Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 508 din 16 septembrie 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice de autorizare a agentilor economici care presteaza servicii in porturi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 508 din 16 septembrie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice de autorizare a agentilor economici care presteaza servicii in porturi

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 octombrie 1999


Ministrul transporturilor,
în temeiul prevederilor <>art. 11 lit. i) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 197/1998 , ale art. 11 alin. (1) şi (2) şi ale <>art. 50 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi serviciile în porturi şi în conformitate cu prevederile <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de autorizare a agenţilor economici care presteazã servicii în porturi, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Serviciile prestate în porturi, denumite în continuare servicii, pentru care agenţii economici care le efectueazã sunt supuşi autorizãrii Ministerului Transporturilor sunt urmãtoarele:
a) servicii publice portuare:
1. pilotajul navelor la intrarea şi la ieşirea din porturi, la manevrare de la o dana la alta;
2. remorcajul de manevra al navelor;
3. legarea-dezlegarea navelor;
4. preluarea reziduurilor, apelor uzate şi a gunoaielor de la nave;
5. salubrizarea şi depoluarea acvatoriilor portuare şi preluarea gunoiului de la agenţii economici care desfãşoarã activitãţi în porturi;
6. dragaje de întreţinere, semnalizarea şi balizarea acvatoriului portuar şi a senalelor de acces în port, semnalizarea şi iluminarea drumurilor publice;
7. stingerea incendiilor la nave şi la instalaţiile plutitoare aflate în porturi;
b) servicii portuare:
1. încãrcare, descãrcare, depozitare, stivuire, amarare, sortare;
2. curatare şi degazare tancuri;
3. agenturare nave;
4. reparaţii nave şi utilaje;
5. bunkeraj;
6. lucrãri de scafandrerie;
7. asistenta şi salvarea navelor;
8. construcţii şi reparaţii hidrotehnice.
ART. 3
În sensul prezentului ordin serviciile publice portuare menţionate la art. 2 lit. a) pct. 1, 2 şi 6 au urmãtorul înţeles:
1. prin pilotajul navelor la intrarea şi la ieşirea din porturi se înţelege pilotajul navelor la intrarea, respectiv la ieşirea în şi din mare în porturile maritime, precum şi la intrarea, respectiv la ieşirea în şi din mare în porturile fluviale, inclusiv pilotajul pe cãile şi canalele navigabile care asigura accesul în aceste porturi;
2. prin remorcaj de manevra al navelor se înţelege utilizarea remorcherelor în timpul manevrelor de intrare şi ieşire a navelor maritime în şi din porturi, precum şi al manevrelor între danele aceluiaşi port;
3. prin dragaj de întreţinere se înţelege activitatea de dragaj prin care se asigura adancimile minime pentru desfãşurarea în condiţii de siguranta a navigaţiei.
ART. 4
(1) Autorizaţia pentru prestarea serviciilor portuare se acorda agenţilor economici de cãtre Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C., pentru o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, cu condiţia avizãrii anuale a acesteia.
(2) Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. va transmite trimestrial direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor lista cuprinzând agenţii economici care au fost autorizaţi conform alin. (1) şi lista cuprinzând agenţii economici cãrora li s-a retras autorizaţia.
ART. 5
(1) Autorizaţiile pentru prestarea serviciilor publice portuare, prevãzute la art. 2 lit. a), se acorda, la cerere, numai agenţilor economici care la data solicitãrii autorizaţiei au încheiat contracte de asociere, de cesiune sau altele asemenea cu administraţiile portuare care asigura serviciile respective, potrivit legii.
(2) Autorizaţiile prevãzute la art. 3 alin. (1) îşi pãstreazã valabilitatea pana la concesionarea, în condiţiile legii, a serviciilor publice portuare pentru care aceste autorizaţii au fost eliberate.
(3) Începând cu data încheierii contractului de concesiune se va acorda autorizaţie pentru prestarea serviciilor portuare numai agentului economic concesionar.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de autorizare a agenţilor economici care presteazã servicii în porturi

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Agenţii economici pot presta în porturi serviciile prevãzute la alin. (3), denumite în continuare servicii, cu condiţia autorizãrii lor de cãtre Ministerul Transporturilor.
(2) Capitaniile de port din cadrul Inspectoratului Navigaţiei Civile - I.N.C. vor permite prestarea de servicii în porturi numai agenţilor economici autorizaţi în acest sens.
(3) Ministerul Transporturilor, prin Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C., autorizeaza agenţii economici pentru prestarea şi desfãşurarea urmãtoarelor servicii:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Simbolul Simbolul
Nr. Denumirea serviciilor serviciului din
crt. prestate în porturi portuar Clasifi-
din autorizaţie carea ac-
tivitati-
lor din
economia
nationala
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Servicii publice portuare
1. Pilotajul navelor la intrarea şi la ieşirea din
porturi, la manevrare de la o dana la alta PNM 6322.12
2. Pilotajul navelor pe cãile şi canalele navigabile
de acces spre porturile fluviale PNCN 6322.12
3. Remorcajul de manevra al navelor RM 6322.13
4. Legarea-dezlegarea navelor PL 6322.16
5. Preluarea reziduurilor, apelor uzate şi a gunoaielor
de la nave PR 9000

