Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.486 din 29 septembrie 2011  pentru aprobarea Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5.486 din 29 septembrie 2011 pentru aprobarea Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 741 din 21 octombrie 2011

    În baza prevederilor art. 264 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011,
    în temeiul Hotãrârii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului,

    ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobã Metodologia şi criteriile de acordare a gradaţiei de merit în învãţãmântul preuniversitar, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului nr. 5.106/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de realizare a raportului de activitate în vederea obţinerii gradaţiei de merit pentru personalul didactic de predare din învãţãmântul preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 644 din 15 septembrie 2010, şi Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului nr. 5.617/2010 privind aprobarea Metodologiei şi a criteriilor de acordare a gradaţiei de merit în învãţãmântul preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 791 din 26 noiembrie 2010.
    ART. 3
    Direcţia generalã management, resurse umane şi reţea şcolarã din cadrul Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, inspectoratele şcolare şi unitãţile de învãţãmânt duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 4
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

          Ministrul educaţiei, cercetãrii,
             tineretului şi sportului,
               Daniel Petru Funeriu

    Bucureşti, 29 septembrie 2011.
    Nr. 5.486.

    ANEXĂ

                           METODOLOGIA ŞI CRITERIILE
    privind acordarea gradaţiei de merit în învãţãmântul preuniversitar

    CAP. I
    Acordarea gradaţiei de merit în învãţãmântul preuniversitar în anul şcolar 2011-2012

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prin unitãţi de învãţãmânt, în sensul prezentei metodologii, se au în vedere unitãţile de învãţãmânt preuniversitar de stat cu personalitate juridicã.
    ART. 2
    (1) Numãrul de gradaţii care se acordã se calculeazã astfel: din numãrul stabilit prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar se scade numãrul de gradaţii acordate în ultimii 3 ani, având în vedere cã gradaţia de merit se acordã pe o perioadã efectivã de 5 ani, fãrã a fi luate în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncã din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei funcţii publice.
    (2) În situaţia în care personalului didactic, celui de conducere, inclusiv celui din cluburile sportive şcolare şi din palatele şi cluburile copiilor/Palatul Naţional al Copiilor, i se modificã locul de muncã, la nivelul aceluiaşi judeţ/municipiului Bucureşti, acesta îşi pãstreazã gradaţia de merit.
    (3) Personalul didactic din învãţãmânt beneficiar al gradaţiei de merit detaşat în alt judeţ/municipiul Bucureşti îşi pãstreazã gradaţia de merit, în condiţiile art. 47 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicatã.
    (4) Cadrele didactice beneficiare ale gradaţiei de merit pretransferate/transferate în alt judeţ/municipiul Bucureşti îşi pãstreazã gradaţia de merit, cu încadrarea în numãrul maxim de gradaţii de merit, pentru anul respectiv, la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, în care s-au pretransferat/transferat.
    (5) La solicitarea unitãţii de învãţãmânt în care cadrul didactic beneficiar al gradaţiei de merit s-a transferat, inspectoratul şcolar îi poate acorda gradaţie de merit, cu încadrarea în numãrul maxim de gradaţii, în cazul în care acestuia nu i s-a putut acorda în anul şcolar anterior.
    ART. 3
    Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadã efectivã de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2012.
    ART. 4
    (1) Personalul didactic din învãţãmânt care a beneficiat de gradaţie de merit poate participa la un nou concurs.
    (2) Personalul didactic pensionat nu mai beneficiazã de gradaţie de merit de la încetarea contractului individual de muncã pe perioadã nedeterminatã, în vederea pensionãrii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Înscrierea la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit

    ART. 5
    (1) La concursul pentru acordarea gradaţiei de merit poate participa:
    a) personalul didactic din învãţãmântul preuniversitar cu contract individual de muncã pe o perioadã nedeterminatã, precum şi personalul didactic din învãţãmânt angajat cu contract individual de muncã pe o perioadã determinatã, cu o vechime efectivã în învãţãmântul preuniversitar de peste 3 ani, cu performanţe deosebite în inovarea didacticã, în pregãtirea preşcolarilor sau a elevilor, în pregãtirea elevilor distinşi la concursuri şcolare, faza naţionalã şi faza internaţionalã, în perioada 1 septembrie 2007-31 august 2011, şi calificativul "Foarte bine" în fiecare an şcolar încheiat din perioada evaluãrii;
    b) personalul didactic de predare din învãţãmântul preuniversitar care desfãşoarã activitate de formare continuã a cadrelor didactice din învãţãmântul preuniversitar la casa corpului didactic, cu performanţe deosebite în inovarea didacticã, în pregãtirea preşcolarilor sau a elevilor, în pregãtirea elevilor distinşi la concursuri şcolare, faza naţionalã şi faza internaţionalã, în perioada 1 septembrie 2007-31 august 2011, care are calificativul "Foarte bine" în fiecare an şcolar încheiat din perioada evaluãrii şi o vechime în învãţãmântul preuniversitar de peste 3 ani.
    (2) Condiţiile prevãzute mai sus trebuie sã le îndeplineascã şi:
    a) personalul didactic de predare de la centrele de resurse şi asistenţã educaţionalã judeţene/al municipiului Bucureşti, centrele şcolare pentru educaţie incluzivã, centrele logopedice interşcolare şi cabinetele logopedice, centrele şi cabinetele de asistenţã psihopedagogicã;
    b) personalul didactic de predare şi de conducere de la cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor cu statut de unitãţi de învãţãmânt subordonate inspectoratului şcolar, precum şi cel de la Palatul Naţional al Copiilor.
    (3) În cazul întreruperii activitãţii în perioada 1 septembrie 2007-31 august 2011, personalul didactic din învãţãmânt se evalueazã pentru o perioadã de 4 ani, pânã la 31 august 2011, în care salariatul şi-a desfãşurat activitatea, fãrã a fi luate în calcul perioadele evaluate pentru obţinerea gradaţiei de merit în sesiunile anterioare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Criterii pentru acordarea gradaţiei de merit

    ART. 6
    (1) Activitatea din ultimii 4 ani a candidaţilor înscrişi pentru acordarea gradaţiei de merit, inclusã în raportul de autoevaluare, susţinutã prin documente doveditoare, se evalueazã pe baza unei fişe elaborate, cu consultarea organizaţiilor sindicale constituite la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, respectiv a federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate în învãţãmânt, de cãtre inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului pentru palatele şi cluburile copiilor, transmisã inspectoratelor şcolare şi Palatului Naţional al Copiilor, ţinându-se seama de criteriile generale care trebuie îndeplinite de candidat, în perioada 1 septembrie 2007-31 august 2011 sau în perioada prevãzutã la art. 5 alin. (3).
    1. Criteriul activitãţilor complexe cu valoare instructiv-educativã:
    a) rezultate deosebite obţinute în pregãtirea preşcolarilor şi a elevilor în raport cu standardele curriculare de performanţã, materializate în progresul elevilor la clasã, în rezultate ale elevilor la clasã, la testãri şi examene naţionale de sfârşit de ciclu, rezultate obţinute cu clasa şi individual la disciplinele de specialitate în învãţãmântul vocaţional;
    b) iniţierea şi aplicarea unor proiecte de predare a disciplinei prin utilizarea programului AEL în cadrul şcolii;
    c) performanţe în pregãtirea elevilor distinşi la olimpiade şcolare şi/sau concursuri de profil recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, materializate prin obţinerea premiilor: locul I, al II-lea, al III-lea, menţiunilor şi premiilor speciale la faza internaţionalã/naţionalã/judeţeanã/pe municipiul Bucureşti şi interjudeţeanã/regionalã. Este indicat sã se precizeze numele cadrului didactic;
    d) performanţe în pregãtirea elevilor distinşi la concursuri cultural-artistice şi sportive recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, materializate prin obţinerea premiilor (locul I, al II-lea, al III-lea), menţiunilor şi premiilor speciale la faza internaţionalã/naţionalã/judeţeanã/pe municipiul Bucureşti şi interjudeţeanã/regionalã. Este indicat sã se precizeze numele cadrului didactic;
    e) pregãtirea loturilor olimpice pentru concursurile şcolare, participarea, în calitate de membru al juriului sau al comitetului de organizare, la concursurile şi olimpiadele judeţene, interjudeţene, incluse în programul de activitãţi şi în calendarul inspectoratelor şcolare/Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, naţionale şi internaţionale;
    f) pregãtirea loturilor olimpice, activitatea în unitãţi de învãţãmânt vocaţionale, participarea, în calitate de membru al juriului sau al comitetului de organizare, la concursurile şi olimpiadele judeţene, interjudeţene, naţionale ori internaţionale; organizarea de concursuri şi festivaluri la nivel internaţional, naţional sau interjudeţean ori interşcolar; organizarea şi participarea la spectacole, expoziţii, concerte, simpozioane la nivel internaţional, naţional ori interjudeţean;
    g) rezultate mãsurabile obţinute în activitãţile culturale şi educative organizate în şcoalã, cu impact la nivel local/judeţean/al municipiului Bucureşti/naţional/internaţional;
    h) activitatea şi rezultatele obţinute în centrele de excelenţã şi centrele de pregãtire zonalã din cadrul unitãţilor de învãţãmânt vocaţional sau cu elevi cu dificultãţi de învãţare;
    i) activitate desfãşuratã în vederea realizãrii echitãţii în educaţie (activitãţi de remediere şcolarã, grãdiniţã de varã, activitãţi de desegregare, de educaţie incluzivã, nediscriminatorie, de educaţie multiculturalã/interculturalã, educaţie pentru diversitate/alteritate, programe de educaţie a pãrinţilor recunoscute la nivel judeţean/naţional);
    j) rezultate mãsurabile/cuantificabile obţinute în desfãşurarea unor activitãţi practice, educative pentru formarea de abilitãţi de comunicare, antreprenoriale şi tehnice;
    k) rezultate deosebite obţinute în activitãţi de voluntariat, la nivel local/judeţean/naţional/internaţional;
    l) activitate de coordonator de programe educative şcolare şi extraşcolare sau îndrumarea colectivelor redacţionale ale revistelor şcolare;
    m) participarea la cursuri de formare;
    n) coordonarea activitãţilor din cadrul Strategiei naţionale de acţiune comunitarã;
    o) integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale în şcolile de masã şi desfãşurarea activitãţilor de educaţie remedialã.
    2. Criteriul privind performanţe deosebite în inovarea didacticã/managerialã:
    a) elaborarea de programe şcolare, regulamente, metodologii, îndrumãtoare/ghiduri metodice, manuale şcolare, auxiliare didactice, reviste şcolare, avizate de inspectoratul şcolar sau de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, dupã caz; cãrţi în domeniul educaţional, înregistrate cu ISBN; elaborarea de programe şcolare pentru discipline opţionale noi, însoţite de suportul de curs; elaborarea de programe vizând curriculumul pentru opţional integrat în dezvoltare localã;
    b) crearea de softuri educaţionale în specialitate, platforme de e-learning avizate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    c) elaborarea de cãrţi şi lucrãri ştiinţifice publicate în domeniul didacticii, specialitãţii şi managementului educaţional, înregistrate cu ISBN;
    d) activitatea de evaluator de manuale, de mentorat, de formator, activitate în domeniul sindical la nivel local/judeţean/naţional/internaţional, participarea cu comunicãri la simpozioane judeţene, regionale (zonale), naţionale şi/sau internaţionale, participarea la formarea personalului didactic prin casa corpului didactic, în calitate de formatori, contribuţia la cercetãri ştiinţifice în specialitate sau în domeniul problematicii învãţãmântului şi educaţiei; se va stabili un punctaj defalcat pentru cursuri cu o duratã de minimum 3 zile (24 de ore), care sã vizeze asigurarea calitãţii şi personalizarea concretã de comunicare cu familia şi comunitatea privind participarea şi contribuţia la activitãţile menţionate;
    e) activitatea de metodist, membru în consiliul consultativ de specialitate de la nivelul inspectoratului şcolar şi în comisia naţionalã de specialitate, coordonator de cerc pedagogic;
    f) activitatea desfãşuratã în cadrul unor comisii tehnice de elaborare a unor acte normative/administrative cu caracter normativ, în cadrul unor comisii consultative de dialog social şi al altor structuri de dialog social, precum şi în comisiile naţionale de specialitate.
    3. Criteriul privind participarea la proiecte:
    a) proiecte de parteneriat educaţional, la nivel local/judeţean/naţional/internaţional recunoscute de inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    b) proiecte/programe realizate în parteneriat între şcoalã şi asociaţiile reprezentative de pãrinţi/comunitatea localã/operatori economici;
    c) proiecte din Fondul Social European/fonduri structurale şi de coeziune/proiecte PHARE;
    d) proiecte/programe europene realizate prin Agenţia Naţionalã pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formãrii Profesionale - Socrates, Comenius, Arion, Leonardo, Grundtvig etc.;
    e) proiecte/programe coordonate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, inspectoratul şcolar, de alţi parteneri - Institutul Francez, Institutul Cervantes, British Council, ZFA (Centrala pentru Activitate Şcolarã din Germania), Fundaţia Communitas, MATRA, UNICEF, Institutul Goethe, Banca Mondialã, Organizaţia "Salvaţi Copiii";
    f) alte proiecte/programe, recunoscute de inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.
    4. Criteriul privind creşterea prestigiului unitãţii de învãţãmânt/conexe:
    a) contribuţiile individuale şi/sau în echipã la dezvoltarea practicii managementului educaţional şi instituţional;
    b) atragerea de finanţãri extrabugetare pentru unitate, programe, proiecte, centre de documentare şi informare, laboratoare etc., având ca efect creşterea calitãţii instituţiei şi a procesului de predare-învãţare-evaluare, a bazei didactico-materiale;
    c) realizarea de proiecte extracurriculare, cu finanţare extrabugetarã;
    d) realizãri în ceea ce priveşte educaţia adulţilor şi conversia profesionalã (cursuri, programe, materiale auxiliare, platforme de învãţare).
    (2) Punctajul grilei de evaluare pentru fiecare categorie de personal didactic se va defalca pe discipline/domenii de activitate/tipuri de activitãţi. Pentru personalul de conducere din unitãţile de învãţãmânt se va elabora o grilã specificã de evaluare. Pentru activitãţile obligatorii cuprinse în fişa postului personalului didactic de predare şi de conducere nu se acordã punctaj.
    (3) Pentru personalul de conducere din unitãţile de învãţãmânt, realizarea cerinţelor prevãzute la alin. (1) pct. 4 este obligatorie.
    ART. 7
    (1) Punctajul se aplicã în mod unitar pentru toate funcţiile didactice şi se stabileşte în comisia paritarã de la nivelul inspectoratului şcolar. În baza acestor punctaje, stabilite în mod unitar, se elaboreazã câte o grilã specificã fiecãrei categorii de candidaţi:
    a) educatoare/institutori/profesori pentru învãţãmântul preşcolar;
    b) învãţãtori/institutori/profesori pentru învãţãmântul primar;
    c) profesori;
    d) maiştri-instructori;
    e) cadre didactice din învãţãmântul vocaţional, din cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor şi elevilor, învãţãmântul special;
    f) personal didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt.
    (2) Pentru fiecare criteriu general se atribuie punctajul maxim prevãzut în anexa nr. 3.
    (3) Pentru personalul didactic şi personalul de conducere din cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor, punctajele cu ponderile aferente sunt detaliate în grilele din anexele nr. 4 şi 5.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Procedura de acordare a gradaţiei de merit

