Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 509 din 23 iulie 2008  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin   Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 509 din 23 iulie 2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 587 din 5 august 2008

Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei buget, creanţe, indemnizaţii şi concedii medicale şi al Direcţiei juridic şi contencios nr. DGAII/1.114 din 23 iulie 2008, respectiv nr. VII/899 din 23 iulie 2008, Hotãrârea Consiliului de administraţie al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 11 din 15 iulie 2008,
în temeiul dispoziţiilor art. 257 şi ale <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calitãţii de asigurat, respectiv de asigurat fãrã plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea mãsurilor de executare silitã pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 617/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 649 din 24 septembrie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prin fond de salarii realizat, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege totalitatea sumelor constituite şi utilizate de persoanele fizice şi juridice pentru plata drepturilor salariale sau/şi drepturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite în <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal. Fondul de salarii realizat cuprinde şi veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile."
2. La articolul 5, alineatele (6) şi (7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(6) Persoanele care realizeazã venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligaţia plãţii contribuţiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Contribuţia pentru aceste persoane se reţine de cãtre angajator şi se vireazã prin organele fiscale teritoriale. În acest caz, angajatorul are obligaţia de a calcula şi de a vira contribuţia angajatorului în condiţiile art. 3 şi 4.
(7) Prin veniturile prevãzute la <>art. 257 alin. (2^1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se înţelege veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit potrivit Codului fiscal."
3. La articolul 15, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Prin sintagma alte venituri, prevãzutã la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, se înţelege alte venituri impozabile prevãzute de Codul fiscal, în condiţiile în care nu se realizeazã veniturile prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a)-e) din lege, veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi veniturile prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege."
4. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Pentru veniturile prevãzute la art. 12-15 contribuţia se achitã numai în situaţia în care persoana asiguratã nu realizeazã venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a)-e), venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi venituri prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.
(2) În cazul persoanelor care realizeazã în acelaşi timp mai multe tipuri de venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, contribuţia se calculeazã asupra tuturor acestor venituri. Dacã aceste venituri cumulate sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã, contribuţia va fi calculatã la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã."
5. La articolul 17, alineatele (2), (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevãzute de codul fiscal se datoreazã şi se calculeazã începând cu 1 ianuarie 2009.
........................................................................................
(4) Persoanele care realizeazã în acelaşi timp venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a)-e), art. 257 alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege plãtesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.
(5) Persoanele care realizeazã venituri din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevãzute de Codul fiscal, precum şi venituri impozabile realizate din desfãşurarea unor activitãţi independente care se supun impozitului pe venit plãtesc contribuţia pentru aceste din urmã venituri la veniturile realizate. Persoanele care realizeazã în acelaşi timp venituri de natura celor prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. h) şi la art. 257 alin. (2) lit. b) din lege plãtesc contribuţia pentru aceste din urmã venituri la veniturile realizate."
6. La articolul 31, alineatul (2) se abrogã.
7. La articolul 33, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Listele privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre fond, semnate şi ştampilate, se vor depune la CAS pe suport hârtie şi în format electronic. Raportarea în format electronic, însoţitã de o semnãturã electronicã agreatã de ambele pãrţi, se poate transmite on-line, urmatã de trimiterea datelor pe suport hârtie semnat şi ştampilat."
8. La articolul 34, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligaţia de a calcula şi de a reţine contribuţia în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentelor norme metodologice. Contribuţia se vireazã la termenele de platã stabilite prin Codul de procedurã fiscalã."
9. La articolul 34, alineatul (2) se abrogã.
10. La articolul 34, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Angajatorii au obligaţia de a depune lunar listele nominale prevãzute la art. 32 alin. (1), indiferent de termenul de platã a contribuţiei stabilit prin Codul de procedurã fiscalã."
11. La articolul 35, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) În conformitate cu art. 215 alin. (3) din lege şi art. 81 din Codul de procedurã fiscalã, pentru obligaţiile de platã faţã de fond ale persoanelor fizice care se asigurã pe bazã de contract de asigurare, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF, titlul de creanţã îl constituie, dupã caz, declaraţia prevãzutã la art. 32 alin. (4), decizia de impunere emisã de organul competent al CAS, precum şi hotãrârile judecãtoreşti privind debite datorate fondului. Decizia de impunere poate fi emisã de organul competent al CAS şi pe baza informaţiilor primite pe bazã de protocol de la ANAF."
12. La articolul 39 alineatul (1), literele p) şi s) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"p) ia mãsuri de valorificare a bunurilor mobile şi a bunurilor imobile supuse executãrii silite, potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã;
........................................................................................
s) procedeazã la încetarea procedurii de executare silitã, potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã."
13. Articolul 40 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - În exercitarea atribuţiilor ce le revin, pentru aplicarea procedurilor de executare silitã, executorii procedeazã potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã."
14. La articolul 41, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Persoanele prevãzute la alin. (4) care încep sã plãteascã contribuţia curentã la fond au dreptul la pachetul de bazã de servicii medicale de la data începerii plãţii contribuţiei, urmând ca sumele restante sã fie recuperate de CAS şi ANAF, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice, inclusiv accesoriile aplicate pentru creanţele bugetare."
15. La articolul 42, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor, precum şi constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 305 şi 306 din lege, pentru persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea contribuţiei se realizeazã de cãtre ANAF, se efectueazã de cãtre CAS, prin compartimentele de specialitate."
16. Articolul 43 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - În aplicarea prevederilor art. 306-309 din lege, se va utiliza formularul-model prevãzut în <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 178/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 10 aprilie 2008."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea

Bucureşti, 23 iulie 2008.
Nr. 509.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016