Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.204 din 22 decembrie 2014  privind aprobarea Metodologiei de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 5.204 din 22 decembrie 2014 privind aprobarea Metodologiei de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)

EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 23 din 13 ianuarie 2015

    În baza prevederilor art. 137, art. 340 alin. (2) lit. a) şi art. 341 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 556/2011 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor,
    în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobă Metodologia privind înscrierea şi înregistrarea în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) a informaţiilor privind calificările universitare de licenţă şi master, prevăzută în anexa care face parte din prezentul ordin.
    ART. 2
    Autoritatea Naţională pentru Calificări, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, instituţiile de învăţământ superior acreditate şi Direcţia generală învăţământ superior din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 3
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.703/2011 privind implementarea Cadrului naţional al calificărilor din învăţământul superior, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 880 din 13 decembrie 2011, precum şi orice dispoziţie contrară prezentului ordin.
    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice,
                              Sorin Mihai Cîmpeanu

    Bucureşti, 22 decembrie 2014.
    Nr. 5.204.


    ANEXĂ

               A. METODOLOGIE privind înscrierea calificărilor în
     Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)

    1. Generalităţi
    Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) este parte integrantă a Registrului Naţional al Calificărilor (RNC) împreună cu Registrul Naţional al Calificărilor Profesionale (RNCP) şi reprezintă un instrument care stabileşte structura calificărilor, asigură recunoaşterea naţională, precum şi compatibilitatea şi comparabilitatea internaţională a calificărilor dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior şi vizează introducerea unei calificări din piaţa muncii, în concordanţă cu Registrul Naţional al Calificărilor şi Cadrul european al calificărilor.
    Prin înscrierea în RNCIS a calificărilor pot fi recunoscute şi relaţionate toate rezultatele învăţării dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior şi este asigurată coerenţa calificărilor şi a titlurilor acordate.
    Înscrierea calificărilor în RNCIS este o condiţie necesară autorizării/acreditării programelor de studii oferite de către instituţiile de învăţământ superior abilitate de lege în acest scop, pentru a demonstra legătura dintre calificările obţinute şi cerinţele pieţei muncii.
    Se pot înscrie în RNCIS acele calificări dezvoltate pe baza standardelor ocupaţionale pentru educaţie şi formare profesională destinate calificărilor/ocupaţiilor aferente nivelurilor de calificare pentru învăţământ superior 5, 6, 7 şi 8 conform Cadrului Naţional al Calificărilor (CNC).
    RNCIS asigură conformitatea competenţelor dobândite în învăţământul superior cu cele solicitate de ocupaţiile existente în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).
    Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) menţine un dialog permanent cu instituţiile implicate în sistemul naţional al calificărilor şi se consultă cu toate organismele abilitate cu privire la:
    - armonizarea calificărilor învăţământului superior cu cerinţele pieţei muncii;
    - corespondenţa calificărilor din învăţământul superior cu nivelurile de calificare din CNC;
    - proiectarea unui curriculum universitar pornind de la competenţele profesionale solicitate de piaţa muncii.
    Fiecare calificare din RNCIS este definită în termeni de rezultate ale învăţării, exprimată prin competenţe aferente nivelurilor de calificare pentru învăţământ superior 5, 6, 7 şi 8, conform CNC.
    Introducerea unor noi calificări în RNCIS se face condiţionat de existenţa a minimum o ocupaţie în COR destinată acelei calificări.
    Informaţiile solicitate la înscrierea programelor de studii universitare de licenţă sau master în RNCIS necesită date care demonstrează eficienţa şi eficacitatea învăţării în cadrul acestora. O parte dintre aceste informaţii sunt cuprinse şi în suplimentul de diplomă în format Europass utilizat pentru înregistrarea unei calificări în RNCIS sau actualizarea celor existente.
    Termenii şi definiţiile utilizate în formularele necesare înscrierii sau actualizării informaţiilor din RNCIS coincid cu cele utilizate în ISCED (Standardul Internaţional pentru Educaţie) - 2013.
    Instituţiile de învăţământ superior acreditate şi cele autorizate să funcţioneze provizoriu sunt obligate ca la autorizarea/acreditarea sau evaluarea periodică a oricărui program de studiu să înscrie/actualizeze datele în RNCIS.
    2. Validarea şi înscrierea unei noi calificări de nivel universitar
    Aplicantul transmite ANC un dosar de validare a unei calificări de nivel universitar sau postuniversitar propusă a fi atestată printr-o diplomă ori un certificat ce vor fi recunoscute pe piaţa muncii.
