Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 49 din 21 septembrie 2016  privind modificarea şi completarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 49 din 21 septembrie 2016 privind modificarea şi completarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 772 din 3 octombrie 2016

    Având în vedere prevederile art. 72 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 6 lit. b) şi i) din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările ulterioare, precum şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

    ART. I
    Regulamentul de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 şi 820 bis din 21 decembrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 2 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) Regulamentul delegat (UE) 2015/2.402 al Comisiei din 12 octombrie 2015 de revizuire a valorilor de referinţă armonizate ale randamentului pentru producţia separată de energie electrică şi termică, în aplicarea Directivei 2012/27/UE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Deciziei 2011/877/UE a Comisiei (denumit în continuare Regulament delegat UE 2015/2.402);"

    2. La articolul 2 alineatul (3), litera f) se abrogă.

    3. La articolul 3 alineatul (1), litera t) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "t) Consum Servicii Interne Termice pentru Încălzire şi Combustibil (CSITIC): energia termică produsă de o configuraţie de producţie în cogenerare, care este utilizată pentru alimentarea consumurilor de energie termică din cadrul centralei în care este amplasată respectiva configuraţie, necesare pentru încălzirea incintelor precum clădiri pentru birouri, laboratoare, magazii şi altele similare, pentru prepararea apei calde de consum şi pentru pregătirea combustibilului consumat precum descărcarea/depozitarea păcurii, dezgheţarea cărbunelui, uscarea biomasei, prepararea biogazului/biolichidului, consumuri care nu se recuperează în ciclul de producere a energiei electrice şi termice;"

    4. La articolul 3 alineatul (1), litera fff) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "fff) Valoare de referinţă a eficienţei pentru producerea separată: eficienţa producerii separate a energiei termice, respectiv a energiei electrice şi/sau mecanice, în procese alternative, pe care cogenerarea intenţionează să le înlocuiască. Se aplică conform prevederilor prezentului regulament şi Regulamentului delegat UE 2015/2.402."

    5. La articolul 5, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Toate datele şi informaţiile din documentaţia de înregistrare se transmit pe suport hârtie şi în format electronic - fişiere tip Microsoft Excel. Pentru completarea în format electronic a documentaţiei de înregistrare se va utiliza fişierul «Ord. 114 2013 Model Excel pt calificare-acreditare-raportare.xls» care poate fi descărcat de pe site-ul www.anre.ro."

    6. La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Documentaţia de înregistrare trebuie redactată în limba română. Datele şi informaţiile din documentaţiile tehnice aferente echipamentelor, care au stat la baza documentaţiei de înregistrare, pot fi transmise într-o limbă de circulaţie internaţională. ANRE poate solicita traducerea legalizată a acestor informaţii."

    7. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Datele, calculele şi informaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. c), m) şi n) se actualizează şi se retransmit obligatoriu în condiţiile în care a apărut o modificare semnificativă a Necesarului Maxim de Putere Termică asigurat de Configuraţie sau în urma unor acţiuni de retehnologizare/ retragere din exploatare/înlocuire a echipamentelor principale din Configuraţie. Modificarea se consideră semnificativă în cazul în care noua valoare declarată a Necesarului Maxim de Putere Termică asigurat de Configuraţie se abate cu mai mult de ±15% faţă de valoarea validată anterior."

    8. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Determinarea Factorului de Calitate al unei Configuraţii se face conform prevederilor din secţiunile 1 şi 2 ale capitolului V."

    9. La articolul 12, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Valoarea CSITIC se determină pe bază de măsurători directe.
    (3) Pentru Configuraţiile a căror producţie include şi energie mecanică, toate cantităţile de energie electrică utilizate pentru autoevaluare includ şi echivalentul energiei mecanice produse. Cantitatea de energie electrică echivalentă ce corespunde unei cantităţi de energie mecanică se calculează prin înmulţirea cantităţii de energie mecanică cu un factor egal cu 1."

