Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 50 din 3 aprilie 2009  pentru aprobarea Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei termice produse de operatorii economici aflati in competenta de reglementare a ANRE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 50 din 3 aprilie 2009 pentru aprobarea Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei termice produse de operatorii economici aflati in competenta de reglementare a ANRE

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 265 din 23 aprilie 2009

Având în vedere prevederile art. 1 alin. (1), art. 2 lit. m), art. 9 alin. (2), (8) şi (9), art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), f) şi h) şi <>art. 74 lit. i) din Legea energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 15 alin. (1) şi art. 40 alin. (5) şi (6) din <>Legea serviciului public de alimentare cu energie termicã nr. 325/2006 ,
în temeiul art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2007 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Contractul-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei termice produse de operatorii economici aflaţi în competenţa de reglementare a ANRE, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Producãtorii de energie termicã în centrale electrice de cogenerare care la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin deruleazã contracte de vânzare-cumpãrare a energiei termice, încheiate în baza Deciziei preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 4/2000 pentru aprobarea contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei termice din sisteme de alimentare centralizatã, iniţiazã demersurile necesare pentru:
a) încetarea acestor contracte, cel mai târziu la data de 1 ianuarie 2010;
b) încheierea de noi contracte, de la data încetãrii contractelor prevãzute la lit. a), conform prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Producãtorii de energie termicã în centrale electrice de cogenerare duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Departamentele şi direcţiile de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmãresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 4/2000 pentru aprobarea contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei termice din sisteme de alimentare centralizatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 29 februarie 2000.
ART. 6
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data publicãrii.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei,
Petru Lificiu

Bucureşti, 3 aprilie 2009.
Nr. 50.


ANEXĂ

CONTRACT-CADRU
de vânzare-cumpãrare a energiei termice produse de operatorii
economici aflaţi în competenţa de reglementare a ANRE
nr. ..... din ........

Pãrţile contractante
Între ..........., reprezentatã legal prin ........, cu sediul în ......., adresa: ......, judeţul ......, codul poştal ........, telefon ......., telex ........, fax ........, codul fiscal R- ........., înregistratã la oficiul registrului comerţului cu nr. ........, cod unic de înregistrare nr. .............., cont de virament nr. .........., deschis la .........., titular al licenţei ANRE nr. ............, reprezentatã prin ......(director/manager)......... şi .....(director economic)....., denumitã producãtor de energie termicã în centrale electrice de cogenerare, având calitatea de vânzãtor, pe de o parte,

şi ........., reprezentatã legal prin ........, cu sediul în ........, adresa: ......., judeţul ......., codul poştal ......, telefon ......., telex .........., fax ........, codul fiscal R- ........, înregistratã la oficiul registrului comerţului cu nr. ........, cod unic de înregistrare nr. ........., cont de virament nr. ........, deschis la ......., titular al licenţei ANRSC nr. ........, reprezentatã prin ......(director/manager)...... şi ......(director economic)........, denumitã furnizor/consumator direct de energie termicã, având calitatea de cumpãrãtor, pe de altã parte,
s-a încheiat prezentul contract.

