Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5 din 11 mai 2009  pentru punerea in aplicare a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5 din 11 mai 2009 pentru punerea in aplicare a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 320 din 14 mai 2009

În temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (26) şi (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 37 lit. b) din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 5 mai 2009, prin care s-au adoptat Normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Începând cu data publicãrii prezentului ordin se pun în aplicare Normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei
de Supraveghere a Asigurãrilor,
Angela Toncescu

Bucureşti, 11 mai 2009.
Nr. 5.

ANEXĂ

NORME
privind forma şi clauzele cuprinse în contractul
de asigurare obligatorie a locuinţelor
împotriva cutremurelor, alunecãrilor
de teren sau inundaţiilor

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se aplicã pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor, denumitã în continuare asigurarea obligatorie a locuinţelor.
ART. 2
(1) În cuprinsul prezentelor norme, în aplicarea prevederilor <>Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor, termenii de mai jos au urmãtorul înţeles:
1.1. Eveniment asigurat - riscul acoperit prin poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale, denumitã în continuare PAD, care apare sau începe sã se manifeste în timpul perioadei de asigurare şi care are ca efect producerea de daune pentru care se naşte dreptul la despãgubire.
Se considerã unul şi acelaşi eveniment asigurat producerea într-un interval de 72 de ore a unuia sau mai multor riscuri acoperite de PAD în perioada de valabilitate a acesteia.
1.2. Suma asiguratã obligatoriu - limita maximã de despãgubire pe eveniment şi în agregat care poate fi acordatã de asigurãtor pentru daunele provocate construcţiei, în funcţie de tipul locuinţei, în total pe parcursul valabilitãţii PAD, indiferent de numãrul şi cuantumul daunelor produse în aceastã perioadã, ca urmare a producerii unui risc asigurat.
1.3. Daunã - prejudiciu material provocat locuinţei în urma producerii unui risc acoperit de PAD.
1.3.1. Daunã parţialã - prejudiciu material provocat locuinţei asigurate, astfel încât prin refacere, reparare, recondiţionare sau restaurare ori înlocuire a unor pãrţi componente poate fi adusã în starea în care se afla înaintea producerii sau apariţiei unui eveniment asigurat, costul aferent acestor operaţii fiind mai mic decât suma asiguratã obligatoriu prin PAD.
1.3.2. Daunã totalã - prejudiciu material provocat locuinţei asigurate, într-un asemenea grad încât refacerea, repararea, înlocuirea, recondiţionarea sau restaurarea pãrţilor componente nu mai este posibilã ori costul acestora ar fi egal cu sau mai mare decât suma asiguratã obligatoriu prin PAD.
1.4. Despãgubire cuvenitã - suma pe care Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, denumit în continuare PAID, o datoreazã beneficiarului PAD pentru daunele care au avut loc în urma producerii riscurilor asigurate.
(2) În cuprinsul prezentelor norme, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
2.1. Asigurãtor autorizat - asigurãtor asociat în PAID şi autorizat potrivit legii şi normelor emise în aplicarea acesteia sã practice asigurarea obligatorie a locuinţelor.
2.2. Administrator - persoana ori autoritatea desemnatã, în condiţiile legii, sã administreze construcţiile cu destinaţia de locuinţe aflate în proprietatea statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale.
2.3. Contractant/Asigurat - persoanã fizicã sau juridicã cu interes asigurabil asupra locuinţei care face obiectul PAD, respectiv: proprietarul, administratorul, locatorul locuinţei, împuternicitul ori reprezentantul legal al acestora, dupã caz, care la încheierea contractului obligatoriu de asigurare a locuinţei cu PAID pentru acoperirea riscurilor prevãzute la <>art. 2 lit. b) din Legea nr. 260/2008 se obligã faţã de PAID sã plãteascã prima de asigurare obligatorie.
2.4. Beneficiar PAD - persoanã fizicã sau juridicã, desemnatã de proprietar şi menţionatã în PAD, îndreptãţitã sã primeascã despãgubirea pentru pagubele provocate locuinţei asigurate în urma producerii unui risc acoperit, conform <>art. 18 alin. (2) din Legea nr. 260/2008 .

