Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.526 din 31 octombrie 2006  pentru modificarea şi completarea ordinelor ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.002/2006 şi nr. 5.003/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 5.526 din 31 octombrie 2006 pentru modificarea şi completarea ordinelor ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.002/2006 şi nr. 5.003/2006

EMITENT: Ministerul Educaţiei şi Cercetării
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 983 din 8 decembrie 2006
    Având în vedere prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere Nota Direcţiei juridic şi control nr. 2.415/DJC din 31 octombrie 2006,
    ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.
    ART. I
    La articolul 30 alineatul (1) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.002/2006 privind aprobarea calendarului şi a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 şi 748 bis din 1 septembrie 2006, proba F, la fiecare profil şi filieră, cu excepţia profilului educaţie fizică şi sport din cadrul filierei vocaţionale, va avea următorul cuprins:
    "proba F - o probă, la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decât cele susţinute anterior probă scrisă/probă practică".

    ART. II
    Lista disciplinelor la care se susţine examenul de bacalaureat 2007 pentru probele D, E şi F, prevăzută în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.003/2006 privind disciplinele şi programele pentru examenul de bacalaureat - 2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 şi 748 bis din 1 septembrie 2006, se modifică şi se completează pentru proba F cu disciplina "Educaţie fizică şi sport" - probă practică, cu excepţia profilului educaţie fizică şi sport din cadrul filierei vocaţionale.

    ART. III
    Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.003/2006 cuprinzând programele pentru disciplinele examenului de bacalaureat din sesiunile anului 2007 se completează cu programa pentru disciplina "Educaţie fizică şi sport", prezentată în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. IV
    Direcţia generală învăţământ preuniversitar, Direcţia generală învăţământ în limbile minorităţilor, Serviciul naţional de evaluare şi examinare, inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti şi conducerile unităţilor de învăţământ vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul educaţiei
                    şi cercetării,
                    Mihail Hărdău

    Bucureşti, 31 octombrie 2006.
    Nr. 5.526.
    ANEXA 1

    PROGRAMA PENTRU EXAMENUL
    DE BACALAUREAT
    DISCIPLINA DE ÎNVĂŢĂMÂNT:
    EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT
    I. STATUTUL DISCIPLINEI DE EXAMEN
    În cadrul Examenului de Bacalaureat 2007, disciplina de învăţământ cuprinsă în aria curriculară Educaţie Fizică şi Sport are statut de disciplină opţională pentru elevii din liceele de alte profiluri decât cele cu program sportiv.
    La proba F, pentru proba practică Educaţie Fizică şi Sport se pot înscrie toţi elevii din liceele aparţinând tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor, indiferent de numărul orelor de specialitate alocate prin planurile-cadru de învăţământ.
    Elevii care optează pentru această probă îşi asumă întreaga responsabilitate privind compatibilitatea nivelului propriu de pregătire sportivă cu nivelul exigenţelor impuse de Examenul de Bacalaureat.
    II. COMPETENŢE DE EVALUAT
    - Nivelul capacităţii motrice generale şi specifice practicării a trei discipline/probe sportive.

    III. CONŢINUTURI
    Fiecare candidat va fi evaluat la următoarele 5 probe obligatorii:
    1. Alergare de viteză pe distanţa de 50 m, cu start de jos
    2. Flotări
    3. Săritură în lungime de pe loc
    4. Gimnastică acrobatică - exerciţiu liber la sol, cu elemente impuse
    5. Joc sportiv la alegere - structură tehnică
    IV. STRUCTURA EXAMENULUI
    A. ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI
    - Exprimarea opţiunii elevilor pentru susţinerea probei practice la disciplina de învăţământ Educaţie Fizică şi Sport în cadrul Examenului de Bacalaureat se face pe fişe individuale, în termenul prevăzut de Regulament, care se depun, în mod obligatoriu, la secretariatul unităţii de învăţământ de care aparţin.
    – Corespunzător bazei materiale a unităţii de învăţământ, numărului elevilor şi a opţiunilor acestora pentru jocul sportiv, se constituie grupe de elevi mixte sau demixtate, astfel încât să se asigure o bună desfăşurare a examinării acestora.
    – Ordinea obligatorie de susţinere a probelor practice de Bacalaureat este următoarea;


