Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5 din 16 ianuarie 2007  pentru aprobarea Listei interzise pentru anul 2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5 din 16 ianuarie 2007 pentru aprobarea Listei interzise pentru anul 2007

EMITENT: AGENTIA NATIONALA ANTI-DOPING
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 59 din 25 ianuarie 2007
Având în vedere dispoziţiile <>Legii nr. 171/1998 pentru ratificarea Convenţiei împotriva dopajului, adoptatã în cadrul Consiliului Europei, la Strasbourg, la 16 noiembrie 1989, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 9 octombrie 1998,
în temeiul prevederilor <>Legii nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 518 din 15 iunie 2006,
în baza dispoziţiilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.522/2006 privind aprobarea structurii organizatorice şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Agenţiei Naţionale Anti-Doping, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 9 noiembrie 2006,

preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping emite urmãtorul ordin:

ART. 1
În vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport se aprobã Lista interzisã pentru anul 2007, în conformitate cu cea a Agenţiei Mondiale Anti-Doping, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale
Anti-Doping,
Graziela Elena Vâjialã

Bucureşti, 16 ianuarie 2007.
Nr. 5.

ANEXĂ

LISTA INTERZISĂ PENTRU 2007
CODUL MONDIAL ANTI-DOPING

Valabila de la 1 ianuarie 2007

Utilizarea oricarui medicament trebuie sa se limiteze la indicatii justificate medical.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ SUBSTANTE SI METODE INTERZISE PERMANENT │
│ (ATAT IN COMPETITIE, CAT SI IN AFARA COMPETITIEI) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