6. Salubrizarea şi depoluarea acvatoriilor portuare
şi preluarea gunoiului de la agenţii economici
care desfãşoarã activitãţi în porturi SP 9000
7. Dragaje de întreţinere DR 4524.11
8. Semnalizarea şi balizarea acvatoriului portuar
şi a senalelor de acces în port, semnalizarea
şi iluminarea drumurilor publice SB 6322.14
9. Stingerea incendiilor la nave şi instalaţii plutitoare
aflate în porturi ŞI 6322.11

b) Servicii portuare

1. Încãrcare, descãrcare, stivuire, amarare, sortare PO 6311
2. Depozitare PD 6312
3. Curatare şi degazare tancuri CT 3513
4. Agenturare nave PA 6322.16
5. Reparaţii nave şi utilaje RNU 3513
6. Bunkeraj BN 6322.16
7. Lucrãri de scafandrerie SC 6322
8. Asistenta şi salvarea navelor SN 6322.15
9. Construcţii şi reparaţii hidrotehnice CH 4524
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 2
Autorizaţia pentru prestarea serviciilor în porturi, denumita în continuare autorizaţie, este documentul care atesta capacitatea agentului economic de a presta serviciul respectiv şi da dreptul acestuia de a funcţiona în perimetrul portuar.
ART. 3
(1) Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. elibereazã autorizaţia prevãzutã la art. 2, la solicitarea agenţilor economici care îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentele norme metodologice.
(2) Modelul autorizaţiei este prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 4
Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. tine evidenta autorizaţiilor eliberate şi efectueazã controlul respectãrii condiţiilor prevãzute în autorizaţie.

CAP. 2
Condiţiile necesare pentru obţinerea autorizaţiei

ART. 5
La solicitarea eliberãrii autorizaţiei agenţii economici trebuie sa prezinte urmãtoarele documente:
1. cerere de acordare a autorizaţiei, al carei model este prezentat în anexa nr. 2;
2. copie de pe certificatul de înmatriculare la Camera de Comerţ şi Industrie a României;
3. copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã;
4. copie de pe actul constitutiv sau de pe statutul agentului economic, dupã caz, din care sa rezulte ca serviciile portuare pentru care se solicita autorizarea sunt incluse în obiectul de activitate al acestuia;
5. pentru persoana desemnatã sa conducã activitatea de prestare a serviciului portuar pentru care se solicita autorizarea, se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) copie de pe documentul prin care a fost desemnatã în acest sens;
b) copie de pe documentul prin care se atesta pregãtirea de specialitate sau experienta de minimum 5 ani în domeniu;
c) cazier judiciar.
ART. 6
În funcţie de serviciul care urmeazã sa fie prestat agenţii economici trebuie sa prezinte urmãtoarele documente:
1. lista cuprinzând navele şi utilajele plutitoare cu care agentul economic urmeazã sa îşi desfãşoare serviciul pentru care solicita autorizarea, eliberata de capitaniile de port, prin care se atesta faptul ca acestea sunt înmatriculate, şi numele proprietarului. În cazul în care navele şi utilajele plutitoare nu sunt proprietatea agentului economic care solicita autorizarea serviciului portuar, acesta va prezenta copie de pe contractul de leasing sau de închiriere pentru o perioada de cel puţin un an, care îi da dreptul sa le utilizeze;
2. lista cuprinzând personalul angajat cu contract de munca care asigura desfãşurarea respectivei activitãţi, în care se vor preciza în mod expres datele din carnetele de munca;
3. pentru serviciul de depozitare în magazii şi pe platforme portuare, dovada deţinerii spaţiului de depozitare;
4. un acord preliminar al administraţiei portului privind utilizarea infrastructurilor portului.