Terminologie
Art. 1. - Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 1.
Obiectul contractului
Art. 2. - Obiectul prezentului contract îl constituie vânzarea de cãtre vânzãtor şi cumpãrarea de cãtre cumpãrãtor a energiei termice livrate din centrala/centralele electrice de cogenerare prevãzutã/prevãzute în anexa nr. 2 [în vederea furnizãrii acesteia consumatorilor de energie termicã racordaţi la SACET din localitatea ............] şi reglementarea raporturilor dintre vânzãtor şi cumpãrãtor privind vânzarea-cumpãrarea energiei termice, mãsurarea, facturarea, plata şi condiţiile de livrare ale acesteia.
Art. 3. - Delimitarea instalaţiilor aflate în exploatarea comercialã a vânzãtorului de instalaţiile aflate în proprietatea/exploatarea comercialã a cumpãrãtorului se face potrivit anexei nr. 4, ţinându-se seama de prevederile Convenţiei de exploatare prevãzute în anexa nr. 5.
Durata contractului
Art. 4. - Prezentul contract s-a încheiat pe o durata de........ [minimum 5 ani de la intrarea în vigoare a contractului pentru instalaţii de producere a energiei termice intrate în funcţiune înainte de 1998 şi neretehnologizate/minimum 10 ani de la intrarea în vigoare a contractului pentru instalaţii de producere a energiei termice noi sau retehnologizate].
Condiţii de desfãşurare a vânzãrii-cumpãrãrii energiei termice
Art. 5. - Vânzarea-cumpãrarea energiei termice pe baza prezentului contract se desfãşoarã în condiţiile de livrare prevãzute în anexa nr. 11, precum şi cu respectarea condiţiilor stabilite prin [Avizul de racordare nr. ..... din ......., prevãzut în anexa nr. 3, şi prin] Convenţia de exploatare prevãzutã în anexa nr. 5.
Energia şi puterea termicã contractate
Art. 6. - Cantitãţile lunare de energie termicã ce pot fi preluate de cumpãrãtor, în baza prezentului contract, din instalaţiile vânzãtorului [şi puterile termice maxime contractate] în regim normal de funcţionare sunt prevãzute în anexa nr. 6.
Art. 7. - (1) Pentru cazurile de limitare/restricţie prevãzute în anexa nr. 7, precum şi pentru situaţiile de avarie în instalaţiile de alimentare cu energie termicã, reducerile maxime acceptate ale cantitãţilor de energie termicã [şi/sau ale puterilor termice] contractate sunt prevãzute în anexa nr. 7.
(2) [Cumpãrãtorul şi vânzãtorul pot negocia clauze suplimentare pentru situaţiile de diminuare a puterii termice solicitate şi/sau de întrerupere a livrãrii energiei termice.]
Determinarea cantitãţilor de energie termicã preluate şi a puterilor termice maxime înregistrate
Art. 8. - Determinarea cantitãţilor lunare de energie termicã preluate de cumpãrãtor în baza prezentului contract [şi a puterilor termice maxime înregistrate] se face pe baza citirii grupurilor de mãsurare pentru decontare, prevãzute cu înregistrarea orarã a cantitãţilor de energie termicã preluate, instalate de vânzãtor în conformitate cu prevederile din anexa nr. 9.
Art. 9. - Condiţiile de mãsurare/determinare a cantitãţilor de energie termicã preluate de cumpãrãtor în baza prezentului contract [şi a puterilor termice maxime înregistrate] sunt prevãzute în anexa nr. 9.
Preţul de contract
Art. 10. - (1) Preţul de contract pentru energia termicã vândutã pe baza prezentului contract este prevãzut în anexa nr. 10. [Pentru energia termicã vândutã care este destinatã consumatorilor de energie termicã racordaţi la SACET, preţul de contract este egal cu preţul de producere a energiei termice aprobat prin decizie emisã de preşedintele ANRE pentru centrala/centralele electrice de cogenerare ale vânzãtorului prevãzute în anexa nr. 2. Pentru energia termicã vândutã care este destinatã consumatorilor direcţi de energie termicã, preţul de contract se stabileşte prin negociere între pãrţile contractante]
(2) Preţul de contract pentru energia termicã vândutã destinatã consumatorilor de energie termicã racordaţi la SACET se modificã prin act adiţional la data intrãrii în vigoare a unui nou preţ de producere a energiei termice, aprobat prin decizie emisã de preşedintele ANRE, pentru centrala/centralele electrice de cogenerare ale vânzãtorului prevãzute în anexa nr. 2.
(3) Cumpãrãtorul nu poate refuza semnarea actelor adiţionale iniţiate de vânzãtor pentru modificarea preţului de contract în condiţiile prevãzute la alin. (2).
Facturarea şi condiţiile de platã
Art. 11. - Contravaloarea energiei termice preluate de cumpãrãtor în baza prezentului contract în fiecare lunã contractualã se calculeazã ca produs între cantitatea lunarã de energie termicã preluatã de cumpãrãtor în baza prezentului contract, determinatã conform prevederilor art. 8 şi 9, şi preţul de contract pentru energia termicã prevãzut în anexa nr. 10.
Art. 12. - (1) La sfârşitul fiecãrei luni contractuale se face citirea grupurilor de mãsurare, consemnându-se într-un procesverbal semnat de pãrţile contractante cantitãţile de energie termicã preluate în luna respectivã.
(2) Citirea grupurilor de mãsurare se efectueazã de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai vânzãtorului şi cumpãrãtorului, nu mai târziu de douã zile de la sfârşitul fiecãrei luni contractuale. Vânzãtorul are obligaţia sã notifice în prealabil cumpãrãtorului ziua şi ora citirii grupurilor de mãsurare şi sã asigure accesul reprezentantului cumpãrãtorului la locul de amplasare a grupurilor de mãsurare. În situaţia în care grupurile de mãsurare se aflã amplasate în zona de delimitare a cumpãrãtorului, acesta are obligaţia sã notifice în prealabil vânzãtorului ziua şi ora citirii grupurilor de mãsurare şi sã asigure accesul reprezentantului vânzãtorului.
(3) În cazul absenţei reprezentantului cumpãrãtorului, procesul-verbal de citire se întocmeşte de cãtre vânzãtor, consemnându-se absenţa cumpãrãtorului. Procesele-verbale întocmite de vânzãtor în absenţa reprezentantului cumpãrãtorului se transmit la cumpãrãtor spre semnare, însoţite de copiile informaţiilor furnizate de grupurile de mãsurare pentru luna contractualã respectivã. Absenţa reprezentantului cumpãrãtorului nu poate fi invocatã drept motiv pentru nesemnarea procesului-verbal de citire de cãtre cumpãrãtor.
(4) [Pãrţile contractante pot conveni citirea de la distanţã sau citirea efectuatã de cãtre una dintre pãrţile contractante a grupurilor de mãsurare.]
Art. 13. - (1) Pe baza procesului-verbal prevãzut la art. 12, cel mai târziu în data de 15 a lunii vânzãtorul emite factura pentru luna precedentã. Factura emisã de vânzãtor lunar cuprinde contravaloarea energiei termice preluate de cumpãrãtor în baza prezentului contract în luna precedentã, determinatã conform prevederilor art. 11, precum şi, dupã caz:
a) majorãrile de întârziere aferente perioadei anterioare, calculate conform prevederilor art. 20 şi care nu au fost incluse în facturile emise în lunile precedente de vânzãtor;
b) corecţiile sau regularizãrile facturii emise în luna precedentã, stabilite în condiţiile art. 21.
(2) Cumpãrãtorul va achita factura emisã de vânzãtor în termen de 15 zile de la data emiterii ei. Data emiterii şi termenul de scadenţã (data-limitã de platã) se înscriu pe facturã.
Art. 14. - Plata facturii va fi efectuatã în lei, conform modalitãţilor de platã stabilite de pãrţile contractante la încheierea prezentului contract şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Se considerã drept datã de efectuare a plãţii data la care suma plãtitã apare în extrasul de cont al cumpãrãtorului.
Drepturile şi obligaţiile vânzãtorului
Art. 15. - Vânzãtorul are urmãtoarele drepturi:
a) sã întrerupã livrarea energiei termice în conformitate cu prevederile anexei nr. 7 sau sã reducã livrarea energiei termice proporţional cu valoarea plãţilor restante, atunci când se fac plãţi parţiale, prin diminuarea debitelor ori a temperaturilor aplicatã în condiţiile prevãzute în anexa nr. 7;
b) sã aplice cumpãrãtorului limitãri în situaţia apariţiei temporare a unui dezechilibru al balanţei combustibil-energie termicã produsã din cauze independente de vânzãtor, cu anunţarea prealabilã a cumpãrãtorului; tranşele de limitare a puterii termice sunt prevãzute în anexa nr. 7, fiind stabilite de comun acord între pãrţile contractante;
c) sã solicite cumpãrãtorului, la încheierea contractului de vânzare-cumpãrare a energiei termice, constituirea unei garanţii; valoarea acestei garanţii nu poate depãşi contravaloarea energiei termice contractate pentru luna cu consum maxim prevãzutã în anexa nr. 6; valoarea garanţiei se înscrie în anexa nr. 10;
d) sã încaseze la termenele stabilite conform prevederilor art. 13 contravaloarea energiei termice livrate cumpãrãtorului, precum şi eventualele majorãri de întârziere cuprinse în facturile emise conform prevederilor art. 13; eventualele corecţii sau regularizãri ale unei facturi vor fi efectuate la urmãtoarea facturare;
e) sã aplice prevederile art. 20 alin. (2) în cazul plãţii parţiale a facturilor emise în baza prezentului contract;
f) sã aibã acces în zona de delimitare a cumpãrãtorului, în prezenţa reprezentantului cumpãrãtorului, pentru citirea sau verificarea grupurilor de mãsurare amplasate la cumpãrãtor şi pentru verificarea respectãrii prevederilor contractuale, cu condiţia transmiterii unei notificãri în acest sens cãtre cumpãrãtor;