    10. La articolul 18, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Prin excepţie de la data-limită prevăzută la alin. (1), în cazul în care instanţa dispune pentru un producător începerea procedurii falimentului, producătorul respectiv are obligaţia de a transmite documentaţia de calificare aferentă perioadei din anul curent anterioare declarării falimentului şi, dacă este cazul, pe cea aferentă perioadelor specificate la art. 19 alin. (1) lit. a) sau b), în termen de 7 zile de la pronunţarea falimentului."

    11. La articolul 19 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) Perioada din anul curent anterioară declarării falimentului, în cazul unui producător aflat în situaţia prevăzută la art. 18 alin. (3)."

    12. La articolul 21, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Toate datele şi informaţiile din documentaţia de calificare se transmit pe suport hârtie şi în format electronic - fişiere tip Microsoft Excel. Pentru completarea în format electronic a documentaţiei de înregistrare conform anexei nr. 1, a datelor privind consumurile, producţiile şi livrările de energie conform anexei nr. 2 şi a datelor de referinţă pentru calificare şi rezultatele calculelor de autoevaluare conform anexei nr. 3, se va utiliza fişierul «Ord. 114 2013 Model Excel pt calificare-acreditare-raportare.xls»

    13. La articolul 25, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Autoevaluarea pentru calificare a unei Configuraţii de producţie în cogenerare poate fi invalidată temporar în cazul în care dosarul de Autoevaluare pentru calificare al respectivei Configuraţii nu este complet constituit în termen de 40 de zile de la data-limită prevăzută, după caz, la art. 18 alin. (1) sau în termen de 13 zile de la pronunţarea falimentului în cazul producătorilor care se încadrează în prevederile art. 18 alin. (3)."

    14. La articolul 25, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Prin derogare de la data-limită prevăzută la alin. (1), în cazul producătorilor beneficiari ai schemei de sprijin pentru care s-a declarat falimentul, ANRE emite deciziile de calificare a cantităţilor de energie electrică produse în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrate din Configuraţiile de producţie în cogenerare în termen de 7 zile de la constituirea dosarului complet de Autoevaluare pentru calificare."

    15. La articolul 36, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Documentaţia de înregistrare a Configuraţiilor/unităţilor de producţie în cogenerare pentru care nu se solicită calificarea va cuprinde numai machetele şi datele prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. a), c), d), f), g), i), j), m) şi n). Pentru acestea nu este obligatorie transmiterea datelor, calculelor, machetelor şi documentaţiilor justificative, care au stat la baza stabilirii valorilor declarate."

    16. Articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 39. - Coeficientul de definiţie al Configuraţiei, X, ce are în vedere opţiunile alternative de producere separată a energiei electrice, se determină cu relaţia:

    X = 100/[eta(e,Ref) x P(pierd.evit)] ,

    unde:
    eta(e,Ref) este valoarea de referinţă armonizată a eficienţei de producere separată a energiei electrice corespunzătoare Configuraţiei; se stabileşte în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat UE 2015/2.402 şi ale prezentului regulament, cu precizarea că în cazul combustibililor gazoşi se aplică factorul de corecţie cu abaterea temperaturii exterioare medii anuale din România de 10°C, faţă de condiţiile ISO (15°C), care este + 0,5%;
    P(pierd.evit) este valoarea factorului de corecţie cu pierderile evitate prin reţelele electrice, corespunzătoare Configuraţiei; se stabileşte în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat UE 2015/2.402 şi ale prezentului regulament."

    17. La articolul 41, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 41. - (1) Valorile de referinţă armonizate ale eficienţei de producere separată a energiei electrice pentru fiecare unitate de cogenerare «k» din Configuraţie şi fiecare tip de combustibil «j», eta(e,Ref,k,j), se determină în funcţie de anul punerii în funcţiune a respectivei unităţi (primul an de funcţionare) din anexa nr. I la Regulamentul delegat UE 2015/2.402. În cazul combustibililor gazoşi se aplică şi factorul de corecţie cu abaterea temperaturii exterioare medii anuale din România de 10°C, faţă de condiţiile ISO (15°C), care este + 0,5%.
    (2) În cazul unităţilor de cogenerare mai vechi de 10 ani, începând cu al 11-lea an de funcţionare, în fiecare an de aplicare a prevederilor prezentului regulament (ANaplicare) se vor utiliza valorile de referinţă armonizate ale eficienţei de producere separată a energiei electrice prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul delegat UE 2015/2.402 pentru anul: ANaplicare - 10. În cazul combustibililor gazoşi se aplică şi factorul de corecţie cu abaterea temperaturii exterioare medii anuale din România +10°C faţă de condiţiile ISO (15°C), care este +0,5%."

