Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.888 din 10 octombrie 2018  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind mecanismul de acordare şi derulare a împrumuturilor acordate unităţilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituţiilor publice, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi al ministrului finanţelor publice nr. 4.597/1.698/2018     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 5.888 din 10 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind mecanismul de acordare şi derulare a împrumuturilor acordate unităţilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituţiilor publice, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi al ministrului finanţelor publice nr. 4.597/1.698/2018

EMITENT: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 889 din 22 octombrie 2018
    În temeiul prevederilor art. 12 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 51/2018 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ale art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 1 alin. (13) şi (16) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 187/2018, cu modificările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi ministrul finanţelor publice emit următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice privind mecanismul de acordare şi derulare a împrumuturilor acordate unităţilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituţiilor publice, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi al ministrului finanţelor publice nr. 4.597/1.698/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 370 din 27 aprilie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Tragerea împrumutului contractat se efectuează de unităţile administrativ-teritoriale conform art. 1 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018, aprobată cu modificări prin Legea nr. 187/2018, cu modificările ulterioare, la nivelul sumei aprobate prin hotărâre de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale cu tragere în anul 2019 şi în anul 2020, după caz, numai dacă la data solicitării tragerilor nu înregistrează plăţi restante.
    (2) Unităţile administrativ-teritoriale transmit Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în anul 2019 şi în anul 2020, după caz, câte o cerere de tragere întocmită la nivelul sumelor autorizate în hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, pentru fiecare tragere. Cererile de tragere sunt semnate de către ordonatorul principal de credite şi sunt întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 9."

    2. După articolul 6 se introduc două noi articole, articolele 6^1 şi 6^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 6^1
    (1) În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii pentru tragerea împrumutului contractat la registratura Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice se întocmeşte actul adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 10. Actul adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut se transmite, în format electronic, unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea semnării, pe adresele de e-mail ale persoanelor de contact menţionate în convenţia de împrumut. Scadenţarul de plată se transmite ulterior, acesta se elaborează în funcţie de data creditării contului de împrumut al unităţilor administrativ-teritoriale cu suma integrală stabilită pentru tragere şi aprobată în hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Totodată, actul adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut se transmite spre ştiinţă, prin e-mail, şi direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/administraţiilor judeţene ale finanţelor publice.
    (2) Unităţile administrativ-teritoriale, în termen de maximum 4 zile lucrătoare de la primirea actului adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut, au obligaţia să tipărească documentul în două exemplare, să îl semneze/ştampileze şi să îl retransmită scanat, în format electronic, la adresa de e-mail mf.trezorerie@mfinante.gov.ro. Totodată, în cadrul aceluiaşi termen de 4 zile lucrătoare, unităţile administrativ-teritoriale depun cele două exemplare originale ale actului adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut, ştampilate şi semnate de ordonatorul principal de credite, la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, după caz.
    (3) În ziua următoare primirii celor două exemplare originale ale actului adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut de la unităţile administrativ-teritoriale, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice le retransmit prin poştă, cu adresă de înaintare, Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
    (4) Pentru operativitate, Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, după primirea în format electronic de la unităţile administrativ-teritoriale a exemplarului scanat al actului adiţional la convenţia de împrumut, semnat şi ştampilat, începe demersurile necesare în vederea semnării.
    (5) În termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data semnării actului adiţional la convenţia de împrumut de către ambele părţi, Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică, dispune virarea sumei solicitate în cererea de tragere în contul aferent subdiviziunii bugetare corespunzătoare din bugetul împrumuturilor interne, indicat de unităţile administrativ-teritoriale beneficiare şi înscris în convenţia de împrumut.
    (6) Un exemplar original al actului adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut semnat de ambele părţi însoţit de scadenţarul de plată se transmite, prin poştă cu adresă de înaintare, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice/administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi retransmis, în ziua primirii, unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare. Scadenţarul de plată se întocmeşte în funcţie de data creditării conturilor indicate de unităţile administrativ-teritoriale cu sumele trase acordate cu titlu de împrumut.
    (7) După primirea actului adiţional pentru tragere la convenţia de împrumut semnată de ambele părţi, unitatea administrativ-teritorială aprobă sau rectifică, după caz, bugetul împrumuturilor interne. Bugetele aprobate sau rectificate, după caz, se depun la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care îşi au conturile deschise.
    ART. 6^2
    În situaţia în care unitatea administrativ-teritorială are împrumutul autorizat prin hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale cu tragere şi în anul 2020, cu valoarea celei de-a doua trageri din împrumut se majorează suma înscrisă în actul adiţional prevăzut la art. 6^1. Corespunzător se întocmeşte act adiţional la convenţia de împrumut, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 12, la care se ataşează scadenţarul cu datele de plată a ratelor şi dobânzilor aferente."

    3. După articolul 10 se introduce un articol nou, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^1
    (1) Restituirea sumelor neutilizate sau rambursarea parţială/integrală a împrumutului se poate efectua numai după tragerea integrală a împrumutului autorizat prin hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor.
    (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) aduce după sine restituirea sumelor în contul din care au fost plătite."