g) sã iniţieze modificarea şi completarea prezentului contract sau a anexelor la acesta ori de câte ori apar elemente noi, inclusiv prin acte adiţionale, atunci când considerã necesarã detalierea, completarea sau introducerea unor clauze noi; orice modificare sau completare nu trebuie sã contravinã prevederilor Contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei termice produse de operatorii economici aflaţi în competenţa de reglementare a ANRE, aprobat prin ordin emis de preşedintele ANRE.
Art. 16. - Vânzãtorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã deţinã licenţã de producere a energiei termice în centrale electrice de cogenerare [cu drept complementar de furnizare a energiei termice] şi sã respecte condiţiile asociate acesteia;
b) sã asigure cumpãrãtorului [puterea termicã şi] cantitãţile de energie termicã contractate în condiţiile prezentului contract;
c) sã asigure continuitatea livrãrii energiei termice în limitele gradului de siguranţã precizat în anexa nr. 11;
d) sã asigure în punctul de delimitare a instalaţiilor parametrii de calitate prevãzuţi în actele normative în vigoare, respectiv presiunea, temperatura şi caracteristicile chimice ale agentului termic, la valorile nominale, precum şi debitul agentului termic la valorile din diagramele de reglaj, conform solicitãrilor operative ale cumpãrãtorului prevãzute în anexa nr. 5, cu abaterile prevãzute de reglementãrile în vigoare şi, dupã caz, cu aplicarea prevederilor anexei nr. 7;
e) sã verifice funcţionarea echipamentelor de mãsurare/determinare a energiei termice, conform prevederilor reglementãrilor în vigoare;
f) sã ia mãsuri de întrerupere a livrãrii energiei termice şi de separare cu semnalizare vizibilã a instalaţiilor cumpãrãtorului de instalaţiile de producere a energiei termice, în cazul unor defecţiuni în instalaţiile cumpãrãtorului, la cererea acestuia;
g) sã nu deterioreze bunurile cumpãrãtorului şi sã refacã pãrţile de construcţii legal executate, aparţinând cumpãrãtorului, la starea lor funcţionalã, dacã au fost deteriorate din vina sa;
h) sã verifice în cel mai scurt timp situaţiile deosebite sesizate de cumpãrãtor şi sã rãspundã la termen, conform prevederilor prezentului contract, dar nu mai târziu de 30 de zile de la sesizare, tuturor solicitãrilor, reclamaţiilor şi sesizãrilor scrise ale cumpãrãtorului;
i) sã planifice, de comun acord cu cumpãrãtorul şi în afara sezonului de încãlzire, lucrãri de întreţinere, revizii şi reparaţii ale instalaţiilor de producere a energiei termice;
j) sã anunţe cumpãrãtorul cu minimum [15 zile] înainte despre întreruperile programate în livrarea energiei termice;
k) sã acorde despãgubiri pentru daunele dovedite de cumpãrãtor, provocate de întreruperi în alimentare ce au survenit din vina sa, conform prevederilor din anexa nr. 8;
l) sã emitã facturile pentru energia termicã livratã cumpãrãtorului conform prevederilor art. 13;
m) sã respecte cadrul legislativ şi de reglementare, normele şi prescripţiile tehnice în vigoare.
Drepturile şi obligaţiile cumpãrãtorului
Art. 17. - Cumpãrãtorul are urmãtoarele drepturi:
a) sã racordeze la instalaţiile proprii, în condiţiile legale şi în limita cantitãţilor contractate, consumatori de energie termicã; dacã sunt depãşite cantitãţile de energie termicã contractate, se va cere avizul scris al vânzãtorului;
b) sã verifice facturile emise de vânzãtor conform prevederilor art. 13 şi sã solicite vânzãtorului, în cazuri justificate, corecţii sau regularizãri ale acestora;
c) în condiţiile în care şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale, inclusiv plata în termenul prevãzut în contract a tuturor facturilor, poate solicita despãgubiri vânzãtorului în situaţiile în care acesta refuzã nejustificat livrarea întregii cantitãţi de energie termicã contractate, despãgubiri egale cu contravaloarea cantitãţii de energie termicã nelivrate;
d) sã aibã acces în zona de delimitare a vânzãtorului, în prezenţa reprezentantului vânzãtorului, pentru citirea sau verificarea grupurilor de mãsurare amplasate la vânzãtor şi pentru verificarea respectãrii prevederilor contractuale, cu condiţia transmiterii unei notificãri în acest sens cãtre vânzãtor;
e) sã iniţieze modificarea şi completarea prezentului contract sau a anexelor la acesta ori de câte ori apar elemente noi, inclusiv prin acte adiţionale, atunci când considerã necesarã detalierea, completarea sau introducerea unor clauze noi; orice modificare sau completare nu trebuie sã contravinã prevederilor Contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei termice produse de operatorii economici aflaţi în competenţa de reglementare a ANRE, aprobat prin ordin emis de preşedintele ANRE.
Art. 18. - Cumpãrãtorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã deţinã licenţã de furnizare/[transport/distribuţie] de energie termicã şi sã respecte condiţiile asociate acesteia, cu excepţia cazului în care cumpãrãtorul este un consumator direct de energie termicã;
b) sã achite integral şi în termenul de scadenţã stabilit conform prevederilor art. 13 facturile emise de vânzãtor în baza prezentului contract (inclusiv majorãrile de întârziere prevãzute distinct în facturi), eventualele corecţii sau regularizãri ale acestora urmând sã fie efectuate la urmãtoarea facturare; plata facturilor sub orice formã prevãzutã de legislaţia în vigoare, inclusiv prin conturi ESCROW, nu exonereazã cumpãrãtorul de la obligaţia de achitare integralã a facturilor emise de vânzãtor;
c) sã întocmeascã, sã actualizeze anual pe baza realizãrilor din perioadele caracteristice cele mai recente şi sã punã la dispoziţia vânzãtorului curbele de consum zilnic de energie termicã în valori medii orare, prezentate în anexa nr. 6; în situaţia în care estimeazã apariţia unor zile/perioade atipice, sã punã la dispoziţia vânzãtorului o prognozã cât mai exactã a curbelor de consum zilnic de energie termicã în valori medii orare pentru zilele/perioadele atipice;
d) sã comunice în scris vânzãtorului orice modificare a elementelor care au stat la baza întocmirii prezentului contract;
e) sã suporte în totalitate orice consecinţe asupra consumatorilor de energie termicã cu care are contracte de furnizare a energiei termice, ce decurg din limitarea sau din întreruperea livrãrii energiei termice cãtre consumatori ca urmare a nerespectãrii de cãtre cumpãrãtor a prevederilor prezentului contract, inclusiv în cazul neplãţii energiei termice;
f) sã permitã vânzãtorului, în condiţiile stabilite la art. 16 lit. i), întreruperea sau reducerea programatã a alimentãrii cu energie termicã pentru întreţinere, revizii şi reparaţii executate la instalaţiile vânzãtorului;
g) sã asigure, în punctul de delimitare a instalaţiilor, condiţiile convenite de pãrţi şi prevãzute în anexa nr. 5 privind agentul termic returnat vânzãtorului;
h) sã planifice, de comun acord cu vânzãtorul, în afara sezonului de încãlzire, lucrãri de întreţinere, revizii şi reparaţii ale instalaţiilor de transport/distribuţie/transformare a energiei termice;
i) sã respecte cadrul legislativ şi de reglementare, normele şi prescripţiile tehnice în vigoare.
Rãspunderea contractualã
Art. 19. - Pentru neexecutarea parţialã sau în totalitate a obligaţiilor prevãzute în prezentul contract, pãrţile contractante se supun şi rãspund conform legii.
Art. 20. - (1) Neachitarea integralã de cãtre cumpãrãtor a contravalorii energiei termice preluate în baza prezentului contract, în termen de 30 de zile de la data-limitã de platã stabilitã conform prevederilor art. 13, atrage:
a) perceperea de majorãri de întârziere calculate pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat urmãtoare termenului de scadenţã al facturii şi pânã la data stingerii sumei datorate inclusiv; cumpãrãtorul va plãti pentru fiecare zi de întârziere o sumã egalã cu nivelul majorãrii de întârziere percepute pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat; valoarea totalã a majorãrilor de întârziere nu poate depãşi valoarea sumei datorate;
b) limitarea sau întreruperea livrãrii energiei termice în condiţiile prevãzute în anexa nr. 7; dupã stingerea sumei datorate, vânzãtorul va reîncepe livrarea de energie termicã în conformitate cu prevederile prezentului contract.
(2) În cazul plãţii parţiale a unei facturi, stingerea sumelor datorate se face în urmãtoarea ordine a componentelor facturii respective: întâi majorãrile de întârziere aferente perioadei anterioare, apoi contravaloarea energiei termice preluate plus/minus corecţiile sau regularizãrile facturii precedente.
Art. 21. - (1) În cazul în care o sumã facturatã de vânzãtor este contestatã integral sau în parte de cumpãrãtor, acesta va înainta o notã explicativã vânzãtorului, argumentatã tehnic şi/sau economic, în termen de 5 zile de la data primirii facturii. În termen de 3 zile de la notificare, pãrţile contractante se vor întâlni pentru concilierea cauzelor care au determinat contestarea sumei facturate.