    18. Articolul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 42. - Valoarea de referinţă armonizată a eficienţei de producere separată a energiei termice pentru fiecare tip de combustibil «j» utilizat în schema de funcţionare a Configuraţiei, eta(t,Ref,j), se determină din anexa nr. II la Regulamentul delegat UE 2015/2.402."

    19. Articolul 43 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 43. - Valorile factorilor de corecţie cu pierderile evitate prin reţelele electrice se determină pentru fiecare nivel de tensiune «i» din Configuraţie, separat pentru energia electrică livrată, P(livrat,i), respectiv pentru Autoconsum, P(autoconsum,i), şi pentru CPTP, P(CPTP,i), din anexa nr. IV la Regulamentul delegat UE 2015/2.402."

    20. La articolul 58, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Valoarea Factorului de reducere a puterii electrice â corespunzător unei unităţi de cogenerare care include TA cu prize de termoficare se calculează anual ca medie, ponderată cu valorile energiei termice utile şi CSITIC extrase din fiecare priză de termoficare (reglabilă), priză fixă sau contrapresiune, a valorilor Factorului de reducere a puterii electrice corespunzătoare prizei/prizelor de termoficare şi/sau, după caz, prizei fixe/contrapresiunii turbinei."

    21. La articolul 65, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Se determină valoarea Economiei de Energie Primară realizată de producţia de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă a Configuraţiei:

                                  1
    EEP = [ 1 - ──────────────────────────────────────── ] x 100 [%]
                 eta(t,cogE) eta(e,cogE)
                ──────────── + ─────────────────────────
                 eta(t,Ref) eta(e,Ref x P(pierd.evit)


    unde:

    eta(e,Ref) este valoarea de referinţă armonizată a eficienţei de producere separată a energiei electrice corespunzătoare Configuraţiei, determinată conform prevederilor din secţiunea 1 a acestui capitol;
    eta(t,Ref) este valoarea de referinţă armonizată a eficienţei de producere separată a energiei termice corespunzătoare Configuraţiei, determinată conform prevederilor din secţiunea 1 a acestui capitol;
    P(pierd.evit este valoarea factorului de corecţie cu pierderile evitate prin reţelele electrice, corespunzătoare Configuraţiei, determinată conform prevederilor din secţiunea 1 a acestui capitol."

    22. La articolul 70 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) validarea mijloacelor de măsurare se face conform normelor de metrologie legală în vigoare, prin verificări metrologice pentru mijloacele de măsurare care se supun controlului metrologic sau prin operaţiuni de etalonare/evaluare a conformităţii cu prevederile unor normative metrologice/specificaţii tehnice pentru celelalte mijloace de măsurare;"

    23. La articolul 73, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Este obligatorie transmiterea procedurii utilizate pentru determinarea puterii calorifice inferioare a combustibilului consumat, precum şi a rapoartelor de verificare metrologică a sistemelor/laboratorului/aparaturii de prelevare probe şi efectuare analize."

    24. Articolul 81 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 81. - Solicitantul, prin Responsabilul de Configuraţie, îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea tuturor datelor şi informaţiilor transmise conform prevederilor prezentului regulament, precum şi pentru respectarea condiţiilor pentru măsurători şi calcule prevăzute în capitolul VI."

    25. La articolul 82, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Responsabilii de Configuraţie vor asigura păstrarea, pe o perioadă de cel puţin 10 ani, a înregistrărilor tuturor valorilor măsurate, datelor, informaţiilor, inclusiv a celor care să confirme respectarea condiţiilor pentru măsurători şi calcule, şi a documentaţiilor transmise la ANRE pentru calificare."