    Etapele care trebuie parcurse pentru a valida o nouă calificare sunt următoarele:
    Etapa I: Verificarea conformităţii administrative:
    Depunerea la sediul ANC a dosarului în vederea înscrierii în RNCIS a unei noi calificări de nivel universitar sau postuniversitar.
    Dosarele se completează distinct pentru fiecare tip de program de studii universitare de licenţă sau master/postuniversitare, se trimit pe suport digital (documente scanate în format pdf) şi trebuie să cuprindă următoarele documente:
    - cerere de validare a noii calificări;
    - formular pentru validarea noii calificări (care va cuprinde inclusiv lista informaţiilor care se vor înscrie în suplimentul la diplomă eliberat de către instituţia de învăţământ) conform anexei A1 care face parte integrantă din prezenta metodologie;
    - hotărârea senatului instituţiei de învăţământ superior prin care se solicită validarea noii calificări şi introducerea în RNCIS a programului de studii universitare/postuniversitare aferent respectivei calificări;
    - anexe: copii ale documentelor care, potrivit legislaţiei în vigoare în România, îi dau aplicantului dreptul legal de a conferi diplome şi/sau certificate de studii recunoscute la nivel naţional;
    - dovada achitării tarifului de evaluare.
    Etapa a II-a: Verificarea dosarului din punctul de vedere al conţinutului:
    a) verificarea eligibilităţii aplicantului:
    Eligibilitatea aplicantului este stabilită de către ANC, după cum urmează:
    - în cazul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, eligibilitatea este implicită;
    - în cazul instituţiilor de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu este necesară prezentarea documentului care atestă dreptul legal de a desfăşura pe teritoriul României activităţi de formare iniţială sau continuă de nivel universitar (statut, certificat de înmatriculare de la registrul comerţului, documente de atestare a autorizării de funcţionare provizorie etc.).
    b) verificarea administrativă calitativă:
    Principalele aspecte verificate de către ANC, prin analiza formularului completat pentru validarea unei noi calificări sunt necesitatea şi oportunitatea creării de noi calificări pe piaţa muncii şi implicit a noului program de studii universitare/postuniversitare. Dosarul este întocmit de universitate pe baza unei analize de piaţă din care să reiasă necesarul de persoane solicitat pe piaţa muncii pentru calificarea/ocupaţia respectivă la nivel naţional, pentru o durată de minimum 10 ani.
    În urma analizei de conţinut a dosarului se întocmeşte un proces-verbal în care se va consemna dacă dosarul a fost sau nu a fost acceptat pentru validarea calificării.
    În cazul în care se constată neconformităţi ale documentaţiei depuse, se va comunica instituţiei solicitante acest fapt printr-o adresă oficială.
    Îndeplinirea acestei etape consemnează faptul că se pot realiza programe de studii destinate obţinerii calificării solicitate şi că aceasta este utilă şi necesară pe piaţa muncii şi nu se poate dobândi sub altă formă de pregătire.
    Analiza dosarului se derulează pe parcursul a 15 zile lucrătoare, dacă nu apar alte solicitări de completare a dosarului.
    Etapa a III-a: Eliberarea adeverinţei de validare a calificării:
    Pe baza deciziei de validare, ANC eliberează instituţiei de învăţământ superior o adeverinţă de validare a calificării propuse, necesară acreditării/autorizării de către instituţie a programului de studii aferent.
    Validarea calificării înseamnă automat şi înregistrarea ei în baza de date a ANC, dar fără înscriere în RNCIS. Această etapă înlocuieşte actuala procedură de înregistrare CNCIS.
    După acreditarea/autorizarea programului de studiu de către instituţia de învăţământ superior abilitată urmează înregistrarea programului de studii în RNCIS după o metodologie prezentată în anexa B, care face parte integrantă din prezenta metodologie.
    3. Tariful pentru consultanţă şi verificarea unui dosar de aplicare în vederea înregistrării unui nou program de studii universitare/postuniversitare de formare continuă/specializare în RNCIS.
    3.1. Tariful pentru verificarea unui dosar de solicitare în vederea înscrierii unui nou program de studii universitare de licenţă sau master în RNCIS este egal cu valoarea unui salariu mediu lunar pe economie şi este echivalent cu valoarea unui salariu minim pe economie pentru un program de studii postuniversitare.
    3.2. Tariful perceput pentru a acorda instituţiilor de învăţământ superior/furnizorilor de formare profesională consultanţă sau asistenţă tehnică de specialitate pentru descrierea programelor, ocupaţiilor, calificărilor, competenţelor, întocmirea dosarelor şi introducerea datelor în RNCIS este de 250 lei/oră (TVA inclus).
    3.3. Durata timpului alocat se va exprima în oră tarifată şi se va stabili după caz, aprobându-se prin contractul încheiat între părţi.
    4. Anexe la metodologie
    Anexa A1 - Formularul pentru înscrierea unei noi calificări în RNCIS
    Această anexă face parte integrantă din prezenta metodologie.


