Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.198 din 3 iunie 2008  privind modificarea si completarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, aprobate prin   Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.327/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5.198 din 3 iunie 2008 privind modificarea si completarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.327/2006

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 453 din 18 iunie 2008
ORDIN nr. 5.198 din 3 iunie 2008
privind modificarea şi completarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, aprobate prin <>Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 9.327/2006
EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 453 din 18 iunie 2008


În vederea aplicãrii unitare a regimului vamal de tranzit prevãzut în Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificãrile ulterioare, şi Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificãrile ulterioare,
pentru aplicarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 150/2005 pentru aderarea României la Convenţia privind regimul de tranzit comun, adoptatã la Interlaken la 20 mai 1987, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.030 din 21 noiembrie 2005, aprobatã prin <>Legea nr. 22/2006 ,
în temeiul <>art. 5 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, aprobate prin <>Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 9.327/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.055 din 30 decembrie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La punctul 79, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) primesc în mod regulat mãrfuri plasate în tranzit comun/comunitar.
Se considerã cã o persoanã "primeşte în mod regulat mãrfuri plasate în tranzit comun/comunitar" atunci când acea persoanã primeşte în calitate de destinatar mãrfuri plasate în tranzit comun/comunitar, cel puţin 100 de operaţiuni într-un an calendaristic."
2. Punctul 98 se abrogã.
3. La punctul 103, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Atunci când în NCTS_RO nu s-a primit mesajul "aviz de sosire" în termenul stabilit pentru prezentarea mãrfurilor la biroul de destinaţie, biroul centralizator informeazã principalul obligat şi îi cere sã aducã dovada cã regimul s-a încheiat. Principalul obligat este informat în termen de maximum 7 zile de la expirarea termenului de tranzit, printr-o scrisoare care se transmite electronic la adresa de e-mail comunicatã de principalul obligat în "Formularul de înregistrare în NCTS"."
4. La punctul 104, partea introductivã a alineatului (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) În urma solicitãrii, principalul obligat are obligaţia sã prezinte biroului de plecare, în cazul procedurii alternative, şi biroului centralizator, în cazul utilizãrii NCTS_RO:".
5. Punctul 107 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"107. (1) Pentru operaţiunile de tranzit emise în NCTS_RO biroul centralizator declanşeazã procedura de cercetare electronicã atunci când nu s-a primit mesajul "Aviz de sosire" pânã la expirarea termenului de tranzit sau, atunci când nu s-a primit mesajul "Rezultatele controlului" în termen de 6 zile de la data sosirii. Procedura de cercetare se declanşeazã cel târziu în termen de 7 zile de la scadenţa unuia din termenele menţionate anterior, prin transmiterea mesajului "Aviz de cercetare" la autoritatea competentã a biroului de destinaţie.
(2) Pentru operaţiunile de tranzit emise în procedurã alternativã, biroul centralizator transmite avizul de cercetare Formularul TC 20, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme tehnice şi în Manualul de tranzit, împreunã cu o copie a exemplarului nr. 1 al declaraţiei de tranzit, şi solicitã informaţii în legãturã cu încheierea regimului de tranzit."
6. Punctul 108 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"108. (1) La primirea avizului de cercetare (formularul TC 20 sau mesajul electronic) biroul de destinaţie din România va efectua investigaţiile în funcţie de informaţiile primite şi va proceda la verificarea evidenţelor proprii sau, dupã caz, ale destinatarului agreat.
(2) Atunci când mãrfurile în cauzã au fost prezentate biroului de destinaţie sau destinatarului agreat, dar dovada încheierii regimului nu a fost returnatã în termen, biroul de destinaţie va lua mãsurile corespunzãtoare şi va proceda urgent la confirmarea încheierii regimului de tranzit (va trimite documentele corespunzãtoare sau, dupã caz, va transmite mesajele de confirmare în NCTS_RO).
(3) Atunci când dovada încheierii regimului a fost trimisã, dar nu a parvenit autoritãţii competente a ţãrii de plecare, la formularul TC 20 corespunzãtor adnotat se va anexa şi copia dovezii, respectiv documentul primit de la autoritatea competentã a ţãrii de plecare (exemplarul nr. 1 al declaraţiei de tranzit sau copia declaraţiei din NCTS_RO ori manifestul mãrfurilor) sau o copie a unui document aflat în posesia autoritãţii ţãrii de destinaţie (exemplarul nr. 4 al declaraţiei de tranzit sau documentul de însoţire a tranzitului ori manifestul mãrfurilor). Pe copia dovezii trebuie sã se menţioneze "copie", data sosirii mãrfurilor şi rezultatele controlului, informaţii care se certificã prin menţiunea "Probã alternativã".
(4) Atunci când declaraţia de tranzit nu este înregistratã în evidenţele biroului de destinaţie, acesta trebuie sã verifice dacã mãrfurile au fost livrate direct la destinatarul menţionat în avizul de cercetare. Dacã informaţiile înscrise în avizul de cercetare (formularul TC 20 sau avizul electronic) nu sunt suficiente pentru efectuarea verificãrilor, prin acelaşi aviz de cercetare pot fi solicitate informaţii suplimentare."
7. La punctul 110, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Atunci când la finalizarea procedurii de cercetare se stabileşte cã regimul de tranzit nu s-a încheiat sau înainte de împlinirea termenului de 10 luni de la data acceptãrii declaraţiei de tranzit, biroul centralizator va comunica biroului de plecare dispoziţia de încheiere din oficiu a operaţiunii de tranzit şi întocmirea Deciziei pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite de controlul vamal.
(5) Biroul de plecare va întocmi Decizia pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite de controlul vamal pentru încheierea din oficiu a operaţiunii de tranzit comunitar/comun şi va înregistra datoria vamalã în evidenţa contabilã în cel mult douã zile de la data luãrii la cunoştinţã a dispoziţiei date de cãtre biroul centralizator."
8. Dupã punctul 110 se introduce un nou punct, punctul 110 bis, cu urmãtorul cuprins:
"110 bis. (1) La expirarea primului termen de platã pentru drepturile de import şi alte taxe stabilite prin Decizia pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite, respectiv 10 zile de la data comunicãrii pentru drepturile de import, conform art. 222 alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, sau cel prevãzut la art. 111 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, pentru celelalte taxe (TVA şi accize), în situaţia în care nu s-a efectuat plata acestora, biroul de plecare va efectua demersurile pentru executarea garanţiei.
(2) Deciziile care fac referire la declaraţii de tranzit garantate cu garanţie izolatã constituitã prin depunerea unei sume în numerar sau prin virament se încaseazã de cãtre birourile de plecare prin executarea garanţiei constituite în contul lor.
(3) Deciziile care fac referire la declaraţii de tranzit garantate cu garanţie izolatã constituitã prin act de garanţie izolatã vor fi transmise de birourile de plecare în original la garantul care a emis actul de garanţie izolatã, însoţite de o adresã prin care se solicitã executarea garanţiei izolate şi care trebuie sã conţinã toate informaţiile financiare privind încasarea sumelor aferente.
(4) Deciziile care fac referire la declaraţii de tranzit garantate cu garanţie globalã vor fi transmise în original la biroul de garanţie din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, însoţite de o adresã care va conţine toate informaţiile financiare privind încasarea sumelor aferente. Biroul de garanţie va transmite garantului cererea de executare a garanţiei, însoţitã de originalul deciziilor, a doua zi de la data primirii acestora."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã,
Gelu Ştefan Diaconu

Bucureşti, 3 iunie 2008.
Nr. 5.198.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016