    26. În cuprinsul regulamentului, sintagma "Ordinul preşedintelui ANRE nr. 38/2012" se înlocuieşte cu sintagma "Regulamentul delegat UE 2015/2.402".

    27. În anexa nr. 2 la regulament, tabelele 1-4 se modifică şi se înlocuiesc cu tabelele 1-4 care au cuprinsul prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    28. În anexa nr. 3 la regulament, tabelele 1, 2 şi 4 se modifică şi se înlocuiesc cu tabelele 1, 2 şi 4 care au cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    29. Anexa nr. 4 la regulament se modifică şi înlocuieşte cu anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    (1) Operatorii economici care deţin sau exploatează comercial unităţi de cogenerare, furnizorii clienţilor casnici şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica"- S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    (2) Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                Preşedintele Autorităţii Naţionale
                de Reglementare în Domeniul Energiei,
                        Niculae Havrileţ


    Bucureşti, 21 septembrie 2016.
    Nr. 49.


    ANEXA 1

    Tabelul 1. Consum de energie din combustibil în Configuraţie


┌────────────────────────────────────┬─────────────┬────────┬─────────────┬──────────────┐
│Consum de energie din combustibil/an│ Consum │ │ Consum │ Total consum │
│ şi lună │combustibil 1│ ...... │combustibil m│de energie din│
│ │ │ │ │ combustibil │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│ Unitate de măsură │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│conform staţie măsură sau fişă de │ │ │ │ │
│calcul nr. ........ │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│luna ianuarie/an ..... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│ ............ │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│luna decembrie/an ..... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│Total în anul de operare şi │ │ │ │ │
│mentenanţă │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│Total în lunile pe baza cărora se │ │ │ │ │
│solicită calificarea*) │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┴─────────────┴────────┴─────────────┴──────────────┤
│Consumul Total de Combustibil al Configuraţiei în lunile pe baza cărora se solicită │
│ calificarea = CTCC = ............ MWh │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


──────────
    *) Acest total nu include lunile în care energia termică utilă livrată din Configuraţie este zero.
──────────

    NOTĂ:
    În cazul în care valorile completate în tabel nu sunt rezultatul unor măsurători directe, se vor prezenta în detaliu, în fişe de calcul, algoritmul de determinare indirectă a acestora, pornind de la valorile totale măsurate pe centrală/amplasament, precum şi toate datele de exploatare utilizate în aplicarea acestui algoritm, care au rezultat din măsurători directe.
    Se vor specifica valorile erorii globale de măsură şi/sau calcul pentru consumurile de energie din combustibil declarate pe fiecare tip de combustibil, precum şi algoritmul de evaluare a acestor erori.

    Tabelul 2. Energie electrică produsă de unităţile de cogenerare din Configuraţie


┌────────────────────────────────────┬─────────────┬────────┬─────────────┬──────────────┐
│Energie electrică produsă/an şi lună│ Unitatea │ │ Unitatea │Total energie │
│ │nr. ........ │ ...... │ nr. ....... │ electrică │
│ │ │ │ │ produsă │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│ Unitate de măsură │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│conform staţie măsură sau fişă de │ │ │ │ │
│calcul nr. ............ │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│luna ianuarie/an ..... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│ ............ │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│luna decembrie / an ..... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│Total în anul de operare şi │ │ │ │ │
│mentenanţă │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│Total în lunile pe baza cărora se │ │ │ │ │
│solicită calificarea*) │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┴─────────────┴────────┴─────────────┴──────────────┤
│ Energia Electrică Totală a Configuraţiei în lunile pe baza cărora se solicită │
│ calificarea = EETC = ............ MWh │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


──────────
    *) Acest total nu include lunile în care energia termică utilă livrată din Configuraţie este zero.
──────────

    NOTĂ:
    Se vor specifica valorile erorii globale de măsură şi/sau calcul pentru cantităţile de energie electrică produsă declarate pe fiecare unitate de cogenerare, precum şi algoritmul de evaluare a acestor erori.

