    ART. 175
    Dacă studiul dosarului şi verificarea agenţiei de voiaj nu permit o concluzie certa privind îndeplinirea condiţiilor cerute pentru eliberarea licenţei de execuţie, se procedează la invitarea solicitantului în vederea lămuririi neclaritatilor din documentaţia prevăzută.
    ART. 176
    Refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru agenţie de voiaj trebuie motivat şi transmis în termen de 15 zile solicitantului.
    ART. 177
    Contestaţiile deţinătorilor de agenţii de voiaj cu privire la refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru agenţie de voiaj se depun în termen de 30 zile de la comunicare la Oficiul Rutier Central.
    ART. 178
    Licenţa de execuţie pentru agenţia de voiaj se eliberează cu valabilitate de 5 ani, aceasta vizandu-se anual de serviciul rutier emitent, cu plata tarifelor aferente.

    Suspendarea sau anularea licenţei de execuţie pentru agenţia de voiaj

    ART. 179
    Suspendarea licenţei de execuţie pentru agenţie de voiaj se poate face în următoarele condiţii:
    a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordării licenţei;
    b) nerespectarea caietului de sarcini al licenţei;
    c) reclamaţii repetate din partea publicului călător sau a altor persoane privind serviciile oferite de agenţia de voiaj, comunicate în scris deţinătorului de licenţa şi neremediate în termen;
    d) refuzul de a prezenta organelor de control abilitate documentele solicitate de acestea.
    ART. 180
    Suspendarea licenţei de execuţie pentru agenţie de voiaj se hotărăşte de către emitent, în urma constatărilor organelor proprii de control sau în baza probelor furnizate de către celelalte organe de control stabilite conform Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997 (art. 43).
    ART. 181
    Licenţa de execuţie suspendată se restituie după ce deţinătorul face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 182
    La a treia suspendare a licenţei de execuţie, organul emitent dispune anularea acesteia, la propunerea organelor de control abilitate.
    ART. 183
    Impotriva măsurii de suspendare sau anulare a licenţei de execuţie pentru agenţie de voiaj se poate depune plângere la instanţele de contencios administrativ competente.

    Controlul agenţiilor de voiaj

    ART. 184
    Controlul se executa de către organele de control ale Ministerului Transporturilor, Oficiul Rutier Central, precum şi de alte organe abilitate potrivit legii.
    ART. 185
    Controlul la agenţiile de voiaj are ca principal obiectiv verificarea modului în care se asigura deservirea publicului călător şi respectarea caietului de sarcini al licenţei de execuţie.
    ART. 186
    Tematica minima de control al agenţiilor de voiaj cuprinde verificări privind:
    a) existenta şi conţinutul materialului de informare a publicului călător;
    b) ţinuta şi modul de comportare a personalului în relaţiile cu publicul călător;
    c) respectarea programului de funcţionare a agenţiei;
    d) respectarea tarifelor pentru legitimatiile de călătorie;
    e) verificarea condiţiilor care au stat la baza eliberării licenţei de execuţie.

    CAP. 12
    Activitatea de mesagerie
    Generalitati

    ART. 187
    Prin mesagerie se înţelege activitatea de transport bagaje, pachete şi colete neinsotite, prin curse speciale de mesagerie sau prin autobuzele ce deservesc traseele de transport persoane prin curse regulate.
    ART. 188
    Desfăşurarea activităţilor specifice unei mesagerii este permisă numai pe baza licenţei de execuţie pentru mesagerie şi a caietului de sarcini anexa la aceasta, eliberata de Oficiul Rutier Central, cu valabilitate de 5 ani, în condiţiile vizarii anuale, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 189
    Atestarea îndeplinirii condiţiilor de desfăşurare a activităţii de mesagerie se face prin licenţa de execuţie, modelul acesteia fiind prezentat în anexa nr. 19 la prezentele norme.
    Normele de organizare şi funcţionare a mesageriei se stabilesc de către deţinătorul acesteia, cu respectarea condiţiilor impuse prin caietul de sarcini, modelul acestuia fiind prezentat în anexa nr. 20 la prezentele norme.

    Condiţii de eliberare a licenţei

    ART. 190
    In vederea obţinerii licenţei de execuţie pentru activităţile conexe transportului rutier desfăşurate în mesagerie, solicitantul trebuie sa dispună de:
    - spaţiu corespunzător desfăşurării activităţii, în proprietate sau cu chirie;
    - posibilităţi de păstrare în condiţiile legii a imprimatelor cu regim special şi a sumelor de bani încasate;
    - posibilităţi de păstrare a bagajelor, pachetelor şi a coletelor neinsotite;
    - personal cu pregătire de specialitate în domeniul gestionării valorilor.
    Modul de lucru şi regulamentul de funcţionare se stabilesc, în condiţiile legii, de deţinătorul licenţei de execuţie.

    Eliberarea licenţei de execuţie pentru mesagerie

    ART. 191
    In vederea eliberării licenţei de execuţie, solicitantii vor depune la serviciul rutier teritorial un dosar care cuprinde:
    a) cererea prin care solicita eliberarea licenţei;
    b) acte doveditoare ca solicitantul deţine, în proprietate sau cu chirie, spaţii special amenajate pentru funcţionarea mesageriei;
    c) statutul, autorizaţia sau hotărârea judecătorească din care rezulta ca solicitantul are ca obiect de activitate efectuarea de activităţi conexe transportului rutier;
    d) dovada înregistrării la oficiul registrului comerţului;
    e) autorizaţia de funcţionare eliberata de Centrul de Medicina Preventivă al Ministerului Transporturilor şi avizul P.S.I. din judeţul în care îşi are sediul;
    f) dosarul persoanei desemnate pentru organizarea şi conducerea activităţilor din mesagerie;
    g) cazier judiciar al administratorului sau preşedintelui consiliului de administraţie.
    Condiţiile pentru persoana desemnată şi documentele ce se prezintă sunt similare cu cele prevăzute la eliberarea licenţei de transport, prevăzute în prezentele norme la partea I.
    Toate actele solicitate se depun în original şi copie pentru autentificare de către serviciul rutier teritorial sau în copie legalizată.
    ART. 192
    In baza dosarului depus, serviciul rutier verifica, în termen de 10 zile, existenta dotărilor prevăzute la art. 190, după care eliberează licenţa de execuţie, în baza angajamentului scris al solicitantului privind respectarea caietului de sarcini al licenţei, precum şi a documentului de plata a tarifelor de eliberare a licenţei.
    ART. 193
    Dacă studiul dosarului şi verificarea mesageriei nu permit o concluzie certa privind îndeplinirea condiţiilor cerute pentru eliberarea licenţei de execuţie, se procedează la convocarea solicitantului, în vederea lămuririi neclaritatilor din documentaţia prevăzută.
    ART. 194
    Refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru mesagerie trebuie motivat şi transmis în termen de 15 zile solicitantului.
    ART. 195
    Contestaţiile deţinătorilor de mesagerii cu privire la refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru mesagerie se depun în termen de 30 de zile de la comunicare la Oficiul Rutier Central.
    ART. 196
    Licenţa de execuţie pentru mesagerie se eliberează cu valabilitate de 5 ani, aceasta vizandu-se anual de serviciul rutier emitent, cu plata tarifelor aferente.

    Suspendarea sau anularea licenţei de execuţie pentru mesagerie

    ART. 197
    Suspendarea licenţei de execuţie se poate face în următoarele condiţii:
    a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordării licenţei;
    b) nerespectarea caietului de sarcini al licenţei;
    c) reclamaţii repetate din partea beneficiarilor privind serviciile oferite de mesagerie, confirmate, comunicate în scris deţinătorului de licenţa şi neremediate în termen;
    d) refuzul de a prezenta organelor de control abilitate documentele solicitate de acestea.
    ART. 198
    Suspendarea licenţei de execuţie pentru mesagerie se hotărăşte de către emitent, în urma constatărilor organelor proprii de control sau în baza probelor furnizate de către alte organisme de control abilitate.
    ART. 199
    Licenţa de execuţie suspendată se restituie după ce deţinătorul acesteia face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 200
    La a treia suspendare a licenţei de execuţie, organul emitent poate dispune anularea acesteia, la propunerea organelor de control abilitate.
    ART. 201
    Impotriva măsurii de suspendare sau de anulare a licenţei de execuţie pentru mesagerie se poate depune plângere la instanţele de contencios administrativ competente.

    Controlul activităţii de mesagerie

    ART. 202
    Controlul se executa de către organele de control ale Ministerului Transporturilor, Oficiul Rutier Central, precum şi de alte organe abilitate potrivit legii.
    ART. 203
    Controlul mesageriilor are ca principal obiectiv verificarea modului în care se asigura deservirea beneficiarilor şi respectarea caietului de sarcini al licenţei de execuţie pentru mesagerie.
    ART. 204
    Tematica minima de control al mesageriilor cuprinde:
    a) existenta şi conţinutul materialului de informare a publicului;
    b) ţinuta şi modul de comportare a personalului în relaţiile cu publicul;
    c) respectarea programului de funcţionare;
    d) respectarea tarifelor pentru mesagerie;
    e) verificarea condiţiilor care au stat la baza eliberării licenţei de execuţie.

    CAP. 13
    Activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor
    Generalitati

    ART. 205
    Prin activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor se înţelege activitatea de preluare şi expediere de mărfuri în partizi mici şi mijlocii.
    ART. 206
    Desfăşurarea activităţilor specifice activităţii de colectare şi expediere a mărfurilor este permisă numai pe baza licenţei de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor şi a caietului de sarcini anexa la aceasta, eliberata de Oficiul Rutier Central, cu valabilitate de 5 ani, în condiţiile vizarii anuale, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 207
    Atestarea îndeplinirii condiţiilor de desfăşurare se face prin licenţa de execuţie, modelul acesteia fiind prezentat în anexa nr. 21 la prezentele norme.
    Normele de organizare şi funcţionare a activităţii se stabilesc de către deţinătorul acesteia, cu respectarea condiţiilor impuse prin caietul de sarcini prezentat în anexa nr. 22 la prezentele norme.

    Condiţii de eliberare a licenţei

    ART. 208
    In vederea obţinerii licenţei de execuţie pentru activităţile conexe transportului rutier desfăşurate în activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor, solicitantul de licenţa trebuie sa dispună de:
    - spaţii de parcare a autovehiculelor ce fac obiectul expedierii mărfii;
    - spaţii proprii - certificate prin titlul de proprietate, cu avizul consiliilor locale;
    - spaţii închiriate - pe baza contractului de închiriere, de la proprietari persoane juridice, ca unităţi deţinătoare de asemenea spaţii, sau de la proprietari persoane fizice;
    - dovada existenţei depozitelor pentru colectarea mărfii, cu o suprafaţa de minimum 250 mp sau 750 mc;
    - spaţii proprii - certificate prin actul de proprietate;
    - spaţii închiriate - pe baza contractului de închiriere, de la proprietari persoane juridice, ca unităţi deţinătoare de asemenea spaţii, sau de la proprietari persoane fizice;
    - spaţiu corespunzător desfăşurării activităţii, în proprietate sau cu chirie;
    - posibilităţi de păstrare în condiţiile legii a imprimatelor cu regim special şi a sumelor de bani încasate;
    - posibilităţi de păstrare a bagajelor, pachetelor şi a coletelor neinsotite;
    - personal cu pregătire de specialitate în domeniul gestionării valorilor.
    Modul de lucru şi regulamentul de funcţionare se stabilesc, în condiţiile legii, de deţinătorul licenţei de execuţie.

    Eliberarea licenţei de execuţie

    ART. 209
    In vederea eliberării licenţei de execuţie, solicitantii vor depune la serviciul rutier teritorial un dosar care cuprinde:
    a) cererea prin care solicita eliberarea licenţei;
    b) acte doveditoare ca solicitantul deţine, în proprietate sau chirie, spaţii special amenajate;
    c) statutul, autorizaţia sau hotărârea judecătorească din care rezulta ca solicitantul are ca obiect de activitate efectuarea de activităţi conexe transportului rutier;
    d) dovada înregistrării la oficiul registrului comerţului;
    e) autorizaţia de funcţionare eliberata de Centrul de Medicina Preventivă al Ministerului Transporturilor şi avizul P.S.I. din judeţul în care se desfăşoară activitatea;
    f) dosarul persoanei desemnate pentru organizarea şi conducerea activităţii;
    g) cazier judiciar al administratorului sau preşedintelui consiliului de administraţie;
    Condiţiile pentru persoana desemnată şi documentele ce se prezintă sunt similare cu cele prevăzute la eliberarea licenţei de transport, menţionate în prezentele norme la Partea I.
    Toate actele solicitate se depun în original şi copie pentru autentificare de către serviciul rutier teritorial sau în copie legalizată.
    ART. 210
    In baza dosarului depus, serviciul rutier verifica, în termen de 10 zile, existenta dotărilor prevăzute la art. 208, după care eliberează licenţa de execuţie, în baza angajamentului scris al solicitantului privind respectarea caietului de sarcini al licenţei, precum şi a documentului de plata a tarifelor de eliberare a licenţei.
    ART. 211
    Dacă studiul dosarului şi verificarea sediului unde se desfăşoară activitatea de colectare şi expediere de mărfuri nu permit o concluzie certa privind îndeplinirea condiţiilor cerute pentru eliberarea licenţei de execuţie, se procedează la invitarea solicitantului, în vederea lămuririi neclaritatilor din documentaţia prevăzută.
    ART. 212
    Refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru desfăşurarea activităţii de colectare şi expediere a mărfurilor trebuie motivat şi transmis în termen de 15 zile solicitantului.
    ART. 213
    Contestaţiile solicitanţilor cu privire la refuzul de eliberare a licenţei de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor se depun în termen de 30 de zile de la comunicare la Oficiul Rutier Central.
    ART. 214
    Licenţa de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor se eliberează cu valabilitate de 5 ani, aceasta vizandu-se anual de serviciul rutier emitent, cu plata tarifelor aferente.