(2) Pentru sumele contestate, neachitate în termen şi care au fost stabilite ulterior pe cale amiabilã sau prin hotãrâre judecãtoreascã a fi datorate de cãtre cumpãrãtor, acesta va plãti vânzãtorului, pe lângã suma datoratã, o majorare de întârziere calculatã conform prevederilor art. 20 lit. a).
(3) Erorile de facturare sesizate ulterior emiterii facturilor se notificã între pãrţile contractante în cel mai scurt timp de la sesizarea acestora.
(4) Diferenţele faţã de factura emisã (corecţii), rezultate ca urmare a unor erori de facturare/recalculãri conciliate între pãrţile contractante, se vor regulariza la urmãtoarea facturare.
Art. 22. - (1) Vânzãtorul este obligat sã plãteascã despãgubiri cumpãrãtorului în cazul deteriorãrii unor instalaţii de transport/distribuţie/transformare a energiei termice din vina vânzãtorului (presiuni, temperaturi peste normele maxime admise, regim chimic necorespunzãtor etc.).
(2) La rezilierea contractului din iniţiativa cumpãrãtorului conform prevederilor art. 30 alin. (1), acesta poate solicita vânzãtorului plata unor despãgubiri.
(3) Plata despãgubirilor se face cu respectarea condiţiilor prevãzute în anexa nr. 8.
Art. 23. - (1) Cumpãrãtorul este obligat sã plãteascã despãgubiri vânzãtorului pentru pagubele dovedite, produse acestuia ca urmare a funcţionãrii necorespunzãtoare a echipamentelor sau a instalaţiilor proprii ori a acţiunii personalului propriu.
(2) La rezilierea contractului din iniţiativa vânzãtorului conform prevederilor art. 30 alin. (2), acesta poate solicita cumpãrãtorului plata unor despãgubiri.
(3) Plata despãgubirilor se face cu respectarea condiţiilor prevãzute în anexa nr. 8.
(4) În cazul nerespectãrii de cãtre cumpãrãtor a prevederilor Avizului de racordare nr. ....... din ........., acestuia îi revine rãspunderea pentru pagubele produse atât lui, cât şi altor furnizori/consumatori de energie termicã, despãgubirile fiind suportate conform prevederilor prezentului contract.
Forţa majorã
Art. 24. - (1) Pãrţile contractante sunt exonerate de orice rãspundere pentru neîndeplinirea parţialã sau în totalitate a obligaţiilor ce decurg din prezentul contract, dacã acest lucru este rezultatul acţiunii forţei majore. Circumstanţele de forţã majorã sunt cele care pot apãrea pe perioada derulãrii prezentului contract, în urma producerii unor evenimente extraordinare care nu au putut fi luate în considerare de pãrţile contractante la încheierea contractului (calamitãţi naturale, rãzboi, embargou etc.) şi care sunt în mod rezonabil în afara voinţei şi controlului pãrţilor contractante.
(2) Partea care invocã forţa majorã trebuie sã notifice acest lucru în scris celeilalte pãrţi în termen de douã zile de la apariţia acesteia, apreciind şi perioada în care urmãrile ei înceteazã, cu confirmarea ulterioarã a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie forţa majorã.
(3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlãturã efectul exonerant de rãspundere al acesteia, dar antreneazã obligaţia pãrţii care o invocã de a repara pagubele cauzate celeilalte pãrţi prin faptul necomunicãrii.
Întreruperea livrãrii energiei termice
Art. 25. - Vânzãtorul poate întrerupe livrarea energiei termice cãtre cumpãrãtor la încetarea prezentului contract, în condiţiile art. 28 sau în condiţiile prevãzute în anexa nr. 7.
Art. 26. - (1) Întreruperile în livrarea energiei termice care nu se încadreazã în condiţiile prevãzute de prezentul contract şi pentru care s-au înregistrat sesizãri scrise din partea cumpãrãtorului vor fi analizate de cãtre cumpãrãtor şi vânzãtor pentru stabilirea responsabilitãţilor ce decurg din aceste evenimente.
(2) Termenul pentru depunerea sesizãrii scrise de cãtre cumpãrãtor este de maximum 5 zile de la data întreruperii livrãrii energiei termice.
Art. 27. - (1) Vânzãtorul este obligat sã efectueze împreunã cu cumpãrãtorul analiza întreruperilor menţionate la art. 26, în cel mult 10 zile de la primirea sesizãrii cumpãrãtorului.
(2) Cumpãrãtorul va pune la dispoziţia vânzãtorului toate datele legate de întrerupere care sunt necesare pentru susţinerea sesizãrii.
(3) Sesizarea cumpãrãtorului privind întreruperile care au avut loc în livrarea energiei termice va fi însoţitã de documente justificative din care sã rezulte cu certitudine cele reclamate de acesta, inclusiv cantitatea de energie termicã nelivratã şi prejudiciul realizat.
Încetarea contractului
Art. 28. - Prezentul contract înceteazã sã îşi producã efectele în urmãtoarele cazuri:
a) pãrţile contractante convin de comun acord încetarea contractului;
b) ajungerea la termen/expirarea contractului;
c) prin reziliere conform prevederilor art. 30, în caz de neîndeplinire/îndeplinire defectuoasã a obligaţiilor contractuale de cãtre una dintre pãrţile contractante;
d) în caz de dizolvare, lichidare, faliment, retragerea licenţei uneia dintre pãrţile contractante, pãrţile fiind ţinute însã sã îşi îndeplineascã obligaţiile contractuale rezultate pânã în momentul apariţiei cauzei; partea care se aflã în una dintre aceste situaţii are obligaţia sã notifice celeilalte pãrţi data apariţiei situaţiei, care va fi consideratã data la care prezentul contract înceteazã sã îşi producã efectele, în cel mult 3 zile de la apariţia situaţiei;
e) în caz de forţã majorã, dacã împrejurarea care constituie forţa majorã genereazã distrugeri iremediabile ale instalaţiilor de alimentare cu energie termicã; starea de forţã majorã se comunicã de partea care o invocã în termenele prevãzute la art. 24;
f) refuzul cumpãrãtorului de a modifica/actualiza contractul existent, în condiţiile modificãrii reglementãrilor sau a condiţiilor tehnice care au stat la baza încheierii acestuia, cu un preaviz de 30 de zile;
g) în alte condiţii prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.
Art. 29. - Toate obligaţiile de platã ale pãrţilor, rezultate din aplicarea prevederilor prezentului contract pânã la data încetãrii acestuia, rãmân în vigoare pânã la stingerea sumelor datorate.
Art. 30. - (1) Rezilierea contractului din iniţiativa cumpãrãtorului se poate face cu notificarea prealabilã a vânzãtorului, dupã 30 de zile de la notificare, în caz de neîndeplinire/îndeplinire defectuoasã a obligaţiilor contractuale de cãtre vânzãtor.
(2) Rezilierea contractului din iniţiativa vânzãtorului se poate face cu notificarea prealabilã a cumpãrãtorului, dupã 30 de zile de la data întreruperii livrãrii aburului tehnologic sau de la data reducerii la 50% faţã de valoarea corespunzãtoare graficului de reglaj a livrãrii de energie termicã sub formã de apã fierbinte, în cazul în care cumpãrãtorul nu a achitat integral facturile emise de vânzãtor. Pentru consumul de energie termicã pentru încãlzire şi apã caldã menajerã, rezilierea contractului nu se poate face în sezonul de încãlzire (în intervalul cuprins între 1 octombrie şi 31 martie).
(3) Sistarea temporarã a livrãrii energiei termice se poate efectua fãrã rezilierea contractului, la solicitarea în scris a cumpãrãtorului, pentru o perioadã de maximum 12 luni.
(4) [Pe perioada sistãrii menţionate la alin. (3), cumpãrãtorul plãteşte lunar vânzãtorului o compensaţie calculatã pe baza costurilor fixe anuale ale vânzãtorului, aferente activitãţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare. Compensaţia aferentã întregii perioade de sistare este egalã cu costurile fixe anuale prevãzute în anexa nr. 8, înmulţite cu raportul dintre numãrul de zile de sistare şi numãrul de zile din an. Costurile fixe anuale se stabilesc de comun acord între pãrţi pe baza ultimei comunicãri transmise de ANRE vânzãtorului referitoare la datele care au stat la baza stabilirii preţurilor reglementate.]
Confidenţialitate
Art. 31. - Pãrţile contractante se obligã sã asigure confidenţialitatea tuturor datelor şi informaţiilor din prezentul contract şi sã nu le dezvãluie unei terţe pãrţi, cu excepţia datelor şi informaţiilor solicitate de autoritãţile competente, în conformitate cu prevederile reglementãrilor în vigoare.
Alte clauze
Art. 32. - În toate problemele care nu sunt prevãzute în prezentul contract, pãrţile contractante se supun prevederilor legislaţiei specifice în vigoare, ale Codului civil şi ale Codului comercial. Vânzãtorul şi cumpãrãtorul convin ca litigiile decurgând din interpretarea şi/sau din executarea prezentului contract care nu pot fi soluţionate pe cale amiabilã sã fie supuse instanţei judecãtoreşti competente. Litigiile rezultate din raportul contractual pot fi soluţionate şi prin arbitraj, conform înţelegerii pãrţilor contractante.
Art. 33. - Anexele nr. 1-11 fac parte integrantã din prezentul contract. Anexele se vor actualiza, dupã caz, prin acte adiţionale, anual sau ori de câte ori este nevoie.
Art. 34. - (1) Contractul încheiat de pãrţi pe baza Contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei termice produse de operatorii economici aflaţi în competenţa de reglementare a ANRE se poate prelungi/actualiza/modifica cu acordul pãrţilor contractante, prin acte adiţionale.
(2) Prezentul contract a fost încheiat la data de ............... în ....... exemplare, din care ....... la vânzãtor şi ....... la cumpãrãtor, şi intrã în efectivitate la data de ......... .