CAP. 3
Acordarea autorizaţiei

ART. 7
(1) Pentru obţinerea autorizaţiei, în funcţie de serviciul portuar care urmeazã sa fie prestat/desfãşurat, agenţii economici depun la Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. sau la capitaniile de port, dupã caz, documentele prevãzute la art. 5 şi 6.
(2) Documentele depuse în copii, conform art. 5 şi 6, vor fi prezentate împreunã cu documentele originale, în vederea stabilirii conformitatii.
ART. 8
Agenţii economici care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 şi 6 vor primi o notificare scrisã în acest sens, în termen de 30 de zile de la depunerea documentelor necesare obţinerii autorizaţiilor, pentru completarea corespunzãtoare a acestora.
ART. 9
Autorizaţiile care se acorda în condiţiile prezentelor norme metodologice vor fi semnate de cãtre inspectorul de stat-şef al Inspectoratului Navigaţiei Civile - I.N.C.
ART. 10
Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. va tine în registre speciale, evidenta solicitãrilor pentru autorizare şi a autorizaţiilor eliberate.
ART. 11
(1) Cu cel puţin 30 de zile, dar nu mai mult de 45 de zile, înainte de data expirãrii vizei anuale a autorizaţiei, agentul economic va cere, în scris, Inspectoratului Navigaţiei Civile - I.N.C. acordarea vizei anuale.
(2) Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) extras de pe ultimul bilanţ contabil, încheiat şi depus conform legislaţiei în vigoare, din care sa rezulte capitalul social, veniturile realizate din exploatare şi rezultatul exerciţiului financiar;
b) copii de pe documentele prezentate la acordarea autorizaţiei, în cazul în care au intervenit modificãri;
c) copii de pe contractele de leasing sau de închiriere, încheiate pentru o perioada de cel puţin un an pentru navele şi utilajele plutitoare care nu sunt în proprietatea agentului economic.
ART. 12
Inspectoratul Navigaţiei Civile - I.N.C. va comunica solicitantului, în scris, în termen de 30 de zile, decizia de acordare sau neacordare a autorizaţiei sau a vizei anuale a acesteia, dupã caz, cu motivatia corespunzãtoare.

CAP. 4
Obligaţiile agenţilor economici autorizaţi sa presteze servicii portuare

ART. 13
Pe intreaga perioada de valabilitate a autorizaţiei agenţii economici sunt obligaţi:
1. sa respecte reglementãrile interne şi internaţionale în vigoare privind navigaţia civilã;
2. sa respecte normele tehnice de construcţie şi funcţionare a navelor şi a mijloacelor plutitoare;
3. sa foloseascã personal calificat în conformitate cu legislaţia în vigoare;
4. sa ia mãsurile necesare pentru prevenirea poluarii şi pentru protecţia mediului;
5. sa respecte reglementãrile în vigoare privind protecţia muncii, regulile sanitare, reglementãrile vamale, reglementãrile privind prevenirea şi stingerea incendiilor, precum şi orice alte reglementãri aplicabile;
6. sa transmitã Inspectoratului Navigaţiei Civile - I.N.C. şi direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor datele statistice solicitate de acestea.

CAP. 5
Controlul privind modul de respectare a condiţiilor de obţinere a autorizaţiei şi cazurile de suspendare şi/sau de retragere

ART. 14
(1) Controlul privind modul de respectare a condiţiilor de obţinere a autorizaţiei şi a vizelor anuale în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice se efectueazã de cãtre o echipa de control formatã din personalul Inspectoratului Navigaţiei Civile - I.N.C. În echipele de control vor putea fi desemnate şi persoane din cadrul direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor. Personalul din echipele de control trebuie sa posede legitimatii speciale de control, al cãror model este prevãzut în anexa nr. 3.
(2) Rezultatele controalelor se consemneazã într-un proces-verbal semnat de membrii echipei de control şi de reprezentantul agentului economic controlat.
ART. 15
(1) În cazul în care, în urma controlului se constata ca nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare a autorizaţiilor, acestea se suspenda pe o perioada de 30 de zile.
(2) Decizia de suspendare a autorizaţiilor se ia de cãtre inspectorul de stat-şef şi se comunica, în scris, agentului economic în termen de 5 zile de la data finalizarii controlului. În comunicare se vor preciza motivele care au condus la suspendarea autorizaţiei.
(3) În vederea încetãrii suspendãrii, în perioada prevãzutã la alin. (1) agentul economic trebuie sa facã dovada ca a luat toate mãsurile pentru respectarea condiţiilor de autorizare.
ART. 16
Dacã în termen de 30 de zile de la data suspendãrii autorizaţiei agentul economic nu face dovada ca îndeplineşte condiţiile de autorizare, respectiva autorizaţie se retrage.
ART. 17
Autorizaţiile se retrag şi în urmãtoarele condiţii:
a) la propunerea capitaniilor de port, dacã acestea constata ca agenţii economici incalca, în mod repetat sau cu buna ştiinţa, reglementãrile privind navigaţia civilã;
b) la solicitarea organelor abilitate sa urmãreascã modul de respectare a reglementãrilor privind protecţia mediului, protecţia muncii, a regimului vamal şi al frontierei de stat, a reglementãrilor sanitare, dacã acestea constata ca agentul economic incalca repetat sau cu buna ştiinţa aceste reglementãri;
c) în cazul în care agentul economic nu cere, în scris, în condiţiile prezentelor norme metodologice, acordarea vizei anuale a autorizaţiei;
d) în situaţia în care agentul economic, deţinãtor al autorizaţiei, nu şi-a început activitatea în decurs de 6 luni de la acordarea autorizaţiei sau şi-a întrerupt activitatea pe o perioada de 6 luni consecutive.
ART. 18
În cazul retragerii autorizaţiei, acordarea unei noi autorizaţii se va face în baza unei noi cereri, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
ART. 19
Agentului economic cãruia i s-a retras de doua ori autorizaţia nu i se mai acorda o noua autorizaţie.
ART. 20
(1) Decizia de retragere a autorizaţiilor va fi luatã de cãtre inspectorul de stat-şef şi se comunica în scris agentului economic. Decizia va cuprinde motivele pentru care a fost retrasã autorizaţia.
(2) Deciziile de suspendare sau de retragere a autorizaţiilor se vor mentiona în registrul de evidenta a autorizaţiilor.
ART. 21
Agenţii economici pot contesta decizia de neacordare, de retragere sau de suspendare a autorizaţiilor, dupã caz, potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 .
ART. 22
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
--------
la normele metodologice
------------------------