A. SUBSTANTE INTERZISE

S1. AGENTI ANABOLICI
Agentii anabolici sunt interzisi.
1. Steroizi anabolici androgeni (SAA)
a. SAA exogeni*), includ:
1-androstendiol (5α-androst-1-en-3â, 17â-diol); 1-androstendiona (5α-androst-1-en-3,17-diona); bolandiol (19-norandrostendiol); bolasteron; boldenon; boldion (androsta-1,4-dien-3,17-diona); calusteron; clostebol; danazol (17α-etinil-17â-hidroxiandrost-4-eno[2,3-d]isoxazol); dehidroclorometiltestosteron (4-cloro-17â-hidroxi-17α-metilandrostan-1,4-dien-3-ona); dezoximetiltestosteron (17α-metil-5α-androst-2-en-17â-ol); drostanolon; etilestrenol (19-nor-17α-pregn-4-en-17-ol); fluoximesteron; formebolon; furazabol (17â-hidroxi-17α-metil-5α-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinona; 4-hidroxitestosteron (4,17â-dihidroxiandrost-4-en-3-ona); mestanolon; mesterolon; metenolon; metandienona (17â-hidroxi-17α-metilandrosta-1,4-dien-3-ona); metandriol; metasteron (2α,17α-dimetil-5α-androstan-3-ona-17â-ol); metildienolon (17â-hidroxi-17α-metilestra-4,9-dien-3-ona); metil-1-testosteron (17â-hidroxi-17α-metil-5α-androst-1-en-3-ona); metilnortestosteron (17â-hidroxi-17α-metilestra-4-en-3-ona); metiltrienolon (17â-hidroxi-17α-metilestra-4,9,11-trien-3-ona); metiltestosteron; miboleron; nandrolon; 19-norandrostendiona (estr-4-en-3,17-diona); norboleton; norclostebol; noretandrolon; oxabolon; oxandrolon; oximesteron; oximetolon; prostanozol ([3,2-c]pirazol-5α-etioalocolan-17â-tetrahidropiranol); quinbolon; stanozolol; stenbolon; 1-testosteron (17â-hidroxi-5α-androst-1-en-3-ona); tetrahidrogestrinona (18a-homo-pregna-4,9,11-trien-17â-ol-3-ona); trenbolon, si alte substante cu structura chimica similara sau cu efect(e) biologic(e) similar(e).
b. SAA endogeni**):
androstendiol (androst-5-en-3â,17â-diol); androstenediona (androst-4-en-3,17-diona); dihidrotestosteron (17â-hidroxi-5α-androstan-3-ona); prasteron (dehidroepiandrosteron, DHEA); testosteron, precum si urmatorii metaboliti si izomeri:
5α-androstan-3α ,17α-diol; 5α-androstan-3α, 17â-diol; 5α-androstan-3â,17α-diol; 5α-androstan-3â, 17â-diol; androst-4-en-3α,17α-diol; androst-4-en-3α,17â-diol; androst-4-en-3â,17α-diol; androst-5-en-3α,17α-diol; androst-5-en-3α,17â-diol; androst-5-en-3â,17α-diol; 4-androstendiol (androst-4-en-3â,17â-diol); 5-androstendion (androst-5-en-3,17-diona); epidihidrotestosteron; 3α-hidroxi-5α-androstan-17-ona; 3â-hidroxi-5α-androstan-17-ona; 19-norandrosteron; 19-noretiocolanolon.
In cazul in care un steroid anabolic androgen poate fi produs de organism in mod natural, se va considera ca o proba contine o astfel de substanta interzisa, in cazul in care concentratia unei astfel de substante interzise sau metabolitii ori markerii ei si/sau orice alt raport(e) relevant(e) din proba sportivului depaseste intr-o asemenea masura domeniul valorilor identificate in mod normal la oameni, incat este improbabil ca ea sa se inscrie in limitele producerii fiziologice endogene. Nu se va considera ca o proba contine o substanta interzisa in nici unul din cazurile in care sportivul dovedeste ca respectiva concentratie a acelei substante interzise sau a metabolitilor ori a markerilor ei, precum si/sau rapoarte relevante din proba sportivului, se pot atribui unei stari fiziologice sau patologice.
In toate cazurile, precum si indiferent de concentratie, proba sportivului va fi considerata a contine o substanta interzisa, iar laboratorul va raporta un rezultat analitic pozitiv daca, pe baza oricarei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), se poate arata ca substanta interzisa este de origine exogena. In acest caz nu mai este necesara o investigatie ulterioara.
Daca este inregistrata o valoare care se incadreaza in valorile care se gasesc in mod normal in organism, iar metoda analitica precisa (de exemplu, IRMS) nu a determinat originea exogena a substantei, dar exista indicatii serioase, cum ar fi o comparatie cu profile steroidice de referinta, ale unei posibile utilizari ale unei substante interzise, Organizatia Anti-Doping relevanta va conduce o investigatie ulterioara, revizuind rezultatele testului (testelor) anterioare sau conducand un test(teste) ulterior(e), pentru a determina daca rezultatul se datoreaza unei stari fiziologice sau patologice sau a aparut ca urmare a originii exogene a unei substante interzise.
Daca laboratorul a raportat prezenta unui raport T/E mai mare de patru (4) la unu (1) in urina, si orice metoda analitica precisa (de exemplu, IRMS) aplicata nu a evidentiat originea exogena a substantei, poate fi condusa o investigatie ulterioara, revizuindu-se testele anterioare sau conducandu-se teste ulterioare, pentru a se determina daca rezultatul se datoreaza unei stari fiziologice sau patologice sau a aparut ca urmare a originii exogene a unei substante interzise. Daca laboratorul raporteaza, pe baza oricarei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), ca substanta interzisa este de origine exogena, nu mai este nevoie de o investigatie ulterioara, iar proba va fi considerata a contine acea substanta interzisa. Daca o metoda analitica precisa suplimentara (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicata si un minim de trei teste anterioare nu sunt disponibile, Organizatia Anti-Doping relevanta va testa sportivul neanuntat de cel putin trei ori pe parcursul unei perioade de trei lunipentru a stabili profilul longitudinal al sportivului. Daca profilul longitudinal al sportivului care face subiectul testelor ulterioare nu este fiziologic normal, rezultatul va fi inregistrat ca rezultat pozitiv.
In cazuri individuale, extrem de rare, boldenon de origine endogena poate fi descoperit la nivele foarte mici de nanograme pe mililitru (ng/mL) in urina. Cand laboratorul raporteaza astfel de concentratii foarte mici de boldenon si o metoda analitica precisa suplimentara (de exemplu, IRMS) aplicata nu a determinat originea exogena a substantei, poate fi efectuata o investigatie ulterioara prin intermediul testelor ulterioare. Atunci cand o metoda analitica precisa suplimentara (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicata, Organizatia Anti-Doping relevanta va testa sportivul neanuntat de cel putin trei ori pe parcursul unei perioade de trei lunipentru a stabili profilul longitudinal al sportivului. Daca profilul longitudinal al sportivului care face subiectul testelor ulterioare nu este fiziologic normal, rezultatul va fi inregistrat ca rezultat analitic pozitiv.
Pentru 19-norandrosteron, un rezultat pozitiv raportat de un laborator este considerat a fi dovada stiintifica si valida a originii exogene a substantei interzise. Intr-un astfel de caz, nu mai este necesara nici o investigatie ulterioara.
In cazul in care un sportiv nu coopereaza la investigatii, se va considera ca proba sa contine o substanta interzisa.