NOTĂ:
Porţiunile de text scrise între [ ] sunt, dupã caz, precizãri, condiţii minimale sau alternative pentru diferite situaţii concrete de vânzare-cumpãrare a energiei termice. Toate celelalte prevederi se vor prelua obligatoriu în contractele încheiate de pãrţi.

Vânzãtor, Cumpãrãtor,
.......... .............


ANEXA 1
-------
la contractul-cadru
-------------------

TERMINOLOGIE




┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ANRE │Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Aviz de racordare │Avizul scris dat de cãtre producãtor în legãturã cu posibilitãţile │
│ │şi cu condiţiile de alimentare din instalaţiile sale a unui operator│
│ │de transport/distribuţie a energiei termice sub formã de apã │
│ │fierbinte, apã caldã sau abur │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Agent termic │Fluidul utilizat pentru acumularea, transferul termic şi pentru │
│ │transmiterea energiei termice. În condiţiile prezentului contract, │
│ │agentul termic este aburul sau apa │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Consumator de energie│Persoana fizicã sau juridicã ce utilizeazã energie termicã în scop/ │
│termicã │pentru uzul propriu prin instalaţiile proprii │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Consumator direct de │Unul sau mai mulţi consumatori de energie termicã ce cumpãrã energia│
│energie termicã │termicã pentru uzul propriu direct de la un producãtor de energie │
│ │termicã la instalaţia cãruia este/sunt racordat/racordaţi şi care │
│ │nu aparţine SACET │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Centralã/Centrale │Centrala electricã care include unul sau mai multe grupuri/unitãţi │
│electricã/electrice │de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare │
│de cogenerare │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Consum industrial │Consumul de energie termicã pentru procesele tehnologice/ │
│ │activitãţile desfãşurate de operatorii economici │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Consum urban │Consumul de energie termicã pentru încãlzire şi apã caldã menajerã │
│ │al populaţiei, instituţiilor publice, obiectivelor social-culturale │
│ │şi operatorilor economici │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Furnizor de energie │Operatorul economic, titular al unei licenţe de furnizare de energie│
│termicã │termicã, care cumpãrã energie termicã de la unul sau mai mulţi │
│ │producãtori pentru ca sã o revândã furnizorilor/consumatorilor de │
│ │energie termicã dupã ce a fost tranzitatã, dupã caz, prin propria │
│ │sa reţea de transport/distribuţie │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instalaţii de │Totalitatea instalaţiilor de producere, transport şi distribuţie a │
│alimentare cu │energiei termice, executate în scopul asigurãrii consumatorului de │
│energie termicã │energie termicã cu aceasta │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instalaţii de │Totalitatea instalaţiilor care concurã la producerea de energie │
│producere a │termicã sub formã de abur, apã fierbinte sau apã caldã şi care │
│energiei termice │sunt amplasate într-o centralã electricã de cogenerare │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instalaţii de │1. Instalaţii de producere a energiei termice noi - instalaţii de │
│producere a │producere a energiei termice care includ unitãţi de cogenerare │
│energiei termice │puse în funcţiune începând cu anul 1998 │
│noi sau │2. Instalaţii de producere a energiei termice retehnologizate - │
│retehnologizate │instalaţii de producere a energiei termice care includ unitãţi de │
│ │cogenerare puse în funcţiune înainte de anul 1998 şi retehnolo- │
│ │gizate, la care costul de investiţie al retehnologizãrii depãşeşte │
│ │50% din costul de investiţie al unei unitãţi de cogenerare noi, │
│ │echivalente │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instalaţii de │Ansamblul conductelor, instalaţiilor de pompare şi al altor │
│transport/ │instalaţii auxiliare, cu ajutorul cãruia se transportã continuu şi │
│distribuţie/ │în regim controlat energia termicã de la producãtori la consumatorii│
│transformare a │de energie termicã │
│energiei termice │ │
│(reţele termice) │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Lunã contractualã │O lunã calendaristicã din cadrul unui an calendaristic, în care │
│ │prezentul contract este în efectivitate │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Producãtor de energie│Persoana fizicã sau juridicã titularã de licenţã de producere │
│termicã în centrale │de energie termicã, având ca specific activitatea de producere a │
│electrice de │energiei termice în centrale electrice de cogenerare │
│cogenerare │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Parte/Pãrţi │Vânzãtorul sau/şi cumpãrãtorul din prezentul contract │
│contractantã/ │ │
│contractante │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Preţ de contract │Preţul de vânzare a energiei termice în baza prezentului contract │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Punctul de │Locul în care intervine schimbarea proprietãţii/dreptului de │
│delimitare/ │exploatare comercialã între instalaţiile vânzãtorului şi │
│separare a │instalaţiile cumpãrãtorului │
│instalaţiilor │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Putere termicã │Cantitatea de energie termicã în unitatea de timp; se exprimã în MW │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Racord termic │Legãtura dintre o reţea termicã şi o staţie termicã │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grup de mãsurare │Aparatura şi ansamblul echipamentelor care servesc la mãsurarea │
│(contor) │parametrilor agentului termic, a puterii termice şi a cantitãţii │
│ │de energie termicã livratã/schimbatã între douã pãrţi │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sezon de încãlzire │O perioadã de aproximativ 6 luni dintr-un an calendaristic, în care │
│ │centrala/centralele electricã/electrice de cogenerare trebuie │
│ │sã furnizeze energie termicã în scop de încãlzire │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sistem de alimentare │Ansamblul instalaţiilor tehnologice, echipamentelor şi │
│centralizatã cu │construcţiilor situate într-o zonã precis delimitatã, legate │
│energie termicã - │printr-un proces tehnologic şi funcţional comun, destinate │
│SACET │producerii, transportului şi distribuţiei energiei termice prin │
│ │reţele termice pentru cel puţin 2 utilizatori │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Staţie termicã │Ansamblul instalaţiilor din cadrul unui SACET, prin care se │
│ │realizeazã transformarea şi/sau adaptarea parametrilor agentului │
│ │termic la necesitãţile consumului unuia sau mai multor consumatori │
│ │de energie termicã. Staţie termicã poate fi: un punct de distribuţie│
│ │un punct termic, o staţie centralizatã pentru prepararea apei calde │
│ │sau o staţie de transformatoare de abur │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
-------
la contractul-cadru
-------------------

CENTRALE ELECTRICE DE COGENERARE DIN PORTOFOLIU

NOTĂ:
Conţinutul acestei anexe se stabileşte potrivit situaţiei concrete a portofoliului de centrale deţinut de vânzãtor, schemelor de funcţionare a instalaţiilor de alimentare cu energie termicã şi amplasamentului SACET.



ANEXA 3
-------
la contractul-cadru
-------------------

AVIZ DE RACORDARE
nr. ... din ....

Societatea Comercialã .........................................
(elemente de identificare a vânzãtorului)

Cãtre ............................................
(elemente de identificare a cumpãrãtorului)

Prin scrisoarea nr. ....... din .............. aţi solicitat avizul de racordare în vederea furnizãrii de energie termicã [prin SACET, amplasat în ........].
Ţinând seama de datele înscrise în documentaţie, avizãm racordarea cumpãrãtorului menţionat, cu urmãtoarea evoluţie a puterii termice maxime solicitate (MW):
- situaţia existentã ...........;
- în anul de la emiterea avizului de racordare:

● anul 1 ......................;
● anul 2 ......................;
● anul 3 ......................;
● anul 4 ......................;
● anul 5 ..................... .