CAP. II
Clasificarea locuinţelor

ART. 3
(1) Se considerã locuinţe construcţiile destinate locuirii permanente sau temporare, care sunt alcãtuite din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotãrile şi utilitãţile necesare care fac corp comun cu construcţia cu destinaţia de locuinţã, având structura şi pereţii din elemente precizate în <>Legea nr. 260/2008 . Tipurile de locuinţe pentru care se încheie asigurãri obligatorii sunt urmãtoarele:
- tip A - construcţia cu structura de rezistenţã din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatrã, cãrãmidã arsã ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic;
- tip B - construcţia cu pereţi exteriori din cãrãmidã nearsã sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
(2) În situaţia în care o locuinţã este compusã din mai multe corpuri de clãdire, construite din materiale diferite, la perioade diferite sau în acelaşi timp, tipul locuinţei se stabileşte în funcţie de materialele din care au fost executate structura de rezistenţã şi pereţii exteriori pentru partea de construcţie care are cea mai mare suprafaţã construitã.
ART. 4
La încheierea contractului de asigurare, tipul de locuinţã, prevãzut la <>art. 2 lit. c) din Legea nr. 260/2008 , se stabileşte în baza declaraţiei contractantului/asiguratului, cu semnãtura acestuia la rubrica "tipul locuinţei şi suma asiguratã" din PAD.

CAP. III
Obiectul asigurãrii obligatorii a locuinţelor

ART. 5
Obiectul contractului de asigurare îl reprezintã construcţiile cu destinaţia de locuinţã, în sensul art. 3 alin. (1) din prezentele norme, situate pe teritoriul României.
ART. 6
Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţã între PAID şi persoanele prevãzute la art. 3 alin. (2), (3), (4) şi <>art. 7 alin. (1) din Legea nr. 260/2008 , prin mijlocirea asigurãtorilor autorizaţi acţionari la PAID.
ART. 7
(1) Proprietarii de locuinţe care au încheiate contracte de asigurare facultativã privind riscurile prevãzute de <>Legea nr. 260/2008 au obligaţia de a încheia contractele de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirãrii contractelor de asigurare facultativã, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii.
(2) Contractele de asigurare facultativã a locuinţelor se vor încheia numai pentru sume asigurate care le depãşesc pe cele asigurate obligatoriu şi/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor.
(3) În cazul existenţei pentru aceeaşi locuinţã a asigurãrii obligatorii şi facultative, despãgubirea se va plãti mai întâi din asigurarea obligatorie, pânã la concurenţa sumei asigurate obligatoriu.
(4) Fiecare asigurãtor care a încheiat asigurãri facultative va fi obligat la platã, pentru restul de sumã, proporţional cu suma asiguratã din poliţa facultativã şi pânã la concurenţa acesteia, fãrã ca asiguratul sã poatã încasa o despãgubire mai mare decât prejudiciul efectiv, consecinţa directã a riscului.
ART. 8
(1) În cazul construcţiilor aflate în coproprietate se încheie câte un contract pentru fiecare locuinţã deţinutã în proprietate/folosinţã, care acoperã şi cota-parte din coproprietatea indivizã care revine fiecãruia pentru pãrţile care prin natura lor sunt destinate folosirii în comun de cãtre toţi proprietarii construcţiei, respectiv dependinţele, dotãrile şi utilitãţile aferente locuirii.
(2) În acest caz prima de asigurare se va plãti pe fiecare locuinţã în parte. Modul de repartizare la asiguraţii/beneficiarii asigurãrii a sumelor plãtite de PAID cu titlu de despãgubire în cazul producerii riscului asigurat se stabileşte prin Normele privind constatarea, evaluarea şi lichidarea daunelor la asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor.
ART. 9
(1) Pentru condominiile în care sunt cel puţin 4 apartamente se încheie câte un contract pentru fiecare parte a construcţiei cu destinaţia de locuinţã deţinutã în proprietate exclusivã, care cuprinde şi dependinţele, dotãrile şi utilitãţile deţinute în proprietate comunã. În acest caz valoarea sumei asigurate obligatoriu, precum şi a primelor de asigurare se constituie din totalul sumelor care sunt datorate pentru fiecare locuinţã în parte. În situaţia în care o persoanã este proprietara unui numãr mai mare de locuinţe, prima de asigurare va fi reprezentatã în raport cu cota-parte care revine persoanei respective, valoarea sumei asigurate obligatoriu fiind calculatã ca mai sus.
(2) Modul de repartizare la beneficiarii coproprietari a sumelor cu titlu de despãgubire, în cazul producerii riscului asigurat, se stabileşte prin Normele privind constatarea, evaluarea şi lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor.