2. Alti agenti anabolici, incluzand, dar nelimitandu-se la:
Clenbuterol, tibolon, zeranol, zilpaterol.


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│In aceasta sectiune: │
│*) "exogen" se refera la substantele care nu pot fi produse de organism in │
│ mod natural. │
│**) "endogen" se refera la substantele care pot fi produse de organism in │
│ mod natural. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



S2. Hormoni si substante inrudite
Sunt interzise urmatoarele substante, inclusiv alte substante cu o structura chimica similara, sau cu efect(e) biologic(e) similar(e), precum si factorii lor de eliberare:
1. Eritropoietina (EPO)
2. Hormonul de crestere (hGH), Factorii de crestere insulino-similari (de exemplu, IGF-1), Factori de crestere mecanici (MGFs);
3. Gonadotropine (LH, hCG); interzise numai in cazul sportivilor barbati;
4. Insulina
5. Corticotrofinele
Daca sportivul nu poate demonstra ca respectiva concentratie s-a datorat unei stari fiziologice sau patologice, se va considera ca o proba contine o substanta interzisa (conform celor listate mai sus) in conditiile in care concentratia substantei interzise sau a metabolitilor si/sau a unor rapoarte relevante sau markerilor din proba sportivului depaseste domeniul valorilor identificate in mod normal la oameni intr-o asemenea masura incat este improbabil ca ea sa se inscrie in limitele producerii fiziologice endogene.
Daca un laborator inregistreaza, utilizand o metoda analitica precisa, ca substanta interzisa este de origine exogena, se va considera ca proba contine o substanta interzisa si va fi raportat un rezultat analitic pozitiv.
Prezenta altor substante cu o structura chimica similara sau cu efect(e) biologic(e) similar(e), a unor marker(i) de diagnosticare sau factori de eliberare ai unui hormon listat mai sus, precum si a oricarui alt rezultat ce semnaleaza ca substanta detectata este de origine exogena, va fi considerata a reflecta utilizarea unei substante interzise si va fi raportata drept un rezultat analitic pozitiv.

S3. BETA-2-AGONISTI
Toti beta-2-agonistii, inclusiv izomerii lor optici D- si L-, sunt interzisi.
Ca exceptie, formoterolul, salbutamolul, salmeterolul si terbutalina, pot fi utilizate cand sunt administrate prin inhalare, dar necesita o scutire pentru uz terapeutic in procedura restransa(PRSUT).
In ciuda acordarii oricarei forme de scutire de uz terapeutic(SUT), in cazul in care Laboratorul a raportat o concentratie de salbutamol (liber plus glucuronat) mai mare de 1000 ng/mL, acest lucru va fi considerat drept un rezultat pozitiv, daca sportivul nu dovedeste ca rezultatul anormal a fost consecinta utilizarii terapeutice a salbutamolului inhalat.

S4. AGENTI CU ACTIVITATE ANTI-ESTROGENICA
Urmatoarele clase de substante anti-estrogenice sunt interzise:
1. Inhibitori de aromataza, incluzand, dar nelimitandu-se la: anastrozol, letrozol, aminoglutetimid, exemestan, formestan, testolactona.
2. Modulatori ai receptorilor de estrogeni selectivi (SERMs) incluzand, dar nelimitandu-se la: raloxifen, tamoxifen, toremifen.
3. Alte substante anti-estrogenice incluzand, dar nelimitandu-se la: clomifen, ciclofenil, fulvestrant.