Avizul de racordare este valabil în urmãtoarele condiţii:
1. Alimentarea cu energie termicã se va face (urmeazã descrierea succintã a soluţiei şi a lucrãrilor necesare pentru realizarea instalaţiei de alimentare cu energie termicã conform studiului pentru soluţia tehnicã, respectiv menţionarea instalaţiilor existente atunci când puterea termicã solicitatã se acoperã din acestea, fãrã executarea de lucrãri) ............... .
2. Punctul de delimitare a instalaţiilor va fi (dupã caz, se precizeazã dacã delimitarea instalaţiilor se face la armãturi de separare, cu precizarea amplasãrii acestora, sau la limita unei incinte, cu precizarea armãturii celei mai apropiate) .................... .
3. Prin realizarea lucrãrilor aferente soluţiei de alimentare prezentate la pct. 1, gradul de siguranţã corespunzãtor punctului de delimitare a instalaţiilor este caracterizat prin urmãtorul indicator (se convine între pãrţile contractante, de exemplu durata maximã de restabilire a alimentãrii în caz de avarie sau gradul de continuitate în furnizarea de energie termicã, cu specificarea formulei de calcul şi a semnificaţiei mãrimilor care intrã în compunerea acesteia): ........... .
4. Pentru alimentarea cu energie termicã ce se va realiza de cãtre societatea noastrã, urmeazã sã achitaţi o taxã de racordare în valoare de ........... lei, în temeiul (se va indica legea, hotãrârea Guvernului sau alt act normativ care aprobã cuantumul taxei de racordare) ........., şi sã încheiaţi o convenţie prin care se va stabili data de racordare a puterii termice aprobate prin prezentul aviz de racordare.
Lucrãrile aferente instalaţiilor de transport/distribuţie/transformare a energiei termice (în aval de punctul de delimitare a instalaţiilor) vor fi executate prin grija şi pe cheltuiala cumpãrãtorului, care rãspunde de respectarea normelor şi a prescripţiilor tehnice în vigoare privind proiectarea, execuţia şi întreţinerea acestora. Valoarea acestor lucrãri nu este inclusã în taxa de racordare.
5. Odatã cu taxa de racordare cumpãrãtorul va depune toate acordurile deţinãtorilor de teren şi avizele de principiu necesare pentru realizarea alimentãrii cu energie termicã, respectiv: .................. .
6. Puterea termicã aprobatã prin avizul de racordare este avutã în vedere pentru dimensionarea instalaţiei de producere a energiei termice.
Cantitãţile de energie termicã [precum şi puterile termice] specifice unei anumite perioade vor fi prevãzute în contractul de vânzare-cumpãrare de energie termicã încheiat de pãrţi.
7. Instalaţiile/Echipamentele cumpãrãtorului aflate în contact cu agentul termic vor fi protejate faţã de efectele unor creşteri de presiune/temperaturã în limitele admise prin contract sau faţã de şocurile hidraulice, prin grija cumpãrãtorului şi corelat, prin convenţia de exploatare, cu mãsurile tehnice adoptate pentru instalaţia de producere a energiei termice.
8. Cumpãrãtorul va lua mãsurile necesare pentru limitarea la valoarea admisibilã, conform normelor în vigoare, a efectelor generate de receptoarele de energie termicã în situaţii critice de exploatare (şocuri hidraulice, schimbãri de fazã, contaminare chimicã, mecanicã sau cu agenţi patogeni a agentului termic, dezechilibre accentuate de presiune, recirculãri ale agentului termic).
9. Prezentul aviz de racordare stã la baza contractului de vânzare-cumpãrare de energie termicã încheiat de pãrţi [şi constituie parte integrantã a acestuia].
10. Valabilitatea avizului de racordare este de 12 luni de la data emiterii, termen în care trebuie achitatã taxa de racordare şi încheiatã convenţia de exploatare. Avizul de racordare îşi pierde valabilitatea în cazul în care se modificã datele energetice ale cumpãrãtorului, care au stat la baza emiterii lui, indiferent de momentul modificãrii acestor date.
11. Alte condiţii (se formuleazã/completeazã în funcţie de natura şi de cerinţele cumpãrãtorului/vânzãtorului, de posibilitãţile oferite de caracteristicile şi de starea reţelelor termice existente sau de condiţiile rezultate din reglementãrile în vigoare la data emiterii avizului de racordare): .............................

Director,
.................


NOTĂ:
Includerea avizului de racordare ca anexã a contractului este opţionalã, potrivit condiţiilor specifice de livrare a energiei termice şi înţelegerii dintre cumpãrãtor şi vânzãtor.


ANEXA 4
-------
la contractul-cadru
-------------------


DELIMITAREA PROPRIETĂŢII/DREPTULUI DE EXPLOATARE COMERCIALĂ A INSTALAŢIILOR


Denumirea vânzãtorului ...................................
Denumirea cumpãrãtorului ...................................
[Denumirea localitãţii de amplasare a SACET .......................]
A. Alimentarea cu energie termicã se face din (se identificã amplasamentul instalaţiilor de producere a energiei termice) ...................... .
B. Instalaţiile din amonte de punctul de delimitare aparţin vânzãtorului (zona de delimitare a vânzãtorului), iar cele din aval aparţin cumpãrãtorului (zona de delimitare a cumpãrãtorului). Noţiunile de amonte şi aval corespund sensului de parcurgere a instalaţiilor dinspre vânzãtor spre cumpãrãtor. Punctul de delimitare a instalaţiilor este situat (se adapteazã potrivit situaţiilor specifice):
[ - la armãturile de separare ........ . Armãturile de separare, inclusiv elementele de îmbinare cu conductele aferente, sunt exploatate de vânzãtorul de energie termicã. Delimitarea se face la perechea de flanşe din aval de armãtura de separare;
- la limita de separare a proprietãţii dintre domeniul public şi cel privat (gardul centralei);
- la limita incintei cumpãrãtorului (în cazul alimentãrii cumpãrãtorului prin intermediul unor puncte termice sau staţii termice centralizate, amplasate în afara incintei acestuia şi din care se alimenteazã mai mulţi utilizatori);
- la limita staţiei termice din zona de delimitare a operatorului de distribuţie, la 1 m distanţã de zidul staţiei, în afara acesteia;
- .............................].

NOTĂ:
În cazul conductelor aşezate într-un canal sau pe o estacadã, în comun cu alte conducte, delimitarea se face conform prevederilor anterioare, dupã ce conductele pãrãsesc canalul sau estacada comunã.
C. Schema termicã de principiu a conductelor în amonte şi în aval de punctul de delimitare a instalaţiilor, corelat cu convenţia de exploatare:
..............................

Cumpãrãtor, Vânzãtor,
..................... .....................



ANEXA 5
-------
la contractul-cadru
-------------------

CONVENŢIE DE EXPLOATARE

încheiatã între .........., în calitate de cumpãrãtor de energie termicã, şi .........., în calitate de vânzãtor de energie termicã

Conţinut recomandat

CAPITOLUL I

Generalitãţi:
a) scop;
b) obligaţii reciproce.

CAPITOLUL II

Conducerea operativã:
a) nominalizarea instalaţiilor supuse conducerii operative;
b) repartizarea sarcinilor de conducere operativã;
c) executarea manevrelor;
d) evidenţe operative;
e) legãturi operative (telefonie, radio, GSM, reţele locale sau de uz general).

CAPITOLUL III

Condiţii de exploatare şi de întreţinere reciprocã a instalaţiilor:
a) nominalizarea instalaţiilor cumpãrãtorului care sunt exploatate şi întreţinute de vânzãtor;
b) nominalizarea instalaţiilor vânzãtorului care sunt exploatate şi întreţinute de cumpãrãtor;
c) mãsuri tehnice şi organizatorice de securitate a muncii şi condiţii de execuţie a lucrãrilor;
d) întreruperi programate pentru revizii şi reparaţii.

CAPITOLUL IV

Reglaje şi protecţii:
a) responsabilitatea vânzãtorului de a stabili şi de a comunica reglajele;
b) obligaţia cumpãrãtorului de a coordona corelarea protecţiilor din instalaţiile proprii cu reglajele stabilite de vânzãtor.

CAPITOLUL V

Alte prevederi şi anexe:
a) lista cuprinzând persoanele din partea cumpãrãtorului şi a vânzãtorului, care au dreptul sã solicite, sã execute, sã conducã sau sã dispunã executarea manevrelor şi lucrãrilor la instalaţiile de alimentare cu energie termicã;
b) modul de lucru în caz de avarie sau de limitãri;
c) scheme de trasee de conducte (circuite ale agentului termic);
d) aranjamente privind urmãrirea regimurilor de consum;
e) dupã caz, diagrame de reglaj al debitului şi temperaturii agentului termic;
f) condiţii privind cantitatea şi parametrii de calitate, respectiv presiunea, temperatura şi caracteristicile chimice pentru agentul termic returnat vânzãtorului (pe conductele de retur din instalaţia cumpãrãtorului).