    1. alergare de viteză pe distanţa de 50 m plat, cu start de jos;
    2. joc sportiv la alegere - structură tehnică;
    3. gimnastică acrobatică - exerciţiu liber la sol, cu elemente impuse;
    4. săritură în lungime de pe loc;
    5. flotări.
    - Toţi elevii care optează pentru probele sportive la Educaţie Fizică şi Sport au obligaţia de a prezenta avizul medical "APT PENTRU SUSŢINEREA PROBELOR SPORTIVE LA EXAMENUL DE BACALAUREAT 2007", condiţie eliminatorie pentru înscrierea în examen.
    – Toate probele Examenului de Bacalaureat la disciplina de învăţământ Educaţie Fizică şi Sport se organizează şi se desfăşoară numai în unităţile de învăţământ cu baze sportive care asigură condiţii tehnico-mate riale propice acestui gen de examinare.
    – Inspectorul şcolar general şi inspectorul şcolar de educaţie fizică şi sport, pe parcursul anului şcolar, vor lua măsuri privind amenajarea, în unităţile de învăţământ, de baze sportive proprii, dotate corespunzător cu materiale didactice, instalaţii, aparate şi instrumente de măsurare, pentru buna desfăşurare a Examenului de Bacalaureat.
    – Numărul mare de elevi, stricteţea specificului şi prevenirea accidentărilor, impun ca inspectorul şcolar de educaţie fizică şi sport, să fie membru al Comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de Bacalaureat şi să răspundă de întreaga organizare şi desfăşurare a probelor practice la educaţie fizică şi sport.
    – Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de Bacalaureat răspunde de asigurarea asistenţei medicale autorizate, la toate bazele sportive unde se organizează şi se desfăşoară examenul, pe tot parcursul acestuia.
    – Subcomisia de examen, la disciplina educaţie fizică şi sport, este compusă din patru cadre didactice de specialitate, remunerate conform criteriilor examinatorilor de la probele orale.
    – Toate probele Examenului de Bacalaureat la disciplina de învăţământ Educaţie Fizică şi Sport se organizează şi se desfăşoară în "zone de concurs" delimitate prin marcaje vizuale. În aceste zone au acces doar examinatorii, concurenţii, membrii Comisiei Judeţene/a municipiului Bucureşti şi delegaţii M.Ed.C.
    B. ORGANIZAREA ŞI DESCRIEREA PROBELOR


    1. Alergarea de viteză pe 50 m plat, cu start de jos
    - Numărul elevilor care aleargă în serie este de 2 (doi).
    – Înainte de începerea probei, Comisia de examinare are obligaţia de a verifica exactitatea funcţionării cronometrelor.
    – Se înregistrează timpul individual realizat de fiecare concurent, din momentul semnalului sonor şi până la depăşirea cu pieptul a liniei de sosire.
    – Se acordă o singură încercare.

    2. Jocul sportiv
    BASCHET
    - Structură tehnică; deplasare laterală în poziţie fundamentală medie pe linia de aruncări libere (3 paşi laterali stânga, 3 paşi laterali dreapta), culegerea mingii aflată pe sol în apropierea centrului liniei de aruncări libere, pasă prin procedeu la alegere către un partener aflat pe linia de centru a terenului, alergare în viteză, prindere, oprire, dribling în viteză, aruncare la coş prin procedeu preferat.
    – Se acordă o singură încercare pentru întreaga structură tehnică.

    HANDBAL
    - Structură tehnică: deplasare laterală în poziţie fundamentală pe semicercul de 6 m (3 paşi laterali stânga, 3 paşi laterali dreapta), culegerea mingii aflată pe sol pe linia de 7 m, pasă prin procedeu la alegere către un partener situat pe linia de centru a terenului, alergare în viteză, prindere, dribling în viteză, aruncare la poartă prin procedeu preferat.
    – Se acordă o singură încercare pentru întreaga structură tehnică .