    ART. 8
    (1) Inspectorul şcolar general numeşte, prin decizie, comisia de coordonare a concursului în vederea acordãrii gradaţiei de merit.
    (2) Comisia de coordonare a concursului în vederea acordãrii gradaţiei de merit este formatã din:
    a) preşedinte - un inspector şcolar general adjunct;
    b) secretar - un referent de la Compartimentul salarizare, normare;
    c) membri - inspectori şcolari de specialitate, inspector responsabil pentru învãţãmântul în limbile minoritãţilor naţionale sau metodişti ai inspectoratului şcolar.
    (3) Pentru Palatul Naţional al Copiilor, comisia de coordonare a concursului în vederea acordãrii gradaţiei de merit este formatã din:
    a) preşedinte - un inspector de specialitate din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    b) secretar - un inspector din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    c) membri - inspectori şcolari de specialitate/metodişti din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti/personal didactic din cadrul palatului care nu participã la concurs.
    (4) Reprezentanţii organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate în învãţãmânt din judeţ/municipiul Bucureşti participã în calitate de observatori la toate lucrãrile, au drept de acces la documentele comisiilor şi dreptul sã solicite consemnarea în procesul-verbal a propriilor observaţii.
    ART. 9
    Procedura de acordare a gradaţiei de merit prin concurs cuprinde urmãtoarele etape:
    1. Candidatul întocmeşte şi depune la conducerea unitãţii de învãţãmânt/conexe în care a funcţionat în perioada 1 septembrie 2007-31 august 2011 raportul de autoevaluare a activitãţii desfãşurate, însoţit de documente doveditoare, realizat în conformitate cu fişa de evaluare elaboratã de inspectoratul şcolar, pentru acordarea gradaţiei de merit, la categoria de personal în care acesta se încadreazã.
    2. Consiliul profesoral al unitãţii de învãţãmânt/conexe, pe baza dezbaterilor asupra modului în care raportul reflectã realizãrile candidatului potrivit fişei de evaluare şi a documentelor doveditoare, formuleazã o apreciere sinteticã asupra activitãţii candidatului, consemnatã în procesul-verbal de şedinţã.
    3. Directorul unitãţii de învãţãmânt/conexe depune la secretariatul inspectoratului şcolar raportul de autoevaluare însoţit de documentele doveditoare, aprecierea sinteticã a consiliului profesoral, precum şi propria apreciere, care trebuie sã fie obiectivã, cu referire şi la deontologia profesionalã, la abilitãţile de comunicare ale candidatului în cadrul unitãţii de învãţãmânt în care îşi desfãşoarã activitatea. Aprecierea directorului unitãţii de învãţãmânt/conexe, în situaţia în care candideazã, se face de cãtre inspectorul de management şi evaluare instituţionalã.
    În cazul Palatului Naţional al Copiilor, aprecierea personalului de conducere se face de cãtre un inspector din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.
    Inspectorul de management şi evaluare instituţionalã/Inspectorul din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii are obligaţia de a depune la dosarul candidatului aprecierea pânã la data de 11 aprilie 2012.
    4. În urma consultãrii consiliului consultativ al disciplinei, inspectorul şcolar de specialitate întocmeşte un raport motivat, referitor la activitatea candidatului în specialitate, acordând punctajul ca sumã a punctelor pentru fiecare criteriu de evaluare din fişã.
    5. Comisia de coordonare a concursului în vederea acordãrii gradaţiei de merit primeşte raportul de autoevaluare, aprecierea consiliului profesoral şi a directorului unitãţii, precum şi raportul motivat al inspectorului şcolar de specialitate, pe care le examineazã, stabileşte punctajul final şi întocmeşte lista în ordinea descrescãtoare a acestuia, pe posturi şi discipline. Lista astfel întocmitã va fi prezentatã în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.
    6. În consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar preşedintele comisiei prezintã propunerile de acordare a gradaţiilor de merit.
    7. Consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar aprobã lista cu rezultatele candidaţilor participanţi la concurs, în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, şi o afişeazã la inspectoratul şcolar, conform graficului prevãzut în anexa nr. 1A. În cazul Palatului Naţional al Copiilor, comisia de coordonare a concursului din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului aprobã lista cu rezultatele candidaţilor participanţi la concurs şi o afişeazã la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, conform graficului prevãzut în anexa nr. 1A.
    8. Candidaţii participanţi la concursul de acordare a gradaţiei de merit au drept de contestaţie asupra punctajului acordat la inspectoratul şcolar, în conformitate cu graficul prevãzut în anexa nr. 1A. Contestaţiile se soluţioneazã în termen de 3 zile lucrãtoare de la data-limitã de depunere a acestora, de cãtre o comisie de soluţionare a contestaţiilor, numitã prin decizie a inspectorului şcolar general şi formatã din:
    a) preşedinte - inspectorul şcolar general; pentru Palatul Naţional al Copiilor - director din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    b) secretar - un referent/consilier de la Compartimentul salarizare, normare/reţea şcolarã; pentru Palatul Naţional al Copiilor - un reprezentant al Direcţiei generale economic, finanţe, resurse umane din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    c) membri - consilierul juridic al inspectoratului şcolar, inspectori şcolari/metodişti ai inspectoratului şcolar şi un inspector şcolar cu atribuţii privind managementul resurselor umane; pentru Palatul Naţional al Copiilor - inspectori de specialitate din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii şi un consilier juridic al Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, alţii decât cei care au fãcut parte din comisia de coordonare a concursului.
    Hotãrârea comisiei de contestaţii este definitivã şi poate fi contestatã numai prin procedura contenciosului administrativ, contestaţia reprezentând plângerea prealabilã reglementatã de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    La lucrãrile comisiei de contestaţii participã şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învãţãmânt, în calitate de observatori, care au drept de acces la toate documentele şi pot solicita consemnarea în procesul-verbal a propriilor observaţii.
    9. a) Criteriile pentru stabilirea ponderii pe diferite specialitãţi/funcţii de conducere din unitãţile de învãţãmânt, precum şi hotãrârea asupra rezultatului concursului (punctajul minim) se aprobã în comisia paritarã de la nivelul inspectoratului şcolar.
    Cadrele didactice care în perioada 1 septembrie 2007-31 august 2011 au îndeplinit şi funcţii de conducere pot participa la concursul de acordare a gradaţiei de merit fie ca personal didactic de conducere, fie ca personal didactic de predare, exprimându-şi opţiunea în scris odatã cu depunerea dosarului. În aceastã situaţie, evaluarea se realizeazã conform grilei specifice opţiunii exprimate în scris la depunerea dosarului.
    Cadrele didactice, încadrate pe douã sau mai multe specializãri pe perioada evaluãrii, pot participa la concursul de acordare a gradaţiei de merit la oricare dintre discipline, exprimându-şi opţiunea în scris odatã cu depunerea dosarului. Cadrele didactice care au desfãşurat activitate metodicã şi ştiinţificã pe douã sau mai multe specializãri sunt evaluate pentru întreaga activitate.
    b) Hotãrârea asupra rezultatului concursului, precum şi asupra ponderii pe diferite specialitãţi/funcţii de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe aparţine inspectorului şcolar general, în baza listei întocmite în ordinea descrescãtoare a punctajului pe posturi şi discipline, care a fost aprobatã de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, cu condiţia respectãrii proporţiei numãrului de locuri pe discipline/funcţii de conducere din unitãţi de învãţãmânt. Ponderea pe categorii de personal (didactic de predare/funcţii de conducere/îndrumare şi control), precum şi pe discipline de învãţãmânt se calculeazã raportat la numãrul total de gradaţii, conform art. 2 alin. (1), şi se repartizeazã proporţional cu numãrul de posturi/catedre normate pe fiecare disciplinã de învãţãmânt, ocupate cu personal calificat.
    10. Consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar înainteazã lista candidaţilor validaţi la Direcţia generalã management, resurse umane şi reţea şcolarã din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului pentru emiterea ordinului ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului. Lista transmisã la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu adresa de înaintare, conţine:
    a) numãrul total şi modul de calcul al numãrului de gradaţii acordate la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti/Palatului Naţional al Copiilor;
    b) observaţiile liderilor de sindicat desemnaţi de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învãţãmânt, care au participat la procedura de acordare a gradaţiei de merit, cu statut de observatori;
    c) tabelul nominal şi punctajul pentru candidaţii validaţi de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, conform anexei nr. 2.
    ART. 10
    Direcţia generalã management, resurse umane şi reţea şcolarã din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului verificã încadrarea în numãrul de locuri, respectarea procedurii de acordare a gradaţiei de merit şi elaboreazã ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului pentru acordarea gradaţiei de merit personalului didactic validat.

