Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.426 din 23 decembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2023, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 5.389/2023     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 5.426 din 23 decembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2023, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 5.389/2023

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1174 din 26 decembrie 2023
     În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare
        ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. I
     Începând cu data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, Normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2023, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 5.389/2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1143 şi 1143 bis din 18 decembrie 2023, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 2.1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Din creditele bugetare retrase potrivit alin. (3), ordonatorii principali şi secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale pot deschide şi/sau repartiza, după caz, credite bugetare până la data de 27 decembrie 2023, deschiderile de credite bugetare efectuându-se pe bază de note aprobate de ministrul finanţelor având în vedere evoluţia deficitului bugetului general consolidat pe anul 2023 şi ţintele asumate prin programul de convergenţă bugetară asumat în relaţia cu Uniunea Europeană."

    2. Alineatul (5) al punctului 2.1 se abrogă.
    3. După alineatul (5) al punctului 2.1 se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Cu excepţia operaţiunii de la alin. (4), în perioada 27-29 decembrie 2023, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale mai pot transmite la Ministerul Finanţelor cereri pentru deschiderea de credite bugetare şi dispoziţii bugetare privind repartizarea de credite din bugetele aferente anului 2023 pentru operaţiuni privind serviciul datoriei publice, pentru plata de contribuţii la organizaţiile internaţionale sau ca urmare a angajamentelor internaţionale, pentru operaţiuni finanţate prin suplimentarea bugetului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pe bază de hotărâri ale Guvernului, precum şi pentru unele acţiuni urgente şi/sau temeinic justificate. Deschiderile de credite bugetare se efectuează pe bază de note aprobate de ministrul finanţelor având în vedere evoluţia deficitului bugetului general consolidat pe anul 2023 şi ţintele asumate prin programul de convergenţă bugetară asumat în relaţia cu Uniunea Europeană."

    4. La punctul 2.4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Din creditele bugetare retrase potrivit alin. (2), ordonatorii principali şi secundari de credite ai bugetului local pot deschide şi repartiza credite bugetare până la data de 27 decembrie 2023, deschiderile de credite bugetare efectuându-se în cazuri temeinic justificate cu aprobarea conducătorului unităţii Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetului local şi a trezorierilor-şefi ai activităţilor de trezorerie şi contabilitate publică sau a persoanelor care exercită atribuţii de trezorier-şef şi potrivit comunicărilor semnate de ministrul finanţelor privind evoluţia deficitului bugetului general consolidat pe anul 2023 şi ţintele asumate prin programul de convergenţă bugetară asumat în relaţia cu Uniunea Europeană."

    5. Alineatul (4) al punctului 2.4 se abrogă.
    6. După alineatul (4) al punctului 2.4 se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Cu excepţia operaţiunii de la alin. (3), în perioada 27-29 decembrie 2023, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale mai pot transmite unităţilor Trezoreriei Statului cereri pentru deschiderea creditelor bugetare şi dispoziţii bugetare privind repartizarea de credite din bugetele aferente anului 2023 ca urmare a suplimentării bugetelor respective din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru operaţiuni privind plăţile aferente Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny", pentru cele aferente măsurilor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru alte sume, pe bază de fundamentări justificate, semnate de ordonatorul principal de credite.
    Deschiderile de credite bugetare se vor efectua cu aprobarea conducătorului unităţii Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetului local şi a trezorierilor-şefi ai activităţilor de trezorerie şi contabilitate publică sau a persoanelor care exercită atribuţii de trezorier-şef, potrivit comunicărilor semnate de ministrul finanţelor privind evoluţia deficitului bugetului general consolidat pe anul 2023 şi ţintele asumate prin programul de convergenţă bugetară asumat în relaţia cu Uniunea Europeană."

    7. Alineatul (2) al punctului 2.5 se abrogă.
    8. După alineatul (2) al punctului 2.5 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2) În perioada 27-29 decembrie 2023, ordonatorii de credite ai bugetelor prevăzute la alin. (1) pot prezenta unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului cereri pentru deschiderea de credite bugetare din bugetele aferente anului 2023 pe bază de fundamentări justificate, semnate de ordonatorul de credite şi avizate de către ordonatorul de credite ierarhic superior, în cazul în care acesta există. Deschiderea creditelor bugetare se efectuează cu aprobarea conducătorului unităţii Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetelor respective şi a trezorierilor-şefi ai activităţilor de trezorerie şi contabilitate publică sau a persoanelor care exercită atribuţii de trezorier-şef, potrivit comunicărilor semnate de ministrul finanţelor privind evoluţia deficitului bugetului general consolidat pe anul 2023 şi ţintele asumate prin programul de convergenţă bugetară asumat în relaţia cu Uniunea Europeană."