    VOLEI
    - Structură tehnico-tactică: serviciu de sus din faţă în terenul advers, alergare spre fileu, preluarea mingii aruncată de un partener situat în propriul teren către acesta, lovitură de atac prin procedeu la alegere, din mingea ridicată de partener.
    – Se acordă o singură încercare pentru întreaga structură tehnică.

    FOTBAL
    - Structură tehnico-tactică; conducerea mingii printre 5 jaloane (primul jalon se află pe linia de fund a terenului de handbal) , situate la distanţa de 3 m unul faţă de celălalt, pasă prin procedeu preferat către un partener situat pe linia de centru a terenului, alergare în viteză, preluarea mingii prin procedeu preferat şi şut la poartă din afara semicercului de 6 m, prin procedeu preferat.
    – Se acordă o singură încercare pentru întreaga structură tehnică.

    3. Gimnastica acrobatică - exerciţiu liber ales la sol cu următoarele elemente impuse:
    a) fete;
    - rostogolire înainte din ghemuit în depărtat,
    – rostogolire înapoi din depărtat în depărtat,
    – stând pe mâini (3 sec.),
    – stând pe omoplaţi (3 sec.),
    – podul de sus (3 sec);

    b) băieţi;
    - rostogolire înainte din ghemuit în depărtat,
    – rostogolire înapoi din depărtat în depărtat,
    – stând pe cap (3 sec.),
    – stând pe mâini (3 sec.),
    – răsturnare laterală;
    – Se acorda o singura încercare pentru întregul exerciţiu, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi.


    4. Săritura în lungime de pe loc
    - Din poziţia stând, înapoia unei linii trasate pe sol, săritură în lungime cu desprindere de pe ambele picioare, aterizare pe ambele picioare pe un marcaj trasat pe sol (din 5 în 5 cm.).
    – Se acordă o singură încercare.

    5. Flotările
    - Poziţia culcat facial cu sprijin pe palme, spatele drept, privirea înainte, coatele întinse, sprijin pe vârfurile picioarelor, genunchii întinşi, îndoirea braţelor până la atingerea solului cu pieptul (fără a se sprijini pe sol), revenire în poziţia iniţială.
    – Se înregistrează numărul de execuţii consecutive corecte.
    – Se acordă o singură încercare.

    Notă : Elevilor nu li se acceptă participarea la probele practice fără echipament sportiv adecvat; încălţăminte sport, ciorapi, şort, tricou cu mâneci scurte. Nu vor purta ceasuri şi nici podoabe care pot provoca răniri.
    C. NOTAREA