    Tabelul 3. Energie termică utilă livrată din Configuraţie


┌────────────────────────────────────┬─────────────┬────────┬─────────────┬──────────────┐
│ Energie termică utilă/an şi lună │ Livrat │ ...... │ Livrat │Total energie │
│ │ │ │ │termică utilă │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│ Unitate de măsură │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│conform staţie măsură sau fişă de │ │ │ │ │
│ calcul nr. .......... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│luna ianuarie/an ..... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│ ............ │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│luna decembrie/an ..... │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│Total în anul de operare şi │ │ │ │ │
│mentenanţă │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
│Total în lunile pe baza cărora se │ │ │ │ │
│solicită calificarea*) │ │ ...... │ │ │
├────────────────────────────────────┴─────────────┴────────┴─────────────┴──────────────┤
│Energia Termică a Configuraţiei în lunile pe baza cărora se solicită calificarea = │
│ ETC = ............ MWh │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


──────────
    *) Acest total nu include lunile în care energia termică utilă livrată din Configuraţie este zero.
──────────


    NOTĂ:
    În cazul în care valorile completate în tabel nu sunt rezultatul unor măsurători directe, se vor prezenta în detaliu, în fişe de calcul, algoritmul de determinare indirectă a acestora, pornind de la valorile totale măsurate pe centrală/amplasament, precum şi toate datele de exploatare utilizate în aplicarea acestui algoritm, care au rezultat din măsurători directe.

    Tabelul 4. Energia electrică livrată, energia termică utilă pe tip de consum, Autoconsumul, Consumul Propriu Tehnologic din producţia Proprie (CPTP) şi Consumul Serviciilor Interne Termice pentru Încălzire şi Combustibil (CSITIC) din Configuraţie


┌───────────────────┬─────────────────┬──────────┬──────┬────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Energie electrică│Autoconsum│ CPTP │ CSITIC │ Energie termică utilă │
│ │livrată (vândută)│pe fiecare│ │ ├──────────┬──────────┬──────────┬─────────┤
│ │pe fiecare nivel │ nivel de │ │ │ pentru │ pentru │ pentru │ pentru │
│ │de tensiune │ tensiune │ │ │ consum │ consum │ consum │ consum │
│ │ │ │ │ │industrial│industrial│industrial│ urban │
│ │ │ │ │ │- gaze de │ - abur │ - apă │ - apă │
│ │ │ │ │ │ ardere │ │fierbinte │fierbinte│
├───────────────────┼─────────────────┼──────────┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│Unitate de măsură │ [MWh] │ [MWh] │[MWh] │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │ [MWh] │
├───────────────────┼─────┬──────┬────┼───┬───┬──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│Nivel de tensiune │ 1 │ ... │ p │ 1 │...│ p│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────┼──────┼────┼───┼───┼──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│conform staţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│măsură sau fişă de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│calcul nr. ....... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────┼──────┼────┼───┼───┼──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│luna ianuarie/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│an ..... │ │ ... │ │ │...│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────┼──────┼────┼───┼───┼──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│............ │ │ ... │ │ │...│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────┼──────┼────┼───┼───┼──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│luna decembrie/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│an ..... │ │ ... │ │ │...│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────┼──────┼────┼───┼───┼──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│Total în anul de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│operare şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mentenanţă │ │ ... │ │ │...│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────┼──────┼────┼───┼───┼──┼──────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┤
│Total în lunile pe │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│baza cărora se │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│solicită │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│calificarea*) │ │ ... │ │ │...│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────┴─────┴──────┴────┴───┴───┴──┴──────┴────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┘


──────────
    *) Acest total nu include lunile în care energia termică utilă livrată din Configuraţie este zero.
──────────


    NOTĂ:
    În cazul în care valorile completate în tabel nu sunt rezultatul unor măsurători directe, se vor prezenta în detaliu, în fişe de calcul, algoritmul de determinare indirectă a acestora, pornind de la valorile totale măsurate pe centrală/amplasament, precum şi toate datele de exploatare utilizate în aplicarea acestui algoritm, care au rezultat din măsurători directe.
    Se vor specifica valorile erorii globale de măsură şi/sau calcul pentru cantităţile de energie termică utilă declarate pe fiecare tip de consum, precum şi algoritmul de evaluare a acestor erori.