    CAP. II
    Acordarea gradaţiei de merit în învãţãmântul preuniversitar începând cu anul şcolar 2014-2015

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale

    ART. 11
    (1) Începând cu anul şcolar 2014-2015, personalul didactic care participã la concursul organizat în vederea obţinerii gradaţiei de merit este evaluat pe baza unui proiect.
    (2) Acordarea gradaţiei de merit se realizeazã în acord cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitarã a personalului plãtit din fonduri publice, cu modificãrile ulterioare.
    ART. 12
    Numãrul de gradaţii care se acordã se calculeazã astfel: din numãrul stabilit prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice se scade numãrul de gradaţii acordate în ultimii 3 ani, având în vedere cã gradaţia de merit se acordã pe o perioadã efectivã de 5 ani, fãrã a fi luate în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncã din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei funcţii publice.
    ART. 13
    La concursul pentru acordarea gradaţiei de merit poate depune proiect personalul didactic de predare cu contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã, personalul didactic de conducere, îndrumare şi control, precum şi personalul didactic de predare cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã care a obţinut cel puţin definitivarea în învãţãmânt şi calificativul "Foarte bine" în ultimii 2 ani şcolari anteriori depunerii proiectului, care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul unitãţilor de învãţãmânt, unitãţilor conexe, caselor corpului didactic şi inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.
    ART. 14
    (1) Cadrele didactice care în perioada evaluatã 1 septembrie 2011-31 august 2015 au îndeplinit şi funcţii de conducere, îndrumare şi control pot participa la concursul de acordare a gradaţiei de merit fie ca personal didactic de conducere, îndrumare şi control, fie ca personal didactic de predare, exprimându-şi opţiunea în scris odatã cu depunerea portofoliului.
    (2) Hotãrârea asupra rezultatului concursului, precum şi asupra ponderii pe diferite specialitãţi, funcţii de conducere din unitãţile de învãţãmânt, funcţii de îndrumare şi control aparţine inspectorului şcolar general, în baza listei întocmite în ordinea descrescãtoare a punctajului pe posturi şi discipline, care a fost aprobatã de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, cu condiţia respectãrii proporţiei numãrului de locuri pe discipline, funcţii de conducere, funcţii de îndrumare şi control. Ponderea pe categorii de personal (didactic de predare, funcţii de conducere, de îndrumare şi control), precum şi pe discipline de învãţãmânt se calculeazã raportat la numãrul total de gradaţii conform art. 2 alin. (1) şi se repartizeazã proporţional cu numãrul de posturi/catedre normate pe fiecare disciplinã de învãţãmânt/posturi de conducere, de îndrumare şi control, ocupate cu personal calificat.
    ART. 15
    Pentru participarea la evaluarea finalã în vederea acordãrii gradaţiei de merit, candidaţii care depun proiecte trebuie sã aibã calificativul "Foarte bine" în fiecare dintre cei 4 ani şcolari din perioada evaluatã.
    ART. 16
    (1) Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învãţãmânt, care a beneficiat de gradaţie de merit, poate participa la un nou concurs dupã expirarea perioadei de 5 ani în care a beneficiat de gradaţie de merit.
    (2) Personalul didactic de predare pensionat nu mai beneficiazã de gradaţie de merit de la data eliberãrii din învãţãmânt în vederea pensionãrii.
    (3) Personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, participant la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit, care nu se aflã pe lista candidaţilor reuşiţi, are dreptul de a se reînscrie la un nou concurs.
    (4) Numãrul de gradaţii de merit la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti se repartizeazã de cãtre inspectorul şcolar general proporţional cu numãrul de posturi didactice existent pentru fiecare disciplinã de predare/post didactic/post de conducere, îndrumare şi control, la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, cu încadrarea în numãrul maxim de gradaţii de merit.
    (5) Înscrierea candidaţilor la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit, monitorizarea şi evaluarea proiectului se realizeazã în conformitate cu precizãrile din prezenta metodologie.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Procedura de acordare a gradaţiei de merit pentru personalul didactic de predare

    ART. 17
    (1) Pentru personalul didactic de predare din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe:
    1. Raportul de activitate se realizeazã în baza unui proiect propus de cadrul didactic, pe o perioadã de 4 ani, şi va fi reactualizat la începutul fiecãrui an şcolar.
    2. În cazul în care candidatul se transferã, proiectul trebuie reactualizat şi se ia în considerare activitatea depusã anterior. În acest caz, conducerea unitãţii de învãţãmânt/conexe predã candidatului dosarul cu toate documentele concepute pânã la data respectivã.
    3. Obiectivul general al proiectului trebuie sã dezvolte cel puţin un obiectiv din proiectul de dezvoltare instituţionalã, contribuind astfel la creşterea prestigiului unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe unde funcţioneazã cadrul didactic.
    (2) În cadrul proiectului de dezvoltare instituţionalã se au în vedere indicatorii de bazã centraţi asupra urmãtoarelor dimensiuni ale sistemului educaţional:
    a) resursele umane ale sistemului de educaţie;
    b) participarea la educaţie;
    c) eficienţa internã a sistemului de învãţãmânt;
    d) rezultatele elevilor;
    e) rezultatele educaţiei pe piaţa muncii.
    ART. 18
    (1) Proiectul propus de personalul didactic de predare din unitãţile de învãţãmânt/centrele şcolare pentru educaţie incluzivã vizeazã un grup-ţintã format din preşcolari/elevi, echivalentul efectivului unei grupe/clase de copii/elevi.
    (2) Proiectul propus de personalul didactic de predare din centrele logopedice interşcolare şi cabinetele logopedice, centrele şi cabinetele de asistenţã psihopedagogicã vizeazã un grup-ţintã format din 4-8 copii/elevi, conform specificului activitãţilor desfãşurate.
    ART. 19
    În vederea aprobãrii implementãrii proiectelor se parcurg urmãtoarele etape:
    1. Proiectele se depun şi se înregistreazã la secretariatul unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe în care urmeazã a fi implementate, pânã la data de 1 octombrie a fiecãrui an şcolar.
    2. Consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe evalueazã eligibilitatea candidaţilor şi a proiectelor în conformitate cu condiţiile şi criteriile de eligibilitate şi întocmeşte lista candidaţilor şi a proiectelor eligibile, pe care o supune spre avizare consiliului profesoral.
    3. Consiliul profesoral avizeazã proiectele eligibile, menţionând numele candidatului şi titlul proiectului în procesulverbal al şedinţei.
    4. Conducerea unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe transmite candidaţilor ale cãror proiecte au fost avizate de consiliul profesoral acordul scris pentru implementarea proiectului.
    ART. 20
    (1) Proiectul aprobat este monitorizat permanent de conducerea unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe, prin reprezentanţi ai consiliului de administraţie, cu asigurarea cadrului legal şi organizatoric necesar desfãşurãrii activitãţilor. Monitorizarea se realizeazã pe parcursul întregului an şcolar.
    (2) Instrumentul de monitorizare a proiectului este fişa anualã de monitorizare, care are structura prevãzutã în anexa nr. 7 şi care se completeazã la sfârşitul anului şcolar.
    (3) Consiliul de administraţie valideazã fişele anuale de monitorizare ale candidaţilor.
    (4) Portofoliul proiectului cuprinde:
    a) prezentarea proiectului;
    b) fişele anuale de monitorizare (întocmite de directorul unitãţii de învãţãmânt şi contrasemnate de candidat);
    c) fişa finalã de (auto)evaluare (anexa nr. 8);
    d) raportul de evaluare;
    e) solicitarea evaluãrii proiectului;
    f) opis.
    ART. 21
    La nivelul unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe, evaluarea proiectului candidatului se realizeazã în urmãtoarele etape:
    a) candidatul depune la secretariatul unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe fişele anuale de monitorizare, fişa finalã de (auto)evaluare şi prezentarea proiectului;
    b) consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe completeazã fişa finalã de (auto)evaluare a proiectului;
    c) consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe întocmeşte raportul de evaluare, ca formã descriptivã a fişei finale de (auto)evaluare.
    ART. 22
    Directorul unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe depune la inspectoratul şcolar portofoliile proiectelor personalului didactic candidat la concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit.
    ART. 23
    (1) Comisia de coordonare a concursului pentru acordarea gradaţiei de merit, numitã, la nivelul inspectoratului şcolar, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1)-(3), evalueazã portofoliul fiecãrui candidat înscris la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit şi întocmeşte raportul de evaluare finalã a proiectului, conţinând punctajul proiectului (anexa nr. 9).
    (2) Reprezentanţii organizaţiilor sindicale din judeţ/municipiul Bucureşti afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învãţãmânt participã în calitate de observatori la toate lucrãrile, au drept de acces la documentele comisiilor şi au dreptul sã solicite consemnarea în procesulverbal a propriilor observaţii.
    (3) Punctajul final al candidatului, luat în calcul pentru acordarea gradaţiei de merit, este de minimum 50 de puncte, din maximum 100 de puncte.
    (4) Lista cuprinzând rezultatele candidaţilor participanţi la concurs şi propunerile de acordare a gradaţiilor de merit este prezentatã de cãtre preşedintele comisiei în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.
    (5) Consiliul de administraţie aprobã lista cu rezultatele candidaţilor participanţi la concurs, în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, şi o afişeazã la inspectoratul şcolar, conform graficului din anexa nr. 1B.
    ART. 24
    (1) Candidaţii participanţi la concursul de acordare a gradaţiei de merit au drept de contestaţie asupra punctajului acordat, la inspectoratul şcolar, în conformitate cu graficul prevãzut în anexa nr. 1B. Contestaţiile se rezolvã în termen de 3 zile lucrãtoare de la data-limitã de depunere a acestora, de cãtre o comisie de soluţionare a contestaţiilor, numitã prin decizie a inspectorului şcolar general şi formatã din:
    a) preşedinte - inspectorul şcolar general; pentru Palatul Naţional al Copiilor - director din Direcţia generalã educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    b) secretar - un referent/consilier de la compartimentul salarizare, normare/reţea şcolarã; pentru Palatul Naţional al Copiilor, un reprezentant al Direcţiei generale economic, finanţe, resurse umane din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    c) membri - consilierul juridic al inspectoratului şcolar, inspectori şcolari/metodişti ai inspectoratului şcolar şi un inspector şcolar cu atribuţii privind managementul resurselor umane; pentru Palatul Naţional al Copiilor - inspectori de specialitate din cadrul Direcţiei generale educaţie şi învãţare pe tot parcursul vieţii şi un consilier juridic al Direcţiei generale juridic din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, alţii decât cei care au fãcut parte din comisia de coordonare a concursului.
    (2) Hotãrârea comisiei de contestaţii este definitivã şi poate fi contestatã numai prin procedura contenciosului administrativ, contestaţia reprezentând plângerea prealabilã reglementatã de art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) La lucrãrile comisiei de contestaţii participã şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învãţãmânt, în calitate de observatori, care au drept de acces la toate documentele şi pot solicita consemnarea în procesulverbal a propriilor observaţii.
    (4) Consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar înainteazã lista candidaţilor validaţi la Direcţia generalã management, resurse umane şi reţea şcolarã din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului pentru emiterea ordinului ministrului. Lista transmisã la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu adresa de înaintare, conţine:
    a) numãrul total şi modul de calcul al numãrului de gradaţii acordate la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti/Palatului Naţional al Copiilor;
    b) tabelul nominal şi punctajul pentru candidaţii aprobaţi, conform anexei nr. 2.
    ART. 25
    Direcţia generalã management, resurse umane şi reţea şcolarã din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului verificã încadrarea în numãrul de locuri, respectarea procedurii de acordare a gradaţiei de merit şi elaboreazã ordinul ministrului pentru acordarea gradaţiei de merit personalului didactic de predare/de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Procedura de acordare a gradaţiei de merit pentru personalul de conducere, îndrumare şi control

    ART. 26
    (1) Personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe, personalul didactic şi de conducere din cadrul caselor corpului didactic, personalul didactic de conducere, îndrumare şi control din cadrul inspectoratelor şcolare va fi evaluat în baza unui proiect de management, derulat pe o perioadã de 4 ani şi reactualizat la începutul fiecãrui an şcolar.
    (2) Pentru personalul de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe, obiectivul general al proiectului trebuie sã dezvolte cel puţin un obiectiv din proiectul de dezvoltare instituţionalã, contribuind astfel la creşterea prestigiului unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe unde candidatul ocupã funcţia de conducere.
    ART. 27
    (1) Proiectele propuse de personalul de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe vizeazã un grup-ţintã format din colectivul de cadre didactice al unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe.
    (2) Proiectele propuse de personalul didactic de conducere, îndrumare şi control din inspectoratele şcolare, precum şi de personalul didactic/de conducere din casele corpului didactic vizeazã un grup-ţintã constituit din cadre didactice dintr-o unitate de învãţãmânt/unitate conexã din judeţ/municipiul Bucureşti.
    ART. 28
    Pentru personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe, personalul didactic şi de conducere din casele corpului didactic, personalul de conducere şi îndrumare şi control din inspectoratele şcolare, în vederea aprobãrii implementãrii proiectelor, se parcurg urmãtoarele etape:
    1. Proiectele se depun şi se înregistreazã la registratura inspectoratului şcolar, pânã la data de 1 octombrie a fiecãrui an şcolar.
    2. Consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar evalueazã eligibilitatea candidaţilor şi a proiectelor în conformitate cu condiţiile şi criteriile de eligibilitate şi întocmeşte lista candidaţilor şi a proiectelor eligibile.
    3. Conducerea inspectoratului şcolar transmite candidaţilor ale cãror proiecte au fost considerate eligibile acordul scris pentru implementarea proiectului, pânã la data de 1 noiembrie a fiecãrui an şcolar.
    ART. 29
    (1) Monitorizarea proiectelor candidaţilor pentru acordarea gradaţiei de merit se realizeazã de cãtre o comisie de monitorizare stabilitã la nivelul inspectoratului şcolar, din care face parte un inspector management şi evaluare instituţionalã.
    (2) Monitorizarea se realizeazã pe parcursul întregului an şcolar.
    (3) Instrumentul de monitorizare a proiectului este fişa anualã de monitorizare care are structura din anexa nr. 7.
    (4) Candidatul depune la inspectoratul şcolar:
    a) prezentarea proiectului;
    b) fişele anuale de monitorizare;
    c) fişa finalã de (auto)evaluare;
    d) solicitarea evaluãrii proiectului;
    e) opis.
    (5) Comisia de monitorizare completeazã fişa finalã de (auto)evaluare a proiectului, prezentatã în anexa nr. 8.
    (6) Comisia de monitorizare predã, pe bazã de proces-verbal, comisiei de coordonare a concursului pentru acordarea gradaţiei de merit portofoliile candidaţilor înscrişi la concurs.
    ART. 30
    (1) Evaluarea, la nivelul inspectoratului şcolar, a proiectelor candidaţilor se realizeazã de cãtre comisia de coordonare a concursului pentru acordarea gradaţiei de merit, constituitã în baza prevederilor art. 8 alin. (1)-(3).
    (2) Evaluarea se realizeazã în conformitate cu prevederile art. 23.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Criterii de eligibilitate şi structura proiectelor depuse la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit

    ART. 31
    (1) Proiectul fiecãrui candidat la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit preia şi dezvoltã cel puţin un obiectiv din proiectul de dezvoltare instituţionalã al unitãţii de învãţãmânt, corelat cu cel al inspectoratului şcolar.
    (2) Tema proiectului trebuie sã vizeze îmbunãtãţirea activitãţii la clasã/grupã, în specialitatea/specialitãţile predatã/predate, sau a activitãţii manageriale, pentru personalul didactic de conducere, îndrumare şi control.
    (3) Grupul-ţintã trebuie sã vizeze preşcolari/elevi/cadre didactice din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe.
    (4) În vederea realizãrii diagnozei pentru comunitatea/comunitãţile şcolare vizate de proiect trebuie avute în vedere urmãtoarele aspecte: identificarea clarã a nevoilor grupului-ţintã, descrierea succintã a grupului-ţintã, precizarea numãrului de beneficiari direcţi şi indirecţi.
    (5) Justificarea necesitãţii implementãrii proiectului trebuie corelatã cu politicile şi strategiile unitãţii de învãţãmânt, respectiv ale inspectoratului şcolar, cu nevoile grupului-ţintã, cu activitãţile derulate şi cu rezultatele anticipate, cu asigurarea sustenabilitãţii şi cu atingerea obiectivelor.
    (6) Obiectivele trebuie sã fie specifice, mãsurabile, abordabile, realiste şi încadrate în timp (SMART).
    (7) Rezultatele anticipate, mãsurabile, vor fi formulate pentru fiecare obiectiv.
    (8) Activitãţile propuse în proiect vor îndeplini urmãtoarele condiţii: fiecare activitate sã fie detaliatã şi eligibilã, resursele, de orice tip, sã fie suficiente şi necesare, orizontul de timp sã fie corespunzãtor, managementul eficient. Este necesarã planificarea a cel puţin unei activitãţi pe parcursul fiecãrei luni din perioada de implementare a proiectului.
    (9) Graficul activitãţilor/Diagrama Gantt va cuprinde toate activitãţile, va asigura un management eficient al timpului şi va conţine cel puţin o activitate în fiecare lunã, pe parcursul fiecãrui an şcolar.
    (10) În proiect vor fi precizaţi indicatorii de realizare imediatã, de rezultat şi de impact.
    (11) Proiectul trebuie sã vizeze indicatori cantitativi şi calitativi cuantificabili, în relaţie cu obiectivele propuse.
    ART. 32
    Sunt eligibile proiectele care contribuie la:
    a) îmbunãtãţirea activitãţii proprii prin utilizarea metodelor interactive de învãţare-predare şi tehnologia informaţiei şi comunicãrii, prin programe de cercetare ştiinţificã realizate în ţarã sau prin cooperare internaţionalã, prin inovare educaţionalã, creaţie ştiinţificã, tehnicã şi artisticã;
    b) dezvoltarea competenţelor-cheie şi profesionale ale colectivului de elevi;
    c) prevenirea eşecului şcolar;
    d) realizarea progresului şcolar;
    e) obţinerea performanţei şcolare la evaluãrile intermediare/finale în sensul realizãrii unui rezultat superior faţã de media la nivel naţional;
    f) dezvoltarea unitãţii de învãţãmânt ca centru de resurse educaţionale pentru comunitate;
    g) promovarea conceptului de educaţie incluzivã/incluziune socialã;
    h) îmbunãtãţirea activitãţii manageriale.
    ART. 33
    (1) Proiectul are urmãtoarea structurã minimalã:
    a) Date privind aplicantul:
    - numele şi prenumele;
    - statutul (titular/suplinitor);
    - specializarea/funcţia;
    - gradul didactic.
    b) Titlul proiectului
    c) Unitatea de învãţãmânt/Unitatea conexã în care se deruleazã proiectul
    d) Grupul-ţintã (preşcolari/elevi/cadre didactice)
    e) Diagnozã relevantã pentru realizarea obiectivelor proiectului, la data depunerii proiectului:
    - identificarea nevoilor membrilor din grupul-ţintã la care rãspunde proiectul;
    - descrierea succintã a grupului-ţintã selectat în urma diagnozei.
    f) Justificarea necesitãţii implementãrii proiectului
    g) Obiectivul general
    (în acord cu proiectul de dezvoltare instituţionalã al unitãţii de învãţãmânt/unitãţii conexe/casei corpului didactic/inspectoratului şcolar)
    h) Obiectivele specifice (SMART)
    i) Rezultate anticipate (mãsurabile) pe fiecare obiectiv specific
    j) Descrierea activitãţilor propuse în proiect (obiectivul la care rãspunde activitatea, activitate eligibilã, resursele necesare, orizontul de timp)
    k) Graficul activitãţilor/Diagrama Gantt
    l) Precizarea indicatorilor:
      (i) indicatori aferenţi obiectivelor/rezultatelor la nivel disciplinar/managementului educaţional;
      (ii) indicatori aferenţi obiectivelor/rezultatelor la nivel interdisciplinar/managementului educaţional;
      (iii) indicatori aferenţi obiectivelor/rezultatelor la nivel transdisciplinar/managementului educaţional;
      (iv) indicatori aferenţi obiectivelor/rezultatelor din domeniul educaţiei incluzive/managementului educaţional.
    m) Autoevaluarea proiectului
    - instrumente - fişã de monitorizare anualã;
    - feedback de la elevi, pãrinţi, colegi etc.
    (2) Candidatul la concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit prezintã proiectul în maximum 3 pagini.

    CAP. III
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 34
    Anexele nr. 1A, 1B şi 2-9 fac parte integrantã din prezenta metodologie.
    ART. 35
    Candidaţii înscrişi la concursul de acordare a gradaţiei de merit, sesiunea 2012, au obligaţia de a completa o declaraţie pe propria rãspundere prin care sã confirme cã documentele depuse la dosar le aparţin şi cã prin acestea sunt certificate activitãţile desfãşurate, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6.
    ART. 36
    (1) Candidaţii care se înscriu la concursul de acordare a gradaţiei de merit, sesiunea 2015, depun şi înregistreazã proiectul prevãzut la art. 11 alin. (1) pânã la data de 15 noiembrie.
    (2) Pentru personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt/unitãţile conexe, personalul didactic şi de conducere din casele corpului didactic, personalul de conducere şi îndrumare şi control din inspectoratele şcolare, conducerea inspectoratului şcolar transmite candidaţilor ale cãror proiecte au fost considerate eligibile acordul scris pentru implementarea proiectului pânã la data de 1 decembrie 2011.
    ART. 37
    (1) Propunerile pentru acordarea gradaţiei de merit personalului didactic civil din instituţiile militare de învãţãmânt preuniversitar se centralizeazã de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale şi se transmit, spre aprobare, Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.
    (2) Personalul didactic militar/cu statut special din unitãţile de învãţãmânt preuniversitar din sistemul de apãrare, informaţii, ordine publicã şi securitate naţionalã beneficiazã de gradaţie de merit conform reglementãrilor proprii.

     ANEXA 1A
    --------
la metodologie
--------------

                                   GRAFICUL
    desfãşurãrii concursului pentru acordarea gradaţiilor de merit - sesiunea 2012

    1. Detalierea punctajelor aferente criteriilor de cãtre comisia paritarã la nivelul inspectoratului şcolar
       Perioada: 1-15 martie 2012
    2. Depunerea dosarelor care conţin documentele justificative privind activitatea cadrului didactic respectiv, la registratura inspectoratului şcolar
       Perioada: 15 martie-11 aprilie 2012
    3. Analiza dosarelor de cãtre inspectorul de specialitate, cu consultarea consiliului consultativ, şi elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului în specialitate
       Perioada: 12-20 aprilie 2012
    4. Verificarea dosarelor de cãtre comisia de coordonare a concursului în vederea acordãrii gradaţiei de merit
       Perioada: 25 aprilie-4 mai 2012
    5. Verificarea dosarelor de cãtre reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învãţãmânt şi refacerea punctajelor, în situaţia în care observaţiile sunt juste, împreunã cu inspectorul de specialitate
       Perioada: 25 aprilie-5 mai 2012
    6. Aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluãrii, de cãtre consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar
       Perioada: 8-11 mai 2012
    7. Afişarea listei la avizierul inspectoratului şcolar
       Termen: 14 mai 2012
    8. Depunerea contestaţiilor asupra punctajului acordat
       Perioada: 16-18 mai 2012
    9. Soluţionarea contestaţiilor de cãtre comisie
       Perioada: 21-24 mai 2012
    10. Validarea rezultatelor finale ale concursului de cãtre consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestora la inspectoratele şcolare
        Termen: 26 mai 2012
    11. Înaintarea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, în vederea emiterii ordinului ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, a tabelului nominal cu personalul didactic validat
        Perioada: 30-31 mai 2012
    12. Emiterea ordinului ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului
        Termen: 30 iulie 2012

    NOTĂ:
    Personalul didactic şi de conducere de la Palatul Naţional al Copiilor depune dosarele pentru concursul de acordare a gradaţiei de merit la registratura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, respectând graficul.

     ANEXA 1B
    --------
la metodologie
--------------

                                    GRAFICUL
    desfãşurãrii concursului pentru acordarea gradaţiilor de merit - sesiunea 2015

    1. Depunerea rapoartelor finale de autoevaluare, însoţite de portofoliile personale
       Perioada: 1-30 septembrie 2015
    2. Completarea fişelor de evaluare finalã
       Perioada: 1-16 octombrie 2015
    3. Evaluarea portofoliilor de cãtre comisia de coordonare a concursului pentru obţinerea gradaţiei de merit
       Perioada: 19 octombrie-4 noiembrie 2015
    4. Afişarea rezultatelor. Depunerea contestaţiilor
       Perioada: 4-6 noiembrie 2015
    5. Soluţionarea contestaţiilor. Afişarea rezultatelor finale
       Termen: 9-13 noiembrie 2015
    6. Transmiterea listei finale la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului
       Termen: 30 noiembrie 2015
    7. Emiterea ordinului ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului
       Termen: 15 decembrie 2015

    NOTĂ:
    Cadrele didactice de la Palatul Naţional al Copiilor depun portofoliile pentru concursul de acordare a gradaţiei de merit la registratura Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, respectând graficul.

    ANEXA 2
    -------
la metodologie
--------------

                                TABELUL NOMINAL
    al candidaţilor validaţi de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti



 ┌───┬──────────┬─────────┬─────────────┬────────────┬────────────┬───────────┐
 │Nr.│ Numele şi│ Funcţia │Specialitatea│ Vechimea în│ Unitatea de│ Punctajul │
 │crt│ prenumele│ │ │ învãţãmânt │ învãţãmânt │ obţinut │
 ├───┼──────────┼─────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 └───┴──────────┴─────────┴─────────────┴────────────┴────────────┴───────────┘




    NOTĂ:
    În cazul personalului didactic de conducere, îndrumare şi control din cadrul inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, la rubrica "Unitatea de învãţãmânt" se va preciza unitatea de învãţãmânt unde are obligaţia de predare.
    Adeverinţele emise de unitãţile de învãţãmânt respective se vor anexa la lista transmisã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.

    ANEXA 3
    -------
la metodologie
--------------

                                 FIŞA-CADRU
    de punctaj pentru personalul didactic


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ Criteriul general │Punctajul maxim│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 1. Criteriul activitãţilor complexe cu valoare instructiv- │ │
│ educativã │ 50 de puncte│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. Criteriul privind performanţe deosebite în inovarea │ │
│ didacticã/managerialã │ 30 de puncte│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. Criteriul privind participarea la proiecte │ 15 puncte│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. Criteriul privind creşterea prestigiului unitãţii de │ │
│ învãţãmânt/conexe │ 5 puncte│
└──────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘



    NOTĂ:
    Detalierea punctajului maxim se realizeazã de cãtre comisia paritarã de la nivelul inspectoratului şcolar.


                                   FIŞA-CADRU
    de punctaj pentru funcţiile de conducere


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ Criteriul general │Punctajul maxim│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 1. Criteriul activitãţilor complexe cu valoare instructiv- │ │
│ educativã │ 25 de puncte│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. Criteriul privind performanţe deosebite în inovarea │ │
│ didacticã/managerialã │ 30 de puncte│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. Criteriul privind participarea la proiecte │ 20 de puncte│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. Criteriul privind creşterea prestigiului unitãţii de │ │
│ învãţãmânt/conexe │ 25 de puncte│
└──────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘



    NOTĂ:
    Detalierea punctajului maxim se realizeazã de cãtre comisia paritarã de la nivelul inspectoratului şcolar.