    9. În anexa nr. 1 "Program calendaristic pentru efectuarea prin unităţile Trezoreriei Statului a principalelor operaţiuni de încheiere a exerciţiului bugetar al anului 2023", punctele I şi II se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "

┌────┬───────────────────┬─────────────┐
│ │ │Data-limită │
│Nr. │Denumirea │pentru │
│crt.│operaţiunilor │efectuarea │
│ │ │operaţiunilor│
├────┴───────────────────┴─────────────┤
│I. Operaţiuni în numerar │
├────┬───────────────────┬─────────────┤
│ │Ridicarea sumelor │ │
│ │în numerar din │ │
│ │conturile │ │
│ │instituţiilor │ │
│ │publice deschise la│ │
│ │unităţile │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului. │ │
│ │Autoritatea de │ │
│ │Investigaţii şi │ │
│ │Analiză pentru │până la 28 │
│1. │Siguranţa Aviaţiei │decembrie │
│ │Civile poate ridica│2023 │
│ │sume în numerar şi │ │
│ │în data de 29 │ │
│ │decembrie 2023 pe │ │
│ │care, în cazul │ │
│ │neutilizării, le │ │
│ │depune la unitatea │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului în data de│ │
│ │3 ianuarie 2024, cu│ │
│ │data de 29 │ │
│ │decembrie 2023 │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea │ │
│ │încasărilor în │ │
│ │numerar ale │3 ianuarie │
│2. │unităţilor vamale —│2024 │
│ │din perioada 29 │ │
│ │decembrie 2023—2 │ │
│ │ianuarie 2024 │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │casieriile │ │
│ │unităţilor │ │
│ │Trezoreriei │până la 29 │
│3. │Statului a sumelor │decembrie │
│ │în numerar aflate │2023, ora │
│ │în casieriile │10.00 │
│ │proprii ale │ │
│ │instituţiilor │ │
│ │publice │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Achitarea la │ │
│ │casieriile │ │
│ │unităţilor │ │
│ │Trezoreriei │până la 29 │
│4. │Statului a │decembrie │
│ │impozitelor, │2023, ora │
│ │taxelor, │10.00 │
│ │contribuţiilor şi │ │
│ │altor venituri în │ │
│ │numerar │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Restituiri de sume │până la 27 │
│5. │în numerar către │decembrie │
│ │contribuabili │2023 │
├────┴───────────────────┴─────────────┤
│II. Operaţiuni de încasări şi plăţi │
│prin virament │
├────┬───────────────────┬─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │unităţile │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului a │până la 27 │
│ │documentelor de │decembrie │
│1. │plată prin care │2023, ora │
│ │instituţiile │10.00 │
│ │publice dispun │ │
│ │plăţi din conturile│ │
│ │de cheltuieli │ │
│ │bugetare │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │unităţile │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului a │ │
│ │documentelor de │ │
│ │plată prin care │ │
│ │instituţiile │ │
│ │publice dispun │ │
│ │plăţi de la titlul │ │
│ │de cheltuieli │ │
│ │bugetare 10 │ │
│ │„Cheltuieli de │ │
│ │personal”, 56 │ │
│ │„Proiecte cu │ │
│ │finanţare din │ │
│ │fonduri externe │ │
│ │nerambursabile │ │
│ │(FEN) postaderare”,│până la 29 │
│2. │57 „Asistenţă │decembrie │
│ │socială” şi 58 │2023, ora │
│ │„Proiecte cu │10.00 │
│ │finanţare din │ │
│ │fonduri externe │ │
│ │nerambursabile │ │
│ │aferente cadrului │ │
│ │financiar │ │
│ │2014—2020”, a │ │
│ │documentelor de │ │
│ │plată prin care se │ │
│ │dispun plăţi din │ │
│ │sumele încasate de │ │
│ │la acest titlu de │ │
│ │cheltuieli │ │
│ │bugetare, a │ │
│ │documentelor prin │ │
│ │care se dispun │ │
│ │plăţi din conturile│ │
│ │de disponibilităţi │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │unităţile │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului a │ │
│ │documentelor de │ │
│ │plată prin care │ │
│ │instituţiile │La termenele │
│ │publice dispun │prevăzute în │
│ │plăţi interne, │prezentele │
│ │intrajudeţene şi │norme │
│ │interjudeţene │metodologice │
│ │reprezentând │Pentru │
│3. │operaţiuni de │operaţiunile │
│ │achitare a │cu termen 29 │
│ │impozitelor, │decembrie │
│ │taxelor şi │2023, │
│ │contribuţiilor, │ora-limită │
│ │regularizare cu │este 10.00 │
│ │bugetele din care │ │
│ │au fost încasate │ │
│ │sume, operaţiuni de│ │
│ │virare în conturile│ │
│ │instituţiilor │ │
│ │publice ierarhic │ │
│ │superioare, etc. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │unităţile │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului a │până la 29 │
│ │documentelor de │decembrie │
│4. │plata prin care │2023, ora │
│ │instituţiile │10.00 │
│ │publice dispun │ │
│ │plăţi aferente │ │
│ │datoriei publice │ │
│ │locale │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │unităţile │ │
│ │Trezoreriei │ │
│ │Statului a │până la 29 │
│5. │documentelor prin │decembrie │
│ │care persoanele │2023, ora │
│ │juridice, altele │10.00 │
│ │decât instituţiile │ │
│ │publice dispun │ │
│ │plăţi │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┤
│ │Depunerea la │ │
│ │Trezoreria │ │
│ │operativă centrală │ │
│ │a documentelor de │până la 29 │
│ │plată prin care se │decembrie │
│6. │dispun plăţi din │2023, ora │
│ │conturi de │10.00 │
│ │cheltuieli bugetare│ │
│ │sau de │ │
│ │disponibilităţi, │ │
│ │după caz │ │
└────┴───────────────────┴─────────────┘

"



    ART. II
        Prevederile prezentului ordin se aplică şi cererilor pentru deschiderea de credite bugetare depuse şi neaprobate.

    ART. III
        Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                                             p. Ministrul finanţelor,
                                                  Carmen Moraru,
                                                 secretar de stat

        Bucureşti, 23 decembrie 2023.
        Nr. 5.426.

                                       ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016