    4. Anexa nr. 9 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    5. Anexa nr. 10 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    6. Articolul 12  se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice."

    7. După anexa nr. 11 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 12, al cărei cuprins este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin.


    ART. II
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
                    Paul Stănescu
                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici

    ANEXA 1

    (Anexa nr. 9 la normele metodologice)
 (a se vedea imaginea asociată)
    ^1) Se înscrie denumirea judeţului.
    ^2) Se înscrie categoria unităţii administrativ-teritoriale solicitante.
    ^3) Se înscrie denumirea unităţii administrativ-teritoriale solicitante.
    ^4) Se înscriu prenumele şi numele reprezentatului legal.
    ^5) Se înscrie codul de înregistrare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale.
     *) Valoarea tragerii autorizate prin hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
    **) Valoarea împrumutului autorizat prin hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 10 la normele metodologice)
    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    Nr. ........../..............
    ....................................................................
    (unitatea administrativ-teritorială, judeţul)
                   Nr. ........../..............
    ACT ADIŢIONAL Nr. ....
    la Convenţia de împrumut nr. ....../......./.......
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 187/2018, cu modificările ulterioare, şi al art. 2 alin. (2) din Convenţia de împrumut nr. ..../....../......, între Ministerul Finanţelor Publice, cu sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Libertăţii nr. 16, sectorul 5, cod fiscal nr. .............., reprezentat legal prin ..................., în calitate de ................., şi .............................., cu sediul în ..................,
                                                                            (unitatea administrativ-teritorială)
    str. ...................... nr. ...., cod fiscal nr. .................., reprezentată legal prin ......................., în calitate de ordonator principal de credite, se încheie prezentul act adiţional.
    ART. 1
    În baza Cererii nr. ..... pentru tragerea împrumutului formulate de ...................., suma de ...................... lei se virează de către Ministerul Finanţelor Publice în contul de împrumut, ......................... „..................“, cod IBAN RO ...................., deschis pe numele .................................,
                                                       (unitatea administrativ-teritorială)
    la unitatea Trezoreriei Statului .................................., codificat cu codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale.

    ART. 2
    Pentru tragerea în valoare de ........ datele de plată a ratei scadente şi a dobânzilor aferente sunt cuprinse în scadenţarul anexat. Dacă data scadenţei este o zi nelucrătoare, plata se efectuează în ziua lucrătoare imediat următoare.

    ART. 3
    Suma prevăzută la art. 2 se modifică numai în situaţia în care împrumutul este autorizat prin hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale cu tragere şi în anul 2020.

    ART. 4
    Celelalte articole din convenţia de împrumut rămân neschimbate.

    ART. 5
    Prezentul act adiţional s-a încheiat în 2 (două) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte semnatară.
    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    Numele şi prenumele
    ..................................................................
    Funcţia
    ..................................................................
    Semnăturile autorizate şi ştampila
    ...................................................
    (unitatea administrativ-teritorială)
    Numele şi prenumele
    ..................................................................
    Funcţia
    ………........................…………….
    Semnăturile autorizate şi ştampila


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 12 la normele metodologice)
    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    Nr. ........../..............
    ....................................................................
    (unitatea administrativ-teritorială, judeţul)
                   Nr. ........../..............
    ACT ADIŢIONAL Nr. ..........
    la Convenţia de împrumut nr. ....../......./.......
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 187/2018, cu modificările ulterioare, între Ministerul Finanţelor Publice, cu sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Libertăţii nr. 16, sectorul 5, cod fiscal nr. ............., reprezentat legal prin ...................., în calitate de ................ şi ..........................................,
                                                                                                                                                  (unitatea administrativ-teritorială)
    cu sediul în ..............................., str. ............................ nr. ...., cod fiscal nr. .................., reprezentată legal prin .................., în calitate de ordonator principal de credite,
    se încheie prezentul act adiţional.
    ART. 1
    În baza Cererii pentru tragerea împrumutului nr. ..... formulate de ......................., suma de ............. lei se virează de către Ministerul Finanţelor Publice în contul de împrumut, .......... „..................“, cod IBAN RO ................, deschis pe numele ...................................,
                                                                                                                                       (unitatea administrativ-teritorială)
    la unitatea Trezoreriei Statului .................................., codificat cu codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale.

    ART. 2
    Valoarea împrumutului devine egală cu valoarea integrală autorizată pentru perioada 2019-2020, iar de la data creditării contului prevăzut la art. 1 cu suma trasă soldul împrumutului se majorează şi scadenţarul se reface corespunzător.

    ART. 3
    Scadenţarul prevăzut la art. 2 din Actul adiţional nr. ......... la convenţia de împrumut se reface având în vedere prevederile art. 2.

    ART. 4
    Celelalte articole din convenţia de împrumut rămân neschimbate.

    ART. 5
    Prezentul act adiţional s-a încheiat în 2 (două) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte semnatară.
    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    Numele şi prenumele
    ..................................................................
    Funcţia
    ..................................................................
    Semnăturile autorizate şi ştampila
    ...................................................
    (unitatea administrativ-teritorială)
    Numele şi prenumele
    ..................................................................
    Funcţia
    ………........................…………….
    Semnăturile autorizate şi ştampila

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016