    ANEXA 4
    -------
la metodologie
--------------

                  A. Criteriile specifice şi grila de punctaj
                   pentru acordarea gradaţiei de merit pentru
                   directorul/directorul adjunct al clubului
                   sportiv şcolar/liceului cu program sportiv

                               Anul şcolar ......

    Numele şi prenumele: ..................
    Funcţia: ..............................
    Unitatea de învãţãmânt: ...............
    Vechimea în învãţãmânt: ...............
    Gradul didactic: ......................


 ┌─────────────────┬────────┬─────────────┬────────────┬─────────────┬────────┐
 │Criteriul care │ Punc- │ Subcriterii │ Detalierea │Autoevaluare │ Punc- │
 │trebuie │ tajul │ care trebuie│ punctajului│ │ tajul │
 │îndeplinit de │ maxim │ îndeplinite │ maxim │ │acordat │
 │cãtre candidat │ │ de cãtre │ │ │ │
 │(se referã la │ │ candidat │ │ │ │
 │activitatea din │ │ │ │ │ │
 │perioada │ │ │ │ │ │
 │1 septembrie 2007│ │ │ │ │ │
 │-31 august 2011) │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────┼────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │a) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │01. Criteriul │ 20 │b) │ │ │ │
 │activitãţilor │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │complexe cu │ │c) │ │ │ │
 │valoare │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │instructiv-edu- │ │d) │ │ │ │
 │cativã │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │e) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │f) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │g) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │h) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │i) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │j) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │k) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │l) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │m) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │n) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │o) │ │ │ │
 ├─────────────────┼────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │a) │ │ │ │
 │02. Criteriul │ 20 ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │privind │ │b) │ │ │ │
 │performanţe │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │deosebite în │ │c) │ │ │ │
 │inovarea │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │didacticã/ │ │d) │ │ │ │
 │managerialã │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │e) │ │ │ │
 ├─────────────────┼────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │03. Criteriul │ 30 │a) │ │ │ │
 │privind │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │participarea la │ │b) │ │ │ │
 │proiecte │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │c) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │d) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │e) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │f) │ │ │ │
 ├─────────────────┼────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │04. Criteriul │ 30 │a) │ │ │ │
 │privind creşterea│ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │prestigiului │ │b) │ │ │ │
 │unitãţii de │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │învãţãmânt/conexe│ │c) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │d) │ │ │ │
 │ │ ├─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │ │ │e) │ │ │ │
 ├─────────────────┼────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
 │TOTAL │ 100 │ │ │ │ │
 └─────────────────┴────────┴─────────────┴────────────┴─────────────┴────────┘



    NOTĂ:
    a) Stabilirea subcriteriilor şi detalierea punctajului maxim se fac de cãtre comisia paritarã de la nivelul inspectoratului şcolar.
    b) Dovada îndeplinirii criteriilor din prezenta fişã se face prin depunerea, în copie certificatã pentru conformitate cu originalul, a diplomelor, certificatelor, adeverinţelor etc., eliberate de instituţiile abilitate.


                  B. Criteriile specifice şi grila de punctaj
                     pentru acordarea gradaţiei de merit -
                      personalul didactic din învãţãmântul
                       sportiv integrat şi suplimentar -
              (profesori de educaţie fizicã şi sport şi antrenori)

                               Anul şcolar ......

    Numele şi prenumele: .................
    Funcţia: .............................
    Unitatea de învãţãmânt: ..............
    Vechimea în învãţãmânt: ..............
    Gradul didactic: .....................