CAP. IV
Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale - PAD

ART. 10
(1) PAD cuprinde urmãtoarele:
a) informaţii furnizate de contractant/asigurat referitoare la:
- identificarea asiguratului, contractantului şi a beneficiarului asigurãrii: numele şi prenumele/denumirea, adresa completã a locuinţei, CNP/CUI, telefon;
- identificarea obiectului asigurãrii: tipul locuinţei, potrivit clasificãrii prevãzute la art. 3 alin. (1) din prezentele norme, şi semnãtura pentru confirmarea datelor furnizate privind tipul locuinţei;
b) riscurile acoperite prin contract;
c) suma asiguratã obligatoriu pentru tipul de locuinţã asigurat;
d) prima de asigurare obligatorie aferentã sumei asigurate;
e) data emiterii poliţei şi perioada de valabilitate a acesteia;
f) datele de identificare ale PAID;
g) denumirea asigurãtorului autorizat care a eliberat PAD în numele şi contul PAID;
h) semnãturile pãrţilor contractante;
i) denumirea actelor normative care prevãd drepturile şi obligaţiile pãrţilor contractante.
(2) Pe versoul poliţei se vor înscrie în mod obligatoriu datele de identificare ale asigurãtorului autorizat care a emis PAD.
(3) PAD este prevãzutã în anexa la prezentele norme.
ART. 11
(1) În baza primei de asigurare plãtite integral, aferentã tipului de locuinţã care face obiectul asigurãrii, asigurãtorul elibereazã contractantului, în numele şi contul PAID, o PAD pentru fiecare locuinţã aflatã în proprietate, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale se tipãreşte de cãtre PAID, având serie, numãr şi elemente de siguranţã prestabilite.
(3) Asigurãtorul care a eliberat PAD acordã la producerea riscului asigurat, în perioada de valabilitate a asigurãrii, despãgubiri beneficiarului în numele şi în contul PAID.

CAP. V
Prima de asigurare

ART. 12
(1) Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecãri de teren ori inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţã se încheie în baza primei de asigurare, pentru fiecare an calendaristic, pânã la momentul la care construcţia îşi pierde destinaţia de locuinţã, data începerii şi data încheierii valabilitãţii contractului fiind precizate în PAD.
(2) Prima de asigurare se plãteşte integral şi anticipat cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea valabilitãţii PAD, astfel:
a) 20 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţã de tip A;
b) 10 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţã de tip B.
ART. 13
Prima de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor se plãteşte în lei asigurãtorului care elibereazã PAD, de cãtre contractantul/asiguratul poliţei, la cursul Bãncii Naţionale a României valabil la data efectuãrii plãţii în numerar sau prin virament în contul asigurãtorului.
ART. 14
(1) Asigurãtorul care încheie contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor, în numele şi contul PAID, transferã în contul PAID, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data eliberãrii PAD, suma încasatã cu titlu de primã de asigurare, din care reţine în contul sãu un comision de 10% din valoarea acesteia.
(2) Cota reprezentând comisionul la care are dreptul asigurãtorul care a încheiat contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor poate fi modificatã anual prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 15
(1) Sumele datorate PAID reprezentând prime de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor vor fi evidenţiate în contabilitatea asigurãtorului autorizat în contul 4622 "Creditori diverşi pentru asigurãri generale" analitic distinct.
(2) Asigurãtorul autorizat care a încheiat contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor înregistreazã comisionul cuvenit în evidenţele contabile ale acestuia, în creditul contului 70528 "Venituri din servicii prestate privind asigurãrile generale - alte venituri din servicii prestate analitic distinct - asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor".