    ANEXA 2

                     Date de referinţă pentru calificare şi
                     rezultatele calculelor de autoevaluare

    Tabelul 1. Valoarea de referinţă a eficienţei producerii separate a energiei electrice


┌─────────────────────────┬───────────────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ Unităţi de cogenerare │ Unitatea nr. │ Unitatea nr. (nr. de înregistrare) │ Unitatea nr. │
├─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Energie electrică produsă│ │ │ │
│în lunile pe baza cărora │ │ │ │
│se solicită calificarea, │ │ │ │
│E(k) [MWh] │ │ │ │
├─────────────────────────┼───┬───┬───────┼───────────┬─────────────┬─────────────────┼───┬─────┬────┤
│Tip combustibil │ 1 │ 2 │ g.n.*)│ 1 │ 2 │ g.n.*) │ │ ... │ │
├─────────────────────────┼───┼───┼───────┼───────────┼─────────────┼─────────────────┼───┼─────┼────┤
│Pondere consum │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│combustibil de tip j în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│total combustibil, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│aferentă unităţii nr. k, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│b(k,j) [-] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───┼───┼───────┼───────────┼─────────────┼─────────────────┼───┼─────┼────┤
│Valoare de referinţă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│armonizată a eficienţei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de producere separată a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│energiei electrice, │ │...│ │ │ ...... │ │ │ ... │ │
│eta(e, Ref, k, j), │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│aferentă unităţii nr. k │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│la funcţionarea pe │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│combustibil de tip [-] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───┴───┴───────┼───────────┴─────────────┴─────────────────┼───┴─────┴────┤
│Valoare de referinţă │ │ │ │
│armonizată a eficienţei │ │ m │ │
│de producere separată a │ │eta(e,ref,k) = Σ [b(k,j) * eta(e,Ref,k,j)]│ │
│energiei electrice, │ │ j=1 │ │
│eta(e, Ref, k), │ │ │ │
│aferentă unităţii nr. k │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│Valoare medie │ n │
│Configuraţie │ Σ [E(k) * eta(e,Ref,k)] │
│ │ k=1 │
│ │ eta(e,Ref) = ──────────────────────── │
│ │ n │
│ │ Σ E(k) │
│ │ k=1 │
│ │ │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

──────────
    *) În cazul combustibililor gazoşi valoarea de referinţă armonizată a eficienţei pentru producerea separată de energie electrică prevăzută în anexa nr. I la Regulamentul delegat UE 2015/2.402 se va majora cu 0,5%. Calculele se fac separat şi se completează câte o machetă pentru fiecare Configuraţie de producţie în cogenerare supusă calificării.
──────────

    NOTĂ:
    Valorile de referinţă armonizate ale eficienţei de producere separată a energiei electrice, eta(e,Ref,k,j), se determină pentru fiecare unitate de cogenerare k din Configuraţie şi fiecare tip de combustibil j, conform prevederilor Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă în cogenerare de înaltă eficienţă şi Regulamentului delegat UE 2015/2.402.

    Tabelul 2. Valoarea de referinţă a eficienţei producerii separate a energiei termice