Cumpãrãtor, Vânzãtor,
..................... ....................



ANEXA 6
--------
la contractul-cadru
-------------------

CANTITĂŢI LUNARE DE ENERGIE TERMICĂ ŞI PUTERI TERMICE CONTRACTATE

1. Cantitãţi lunare de energie termicã contractate
................
2. Puteri termice contractate
Puterea termicã (valoarea medie orarã) contractatã în zilele lucrãtoare:
- maxima în cuprinsul lunii .......... MW;
- minima în cuprinsul lunii .......... MW.
Puterea termicã (valoarea medie orarã) contractatã în zilele nelucrãtoare:
- maxima în cuprinsul lunii .......... MW;
- minima în cuprinsul lunii .......... MW.
3. Profile tipice (statistice) de consum zilnic (industrial/urban)
- maxim (zi lucrãtoare) vara
................;
- minim (weekend) vara
................;
- maxim (zi lucrãtoare) iarna
................;
- minim (weekend) iarna
................;
- mediu iarna
................;
- mediu vara
................ .

NOTĂ:
Conţinutul acestei anexe se stabileşte prin negociere între cumpãrãtor şi vânzãtor.


ANEXA 7
-------
la contractul-cadru
-------------------

REGIMURI DE LIMITARE/ÎNTRERUPEREA LIVRĂRII ENERGIEI TERMICE

1. Puteri termice în cazurile de limitare, restricţie sau avarie în instalaţiile de alimentare cu energie termicã:
.....................................
2. Condiţii de limitare a livrãrii energiei termice în cazul neîndeplinirii obligaţiilor de platã ale cumpãrãtorului:
a) reducerea pânã la minimul tehnologic al reţelei de transport sau întreruperea livrãrii aburului cu utilizãri tehnologice, cu un preaviz de 10 zile dupã cea de-a 30-a zi de la termenul de scadenţã al facturii;
b) reducerea pânã la 50% faţã de valoarea corespunzãtoare graficului de reglaj a livrãrii de energie termicã sub formã de apã fierbinte, cu un preaviz de 10 zile dupã cea de-a 30-a zi de la termenul de scadenţã al facturii.
.....................................
3. Condiţii de întrerupere a livrãrii energiei termice:
a) la încetarea prezentului contract;
b) la depãşirea sistematicã a cantitãţii de energie termicã contractate, dacã la cererea vânzãtorului cumpãrãtorul nu se încadreazã în prevederile contractuale;
c) pentru neachitarea facturilor emise de vânzãtor, în baza unui preaviz de 10 zile dupã cea de-a 50-a zi de la termenul de scadenţã al facturii; în cazul consumului industrial întreruperea se face fãrã asigurarea puterii termice minime tehnologice; pentru consumul de energie termicã pentru încãlzire şi apã caldã menajerã, dacã preavizarea se face în sezonul de încãlzire (în intervalul cuprins între 1 octombrie şi 31 martie), întreruperea livrãrii se poate face numai dupã data de 31 martie care urmeazã acestui sezon, pânã la acea data reducându-se livrarea de energie termicã pânã la minimul tehnic al instalaţiilor de transport/distribuţie/transformare a energiei termice, în condiţiile prevãzute de Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termicã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrire Comunalã nr. 91/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) pentru împiedicarea repetatã a reprezentanţilor împuterniciţi ai vânzãtorului de a monta, de a verifica, de a înlocui sau de a citi elementele grupurilor de mãsurare ori de a verifica şi remedia defecţiunile în instalaţiile care aparţin vânzãtorului, atunci când acestea se aflã amplasate în zona de delimitare a cumpãrãtorului, sau de a verifica instalaţiile proprii ale cumpãrãtorului, situate pe un traseu comun cu cele ale altui utilizator;
e) pentru împiedicarea accesului reprezentanţilor împuterniciţi ai vânzãtorului în vederea culegerii datelor necesare pentru recalcularea consumului, în cazul constatãrii unor situaţii care conduc la înregistrarea eronatã a consumului de energie termicã (când se gãsesc sigilii rupte la aparatele de mãsurã şi diafragme modificate);
f) în condiţiile refuzului cumpãrãtorului de a participa la întocmirea programului pentru întreruperi în scopul executãrii reviziilor tehnice ale instalaţiei de producere a energiei termice sau a altor lucrãri la instalaţiile vânzãtorului;
g) dacã cumpãrãtorul nu respectã sistematic condiţiile privind cantitatea şi parametrii fizico-chimici stabilite prin Convenţia de exploatare din anexa nr. 5 pentru agentul termic returnat vânzãtorului;
h) în condiţii justificate de periclitarea vieţii sau a sãnãtãţii oamenilor ori a integritãţii bunurilor materiale;
i) pentru prevenirea sau limitarea extinderii unor avarii ale echipamentelor termoenergetice, în reţelele termice sau la nivelul întregului SACET, inclusiv pentru prevenirea scãderii încãrcãrii acestora sub minimul tehnic, justificate ulterior cu documente cumpãrãtorului, la cererea acestuia;
j) pentru executarea unor manevre şi a unor lucrãri impuse de situaţii de urgenţã, care nu se pot efectua fãrã întreruperi;
k) în alte cazuri în care se specificã acest drept în prezentul contract;
l) la solicitarea cumpãrãtorului, pentru o perioadã de timp de maximum 12 luni.
4. Întreruperea livrãrii energiei termice se realizeazã:
a) fãrã preaviz, în cazurile prevãzute la pct. 3 lit. a), e), i) şi j);
b) cu preaviz de 7 zile, în cazurile prevãzute la pct. 3 lit. b), d), f), g), h) şi k).
Reluarea livrãrii energiei termice dupã o întrerupere se face în cel mai scurt timp posibil de la rezolvarea situaţiilor care au condus la întrerupere.

NOTĂ:
Conţinutul acestei anexe se poate completa prin negociere între cumpãrãtor şi vânzãtor pentru adaptarea la diferite situaţii concrete de vânzare-cumpãrare a energiei termice.


ANEXA 8
-------
la contractul-cadru
-------------------

CONDIŢII DE PLATĂ A DESPĂGUBIRILOR

1. Vânzãtorul va plãti despãgubiri cumpãrãtorului în urmãtoarele condiţii:
a) cumpãrãtorul a anunţat în scris vânzãtorul în termen de cel mult 5 zile de la data apariţiei abaterii parametrilor fizico-chimici ai agentului termic care a produs deteriorarea unor instalaţii de transport/distribuţie/transformare a energiei termice;
b) din analiza efectuatã de o unitate specializatã agreatã de ambele pãrţi contractante sau de cãtre cumpãrãtor împreunã cu vânzãtorul rezultã cã a avut loc abaterea parametrilor fizico-chimici ai agentului termic, invocatã de cãtre cumpãrãtor;
c) cumpãrãtorul prezintã vânzãtorului documentele justificative în care sunt menţionate sumele plãtite pentru repararea instalaţiilor de transport/distribuţie/transformare a energiei termice deteriorate datoritã abaterii parametrilor fizico-chimici ai agentului termic, notificatã conform lit. a), în termen de o lunã de la terminarea lucrãrilor de reparare menţionate;
Pentru limitãrile sau întreruperile în livrarea energiei termice care depãşesc limitele şi condiţiile prevãzute în prezentul contract, vânzãtorul va plãti despãgubiri pentru daunele dovedite de cumpãrãtor, conform prevederilor de la pct. 3.
Pentru nerespectarea de cãtre vânzãtor, în mod nejustificat, a solicitãrilor operative ale cumpãrãtorului, conform Convenţiei de exploatare din anexa nr. 5, cu privire la debite, temperaturi şi presiuni, cu abateri mai mari decât cele negociate şi stabilite prin prezentul contract, vânzãtorul va plãti despãgubiri pentru daunele dovedite de cumpãrãtor, conform prevederilor de la pct. 3.
La rezilierea contractului din iniţiativa cumpãrãtorului, acesta poate solicita vânzãtorului plata unor despãgubiri, conform prevederilor de la pct. 3.
2. Cumpãrãtorul va plãti despãgubiri vânzãtorului în urmãtoarele condiţii:
a) vânzãtorul a anunţat în scris cumpãrãtorul în termen de cel mult 5 zile de la data funcţionãrii necorespunzãtoare a echipamentelor cumpãrãtorului ori a acţiunii necorespunzãtoare a personalului cumpãrãtorului care au condus la deteriorarea instalaţiilor vânzãtorului;
b) din analiza efectuatã de cumpãrãtor împreunã cu vânzãtorul sau de o unitate specializatã agreatã de ambele pãrţi contractante rezultã cã a avut loc funcţionarea necorespunzãtoare a echipamentelor cumpãrãtorului ori acţiunea necorespunzãtoare a personalului cumpãrãtorului care au condus la deteriorarea instalaţiilor vânzãtorului;
c) vânzãtorul prezintã cumpãrãtorului documentele justificative în care sunt menţionate sumele plãtite pentru repararea instalaţiilor deteriorate datoritã funcţionãrii necorespunzãtoare a echipamentelor cumpãrãtorului ori a acţiunii necorespunzãtoare a personalului cumpãrãtorului, notificatã conform lit. a), în termen de o lunã de la terminarea lucrãrilor de reparaţie menţionate.
La rezilierea contractului din iniţiativa vânzãtorului, acesta poate solicita cumpãrãtorului plata unor despãgubiri, conform prevederilor de la pct. 3.
3. Despãgubiri
........................
4. Costuri fixe anuale ale vânzãtorului aferente activitãţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare
.........................