 ┌────┬────────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬───────┐
 │ │ │ │Deta- │ │Eva- │
 │Nr. │ Criteriul care trebuie îndeplinit de │Punc- │lierea│Autoe- │luarea │
 │crt.│cãtre candidat (se referã la activitatea│tajul │punc- │valuare│inspec-│
 │ │ din perioada 1 septembrie 2007 - │maxim │taju- │ │tora- │
 │ │ 31 august 2011) │ │lui │ │tului │
 │ │ │ │maxim │ │şcolar │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ 01.│Criteriul activitãţilor complexe cu │ 75 │ │ │ │
 │ │valoare instructiv-educativã │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │a) Rezultate deosebite obţinute în │ 10 │ │ │ │
 │ │pregãtirea preşcolarilor şi a elevilor │ │ │ │ │
 │ │în raport cu standardele curriculare de │ │ │ │ │
 │ │performanţã, materializate în progresul │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │elevilor la clasã, în rezultate ale │ │ │ │ │
 │ │elevilor la clasã, la testãri şi examene│ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │naţionale de sfârşit de ciclu, rezultate│ │ │ │ │
 │ │obţinute cu clasa şi individual pentru │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │disciplinele de specialitate în │ │ │ │ │
 │ │învãţãmântul vocaţional: │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- selecţia elevilor în grupe/clase cu │ │ │ │ │
 │ │profil sportiv; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- ponderea promovãrii elevilor de la un │ │ │ │ │
 │ │an la altul de pregãtire sportivã/studiu│ │ │ │ │
 │ │- elevi cu dublã legitimare; │ │ │ │ │
 │ │- elevi transferaţi; │ │ │ │ │
 │ │- elevi participanţi la pregãtire, │ │ │ │ │
 │ │întreceri, concursuri şi competiţii cu │ │ │ │ │
 │ │loturile naţionale. │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │b) Rezultate deosebite obţinute în │ 15 │ │ │ │
 │ │selecţia, pregãtirea şi promovarea │ │ │ │ │
 │ │sportivilor cu calitãţi deosebite pentru│ │ │ │ │
 │ │sportul de performanţã: │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- selecţia sportivilor cu calitãţi │ │ │ │ │
 │ │deosebite; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- pregãtirea sportivilor cu calitãţi │ │ │ │ │
 │ │deosebite; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- promovarea sportivilor cu calitãţi │ │ │ │ │
 │ │deosebite. │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │c) Performanţe în pregãtirea elevilor │ 50 │ │ │ │
 │ │distinşi la competiţiile naţionale şi │ │ │ │ │
 │ │internaţionale, materializate prin │ │ │ │ │
 │ │obţinerea locurilor I, II, III, IV, V │ │ │ │ │
 │ │şi VI: │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴───────┤
 │ │c.1) La disciplinele sportive │
 │ │individuale: │
 │ ├────────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬───────┤
 │ │COMPETIŢII INTERNAŢIONALE OFICIALE │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul I, juniori│ │ │ │ │
 │ │(III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locul I, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locul II, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locul III, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul I, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locul I, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locul II, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locul III, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul I │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul II │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul III │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul IV │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul V │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul VI │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locurile VII-VIII │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, realizarea │ │ │ │ │
 │ │condiţiilor de participare │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │COMPETIŢII NAŢIONALE OFICIALE │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locul I │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locul II │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locul III │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locurile IV-VI │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul I, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul II, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul III, copii│ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul I, juniori│ │ │ │ │
 │ │(III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴───────┤
 │ │c.2) La disciplinele sportive de echipã: │
 │ ├────────────────────────────────────────┬───────┬──────┬───────┬───────┤
 │ │COMPETIŢII INTERNAŢIONALE OFICIALE │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate internaţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul I, juniori│ │ │ │ │
 │ │(III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate balcanice, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locul I, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locul II, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locul III, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate europene, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul I, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe europene, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locul I, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locul II, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locul III, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate mondiale, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe mondiale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul I │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul II │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul III │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul IV │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul V │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locul VI │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, locurile VII-VIII │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- jocuri olimpice, realizarea │ │ │ │ │
 │ │condiţiilor de participare │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │COMPETIŢII NAŢIONALE OFICIALE │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locul I │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locul II │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locul III │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale şcolare │ │ │ │ │
 │ │- CSS/LPS, locurile IV-VI │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul I, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul II, copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul III, copii│ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │copii │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul I, juniori│ │ │ │ │
 │ │(III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate naţionale, locurile IV-VI, │ │ │ │ │
 │ │juniori (III, II, I) │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locul I, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locul II, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locul III, │ │ │ │ │
 │ │tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- campionate/cupe naţionale, locurile │ │ │ │ │
 │ │IV-VI, tineret/seniori │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │d) Pregãtirea loturilor judeţene pentru │ │ │ │ │
 │ │olimpiada la disciplina pregãtire │ │ │ │ │
 │ │sportivã teoreticã, participarea, în │ │ │ │ │
 │ │calitate de membru al juriului sau al │ │ │ │ │
 │ │comitetului de organizare, la olimpiada │ │ │ │ │
 │ │judeţeanã şi naţionalã; organizarea şi │ │ │ │ │
 │ │participarea la spectacole, expoziţii, │ │ │ │ │
 │ │simpozioane la nivel internaţional, │ │ │ │ │
 │ │naţional ori interjudeţean: │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- pregãtirea loturilor judeţene; │ │ │ │ │
 │ │- membru al comisiilor/grupurilor │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │naţionale de coordonare; │ │ │ │ │
 │ │- membru în comisia de organizare a │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │etapei judeţene; │ │ │ │ │
 │ │- membru în comisia de organizare a │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │etapei naţionale; │ │ │ │ │
 │ │- însoţitor al elevilor la etapa │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │judeţeanã; │ │ │ │ │
 │ │- însoţitor al elevilor la etapa │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │naţionalã; │ │ │ │ │
 │ │- organizarea şi participarea la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │spectacole, expoziţii, simpozioane la │ │ │ │ │
 │ │nivel interjudeţean; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- organizarea şi participarea la │ │ │ │ │
 │ │spectacole, expoziţii, simpozioane la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │nivel naţional; │ │ │ │ │
 │ │- organizarea şi participarea la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │spectacole, expoziţii, simpozioane la │ │ │ │ │
 │ │nivel internaţional. │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┤ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │e) Pregãtirea loturilor │ │ │ │ │
 │ │naţionale/olimpice, participarea, în │ │ │ │ │
 │ │calitate de membru al │ │ │ │ │
 │ │comisiilor/grupurilor de organizare şi │ │ │ │ │
 │ │profesor-antrenor, la │ │ │ │ │
 │ │întrecerile/concursurile/competiţiile │ │ │ │ │
 │ │judeţene, interjudeţene, naţionale şi │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │internaţionale: │ │ │ │ │
 │ │- pregãtirea loturilor │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │naţionale/olimpice; │ │ │ │ │
 │ │- membru al comisiilor/grupurilor │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │naţionale de coordonare; │ │ │ │ │
 │ │- membru în comisiile de organizare a │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │competiţiilor de nivel judeţean; │ │ │ │ │
 │ │- membru în comisiile de organizare a │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │competiţiilor de nivel zonal; │ │ │ │ │
 │ │- membru în comisiile de organizare a │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │competiţiilor de nivel naţional; │ │ │ │ │
 │ │- membru în comisiile de organizare a │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │competiţiilor de nivel internaţional; │ │ │ │ │
 │ │- profesor-antrenor la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │întrecerile/concursurile/competiţiile │ │ │ │ │
 │ │judeţene şi interjudeţene; │ │ │ │ │
 │ │- profesor-antrenor la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │întrecerile/concursurile/competiţiile │ │ │ │ │
 │ │naţionale şi internaţionale. │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │f) Rezultate notabile/mãsurabile │ │ │ │ │
 │ │obţinute în activitãţile culturale şi │ │ │ │ │
 │ │educative organizate în şcoalã şi │ │ │ │ │
 │ │finalizarea unor proiecte de parteneriat│ │ │ │ │
 │ │educaţional, cu impact la nivel │ │ │ │ │
 │ │local/judeţean/al municipiului │ │ │ │ │
 │ │Bucureşti/naţional/internaţional: │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu impact la nivel local; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu impact la nivel judeţean; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu impact la nivel interjudeţean; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu impact la nivel naţional; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu impact la nivel internaţional. │ ├──────┼───────┼───────┤
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │g) Rezultatele comunicãrii cu pãrinţii, │ │ │ │ │
 │ │cu unitãţile de învãţãmânt şi cu │ │ │ │ │
 │ │autoritãţile locale, concretizate în │ │ │ │ │
 │ │reducerea abandonului şcolar, a │ │ │ │ │
 │ │delincvenţei juvenile, a │ │ │ │ │
 │ │comportamentelor marginale: │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu autoritãţile locale; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu unitãţile de învãţãmânt │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- cu pãrinţii. │ ├──────┼───────┼───────┤
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │h) Activitate desfãşuratã cu elevii │ │ │ │ │
 │ │capabili de performanţã în centrele │ │ │ │ │
 │ │naţionale olimpice de excelenţã: │ │ │ │ │
 │ │- director tehnic; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- profesor/antrenor. │ ├──────┼───────┼───────┤
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │i) Rezultate obţinute în organizarea cu │ │ │ │ │
 │ │elevii a unor activitãţi practice, │ │ │ │ │
 │ │educative pentru formarea de abilitãţi │ │ │ │ │
 │ │de comunicare, colaborare şi organizare │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │j) Rezultate mãsurabile/cuantificabile │ │ │ │ │
 │ │obţinute prin finalizarea unor proiecte │ │ │ │ │
 │ │de parteneriat educaţional, la nivel │ │ │ │ │
 │ │local/judeţean/naţional/internaţional, │ │ │ │ │
 │ │şi în activitãţi de voluntariat la │ │ │ │ │
 │ │nivelul comunitãţii locale: │ │ │ │ │
 │ │- proiecte de parteneriat educaţional la│ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │nivel local; │ │ │ │ │
 │ │- proiecte de parteneriat educaţional la│ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │nivel judeţean; │ │ │ │ │
 │ │- proiecte de parteneriat educaţional la│ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │nivel naţional; │ │ │ │ │
 │ │- proiecte de parteneriat educaţional la│ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │nivel internaţional; │ │ │ │ │
 │ │- activitãţi de voluntariat la nivelul │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │comunitãţii locale. │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │k) Activitate de coordonator de programe│ │ │ │ │
 │ │educative şcolare şi extraşcolare, │ │ │ │ │
 │ │coordonator de cerc pedagogic, │ │ │ │ │
 │ │îndrumarea colectivelor redacţionale ale│ │ │ │ │
 │ │revistelor şcolare │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ 02.│Criteriul privind performanţe deosebite │ 10 │ │ │ │
 │ │în inovarea didacticã/managerialã │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │a) Contribuţia la elaborarea de programe│ │ │ │ │
 │ │şcolare, regulamente, metodologii, │ │ │ │ │
 │ │îndrumãtoare/ghiduri metodice, manuale │ │ │ │ │
 │ │şcolare, auxiliare didactice, reviste │ │ │ │ │
 │ │şcolare, avizate de inspectoratul şcolar│ │ │ │ │
 │ │sau de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii,│ │ │ │ │
 │ │Tineretului şi Sportului, dupã caz; │ │ │ │ │
 │ │cãrţi în domeniul educaţional, înregis- │ │ │ │ │
 │ │trate cu ISBN, crearea de softuri educa-│ │ │ │ │
 │ │ţionale în specialitate, platforme de e-│ │ │ │ │
 │ │learning avizate de Ministerul Educaţiei, │ │ │ │
 │ │Cercetãrii, Tineretului şi Sportului; │ │ │ │ │
 │ │elaborarea de programe şcolare pentru │ │ │ │ │
 │ │discipline opţionale noi, însoţite de │ │ │ │ │
 │ │suportul de curs; elaborarea de programe│ │ │ │ │
 │ │vizând curriculumul pentru opţional │ │ │ │ │
 │ │integrat în dezvoltare localã: │ │ │ │ │
 │ │- programe şcolare, regulamente, │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │metodologii, îndrumãtoare, ghiduri │ │ │ │ │
 │ │metodice, manuale şcolare; │ │ │ │ │
 │ │- reviste şcolare, auxiliare/materiale │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │didactice (bazã sportivã, materiale, │ │ │ │ │
 │ │aparate şi instalaţii sportive); │ │ │ │ │
 │ │- cãrţi în domeniul educaţional, │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │înregistrate cu ISBN; │ │ │ │ │
 │ │- crearea de platforme de e-learning; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- elaborarea de programe şcolare pentru │ │ │ │ │
 │ │discipline opţionale noi, însoţite de │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │suportul de curs; │ │ │ │ │
 │ │- elaborarea de programe vizând │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │curriculumul pentru opţional integrat │ │ │ │ │
 │ │în dezvoltare localã. │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │b) Elaborarea de cãrţi şi lucrãri │ │ │ │ │
 │ │ştiinţifice publicate în domeniul didac-│ │ │ │ │
 │ │ticii, specialitãţii şi managementului │ │ │ │ │
 │ │educaţional, înregistrate cu ISBN │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │c) Activitatea de evaluator de manuale, │ │ │ │ │
 │ │de mentorat, de formator, activitatea în│ │ │ │ │
 │ │domeniul sindical la nivel local/ │ │ │ │ │
 │ │judeţean/naţional/internaţional, │ │ │ │ │
 │ │participarea cu comunicãri la │ │ │ │ │
 │ │simpozioane judeţene, regionale │ │ │ │ │
 │ │(zonale), naţionale şi/sau interna- │ │ │ │ │
 │ │ţionale, participarea la formarea │ │ │ │ │
 │ │personalului didactic prin casa corpului│ │ │ │ │
 │ │didactic, în calitate de formatori, │ │ │ │ │
 │ │contribuţia la cercetãri ştiinţifice în │ │ │ │ │
 │ │specialitate sau în domeniul │ │ │ │ │
 │ │problematicii învãţãmântului şi │ │ │ │ │
 │ │educaţiei; se va stabili un punctaj │ │ │ │ │
 │ │defalcat pentru cursuri cu o duratã de │ │ │ │ │
 │ │minimum 3 zile (24 de ore), care sã │ │ │ │ │
 │ │vizeze asigurarea calitãţii şi │ │ │ │ │
 │ │personalizarea concretã de comunicare cu│ │ │ │ │
 │ │familia şi comunitatea privind │ │ │ │ │
 │ │participarea şi contribuţia la │ │ │ │ │
 │ │activitãţile menţionate: │ │ │ │ │
 │ │- activitate de evaluator de manuale; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- activitate de mentorat; │ │ │ │ │
 │ │- activitate de formator; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- activitate în domeniul sindical la │ │ │ │ │
 │ │nivel local/judeţean, naţional/ │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │internaţional; │ │ │ │ │
 │ │- participarea cu comunicãri la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │simpozioane judeţene, regionale │ │ │ │ │
 │ │(zonale), naţionale şi/sau │ │ │ │ │
 │ │internaţionale; │ │ │ │ │
 │ │- participarea la formarea personalului │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │didactic prin casa corpului didactic, │ │ │ │ │
 │ │în calitate de formator; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- contribuţie la cercetãri ştiinţifice │ │ │ │ │
 │ │fundamentale în specialitate sau în │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │domeniul problematicii învãţãmântului │ │ │ │ │
 │ │şi educaţiei. │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │d) Activitate ca metodist, membru în │ │ │ │ │
 │ │consiliul consultativ de specialitate de│ │ │ │ │
 │ │la nivelul inspectoratului şcolar şi în │ │ │ │ │
 │ │comisia naţionalã de specialitate, │ │ │ │ │
 │ │coordonator de cerc pedagogic: │ │ │ │ │
 │ │- activitate ca metodist; │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │- activitate ca membru în consiliul │ │ │ │ │
 │ │consultativ de specialitate de la │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │nivelul inspectoratului şcolar; │ │ │ │ │
 │ │- activitate în comisia naţionalã de │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │specialitate. │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │e) Activitatea desfãşuratã în cadrul │ │ │ │ │
 │ │unor comisii tehnice de elaborare a unor│ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │acte normative/administrative cu │ │ │ │ │
 │ │caracter normativ, în cadrul unor │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │comisii consultative de dialog social şi│ │ │ │ │
 │ │al altor structuri de dialog social şi │ ├──────┼───────┼───────┤
 │ │în comisii naţionale de specialitate: │ │ │ │ │
 │ │- activitate desfãşuratã în cadrul unor │ │ │ │ │
 │ │comisii tehnice de elaborare a unor │ │ │ │ │
 │ │acte normative/administrative cu │ │ │ │ │
 │ │caracter normativ │ │ │ │ │
 │ │- activitate desfãşuratã în cadrul unor │ │ │ │ │
 │ │comisii consultative de dialog social │ │ │ │ │
 │ │şi alte structuri de dialog social │ │ │ │ │
 │ │- activitate desfãşuratã în comisii │ │ │ │ │
 │ │naţionale de specialitate. │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ 03.│Criteriul privind participarea la │ 10 │ │ │ │
 │ │proiecte │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │a) Proiecte de parteneriat educaţional, │ │ │ │ │
 │ │la nivel local/judeţean/naţional/ │ │ │ │ │
 │ │internaţional, recunoscute de inspecto- │ │ │ │ │
 │ │ratul şcolar/Ministerul Educaţiei, │ │ │ │ │
 │ │Cercetãrii, Tineretului şi Sportului │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │b) Proiecte/Programe realizate în │ │ │ │ │
 │ │parteneriat între şcoalã şi asociaţiile │ │ │ │ │
 │ │reprezentative de pãrinţi/comunitatea │ │ │ │ │
 │ │localã/operatori economici │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │c) Proiecte din Fondul Social European/ │ │ │ │ │
 │ │fonduri structurale şi de coeziune/ │ │ │ │ │
 │ │Proiecte PHARE │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │d) Proiecte/Programe europene realizate │ │ │ │ │
 │ │prin Agenţia Naţionalã pentru Programe │ │ │ │ │
 │ │Comunitare în Domeniul Educaţiei şi │ │ │ │ │
 │ │Formãrii Profesionale - Socrates, │ │ │ │ │
 │ │Comenius, Arion, Leonardo,Grundtvig etc.│ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │e) Proiecte/Programe coordonate de │ │ │ │ │
 │ │Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, │ │ │ │ │
 │ │Tineretului şi Sportului, inspectoratul │ │ │ │ │
 │ │şcolar, de alţi parteneri - Institutul │ │ │ │ │
 │ │Francez, Institutul Cervantes, British │ │ │ │ │
 │ │Council, ZFA (Centrala pentru activitate│ │ │ │ │
 │ │şcolarã din Germania), Fundaţia │ │ │ │ │
 │ │Communitas, MATRA, UNICEF, Institutul │ │ │ │ │
 │ │Goethe, Banca Mondialã, Organizaţia │ │ │ │ │
 │ │"Salvaţi Copiii" │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │f) Alte proiecte/programe recunoscute de│ │ │ │ │
 │ │inspectoratul şcolar/Ministerul │ │ │ │ │
 │ │Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi │ │ │ │ │
 │ │Sportului │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ 04.│Criteriul privind creşterea prestigiului│ 5 │ │ │ │
 │ │unitãţii de învãţãmânt/conexe │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │a) ca urmare a contribuţiilor individu- │ │ │ │ │
 │ │ale şi/sau în echipã la dezvoltarea │ │ │ │ │
 │ │practicii managementului educaţional şi │ │ │ │ │
 │ │instituţional, în contextul reformei │ │ │ │ │
 │ │învãţãmântului │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │b) ca urmare a atragerii de finanţãri │ │ │ │ │
 │ │extrabugetare pentru unitate, programe, │ │ │ │ │
 │ │proiecte, centre de documentare şi │ │ │ │ │
 │ │informare, laboratoare etc., având ca │ │ │ │ │
 │ │efect creşterea calitãţii instituţiei şi│ │ │ │ │
 │ │a procesului de predare-învãţare- │ │ │ │ │
 │ │evaluare, a bazei didactico-materiale │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │c) ca urmare a realizãrii de proiecte │ │ │ │ │
 │ │extracurriculare, cu finanţare │ │ │ │ │
 │ │extrabugetarã │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │d) ca urmare a realizãrii de parteneri- │ │ │ │ │
 │ │ate cu instituţiile din domeniul │ │ │ │ │
 │ │educaţiei şi al sportului (universitãţi,│ │ │ │ │
 │ │cluburi sportive, asociaţii, fundaţii │ │ │ │ │
 │ │etc.) la nivel local, regional, naţional│ │ │ │ │
 │ │şi internaţional │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │e) ca urmare a realizãrilor în ceea ce │ │ │ │ │
 │ │priveşte educaţia adulţilor şi conversia│ │ │ │ │
 │ │profesionalã │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────┼───────┼──────┼───────┼───────┤
 │ │ TOTAL: │ 100 │ │ │ │
 └────┴────────────────────────────────────────┴───────┴──────┴───────┴───────┘



    NOTĂ:
    a) Detalierea punctajului maxim se realizeazã de cãtre comisia paritarã de la nivelul inspectoratului şcolar.
    b) Dovada îndeplinirii criteriilor din prezenta fişã se face prin depunerea, în copie certificatã pentru conformitate cu originalul, a diplomelor, certificatelor, adeverinţelor etc. eliberate de instituţiile abilitate.


