Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 483 din 29 septembrie 2008  privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 483 din 29 septembrie 2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITATI PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 735 din 30 octombrie 2008

Având în vedere prevederile art. 14 alin. (2) lit. g) din <>Legea serviciului public de alimentare cu energie termicã nr. 325/2006 ,
în temeiul art. 4 alin. (4) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãţi Publice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 671/2007 , şi al art. 16 alin. (7) şi (9) din <>Legea serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãţi Publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Contractul-cadru de furnizare a energiei termice, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Modificarea contractelor existente de furnizare a energiei termice se va face în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a contractului-cadru aprobat prin prezentul ordin, cu respectarea dispoziţiilor acestuia.
(2) În situaţia nemodificãrii contractelor în termenul prevãzut la alin. (1), se aplicã prevederile contractului-cadru aprobat prin prezentul ordin.
ART. 3
Furnizorii de energie termicã ce solicitã încheierea de convenţii individuale anexã la contractul de furnizare a energiei termice au obligaţia ca împreunã cu asociaţiile de proprietari/locatari sã inventarieze instalaţiile interioare din condominii.
ART. 4
Autoritãţile deliberative ale unitãţilor administrativteritoriale pot stabili preluarea în facturare individualã în baza prevederilor contractului-cadru aprobat prin prezentul ordin şi a <>Legii serviciului public de alimentare cu energie termicã nr. 325/2006 .
ART. 5
Autoritãţile deliberative ale unitãţilor administrativteritoriale vor supune dezbaterii publice, vor stabili şi vor aproba, pentru fiecare localitate în parte, data începerii, respectiv a întreruperii furnizãrii energiei termice pentru încãlzire sau principiul pe baza cãruia se stabilesc aceste date, în funcţie de condiţiile atmosferice specifice zonei.
ART. 6
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termicã în imobile de tip condominiu, prevãzutã în anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementãri privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termicã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 862 din 21 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Contractul-cadru de furnizare a energiei termice pentru utilizatori de tip urban (asociaţii de proprietari/locatari sau persoane fizice asimilate acestora, societãţi comerciale, instituţii publice), prevãzut în anexa nr. 2 la acelaşi ordin, se abrogã.
ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare pentru Serviciile Comunitare
de Utilitãţi Publice,
Marian Cristinel Bîgiu

Bucureşti, 29 septembrie 2008.
Nr. 483.

ANEXĂ

CONTRACT - CADRU
de furnizare a energiei termice
Nr. ..... din data .........

CAPITOLUL I
Pãrţile contractante

Art. 1. - (Se trece societatea comercialã/regia autonomã sau operatorul ..... în gestiune directã conform legii) ...., cu sediul în ......, str. ..... nr. ...., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......, înmatriculatã/ înmatriculat la registrul comerţului cu nr. ...., codul fiscal ....., codul unic de înregistrare ...., contul nr. ...., deschis la ......, reprezentatã/ reprezentat de ....., având funcţia de ......, şi de ......, având funcţia de ......., în calitate de furnizor, pe de o parte, şi
(Se trece societatea comercialã/instituţia publicã/asociaţia de locatari/proprietari/domnul/doamna cu sediul/domiciliat/ domiciliatã) în localitatea ...., str. ...., nr. ...., bl. ..., sc. ..., judeţul/sectorul ....., (Se trece înmatriculatã la registrul comerţului cu nr. ....., codul fiscal ...., codul unic de înregistrare ....., contul nr. ....., deschis la ....)/(autorizatã prin Încheierea judecãtoreascã nr. ....., emisã de Judecãtoria ...., cod fiscal ......., cont .... deschis la .....), reprezentat/reprezentatã de (dacã este cazul) ...., având calitatea de (Se trece calitatea celui care semneazã valabil contractul (proprietar sau cu împuternicire datã de proprietar, caz în care se trec datele care atestã autenticitatea împuternicirii), (Pentru persoane fizice se trece se identificã cu C.I/B.I. seria ...., nr. ....., eliberatã/eliberat la data de ...., de ...., C.N.P. .......), în calitate de utilizator, pe de altã parte, au convenit sã încheie prezentul contract de furnizare a energiei termice, cu respectarea urmãtoarelor clauze:

