Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 49 din 23 iunie 2021  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 49 din 23 iunie 2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 623 din 24 iunie 2021
    Având în vedere prevederile art. 2 lit. ao), ale art. 10 alin. (2), (4) şi (5), ale art. 14 alin. (6^6) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. IX, art. XI alin. (1), art. XII alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 184/2018, precum şi ale art. II din Legea nr. 23/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 din 29 august 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, litera d) se abrogă.
    2. La articolul 3 alineatul (2), litera dd) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "dd) Registrul certificatelor verzi - registrul în format electronic întocmit de operatorul pieţei de certificate verzi în care se înregistrează toate certificatele verzi emise de operatorul de transport şi de sistem, precum şi toate tranzacţiile de certificate verzi efectuate între participanţii la piaţa de certificate verzi şi pe PCE-ESRE-CV;"

    3. La articolul 4, după litera m) se introduce o nouă literă, litera m^1), cu următorul cuprins:
    "m^1) PCE-ESRE-CV - piaţa centralizată pentru energie electrică din surse regenerabile susţinută prin certificate verzi;"

    4. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) CV vândute pe PCV şi PCE-ESRE-CV sunt blocate de către OPCV în contul din RCV al vânzătorului până la efectuarea transferului acestora în contul din RCV al cumpărătorului."

    5. La articolul 10 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) producătorii de energie electrică care utilizează energia electrică produsă pentru consum final propriu, altul decât consumul propriu tehnologic, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile prevăzuţi la art. 14 alin. (6^6) din Lege şi care se află în evidenţele ANRE, conform prevederilor legale;"

    6. La articolul 18, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) OPCV informează ANRE în cadrul rapoartelor lunare asupra participanţilor retraşi sau suspendaţi de la PCV."

    7. La articolul 20 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) numărul de CV vândute/cumpărate de pe PCBCV şi PCSCV, PCE-ESRE-CV, inclusiv din CBCV încheiate înainte de intrarea în vigoare a OUG nr. 24/2017, transferate după primirea confirmării de încasare;
c) evidenţa tuturor CV tranzacţionate pe PCBCV, PCSCV şi PCE-ESRE-CV;"

    8. La articolul 22, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Modificarea stării CV din RCV ca urmare a tranzacţionării CV pe PCV şi PCE-ESRE-CV se realizează de către OPCV în fiecare zi lucrătoare, fie după încheierea fiecărei sesiuni de tranzacţionare pe PCSCV, fie pe parcursul zilei, în baza documentelor conforme transmise de către participanţii la piaţă referitoare la tranzacţiile efectuate prin CBCV şi PCE-ESRE-CV în zilele lucrătoare în care nu au loc sesiuni de tranzacţionare pe PCSCV."

    9. La articolul 23, litera p) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "p) transmite la ANRE în formă electronică, în primele două zile lucrătoare ale fiecărei luni, un raport care conţine informaţiile referitoare la funcţionarea PCV pentru luna precedentă;"

    10. La articolul 24 alineatul (5), litera d) se abrogă.
    11. La articolul 25 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să transmită la OPCV, după fiecare sesiune de tranzacţionare, confirmările de încasare a contravalorii corespunzătoare CV tranzacţionate sau notificările privind neîncasarea contravalorii acestora, datate cu ziua transmiterii către OPCV, cel mai târziu în a 6-a zi lucrătoare de la primirea confirmării de tranzacţie de la OPCV, exclusiv data primirii confirmării de tranzacţie;"

    12. La articolul 41, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Numărul maxim de CV dintr-o ofertă de vânzare/cumpărare este de 10.000, cu respectarea prevederilor alin. (10) în cazul ofertelor de cumpărare introduse în sistemul de tranzacţionare de un producător de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrică."

    13. La articolul 41, alineatele (8) şi (9) se abrogă.
    14. La articolul 41, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(11) Numărul de CV din ofertele de vânzare, respectiv din ofertele de cumpărare introduse în sistemul de tranzacţionare de producătorii de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrică este validat de sistemul de tranzacţionare, conform prevederilor alin. (3) şi (10)."

    15. La articolul 46, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Vânzătorii de CV pe PCTCV transmit la OPCV, după fiecare tranzacţie încheiată conform contractului standard, confirmările de încasare a contravalorii corespunzătoare CV tranzacţionate în termen de o zi lucrătoare de la data efectuării încasării sau notificările privind neîncasarea contravalorii acestora, datate cu ziua transmiterii către OPCV."

    16. La articolul 49 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să transmită la OPCV informaţiile referitoare la tranzacţiile efectuate prin CBCV încheiate prin negociere directă, respectiv numărul de CV tranzacţionate, preţul de tranzacţionare, codurile numerice ale acestora, inclusiv confirmările de încasare privind stingerea obligaţiilor de plată între părţi corespunzătoare CV tranzacţionate, în termen de o zi lucrătoare de la încasare, datate cu ziua transmiterii către OPCV;"

    17. Capitolul III „Raportări privind funcţionarea PCV“ se abrogă.
    18. Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 61
    Anexa nr. 6 «Contract standard de vânzare-cumpărare certificate verzi pe piaţa centralizată anonimă la termen a certificatelor verzi» face parte integrantă din prezentul regulament."

    19. Anexelenr. 1-5 se abrogă.
    20. În anexa nr. 6, la articolul 11, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să transmită OPCV cu 6 zile lucrătoare înainte de momentul livrării informaţiile referitoare la certificatele verzi care urmează a fi tranzacţionate prin contract, respectiv numărul de CV tranzacţionate şi codurile numerice ale acestora;"



    ART. II
    Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale OPCOM“ - S.A. actualizează procedurile proprii specifice, cu consultarea operatorilor economici din sectorul energiei electrice, şi le transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei spre informare în termen de 15 zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice şi Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale OPCOM“- S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IV
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2021.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Zoltan Nagy-Bege

    Bucureşti, 23 iunie 2021.
    Nr. 49.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016