    ANEXA A1
la metodologie

           Formularul pentru înscrierea unei noi calificări în RNCIS
                    Fişa 1: Prezentarea cererii de validare

    Denumirea calificării:
    A. Calificarea solicitată
    Titlul conferit:

    Nivelul solicitat:

    B. Organismul care acordă calificarea atestată prin diplomă []
sau certificat []

    Denumirea instituţiei/furnizorului:

    Reprezentat prin: ................................................
                              (numele, prenumele şi funcţia)

         Semnătura reprezentantului legal
                     Ştampila


                                                  Spaţiu rezervat pentru ANC
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│DOSAR Nr. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Expert responsabil: .................... Data de înregistrare la ANC: │
│ │
│Verificat: .................................... │
│ │
│Avizat: ....................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


               Fişa 2: Date de identificare ale instituţiei care
                         solicită validarea calificării

    1. Numele juridic complet:
    - Adresă:

    - Telefon: Fax: E-mail:

    - Adresă site:

    2. Statutul juridic:

    3. Referinţe de identificare a organismelor (hotărâre a Guvernului, lege)
şi datele de atestare:
    -
    -
    -

    4. Activităţile desfăşurate de instituţie, relevante pentru calificarea
propusă:
    Se vor menţiona activităţile referitoare la cursuri de formare, cercetare
sau alte activităţi relevante în domeniul în care se solicită calificarea,
desfăşurate până în prezent, după caz.

    5. Alte calificări acordate de instituţie în cadrul aceluiaşi domeniu
universitar de studii sau din domenii apropiate/înrudite:
    Se vor menţiona: titlul conferit, denumirea calificării, data primei
promoţii.

    6. Statutul instituţiei sau al programului de studii, din punctul de vedere
al acreditării:
    Se va indica dacă instituţia care propune calificarea a fost într-un proces
de evaluare de către o agenţie recunoscută în domeniul asigurării calităţii
pentru domeniul din care face parte noua calificare.
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


            Fişa 3: Necesitatea şi oportunitatea creării calificării

    Demersurile care au condus la propunerea noii calificări:
    1. Elemente de fundamentare a calificării:
    a) Relevanţa calificării faţă de piaţa muncii sau dezvoltarea academică
din perspectiva dezvoltării economice
    ridicat []
    mediu []
    scăzut []

    b) Relevanţa faţă de cerinţele tinerilor pe termen lung:
   (dacă există sondaje de opinie în acest sens sau alte date)
    ridicat []
    mediu []
    scăzut []

    2. Prezentarea organizaţiilor consultate pentru identificarea şi conceperea
calificării menţionate (angajatori, asociaţii profesionale, comitete sectoriale,
sindicate, patronate, specialişti etc. - minimum 3 instituţii)

a)Specificul organizaţiei (denumirea, obiectul de activitate)┌─────────────────┐
                                                             └─────────────────┘
b)Persoana de contact (datele de identificare) ┌─────────────────┐
                                                             └─────────────────┘

c) Modul de consultare sau colaborare al universităţii cu organizaţia
menţionată.
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    3. Alte informaţii relevante pentru susţinerea propunerii (maximum o pagină)
    (Dacă este cazul, se anexează documentele considerate relevante pentru
susţinerea propunerii.)
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    4. Necesarul de absolvenţi în calificarea propusă solicitaţi de piaţa
muncii
    În perspectiva următorilor 5 ani []
    În perspectiva următorilor 10 ani []


                     Fişa 4: Descrierea ocupaţiei/profesiei

    1. Enumerarea ocupaţiilor din Clasificarea ocupaţiilor din România - COR -
care ar putea fi exercitate prin obţinerea calificării propuse (maximum 3
ocupaţii):
    Ocupaţia .................... ...... Cod COR .............................
    Ocupaţia .................... ...... Cod COR .............................
    Ocupaţia .................... ...... Cod COR .............................

    2. Compatibilitatea cu Standardul Internaţional al Ocupaţiilor (ISCO-08):
    Există şi în ISCO-08?
    Da [] Nu []

    3. Condiţiile cele mai frecvente de exercitare a calificării:
    a)Sectorul de activitate CAEN în care se înscrie calificarea propusă.┌────┐
                                                                         └────┘
    b)Ocupaţii asociate calificării de ţintit:
    ..........................................................................
    ..........................................................................