S5. DIURETICE SI ALTI AGENTI MASCATORI
Agentii de mascare includ, dar nu se limiteaza la:
Diuretice*), epitestosteron, probenecid, inhibitori de alfa-reductaza (de exemplu, finasterid, dutasterid), substituenti de plasma (de exemplu, albumina, dextran, hidroxietil-amidon) si alte substante cu efecte biologice similare.
Diureticele*) includ:
Acetazolamid, amilorid, bumetanid, canrenon, clortalidon, acid etacrinic, furosemid, indapamid, metolazon, spironolacton, tiazide (de exemplu, bendroflumetiazida, clorotiazida, hidroclorotiazida), triamteren si alte substante cu structura chimica similara sau cu efect(e) biologic(e) similar(e) (cu exceptia drosperinonei, care nu este interzisa).
----
*) O SUT nu este valabila daca proba de urina a sportivului contine un diuretic in asociere cu o substanta interzisa la nivelul pragului de infractiune sau sub prag.

B. METODE INTERZISE

M1. CRESTEREA CAPACITATII DE TRANSFER DE OXIGEN
Sunt interzise urmatoarele:
a. Dopingul cu sange, inclusiv utilizarea de sange autolog, homolog sau heterolog sau de produse hematologice (din celule rosii) de orice origine.
b. Cresterea artificiala a absorbtiei, transportului sau eliberarii de oxigen, incluzand dar nelimitandu-se la, utilizarea de perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13) si a produselor pe baza de hemoglobina modificata (de exemplu, inlocuitorii de sange pe baza de hemoglobina, produsi de hemoglobina micro-incapsulata).

M2. MANIPULAREA CHIMICA SI FIZICA
a. Falsificarea sau incercarea de a falsifica, cu scopul de a modifica integritatea si validitatea probelor colectate in timpul controalelor doping este interzisa. Aceste practici includ, dar nu se limiteaza la cateterizare, substitutia urinei si/sau alterare.
b. Infuziile intravenoase sunt interzise, cu exceptia cazului in care reprezinta un tratament medical legitim.

M3. DOPINGUL GENETIC
Este interzisa utilizarea non-terapeutica de celule, gene, elemente genetice sau modularea expresiei genetice care au capacitatea de a creste performanta sportiva.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ SUBSTANTE SI METODE INTERZISE IN COMPETITIE │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Pe langa categoriile S1-S5 si M1-M3 definite mai sus, urmatoarele categorii sunt interzise in competitie:

SUBSTANTE INTERZISE

S6. STIMULENTE
Toate stimulentele, inclusiv ambii lor izomerii optici (D- si L-) sunt interzise, cu exceptia derivatilor de imidazol, de uz topic si a acelor stimulente incluse in Programul de monitorizare pe 2007*).
Stimulentele includ:
Adrafinil, adrenalina**), amfepramona, amifenazol, amfetamina, amfetaminil, benzfetamina, benzilpiperazina, bromantan, catina***), clobenzorex, cocaina, cropropamida, crotetamida, ciclazodona, dimetilamfetamina, efedrina****), etamivan, etilamfetamina, etilefrina, famprofazona, fenbutrazata, fencamfamina, fencamina, fenetilina, fenfluramina, fenproporex, furfenorex, heptaminol, izometeptena, levmetamfetamina, meclofenoxat, mefenorex, mefentermina, mesocarb, metamfetamina(D-), metilendioxiamfetamina, metilendioximetamfetamina, p-metilamfetamina, metilefedrina****), metilfenidat, modafinil, niketamida, norfenefrina, norfenfluramina, octopamina, ortetamina, oxilofrina, parahidroxiamfetamina, pemolina, pentetrazol, fendimetrazina, fenmetrazina, fenprometamina, fentermina,4-fenilpiracetam (carfedon), prolintan, propilhexedrina, selegilina, sibutramina, stricnina, tuaminoheptan si alte substante cu structura chimica similara sau efect(e) biologic(e) similar(e).
------
*) Urmatoarele substante incluse in Programul de monitorizare pe 2007 (bupropiona, cafeina, fenilefrina, fenilpropanolamina, pipradol, pseudoefedrina, sinefrina) nu sunt considerate substante interzise.
**) Adrenalina asociata cu agentii anestezici locali sau administrarea ei locala (de exemplu, nazala, oftalmologica) nu este interzisa.
***) Catina este interzisa, atunci cand concentratia acesteia in urina este mai mare de 5 æg/mL.
****) Atat efedrina, cat si metilefedrina sunt interzise, atunci cand concentratia lor in urina este mai mare de 10 æg/mL.

Un stimulent care nu este mentionat in mod expres in aceasta sectiune va fi considerat substanta specifica numai daca sportivul poate dovedi ca substanta poate face obiectul unei incalcari neintentionate a reglementarilor anti-doping datorita prezentei sale generale in medicamente sau este putin probabil sa fie folosit ca agent de dopaj.