CAPITOLUL II
Obiectul contractului-cadru

Art. 2. - (1) Obiectul prezentului contract îl reprezintã furnizarea energiei termice pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, în condiţiile prevãzute în acesta.
(2) Prezentul contract stabileşte raporturile juridice dintre furnizor şi utilizator cu privire la furnizarea, utilizarea, facturarea şi plata energiei termice.
(3) Raporturile dintre furnizor şi utilizator se stabilesc la punctul de delimitare între reţeaua interioarã a utilizatorului aflatã pe proprietatea acestuia şi reţeaua publicã.
(4) Responsabilitãţile privind întreţinerea şi repararea reţelei interioare sunt în sarcina utilizatorului chiar dacã contorul de branşament este montat în alt punct decât punctul de delimitare/separare. Elementele de identificare ale punctului de delimitare/separare sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(5) Parametrii de calitate trebuie asiguraţi în punctul de delimitare/separare.
(6) Prestarea altor activitãţi conexe serviciului dincolo de punctul de delimitare va face obiectul altor contracte de prestãri de servicii. Prevederile unor astfel de contracte nu pot prevala, faţã de prevederile prezentului contact.
Art. 3. - Prezentul contract s-a încheiat pentru suprafaţa echivalentã termic, numãrul de persoane şi operatori economici conform anexei nr. 2.
Art. 4. - În anexa nr. 3 sunt menţionate standardele, normativele şi condiţiile de calitate privind furnizarea energiei termice valabile la data semnãrii prezentului contractul.
Art. 5. - (1) Prezentul contract se încheie pe duratã nedeterminatã.
(2) Rezilierea prezentului contract se poate face la cererea utilizatorului, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice şi numai dupã achitarea la zi a tuturor debitelor datorate cãtre furnizor.
(3) În cazul condominiilor, prezentul contract, la solicitarea furnizorului, este însoţit de convenţii încheiate de acesta cu fiecare consumator din condominiu alimentat prin acelaşi branşament termic, cu respectarea prevederilor prezentului contract.

