Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 51 din 6 decembrie 2007  privind modificarea si completarea contractelor-cadru de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru consumatorii captivi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 51 din 6 decembrie 2007 privind modificarea si completarea contractelor-cadru de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru consumatorii captivi

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 872 din 20 decembrie 2007
Având în vedere prevederile <>art. 8 lit. m) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2007 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. I
Contractul-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi casnici - clauze specifice de contractare, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 182/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 17 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Capitolul I "Pãrţile contractante" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"I. Pãrţile contractante
......, cu sediul în ......, str. ...... nr. ...., judeţul/sectorul ....., cod poştal ......, telefon ......, fax ....., cod unic de înregistrare ......, cod de înregistrare fiscalã ........., nr. de ordine la oficiul registrului comerţului ....., având codul IBAN nr. ......, deschis la ......, titular al Licenţei de furnizare emise de autoritatea de reglementare cu nr. ____., reprezentatã legal prin ........, denumitã în continuare furnizor de gaze naturale, în calitate de vânzãtor,
şi
......... (se va completa cu datele de identificare ale clientului), denumitã în continuare consumator casnic de gaze naturale, persoanã fizicã sau juridicã, în calitate de client, au convenit încheierea prezentului contract."
2. La capitolul II "Date şi documente generale", articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Modalitatea de citire a contorului este:
[] prin citire directã, de cãtre personalul împuternicit al operatorul de sistem;
[] prin autocitire;
[] automatã, în sistem de preplatã cu cartela-client;
[] ............., altã modalitate."
3. La capitolul III "Condiţii generale de contractare", articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Drepturile şi obligaţiile pãrţilor sunt prevãzute în «Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi casnici de gaze naturale», aprobate prin ordin al preşedintelui autoritãţii de reglementare.
(2) Furnizorul are obligaţia sã punã la dispoziţia consumatorului casnic, cu titlu gratuit, înainte de semnarea contractului, «Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi casnici de gaze naturale». Condiţiile generale vor fi, de asemenea, afişate la sediile şi la casieriile furnizorului."
4. La capitolul IV "Obiectul contractului", articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea în regim reglementat a gazelor naturale, desemnând ansamblul de activitãţi şi operaţiuni, pentru sau în legãturã cu furnizarea gazelor naturale, asigurate de furnizor la locul de consum."
5. La capitolul VII "Rãspunderea contractualã", la articolul 8 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) întreruperea furnizãrii gazelor naturale, începând cu a 26-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege; factura constituie preaviz în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã;".
6. La capitolul VII "Rãspunderea contractualã," articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Pentru obligaţiile contractuale neîndeplinite, altele decât obligaţia de platã a consumatorului prevãzutã la art. 8 alin. (1), partea în culpã va plãti celeilalte pãrţi daune-interese, conform reglementãrilor în vigoare."
7. La capitolul VIII "Încetarea contractului", la articolul 10 alineatul (1), dupã litera c) se introduce o literã nouã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) prin acordul pãrţilor."
8. La capitolul IX "Clauze finale", la articolul 13, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prezentul contract se considerã modificat de drept în situaţia modificãrii contractului-cadru care a stat la baza perfectãrii acestuia, a modificãrii preţurilor finale reglementate sau a încadrãrii consumatorului casnic, furnizorul având obligaţia sã notifice consumatorului casnic aceste modificãri."
9. Anexa nr. 1 la contractul-cadru "Preţul final reglementat al gazelor naturale" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 1