S7. NARCOTICE
Urmatoarele narcotice sunt interzise:
Buprenorfina, dextromoramida, diamorfina (heroina), fentanil si derivatele lui, hidromorfona, metadona, morfina, oxicodona, oximorfona, pentazocina, petidina.

S8. CANABINOIDE
Canabinoidele (de exemplu, hasis, marijuana) sunt interzise.

S9. GLUCOCORTICOSTEROIZI
Toti glucocorticosteroizii sunt interzisi in administrarea pe cale orala, rectala, intravenoasa sau intramusculara. Utilizarea lor necesita aprobarea unei SUT.
Toate celelalte cai de administrare (injectii intrrticulare/ periarticulare/ peritendinoase/ epidurale/ intradermice si inhalare) necesita PRSUT, cu exceptia celor de mai jos.
Preparatele topice, atunci cand sunt utilizate pentru afectiuni dermatologice (inclusiv ionoforeza sau fonoforeza), otice, nazale, oftalmologice, ale cavitatii bucale, gingivale sau perianale nu sunt interzise si nu necesita nici o forma de SUT.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ SUBSTANTE INTERZISE IN ANUMITE SPORTURI │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



P1. ALCOOL
Alcoolul (etanolul) este interzis numai in timpul competitiilor, in sporturile mentionate mai jos. Detectarea acestuia se va realiza prin analiza respiratiei si/sau a sangelui. Pragul de infractiune doping(valorile hematologice) pentru fiecare federatie este mentionat in paranteza.

- Aeronautica (FAI) (0,20 g/L)
- Tir cu arcul (FITA, IPC) (0,10 g/L)
- Automobilism (FIA) (0,10 g/L)
- Bowling (CMSB, competitiile IPC) (0,10 g/L)
- Karate (WKF) (0,10 g/L)
- Pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele
care implica tirul (0,10 g/L)
- Motociclism (FIM) (0,10 g/L)
- Canotaj (UIM) (0,30 g/L)

P2. BETA-BLOCANTE
Daca nu este specificat altfel, beta-blocantele sunt interzise doar in competitie, in urmatoarele sporturi:
- Aeronautica (FAI)
- Tir cu arcul (FITA, IPC) (interzise si in afara competitiei)
- Automobilism (FIA)
- Biliard (WCBS)
- Bob (FIBT)
- Bowling (CMSB, competitii IPC)
- Bridge (FMB)
- Curling (WCF)
- Gimnastica (FIG)
- Motociclism (FIM)
- Pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele care implica tirul
- Popice (FIQ)
- Navigatie cu panze (ISAF) doar cu carma
- Tir (ISSF, IPC) (interzise si in afara competitiei)
- Schi/snowboard (FIS) in sarituri si freestile (stil liber)
- Lupte (FILA)
Beta-blocantele includ, dar nu sunt limitate la, urmatoarele:
Acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ SUBSTANTE SPECIFICE*) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



"Substantele specifice"*) sunt enumerate mai jos:
- Toti beta-2 agonistii inhalati, cu exceptia salbutamolului (liber plus glucuronida) mai mare de 1000 ng/mL si a clenbuterolului;
- Probenecid;
- Catina, cropropamida, crotetamida, efedrina, etamivan, famprofazon, heptaminol, isometeptena, levmetamfetamina, meclofenoxat, p-metilamfetamina, metilefedrina, niketamida, norfenefrina, octopamina, ortetamina, oxilofrina, fenprometamina, propilexedrina, selegilina, sibutramina, tuaminoheptan si orice alt stimulent care nu este mentionat la sectiunea S6 pentru care sportivul stabileste ca indeplineste conditiile descrise in S6;
- Canabinoidele;
- Toti glucocorticosteroizii;
- Alcoolul;
- Toate beta-blocantele.
----
*) "Lista interzisa poate cuprinde substante speciale care pot fi subiectul incalcarilor fara intentie a reglementarilor anti-doping, datorita utilizarii lor pe scara larga in produsele medicamentoase, sau a caror utilizare in scop de dopaj este mai putin probabila". O incalcare a regulamentelor anti-doping implicand astfel de substante poate avea drept rezultat reducerea sanctiunii cu conditia ca "sportivul sa poata dovedi ca utilizarea unei astfel de substante nu a fost menita sa mareasca performanta sportiva".