    Suspendarea sau anularea licenţei de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor

    ART. 215
    Suspendarea licenţei de execuţie se poate face în următoarele condiţii:
    a) nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordării licenţei;
    b) nerespectarea caietului de sarcini al licenţei;
    c) reclamaţii repetate din partea beneficiarilor, privind serviciile oferite de deţinătorul de licenţa pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor, confirmate, comunicate în scris acestuia şi neremediate în termen;
    d) refuzul de a prezenta organelor de control abilitate documentele solicitate de acestea.
    ART. 216
    Suspendarea licenţei de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor se hotărăşte de către emitent, în urma constatărilor organelor proprii de control sau în baza probelor furnizate de către alte organisme de control abilitate.
    ART. 217
    Licenţa de execuţie suspendată se restituie după ce deţinătorul acesteia face dovada ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 218
    La a treia suspendare a licenţei de execuţie, organul emitent poate dispune anularea acesteia, la propunerea organelor de control abilitate.
    ART. 219
    Impotriva măsurii de suspendare sau de anulare a licenţei de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor se poate depune plângere la instanţele de contencios administrativ competente.

    Controlul activităţii de colectare şi expediere a mărfurilor

    ART. 220
    Controlul se executa de către organele de control ale Ministerului Transporturilor, Oficiul Rutier Central, precum şi de alte organe abilitate potrivit legii.
    ART. 221
    Controlul activităţii de colectare şi expediere a mărfurilor are ca principal obiectiv verificarea modului în care se asigura deservirea beneficiarilor şi respectarea caietului de sarcini al licenţei de execuţie.
    ART. 222
    Tematica minima de control al activităţii de colectare şi expediere a mărfurilor cuprinde:
    a) existenta şi conţinutul materialului de informare a beneficiarilor;
    b) ţinuta şi modul de comportare a personalului în relaţiile cu beneficiarii;
    c) respectarea programului de funcţionare;
    d) respectarea tarifelor aplicate;
    e) verificarea condiţiilor care au stat la baza eliberării licenţei de execuţie.

    ANEXA 1a)

--------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE TRANSPORT |
| |
| PUBLIC |
| |
| |
| |
|Operatorul de transport:________________________________ |
|este abilitat sa efectueze, în conformitate cu prevederile |
|caietului de sarcini, transport public cu vehicule rutiere. |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier_________ |
| |
|Valabil de la data de________pana la data de_________, |
|numai cu viza anuala. |
|Data emiterii:_____________ |
| |
| Semnătura şi |
| ştampila |
| |
| Seria:________nr.________ |
| |
--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------
| |
| Vize anuale |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | |
| | la data de: | la data de: | la data de: | la data de: | la data de: | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | | | | | | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
--------------------------------------------------------------------------------

    ANEXA 1b)

--------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE TRANSPORT |
| |
| IN FOLOS PROPRIU |
| |
| |
| |
|Operatorul de transport:________________________________ |
|este abilitat sa efectueze, în conformitate cu prevederile |
|caietului de sarcini, transport public cu vehicule rutiere. |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier_________ |
| |
|Valabil de la data de________pana la data de_________, |
|numai cu viza anuala. |
|Data emiterii:_____________ |
| |
| Semnătura şi |
| ştampila |
| |
| Seria:________nr.________ |
| |
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
| |
| Vize anuale |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | |
| | la data de: | la data de: | la data de: | la data de: | la data de: | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | | | | | | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
--------------------------------------------------------------------------------

    ANEXA 1c)

--------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| EXEMPLAR DE |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR SERVICIU |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE TRANSPORT |
| |
| PUBLIC |
| |
| |
| |
|Operatorul de transport:________________________________ |
|este abilitat sa efectueze, în conformitate cu prevederile |
|caietului de sarcini, transport public cu vehicule rutiere. |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier_________ |
| |
|Valabil de la data de________pana la data de_________, |
|numai cu viza anuala. |
|Data emiterii:_____________ |
| |
| Semnătura şi |
| ştampila |
| |
| Seria:________nr.________ |
| |
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
| |
| Vize anuale |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | |
| | la data de: | la data de: | la data de: | la data de: | la data de: | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | | | | | | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |--------------------------------------------------------------------------| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
--------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 2

                          ANGAJAMENT

    1. Subscrisul________________________________, persoana juridică/fizica, cu
sediul in______________________________, str._____________________ nr.________,
înregistrat în registrul comerţului la oficiul registrului comerţului al ju-
detului______________________ sub nr._________________, prin reprezentantul sau
_____________________________, domiciliat în _________________________________,
str.________________ nr._______ B.I. Seria_____________ nr.__________, numit in
baza deciziei nr.__________, având funcţia de_______________________________ in
cadrul societăţii.


    2. Cunoastem şi suntem de acord cu prevederile caietului de sarcini şi ne obligam sa conducem şi sa organizam activitatea de transport în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi ale caietului de sarcini anexat la licenţa de transport.


                Administratorul operatorului de transport
                                                       _____________________


    3. Subsemnatul______________________________________, în calitate de şef al
Serviciului rutier___________________, atest îndeplinirea de către solicitantul
______________________________ şi reprezentantului acestuia____________________
a condiţiilor pentru acordarea licenţei de transport.





         Data
     ______________

                                                 Şef serviciu rutier,
                                              ___________________________



    ANEXA 3

         CAIETUL DE SARCINI AL LICENŢEI DE TRANSPORT

    CAP. 1
    Domeniile de cunoştinţe necesare în exercitarea profesiei de operator de transport

    1. Elemente de drept comercial:
    - Contracte, generalitati;
    - Forme juridice ale societăţilor comerciale.
    2. Elemente privind asigurarea vehiculelor, a mărfurilor, a pasagerilor şi a bunurilor acestora.
    3. Reglementări privind forta de munca şi securitatea muncii.
    4. Norme tehnologice de exploatare a autovehiculelor:
    - reglementări administrative;
    - accesul la profesiune;
    - autorizaţiile de transport;
    - contracte-tip;
    - documente de transport;
    - tarife şi dispoziţii tarifare;
    - servicii de control, contravenţii, sancţiuni;
    - auxiliare de transport.
    5. Norme de exploatare tehnica.
    6. Elemente de siguranţa circulaţiei.
    7. Transporturi internaţionale.

    CAP. 2
    Legi şi reglementări specifice

    Activitatea de transport va fi organizată şi condusă cu respectarea prevederilor şi reglementărilor naţionale în vigoare şi a acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România a aderat sau este parte.
    1. Reglementări cu caracter general:
    - Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare;
    - Legea nr. 83/1995 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca;
    - Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor;
    - Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile;
    - Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere;
    - Norme de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997;
    - Hotărârea Guvernului nr. 594/1991 privind verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice de către autovehiculele şi remorcile acestora care circula pe drumurile publice, cu modificările ulterioare;
    Hotărârea Guvernului nr. 768/1991 privind înfiinţarea şi funcţionarea Regiei Autonome "Registrul Auto Roman";
    - Ordinul ministrului transporturilor nr. 316/1994 privind raportarea şi cercetarea administrativă a accidentelor de circulaţie;
    - Ordinul ministrului transporturilor nr. 82/1991 privind controlul în punctele de frontiera;
    - Reglementări privind responsabilităţile expeditorului şi cărăuşului în activitatea de transport;
    - Legea nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, cu modificările ulterioare;
    - Decretul nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice, republicat, cu modificările ulterioare;
    - Hotărârea Guvernului nr. 610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului;
    - Ordinul ministrului transporturilor nr. 173/1996 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind autorizarea laboratoarelor de examinare psihologică pentru conducătorii auto;
    - Ordinul comun al ministrului transporturilor nr. 165/1994 şi al ministrului de interne nr. 389/1994, prin care se aproba Revizuirea nr. 1 la Reglementările privind inspecţia tehnica periodică - R.N.T.R. 1;
    - Ordinul comun al ministrului transporturilor nr. 158/1994 şi al ministrului de interne nr. 388/1994, prin care se aproba modificarea şi completarea condiţiilor pentru vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice - R.N.T.R. 2;
    - Ordinul ministrului transporturilor nr. 353/1996 completat cu Ordinul ministrului transporturilor nr. 22/1997 privind clasificarea autovehiculelor de transport internaţional de marfa.
    2. Reglementări privind transportul persoanelor:
    - Hotărârea Guvernului nr. 951/1995 privind clasificarea autocarelor utilizate pentru transporturi turistice în trafic intern şi internaţional şi pentru transporturi publice de persoane în trafic internaţional;
    - Ordinul comun al ministrului transporturilor nr. 254/1996 şi al ministrului turismului nr. 85/1996 de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 951/1995.
    3. Reglementări specifice privind transportul produselor periculoase:
    - Ordinul ministrului transporturilor nr. 313/1995 şi Ordinul ministrului de interne nr. 434/1994 de aprobare a reglementărilor privind omologarea în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice şi efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului de mărfuri periculoase - R.N.T.R. 3;
    - Ordinul ministrului transporturilor nr. 82/1995 privind eliberarea certificatelor de atestare profesională pentru soferii care efectuează transporturi de produse clasificate periculoase în conformitate cu prevederile Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (ADR).
    4. Reglementările specifice transporturilor internaţionale de marfa şi călători:
    - Convenţia TIR;
    - Convenţia CMR;
    - Legea nr. 31/1994 pentru aderarea României la Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (ADR);
    - Legea nr. 101/1994 privind aderarea României la Acordul european pentru activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaţionale (AETR);
    - Manualul IRU;
    - Legea nr. 6/1991 privind aderarea României la Convenţia de la Basel;
    - Acordul european ASOR.
    Reglementările mai sus menţionate pot fi modificate sau completate cu noi act normative apărute ulterior, operatorii de transport având obligaţia cunoaşterii şi respectării lor.

    CAP. 3
    Obligaţiile deţinătorilor de licenţa de transport

    1. Operatorul de transport împreună cu persoana desemnată pentru conducerea şi organizarea nemijlocită a activităţii de transport răspund de asigurarea unei stări tehnice a vehiculelor corespunzătoare cerinţelor categoriei de transport pentru care s-a obţinut licenţa.
    2. Persoana desemnată pentru conducerea şi organizarea nemijlocită a activităţii de transport răspunde de instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor în conformitate cu prevederile caietelor de sarcini.
    3. Sa păstreze licenţa de transport la sediul sau şi sa transmită un exemplar de serviciu al licenţei de transport la fiecare filiala, sucursala, punct de lucru etc. care vor înştiinţa pentru luare în evidenta serviciul rutier teritorial pe raza căruia îşi au sediul.
    4. Operatorul de transport are obligaţia sa asigure existenta la bordul vehiculelor a unei xerocopii de pe originalul sau exemplarul de serviciu al licenţei de transport.
    Operatorul de transport are obligaţia sa deţină la sediul firmei următoarele documente:
    - evidenta avizelor medicale şi psihologice;
    - evidenta foilor de parcurs emise;
    - liste pasageri;
    - foi de parcurs tip ASOR;
    - scrisorile de transport intern si/sau internaţional;
    - diagramele tahograf utilizate în cazul transporturilor internaţionale;
    - fişa activităţii zilnice a autovehiculelor din administrare;
    - revizii tehnice;
    - fişele privind instruirea personalului pentru respectarea normelor de protecţia muncii şi P.S.I.;
    - documente doveditoare din care sa rezulte angajarea coordonatorului activităţii de transport şi a conducătorilor auto angajaţi conform Legii nr. 83/1995 privind unele norme de protecţie a persoanelor încadrate în munca;
    - documente doveditoare privind locul de parcare a autovehiculelor;
    - evidenta biletelor de călătorie;
    - asigurarea călătorilor şi a bagajelor acestora în cazul transporturilor de persoane în trafic intern şi internaţional;
    - clasificarea acordată de Registrul Auto Roman;
    - certificate de noxe;
    - cartea de identitate a autovehiculelor;
    - contracte închiriere pentru autovehicule - după caz;
    - talonul anexa la certificatul de înmatriculare cu viza inspecţiei tehnice periodice - copie;
    - contractele pentru transporturile ocazionale;
    - raportarile privind situaţia curselor neefectuate;
    - evidenta modului de respectare a Ordinului ministrului transporturilor nr. 316/1994;
    - registrul de evidenta şi folosire a autorizaţiilor TIR.
    5. Sa comunice în termen de 10 zile serviciului rutier emitent orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza atribuirii licenţei de transport.
    6. Sa declare la serviciul rutier emitent, în termen de 15 zile, pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenţei de transport.
    7. Operatorul de transport care îşi schimba sediul administrativ în alt judeţ are obligaţia sa depună licenţa de transport la serviciul rutier emitent de la care a dobândit-o, în termen de 60 de zile de la data schimbării sediului, procedându-se la anularea poziţiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier.
    Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobândirii unei noi licenţe de transport.
    8. Operatorul de transport va trebui sa obţină o noua licenţa de transport de la serviciul rutier al judeţului unde si-a mutat sediul administrativ, refacand etapele de procedura pentru dobândirea acesteia.
    La ridicarea noii licenţe operatorul de transport va depune licenţa deţinuta anterior.
    9. Operatorul de transport deţinător de licenţa care îşi încetează activitatea este obligat sa anunţe în scris serviciul rutier emitent în termen de 15 zile de la data încetării activităţii, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul operatorilor de transport rutier şi sa depună licenţa de transport în original, împreună cu caietul de sarcini la serviciul rutier emitent.
    10. Operatorul de transport are obligaţia sa reînnoiască licenţa de transport la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia şi sa solicite în termen aplicarea vizelor anuale.
    Operatorii de transport care deţin licenţe de transport eliberate anterior prezentelor norme şi a căror perioada de valabilitate expira începând cu anul 1999 au obligaţia preschimbării acestora cu licenţe de transport de tip nou, cu plata tarifelor anuale aferente.
    11. La solicitarea organelor de control abilitate, personalul propriu operatorului de transport (patron, manager, administrator, persoana desemnată sa organizeze şi sa conducă nemijlocit activitatea de transport, conducătorii auto) este obligat sa pună la dispoziţie, sub sancţiunea amenzii, toate documentele care atesta dreptul, modul de desfăşurare a activităţii de transport şi dovada existenţei legale a operatorilor de transport, precum şi actele de identitate ale reprezentantului sau.
    In cazul în care identitatea conducătorului operatorului de transport nu poate fi stabilită de către organul de control, acesta va întocmi procesul-verbal de contravenţie pe numele operatorului de transport, persoana juridică care, la rândul ei, în cazul contestaţiei, îşi va chema în instanta reprezentantul sau legal.
    12. Sa respecte întocmai legile şi reglementările specifice fiecărei categorii de transport pe care le executa, prevăzute în prezentul caiet de sarcini.
    13. Sa execute numai categoriile de transport pentru care deţine licenţa.
    14. Operatorul de transport va plati la eliberarea licenţei tariful în vigoare la acea data.
    In cazul în care operatorul de transport solicita eliberarea de licenţe de execuţie cu o perioada de valabilitate mai mica de un an, acestea se eliberează pentru cel puţin un trimestru, achitandu-se 1/4 din tariful anual, pentru fiecare trimestru.
    La solicitarea sa, bine intemeiata, Oficiul Rutier Central poate aproba ca operatorul de transport sa achite tariful anual şi în rate trimestriale. In cazul în care tarifele sunt majorate, operatorul de transport este obligat sa achite ratele recalculate conform tarifului majorat.
    In cazul în care operatorul de transport nu achită majorările, acesta este de acord cu anularea de drept a licenţei.
    15. In perioada de 30 zile de la comunicarea deciziei definitive de retragere a licenţei de traseu de către serviciul rutier emitent şi pana la aplicarea măsurii, operatorul de transport are obligaţia sa efectueze cursele programate pe traseul sau grupa de trasee respectiva.
    16. Sa asigure existenta la bordul autovehiculului, pe toată durata executării transportului, a documentelor impuse de categoria de transport efectuată şi de prevederile legale în vigoare:
    16.1 Pentru toate categoriile de transport:
    - licenţa de transport sau exemplarul de serviciu al acesteia în copie xerox;
    - licenţa de execuţie pentru vehicul în original;
    - foaia de parcurs;
    - certificatul de înmatriculare al vehiculului, talonul cu inspecţia tehnica valabilă;
    - permisul de conducere valabil pentru categoria de vehicul pe care o conduce.
    16.2 Pentru transportul de persoane:
    a) licenţa de traseu pentru curse regulate de călători - în original - însoţită de caietul de sarcini - anexa al acesteia, pentru un traseu sau grupa de trasee, în trafic şi internaţional;
    b) foaia de parcurs tip ASOR, pentru transporturile internaţionale turistice sau ocazionale, vizata de Oficiul Rutier Central;
    c) documente specifice care sa ateste caracterul transportului turistic sau ocazional efectuat în intern sau internaţional (voucher, contract, invitaţie, document de tarifare a transportului);
    d) certificatul de clasificare a vehiculului pe stele sau categorii, emis de Registrul Auto Roman în acest sens;
    e) lista nominală sau legitimatiile de serviciu ale pasagerilor, în cazul transportului de persoane în folos propriu;
    f) licenţa de traseu pentru curse în convenţie - în original.
    16.3 Pentru transportul de marfa:
    - documente de însoţire a mărfii;
    - scrisoare de transport;
    a) Pentru transportul internaţional de marfa:
    - scrisoare de transport;
    - carnet TIR - după caz;
    - certificat de agreere vamală;
    - certificat de încadrare privind emisia de noxe şi poluare fonica, eliberat de registrul Auto Roman - în copie;
    b) Pentru transportul de mărfuri cu greutăţi si/sau gabarite depăşite:
    - autorizaţia specială emisă de Regia Autonomă "Administraţia Naţionala a Drumurilor din România";
    c) Pentru transportul de produse periculoase şi materiale radioactive:
    - certificatul de atestare profesională pentru soferi, conform Acordului european ADR;
    - certificat de agreere a vehiculului, emis de Registrul Auto Roman;
    - certificat de agreere, emis de organismul specializat, abilitat, pentru fiecare categorie de produse în parte.
    17. In situaţii deosebite - calamitaţi naturale, conflict armat, stări de necesitate declarate de conducerea statului şi alte asemenea cazuri -, operatorii de transport au obligaţia de a răspunde operativ la solicitarile Ministerului Transporturilor şi ale reprezentanţilor săi.