CAPITOLUL III
Drepturile şi obligaţiile furnizorului

Art. 6. - Furnizorul are urmãtoarele drepturi:
1. sã factureze şi sã încaseze lunar contravaloarea cantitãţilor de energie termicã furnizate, stabilite în conformitate cu metodologia de calcul aprobatã de autoritatea de reglementare competentã, la tarifele aprobate de autoritatea administraţiei publice locale;
2. sã aplice penalitãţi egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, în cazul neachitãrii facturilor la termen;
3. sã iniţieze modificarea şi completarea prezentului contract sau a anexelor la acesta prin acte adiţionale, conform modificãrilor stabilite de autoritatea de reglementare competentã;
4. sã aibã acces la instalaţiile de utilizare a energiei termice de pe proprietatea utilizatorului, pentru verificarea respectãrii prevederilor contractuale, a funcţionãrii, integritãţii sau pentru debranşare, în caz de pericol de avarie sau neplatã, precum şi la contor, dacã se aflã pe proprietatea utilizatorului, în vederea citirii, verificãrii metrologice sau integritãţii acestuia. Accesul se va efectua în prezenţa delegatului împuternicit al utilizatorului;
5. sã stabileascã condiţiile tehnice de branşare sau de debranşare a utilizatorului de la instalaţiile aflate în administrarea sa, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare şi a reglementãrilor elaborate de autoritatea de reglementare competentã;
6. sã desfiinţeze branşamentele sau racordurile realizate fãrã obţinerea avizelor legale şi sã sesizeze autoritãţile competente în cazurile de consum fraudulos sau de distrugeri ori degradãri ale componentelor sistemului de alimentare centralizatã cu energie termicã - SACET;
7. sã aibã acces, în condiţiile legii, la instalaţiile interioare ale utilizatorului de energie termicã ori de câte ori este necesarã intervenţia la acestea pentru asigurarea funcţionãrii normale a întregii instalaţii;
8. sã stabileascã lucrãri de revizii, reparaţii şi de întreţinere planificate la reţelele şi la instalaţiile aparţinând SACET.
9. sã întrerupã, total sau parţial, furnizarea energiei termice pe durata necesarã executãrii lucrãrilor de întreţinere şi de reparaţii programate, cu anunţarea în prealabil a utilizatorului;
10. sã suspende sau sã limiteze furnizarea agentului termic, fãrã plata vreunei penalizãri, cu un preaviz de 5 zile:
a) în cazul depãşirii termenului legal pentru achitarea facturilor stabilite potrivit prezentului contract;
b) în cazul neachitãrii contravalorii daunelor, stabilite printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã, provocate de distrugerea sau deteriorarea unor construcţii ori instalaţii aferente infrastructurii SACET;
c) în cazul împiedicãrii în orice fel a delegatului împuternicit al furnizorului de a controla instalaţiile de utilizare, de a monta, de a verifica, de a înlocui sau de a citi aparatele de mãsurareînregistrare ori de a remedia defecţiunile la instalaţiile administrate de furnizor, indiferent dacã acestea se aflã pe proprietatea utilizatorului sau pe domeniul public;
d) în cazul branşãrii fãrã acordul furnizorului la reţele publice sau la instalaţiile altui utilizator ori schimbãrii, fãrã acordul furnizorului, în cadrul unor lucrãri de reparaţii capitale, reconstruiri, modificãri, modernizãri sau extinderi, a caracteristicilor tehnice şi/sau a parametrilor instalaţiilor de utilizare;
e) în cazul în care utilizatorul nu remediazã defecţiunile la instalaţiile interioare şi prin aceasta prejudiciazã alimentarea cu energie termicã a altor utilizatori;
f) în cazul în care se constatã diferenţe, semnificativ mai mari decât cele datorate erorilor de mãsurã, între cantitatea de agent termic pentru încãlzire intratã şi cea ieşitã în/din instalaţiile utilizatorului;
g) la cererea utilizatorului;
11. sã asigure o temperaturã de 12°C în spaţiile cu destinaţie de locuinţã în cazul limitãrii furnizãrii agentului termic de încãlzire pentru neplatã;
12. sã suspende prezentul contract în situaţiile în care timp de 3 luni de la data aplicãrii mãsurii de limitare a furnizãrii prevãzute la pct. 10 lit. a), c), d) şi f) nu a fost înlãturatã cauza pentru care s-a procedat la limitarea furnizãrii;