┌─────────────────────────┬─────────────────────────────────────┬───────────────┬─────────┬─────────────────────────────┐
│ Tip combustibil │ Combustibil 1 │ Comb. 2 │ Comb. j │ Valoare cumulată/medie │
│ │ │ │ │ Configuraţie │
│ │ │ │ │ [după caz] │
├─────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Energie din combustibil │ │ │ │ m │
│consumată în lunile pe │ │ ...... │ │ Σ Q(j) │
│baza cărora se solicită │ │ │ │ j=1 │
│calificarea, Q(j) [MWh] │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Puterea calorifică │ │ │ │ │
│inferioară medie a │ │ │ │ │
│combustibilului consumat │ │ ...... │ │ │
│în lunile pa baza cărora │ │ │ │ │
│se solicită calificarea, │ │ │ │ │
│Pc(j) [kcal/kg, kcal/mc] │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Putere calorifică │ │ │ │ │
│superioară medie a │ │ │ │ │
│combustibilului consumat │ │ │ │ │
│în lunile pa baza cărora │ │ ...... │ │ │
│se solicită calificarea, │ │ │ │ │
│P(c)s(j) [kcal/kg, │ │ │ │ │
│kcal/mc] │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┬────────┬────────────────┼───────────────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Agent termic utilizat │ g.a. │ apă │ abur │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼────────┼────────────────┼───────────────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Pondere agent termic cu │ │ │ │ │ │ │
│utilizare directă (gaze │ │ │ │ │ │ │
│de ardere/apă/abur) în │ │ │ │ │ │ │
│total energie termică │ │ │ │ │ │ │
│utilă, q [-] │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┼────────┼────────────────┼───────────────┼─────────┼─────────────────────────────┤
│Valoare de referinţă │ │ │ │ │ │ │
│armonizată a eficienţei │ │ │ │ │ │ │
│de producere separată a │ │ │ │ │ │ │
│energiei termice, │ │ │ │ │ │ │
│eta(t,Ref,j), ga/apă/abur│ │ │ │ │ │ │
│aferentă agentului termic│ │ │ │ │ │ │
│utilizat (gaze de ardere/│ │ │ │ │ │ │
│apă/abur) şi │ │ │ │ │ │ │
│combustibilului de tip │ │ │ │ │ │ │
│j [-] │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────┼───────────┴────────┴────────────────┼───────────────┼─────────┴─────────────────────────────┤
│Valoare de referinţă │ │ │ m │
│armonizată a eficienţei │ eta(tRef1) = eta(tRefga) * q(ga) + │ │ Σ [Q(j) * eta(t,Ref,j)] │
│de producere separată a │ + eta(tRefapa) * q(apa) + │ ......... │ j=1 │
│energiei termice, │ eta(tRefabur) * q(abur) │ │eta(t,Ref) = ───────────────────────── │
│eta(t,Ref,j), aferentă │ │ │ m │
│combustibilului de tip │ │ │ Σ Q(j) │
│j [-] │ │ │ j=1 │
└─────────────────────────┴─────────────────────────────────────┴───────────────┴───────────────────────────────────────┘


    NOTĂ:
    Valorile de referinţă armonizate ale eficienţei de producere separată a energiei termice, eta(t,Ref,j), se determină pentru fiecare tip de combustibil j utilizat în schema de funcţionare a Configuraţiei, conform prevederilor Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă în cogenerare de înaltă eficienţă şi ale Regulamentului delegat UE 2015/2.402.
    Calculele se fac separat şi se completează câte o machetă pentru fiecare Configuraţie de producţie în cogenerare supusă calificării.

    Tabelul 4. Coeficienţii de definiţie ai Configuraţiei

┌────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│X = 100/[eta(e,Ref) * p(pierd.evit)] │ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│Y = 100/eta(t,Ref) │ │
└────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────┘


    NOTĂ:
    Calculele se fac separat şi se completează câte o machetă pentru fiecare Configuraţie de producţie în cogenerare supusă calificării.


    ANEXA 3
    (Anexa nr. 4 la regulament)


                    Model Cerere de înregistrare/calificare

    [ANTET SOCIETATE]

           Cerere de înregistrare/calificare pentru accesul la schema
             de sprijin a capacităţii electrice şi a producţiei de
                     energie electrică de înaltă eficienţă

           din următoarele Configuraţii de producţie în cogenerare:

    Număr Configuraţii: .........

    1. Detalii privind amplasarea şi componenţa Configuraţiei/Configuraţiilor [Se completează câte un tabel pentru fiecare Configuraţie.]