CAP. VI
Perioada de valabilitate a PAD

ART. 16
(1) Perioada de valabilitate a PAD, denumitã şi perioada de asigurare, este intervalul de timp în care PAID preia rãspunderea pentru consecinţele producerii unui eveniment asigurat.
(2) Perioada de asigurare obligatorie a locuinţelor este de un an calendaristic.
ART. 17
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a PAD pentru locuinţã, contractantul/asiguratul are obligaţia de a încheia un alt contract de asigurare obligatorie a locuinţei, în condiţiile prevãzute de prezentele norme.
ART. 18
(1) Rãspunderea PAID începe dupã 24 de ore de la expirarea zilei în care s-a plãtit prima de asigurare, dar nu mai devreme de data la care produce efecte actul care dã persoanei fizice sau juridice dreptul legal de proprietate/folosinţã.
(2) În cazul schimbãrii proprietarului/administratorului/locatorului construcţiei cu destinaţia de locuinţã, rãspunderea PAID curge pânã la data expirãrii valabilitãţii PAD pentru locuinţa care face obiectul contractului.
ART. 19
Rãspunderea PAID înceteazã la ora 24,00 a zilei de 31 decembrie a fiecãrui an de asigurare.
ART. 20
Valabilitatea PAD poate înceta înainte de expirarea perioadei de asigurare în cazul în care construcţia asiguratã îşi pierde integral destinaţia de locuinţã sau bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie. Pierderea acestei destinaţii nu obligã asigurãtorul care a emis PAD la rambursarea sumei corespunzãtoare valorii primei obligatorii.

CAP. VII
Riscuri acoperite

ART. 21
(1) Riscurile care sunt preluate în asigurare de PAID pentru locuinţa asiguratã, inclusiv pentru elementele de construcţie şi dependinţele, dotãrile şi utilitãţile construcţiei sunt: cutremurele de pãmânt, alunecãrile de teren şi inundaţiile, ca fenomene naturale.
(2) Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor acoperã şi daunele directe provocate construcţiilor cu destinaţia de locuinţe, consecinţa indirectã a producerii evenimentelor menţionate la alin. (1), cum ar fi incendiul, explozia ca urmare a producerii unui cutremur ori alunecãri de teren sau alte asemenea cazuri.
ART. 22
(1) În cazul producerii unui risc asigurat se acordã despãgubiri pentru pagubele provocate construcţiei cu destinaţia de locuinţã, pentru elementele construcţiei, precum şi pentru dependinţele, dotãrile şi utilitãţile aferente locuirii, numai dacã acestea fac corp comun cu construcţia destinatã locuirii, astfel:
1. pentru pagubele efectiv produse prin acţiunea mişcãrii seismice asupra locuinţei;
2. pentru pagubele efectiv produse prin alunecãri de teren;
3. pentru pagubele provocate de precipitaţii atmosferice ori topirea bruscã a zãpezii sau revãrsãri de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundaţii;
4. pentru pagubele produse construcţiilor, în urma pãtrunderii şi infiltrãrii apei, provenite în cazul acoperirii pe scurta duratã a terenului cu un strat de apã, provenit din:
- revãrsarea unui curs de apã, a unui lac sau a mãrii ori din formarea sau revãrsarea torentelor, şuvoaielor sau puhoaielor din orice cauzã, inclusiv ruperea digurilor;
- acumularea apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente sau topirea zãpezii, în zone joase, lipsite de posibilitãţi de scurgere sau cu posibilitãţi reduse de evacuare a apelor;
5. pentru pagubele produse construcţiilor de apele provenite din una dintre cauzele prevãzute la pct. 3 şi 4, precum şi de apele subterane care ies la suprafaţa terenului, chiar dacã stratul de apã care acoperã terenul atinge (în exterior) numai parţial construcţia cu destinaţia de locuinţã şi pãtrunde şi se infiltreazã prin pereţi sau prin pardosealã în interiorul acesteia;
6. pentru pagubele efectiv produse prin acţiunea cutremurelor de pãmânt ori a inundaţiilor asupra construcţiei, care provoacã alunecãri ale terenului care susţine construcţia;
7. pentru pagubele indirecte provocate locuinţei, consecinţa directã a producerii evenimentului asigurat, dacã daunele sunt confirmate de autoritãţile competente.
(2) În sensul prezentelor norme, dependinţele, dotãrile şi utilitãţile aferente locuirii au înţelesurile prevãzute în <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VIII
Riscuri excluse