    Toţi candidaţii susţin obligatoriu cele cinci probe şi sunt notaţi individual pentru performanţa obţinută la fiecare probă.
    După fiecare probă, un membru al Comisiei de examinare anunţă cu voce tare, fiecărui candidat, performanţa, nota obţinută şi efectul acesteia.
    Pentru probele din gimnastică acrobatică şi joc sportiv la alegere, notarea se face pe baza observării execuţiei. Examinatorii apreciază execuţia candidaţilor, individual, cu note întregi, diferenţa dintre notele acordate nu trebuie să depăşească un punct. Nota acordată de fiecare din cei doi examinatori reflectă corectitudinea, cursivitatea, expresivitatea şi/sau eficienţa structurilor. Nota finală la aceste probe este media aritmetică a notelor acordate de cei doi examinatori.
    Pentru celelalte 3 probe, notarea se face prin transformarea performanţelor în note, conform anexei care face parte integrantă din prezenta programă.
    Nota minimă pentru fiecare din cele 5 probe este 5 (cinci).
    În cazul în care, un candidat obţine o notă mai mică de 5 (cinci) la una din probe, indiferent de notele obţinute, până atunci, la celelalte probe susţinute, acesta este declarat respins, din acel moment pentru sesiunea de Bacalaureat respectivă.
    Notarea se face numai prin note întregi. Performanţele intermediare se rotunjesc în favoarea candidatului numai dacă acestea depăşesc jumătatea intervalului dintre performanţe.
    Exemplu:
    O performanţă de 17 flotări la băieţi se rotunjeşte spre 18.
    O performanţă de 16 flotări la băieţi se rotunjeşte spre 15.
    O performanţă de 2,23 m la băieţi se rotunjeşte spre 2,25.
    O performanţă de 2,22 m la băieţi se rotunjeşte spre 2,20.
    Probele sportive nu se repetă, nu li se poate schimba ordinea şi nu se contestă.
    Cele 5 probe au pondere egală (20%) în calcularea mediei finale, în cazul în care candidatul obţine minim nota 5(cinci) la fiecare probă.
    Comisia de examinare, cu aprobarea Comisiei Judeţene de Bacalaureat, în funcţie de condiţiile climaterice, poate amâna sau poate schimba locul de desfăşurare a probelor sportive.
    Candidatul care nu se prezintă la probele sportive sau care nu participă la acestea din motive de sănătate, survenite înaintea sau pe parcursul probelor, este eliminat şi pierde Examenul de Bacalaureat.
    În cazul probelor de gimnastică acrobatică şi joc sportiv, pentru a asigura un caracter unitar al notării, se vor aplica următoarele criterii de depunctare:
    Gimnastică acrobatică:
    - neexecutarea unui element acrobatic = 1 p.
    – execuţia cu greşeli a unui element acrobatic = 0,5 p.
    – lipsa cursivităţii şi expresivităţii exerciţiului integral = 1,5 p.

    Handbal:
    - deplasare laterală deficitară = 0,5 p
    – imprecizia pasei către partener = 0,5 p
    – nesiguranţă în prinderea mingii de la partener = 0,5 p
    – scăparea mingii la prindere = 1,0 p
    – controlul slab al mingii în dribling = 0,5 p
    – pierderea mingii din dribling = 1,0 p
    – comiterea de paşi = 1,0 p
    – aruncarea în afara spaţiului porţii = 1,5 p
    – aruncare lipsită de forţă = 1,0 p
    – discontinuitatea execuţiei structurii = 0,5 p
    – ritm lent de execuţie a întregii structurii = 1,0 p

    Baschet:
    - deplasare laterală deficitară = 0,5 p
    – imprecizia pasei către partener = 0,5 p
    – nesiguranţă în prinderea mingii de la partener = 0,5 p
    – scăparea mingii la prindere = 0,5 p
    – oprire incorectă cu comitere de paşi = 0,5 p
    – control slab al mingii în dribling = 0,5 p
    – comiterea de dublu-dribling = 1,0 p
    – pierderea mingii din dribling = 1,0 p
    – aruncare la coş cu comitere de paşi = 0,5 p
    – nerealizarea desprinderii de pe ambele picioare la o aruncare din săritură = 0,5 p
    – oprire înainte de o aruncare din dribling = 0,5 p
    – aruncarea în afara panoului = 1,0 p
    – discontinuitatea execuţiei structurii = 0,5 p
    – ritm lent de execuţie a întregii structuri = 1,0 p

    Volei:
    - serviciul în fileu = 1,0 p
    – serviciul în afara terenului = 1,0 p
    – serviciul de jos = 1,0 p
    – preluare imprecisă = 0,5 p
    – preluare greşită = 1,0 p
    – lovitură de atac în fileu = 1,0 p
    – lovitură de atac în afara terenului = 1,0 p
    – lovitură de atac lipsită de forţă =1,0 p
    – discontinuitatea execuţiei structurii = 0,5 p
    – ritm lent de execuţie a întregii structurii = 1,0 p

    Fotbal:
    - scăparea unui jalon la conducerea mingii = 1,0 p
    – control slab al conducerii mingii printre jaloane = 1,0 p
    – pasă imprecisă către partener = 1,5 p
    – preluare imprecisă = 1,0 p
    – şut în afara spaţiului porţii = 1,5 p
    – şut lipsit de forţă la poartă = 1,5 p
    – discontinuitatea execuţiei structurii = 0,5 p
    – ritm lent de execuţie a întregii structurii = 1,0 p