13. sã limiteze sau sã întrerupã furnizarea agentului termic, dar nu mai mult de 24 de ore, în urmãtoarele condiţii:
a) când este periclitatã viaţa sau sãnãtatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale;
b) pentru prevenirea, limitarea extinderii sau remedierea avariilor în SACET;
c) pentru executarea unor manevre şi lucrãri care nu se pot efectua fãrã întreruperi;
14. în cazul în care intervenţiile furnizorului prevãzute la pct. 13 depãşesc 24 de ore, acestea se pot efectua în maximum 72 de ore, cu plata penalizãrilor prevãzute în prezentul contract, cu aducerea la cunoştinţa utilizatorului.
Art. 7. - Furnizorul are urmãtoarele obligaţii:
1. sã respecte prevederile reglementãrilor în vigoare şi angajamentele asumate prin prezentul contract;
2. sã încheie convenţii de facturare individualã, anexã la prezentul contract, conform Hotãrârii Consiliului Local ....... nr. ...../.......;
3. sã factureze, în cazul facturãrii individuale, cantitãţile de energie termicã proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţã sau altã destinaţie, în conformitate cu prevederile prezentului contract, la preţurile şi tarifele legal stabilite;
4. sã încheie act adiţional la prezentul contract ori de câte ori apar modificãri;
5. sã asigure continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice la parametrii fizici şi calitativi prevãzuţi în prezentul contract şi de legislaţia în vigoare;
6. sã aducã la cunoştinţa utilizatorului, cu cel puţin 10 zile înainte, prin mass-media şi prin afişare la utilizator, orice întrerupere în furnizarea energiei termice, în cazul unor lucrãri de modernizare, retehnologizare, reparaţii şi întreţinere planificate stabilite prin programele anuale convenite cu autoritãţile administraţiei publice locale, care impun întreruperea furnizãrii energiei termice;
7. sã opreascã alimentarea instalaţiilor aflate în subsolurile tehnice ale utilizatorului în cazul producerii unei avarii sau pentru prevenirea acesteia, astfel încât sã se limiteze, respectiv sã se elimine consecinţele evenimentului;
8. sã efectueze aerisirea instalaţiilor interioare aparţinând utilizatorilor de tip urban ori de câte ori acestea sunt golite de cãtre furnizor sau din cauza acestuia;
9. sã furnizeze apa caldã de consum asigurând la punctul de separare:
a) condiţiile de potabilitate a apei calde de consum care este furnizatã prin reţeaua de distribuţie pe care o exploateazã;
b) o temperaturã cuprinsã în intervalul 55 - 60°C;
c) presiunea de serviciu şi debitul minim necesar;
10. sã respecte regimul chimic al apei din reţeaua de furnizare a agentului termic, efectuând periodic mãsurãtori ale indicilor chimici;
11. sã asigure temperatura agentului termic pentru încãlzire la punctul de separare, care sã asigure confortul termic normal în spaţiile cu destinaţie de locuinţã ale utilizatorului/ consumatorului;
12. sã factureze cantitãţile de energie termicã numai în conformitate cu metodologia de calcul aprobatã de autoritatea de reglementare competentã, pe baza preţurilor şi a cantitãţilor de energie termicã furnizatã;
13. sã evacueze, pe cheltuiala sa, apa pãtrunsã în curţi, case, subsoluri din cauza defecţiunilor la SACET; evacuarea apei nu exonereazã furnizorul de plata unor despãgubiri stabilite în condiţiile legii;
14. sã exploateze, sã întreţinã, sã repare şi sã verifice contoarele de energie termicã instalate la branşament. Verificarea periodicã se face conform dispoziţiilor de metrologie în vigoare şi se suportã de cãtre furnizor. Contoarele instalate la branşament, defecte sau suspecte de înregistrãri eronate, se demonteazã de furnizor şi se supun verificãrii într-un laborator metrologic autorizat. În cazul în care verificarea se face la cererea utilizatorului, în interiorul termenului de valabilitate a verificãrii metrologice, atunci cheltuielile de verificare, demontare şi montare vor fi suportate astfel: de cãtre furnizor, dacã sesizarea a fost întemeiatã; de cãtre utilizator, dacã sesizarea s-a dovedit a fi neîntemeiatã;