MINISTERUL TRANSPORTURILOR
INSPECTORATUL NAVIGAŢIEI CIVILE - I. N. C.

AUTORIZAŢIE
pentru prestarea serviciilor portuare
seria ...... nr. ........

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi serviciilor în porturi, având în vedere documentele prezentate,
Agentul economic ...................................,
înregistrat la Oficiul registrului comerţului din judeţul.................., sub nr ...., cod fiscal ....., este autorizat sa funcţioneze în perimetrul infrastructurilor portuare din administrarea ............. şi sa presteze/sa desfãşoare urmãtoarele servicii portuare:
1. ...................................................................
2. ...................................................................
3. ...................................................................
4. ...................................................................
5. ..................................................................,
cu obligativitatea respectãrii prevederilor legale în vigoare.
Clauze speciale:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................



Director general,

Inspector de stat-şef,

Data emiterii .........................

Valabilã pana la ......................

Verso



În baza documentelor depuse la data de ...............................
Valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ............

Data ......... Locul .................

Inspector de stat-şef al navigaţiei civile,
...........................................

În baza documentelor depuse la data de ...............................
Valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ............

Data ......... Locul ...............

Inspector de stat-şef al navigaţiei civile,
..........................................

În baza documentelor depuse la data de ...............................
Valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ............

Data ......... Locul ................

Inspector de stat-şef al navigaţiei civile,
............................................

În baza documentelor depuse la data de ...............................
Valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ............

Data .......... Locul .................

Inspector de stat-şef al navigaţiei civile,
............................................



ANEXA 2
--------
la normele metodologice
------------------------

AGENTUL ECONOMIC ....................

CERERE
pentru acordarea autorizaţiei de funcţionare în perimetrul infrastructurilor portuare

Agentul economic ........., cu sediul în .......... nr. .........., codul fiscal ......, telefon ...., telex ....., fax ....., reprezentat prin ....., domiciliat în ......., str. ..... nr. ....., posesor al buletinului/cãrţii de identitate seria ...... nr ......, eliberat/eliberata de ..................., având funcţia de ............. în cadrul agentului economic.
Pe baza pieselor anexate la dosar solicit eliberarea autorizaţiei pentru prestarea/desfãşurarea urmãtoarelor servicii portuare:
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente:
. Copie de pe certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului seria ........ nr. ......., eliberat la data de .............
. Copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã seria .... nr. .....
. Copie de pe actul constitutiv sau de pe statutul agentului economic
. Împuternicire pentru domnul ....................................
. Diploma de studii ...............................
. Cazierul judiciar .................................
. Situaţia juridicã a navelor sau a utilajelor economice necesare pentru desfãşurarea activitãţii
. Lista cuprinzând personalul angajat cu contract de munca
. Acte de proprietate sau contracte de închiriere a spaţiului
. Acordul administraţiei portului.

Data ........

Semnatura conducatorului
Ştampila agentului economic

ANEXA 3
---------
la normele metodologice
------------------------




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR │
│ ┌──────┐ │
│ │ │ INSPECTORATUL NAVIGAŢIEI CIVILE - I.N.C. │
│ │ │ │
│ │ │ LEGITIMATIE DE CONTROL │
│ └──────┘ │
│ seria ..... nr. ......... │
│ │
│ Domnul ........., posesor al buletinului/cãrţii de │
│ identitate seria ....... nr. ....., are dreptul de │
│ control asupra modului de respectare a condiţiilor │
│ de acordare a autorizaţiilor de funcţionare în perimetrul │
│ infrastructurilor portuare, conform Ordonanţei │
│ Guvernului nr. 22/1999. │
│ │
│ │
│ Inspector de stat-şef, │
│ ..................... │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016