    CAP. 4
    Condiţii suplimentare pentru tipuri de transporturi rutiere

    A. revederi specifice privind transportul de persoane

    1. Condiţii privind mijloacele de transport (caietul de sarcini al licenţei de execuţie de vehicul):
    a) autovehiculele trebuie sa fie atestate prin inspecţia tehnica periodică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 594/1991 şi cu ordinele comune ale Ministerului Transporturilor şi Ministerului de Interne;
    b) autovehiculele trebuie salubrizate, spalate şi dezinfectate;
    c) sa fie afişat în interiorul autobuzului numele soferului;
    d) sa existe instalatia de încălzire a salonului autobuzului în stare de funcţionare şi sa fie utilizata ori de câte ori este nevoie;
    e) sa existe roata de rezerva aşezata într-un suport exterior salonului;
    f) sa existe la bord mijloace P.S.I., respectiv stingatoare de incendiu şi ciocan pentru spart geamurile, în caz de necesitate;
    g) în perioada de iarna sa existe în dotare mijloace de deszăpezire (lopata, lanturi, sare, nisip, pene);
    h) spaţii de depozitare special amenajate pentru transportul bagajelor. Bagajele ce depăşesc capacitatea spaţiilor de depozitare se pot transporta în remorci închise, ataşate vehiculului;
    i) aspect estetic corespunzător;
    j) autovehiculele sa fie inscripţionate cu însemnele operatorului de transport;
    k) autovehiculele care efectuează transporturi internaţionale vor fi dotate cu aparat tahograf care va fi în funcţiune pe toată durata desfăşurării transportului;
    l) autovehiculele care executa transportul de persoane în regim Taxi vor respecta normele prevăzute în Ordinul comun al ministrului transporturilor nr. 158/1994 şi al ministrului de interne nr. 388/1994.
    1.1. La autobuzele care executa curse regulate de călători, suplimentar fata de cele arătate la pct. 1, trebuie asigurate:
    a) afişarea în interiorul salonului a tarifului de transport pe baza de bilet, pe zone kilometrice;
    b) numerotarea locurilor pentru autobuzele care executa transporturi între localităţi;
    c) locuri rezervate pentru invalizi, bătrâni, persoane cu copii în brate;
    d) transporturile turistice în trafic intern şi internaţional se pot efectua în baza certificatului de clasificare pe categorii şi stele, emis de Registrul Auto Roman;
    e) placuta de clasificare afişată la loc vizibil.
    2. Condiţii privind soferii utilizaţi:
    a) sa aibă experienţa şi practica corespunzătoare în conducerea vehiculului, minimum 3 ani;
    b) sa fie apt medical şi psihologic, conform examinărilor periodice;
    c) sa aibă o ţinuta corespunzătoare şi o comportare civilizata fata de publicul călător;
    d) sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de începerea activităţii de transport şi testarea alcoolscopica;
    e) sa se respecte regimul de munca şi odihna al soferului, prevăzut de Acordul european AETR;
    f) sa se utilizeze soferi fără antecedente pentru abateri grave de la Decretul nr. 328/1968, în ultimele 12 luni, privind:
    - consumul de băuturi alcoolice;
    - accidente grave de circulaţie.
    3. Condiţii privind executarea transporturilor:
    a) sa se utilizeze pe timpul executării transportului placa de traseu, cu indicarea executantului şi a caracterului cursei;
    b) sa se acorde timp suficient pentru imbarcarea şi debarcarea călătorilor şi a bagajelor;
    c) sa se supravegheze urcarea şi coborârea pasagerilor;
    d) sa nu se circule cu uşile deschise sau cu pasageri pe scara autobuzului;
    e) sa se asigure respectarea locurilor atunci când s-au emis legitimatii de călătorie cu loc;
    f) sa se asigure urcarea şi coborârea bagajelor din portbagajul autobuzului;
    g) sa nu se admită transportarea în salonul autobuzului a următoarelor:
    - materii greu mirositoare;
    - materii inflamabile;
    - butelii de aragaz;
    - butoaie cu carbid;
    - tuburi de oxigen;
    - materiale explozibile;
    - filme cinematografice neambalate în cutii metalice;
    - produse caustice;
    - materiale sau obiecte care prin natura, formatul şi dimensiunile lor pot produce stricăciuni sau pot murdari autobuzul, bagajele sau îmbrăcămintea călătorilor;
    - obiecte sau mărfuri interzise la transport prin dispoziţiile legale;
    h) sa nu se supraincarce autobuzul peste capacitatea utila de transport de pasageri, înscrisă în certificatul de înmatriculare, sau cu bagajele acestora. Sa se asigure spaţii libere suficiente pentru transportul bagajelor persoanelor şi sa nu se preia la transport în acestea mărfuri sau colete decât în limita spaţiilor disponibile;
    i) sa nu se oprească pentru urcarea sau coborârea pasagerilor în alte locuri decât cele prevăzute în graficul de transport;
    j) sa se asigure gratuit readucerea călătorilor la punctul de plecare, în cazul în care călătoria nu se poate realiza pana la destinaţie din cauze de forta majoră sau din vina transportatorului;
    k) sa se asigure preluarea călătorilor din autobuzele rămase imobilizate pe traseu, în termen maxim de:
    - 3 ore în judeţ;
    - 5 ore în ţara;
    - 16 ore în străinătate.
    3.1. In cazul executării transporturilor de călători prin curse regulate, sa se asigure suplimentar fata de cele prezentate la pct. 3:
    a) la cel puţin unul dintre capetele de traseu, prin registrul de mişcare, evidenţierea curselor proprii plecate şi sosite;
    b) sa se execute transporturi strict în conformitate cu graficul de circulaţie;
    c) sa se asigure realizarea tuturor curselor, iar în caz de imobilizare a autobuzelor, sa se ia măsuri de înlocuire a acestora;
    d) sa se anunţe anticipat cursele care nu pot fi executate din cauze de forta majoră sau alte cauze la capetele de linie si, în limita posibilităţilor, şi pe traseu;
    e) sa se comunice la serviciul rutier judeţean lunar, pana la data de 10 a lunii în curs, cursele neexecutate şi cauza neexecutării în luna expirată;
    f) sa se oprească în toate staţiile prevăzute în grafic pentru urcarea pentru coborârea călătorilor şi a bagajelor;
    g) sa nu se blocheze staţiile publice cu autobuze pentru parcare sau efectuarea unor lucrări de întreţinere şi reparaţii;
    h) sa se asigure autobuze suplimentar pentru preluarea fluxurilor ocazionale de călători de pe traseele deservite în exclusivitate;
    i) sa se solicite aprobarea serviciului rutier, anticipat cu 30 de zile, a oricărei modificări propuse pentru graficul de circulaţie din caietul de sarcini al traseului.
    4. Condiţii comerciale:
    a) sa se emita legitimatii de călătorie corespunzător sumelor încasate pentru călători şi bagaje;
    b) sa se utilizeze numai legitimatii de călătorie inseriate pentru pasageri şi bagaje, înregistrate ca documente cu regim special;
    c) sa nu se permită călătoria decât în baza legitimatiilor de călătorie valabile, precum şi a legitimatiilor speciale;
    d) sa se asigure călătorii şi bagajele acestora pentru riscurile care cad în sarcina transportatorilor;
    e) sa se emita diagrama pentru biletele vândute prin casele de bilete;
    f) autovehiculele care transporta persoane în regim Taxi vor avea aparatul de taxat în funcţiune pe toată durata desfăşurării transportului.
    4.1. In cazul executării transporturilor de călători prin servicii regulate sa se asigure suplimentar fata de cele de la pct. 4:
    a) vânzarea biletelor la capetele de linie şi în autobuz, inclusiv cu anticipaţie;
    b) biletele de călătorie în cel puţin doua limbi - limba romana şi limba tarii de destinaţie, pentru cursele internaţionale;
    c) emiterea de abonamente cu respectarea reglementărilor în vigoare;
    e) neemiterea legitimatiilor de călătorie peste capacitatea autobuzului ca locuri aşezate la cursele internaţionale;
    f) acceptarea la transport a tuturor călătorilor care au legitimatii de călătorie valabile pentru cursa respectiva, în limita capacităţii vehiculului;
    g) transportul gratuit al copiilor sub 5 ani, pentru care nu se solicita loc separat, al veteranilor, pensionarilor, revoluţionarilor.
    4.2. In cazul executării transporturilor de călători prin curse ocazionale sau turistice, sa se asigure:
    a) utilizarea foii de parcurs tip ASOR, întocmită şi parafată de beneficiar, avizată de serviciul rutier teritorial, cu cel puţin 24 de ore înainte de ora de îndrumare în cursa;
    b) neimbarcarea suplimentară de călători fata de cei cuprinşi în lista pasagerilor din foaia de parcurs tip ASOR.
    In cazul în care pe unul din sensuri se transporta un grup de turişti care a fost transportat anterior (schimbare de serie), la bordul autobuzului se va afla obligatoriu şi lista pasagerilor cu care a fost transportat iniţial grupul respectiv de turişti.
    4.3. In cazul executării transporturilor de călători de către un operator de transport, în folos propriu, acesta trebuie sa facă dovada (prin legitimatii de serviciu sau lista nominală) ca pasagerii transportaţi au calitatea de angajaţi proprii sau prestează o activitate în interesul acestuia.
    5. Condiţii privind transportul bagajelor:
    5.1. Persoanele care călătoresc cu autobuzul pot fi însoţite de bagaje care conţin efecte personale.
    5.2. Bagajele călătorilor nu pot conţine produse neadmise la transport.
    Bagajele depistate ulterior conţinând produse excluse la transport vor fi coborate la primul punct de oprire prevăzut în graficul de circulaţie (staţie sau vama).
    5.3. Greutatea maxima unitară a unui bagaj la transportul cu autobuzul nu poate depăşi 33 kg.
    5.4. La transportul intern cu autobuzul, cantitatea de bagaje admisă cu scutire de taxe este de 15 kg, iar cantitatea totală de bagaje admisă la transport este de 50 kg, pentru fiecare persoana transportată.
    5.5. La transportul internaţional cantitatea de bagaje admisă pentru fiecare călător, cu scutire de taxe, este de 20 kg, iar cantitatea totală de bagaje admisă la transport este de cel mult 3 bagaje de fiecare călător, nedepasind 25 kg fiecare şi suma dimensiunilor de cel mult 180 cm (dimensiunile de cel mult 100x50x30 cm).
    5.6. Bagajele care depăşesc dimensiunile admise la transport sau peste cantitatea limita prevăzută cu scutire de taxe sunt admise la transport doar în limita spaţiului disponibil din cala de bagaje sau în alte spaţii destinate bagajelor din afară salonului autobuzelor. Aceste bagaje sunt admise la transport numai cu bilet de bagaje şi plata tarifelor de transport pentru bagaje, afişate de către transportator la punctele de procurare a legitimatiilor de călătorie.
    5.7. In salonul autobuzului pot fi transportate numai bagajele de mana care pot fi ţinute în mana, în plasa portpachet sau alături pe scaunul pe care îl ocupa pasagerul.
    In salonul autobuzului nu pot fi transportate bagaje care:
    - nu se încadrează în categoria bagajelor de mana;
    - conţin produse neadmise la transport;
    - sunt aşezate pe culoarul de acces sau pe platforma din fata sau din spate a autobuzului.
    Nu se admit la transport bagaje aşezate pe scaunele libere din salonul autobuzului, chiar dacă spaţiul rămas neutilizat de către pasageri ar permite acest lucru.
    5.8. La cursele internaţionale regulate, în cazul în care bagajele unuia sau mai multor călători conţin lucruri pentru vamuirea cărora este necesară reţinerea autobuzului mai mult de o ora, bagajele vor fi coborate din autobuz împreună cu deţinătorul, autobuzul şi restul pasagerilor continuând transportul conform graficului de circulaţie. In aceste situaţii contravaloarea transportului nu se restituie.
    5.9. Pentru bagajele depozitate în spaţiul destinat acestora, soferul va elibera o fişa de bagaje numerotată, care constituie dovada primirii acestora.
    Bagajele depuse în spaţiul destinat bagajelor se manipuleaza numai de către sofer.
    6. Staţii utilizate la transportul de persoane prin servicii regulate.
    Staţiile sunt puncte fixe, cu caracter permanent, destinate opririi curselor regulate de călători.
    Staţiile pot fi:
    - capete de traseu;
    - staţii publice;
    - staţii deţinute de persoane juridice sau fizice;
    - autogări autorizate.
    In municipii, oraşe, staţiuni balneoclimaterice sau turistice, plecarea şi sosirea curselor de călători se vor face obligatoriu din autogări sau locuri corespunzător amenajate ce trebuie sa asigure următoarele condiţii minimale;
    - spaţii pentru parcarea mijloacelor de transport, imbarcarea şi debarcarea călătorilor;
    - spaţii pentru vânzarea legitimatiilor de călătorie;
    - spaţiu amenajat pentru staţionarea călătorilor;
    - mijloace de informare privind mersul curselor de pasageri;
    - grup sanitar propriu sau public.
    Staţiile publice sunt punctele fixe de oprire în parcurs aflate în administrarea organelor locale şi deschise accesului tuturor celor care le utilizează, conform graficelor de circulaţie aprobate prin caietul de sarcini.
    De regula staţiile sunt amenajate cu alveole pentru scoaterea din trafic a vehiculului pe perioada opririi.
    Înfiinţarea unei staţii se aproba de către administraţia locală conform legislaţiei în vigoare.
    Staţiile deţinute de persoane juridice sau fizice sunt puncte fixe de oprire în parcurs sau capete de linie, aprobate pentru a funcţiona cu acest scop.
    Aprobarea înfiinţării staţiilor în spaţii deţinute de persoane juridice sau fizice, cu acces la drumurile publice, se da de către organele administraţiei locale.
    In scopul realizării protecţiei sociale, serviciul rutier judeţean poate sa impună, prin graficul de circulaţie anexa la caietul de sarcini, oprirea în anumite staţii publice existente pe traseul pentru care se emite licenţa de traseu.
    La cursele internaţionale capetele de traseu utilizate pentru plecare şi sosire vor fi amplasate obligatoriu în autogări.
    In toate punctele de oprire administratorul acestuia are obligaţia sa asigure informarea publicului călător privind orarul de plecari-sosiri al curselor ce utilizează staţia respectiva.
    Plecarea şi sosirea curselor turistice sau ocazionale se vor efectua în mod obligatoriu din autogări sau locuri special amenajate, cu îndeplinirea condiţiilor minime prevăzute la art. 3 pct. 5.