ART. 23
(1) Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor de pãmânt, a alunecãrilor de teren ori a inundaţiilor nu acoperã daunele provocate:
1.1. de inundaţii produse în timpul formãrii unor lacuri de acumulare sau în timpul schimbãrii artificiale a cursurilor de apã; prin timpul formãrii lacului de acumulare se înţelege umplerea cu apã a lacului de acumulare pânã la nivelul deversorului;
1.2. în cazurile de ameninţare bruscã de prãbuşire sau alunecare de teren, precum şi în cazul imposibilitãţii folosirii chiar prin repararea sau consolidarea clãdirilor, dacã aceste fenomene au fost prilejuite, înlesnite sau agravate de sãpãturi ori lucrãri edilitare de orice fel, lucrãri de prospecţiuni, explorãri sau exploatãri miniere sau petroliere, la suprafaţã sau în profunzime, indiferent de timpul trecut de la terminarea sau abandonarea lor;
1.3. de tasarea (lãsarea) terenului de fundaţie fie sub sarcina construcţiei, fie datoritã altor cauze;
1.4. de formarea de crãpãturi în terenul de fundaţie sau în terenul din preajma clãdirii, datoritã variaţiei de volum a terenului, ca urmare a contracţiei/dilatãrii produse de îngheţ/dezgheţ;
1.5. terenului care împrejmuieşte locuinţa şi care nu este asociat noţiunii de locuinţã şi nu face obiectul asigurãrii;
1.6. la anexele care fac ori nu fac corp comun cu construcţia cu destinaţia de locuinţã asiguratã (garaje, magazii, şopron, grajd, garaj, jardiniere, pergola, împrejmuiri etc.), precum şi instalaţii şi amenajãri speciale (piscine, saune, rampe auto etc.);
1.7. la bunurile de orice fel, altele decât construcţia cu destinaţia de locuinţã (bunuri sau obiecte necesare locuirii, hârtii de valoare etc.).
(2) PAID nu acordã despãgubiri pentru:
2.1. locuinţe construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului;
2.2. construcţii cu destinaţia de locuinţe produse sau agravate, pentru partea de daunã care s-a mãrit, datoritã nerespectãrii de cãtre asigurat a prevederilor legale (privitoare la autorizarea, construirea/producţia, exploatarea) în legãturã cu obiectul asigurat, dupã data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 260/2008 ;
2.3. prãbuşirea clãdirilor exclusiv ca urmare a defectelor de construcţie, chiar dacã are legãturã cu producerea unui risc asigurat;
2.4. cheltuielile de cazare provizorie pânã la refacerea locuinţei care face obiectul asigurãrii PAD şi care a fost avariatã în urma producerii unui risc acoperit.
ART. 24
PAID este îndreptãţit sã nu acorde despãgubiri dacã:
1. asiguratul/contractantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile decurgând din contract;
2. în declaraţiile contractantului/beneficiarului sau ale reprezentanţilor acestuia, care au stat la baza încheierii contractului de asigurare sau care sunt fãcute cu ocazia cererii de despãgubire ori cu oricare alt prilej, se constatã neadevãruri, falsuri, aspecte frauduloase, exagerãri sau omisiuni care conduc la inducerea în eroare a PAID ori asigurãtorului care a eliberat PAD;
3. beneficiarul nu prezintã dovezi suficiente pentru justificarea dreptului sãu la plata despãgubirii, potrivit prevederilor <>art. 18 alin. (2) din Legea nr. 260/2008 ;
4. pagubele au fost favorizate sau agravate din culpã, pentru partea de daunã care s-a mãrit cu intenţie de cãtre asigurat/beneficiar ori de persoanele care locuiesc împreunã cu asiguratul/beneficiarul la locuinţa asiguratã, de prepuşii asiguratului/beneficiarului, de persoanele autorizate sã reprezinte beneficiarul pentru obţinerea de despãgubiri ori de contractantul asigurãrii.
ART. 25
(1) Se considerã culpã în producerea/mãrirea pagubei numai urmãtoarele cazuri:
a) agravarea intenţionatã a efectelor unui eveniment asigurat în scopul distrugerii clãdirii, dacã aceste fapte rezultã din actele încheiate de organele în drept (poliţia, pompierii, instanţele judecãtoreşti etc);
b) construirea de clãdiri în zone periclitate de inundaţii, prãbuşiri şi alunecãri de teren, dacã organele în drept au interzis prin acte publicate sau au comunicat în scris asiguratului (înainte de construire) interdicţia de a se construi în acea zonã, iar pagubele au fost produse de inundaţie, prãbuşire sau alunecare de teren.
(2) Beneficiarii asigurãrii şi asiguraţii care, dupã data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 260/2008 , vor proceda la construirea, lãrgirea sau modificarea locuinţelor fãrã autorizaţie de construire, emisã în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţã a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despãgubiţi în baza asigurãrii obligatorii, în cazul producerii riscului asigurat.
(3) Persoanele fizice sau juridice care nu îşi asigurã locuinţele aflate în proprietate, în condiţiile <>Legii nr. 260/2008 , nu beneficiazã, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit legii, de niciun fel de despãgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.