15. sã scoatã din instalaţie contorul de energie termicã numai în cazul în care acesta este înlocuit cu altul cu aceeaşi clasã de precizie sau cu clasã de precizie superioarã. Se excepteazã cazurile în care una ori mai multe componente ale contorului au fost deteriorate din culpa utilizatorului sau au avut loc intervenţii neautorizate asupra acestuia, fapt ce a condus la deteriorarea sigiliilor;
16. sã utilizeze numai sigilii personalizate de unicã folosinţã, cu serie diferitã de la un sigiliu la altul;
17. sã aducã la cunoştinţa utilizatorului modificãrile de tarif şi alte informaţii referitoare la facturare, prin adresa ataşatã facturii;
18. sã ia mãsurile necesare pentru remedierea deficienţelor constatate în cazul în care cu ocazia citirii se constatã deteriorarea contorului de energie termicã sau inundarea incintei în care este montat acesta, din culpa sa. În cazul în care inundarea incintei se datoreazã culpei utilizatorului, trebuie sã solicite acestuia remedierea defecţiunilor la reţeaua sa interioarã;
19. sã ia mãsuri pentru remedierea defecţiunilor şi deranjamentelor survenite la instalaţiile de distribuţie sau la branşament;
20. sã nu deterioreze bunurile utilizatorului şi sã aducã pãrţile din construcţii legal executate, care aparţin utilizatorului, la starea lor iniţialã, dacã au fost deteriorate din vina sa;
21. sã înceapã şi sã întrerupã furnizarea energiei termice la data de ....., respectiv ...., conform Hotãrârii Consiliului Local ..... sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dupã caz, nr. ......./........;
22. sã acorde despãgubiri pentru daunele provocate de întreruperi în alimentare ce au survenit din vina sa, conform prevederilor legale în vigoare;
23. sã furnizeze utilizatorului informaţii privind istoricul consumului şi eventualele penalitãţi plãtite de acesta;
24. sã plãteascã daunele provocate utilizatorului din culpa sa, în special dacã:
a) nu începe furnizarea energiei termice la termenul contractat sau nu livreazã energia termicã în condiţiile stabilite în prezentul contract;
b) nu anunţã utilizatorul din timp cu privire la limitãrile sau la întreruperile programate;
c) dupã sistarea furnizãrii energiei termice cerutã de utilizatorul de energie termicã, nu reia furnizarea în primele 3 zile lucrãtoare de la primirea, în scris, a notificãrii privind încetarea motivului sistãrii;
d) nu respectã parametrii de calitate prevãzuţi în prezentul contract şi în actele normative în vigoare pentru energia termicã furnizatã;
e) dupã întreruperea furnizãrii energiei termice nu reia furnizarea acesteia în maximum 3 zile lucrãtoare de la îndeplinirea condiţiilor de reluare a furnizãrii;
25. sã înregistreze toate reclamaţiile şi sesizãrile utilizatorului la un centru unic de relaţii cu utilizatorii şi sã ia mãsurile care se impun în vederea rezolvãrii acestora, în termenul prevãzut de lege;
26. A. La fiecare citire a contoarelor de energie termicã pentru încãlzire şi pentru apã caldã de consum, cu excepţia cazurilor când citirea se face de la distanţã, sã lase o înştiinţare scrisã din care sã reiasã:
a) data şi ora citirii;
b) indexul contoarelor;
c) numele şi prenumele cititorului;
d) cauza care a dus la imposibilitatea citirii.
B. În cazul în care citirea nu s-a putut efectua din cauza inundãrii incintei în care se aflã contorul din culpa furnizorului, acesta are obligaţia ca pânã la data-limitã de emitere a facturii:
a) sã verifice cauza inundãrii şi sã goleascã incinta de apã;
b) sã citeascã contoarele de energie termicã;
c) sã remedieze defecţiunea care a fãcut posibilã inundarea incintei;
d) sã emitã factura pe baza citirii efectuate.
C. În cazul în care operaţiile prevãzute la pct. B conduc, din motive justificate, la emiterea facturii dupã data de 15 a lunii, se admite emiterea acesteia pe baza unui index estimat, fapt ce va fi menţionat în facturã, regularizarea efectuându-se în factura urmãtoare.
D. În cazul în care se constatã cã incinta în care sunt montate contoarele de energie termicã este inundatã din vina utilizatorului, consumul de energie termicã se va calcula ca pentru utilizatorii necontorizaţi pânã la remedierea defecţiunilor.