NOTĂ:
Conţinutul acestei anexe se poate completa prin negociere între cumpãrãtor şi vânzãtor pentru adaptarea la diferite situaţii concrete de vânzare-cumpãrare a energiei termice.



ANEXA 9
-------
la contractul-cadru
-------------------

CONDIŢII DE MĂSURARE A ENERGIEI TERMICE

1. Locul de montare a grupurilor de mãsurare pentru decontare
..................................
2. Caracteristicile grupurilor de mãsurare (inclusiv clasa de precizie)
..................................
3. Condiţii specifice de mãsurare:
a) vânzãtorul are responsabilitatea pentru furnizarea, instalarea, întreţinerea şi testarea grupurilor de mãsurare pentru decontare, în conformitate cu prevederile Codului de mãsurare a energiei termice, aprobat de autoritatea competentã, şi ale normelor şi reglementãrile metrologice în vigoare;
b) oricare dintre pãrţile contractante are dreptul de a solicita realizarea unei verificãri sau testãri a grupurilor de mãsurare. Costul implicat de realizarea unei asemenea verificãri sau testãri la cerere se plãteşte de cãtre partea care a solicitat-o, cu excepţia cazului în care se demonstreazã cã grupul de mãsurare nu respectã caracteristicile privind clasa de precizie prevãzute la pct. 2, caz în care costul este suportat de vânzãtor.
c) în cazul constatãrii unor defecţiuni ale grupului de mãsurare, pãrţile convin asupra:
I. duratei maxime de remediere a defecţiunii sau înlocuire a grupului de mãsurare:
..............................................;
II. aplicãrii urmãtoarei metodologii de evaluare a consumului de energie termicã pe perioada dintre constatarea defecţiunii şi remedierea acesteia sau înlocuirea grupului de mãsurare:
..............................................;
III. aplicãrii urmãtoarei metodologii de recalculare a cantitãţilor de energie termicã preluate anterior constatãrii defecţiunii (inclusiv perioada maximã de aplicare a acesteia, care nu trebuie sã fie mai mare de 3 luni), în vederea corectãrii/regularizãrii facturilor aferente acestei perioade:
................................. .
4. Corecţii ale valorilor mãsurate
Dacã este cazul, pãrţile convin asupra urmãtoarelor corecţii (automate sau manuale) ale valorilor mãsurate, în vederea stabilirii cantitãţilor de energie termicã ce urmeazã a fi facturate:
.................................

NOTĂ:
Conţinutul acestei anexe se stabileşte, potrivit condiţiilor specifice de mãsurare/determinare a energiei termice livrate cumpãrãtorului din centralele electrice de cogenerare ale vânzãtorului, cu respectarea prevederilor Codului de mãsurare a energiei termice, aprobat de autoritatea competentã, şi ale normelor şi reglementãrilor metrologice în vigoare.



ANEXA 10
--------
la contractul-cadru
-------------------

PREŢUL DE CONTRACT ŞI GARANŢII

1. Preţul de contract pentru energia termicã vândutã
....................................
(Pentru energia termicã vândutã, destinatã consumatorilor de energie termicã racordaţi la SACET, preţul de contract se stabileşte conform prevederilor Deciziei preşedintelui ANRE nr. ..... din ....... .)
2. Garanţii
.............................

NOTĂ:
Valoarea preţului de contract pentru energia termicã vândutã, care este destinatã consumatorilor direcţi de energie termicã, şi valoarea garanţiei se stabilesc prin negociere între vânzãtor şi cumpãrãtor.


ANEXA 11
--------
la contractul-cadru
-------------------

CONDIŢII DE LIVRARE A ENERGIEI TERMICE

Denumirea vânzãtorului: .....................................
Denumirea cumpãrãtorului: .....................................
[Denumirea localitãţii de amplasare a SACET: .....................]
Agentul termic .....................................................
Scopul utilizãrii ..................................................
Presiunea şi temperatura nominalã pe traseul de ducere (tur) ............
Presiunea şi temperatura nominalã pe traseul de întoarcere (retur) .......
Raportul mediu lunar al cantitãţilor de agent termic pe traseele de retur/tur (pierderi nominale de agent termic) .........................
Elemente caracteristice ale curbei de sarcinã termicã:
de exemplu: încãrcarea pe schimburi de lucru, existenţa unor consumatori de energie termicã cu variaţii ample ale încãrcãrii, dependenţa de temperatura mediului ambiant etc.
1. Puterea termicã maximã solicitatã ......... MW, conform Avizului de racordare nr. ......... din ........, emis de .......... (în cazul mai multor racorduri termice pentru acelaşi loc de consum puterea termicã maximã solicitatã se va înscrie pe total şi defalcat pe fiecare racord termic).
2. Gradul de siguranţã în punctul de alimentare, corelat cu situaţia existentã a instalaţiei de alimentare cu energie termicã, se caracterizeazã prin urmãtorul indicator (se convine între pãrţile contractante, de exemplu: durata maximã de restabilire a alimentãrii în caz de avarie sau gradul de continuitate în vânzarea de energie termicã, cu specificarea formulei de calcul şi a semnificaţiei mãrimilor care intrã în compunerea acesteia): ................
3. Pentru fiecare racord termic, atât pentru conducta de ducere (tur), cât şi pentru conducta de întoarcere (retur), se înscriu urmãtoarele date:
a) tipul şi caracteristicile chimice ale agentului termic;
b) presiunile şi temperaturile nominale, maxime şi minime;
c) debitele orare de energie termicã minime de avarie (defalcat pe 1-3 tranşe) şi durata de reducere a debitului în funcţie de care este afectat gradul de siguranţã în alimentare;
d) debitele orare de energie termicã minime tehnologic;
e) debitele hidraulice orare maxime instalate şi, respectiv, estimate în exploatare;
f) debitele hidraulice lunare minime tehnologic ale reţelelor de transport/distribuţie.
4. Pentru fiecare racord termic la locul de consum specificat, atât pentru conducta de ducere (tur), cât şi pentru conducta de întoarcere (retur), se dau schemele termice de detaliu ale traseului agentului termic primar şi schemele de principiu ale circuitelor agentului termic secundar, cu indicarea aparatelor de mãsurã şi control, a automatizãrilor şi protecţiilor.
5. Alte condiţii specifice convenite: .........................

Vânzãtor, Cumpãrãtor,
................ .................


NOTĂ:
Conţinutul acestei anexe se poate completa prin negociere între cumpãrãtor şi vânzãtor pentru adaptarea la diferite situaţii concrete de vânzare-cumpãrare a energiei termice.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016