    B. Prevederi specifice privind transportul de produse periculoase şi materiale radioactive

    1. Condiţiile privind vehiculele utilizate (caietul de sarcini al licenţei de execuţie pentru vehicul):
    1.1) sa se utilizeze numai vehiculele care corespund din punct de vedere al amenajărilor pentru transportul categoriei respective de produse care urmează a fi transportate, pe baza certificatului emis de Registrul Auto Roman sau/si atestatului pentru transporturi de materiale radioactive emis de Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţii Nucleare;
    1.2) sa se asigure vehiculelor mijloace P.S.I. conform prevederilor legale;
    1.3) sa se asigure pentru circulaţia în perioada de iarna mijloace individuale de deszăpezire (lopata, lanturi, nisip, sare, pene);
    1.4) sa fie echipate cu aparate de control omologate internaţional, instalate şi sigilate conform prescripţiilor tehnice prevăzute în Acordul european AETR;
    1.5) sa fie echipate cu truse sanitare de prim ajutor şi triunghiuri reflectorizante autorizate.
    2. Condiţii privind soferii autorizaţi (caietul de sarcini al licenţei de execuţie pentru vehicul):
    2.1) sa se utilizeze soferi apţi din punct de vedere medical şi psihologic conform examinărilor periodice, cu vârsta minima de 21 de ani şi vechime de cel puţin 2 ani, pentru autovehiculele cu greutate maxima autorizata mai mare de 7,5 t;
    2.2) sa se utilizeze soferi cu practica şi experienţa în conducerea autovehiculului, posesori ai permisului de conducere corespunzător;
    2.3) sa se utilizeze soferi fără antecedente grave la circulaţia pe drumurile publice în ultimele 36 de luni privind:
    - consumul de băuturi alcoolice;
    - accidente grave de circulaţie;
    2.4) sa se instruiască soferii asupra specificului transporturilor ce urmează a fi executate privind obligaţiile care le revin ca soferi, la preluarea unor asemenea produse pe timpul transportului;
    2.5) soferul sa deţină certificatul care sa ateste instruirea generală şi cunoaşterea de către acesta a obligaţiilor pe care le are privind executarea acestor transporturi, conform Acordului european ADR;
    2.6) sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de începerea activităţii de transport şi testul alcoolscopic.
    3. Condiţii comerciale şi de executare a transporturilor:
    3.1) sa se solicite expeditorului pentru orice comanda de transport susceptibilă de a fi produs periculos sau deseu toxic precizarea de către acesta a naturii mărfii ce urmează a fi transportată şi dacă are sau nu clasificare conform convenţiei ADR;
    3.2) sa se pretindă înainte de începerea transportului respectiv ca expeditorul sa predea soferului, la prezentarea pentru încărcare, o specificaţie privind produsul ce urmează a fi transportat, pentru ca soferul sa cunoască caracteristicile mărfii ce urmează a fi transportate şi sa poată verifica îndeplinirea condiţiilor de prezentare pentru transport;
    3.3) sa nu transporte produse susceptibile de a fi produse periculoase sau deşeuri toxice ale căror caracteristici şi condiţii de transport nu au fost comunicate în scris de către expeditor şi nu sunt cunoscute;
    3.4) sa nu se utilizeze la vehiculele care transporta asemenea produse decât cel mult o remorca sau o semiremorca, cu excepţia cazurilor în care prin specificaţia produsului respectiv se interzice transportul acestuia în remorci;
    3.5) sa nu încredinţeze licenţe de vehicul unor vehicule şi soferi care nu îndeplinesc condiţiile pentru executarea unor asemenea transporturi;
    3.6) sa se verifice la preluarea mărfurilor pentru transport dacă acestea sunt prezentate conform specificatiei produsului respectiv;
    3.7) sa se pretindă expeditorului sa predea echipamentele auxiliare prevăzute în specificaţia produsului respectiv, după caz:
    a) mijloace de semnalizare a naturii produsului respectiv;
    b) mijloace de intervenţie în caz de accident (masca de gaze, manusi şi cizme de cauciuc, substanţe neutralizante etc.);
    3.8) sa nu se admită supraincarcarea vehiculului peste capacitatea nominală, volumetrica sau ca suprafaţa;
    3.9) sa nu se transporte pasageri în afară personalului care executa transportul, după caz:
    a) sofer;
    b) ajutor de sofer;
    c) insotitor desemnat de expeditor;
    3.10) sa se respecte obligaţiile privind parcarea şi staţionarea vehiculelor încărcate cu asemenea produse;
    3.11) sa se asigure continuitatea transportului în cazul imobilizarii din cauze tehnice, în parcurs, a vehiculelor încărcate cu asemenea produse, în termen de maximum:
    a) 5 ore în judeţ;
    b) 12 ore în ţara;
    c) 24 ore în străinătate, cu excepţia cazurilor în care natura mărfurilor transportate nu impune termene mai scurte;
    3.12) sa se pretindă expeditorului sa asigure curăţarea, spalarea si, după caz, neutralizarea caroseriei vehiculului după descărcarea mărfurilor transportate.

    C. Prevederi specifice privind transportul de produse cu greutăţi si/sau gabarite depăşite

    1. Condiţii privind mijloacele de transport (caietul de sarcini al licenţei de execuţie de vehicul):
    1.1. Operatorii de transport rutier naţional şi internaţional de mărfuri agabaritice sunt obligaţi sa utilizeze vehicule rutiere care se încadrează în normele legale de siguranţa şi securitate a transporturilor rutiere şi de protecţie a mediului.
    1.2. Transporturile rutiere naţionale de mărfuri agabaritice sunt executate numai cu vehicule care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) caracteristici constructive şi dotări conform reglementărilor în vigoare privind accesul pe infrastructurile rutiere;
    b) vehicule care depăşesc limitele de greutate si/sau gabarit prevăzute de lege vor îndeplini şi condiţiile tehnice cuprinse în actele normative privind circulaţia pe drumurile publice; nu se admit în circulaţie vehicule de transport neomologate pentru circulaţia pe drumurile publice de către Registrul Auto Roman;
    c) autovehiculele vor fi dotate cu echipament complet în stare buna pentru intervenţia imediata în caz de necesitate.
    2. Condiţii privind soferii utilizaţi:
    2.1) sa aibă experienţa şi practica corespunzătoare în conducerea autovehiculelor din categoria E, cu o vechime de minimum 5 ani;
    2.2) sa fie apţi medical şi psihologic, conform examinărilor periodice;
    2.3) sa se verifice capacitatea de munca a soferilor, înainte de plecarea în cursa;
    2.4) sa se respecte regimul de munca al soferilor, prevăzut în reglementările naţionale şi internaţionale;
    2.5) sa se utilizeze soferi fără antecedente pentru abateri grave de la prevederile Decretului nr. 328/1968, în ultimele 12 luni, privind:
    a) consumul de băuturi alcoolice;
    b) accidente grave de circulaţie.
    3. Condiţii privind executarea transporturilor
    Sa se execute în stricta conformitate cu instrucţiunile pentru efectuarea transporturilor cu greutăţi şi gabarite depăşite, eliberate în conformitate cu Ordinul ministrului transporturilor nr. 658/1992.

    D. Prevederi specifice privind transportul de produse perisabile

    1. Condiţii privind mijloacele de transport (caiet de sarcini al licenţei de execuţie pentru vehicul):
    1.1. Transportul de produse perisabile se poate efectua cu mijloace de transport "izoterme", "frigorifice" sau "calorifice", care corespund definitiilor de mai jos:
    1.2. Mijlocul de transport izoterm trebuie sa fie constituit cu pereţi izolanti, inclusiv uşile, podeaua şi acoperisul, permitand limitarea schimbărilor de temperatura între interiorul şi exteriorul furgonului.
    1.3. Mijlocul de transport refrigerat este un mijloc de transport cu o sursa de frig (gheaţa hidrica, cu sau fără adaos de sare; plăci eutectice; gheaţa carbonica, cu sau fără reglaj de sublimare; gaze lichefiate, cu sau fără reglare de evaporare etc.), alta decât echipament mecanic sau cu "absorbţie", permite scăderea temperaturii în interiorul furgonului gol şi o menţine în continuare pentru o temperatura exterioară medie de +30 gr. C.
    1.4. Mijlocul de transport frigorific este un mijloc de transport prevăzut cu un dispozitiv de producere a frigului, individual sau colectiv pentru mai multe mijloace de transport (grup mecanic cu compresor, masina de "adsorbţie" etc.), care sa permită, la o temperatura exterioară medie de +30 gr. C, scăderea temperaturii din interiorul furgonului gol şi menţinerea ei apoi în mod permanent.
    1.5. Mijlocul de transport colirific este un mijloc de transport prevăzut cu un dispozitiv de producere a caldurii, care sa permită ridicarea temperaturii în interiorul furgonului gol şi menţinerea ei apoi timp de 12 ore cel puţin fără reaprovizionare, la o temperatura practic constanta şi nu mai mica de +12 gr. C.
    1.6. După efectuarea fiecărui transport, vehiculele vor fi igienizate conform normelor stabilite de autoritatea competenta în domeniu.
    2. Condiţii privind soferii utilizaţi:
    2.1. sa posede permis de conducere corespunzător categoriei de autovehicul pe care îl conduce;
    2.2. sa fie apt medical şi psihologic conform examinărilor periodice;
    2.3. sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de plecarea în cursa;
    2.4. sa se respecte regimul de munca al soferului prevăzut de reglementările naţionale şi internaţionale.

    E. Prevederi specifice privind transportul de animale vii

    1. Condiţii privind mijloacele de transport (caietul de sarcini al licenţei de execuţie de vehicul):
    1.1. Transportul de animale vii se efectuează cu autovehicule special amenajate în acest scop.
    1.2. Autovehiculele destinate acestor transporturi vor fi dezinfectate potrivit reglementărilor sanitar-veterinare în vigoare.
    1.3. In cazul transportului de animale cu gabarit mai mare (bovine, cai) se asigura fixarea capului sau perete despartitor între ele, pentru evitarea accidentării lor în timpul transportului.
    2. Condiţii privind soferii utilizaţi:
    2.1. sa posede permis de conducere corespunzător categoriei de autovehicul pe care-l conduce;
    2.2. sa fie apt medical şi psihologic, conform examinărilor periodice;
    2.3. sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de plecarea în cursa;
    2.4. sa se respecte regimul de munca al soferului prevăzut de reglementările naţionale şi internaţionale.
    3. Condiţii privind executarea transportului:
    3.1. Este interzis transportul de persoane în spaţiul amenajat sau intrarea persoanelor în spaţiu rezervat animalelor;
    3.2. Conducerea autovehiculului încărcat cu animale se face cu atenţie, evitându-se demararile şi franarile bruşte, precum şi virajele strânse sau în viteza;
    3.3. Respectarea condiţiilor de beneficiar, inclusiv hranirea şi adaparea animalelor pe timpul transportului.

