Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.229 din 17 august 2020  pentru aprobarea metodologiilor referitoare la acordarea atestatului de abilitare,  acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului,  în cadrul unei teze de doctorat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 5.229 din 17 august 2020 pentru aprobarea metodologiilor referitoare la acordarea atestatului de abilitare, acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat

EMITENT: Ministerul Educaţiei şi Cercetării
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 783 din 27 august 2020
    Având în vedere prevederile art. 168, 170 şi 300 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.621/2020,
    în temeiul art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,
    ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Acordarea atestatului de abilitare este propusă de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (denumit în continuare CNATDCU) şi este aprobată prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în conformitate cu prevederile art. 300 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Se aprobă Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Acordarea titlului de doctor este propusă de CNATDCU şi este aprobată prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în conformitate cu prevederile art. 168 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Se aprobă Metodologia de evaluare a tezelor de doctorat, prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 3
    (1) CNATDCU analizează şi decide asupra sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, în conformitate cu metodologia prevăzută în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite de către CNATDCU, poate lua una sau mai multe dintre măsurile prevăzute la art. 170 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În cazul în care prin raportul menţionat la alin. (2) se propun măsurile prevăzute la art. 170 alin. (1) lit. a) şi c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării decide asupra acestora conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.

    ART. 4
    CNATDCU recunoaşte diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional şi emite avize cu privire la recunoaşterea calităţii de conducător de doctorat obţinute în instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate şi a funcţiilor didactice din învăţământul universitar obţinute în străinătate, conform normelor legale în vigoare.

    ART. 5
    (1) În cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se constituie şi funcţionează Secretariatul tehnic al CNATDCU, denumit în continuare secretariat tehnic.
    (2) Secretariatul tehnic este asigurat de personal din cadrul Direcţiei generale învăţământ universitar, Direcţiei generale juridice, control, relaţii publice şi comunicare, Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Direcţiei generale management CDI şi Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.
    (3) Componenţa nominală a secretariatului tehnic se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.

    ART. 6
    Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, realizează dezvoltarea platformelor care asigură schimbul de informaţii în format electronic în cadrul procesului de obţinere a atestatului de abilitare şi al procesului de evaluare a tezelor de doctorat, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Dezvoltarea platformei necesare procesului de soluţionare a sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, se realizează în maximum 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

    ART. 7
    Până la punerea în funcţiune a platformelor prevăzute la art. 6, toate operaţiunile menţionate în metodologiile anexate prezentului ordin se desfăşoară prin alte mijloace electronice sau sisteme electronice existente, administrate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

    ART. 8
    (1) În cazul nerespectării de către membrii CNATDCU a metodologiilor aprobate prin prezentul ordin, inclusiv depăşirea/nerespectarea termenelor maximale, secretariatul tehnic notifică preşedintele CNATDCU şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
    (2) În cazul nerespectării de către secretariatul tehnic a metodologiilor aprobate prin prezentul ordin, inclusiv depăşirea/nerespectarea termenelor maximale, preşedintele CNATDCU notifică Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
    (3) Dacă în termen de 3 luni de la data notificării membrii CNATDCU sau membrii secretariatului tehnic continuă să nu respecte metodologiile aprobate prin prezentul ordin, Ministerul Educaţiei şi Cercetării aplică, după caz, următoarele măsuri:
    a) declanşarea procedurii privind încetarea mandatului membrilor CNATDCU înainte de termen;
    b) sancţionarea disciplinară a membrilor secretariatului tehnic, în condiţiile legii.


    ART. 9
    După intrarea în vigoare a prezentului ordin, instituţiile de învăţământ superior modifică şi completează normele proprii referitoare la acordarea atestatului de abilitare, acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

    ART. 10
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 3.121/2015 privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 10 februarie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 3.485/2016 privind lista programelor recunoscute de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi utilizate la nivelul instituţiilor de învăţământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat şi al Academiei Române, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările ştiinţifice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 248 din 4 aprilie 2016, şi orice alte dispoziţii contrare.

    ART. 11
    Cererile referitoare la acordarea atestatului de abilitare, de acordare a titlului de doctor şi sesizările cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, precum şi contestaţiile la deciziile pronunţate de către Consiliul general al CNATDCU, înregistrate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, sunt analizate/soluţionate cu respectarea criteriilor în vigoare la data înregistrării acestora şi în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.621/2020 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

    ART. 12
    Direcţia generală învăţământ universitar, Direcţia generală juridică, control, relaţii publice şi comunicare, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Direcţia generală management CDI, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, instituţiile de învăţământ superior, Academia Română şi institutele naţionale de cercetare-dezvoltare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 13
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul educaţiei şi cercetării,
                    Cristina Monica Anisie

    Bucureşti, 17 august 2020.
    Nr. 5.229.
    ANEXA 1

    METODOLOGIE

    ANEXA 2

    METODOLOGIE

    ANEXA 3

    METODOLOGIE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016