CAP. IX
Suma asiguratã

ART. 26
(1) Suma asiguratã reprezintã limita maximã de rãspundere asumatã de PAID pentru subscrierea riscurilor prevãzute la <>art. 2 lit. b) din Legea nr. 260/2008 pentru fiecare tip de locuinţã asiguratã, indiferent de numãrul de evenimente asigurate produse pe parcursul valabilitãţii contractului şi care este precizatã în PAD.
(2) Dupã fiecare daunã, suma asiguratã se micşoreazã pentru restul perioadei de asigurare, cu începere de la data producerii oricãrui eveniment asigurat, cu suma plãtitã drept despãgubire, asigurarea continuând cu suma asiguratã rãmasã.
(3) Dacã prin plata despãgubirii pentru unul sau mai multe evenimente asigurate se atinge limita maximã de despãgubire, respectiv suma asiguratã pentru locuinţele de tip A sau B, proprietarul este obligat sã încheie o nouã asigurare obligatorie, dar numai dupã efectuarea tuturor reparaţiilor care sã satisfacã cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
ART. 27
(1) Suma asiguratã pentru locuinţele de tip A reprezintã echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro, potrivit cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei.
(2) Pentru locuinţele de tip B, suma asiguratã reprezintã echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, potrivit cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei.

CAP. X
Despãgubirea

ART. 28
(1) Despãgubirile se acordã pentru pagubele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţe ca urmare a producerii unuia ori a mai multor riscuri asigurate prin PAD.
(2) Stabilirea producerii unui eveniment asigurat, precizat prin PAD ca risc acoperit, se face pe baza actelor emise de instituţiile abilitate sã constate potrivit legii starea de dezastru natural (cutremure de pãmânt, alunecãri de teren sau inundaţii, ca fenomene naturale), respectiv autoritãţile naţionale de seismologie, geologie, meteorologie şi/sau hidrologie, dupã caz.
ART. 29
În cazul existenţei mai multor PAD încheiate pentru aceeaşi locuinţã prin intermediul asigurãtorilor autorizaţi şi valabile la data producerii dezastrului natural, beneficiarul PAD nu poate încasa o despãgubire mai mare decât prejudiciul efectiv, consecinţã directã a riscului; în aceastã situaţie, va fi valabilã cea dintâi PAD încheiatã, celelalte PAD anulându-se, cu restituirea primelor de asigurare de cãtre PAID.
ART. 30
(1) În urma producerii unor daune totale ori parţiale la locuinţa asiguratã, beneficiarul ori împuternicitul acestuia vor formula, în scris, cererea de despãgubire cãtre asigurãtorul care a eliberat PAD în numele şi în contul PAID.
(2) În cazul persoanelor care beneficiazã de subvenţionarea primei de asigurare, cererea de despãgubire se adreseazã direct PAID.
(3) Formularea în scris a cererii de despãgubire şi stabilirea producerii unui eveniment asigurat prin PAD, rezultatã din actele emise de instituţiile abilitate sã constate, potrivit legii, starea de dezastru natural pentru o zonã delimitatã, reprezintã avizare de daunã şi obligã asigurãtorul care a eliberat PAD sã deschidã dosarul de daunã şi sã iniţieze procedura de regularizare a pagubelor.
ART. 31
Orice notificare, comunicare, avizare sau înştiinţare în legãturã cu PAD se considerã efectuatã dacã va fi transmisã în scris, prin unul dintre urmãtoarele mijloace: suport hârtie, formã electronicã, fax etc. sau prin înmânare directã, sub semnãturã.