    F. Prevederi specifice privind transportul de mărfuri generale în trafic naţional

    1. Condiţii privind mijloacele de transport (caietul de sarcini al licenţei de execuţie de vehicul):
    1.1. Operatorii de transport rutier naţional de mărfuri generale sunt obligaţi sa utilizeze vehicule rutiere care se încadrează în normele legale de siguranţa şi securitate a transporturilor rutiere.
    1.2. Transporturile rutiere naţionale de mărfuri generale sunt executate numai cu vehicule care au caracteristici constructive şi dotări conform reglementărilor în vigoare la accesul pe infrastructurile rutiere privind tipurile de transporturi, prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 (anexa nr. 2);
    1.3. sa fie omologate;
    1.4. sa fie înscrise în circulaţie, definitiv sau temporar;
    1.5. sa aibă efectuată inspecţia tehnica periodică valabilă.
    1.6. Autovehiculele care efectuează transporturi în regim TAXI vor respecta normele prevăzute în Ordinul ministrului transporturilor nr. 158/1994 şi Ordinul ministrului de interne nr. 388/1994.
    2. Condiţii privind soferii utilizaţi:
    2.1. sa posede permis de conducere corespunzător categoriei de autovehicul pe care îl conduce;
    2.2. sa fie apt medical şi psihologic, conform examinărilor periodice;
    2.3. sa se verifice capacitatea de munca a soferilor înainte de plecarea în cursa;
    2.4. sa se respecte regimul de munca al soferului, prevăzut de reglementările naţionale şi internaţionale.
    3. Condiţii de executare a transporturilor:
    3.1. Operatorul de transport răspunde de numărul, greutatea şi integritatea mărfurilor, de la încărcare şi pana la predarea la destinaţie a acestora.
    3.2. Soferul are obligaţia sa asiste la încărcarea şi descărcarea mărfurilor transportate, permitand efectuarea acestor operaţiuni în asa fel încât pe parcursul transportului sa se asigure securitatea mărfurilor şi sa se preintampine deplasarea acestora şi producerea unor evenimente rutiere.
    3.3. Soferul are obligaţia sa nu permită încărcarea mărfurilor din alte categorii pentru care vehiculul nu deţine licenţa.
    3.4. Sa nu încarce vehiculul peste capacitatea utila de transport.
    3.5. Sa se realizeze transportul în conformitate cu contractul încheiat cu beneficiarul, iar în caz de imobilizare a vehiculului, sa se ia măsuri de remediere sau de înlocuire a acestuia.
    3.6. Sa se respecte normele de protecţie a muncii şi P.S.I. pe tot timpul transportului, prevăzute de legislaţia în vigoare.
    3.7. Autovehiculele utilizate la transportul de marfa în regim TAXI vor avea aparatul de taxat în funcţiune.

    G. Prevederi specifice privind transportul internaţional de marfa şi persoane

    1. Pe teritoriul României, transportul internaţional de marfa şi persoane se executa cu respectarea legislaţiei interne în aceste domenii.
    2. Pe teritoriul altor state de tranzit sau destinaţie se executa cu respectarea legislaţiei naţionale din ţările respective.
    3. Operatorii de transport care efectuează transport internaţional de persoane vor angaja în funcţie de execuţie - impiegat şi conducător auto - doar personal care are o experienţa practica de minimum 2 ani în derularea transporturilor internaţionale de persoane sau care a absolvit un curs de pregătire, recunoscut de Ministerul Transporturilor, specific acestui tip de transport.

    ANEXA 4a)


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU TRANSPORTURI INTERNAŢIONALE |
| |
| |
| |
|Vehiculul rutier cu număr de înmatriculare _______________________ poate |
|efectua tipul de transport prevăzut pe verso în trafic naţional |
| |
| |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier ___________|
| |
| |
|Valabil de la data de _________________ pana la data de ________________ |
|Eliberata în baza licenţei de transport seria ________ nr. _____________ |
|Operatorul de transport ________________________________________________ |
|Data emiterii:________________________ |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| |
| |
| Seria _________ nr. ____________ |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------



 ------------------------------------------------------------------------------
| Tipuri de transporturi Semnătura Clasificarea vehiculului |
| rutiere emitentului rutier |
| ------------------------------------------ |
| |Transport de mărfuri generale | | |
| |-------------------------------|----------| Certificat de clasificare RAR |
| |Transport de mărfuri perisabile| | seria/nr.______________ |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport de mărfuri periculoase | |
| |-------------------------------|----------| --------------------------- |
| |Transport de animale vii | | | | | | |
| |-------------------------------|----------| | | | | |
| |Transport de mărfuri agabaritice | | I | II | III | |
| |-------------------------------|----------| | | | | |
| |Transporturi speciale: | | | | | | |
| | | | --------------------------- |
| | | | |
| | | | |
| | | | Certificat de clasificare RAR |
| |-------------------------------|----------| seria/nr. _______________ |
| |Transporturi cu vehicule | | |
| |specializate: | | ------------------------------ |
| | | | | | | | ||
| | | | | | | | ||
| |-------------------------------|----------| | **** | *** | ** | * ||
| |Transport persoane | | | | | | ||
| |-------------------------------|----------| | | | | ||
| |Transport mixt | | ------------------------------ |
| ------------------------------------------ |
| Dovada RAR seria/nr. ________ |
| Nota: se completează de către emitent în |
| conformitate cu O.G. nr. 44/1997, anexa 2. ----------------------------- |
| - Se barează tipurile de transport care nu | | | | | ||
| se executa. | | | | | ||
| | A | B | C | D | E ||
| | | | | | ||
| | | | | | ||
| ----------------------------- |
| |
| - Clasificarea se certifica |
| prin ştampila. |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------



    ANEXA 4b)


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU TRANSPORTURI INTERNAŢIONALE |
| |
| |
| |
|Vehiculul rutier cu număr de înmatriculare _______________________ poate |
|efectua tipul de transport prevăzut pe verso în trafic naţional şi |
|internaţional. |
| |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier ___________|
| |
| |
|Valabil de la data de _________________ pana la data de ________________ |
|Eliberata în baza licenţei de transport seria ________ nr. _____________ |
|Operatorul de transport ________________________________________________ |
|Data emiterii:________________________ |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| |
| |
| Seria _________ nr. ____________ |
| |
------------------------------------------------------------------------------




 ------------------------------------------------------------------------------
| Tipuri de transporturi Semnătura Clasificarea vehiculului |
| rutiere emitentului rutier |
| ------------------------------------------ |
| |Transport de mărfuri generale | | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport de mărfuri perisabile| | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport de mărfuri periculoase | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport de animale vii | | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport de mărfuri agabaritice | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transporturi speciale: | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transporturi cu vehicule | | |
| |specializate: | | |
| | | | |
| | | | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport persoane | | |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport mixt | | |
| ------------------------------------------ ----------- |
| | | |
| Nota: se completează de către emitent în | | |
| conformitate cu O.G. nr. 44/1997, anexa 2. | F | |
| - Se barează tipurile de transport care nu | | |
| se executa. | | |
| ----------- |
| |
| Dovada RAR seria/nr._________ |
| |
| |
| - Clasificarea se certifica |
| prin ştampila. |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------



    ANEXA 4c)


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU TRANSPORTURI INTERNAŢIONALE |
| |
| |
| |
|Vehiculul rutier cu număr de înmatriculare _______________________ poate |
|efectua tipul de transport prevăzut pe verso în trafic naţional şi |
|internaţional. |
| |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier ___________|
| |
| |
|Valabil de la data de _________________ pana la data de ________________ |
|Eliberata în baza licenţei de transport seria ________ nr. _____________ |
|Operatorul de transport ________________________________________________ |
|Data emiterii:________________________ |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| |
| |
| Seria _________ nr. ____________ |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------



 ------------------------------------------------------------------------------
| Tipuri de transporturi Semnătura Clasificarea vehiculului |
| rutiere emitentului rutier |
| ------------------------------------------ |
| |Transport de mărfuri generale | | |
| |-------------------------------|----------| Certificat de clasificare RAR |
| |Transport de mărfuri perisabile| | seria/nr.______________ |
| |-------------------------------|----------| |
| |Transport de mărfuri periculoase | |
| |-------------------------------|----------| --------------------------- |
| |Transport de animale vii | | | | | | |
| |-------------------------------|----------| | | | | |
| |Transport de mărfuri agabaritice | | I | II | III | |
| |-------------------------------|----------| | | | | |
| |Transporturi speciale: | | | | | | |
| | | | --------------------------- |
| | | | |
| | | | |
| | | | Certificat de clasificare RAR |
| |-------------------------------|----------| seria/nr. _______________ |
| |Transporturi cu vehicule | | |
| |specializate: | | ------------------------------ |
| | | | | | | | ||
| | | | | | | | ||
| |-------------------------------|----------| | **** | *** | ** | * ||
| |Transport persoane | | | | | | ||
| |-------------------------------|----------| | | | | ||
| |Transport mixt | | ------------------------------ |
| ------------------------------------------ |
| Dovada RAR seria/nr. ________ |
| Nota: se completează de către emitent în |
| conformitate cu O.G. nr. 44/1997, anexa 2. ----------------------------- |
| - Se barează tipurile de transport care nu | | | | | ||
| se executa. | | | | | ||
| | A | B | C | D | E ||
| | | | | | ||
| | | | | | ||
| ----------------------------- |
| |
| - Clasificarea se certifica |
| prin ştampila. |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 5

    Anexa nr. 5 se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 bis din 4 februarie 1998, la pagina nr. 47.


    ANEXA 6


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA PENTRU TRASEU |
| |
| - SERVICII REGULATE DE TRANSPORT PERSOANE - |
| |
| |
| |
| Operatorul de transport _______________________ poate efectua transport de |
| persoane pe traseul menţionat pe verso, în conformitate ca caietul de sarcini|
| anexat. |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| EMITENT |
| OFICIUL RUTIER CENTRAL |
| |
| Serviciul rutier ___________|
| |
| |
|Valabil de la data de _________________ pana la data de ________________ |
|Eliberata în baza licenţei de transport seria ________ nr. _____________ |
|Data emiterii:________________________ |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| |
| Seria _________ nr. ____________ |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| |
| |
| Categoria traseului: |
| ------------------------------------------ |
| | | | | |
| | Judeţean | Interjudetean | Internaţional | |
| | | | | |
| | | | | |
| ------------------------------------------ |
| |
| |
| |
| Transport public prin serviciu Transport public prin serviciu regulat |
| regulat special şi asimilate |
| |
| ------------------------------ ----------------------------------- |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| ------------------------------ ----------------------------------- |
| |
| Nota: categoria traseului se certifica prin ştampila. |
| |
| |
| |
 ------------------------------------------------------------------------------



    ANEXA 7



    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
     OFICIUL RUTIER CENTRAL Seria ________
     SERVICIUL RUTIER___________ Nr. __________



                           CAIET DE SARCINI
        PETRU SERVICII REGULATE (SPECIALE) DE TRANSPORT PERSOANE



    A. GRAFICUL DE CIRCULAŢIE
       TRASEUL ______________

 ------------------------------------------------------------------------------
     DUS KM NR.ST. DENUMIREA ÎNTORS
 --------------- STAŢIEI ---------------
 Ora de plecare Ora de plecare

 ------------------------------------------------------------------------------

    B. CONDIŢII PENTRU ASIGURAREA EXECUTĂRII GRAFICULUI DE CIRCULAŢIE

    1. Zilele în care circula .................................................
    2. Numărul de autobuze necesare ...........................................
    3. Locuri capacitate ale autobuzului ......................................
    4. Amenajările şi dotările autobuzului ....................................
    5. Număr soferi necesar conform AETR ......................................
    6. Regimul de circulaţie ..................................................
    7. Contractul de asigurare a pasagerilor şi bagajelor acestora ............


    C. AVIZUL PENTRU UTILIZAREA AUTOGARILOR SI STAŢIILOR DEŢINUTE DE CĂTRE
       ALTE PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE

 ------------------------------------------------------------------------------
 Nr. Staţia sau autogara Amplasarea Nr. aviz Valabil
 crt. (Adresa) (contract cu pana la:
                                                     reprezentantul
                                                     staţiei sau
                                                     autogarii)
 ------------------------------------------------------------------------------

 ------------------------------------------------------------------------------


    D. AVIZUL SERVICIILOR RUTIERE JUDEŢENE PENTRU TRANSPORTUL DE PERSOANE
       IN TRAFIC INTERJUDETEAN SI INTERNAŢIONAL

 ------------------------------------------------------------------------------
 Nr. Serviciul rutier judeţean Aviz Semnătura şi ştampila Obs.
 cr. nr.
 ------------------------------------------------------------------------------


  Operator de transport Şef serviciu rutier

  ---------------------- --------------------



                                Data ____________




    ANEXA 8a)




                CERERE

    pentru emiterea licenţei de execuţie pentru traseu-transport public de
    persoane prin servicii regulate


    Operatorul de transport ___________________, posesor al licenţei de
transport seria ________________ nr. _________________ cu valabilitate pana la
data de __________________, solicit eliberarea licenţelor de execuţie pentru ur-
matoarele trasee, pentru care ma oblig sa respect prevederile caietului de sar-
cini al licenţei de execuţie pentru traseu:
    Solicit un număr de ______________ licenţe de execuţie pentru traseu in
vederea acoperirii întregului grafic de circulaţie cu _________ autobuze active.
    Mentionez ca, la data prezentei solicitări, deţin ______________ licenţe de
execuţie pentru traseu care necesita _________ autobuze active, din parcul total
 de ___________ autobuze cu licenţe de vehicul valabile.

    Anexez:
    - proiectul graficului de circulaţie (în cazul propunerii de noi trasee);
    - avizul punctelor de oprire prevăzute;
    - contractul pentru utilizarea autogarilor prevăzute în grafic şi aflate in
    administrarea altor persoane fizice sau juridice.

 ------------------------------------------------------------------------------
| Nr. ofertei | Traseul | Obs. |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|
| | | |
|----------------------------|-----------------------|------------------------|


      Data
    _________ Operator de transport

                                     ___________________________



    ANEXA 8b)



              CERERE
    pentru emiterea licenţei de execuţie pentru traseu-transport persoane prin
    servicii regulate speciale


    Operatorul de transport _____________________________, posesor al licenţei
de transport seria ______ nr. ___________valabil pana la data de _____________,
solicit eliberarea licenţelor de execuţie pentru traseele de mai jos, pentru
care va rog sa se întocmească caietul de sarcini în baza graficului de circulaţie propus.
    Solicit un număr de ________________ licenţe de traseu, pentru care sunt
necesare _______________ autobuze active.
    Anexez:
    - graficul de circulaţie propus, avizul beneficiarului pentru utilizarea
    capului de traseu şi contractul cu avizul pentru utilizarea celuilalt cap
    de traseu.