AGENŢIA MONDIALĂ ANTI-DOPING
LISTA INTERZISĂ - 2007
Rezumatul modificãrilor majore

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT
(ATÂT ÎN COMPETIŢIE, CÂT ŞI ÎN AFARA COMPETIŢIEI)

S1. Steroizi anabolici
- Paragrafele 4 şi 5 din aceastã secţiune au fost reformulate pentru o mai mare claritate.
S5. Diuretice
- Pentru o mai mare claritate propoziţia introductivã şi primul paragraf au fost reformulate.
M2. Manipularea chimicã şi fizicã
- Termenul "acut" a fost eliminat din paragraful cu privire la infuziile intravenoase, deoarece utilizarea legitimã a acestei metode în scopuri medicale trebuie lãsatã la aprecierea medicului,

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE ÎN COMPETIŢIE

S6. Stimulentele
- Formularea acestei secţiuni a fost modificatã pentru a defini mai clar statutul de substanţe interzise al stimulentelor. In acest sens, se menţioneazã cã: toate stimulentele (inclusiv ambii izomeri optici (D-şi L-) unde este cazul) sunt interzise cu excepţia derivaţilor de imidazol pentru uz topic şi a acelor stimulente induse în Programul de monitorizare pe 2007. Urmeazã o listã de exemple nelimitativã. Posibilitatea ca stimulentele care nu sunt incluse în aceste exemple sã poatã fi considerate în anumite cazuri substanţe specifice este ilustratã de ultimul paragraf adãugat în aceastã secţiune. Un stimulent care nu este menţionat în mod expres în aceastã secţiune va fi considerat substanţã specificã numai dacã sportivul poate dovedi cã substanţa poate face obiectul unei cãlcãri neintenţionate a reglementãrilor anti-doping datoritã prezenţei sale generale în medicamente sau este puţin probabil sã fie folosit ca agent de dopaj.
- Benzilpiperazina, deja consideratã substanţã interzisã, a fost adãugatã ca exemplu.
- Tuaminoheptan, un alfa agonist, folosit în anumite ţãri pentru tratarea congestiei nazale, a fost adãugat ca exemplu de stimulent. Aceastã substanţã este inclusã şi în lista substanţelor specifice.
- 4-fenilpiracetam, denumirea chimicã a carfedonului, a fost adãugatã pentru clarificare.
- A fost clarificat statutul de substanţã permisã a derivaţilor de imidazol.

S9. Glucocorticosteroizii
- O serie de exemple suplimentare a cãilor de administrare a glucocorticosteroizilor au fost adãugate pentru a oferi o îndrumare mai bunã în cazul solicitãrilor de SUT şi PRSUT.

SUBSTANŢE INTERZISE ÎN ANUMITE SPORTURI

P1. Alcoolul
- La solicitarea WCBS, biliardul a fost eliminat din aceastã secţiune.
- S-a clarificat cã limitele încãlcãrilor reglementãrilor anti-doping corespund valorilor hematologice.
P2. Beta Blocantele
- La cererea FIDE şahul a fost eliminat din aceastã secţiune.

SUBSTANŢE SPECIFICE

- S-a clarificat cã beta-2-agonistul salbutamol prin inhalare nu este substanţã specificã la niveluri mai mari de 1000 ng/mL în urinã.
- Stimulentul tuaminoheptan(secţiunea S6) este adãugat în lista de substanţe specifice.
- Paragraful care enumera stimulentele a fost reformulat pentru clarificare în concordanţã cu modificãrile din secţiunea S6.

AGENŢIA MONDIALĂ ANTI-DOPING

PROGRAMUL DE MONITORIZARE PENTRU 2007*)

Urmãtoarele substanţe sunt introduse în Programul de monitorizare pe 2007:
1.Stimulente: numai în competiţie: bupropion, cafeina, fenilefrina, fenilpropanolamina, pipradrol, pseudoefedrina, sinefrina.
2. Narcotice: numai în competiţie: raportul morfinã/codeinã
----
* Codul AMAD (4.5) stipuleazã: "AMAD, în colaborare cu alţi Semnatari şi guverne, va stabili un program de monitorizare referitor la substanţele care nu se aflã în Lista Interzisã, dar pe care AMAD doreşte sã le monitorizeze astfel încât sã se detecteze modalitãţile de utilizare greşitã în sport".

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016