CAP. XI
Obligaţiile proprietarului unei construcţii cu destinaţie de locuinţã

ART. 32
(1) Proprietarul/Administratorul/Locatorul unei construcţii cu destinaţia de locuinţã are obligaţia sã încheie câte un contract de asigurare obligatorie a locuinţelor pentru fiecare locuinţã deţinutã în proprietate/administrare/locaţiune şi sã menţinã valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare.
(2) Persoana fizicã sau juridicã ce devine proprietar/administrator/locator al unei locuinţe neasigurate pentru riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie a locuinţelor este obligatã sã contracteze o PAD pentru acea locuinţã, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data la care dobândeşte aceastã calitate în mod legal, respectiv de la data autentificãrii titlului de proprietate ori de la data desemnãrii ca administrator.
(3) În cazul schimbãrii proprietarului/administratorului/locatorului locuinţei, persoana care înstrãineazã o locuinţã asiguratã este obligatã, odatã cu autentificarea actului de înstrãinare, sã înmâneze PAD persoanei care devine proprietarã a acesteia, aceastã operaţiune fiind consemnatã obligatoriu în actul de înstrãinare. Noul proprietar are obligaţia de a înştiinţa în scris despre acest fapt în termen de 5 zile lucrãtoare asigurãtorul care a eliberat PAD pentru locuinţa respectivã şi de a prezenta o copie a documentului doveditor.
(4) PAD emisã pe numele asiguratului iniţial rãmâne valabilã pânã la expirarea acesteia, asigurãtorul eliberând suplimentar un act adiţional la PAD cu numele noului proprietar al locuinţei care face obiectul contractului. Actul adiţional face parte integrantã din PAD, fapt ce trebuie menţionat în scris pe poliţã, sub semnãtura şi ştampila asigurãtorului autorizat care a eliberat poliţa.
ART. 33
(1) Înaintea intrãrii în vigoare şi în timpul derulãrii asigurãrii obligatorii a locuinţei asiguratul are urmãtoarele obligaţii:
1.1. sã întreţinã locuinţa asiguratã în bune condiţii şi în conformitate cu dispoziţiile legale în materie şi cu recomandãrile autoritãţilor, constructorului sau, dupã caz, producãtorului, în scopul prevenirii producerii ori apariţiei oricãrui eveniment asigurat;
1.2. sã rãspundã în scris la solicitãrile PAID, prin intermediul asigurãtorului care a eliberat PAD, cu privire la împrejurãrile referitoare la risc pe care le cunoaşte şi sã se conformeze recomandãrilor fãcute de PAID, prin intermediul asigurãtorului care a eliberat PAD privind mãsurile de prevenire a daunelor;
1.3. sã comunice de îndatã cãtre PAID ori asigurãtorului care a eliberat PAD dispariţia interesului asigurabil în cazul încetãrii destinaţiei de locuinţã asupra obiectului asigurat etc.
(2) În cazul producerii oricãrui eveniment asigurat, asiguratul are urmãtoarele obligaţii:
2.1. sã înştiinţeze de îndatã producerea evenimentului asigurat, dupã caz, la unitãţile de pompieri, poliţie, primãria localitãţii sau la alte organe abilitate prin lege, cele mai apropiate de locul producerii acestuia, cerând întocmirea de acte cu privire la cauzele şi împrejurãrile producerii sau apariţiei evenimentului, la daunele provocate, precum şi la precizarea vinovaţilor de eventuala mãrire a pagubei;
2.2. sã înştiinţeze în scris PAID ori asigurãtorul care a eliberat PAD, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 60 de zile de la momentul în care s-a produs riscul asigurat, precizând seria, numãrul şi data emiterii poliţei, despre producerea evenimentului, daunele suferite şi mãrimea probabilã a daunei;
2.3. sã punã de îndatã la dispoziţia PAID ori a asigurãtorului care a eliberat PAD toate actele încheiate de organele abilitate, documentele şi evidenţele necesare, precum şi orice alte detalii, probe şi dovezi de care dispune, referitoare la cauza şi cuantumul daunelor suferite care au relevanţã pentru stabilirea dreptului la despãgubire şi a despãgubirii cuvenite sau care sunt solicitate de PAID ori de asigurãtorul care a eliberat PAD;
2.4. sã facã dovada dreptului de proprietate/administrare asupra locuinţei, potrivit prevederilor <>art. 18 alin. (2) din Legea nr. 260/2008 .

CAP. XII
Dispoziţii finale

ART. 34
Persoanele care obţin sau încearcã prin orice mijloace sã obţinã pe nedrept despãgubiri din asigurare sau cei care înlesnesc asemenea fapte se pedepsesc potrivit legii penale ori de câte ori fapta întruneşte elementele unei infracţiuni, iar despãgubirile necuvenit obţinute se recupereazã de la acestea.

ANEXĂ
-----
la norme
--------

Poliţã de asigurare împotriva dezastrelor naturale

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formularul se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 14 mai 2009, la pagina 15 (a se vedea imaginea asociatã).

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016