 ------------------------------------------------------------------------------
| Traseul deservit | Obs. |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
|---------------------------------------|--------------------------------------|
| | |
 ------------------------------------------------------------------------------


       Data ________________

                                                 Operator de transport
                                                 ----------------------



    ANEXA 9a)

    Criterii de evaluare şi punctajele care se acorda în cazul atribuirii traseelor sau grupurilor de trasee

    1. Vechimea parcului de autovehicule:
        - sub 5 ani + 10 puncte
        - între 5 şi 10 ani + 5 puncte
        - peste 10 ani 0 puncte
    2. Structura parcului de autovehicule aflate în administrare:
       - parc propriu + 0,2 puncte pentru fiecare procent calculat la punct aflat în administrare
    3. Dacă a executat anterior transportul pe traseul sau pe majoritatea traseelor din grupa solicitată pe o perioada de:
       - 7 ani şi peste + 10 puncte
       - între 5-7 ani + 6 puncte
       - între 3-5 ani + 4 puncte
       - între 1-3 ani + 2 puncte
       - pana la 1 an + 1 punct
    4. Antecedente privind activitatea de operator de transport desfăşurata în ultimul an:
       - abateri privind legalitatea transporturilor (-10) puncte
       - abateri privind regularitatea transporturilor (-5) puncte
       - abateri privind calitatea transporturilor (-2) puncte
    5. Calitatea de confort a autobuzelor oferite:
       - autobuze urbane + 2 puncte
       - autobuze interurbane + 5 puncte
       - autobuze turistice + 10 puncte
    6. Preluarea suplimentar şi a unor trasee rămase nesolicitate:
       - pentru fiecare traseu preluat + 3 puncte
    7. Dacă a renunţat anterior sau în anii precedenti la un traseu sau grupa de trasee:
       - fiecare traseu - 5 puncte


    ANEXA 9b)

          Metodologia de punctare

    1. Se acorda puncte pentru fiecare autovehicul care va fi utilizat la executarea traseului sau grupei de trasee.
    Punctele se cumulează şi apoi se face media aritmetica.
    Societăţilor comerciale subvenţionate nu li se acorda puncte la acest criteriu de departajare.
    2. In cazul asociaţiei de operatori de transport se considera parc propriu al asociaţiei autovehiculele aflate în proprietatea membrilor asociaţi.
    3. In cazul asociaţiei de operatori de transport se acorda punctajul corespunzător operatorului de transport, membru al asociaţiei, care a executat traseul pentru cea mai mare perioada de timp.
    4. In cazul asociaţiei de operatori de transport se acorda punctajul corespunzător operatorului de transport, membru al asociaţiei, care a săvârşit abaterea cea mai grava.
    5. Se acorda puncte pentru fiecare autovehicul care va fi utilizat la executarea traseului sau grupei de trasee.
    Punctele se cumulează şi apoi se face media aritmetica.
    6. Se cumulează punctajul pentru fiecare traseu preluat suplimentar.
    7. Toate cazurile (operator de transport sau asociaţie de operatori de transport) se scad în mod corespunzător puncte pentru fiecare traseu la care a renunţat operatorul de transport sau fiecare din membrii asociaţiei de operatori de transport.
    8. In caz de egalitate de punctaj, departajarea între solicitanti se face ţinând seama de aspectul estetic al autovehiculelor.


    ANEXA 10



    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    OFICIUL RUTIER CENTRAL
    B-dul Dinicu Golescu nr. 38,
    sector 1 Bucureşti



               PROCES-VERBAL Nr.________________
       de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

    încheiat în ziua _______ luna ___________ anul _______ ora ________

    Subsemnatul __________________________________________________, în calitate
de _________________________ la ____________________, în temeiul ______________
__________________ şi în baza delegaţiei/autorizaţiei nr. ____________ eliberata
de __________________________, am constatat următoarele:
    1. ________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________
    2. Fapta(ele) de la pct. 1 constituie contravenţie(ii) prevăzută(e) la art.
    __________________ din ____________________
    3. Vinovat(a) de săvârşirea faptei(lor) se face __________________________,
fiul(fiica) lui ___________________________ şi al ____________________________,
născut(a) la data ___________________ domiciliat(a) în _______________________,
str. ___________________________ nr. _____, jud.(sector) _____________________,
bl. _____, sc. _____, ap. _______, legitimat(a) cu _______________ seria ______
nr. _________________ eliberat de _________________________
    4. Fata de contravenţia(iile) constatată(e), contravenientul se amendează cu
suma de _______________ lei conform art. __________ din ________________________
    5. Amenda se va achită în contul nr. _________________ deschis la __________
_______________________
    6. In conformitate cu art. 26 din Legea nr. 32/1968, contravenientul (nu) se
angajează sa plătească, în termen de 48 ore, jumătate din minimul amenzii,
respectiv suma de ________________ lei. Chitanţa de plata a amenzii se depune sau
se transmite de contravenient prin posta, recomandat, la ___________,
cu sediul în ______________________, str. ________________ nr. _______________,
sector(jud.) ______________________
    7. Impotriva prezentului proces-verbal care constituie şi înştiinţare de
plata se poate face plângere la ________________________ în termen de 15 zile de
la data comunicării.
    Plângerea, însoţită de copia de pe procesul-verbal, se depune la ___________
____________________________
    8. Prin semnarea procesului-verbal care s-a încheiat în 3 (trei) exemplare
contravenientul recunoaşte ca i s-a înmânat un exemplar.
    9. In cazul refuzului contravenientului de a semna şi primi procesul-verbal,
martorii confirma constatările de la pct. 1 şi comunicarea acestora contrave-
nientului.
    10. Neachitarea amenzii în termenul legal de la comunicare atrage executarea
silită.
    11. Obiectiunile contravenientului ________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


    CONSTATATOR _________________ CONTRAVENIENT __________________________
    Martor: (Numele şi prenumele ______________________________
    Domiciliul şi actul de identitate ______________________
    Semnătura ____________________________



    ANEXA 11


             REGISTRU
de evidenta a contravenţiilor (model)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                     CONTRAVENIENT
                                                         -------------------------------------------------------------
Nr. Data Data/Locul Consta- Descrierea Nume şi Domiciliul Semnătura Angajament
crt. înregistrării încheierii tator sumară a prenume din Obiecţiuni de plata în
     procesului-verbal procesului- faptelor procesul- 48 de ore
                             verbal verbal
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 (continuare tabel)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                    Plângere Finalizarea
Încadrarea Amenda Modul de Martor procesului-verbal
contravenţiei stabilită comunicare -----------------------------------------------------------------------
                                                   Depunere Soluţionare
                                               -----------------------------------------------------------------------
                                               data organul data organul modalitatea data modalitatea
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



    ANEXA 12


              CĂTRE
    Administraţia financiară a sectorului/judeţului _____________________
        str. __________________________ nr. _______________


    Va transmitem alăturat procesul-verbal nr. ____________ din _____________
de constatare şi sancţionare a contravenţiei săvârşite de ___________________,
domiciliat în ____________________, str. _______________________ nr. ________,
bloc ________, sc. ______, etaj _______, sector/judeţ ____________, prin care
sus-numitul a fost amendat cu suma de ____________ lei, rămas definitiv.
    Potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 32/1968 pentru stabilirea si
sancţionarea contravenţiilor, prezentele documente constituind titlu executoriu,
va rugăm sa procedati la executarea lui conform legii.



            Semnătura

            _________________________



    ANEXA 13



            ANGAJAMENT


    1. Subsemnatul ____________________________, persoana juridică/fizica, cu
sediul în ________________________, str. ______________________ nr. __________,
înregistrat(a) în registrul comerţului la oficiul registrului comerţului al
judeţului _______________________ sub nr. ________________, prin reprezentantul
sau __________________________________, domiciliat în _________________, str. __
____________________, nr. ________, B.I. seria _______ nr. ____________, numit
în baza deciziei nr. _________________, având funcţia de ______________________
în cadrul societăţii.


    2. Cunoastem şi suntem de acord cu prevederile caietului de sarcini şi ne
obligam sa conducem şi sa organizam activitatea:
    - de autogara şi activităţile desfăşurate în cadrul ei
    - de agenţie de voiaj
    - de mesagerie
    - de colectare şi expediere a mărfurilor
    - de intermediere a activităţilor de transport
în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi ale caietului de sar-
cini anexat la licenţa de execuţie.


                  Administratorul societăţii comerciale

    3. Subsemnatul ____________________________, în calitate de şef al
Serviciului rutier _________________, atest îndeplinirea de către solicitantul
__________________________ şi de reprezentantul acestuia _______________________
a condiţiilor pentru acordarea licenţei de execuţie.



          Data
          ________________

                                                   Şef serviciu rutier,




    ANEXA 14

 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER |
| |
| AUTOGARA |
| |
| |
| |
| Agentul economic ________________________________ |
| este autorizat sa execute în conformitate cu prevederile EMITENT |
| caietului de sarcini activităţi specifice în spaţiul |
| amenajat, situat în localitatea ________________________, OFICIUL RUTIER |
| str. ______________________________, nr. ______________. |
| Valabil de la data de __________ pana la data de _______, CENTRAL |
| numai cu viza anuala. |
| Data emiterii: ________________ Serviciul rutier _______|
| |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| Seria ___________ nr. _________________ |
 ------------------------------------------------------------------------------




 ------------------------------------------------------------------------------
| Vize anuale |
| ------------------------------------------------------------------------- |
| | Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana la | |
| | la data de: |la data de: |la data de: |la data de: | data de: | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | ____________ |____________ |____________ |____________ |_______________ | |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| |-------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
|______________________________________________________________________________|


    ANEXA 15

            CAIET DE SARCINI
anexa la licenţa de execuţie pentru autogara


    1. Condiţii privind dotarea autogarilor

    1.1. Clădire corespunzătoare prevăzută cu încăperile necesare pentru:
    - casele de bilete;
    - casele de abonamente;
    - casele de bagaje;
    - casa colectoare;
    - birou de mişcare;
    - birou de informaţii;
    - încăperi de lucru pentru personalul autogarii;
    - sala de aşteptare pentru publicul călător;
    - staţie de amplificare.
    1.2. Peroane pentru parcarea autobuzelor care pleacă sau sosesc din cursa.
    1.3. Loc de parcare pentru autobuzele aflate în aşteptare.
    1.4. Grup sanitar.
    1.5. Sistem functionabil de încălzire a încăperilor autogarii.
    1.6. Mijloace P.S.I. în stare de funcţionare şi în număr corespunzător, conform legislaţiei în vigoare.

    2. Condiţii privind informarea publicului călător

    Informarea publicului călător se asigura prin:
    2.1. afişarea la loc vizibil, pe table special confecţionate, a plecarilor şi sosirilor curselor, a preţului biletelor de călătorie pentru staţiile deservite de autogara, a modificărilor survenite în programul de transport;
    2.2. afişarea la fiecare casa de bilete a orarului de funcţionare a curselor pentru care se eliberează biletele şi a numelui casierului de serviciu;
    2.3. afişarea la casele de abonamente şi bagaje a orarului de funcţionare şi a numelui casierului de serviciu;
    2.4. afişarea la loc vizibil a mersului celorlalte mijloace de transport în comun (trenuri, avioane, vapoare) care deservesc localitatea respectiva;
    2.5. montarea de table indicatoare la peroanele de plecare ale curselor;
    2.6. anunţarea prin staţia de amplificare din autogara a plecarilor şi sosirilor curselor, precum şi a altor informaţii care interesează publicul călător;
    2.7. impiegatii de mişcare şi ceilalţi salariaţi ai autogarii, în limita competentelor pe care le au.


    3. Condiţii privind personalul autogarii

    Autogarile se încadrează cu personal cel puţin pentru următoarele funcţii necesare deservirii publicului călător:
    - şef autogara;
    - casieri bilete, abonamente, bagaje, colectori;
    - impiegati mişcare;
    - manipulanti bagaje;
    - muncitori necalificati.
    Numărul de posturi cu care se încadrează autogara se stabileşte de către deţinătorul de licenţa în funcţie de volumul serviciilor oferite şi de contractele încheiate cu operatorii de transport.

    4. Condiţii privind peroanele

    4.1. Numărul peroanelor pentru plecarea curselor se stabileşte în raport cu numărul maxim de plecari simultane din programul zilei şi cu necesitatea ca autobuzul sa ocupe peronul cu 15 minute înainte de plecarea cursei.
    Ca urmare, repartizarea curselor pe peroane se va face asigurându-se cel puţin 15 minute interval între doua plecari consecutive de la acelaşi peron.
    4.2. La repartizarea curselor pe peroane, se va tine seama şi de necesitatea ca plecarile curselor de pe un anumit traseu sa aibă loc de la acelaşi peron.
    4.3. Plecarea autobuzelor de la alte peroane decât cele stabilite pentru diferitele curse este interzisă.
    4.4. Numărul maxim al sosirilor simultane din programul zilei se stabileşte ţinându-se seama de numărul peroanelor pentru sosirea curselor din programul zilei. De regula, peroanele de sosire nu se nominalizeaza prin curse.

    5. Condiţii privind programul de funcţionare al autogarii

    Programul autogarii se stabileşte în raport cu orele de plecare şi de sosire ale curselor.
    5.1. In principiu, autogara se va deschide cu 30 de minute înainte de sosirea/plecarea primei curse a zilei şi se va închide după 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse.
    5.2. Casele de bilete se vor deschide cu 30 de minute înainte de plecarea primei curse şi se vor închide după plecarea ultimei curse.
    5.3. Programul de funcţionare al caselor de abonamente va fi stabilit corespunzător volumului cererilor şi în raport cu numărul casierilor, ţinându-se seama de variatia solicitărilor pe parcursul lunii, precum şi de necesitatea eliberării abonamentelor atât dimineaţa, cat şi după-amiaza.
    5.4. Casele de bagaje se vor deschide cu 30 de minute înainte de plecarea primei curse şi se vor închide, de regula, după sosirea ultimei curse a zilei.
    5.5. Autogara va funcţiona după un program prelungit în perioadele cu mare afluenta de călători.

