Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 5.134 din 3 decembrie 1998  privind examenul de finalizare a studiilor in invatamantul superior de scurta si de lunga durata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 5.134 din 3 decembrie 1998 privind examenul de finalizare a studiilor in invatamantul superior de scurta si de lunga durata

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 29 iunie 1999

Pentru învãţãmântul superior de scurta durata, <>art. 63 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, prevede: "Studiile în învãţãmântul universitar de scurta durata se încheie cu examen de absolvire, organizat pe baza criteriilor elaborate de cãtre Ministerul Învãţãmântului şi a unei metodologii stabilite de senatele universitare. Absolvenţii primesc diplome în care se specifica domeniul specializãrii dobândite."
Pentru învãţãmântul superior de lungã durata, <>art. 67 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, prevede: "Studiile în învãţãmântul universitar de lungã durata se încheie cu examen de licenta, care consta în proiect sau lucrare de diploma şi în probe generale şi de specialitate. Criteriile de organizare a examenului de licenta se stabilesc de cãtre Ministerul Învãţãmântului, iar metodologia, de cãtre senatele universitare."
În temeiul art. 63 alin. (2) şi al <>art. 67 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, precum şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 733/1998 cu privire la tipurile de diplome, certificate şi atestate acordate în învãţãmântul superior, în scopul rationalizarii şi sporirii relevantei examenului de absolvire şi a examenului de licenta,
ministrul educaţiei naţionale emite urmãtorul ordin:

1. Structura examenului de absolvire este urmãtoarea:
a) proba generalã, constând în examenul de cunoştinţe fundamentale pentru domeniul respectiv de pregãtire;
b) proba de specialitate, constând în examenul de cunoştinţe de specialitate;
c) susţinerea lucrãrii/proiectului de diploma.
2. Structura examenului de licenta este urmãtoarea:
a) proba generalã, constând dintr-un examen de cunoştinţe fundamentale pentru domeniul respectiv de pregãtire;
b) proba de specialitate, constând dintr-un examen de cunoştinţe de specialitate;
c) susţinerea lucrãrii/proiectului de diploma.
3. Scopul examenelor este de a evalua capacitatea absolvenţilor de integrare a cunoştinţelor obţinute pe parcursul facultãţii şi de adaptare a acestora la progresul cognitiv din domeniul respectiv. În cadrul probelor generale şi de specialitate nu se vor repeta examenele de an deja susţinute.
4. Scopul lucrãrii/proiectului de diploma este de a evalua capacitatea absolvenţilor de a procesa cunoştinţele, în condiţiile de rezolvare a unor probleme specifice domeniului de pregãtire sau de realizare a unor studii de caz.
5. Disciplinele la care se susţin examenele, tematicile şi bibliografiile se stabilesc de cãtre senatele instituţiilor de învãţãmânt superior de stat, la propunerea consiliilor facultãţilor, în conformitate cu planurile şi programele de învãţãmânt dupã care au studiat absolvenţii. Ele se aduc la cunostinta celor interesaţi prin afişare, cu cel puţin 6 luni înainte de prima sesiune de examen din fiecare an universitar. La specializãrile duble se susţin examene la discipline de la ambele specializãri.
6. Temele lucrãrilor/proiectelor de diploma şi de dizertaţie sunt stabilite de cãtre catedre şi sunt aprobate de cãtre consiliile facultãţilor. La specializãrile duble tema lucrãrii/proiectului de diploma poate fi aleasã de la oricare dintre cele doua specializãri.
7. Absolvenţii studiilor universitare de lungã durata trebuie sa demonstreze competenta comunicãrii într-o limba de circulaţie internationala. Ei vor prezenta în acest scop, la înscrierea pentru examen, un certificat de competenta lingvistica, eliberat de catedra de limbi strãine din instituţia respectiva.
8. Studenţii care au beneficiat de burse de studii într-o ţara strãinã pe o perioada de minimum 6 luni şi studenţii care au obţinut certificate sau diplome de competenta lingvistica de la alte instituţii abilitate în acest sens (de exemplu, obţinerea unui certificat TOEFEL cu punctajul minim de 500) pot prezenta, pentru a îndeplini prevederile pct. 7, documentele respective.
9. Începând cu anul universitar 1999/2000, structura examenului de licenta prevãzut la pct. 2 va conţine şi un examen de competenta lingvistica pentru o limba de circulaţie internationala, care se încheie cu calificativele "admis" sau "respins". Cei care îndeplinesc prevederile pct. 8 sunt scutiţi de examenul de competenta lingvistica.
10. Examenele de absolvire/licenta se organizeazã de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior numai în specializãri acreditate şi se desfãşoarã potrivit prezentelor criterii generale şi metodologiei elaborate de cãtre senatele universitare ale instituţiilor respective.
11. La instituţiile de învãţãmânt superior cu specializãri acreditate pot susţine examenul de absolvire/licenta şi absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior de stat sau particulare cu specializãri autorizate sa funcţioneze provizoriu, în conformitate cu arondarea facuta de Ministerul Educaţiei Naţionale, la recomandarea Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare.
12. La instituţiile de învãţãmânt superior acreditate pot susţine examenul de absolvire/licenta şi absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior de stat sau particulare cu specializãri care nu au fost autorizate sa funcţioneze provizoriu, cu condiţia sa fi promovat examenul de selecţie susţinut la instituţiile la care au fost arondate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
13. Examenul de absolvire/licenta poate fi repetat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
14. În fiecare an universitar examenul de finalizare a studiilor se organizeazã în doua sesiuni:
- iunie-septembrie, conform planului de învãţãmânt;
- ianuarie-februarie, pentru absolvenţii care nu au promovat examenul din prima sesiune sau care nu s-au prezentat.
15. Numãrul comisiilor pentru examenul de absolvire/licenta şi componenta nominalã a acestora se stabilesc prin decizie a rectorului instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare, la propunerea comisiilor facultãţilor sau colegiilor universitare.
16. În cazuri de excepţie, examenul de absolvire/licenta se poate organiza şi în cadrul instituţiei de stat sau particulare de la care provin candidaţii, prin deplasarea comisiei de examen. Decizia în legatura cu aceasta posibilitate este de competenta rectorului instituţiei de învãţãmânt superior organizatoare (acreditata) care trebuie sa stabileascã toate mãsurile necesare organizãrii, desfãşurãrii şi finalizarii examenului respectiv, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
17. La susţinerea de cãtre absolvenţi a lucrãrii/proiectului de diploma participa ca invitat conducãtorul ştiinţific al lucrãrii/proiectului.
18. Înscrierea candidaţilor în vederea sustinerii examenului de absolvire/licenta se face astfel:
a) pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate, la instituţia unde au absolvit;
b) pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior autorizate sa funcţioneze provizoriu, la instituţia de învãţãmânt superior acreditata la care au fost repartizaţi;
c) pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt superior care nu au fost autorizate sa funcţioneze provizioriu, la instituţia acreditata la care au susţinut examenele de selecţie.
19. Absolvenţii care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de finalizare a studiilor se pot înscrie într-o sesiune ulterioara, în vederea sustinerii acestuia, numai la instituţia de învãţãmânt superior de stat acreditata la care au fost repartizaţi iniţial. La repetarea examenului de licenta probele promovate în sesiunea anterioarã sunt considerate promovate. Repartizarile pentru susţinerea examenelor de licenta ale absolvenţilor de la specializãri autorizate dar neacreditate se fac de cãtre Consiliul Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare.
20. Media probelor examenului de licenta/absolvire se stabileşte ca medie aritmetica a notei obţinute la proba generalã şi a notei obţinute la proba de specialitate. Media examenului de licenta/absolvire se stabileşte ca medie aritmetica între media probelor examenului de licenta/absolvire şi media obţinutã la susţinerea lucrãrii/proiectului de diploma. Media minima de promovare a examenului de licenta/absolvire este 6,00. Nu se calculeazã media generalã de absolvire.
21. Afişarea rezultatelor examenelor finale se face la sediul facultãţilor organizatoare, cu menţionarea datei şi orei de afişare.
22. Soluţionarea contestaţiilor privind examenul de absolvire/licenta este de competenta senatelor instituţiilor de învãţãmânt superior care au organizat examenul. Eventualele contestaţii în legatura cu rezultatele examenelor finale se depun la secretariatele facultãţilor în termen de 24 de ore de la comunicarea rezultatelor şi se rezolva în 72 de ore de cãtre cadrele didactice din comisia de specialitate a examenului, care nu au participat la corectarea iniţialã a lucrãrii. Rezultatul rezolvarii contestaţiei rãmâne definitiv.
23. Absolvenţilor învãţãmântului superior de scurta durata care au promovat examenul de absolvire li se elibereazã diploma de absolvire. Celor care nu au promovat examenul de absolvire li se elibereazã, la cerere, certificatul de studii universitare de scurta durata.
24. Absolvenţilor învãţãmântului superior de lungã durata care au promovat examenul de licenta li se elibereazã diploma de licenta, celor care nu au promovat examenul de licenta li se elibereazã, la cerere, certificatul de absolvire universitarã de lungã durata.
25. Diplomele de absolvire/licenta vor fi însoţite de:
- o foaie matricola, eliberata de instituţia de învãţãmânt superior absolvitã;
- o anexa care conţine rezultatele la examenul de absolvire/licenta şi care este eliberata de instituţia de învãţãmânt superior la care s-a susţinut examenul de absolvire/licenta.
26. Certificatele de studii se elibereazã numai pentru specializãrile care au autorizaţie de funcţionare provizorie sau acreditare. Pentru absolvenţii instituţiilor neautorizate foaia matricola eliberata de instituţia absolvitã şi adeverinta prin care se atesta promovarea integrala a examenelor de selecţie, eliberata de instituţia de învãţãmânt superior care a organizat un astfel de examen, sunt echivalente cu certificatul de studii.
27. Se recomanda ca instituţia de învãţãmânt superior de stat sau particularã autorizata sa funcţioneze provizoriu, ai carei studenţi urmeazã sa susţinã examenul de absolvire/licenta, şi instituţia de învãţãmânt superior organizatoare sa încheie un protocol de colaborare pentru a asigura condiţii optime de pregãtire a candidaţilor în vederea sustinerii examenului de finalizare a studiilor, cum ar fi accesul la biblioteci, participarea la cursuri de pregãtire etc.
28. În termen de 10 zile de la încheierea examenului de absolvire/licenta instituţia de învãţãmânt superior organizatoare a acestuia va transmite Direcţiei generale învãţãmânt superior şi cercetare ştiinţificã din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi instituţiilor de învãţãmânt superior ai cãror studenţi au susţinut examenul de finalizare de studii la aceasta rezultatele obţinute.
29. Aceste criterii se aplica începând cu examenul de finalizare a studiilor corespunzãtor anului universitar 1998/1999.
30. Aceste criterii sunt valabile şi pentru absolvenţii promotiilor anterioare care nu şi-au finalizat studiile pana la publicarea prezentului ordin.
31. Aceste criterii se aplica în mod nediscriminatoriu atât pentru studenţii proprii universitatii care organizeazã examenul de finalizare a studiilor, cat şi pentru studenţii veniti de la alte universitãţi de stat sau particulare, de la specializãri autorizate.
32. Toate dispoziţiile anterioare privind examenul de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior de scurta şi de lungã durata se abroga.

Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016