    ANEXA 5
    -------
la metodologie
--------------

    A. Grila de punctaj pentru acordarea gradaţiei de merit pentru personalul de conducere din palatele şi cluburile copiilor şi elevilor/Palatul Naţional al Copiilor




┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬───────┐
│ Criteriul │ Subcriterii │ Punctaj │Puncta-│
│ │ │ │jul │
│ │ │ │acordat│
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│1. Activitãţi │Realizarea unei oferte educaţionale atractive, │ 2 │ │
│complexe cu │conformã cu solicitãrile şi interesele │ │ │
│valoare │educaţionale ale copiilor şi tinerilor │ │ │
│instructiv - ├───────────────────────────────┬────────┬─────────┼─────────────┼───────┤
│educativã │Performanţe în pregãtirea │Interna-│Locul I │ 4/premiu │ │
│ │copiilor distinşi la │ţional ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │concursuri de profil, │ │Locul II │ 3/premiu │ │
│ │materializate în obţinerea │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │locurilor I, II, III, de │ │Locul III│ 2/premiu │ │
│ │menţiuni şi premii speciale │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │la faza internaţionalã, │ │Menţiune/│ 1/premiu │ │
│ │a locurilor I, II, III şi a │ │Premiu │ │ │
│ │premiilor speciale la faza │ │special │ │ │
│ │naţionalã ├────────┼─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Naţional│Locul I │ 4/premiu │ │
│ │ │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │Locul II │ 3/premiu │ │
│ │ │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │Locul III│ 2/premiu │ │
│ │ │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │Premiu │ 1/premiu │ │
│ │ │ │special │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────┴─────────┼─────────────┼───────┤
│ │Promovarea şi aplicarea unor │Activitãţi trans- │ 4/activitate│ │
│ │practici educaţionale │disciplinare │ │ │
│ │transdisciplinare prin │demonstrative │ │ │
│ │încurajarea abordãrii ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │crosscurriculare centrate pe │Conţinut şi │ 5 │ │
│ │inovaţia şi creativitatea │abordare novativã │ │ │
│ │didacticã a coordonatorilor ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │de cerc │Metode activ- │ 3 │ │
│ │ │participative │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea în calitate de │Internaţional │ 3/calitate │ │
│ │membru al juriului sau al │ │ │ │
│ │comitetului de organizare a ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │concursurilor şcolare incluse │Naţional │ 2/calitate │ │
│ │în programul de activitãţi şi │ │ │ │
│ │în calendarul inspectoratului ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │şcolar/Ministerului Educaţiei, │Interjudeţean │ 1,5/calitate│ │
│ │Cercetãrii, Tineretului şi ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Sportului │Judeţean │ 1/calitate │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Iniţierea/Coordonarea │Internaţional │ 3/activitate│ │
│ │proiectelor şi programelor ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │educative │Naţional │ 2/activitate│ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Interjudeţean/ │ 1,5/acti- │ │
│ │ │Regional │ vitate │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Organizarea de spectacole, │Internaţional │ 4/activitate│ │
│ │expoziţii, concerte, ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │simpozioane etc. │Naţional │ 3/activitate│ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Interjudeţean/ │ 2/activitate│ │
│ │ │Regional │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Promovarea proiectelor şi │Naţional │ 3/activitate│ │
│ │activitãţilor pentru ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │asigurarea echitãţii în │Judeţean │ 2/activitate│ │
│ │educaţie ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Local │ 1/activitate│ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitate ca metodist, membru în consiliul │ 2/calitate │ │
│ │consultativ de specialitate de la nivelul │ │ │
│ │inspectoratului şcolar şi în comisia naţionalã de │ │ │
│ │specialitate, coordonator de cerc pedagogic, │ │ │
│ │îndrumarea colectivelor redacţionale ale │ │ │
│ │revistelor şcolare │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participare la cursuri de formare │ 2/curs │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participãri cu lucrãri de specialitate la │1/participare│ │
│ │conferinţe şi seminare │ │ │
├───────────────┼───────────────────────────────┬──────────────────┼─────────────┼───────┤
│2. Performanţe │Contribuţia la: │activitatea educa-│ 2 │ │
│deosebite în │ │tivã inovativã din│ │ │
│inovarea │ │cadrul palatului/ │ │ │
│didacticã │ │clubului copiilor │ │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │elaborarea de │ 2/meto- │ │
│ │ │metodologii/ │ dologie │ │
│ │ │regulamente la │ │ │
│ │ │nivel naţional │ │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │elaborarea de │ 2/auxiliar │ │
│ │ │materiale didacti-│ │ │
│ │ │ce auxiliare, │ │ │
│ │ │îndrumãtoare/ │ │ │
│ │ │ghiduri metodice │ │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │reviste şcolare │ 2/revistã │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Iniţierea şi organizarea unor forme variate de │ 2/formã │ │
│ │formare a cadrelor didactice din palatele şi │ │ │
│ │cluburile copiilor │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Elaborarea de cãrţi şi lucrãri ştiinţifice de │ 2/lucrare │ │
│ │specialitate în domeniul didacticii, │ │ │
│ │specialitãţii şi managementului educaţional, │ │ │
│ │înregistrate cu ISBN │ │ │
│ ├───────────────────────────────┬──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitatea de evaluator de │Naţional │ 3 │ │
│ │de proiecte educative şcolare ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │şi extraşcolare, de iniţiator │Judeţean │ 2 │ │
│ │şi coordonator de proiecte ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │educative de mentorat │Local │ 1 │ │
│ │Activitate în domeniul sindical│ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea la formarea personalului didactic │ 2/curs │ │
│ │prin casa corpului didactic sau în cadrul │ │ │
│ │unor proiecte educative, în calitate de formatori │ │ │
│ │(minimum 24 de ore cursul) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitatea desfãşuratã în cadrul unor comisii │ 1/activitate│ │
│ │tehnice şi consilii consultative de dialog social │ │ │
│ │şi al altor structuri de dialog social şi în │ │ │
│ │comisiile naţionale de specialitate │ │ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│3. Parteneriat │Proiecte educaţionale iniţiate/coordonate │ 6/proiect │ │
│educaţional în │de Palatul copiilor/Clubul Copiilor derulate în │ │ │
│cadrul │parteneriat cu alţi parteneri (Institutul │ │ │
│programelor de │Francez Cervantes, British Council, Phare, Socra- │ │ │
│reformã │tes, Arion, UNICEF, JIICA/JOCV, Youth, Institutul │ │ │
│ │Goethe, Banca Mondialã, Organizaţia "Salvaţi │ │ │
│ │Copii", Centrul de limbi moderne de la Graz, │ │ │
│ │KulturKontakt - Austria, ZFA - Centrala pentru │ │ │
│ │activitate şcolarã din Germania, Fundaţia │ │ │
│ │Communitas, ambasade, centre culturale strãine, │ │ │
│ │organizaţii omoloage din strãinãtate etc.) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea la proiecte finanţate din FSE │ 5/proiect │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Proiecte educaţionale parteneriale iniţiate de │ 4/proiect │ │
│ │Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi │ │ │
│ │Sportului/inspectoratul şcolar judeţean şi │ │ │
│ │coordonate, la nivel judeţean, de Palatul │ │ │
│ │Copiilor/Clubul Copiilor │ │ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│4. Creşterea │Contribuţie individualã şi/sau în echipã la │ 2 │ │
│prestigiului │îmbunãtãţirea managementului educaţional şi │ │ │
│unitãţii de │instituţional, în contextul reformei │ │ │
│învãţãmânt │învãţãmântului │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Atragere de fonduri bugetare pentru │ 4 │ │
│ │unitatea de învãţãmânt │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Realizarea unor proiecte cu finanţare din surse │ 2/proiect │ │
│ │extrabugetare │ │ │
│ ├───────────────────────────────┬──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Parteneriate cu instituţiile │Internaţional │ 4/proiect │ │
│ │din domeniul educaţiei şi al ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │culturii (universitãţi, │Naţional │ 3/proiect │ │
│ │biblioteci, muzee, centre de ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │culturã, case de culturã, │Regional │ 2/proiect │ │
│ │asociaţii, fundaţii etc.) ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Local │ 1/proiect │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Contribuţia în promovarea imaginii instituţiei │ 3 │ │
│ │în mass-media localã, naţionalã, internaţionalã, │ │ │
│ │site-uri educaţionale, în comunitate │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Aderarea şi participarea activã la reţele │ 2 │ │
│ │internaţionale de instituţii de profil │ │ │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴───────┘



    B. Grila de punctaj pentru acordarea gradaţiei de merit pentru cadrele didactice din palatele şi cluburile copiilor şi elevilor/palatul naţional al copiilor




┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬───────┐
│ Criteriul │ Subcriterii │ Punctaj │Puncta-│
│ │ │ │jul │
│ │ │ │acordat│
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│1. Activitãţi │Atragerea şi menţinerea copiilor în activitãţile │ 2 │ │
│complexe cu │cercului (depãşirea numãrului de elevi faţã de │ │ │
│valoare │normativ) │ │ │
│instructiv - ├───────────────────────────────┬────────┬─────────┼─────────────┼───────┤
│educativã │Performanţe în pregãtirea │Interna-│Locul I │ 4/premiu │ │
│ │copiilor distinşi la concursuri│ţional ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │de profil, materializate în │ │Locul II │ 3/premiu │ │
│ │obţinerea locurilor I, II, III,│ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │menţiuni şi premii speciale │ │Locul III│ 2/premiu │ │
│ │la faza internaţionalã şi │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │locurile I, II, III şi │ │Menţiune/│ │ │
│ │premii speciale la faza │ │Premiu │ 1/premiu │ │
│ │naţionalã │ │special │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Naţional│Locul I │ 4/premiu │ │
│ │ │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │Locul II │ 3/premiu │ │
│ │ │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │Locul III│ 2/premiu │ │
│ │ │ ├─────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │ │Premiu │ │ │
│ │ │ │special │ 1/premiu │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────┴─────────┼─────────────┼───────┤
│ │Iniţierea şi aplicarea unor │Activitãţi │ │ │
│ │conţinuturi şi a unor │demonstrative │ 4/activitate│ │
│ │modalitãţi de predare-învãţare ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │a acestora în cadrul cercului, │Conţinut şi │ │ │
│ │prin utilizarea abordãrii │abordare novativã │ 5 │ │
│ │crosscurriculare centrate pe ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │inovaţie şi creativitate şi a │Metode activ- │ │ │
│ │metodelor activ-participative │participative │ 3 │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea în calitate de │Internaţional │ 3/calitate │ │
│ │membru al juriului sau al ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │comitetului de organizare al │Naţional │ 2/calitate │ │
│ │concursurilor şcolare incluse ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │în programul de activitãţi şi │Interjudeţean │1,5/calitate │ │
│ │în calendarul inspectoratului ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │şcolar/Ministerul Educaţiei, │Local │ 1/calitate │ │
│ │Cercetãrii, Tineretului şi │ │ │ │
│ │Sportului │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Iniţiator/Coordonator de │Internaţional │4/activitate │ │
│ │proiecte educative ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Naţional │3/activitate │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Interjudeţean/ │ │ │
│ │ │Regional │2/activitate │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Municipal/Local │1/activitate │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea ca formator la │Internaţional │ 3/proiect │ │
│ │activitãţile aplicative din ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │CAE şi manifestãri educative │Naţional │ 2/proiect │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Judeţean │ 1/proiect │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Local │ 0,5/proiect │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitãţi pentru eliminarea │Naţional │3/activitate │ │
│ │desegregãrii, a discriminãrii, ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │a marginalizãrii şi excluziunii│Judeţean │2/activitate │ │
│ │sociale, a combaterii ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │exploatãrii prin muncã a │Local │1/activitate │ │
│ │copiilor şi promovarea │ │ │ │
│ │incluziunii educaţionale │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitate ca metodist, membru în consiliul │ │ │
│ │consultativ de specialitate de la nivelul │ │ │
│ │inspectoratului şcolar şi în comisia naţionalã │2/calitate │ │
│ │de specialitate, coordonator de cerc pedagogic, │ │ │
│ │îndrumarea colectivelor redacţionale ale │ │ │
│ │revistelor şcolare │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea la cursuri de formare │ 2/curs │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participãri cu lucrãri de specialitate la │ │ │
│ │conferinţe şi seminarii │1/participare│ │
├───────────────┼───────────────────────────────┬──────────────────┼─────────────┼───────┤
│2. Performanţe │Contribuţia la elaborarea de: │programe │ │ │
│deosebite în │ │şcolare │ 2/programã │ │
│inovarea │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│didacticã │ │metodologii/ │ │ │
│ │ │regulamente la │2/metodologie│ │
│ │ │nivel naţional │ │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │materiale │ │ │
│ │ │auxiliare │ │ │
│ │ │didactice, │ 2/auxiliar │ │
│ │ │îndrumãtoare/ │ │ │
│ │ │ghiduri metodice │ │ │
│ │ ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │reviste şcolare │ 2/revistã │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Elaborarea de cãrţi şi lucrãri ştiinţifice │ │ │
│ │de specialitate în domeniul didacticii, │ 2/lucrare │ │
│ │specialitãţii şi managementului educaţional, │ │ │
│ │înregistrate cu ISBN │ │ │
│ ├───────────────────────────────┬──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitatea de evaluator, │Naţional │ 3 │ │
│ │iniţiator şi coordonator de ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │proiecte educative, de │Judeţean │ 2 │ │
│ │mentorat. ├──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitate în domeniul sindical│Local │ 1 │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea la formarea personalului didactic │ │ │
│ │prin casa corpului didactic sau în cadrul unor │ 2/curs │ │
│ │proiecte educative, în calitate de formatori │ │ │
│ │(minimum 24 de ore cursul) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Activitatea desfãşuratã în cadrul unor comisii │ │ │
│ │tehnice şi consilii consultative de dialog social │1/activitate │ │
│ │şi al altor structuri de dialog social şi în │ │ │
│ │comisiile naţionale de specialitate │ │ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│3. Parteneriat │Proiecte educaţionale iniţiate/coordonate de │ 6/proiect │ │
│educaţional în │Palatul Copiilor/Clubul Copiilor derulate în │ │ │
│cadrul │parteneriat cu alţi parteneri (Institutul Francez,│ │ │
│programelor de │Institutul Cervantes, British Council, Phare, │ │ │
│reformã │Socrates, Arion, UNICEF, JIICA/JOCV, Youth, │ │ │
│ │Institutul Goethe, Banca Mondialã, Organizaţia │ │ │
│ │"Salvaţi Copiii", Centrul de limbi moderne de la │ │ │
│ │Graz, KulturKontakt - Austria, ZFA-Centrala │ │ │
│ │pentru activitate şcolarã din Germania, Fundaţia │ │ │
│ │Communitas, ambasade, centre culturale strãine, │ │ │
│ │organizaţii omoloage din strãinãtate etc.) │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Participarea la proiecte finanţate din FSE │ 5/proiect │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Proiecte educaţionale parteneriale iniţiate de │ 4/proiect │ │
│ │Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi │ │ │
│ │Sportului/inspectoratul şcolar judeţean şi │ │ │
│ │coordonate, la nivel judeţean, de Palatul │ │ │
│ │Copiilor/Clubul Copiilor │ │ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│4. Creşterea │Contribuţie individualã şi/sau în echipã la │ 2 │ │
│prestigiului │dezvoltarea managementului educaţional, în │ │ │
│unitãţii de │contextul reformei învãţãmântului │ │ │
│învãţãmânt ├──────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Atragerea de finanţare extrabugetarã pentru │ 2/proiect │ │
│ │realizarea unor activitãţi/proiecte educative │ │ │
│ ├──────────────────────────────────┬───────────────┼─────────────┼───────┤
│ │Parteneriate cu instituţiile din │Internaţional │ 4/proiect │ │
│ │domeniul educaţiei şi al culturii ├───────────────┼─────────────┼───────┤
│ │(universitãţi, biblioteci, muzee, │Naţional │ 3/proiect │ │
│ │centre de culturã, case de ├───────────────┼─────────────┼───────┤
│ │culturã, asociaţii, fundaţii etc.)│Regional │ 2/proiect │ │
│ │ ├───────────────┼─────────────┼───────┤
│ │ │Local │ 1/proiect │ │
└───────────────┴──────────────────────────────────┴───────────────┴─────────────┴───────┘