    6. Condiţii privind executarea curselor

    6.1. Personalul autogarii şi personalul de bord al autobuzelor este obligat sa asigure respectarea de către public a regulilor stabilite cu privire la conduita în autogara şi autobuz, interzicand:
    a) călătorilor fără legitimatie de călătorie valabilă;
    b) călătoria pe scara autobuzului sau rezemarea de usa în timpul mersului;
    c) urcarea sau coborârea bagajelor de pe portbagajul autobuzului de către călători;
    d) introducerea sau scoaterea bagajelor prin ferestrele autobuzului;
    e) transportatea pasarilor şi a animalelor în salonul autobuzului (cu excepţia câinilor de vânătoare sau de serviciu, care pot fi transportaţi în condiţiile fixate prin dispoziţiile în vigoare);
    f) cerşetoria, comerţul ambulant sau jocurile de noroc;
    g) fumatul şi consumul băuturilor alcoolice în sălile de aşteptare sau în autobuz;
    h) murdarirea sau deteriorarea sub orice forma a autobuzelor, autogarilor, mobilierului sau a instalaţiilor acestora;
    i) tulburarea liniştii şi ordinii în autogara sau autobuz.
    6.2. In scopul desfăşurării normelor a circulaţiei autobuzelor în incinta autogarii (accesul la peroane sau locul de parcare, degajări etc.), se va organiza aceasta activitate după reguli riguroase stabilite şi sub controlul permanent al şefului de autogara şi al impiegatului de mişcare.
    6.3. Prin registrul de mişcare se va asigura evidenta curselor plecate şi sosite, în ordinea cronologică de execuţie, înscriindu-se şi operatorul de transport care efectuează cursele.
    6.4. Deţinătorul de licenţa de autogara este obligat sa comunice serviciului rutier judeţean, pana la data de 10 a lunii pentru luna expirată, regularitatea curselor pe fiecare operator de transport, cu următoarele date:
    - operatorul de transport;
    - numărul curselor conform programului şi cursele suspendate (neexecutate).

    7. Condiţii privind modul de achitare a tarifelor pentru operaţiunile de eliberare a licenţei

    7.1. Tarifele aferente se achită de către solicitanti anticipat eliberării licenţei.
    7.2. In cazul în care pe durata valabilităţii licenţei tarifele se maresc prin ordin al ministrului transporturilor, deţinătorul de licenţa se obliga sa plătească tariful pentru viza anuala la nivel de tarifare în vigoare la data vizarii.
    In cazul în care deţinătorul de licenţa nu achită majorările, acesta este de acord cu anularea de drept a licenţei.


    ANEXA 17


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER |
| |
| AGENŢIE DE VOIAJ |
| |
| |
| |
| Agentul economic ______________________________________ |
| este autorizat sa execute în conformitate cu prevederile |
| caietului de sarcini activităţi specifice în spaţiul EMITENT |
| special amenajat situat în localitatea _________________, OFICIUL RUTIER |
| str. ____________________________ nr. _________________. CENTRAL |
| Valabil de la data de ___________ pana la data de ______, |
| numai cu viza anuala. Serviciul rutier _________|
| Data emiterii :__________________ |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| |
| Seria ______ nr. _______________ |
|______________________________________________________________________________|


 ------------------------------------------------------------------------------
| Vize anuale |
| ------------------------------------------------------------------------- |
| | Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana la | |
| | la data de: |la data de: |la data de: |la data de: | data de: | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | ____________ |____________ |____________ |____________ |_______________ | |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| |-------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
|______________________________________________________________________________|


    ANEXA 18

               CAIET DE SARCINI
anexa la licenţa de execuţie pentru agenţie de voiaj

    1. Condiţii privind dotarea agenţiilor de voiaj

    Incinta agenţiei de voiaj va fi asigurata prin:
    a) grilaje metalice şi sisteme de alarma electronice;
    b) seif pentru păstrarea în siguranţa a valorilor şi a imprimatelor cu regim special;
    c) post telefonic;
    d) mijloace P.S.I.

    2. Condiţii comerciale

    Agenţia de voiaj trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
    a) sa emita numai legitimatii de călătorie inseriate pentru pasageri şi bagajele acestora, înregistrate ca documente cu regim special;
    b) sa emita legitimatii de călătorie corespunzător sumelor încasate;
    c) sa transmită în timp util operatorului de transport diagrama legitimatiilor de călătorie emise;
    d) sa încheie contracte legal întocmite pentru emiterea legitimatiilor de călătorie numai cu operatorii de transport deţinători de licenţa de execuţie pentru traseu.

    3. Condiţii privind plata tarifelor aferente eliberării licenţei de execuţie pentru agenţia de voiaj


    a) Solicitantii de licenţa vor achită anticipat eliberările licenţei tarifele aferente.
    b) Solicitantul va plati la eliberarea licenţei tariful stabilit.
    c) In cazul în care pe durata valabilităţii licenţei tarifele se maresc prin ordin al ministrului transporturilor, deţinătorul de licenţa se obliga sa plătească tariful pentru viza anuala la nivelul de tarife în vigoare la data vizarii.
    In cazul în care operatorul de activităţi conexe transportului rutier nu achită majorările, acesta este de acord cu anularea de drept a licenţei.


    ANEXA 19


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER |
| |
| MESAGERIE |
| |
| |
| |
| Agentul economic ______________________________________ |
| este autorizat sa execute în conformitate cu prevederile |
| caietului de sarcini activităţi specifice în spaţiul EMITENT |
| special amenajat situat în localitatea _________________, OFICIUL RUTIER |
| str. ____________________________ nr. _________________. CENTRAL |
| Valabil de la data de ___________ pana la data de ______, |
| numai cu viza anuala. Serviciul rutier _________|
| Data emiterii :__________________ |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| |
| Seria ______ nr. _______________ |
|______________________________________________________________________________|



 ------------------------------------------------------------------------------
| Vize anuale |
| ------------------------------------------------------------------------- |
| | Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana la | |
| | la data de: |la data de: |la data de: |la data de: | data de: | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | ____________ |____________ |____________ |____________ |_______________ | |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| |-------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
|______________________________________________________________________________|


    ANEXA 20


                CAIET DE SARCINI
anexa la licenţa de execuţie pentru mesagerie


    1. Condiţii privind dotarea pentru desfăşurarea activităţii de mesagerie

    Incinta mesageriei va fi asigurata prin:
    a) grilaje metalice şi şi teme de alarma electronice;
    b) seif pentru păstrarea în siguranţa a valorilor şi a imprimatelor cu regim special;
    c) post telefonic;
    d) cantar;
    e) mijloace P.S.I.


    2. Condiţii comerciale

    a) Sunt considerate mesagerii bagajele, pachetele şi coletele neinsotite, în cantitate de maximum 50 kg pentru fiecare destinatar şi de maximum 12 kg pentru colet.
    Expeditiile de mesagerii se primesc la cursele de autobuze numai pe traseele pe care nu circula curse regulate de mesagerii şi numai dacă sunt asigurate condiţii de avizare a destinatarilor şi de depozitare a coletelor, iar transportul acestora nu stinghereste transportul de călători.
    b) Cetăţeanul poate transporta în interiorul autobuzului numai bagaje de mana, ale căror volum şi conţinut nu incomodeaza pe ceilalţi călători.
    Bagajele şi mesageriile voluminoase se vor transporta în portbagajele sau remorcile autobuzelor.
    Câinii de vânătoare sau de serviciu pot fi transportaţi în interiorul autobuzului, dacă au botnite şi sunt însoţiţi.
    Urcarea (coborârea bagajelor şi mesageriilor în portbagajele sau remorcile autobuzelor se va efectua fără perceperea vreunei taxe de către personalul de serviciu al autogarii sau de către sofer.
    c) In autogări, tarifarea bagajelor şi mesageriilor se face pe baza de cântărire, de către casierul casei de bagaje, iar acolo unde nu exista case de bagaje, de către sofer.
    După cântărire, pe fiecare colet (indiferent dacă este supus sau nu tarifarii) se aplica un tichet al cărui număr va fi înregistrat pe recipisa de bagaje, mesagerii pentru coletele care au fost tarifate sau pe versoul biletului de călătorie pentru cele transportate gratuit.
    Pe parcurs, tarifarea se face de către conducătorul auto, la greutatea declarata de călători şi verificata prin apreciere de conductorul auto. Dacă exista dubii asupra greutatii, la prima autogara din parcurs se va proceda la cântărire.
    Tarifele bagajelor se face cu ajutorul recipiselor de bagaje, mesagerii.
    Pentru transportul mesageriilor se foloseşte buletinul de mesagerii, care constituie actul doveditor de primire a coletelor în autogara, precum şi de predare a lor destinatarului.
    Mesageriile se vor transporta cu condiţia ca ele sa fie luate în primire de destinatar în staţia indicată în buletinul de mesagerii.
    Avizarea destinatarului se va face de către predator prin mijloacele şi pe răspunderea acestuia.
    In caz de neridicare a coletelor de către destinatar, acestea vor fi readuse la staţia de predare şi vor fi înapoiate expeditorului, căruia i se va tarifa şi transportul de inapoiere.
    Mesageriile înapoiate la staţiile de predare vor fi reavizate în termen de 24 ore de la înapoierea coletului.
    d) Nu vor fi primite pentru transportul cu autobuzul sau pentru păstrare la casele de bagaje următoarele:
    - materii inflamabile (benzina, petrol lampant etc.);
    - butelii de aragaz;
    - bidoane de carbid;
    - materii greu mirositoare;
    - produse caustice;
    - obiecte sau mărfuri interzise de transportat prin dispoziţii legale.
    e) Transportul trimiterilor poştale şi de presa cu autobuzul se efectuează respectându-se următoarele condiţii:
    - greutatea maxima admisă la transport trebuie condiţionată de tipul autobuzelor, pentru a nu fi afectată buna deservire a călătorilor, integritatea trimiterilor poştale, siguranţa în circulaţie.
    De regula, pentru o manipulare uşoară, trimiterile poştale şi de presa se ambalează în colete de maximum 20 kg fiecare:
    - trimiterile poştale pot fi transportate cu sau fără insotitor (angajat).
    In cazul în care agentul economic (posta) transporta trimiterile poştale cu insotitor, autogarile sunt obligate sa-i rezerve acestuia loc în autobuz, în apropierea soferului (locurile 3 sau 4). Reţinerea locului se face cu cel puţin 24 ore înainte;
    - trimiterile sunt aduse la autogara de către posta cu cel puţin 30 de minute înaintea orei de plecare în cursa a autobuzelor şi se predau gestionarului casei de bagaje (unde exista) sau, în lipsa acestuia, angajatului însărcinat cu primirea şi predarea trimiterilor poştale şi de presa;
    - documentele care se întocmesc şi care însoţesc transporturile şi care servesc pentru tarifare sunt listele de predare.
    Listele de predare se completează de posta în 4 exemplare, pentru fiecare traseu în parte, cu:
    - data (ziua, luna, anul);
    - staţia de destinaţie;
    - numărul de colete pe staţii;
    - greutatea coletelor pe staţii;
    - numărul de ordine al coletelor.
    f) La primirea coletelor în autogara, casierul de bagaje sau angajatul desemnat va verifica dacă numărul coletelor şi greutatea lor corespund cu toate datele înscrise în listele de predare, după care semnează de primire şi restituie exemplarul 4 din listele de predare, reţinându-le pe celelalte.
    Coletele se predau împreună cu exemplarul 3 al listei de predare soferului, care semnează de primire pe originalul listei de predare (care rămâne în arhiva casei).
    In staţiile de destinaţie de pe traseu, soferul preda coletele angajaţilor poştei, care vor semna de primire pe exemplarul 3 al listei de predare.
    La înapoierea din cursa, soferul restituie casierului de bagaje sau angajatului desemnat cu primirea-predarea trimiterilor poştale şi de presa listele de predare.
    Pentru preluarea trimiterilor poştale şi a presei angajaţii poştei sunt obligaţi sa se prezinte la staţiile de oprire cu 10 minute înainte de ora de sosire a autobuzelor.
    In cazul în care angajaţii poştei nu sunt prezenţi în staţia de sosire a autobuzelor, trimiterile poştale şi presa sunt trimise la autogarile de predare, urmând a fi retransportate cu următoarea cursa.


    Condiţii pentru soferul utilizat în activitatea de mesagerie


    - sa aibă experienţa şi practica corespunzătoare în conducerea autovehiculului şi sa fie instruit pentru activitatea de mesagerie;
    - sa fie apt medical şi psihologic;
    - sa se verifice capacitatea de munca a soferului înainte de plecarea în cursa;
    - în cazul curselor deservite de un singur insotitor, acesta are sarcina şi poarta răspunderea efectuării întregului proces de munca pe mijlocul de transport (primirea, preluarea trimiterilor şi executarea expediţiei);
    - sa se utilizeze soferi fără antecedente penale pentru abateri grave de la Decretul nr. 328/1968, în ultimile 12 luni, privind consumul de băuturi alcoolice, accidente grave de circulaţie.

    Condiţii pentru executarea transporturilor în mesagerie

    - sa se execute transportul de mesagerie cu însemnele înscrise pe autovehicule;
    - sa se asigure timp suficient pentru imbarcarea şi debarcarea coletelor;
    - sa nu se supraincarce autovehiculul peste capacitatea utila de transport;
    - sa se asigure preluarea coletelor din autovehiculele rămase imobilizate în traseu;
    - la sediul agentului economic care executa transportul de mesagerie trebuie sa existe un registru de mişcare care va evidenţia graficul de circulaţie, cu plecari şi sosiri;
    - sa se solicite cu 30 de zile înainte aprobarea serviciului rutier judeţean pentru orice modificare în graficul de circulaţie.

    Condiţii de admitere a coletelor la mesagerie

    1. In categoria obiectelor de mesagerie se încadrează următoarele:
    - colete;
    - scrisori sau cutii cu valoare declarata;
    - casete şi genti colectoare;
    - saci cu pachete cu presa sau alte tiparituri;
    2. Ambalajele de mesagerie se prezintă în ambalaje proprii sau tip P.T.T.R.
    3. Ambalajele se confectioneaza din: hârtie sau panza rezistenta, saci de hârtie, panza fără petice, material plastic sau musama, cutii de carton, placaj, lemn sau tabla, coşuri sau impletituri din răchita, valize, containere.
    4. Ambalarea se va face în funcţie de conţinut, dimensiuni, greutate şi valoare, astfel încât sa fie asigurate stabilitatea şi integritatea conţinutului în preluare, transport şi distribuire.
    5. Operatorul de transport care poseda licenţa de execuţie pentru activitatea de mesagerie va trebui sa aibă în dotare autovehicule, proprii sau închiriate, care sa îndeplinească, suplimentar, următoarele condiţii:
    - sa fie prevăzute ca lada de valori fixată de podul autovehiculului, închisă cu doua lacate;
    - cabina autovehiculului sa fie separată, între sofer şi spaţiul destinat mărfii, prin grilaj metalic;
    - sa fie prevăzute cu doua extinctoare şi lada cu nisip;
    - sa se asigure usa caroseriei cu lacat;
    - transportul sa fie însoţit de către o persoana autorizata.
    Activitatea de mesagerie se desfăşoară cu respectarea prevederilor art. 7 din Decretul nr. 197/1955 şi ale Instrucţiunilor pentru executarea serviciului de mesagerie, elaborate de Direcţia Generală a Postelor, şi ale altor acte normative ulterioare adoptării legii de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/1997.