─────────────
la contractul-cadru
────────────────────

PREŢUL FINAL REGLEMENTAT
al gazelor naturale

Art. 1. - Preţul final reglementat este de ..... lei/1.000 mc, conform reglementãrilor în vigoare, corespunzãtor categoriei ..... în care consumatorul este încadrat.
Art. 2. - Preţurile finale reglementate nu includ TVA."
10. La anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor casnici în tranşe de consum", articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Încadrarea consumatorului într-o anumitã tranşã de consum se face de cãtre furnizor, cu acordul operatorului de sistem, pentru fiecare loc de consum în parte, pentru o perioadã determinatã de un an, în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie, în funcţie de modul de conectare a respectivului loc de consum şi de istoricul de consum înregistrat pentru respectivul loc în anul calendaristic precedent."
11. La anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor casnici în tranşe de consum", articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Regularizarea va fi evidenţiatã distinct pe facturã, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuându-se în condiţiile prevãzute la art. 7 alin. (1) din contract, cu angajarea corespunzãtoare a rãspunderii contractuale, în condiţiile stipulate în contract."
ART. II
Contractul-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi noncasnici - clauze specifice de contractare, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 182/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 17 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Capitolul I "Pãrţile contractante" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"I. Pãrţile contractante
Societatea Comercialã ........., cu sediul în ........., str. ........... nr. ......., judeţul/sectorul ......, cod poştal ......, telefon ........., fax ........, cod unic de înregistrare ........., cod de înregistrare fiscalã ......., nr. de ordine la oficiul registrului comerţului ............, având codul IBAN nr. ........., deschis la ........, titular al Licenţei de furnizare emise de autoritatea de reglementare cu nr. .........., reprezentatã legal prin ............., denumitã în continuare furnizor de gaze naturale, în calitate de vânzãtor, şi .......... (se va completa cu datele de identificare ale clientului), denumitã în continuare consumator noncasnic de gaze naturale, în calitate de client, au convenit încheierea prezentului contract."
2. La capitolul III "Condiţii generale de contractare", articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Drepturile şi obligaţiile pãrţilor sunt prevãzute în «Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi noncasnici de gaze naturale», aprobate prin ordin al preşedintelui autoritãţii de reglementare.
(2) Furnizorul are obligaţia sã punã la dispoziţia consumatorului noncasnic, cu titlu gratuit, înainte de semnarea contractului, «Condiţiile generale de contractare pentru consumatorii captivi noncasnici de gaze naturale». Condiţiile generale vor fi, de asemenea, afişate la sediile şi la casieriile furnizorului."
3. La capitolul IV "Obiectul contractului", articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea în regim reglementat a gazelor naturale, desemnând ansamblul de activitãţi şi operaţiuni, pentru sau în legãturã cu furnizarea gazelor naturale, asigurate de furnizor la locul de consum."
4. La capitolul VIII "Rãspunderea contractualã", articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, altele decât obligaţia de platã a consumatorului prevãzutã la art. 9, partea în culpã va plãti celeilalte pãrţi daune-interese, conform reglementãrilor în vigoare."
5. La capitolul IX "Încetarea contractului," la articolul 11 alineatul (1), dupã litera e) se introduce o literã nouã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) prin acordul pãrţilor."
6. La capitolul X "Clauze finale", la articolul 14, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prezentul contract se considerã modificat de drept în situaţia modificãrii contractului-cadru care a stat la baza perfectãrii acestuia, a modificãrii preţurilor finale reglementate sau a încadrãrii consumatorului noncasnic, furnizorul având obligaţia sã notifice consumatorului noncasnic aceste modificãri."
7. La capitolul X "Clauxe finale", articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Anexa nr. 1 «Graficul de furnizare a cantitãţilor de gaze naturale contractate», anexa nr. 2 «Modalitatea de încadrare a consumatorilor noncasnici în tranşe de consum» şi anexa nr. 3 «Preţul final reglementat al gazelor naturale» fac parte integrantã din prezentul contract-cadru."
8. La anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor noncasnici în tranşe de consum", articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Încadrarea consumatorului într-o anumitã tranşã de consum se face de cãtre furnizor, cu acordul operatorului de sistem, pentru fiecare loc de consum în parte, pentru o perioadã determinatã de un an, în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie, în funcţie de modul de conectare a respectivului loc de consum, astfel:
a) pe baza istoricului de consum înregistrat pentru respectivul loc de consum în anul calendaristic precedent, pentru consumatorii cu un istoric de consum sub 1.240.000 mc;
b) în funcţie de graficul de livrãri pentru respectivul loc de consum, pentru consumatorii cu un istoric de consum de peste 1.240.000 mc."
9. La anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor noncasnici în tranşe de consum", articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Regularizarea va fi evidenţiatã distinct pe facturã, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuându-se în condiţiile prevãzute la art. 8 alin. (1) din contract, cu angajarea corespunzãtoare a rãspunderii contractuale, în condiţiile stipulate în contract."
10. Anexa nr. 3 la contractul-cadru "Preţul final reglementat al gazelor naturale" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 3
────────────
la contractul-cadru
───────────────────

PREŢUL FINAL REGLEMENTAT
al gazelor naturale

Art. 1. - Preţul final reglementat este de ........ lei/1.000 mc, conform reglementãrilor în vigoare, corespunzãtor categoriei ........ în care consumatorul este încadrat.
Art. 2. - Preţurile finale reglementate nu includ TVA."
11. Anexa nr. 4 la contractul-cadru "Nivelul maxim al daunelor-interese" se abrogã.
ART. III
Titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia ca, în cazul în care doresc sã prelucreze datele având caracter personal ale consumatorilor captivi casnici de gaze naturale, persoane fizice, sã solicite acordul acestora, exprimat în mod expres şi neechivoc, în conformitate cu prevederile legale.
ART. IV
Titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia ca la redactarea textului contractelor încheiate cu consumatorii captivi casnici de gaze naturale sã utilizeze fonturi a cãror mãrime sã fie de minimum 10.
ART. V
Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi pãrţile din contractele de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. VI
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.

Preşedintele
Autoritãţii Naţionale de Reglementare
în Domeniul Energiei,
Gergely Olosz

Bucureşti, 6 decembrie 2007.
Nr. 51.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016