    4. Competenţele specifice ocupaţiei/profesiei
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    5. Deprinderile (abilităţile) ocupaţiei/profesiei
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    6. Rezultatele învăţării
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    7. Compatibilitatea cu competenţele şi abilităţile europene din portalul
ESCO (https://ec.europa.eu/esco/home)

     20% [] 40% [] 60% [] 80% [] 100% []


                     Fişa 5: Conexiunea cu alte calificări

    A. Condiţii de acces pentru a urma programul de studii aferent calificării:
    1. Precizaţi ce competenţe sunt necesare sau admise pentru accesul la
calificarea prezentată (pentru formularea acestor condiţii de prezentare este
recomandabil să se ţină seama, unde este cazul, de cerinţele formulate de
asociaţiile profesionale.):
    - cerinţe ca experienţă, competenţe, pregătire anterioară;
    - recunoaştere parţială şi documentele pe baza cărora se realizează
acestea.
    2. Calificarea solicitată figurează explicit printre cerinţele pentru
obţinerea altor calificări în ierarhia profesională a ocupaţiilor?
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    3. Modul de admitere la studii pentru obţinerea calificării propuse
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    B. Identificarea calificărilor existente în România din acelaşi domeniu
de activitate
    1. Alte calificări similare existente în acelaşi domeniu, la acelaşi
nivel, la nivel inferior sau superior (Se vor preciza universităţile, unde se
oferă aceeaşi calificare sau calificări similare, precum şi nivelul acestora.)
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    2. Suprapuneri, incluziuni şi diferenţe privind competenţele furnizate de
alte calificări similare din alte universităţi
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


                            Fişa 6: Alte informaţii

    1. Adresa site-ului pe care se găsesc informaţii despre calificările
acordate de instituţia promotoare.

    2. Alte informaţii la dispoziţia instituţiei.
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



                                 B. METODOLOGIE
        privind înregistrarea în Registrul Naţional al Calificărilor din
                        Învăţământul Superior (RNCIS) a
            informaţiilor privind calificările de nivel universitar

    ART. 1
    (1) Dosarele prin care se solicită înregistrarea în RNCIS se completează distinct pentru fiecare tip de program de studii universitare şi se trimit pe suport digital ca documente scanate în format pdf.
    (2) Dosarele prevăzute la alin. (1) trebuie să cuprindă următoarele documente:
    a) cerere de înregistrare a calificării;
    b) copie după suplimentul la diplomă aferent programului de studiu ce conferă calificarea, întocmit/completat conform legislaţiei în vigoare;
    c) actul care atestă autorizarea, respectiv acreditarea programului de studiu.
    ART. 2
    (1) ANC analizează şi verifică conţinutul dosarului - conformitatea administrativă şi, în cazul în care se constată neconformităţi ale documentaţiei depuse, comunică instituţiei solicitante acest fapt printr-o adresă oficială.
    (2) Analiza dosarului se derulează în termen de 10 zile lucrătoare.
    ART. 3
    Înregistrarea informaţiilor privind calificările de nivel universitar în RNCIS se asigură de către un serviciu specializat al ANC.
    ART. 4
    Actualizarea informaţiilor din RNCIS privind calificările de nivel universitar se asigură de către ANC, la cererea instituţiilor de învăţământ superior, în condiţiile prezentei metodologii.
    ART. 5
    Instituţiile de învăţământ superior care nu au înregistrate în RNCIS informaţiile privind calificările de nivel superior au obligaţia de a depune dosarele, conform prezentei metodologii, în vederea înregistrării lor gratuite, până la data de 31 decembrie 2015.
    ART. 6
    Modelul Registrului Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior, care face legătura transparentă între ocupaţiile din piaţa muncii, calificările existente în educaţie şi nivelul lor conform CNC, competenţele şi programele de studiu oferite de universităţi pentru o calificare şi informaţiile despre fiecare universitate este prezentat în anexa B1.
    ART. 7
    Anexe la metodologie.
    Anexa B1 - Structura Registrului Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior - RNCIS.
    Această anexă face parte integrantă din prezenta metodologie.


    ANEXA B1
la metodologie

                       Structura Registrului Naţional al
                Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)

┌───────────────────┬─────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ Relaţia cu piaţa │ Calificare* │ Ofertă universităţi** │
│ muncii* │ │ │
├────────┬──────────┼───────────┬─────┼───────────┬─────────────┬──────────┤
│Grupa de│Denumirea │ Denumirea │Nivel│ Numele │ Denumirea │Competenţe│
│ bază │ocupaţiei/│calificării│ CNC │programului│universităţii│ │
│ │Cod COR │ │ │ de studiu │ │ │
├────────┼──────────┼───────────┼─────┼───────────┼─────────────┼──────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
└────────┴──────────┴───────────┴─────┴───────────┴─────────────┴──────────┘

──────────
    * Se vor completa pe baza informaţiilor din dosarul de validare a unei calificări, după ce calificarea a fost validată.
    ** Se va completa pe baza informaţiilor din dosarul de înscriere, după acreditarea respectivului program de către instituţiile abilitate, pe baza suplimentului la diplomă.
──────────

                                   ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016