    Condiţii privind plata tarifelor aferente eliberării licenţei de execuţie

    a) solicitantul de licenţa va achită înainte de eliberarea licenţei tarifele aferente;
    b) solicitantul va plati la eliberarea licenţei tariful stabilit;
    c) în cazul în care, pe durata valabilităţii licenţei, tarifele se maresc prin ordin al ministrului transporturilor, deţinătorul de licenţa se obliga sa plătească tariful pentru viza anuala la nivel de tarifare în vigoare la data vizarii.
    In cazul în are operatorul de activităţi conexe transportului rutier nu achită majorările, acesta este de acord cu anularea de drept a licenţei.

    ANEXA 21


 ------------------------------------------------------------------------------
| |
| |
| ROMÂNIA |
| |
| MINISTERUL TRANSPORTURILOR |
| |
| |
| |
| |
| LICENŢA DE EXECUŢIE |
| |
| PENTRU ACTIVITĂŢI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER |
| |
| COLECTARE SI EXPEDIEREA DE MĂRFURI |
| |
| |
| |
| Agentul economic ________________________________ |
| este autorizat sa execute în conformitate cu prevederile EMITENT |
| caietului de sarcini activităţi specifice în spaţiul |
| amenajat, situat în localitatea ________________________, OFICIUL RUTIER |
| str. ______________________________, nr. ______________. |
| Valabil de la data de __________ pana la data de _______, CENTRAL |
| numai cu viza anuala. |
| Data emiterii: ________________ Serviciul rutier _______|
| |
| |
| |
| |
| |
| Semnătura şi ştampila |
| |
| |
| |
| Seria ___________ nr. _________________ |
 ------------------------------------------------------------------------------



 ------------------------------------------------------------------------------
| Vize anuale |
| ------------------------------------------------------------------------- |
| | Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana |Valabil pana la | |
| | la data de: |la data de: |la data de: |la data de: | data de: | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| | | | | | | |
| | ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU |ŞEF SERVICIU | ŞEF SERVICIU | |
| | ____________ |____________ |____________ |____________ |_______________ | |
| | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | Semnătura | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| |-------------------------------------------------------------------------| |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | Ştampila | |
| | | | | | | |
| |______________|_____________|_____________|_____________|________________| |
| |
| Menţiuni speciale: |
| |
| |
| |
| |
|______________________________________________________________________________|



    ANEXA 22


               CAIET DE SARCINI
anexa la licenţa de execuţie pentru activitatea de colectare şi expediere a mărfurilor


    1. Condiţii pentru contractarea, colectarea şi expedierea mărfurilor

    Colectarea şi expedierea mărfii se vor efectua în baza contractului economic de prestaţii de transport cu mijloace auto sau a comenzii de transport.

    1.1. Contractarea transportului:

    a) pentru realizarea unui transport, expeditorul va încheia un contract de transport cu beneficiarul, caz în care expeditorul îşi asuma toate drepturile şi obligaţiile unui cărăuş, şi un alt contract de transport cu cărăuşul propriu-zis, din care expeditorului ii revin toate drepturile şi obligaţiile unui beneficiar de transport;
    b) ambele contracte vor fi legal întocmite;
    c) expeditorul, în baza comenzii de transport primite de beneficiar, completează scrisoarea de transport, la partea de comanda, cu toate datele cerute de formular, o semnează, o stampileaza şi o înmânează soferului;
    d) la rubrica intitulata "cărăuş", în scrisoarea de transport va figura expeditorul şi nu cărăuşul respectiv;
    e) din momentul semnării de către beneficiar a scrisorii de transport, contractul de transport este legal încheiat, expeditorului revenindu-i obligaţia executării lui.

    1.2. Comandarea transportului:

    a) comenzile de transport pot fi acceptate numai prin posta, fax sau transmisie prin delegat;
    b) comenzile de transport vor fi evidenţiate în Registrul comenzilor;
    c) comanda de transport trebuie sa conţină următoarele date:
    - denumirea beneficiarului;
    - numărul contului de decontare la banca al beneficiarului;
    - codul fiscal al beneficiarului;
    - marfa ce urmează a fi transportată (denumirea, modul de ambalare, cantitatea, greutatea şi volumul);
    - condiţii speciale de transport.
    Se vor menţiona atât caracteristicile deosebite ale mărfurilor (periculoase, fragile, perisabile etc.), cat şi măsurile ce trebuie luate în timpul transportului pentru păstrarea integrităţii mărfurilor şi pentru evitarea unor eventuale evenimente.
    De asemenea, se vor transmite date privind:
    - mijlocul de transport solicitat (capacitatea în tone, mp sau mc, amenajările caroseriei - furgon simplu, izoterm, frigorific, cu oblon ridicator etc.);
    - locul de încărcare (strada şi numărul);
    - numele persoanei cu care trebuie sa ia legătura soferul pentru încărcarea mărfurilor şi telexul sau faxul la care poate fi contactat;
    - data şi ora la care trebuie sa se prezinte soferul;
    - locul de descărcare (localitatea, strada, numărul);
    - tariful negociat şi acceptat.

    1.3. Condiţii de colectare a mărfurilor:

    a) sa se asigure integritatea şi securitatea mărfurilor colectate;
    b) sa se asigure spaţii separate, conform reglementărilor în vigoare, pentru depozitarea mărfurilor periculoase;
    c) sa se asigure spaţii adecvate pentru depozitarea mărfurilor perisabile;
    d) sa se respecte, la manipularea şi depozitarea mărfurilor, normativele în vigoare de tehnica securităţii muncii.

    2. Tarifarea şi decontarea transporturilor

    a) In baza scrisorii de transport întocmite şi a tarifului negociat, expeditorul decontează cărăuşului suma datorată în termen de 30 zile de la încheierea transportului.
    b) modalităţile de decontare sunt:
    - ordin de plata;
    - cec;
    - numerar.
    c) pentru fiecare expediţie se va întocmi factura sau se va elibera chitanţa;
    d) pentru fiecare beneficiar se va deschide o fişa de urmărire a sumelor datorate.

    3. Condiţii privind plata tarifelor aferente eliberării licenţei de execuţie

    a) Solicitantii de licenţa vor achită înainte de eliberarea licenţei tarifele aferente.
    b) Solicitantul va plati la eliberarea licenţei tariful stabilit.
    c) In cazul în care pe durata valabilităţii licenţei tarifele se maresc prin ordin al ministrului transporturilor, deţinătorul de licenţa se obliga sa plătească tariful pentru viza anuala la nivelul de tarifare în vigoare la data vizarii.
    In cazul în care deţinătorul de licenţa nu achită majorările, acesta este de acord cu anularea de drept a licenţei.


    ANEXA 23

             CONDIŢII DE APLICARE
a tarifelor pentru eliberarea licenţelor de transport şi de execuţie, precum şi pentru alte prestaţii specifice, oferite de Oficiul Rutier Central la cererea operatorilor de transport

    1. Tarifele aferente eliberării licenţei de transport pentru o perioada mai mica de 5 ani nu vor fi mai mici decât cele anuale.
    2. Tariful pentru vizarea anuala a licenţei de transport este cel valabil la data prezentării pentru viza la serviciul rutier.
    3. După preschimbarea licenţei de transport, aceasta urmează a fi vizata anual, începând cu data preschimbării, cu plata tarifelor aferente din anexa nr. 24.
    4. Tariful unei licenţe de execuţie pentru vehicul se aplica pentru perioada solicitată, dar nu mai puţin de un trimestru şi nu mai mult de un an de la data eliberării.
    5. Tariful licenţei de execuţiei pentru vehicul se aplica pentru fiecare tip de transport în parte, costul acestuia rezultând din însumarea tarifelor aplicate.
    6. Tariful licenţei de execuţie pentru vehicul, pentru transporturile naţionale şi internaţionale de marfa se aplica diferenţiat, în funcţie de capacitatea portanta, de transport sau de tracţiune, după caz.
    7. Traficul licenţei de execuţie pentru vehicul la transporturile naţionale şi internaţionale de persoane se aplica diferenţiat, în funcţie de numărul de locuri al acestuia, inclusiv al conducătorului auto.
    8. Pentru eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul pe o perioada mai mica de un an, tarifele aferente nu vor fi mai mici decât 1/4 din tariful anual.
    9. Tariful licenţelor de execuţie pentru traseu se aplica pentru transport de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale şi asimilate pentru o perioada de un an calendaristic ori, după caz, trimestrial.
    10. Tariful licenţelor de execuţie, eliberate pentru trasee judeţene efectuate prin curse regulate de către operatorii de transport, pot fi plătit, la cererea acestora, şi în rate trimestriale achitate anticipat.
    11. Pentru modificarea graficelor de circulaţie din caietele de sarcini nu se percep alte tarife.
    12. Tariful celorlalte exemplare ale licenţei de execuţie pentru traseu, necesare acoperirii întregului grafic de circulaţie, este de 50% din tariful licenţei iniţiale. Pentru autovehiculele de rezerva este necesară numai eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul.
    13. In cazul asociaţiilor de operatori de transport, tariful pentru eliberarea licenţelor de execuţie, necesare acoperirii traseului, va fi achitat de către aceştia, cu menţionarea obligatorie a operatorului de transport responsabil, desemnat de comun acord şi menţionat în contractul de asociere.
    14. In cazul renunţării la licenţa, operatorului de transport nu i se vor restitui sumele depuse.
    15. Tariful de baza prevăzut în cazul eliberării licenţelor sustrase, pierdute, deteriorate ori restituite după reţinere este cel anual, multiplicat corespunzător anexei nr. 24.


    ANEXA 24

               TARIFE
pentru licenţe de transport şi de execuţie emise, precum şi alte lucrări realizate de Oficiul Rutier Central la cererea operatorilor de transport

                                                                 [ lei ]

1. Eliberarea licenţei de transport

1.1. Eliberarea licenţei de transport 80.000
1.2. Vizarea anuala a licenţei de transport 50.000
1.3. Eliberarea unui exemplar de serviciu al licenţei
       de transport 50.000
1.4. Vizarea anuala a exemplarului de serviciu al licenţei
       de transport 30.000
1.5. Preschimbarea licenţei de transport 50.000

2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul

2.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru transporturi
       internaţionale
2.1.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autotractor 600.000
2.1.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autovehicul
                             - capacitate de transport
                             * pana la 3,5 tone inclusiv 400.000
                             * 3,5-7,5 tone 450.000
                             * peste 7,5 tone inclusiv 500.000
2.1.3. Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul 15% din tariful pentru
                                                         autovehicul
2.1.4. Eliberarea licenţei de execuţie pentru transport
       persoane - capacitate de transport
                             * pana la 9 locuri inclusiv 500.000
                             * 9-17 locuri 450.000
                             * peste 17 locuri inclusiv 500.000
2.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru transporturi
       naţionale
2.2.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autotractor 90.000
2.2.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autovehicul
                             - capacitate de transport
                             * pana la 3,5 tone inclusiv 50.000
                             * 3,5-7,5 tone 70.000
                             * peste 7,5 tone inclusiv 90.000
2.2.3. Eliberarea licenţei de execuţie pentru vehicul 20% din tariful pentru
                                                         autovehicul
2.2.4. Eliberarea licenţei de execuţie pentru transport
       persoane - capacitate de transport
                             * pana la 9 locuri inclusiv 300.000
                             * 9-17 locuri 80.000
                             * peste 17 locuri inclusiv 100.000
2.3. Eliberarea licenţei de execuţie pentru transport cumulat de tarife
       mixt aferente transportului
                                                          de persoane şi de
                                                          marfa
2.4. Eliberarea licenţei de execuţie pentru transport reducere 50% din tarif
       agabaritic
2.5. Eliberarea licenţei de execuţie pentru majorare 50% din tarif
       transporturi periculoase

3. Eliberarea licenţei de execuţie pentru traseu:

3.1. Eliberarea licenţei pentru traseu judeţean 100.000
3.2. Eliberarea licenţei pentru traseu interjudetean 300.000
3.3. Eliberarea licenţei pentru traseu internaţional 900.000
3.4. Eliberarea celorlalte exemplare ale licenţei 50% din traficul
       pentru traseu cu conţinut identic licenţei pentru traseu

4. Eliberarea licenţelor de execuţie pentru
       activităţi conexe;

4.1. Eliberarea licenţei de execuţie pentru autogara
                             - specială 1.600.000
                             - categoria I 1.300.000
                             - categoria a II-a 1.000.000
                             - categoria a III-a 700.000
4.1.1. Vizarea anuala 40% tarif
4.2. Eliberarea licenţei de execuţie pentru agenţie
       de voiaj 600.000
4.2.1. Vizarea anuala 40% tarif
4.3. Eliberarea licenţei de execuţiei pentru mesagerie 600.000
4.3.1. Vizarea anuala 40% tarif
4.4. Eliberarea licenţei de execuţie pentru colectarea
       şi expediţia mărfurilor 300.000
4.4.1. Vizarea anuala 40% tarif

5. Alte tarife:

5.1. Eliberarea unei noi licenţe de transport sau de
       execuţie ocazionată de pierderea sau deteriorarea
       celei eliberate 2 x tariful
5.2. Eliberarea unei noi licenţe de transport sau de
       execuţie, ocazionată de reţinerea celei eliberate
5.2.1. La prima reţinere 2 x tariful
5.2.2. La următoarele reţineri 5 x tariful
5.3. Lucrări de documentare şi consultanţa la cererea
       operatorului de transport, a agentului economic
       sau a administraţiei publice
       locale (lei/ora) 50.000
5.4. Comision pentru procurarea de documente şi maximum 75% din
       documentaţii valoare
5.5. Furnizarea de informaţii despre operatorii de
       transport (lei/unitate) 15.000


                    --------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016