    Precizări pentru probele de joc sportiv
    - candidaţii beneficiază de o singură încercare;
    – comisia desemnează persoana care va pasa mingea candidatului;
    – dacă execuţia este stânjenită sau întreruptă din vina pasatorului, comisia poate dispune reluarea acesteia, fără a depuncta candidatul;
    – pasatorul va fi amplasat într-un cerc cu raza de un metru, trasat astfel;
    a) la intersecţia liniei de centru cu linia laterală a terenului (baschet, handbal, fotbal);
    b) în centrul zonei 2 (volei).
    - candidaţii vor începe execuţia;

    a) de la linia de aruncări libere a terenului propriu (baschet);
    b) de la centrul liniei semicercului de 6 m a terenului propriu (handbal);
    c) de la linia de fund a terenului propriu, oriunde pe lungimea acesteia (volei);
    d) de la linia de fund a terenului de handbal (fotbal).
    - probele se vor susţine;

    a) la baschet, cu inelele situate la înălţime regulamentară;
    b) la handbal, cu mingi de dimensiuni diferite, specifice fetelor şi băieţilor;
    c) la volei, cu fileul situat la înălţimi regulamentare, diferite pentru fete şi băieţi;
    d) la fotbal, pe teren de handbal.


    ANEXA 1
la programă
    FIŞA
    DE ÎNSCRIERE
    ŞI DE ÎNREGISTRARE
    A REZULTATELOR LA
    PROBA F - PRACTICĂ
    EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT
    BACALAUREAT 2007 - SESIUNEA____

         NUMELE ŞI PRENUMELE_______________________________, SEXUL____
        UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT UNDE ESTE ÎNMATRICULAT
        _____________________________________________________________
        AVIZ MEDICAL "APT PENTRU SUSŢINEREA PROBELOR SPORTIVE LA
        EXAMENUL DE BACALAUREAT 2007"________________________________



┌────┬─────────────────┬──────────┬────┐
│ │Probele sportive │ │ │
│Nr. │obligatorii, în │Rezultatul│Nota│
│Crt.│ordinea │ │ │
│ │susţinerii │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼────┤
│ │Alergare de │ │ │
│1. │viteză pe │ │ │
│ │distanţa de 50 m │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼────┤
│ │Joc sportiv - │ │ │
│2. │__________ │ │ │
│ │-structură │ │ │
│ │tehnică │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼────┤
│ │Gimnastică │ │ │
│3. │acrobatică - │ │ │
│ │exerciţiu liber │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼────┤
│4. │Săritură în │ │ │
│ │lungime de pe loc│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼────┤
│5. │Flotări │ │ │
├────┴─────────────────┴──────────┼────┤
│MEDIA OBŢINUTĂ │ │
└─────────────────────────────────┴────┘

    TABEL PENTRU TRANSFORMAREA PERFORMANTELOR ÎN NOTE

┌──────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│Probele │Nota 5 │Nota 6 │Nota 7 │Nota 8 │Nota 9 │Nota 10 │
│sportive │ │ │ │ │ │ │
│măsurabile ├────┬────┼────┬────┼────┬────┼────┬────┼────┬────┼────┬────┤
│ │B │F │B │F │B │F │B │F │B │F │B │F │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│Alergare de │7,2 │8,2 │7,1 │8,1 │7,0 │8,0 │6,9 │7,9 │6,8 │7,8 │6,7 │7,7 │
│viteză pe 50m,│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cu start de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│jos │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(sec.) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│Săritură în │2,20│1,70│2,25│1,75│2,30│1,80│2,35│1,85│2,40│1,90│2,45│1,95│
│lungime de pe │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│loc (m.) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│Flotări │15 │5 │18 │8 │21 │11 │24 │14 │27 │17 │30 │20 │
│(nr. repetări)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┘


    ------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016