    Configuraţia de producţie în cogenerare nr. ...... [numărul de înregistrare al Configuraţiei]

┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│Denumire amplasament │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Denumire operator economic │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Adresa operatorului economic │ │
│solicitant │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Oraş │ │
├───────────────────────────────────┼─────────────┬────────────────────────────┤
│Judeţ │ │Cod poştal: .......... │
├───────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────┤
│Adresa amplasamentului centralei │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────┤
│Licenţa de producător de energie │ │ │
│electrică │Nr.: ....... │Data: ................. │
├───────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────┤
│Licenţa de producător de energie │ │ │
│termică │Nr.: ....... │Data: ................. │
├───────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────┤
│Licenţa de exploatare comercială a │ │ │
│capacităţilor de producere a │ │ │
│energiei electrice şi termice în │ │ │
│cogenerare │Nr.: ....... │Data: ................. │
├───────────────────────────────────┼─────────────┴────────────────────────────┤
│Date de identificare ale │ │
│operatorului de reţea la care sunt │ │
│racordate unităţile de cogenerare │ │
│ale Configuraţiei │ │
├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┤
│Numărul unităţilor de cogenerare incluse în Configuraţie: ................ │
├───────────────────────────┬───────────┬──────────┬───────────┬───────────────┤
│ │Capacitate │Capacitate│ Tipul │ Tipul │
│ │ electrică │ termică │tehnologiei│combustibililor│
│ │ instalată │ maxim │ de │ utilizaţi*) │
│ │ [MWe] │simultană │cogenerare │ │
│ │ │ [MWt] │ │ │
├───────────────────────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────────┤
│Unitatea de cogenerare │ │ │ │ │
│tip ... nr. ..... [numărul │ │ │ │ │
│de înregistrare al │ │ │ │ │
│unităţii] │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────────┤
│ ..................... │ ...... │ │ ...... │ ...... │
├───────────────────────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────────┤
│Unitatea de cogenerare │ │ │ │ │
│tip ....... nr. ........ │ │ │ │ │
│[numărul de înregistrare al│ │ │ │ │
│unităţii] │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼───────────┼──────────┼───────────┼───────────────┤
│[Se completează datele │ │ │ │ │
│pentru fiecare unitate de │ │ │ │ │
│cogenerare inclusă în │ │ │ │ │
│Configuraţie] │ │ │ │ │
└───────────────────────────┴───────────┴──────────┴───────────┴───────────────┘

──────────
    *) În cazul utilizării gazelor naturale se va preciza dacă acesta este preluat din reţeaua de distribuţie sau din reţeaua de transport al gazelor naturale.
──────────

    2. Responsabilul de Configuraţie nominalizat
    Detalii privind solicitantul responsabil cu managementul energetic al Configuraţiei/Configuraţiilor şi detalii privind persoana fizică de contact, nominalizată ca responsabil de Configuraţie

┌─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│Denumire operator economic │ │
├─────────────────────────────────┼───────────┬───────────────────────────────┤
│Numele persoanei de contact │ │Poziţie deţinută: │
├─────────────────────────────────┼───────────┴───────────────────────────────┤
│Adresă │ │
├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Oraş │ │
├─────────────────────────────────┼─────────┬─────────────────────────────────┤
│Judeţ │ │Cod poştal: ......... │
├─────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────┤
│Nr. telefon │........ │Nr. fax: ............... │
├─────────────────────────────────┼─────────┴─────────────────────────────────┤
│E-mail │ │
└─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘


    Confirm că, din ceea ce ştiu, sunt singurul solicitant pentru înregistrarea/calificarea în vederea accesului la schema de sprijin a capacităţii electrice şi a producţiei de energie electrică de înaltă eficienţă din Configuraţia/Configuraţiile sus-menţionată(e) şi că detaliile conţinute în documentaţia de înregistrare/calificare anexată sunt corecte. De asemenea mă angajez să informez ANRE asupra oricăror schimbări, relevante procesului de înregistrare/calificare, ce se vor aduce Configuraţiei/Configuraţiilor.

    Semnătură ............ Dată ....................

    Nume ................. Poziţia deţinută ........



                                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016