    ANEXA 6
    -------
la metodologie
--------------

                 Declaraţie pe propria rãspundere

    Subsemnatul/Subsemnata, ......................., domiciliat(ã) în .................., str. ........................ nr. ........., bl. ........, sc. ....., ap ........, judeţul/sectorul ............................, legitimat(ã) cu .......................... seria .......... nr. ........., CNP ..................................................., încadrat(ã) la ..................................... pe funcţia de ......................................., declar pe propria rãspundere cã documentele depuse la dosar îmi aparţin şi cã prin acestea sunt confirmate/certificate activitãţile desfãşurate.
    Întocmitã într-un exemplar, pe propria rãspundere, cunoscând cã declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.

    Data ............ Semnãtura
                          ..............................

    ANEXA 7
    -------
la metodologie
--------------

                 Fişã anualã de monitorizare

    Numele şi prenumele candidatului: ..............................
    Numele şi prenumele monitorilor: ...............................
    Unitatea/Unitãţile de învãţãmânt în care se deruleazã proiectul: ............................................................ .........................................................................................................
    Specializarea/Funcţia: ........................... Gradul didactic: ...............................
    Titlul proiectului: .....................................



 ┌────────────────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────┐
 │Activitãţile proiectului│ Stadiul realizãrii activitãţii│Observaţiile │
 │(Se trec activitãţile ├──────────┬───────────┬──────────┤monitorilor │
 │aferente anului de │Nedemaratã│În derulare│Finalizatã│ │
 │ monitorizarea.) │ │ │ │ │
 ├────────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 ├────────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 └────────────────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────────┘



    Aprecieri: .......................................................
    ..................................................................
    ..................................................................
    Recomandãri: .....................................................
    ..................................................................
    ..................................................................
    Concluzii: .......................................................
    ..................................................................
   ...................................................................
    Proiectul poate [] /nu poate [] continua.
    Data: .....................................



    Reprezentantul legal al instituţiei, Monitori
    .................................... ................... ...........
     (numele şi prenumele) (numele şi prenumele) (semnãtura)
    .................................... ................... ...........
         (semnãtura) (numele şi prenumele) (semnãtura)
    ................................ .................... ...........
         Candidat, (numele şi prenumele) (semnãtura)
     (numele şi prenumele)
    ................................
          (semnãtura)



    ANEXA 8
    -------
la metodologie
--------------

          Fişã finalã de (auto)evaluare a proiectului

    Numele şi prenumele candidatului: .................................
    Unitatea/Unitãţile de învãţãmânt în care se deruleazã proiectul ...
    Specializarea/Funcţia ................... Gradul didactic .........
    Titlul proiectului: ...............................................


 ┌─────────────────────────┬─────────┬────────┬─────────────────┐
 │Criterii de eligibilitate│Punctajul│Punctaj │Punctajul acordat│
 │ │ maxim │auto- │ de consiliu │
 │ │ proiect │evaluare│de administraţie │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Titlul proiectului │ 2 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Grupul-ţintã │ 2 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Diagnozã │ 6 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Justificarea necesitãţii │ │ │ │
 │implementãrii proiectului│ 6 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Obiectivul general │ 4 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Obiectivele specifice │ 10 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Rezultate anticipate │ │ │ │
 │(mãsurabile) pe fiecare │ │ │ │
 │obiectiv specific │ 10 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Descrierea activitãţilor │ │ │ │
 │propuse în proiect (acti-│ │ │ │
 │vitate eligibilã, resur- │ │ │ │
 │sele necesare, orizontul │ │ │ │
 │de timp) │ 8 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Graficul activitãţilor/ │ │ │ │
 │Diagrama Gantt │ 2 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │Indicatori*) │ 20 │ │ │
 │ ├─────────┼────────┼─────────────────┤
 │ │ 10 │ │ │
 │ ├─────────┼────────┼─────────────────┤
 │ │ 10 │ │ │
 │ ├─────────┼────────┼─────────────────┤
 │ │ 10 │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────┼────────┼─────────────────┤
 │TOTAL: │ 100 │ │ │
 └─────────────────────────┴─────────┴────────┴─────────────────┘


--------
    *) Pentru personalul didactic de conducere, îndrumare şi control proiectul va viza indicatorii de realizare imediatã, de rezultat şi de impact specifici managementului educaţional.

    Data ............. Semnãtura candidatului .............

    ANEXA 9
    -------
la metodologie
--------------

            Raport de evaluare finalã a proiectului

    Numele şi prenumele candidatului: ......................
    Unitatea/Unitãţile de învãţãmânt în care se deruleazã proiectul ......................
    Specializarea/Funcţia: ...............................................................
    Titlul proiectului: ...............................................................



┌─────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────┬──────────────┬─────────┐
│Criterii de eligibilitate│ Indicatori de performanţã│Punctajul│Comentariile │Punctajul│
│ │ │ maxim │evaluatorilor/│acordat │
│ │ │ proiect │Raportul nara-│de eva- │
│ │ │ │tiv al evalua-│luatori │
│ │ │ │torilor refe- │ │
│ │ │ │ritor la cri- │ │
│ │ │ │terii şi indi-│ │
│ │ │ │catori de per-│ │
│ │ │ │formanţã │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Titlul proiectului │Tema proiectului trebuie │ 2 │ │ │
│ │sã vizeze îmbunãtãţirea │ │ │ │
│ │activitãţii la clasã/ │ │ │ │
│ │grupã, în specialitatea/ │ │ │ │
│ │specialitãţile predatã/ │ │ │ │
│ │predate sau a activitãţii │ │ │ │
│ │manageriale │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Grupul-ţintã │Grupul-ţintã vizeazã pre- │ 2 │ │ │
│ │şcolari/elevi/cadre │ │ │ │
│ │didactice │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Diagnozã │Identificarea nevoilor │ 6 │ │ │
│ │membrilor din grupul-ţintã│ │ │ │
│ │la care rãspunde proiectul│ │ │ │
│ │Descrierea succintã a │ │ │ │
│ │grupului-ţintã selectat în│ │ │ │
│ │urma diagnozei │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Justificarea necesitãţii │Justificarea necesitãţii │ 6 │ │ │
│implementãrii proiectului│implementãrii proiectului │ │ │ │
│ │trebuie corelatã cu poli- │ │ │ │
│ │ticile şi strategiile uni-│ │ │ │
│ │tãţii de învãţãmânt, cu │ │ │ │
│ │nevoile grupului/grupuri- │ │ │ │
│ │lor-ţintã, cu activitãţile│ │ │ │
│ │derulate şi cu rezultatele│ │ │ │
│ │anticipate, cu asigurarea │ │ │ │
│ │sustenabilitãţii, cu │ │ │ │
│ │atingerea altor obiective │ │ │ │
│ │(egalitate de şanse, │ │ │ │
│ │tehnologia informaţiei şi │ │ │ │
│ │comunicãrii, dezvoltare │ │ │ │
│ │durabilã etc.). │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Obiectivul general │Obiectivul general al pro-│ 4 │ │ │
│ │iectului trebuie sã fie │ │ │ │
│ │relevant pentru realizarea│ │ │ │
│ │obiectivelor din Planul de│ │ │ │
│ │dezvoltare instituţionalã │ │ │ │
│ │al unitãţii de învãţãmânt/│ │ │ │
│ │inspectoratul şcolar ju- │ │ │ │
│ │deţean/Inspectoratul │ │ │ │
│ │Şcolar al Municipiului │ │ │ │
│ │Bucureşti, fie prin reme- │ │ │ │
│ │dierea punctelor slabe, │ │ │ │
│ │fie prin stimularea exce- │ │ │ │
│ │lenţei, contribuind astfel│ │ │ │
│ │la creşterea prestigiului │ │ │ │
│ │unitãţii de învãţãmânt/ │ │ │ │
│ │inspectoratului şcolar │ │ │ │
│ │judeţean/Inspectoratului │ │ │ │
│ │Şcolar al Municipiului │ │ │ │
│ │Bucureşti. │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Obiectivele specifice │Obiectivele specifice │ 10 │ │ │
│ │trebuie sã fie specifice, │ │ │ │
│ │mãsurabile, abordabile, │ │ │ │
│ │realiste, temporizate. │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Rezultate anticipate │Rezultatele anticipate, │ 10 │ │ │
│ │mãsurabile, vor fi formu- │ │ │ │
│ │late pentru fiecare obiec-│ │ │ │
│ │tiv specific. │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Descrierea activitãţilor │Fiecare activitate va fi │ 8 │ │ │
│propuse în proiect │detaliatã şi eligibilã, │ │ │ │
│ │resursele, de orice tip, │ │ │ │
│ │trebuie sã fie suficiente │ │ │ │
│ │şi necesare, orizontul de │ │ │ │
│ │timp va fi corespunzãtor, │ │ │ │
│ │managementul eficient. │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Graficul activitãţilor/ │Graficul activitãţilor/ │ 2 │ │ │
│Diagrama Gantt │Diagrama Gantt va cuprinde│ │ │ │
│ │toate activitãţile şi va │ │ │ │
│ │demonstra un management │ │ │ │
│ │coerent şi eficient al │ │ │ │
│ │timpului. │ │ │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│Indicatori*) │- indicatori aferenţi │ 20 │ │ │
│ │obiectivelor/rezultatelor │ │ │ │
│ │la nivel disciplinar │ │ │ │
│ ├──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│ │- indicatori aferenţi │ 10 │ │ │
│ │obiectivelor/rezultatelor │ │ │ │
│ │la nivel interdisciplinar │ │ │ │
│ ├──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│ │- indicatori aferenţi │ 10 │ │ │
│ │obiectivelor/rezultatelor │ │ │ │
│ │la nivel transdisciplinar │ │ │ │
│ ├──────────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│ │- indicatori aferenţi │ 10 │ │ │
│ │obiectivelor/rezultatelor │ │ │ │
│ │din domeniul educaţiei │ │ │ │
│ │incluzive │ │ │ │
└─────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────┴──────────────┴─────────┘


---------
    *) Pentru personalul didactic de conducere, îndrumare şi control proiectul va viza indicatorii de realizare imediatã, de rezultat şi de impact specifici managementului educaţional.



  Reprezentantul legal al instituţiei, Evaluatori,
  .................................... ................
  (numele şi prenumele, semnãtura, ştampila) (numele şi prenumele, semnãtura)



                         ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016