CAPITOLUL IV
Drepturile şi obligaţiile utilizatorului

Art. 8. - Utilizatorul are urmãtoarele drepturi:
1. sã utilizeze liber şi nediscriminatoriu serviciul public de alimentare cu energie termicã în condiţiile prevãzute în prezentul contract;
2. sã conteste facturile când constatã diferenţe între consumul facturat şi înregistrat de contorul de branşament, în cazul facturãrii unor servicii neefectuate, sau când constatã încãlcarea prevederilor contractuale;
3. sã beneficieze de reducerea valorii facturii astfel:
a) cu contravaloarea cantitãţii de cãldurã din apa caldã de consum nelivratã, în cazul în care temperatura medie a acesteia, din luna de facturare, este mai micã de 50°C. Furnizorul are obligaţia sã comunice utilizatorului, la cererea acestuia, temperatura medie lunarã a apei reci intrate în staţia termicã;
b) cu contravaloarea energiei termice nelivrate pe perioada în care s-a depãşit limita de timp comunicatã pentru oprirea furnizãrii energiei termice sau în cazul prelungirii timpului de intervenţie conform prevederilor art. 6 pct. 14;
4. sã primeascã rãspuns, în termen de maximum 30 de zile calendaristice, la sesizãrile adresate furnizorului cu privire la neîndeplinirea unor obligaţii contractuale;
5. sã racordeze, în condiţiile legii şi cu acordul scris al furnizorului, alţi consumatori pentru alimentarea acestora cu energie termicã;
6. sã solicite furnizorului remedierea defecţiunilor şi deranjamentelor survenite la instalaţiile de distribuţie sau la branşament;
7. sã solicite în scris verificarea contoarelor instalate pe branşamentul propriu, defecte sau suspecte de înregistrãri eronate, în condiţiile art. 7 pct. 14;
8. sã renunţe, în condiţiile legii, la serviciile contractate;
9. sã se adreseze, individual sau colectiv, autoritãţilor administraţiei publice locale sau centrale ori instanţelor judecãtoreşti, în vederea prevenirii sau reparãrii unui prejudiciu direct sau indirect.
Art. 9. - Utilizatorul are urmãtoarele obligaţii:
1. sã achite, în termenele stabilite, contravaloarea energiei termice furnizate;
2. sã achite contravaloarea cantitãţii de apã înregistrate de contorul de energie termicã, precum şi contravaloarea serviciului de canalizare aferent, conform facturii emise de furnizorul serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare, în condiţiile de platã stabilite în contractul de furnizare a apei, încheiat cu acesta;
3. sã asigure accesul utilajelor furnizorului, necesare desfãşurãrii activitãţii specifice serviciului, în spaţiile ori suprafeţele de teren deţinute cu orice titlu, pe trotuarele şi aleile din jurul imobilelor, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare;
4. sã permitã accesul furnizorului la instalaţiile de utilizare a energiei termice aflate în folosinţa sau pe proprietatea sa, pentru verificarea funcţionãrii şi integritãţii acestora ori pentru debranşarea/deconectarea instalaţiilor în caz de neplatã sau de avarie;
5. sã asigure integritatea sistemelor de mãsurare, accesul furnizorului în vederea efectuãrii citirilor, verificãrilor, precum şi pentru operaţiile de întreţinere şi de intervenţii în cazul în care cãminul de branşament şi/sau contoarele de energie termicã se aflã pe proprietatea utilizatorului;
6. sã nu execute manevre la robinetul/vana montatã în amonte de contor. Izolarea instalaţiei interioare se va face prin manevrarea robinetului/vanei de dupã contor;
7. sã nu utilizeze sub nicio formã apa din instalaţia de încãlzire. Sustragerea de apã din circuitul de încãlzire constituie infracţiunea de furt şi se pedepseşte conform Codului penal;
8. sã ia mãsuri pentru prevenirea inundãrii subsolurilor, prin montarea de clapete de reţinere sau vane pe coloanele de scurgere din subsol;
9. sã aducã la cunoştinţa furnizorului, în termen de 15 zile lucrãtoare, orice modificare a datelor sale de identificare, a datelor cuprinse în anexa nr. 2 şi a datelor de identificare a imobilului la care sunt prestate serviciile contractate, precum şi a adresei la care furnizorul urmeazã sã trimitã facturile;
10. sã exploateze şi sã întreţinã instalaţiile proprii pentru asigurarea utilizãrii eficiente a energiei termice şi sã asigure subsolurile curate şi iluminate;
11. sã suporte contravaloarea apei de adaos în cazul pierderilor apãrute din culpa sa sau în cazul golirii instalaţiilor interioare, conform tarifelor aprobate de autoritatea administraţiei publice locale;
12. sã solicite rezilierea prezentului contract şi încetarea furnizãrii serviciului în termen de 15 zile de la înstrãinarea imobilului;
13. sã nu construiascã sau sã nu amplaseze obiective în zona de protecţie ori la o distanţã mai micã decât cea de siguranţã faţã de construcţiile şi instalaţiile furnizorului şi sã desfiinţeze construcţiile şi obiectivele construite sau amplasate în aceste condiţii;
14. sã calculeze şi sã predea furnizorului de energie termicã deciziile emise de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari privind recalcularea suprafeţei utile luate în calcul la repartizarea energiei termice, ca urmare a modificãrii suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încãlzire din spaţiile cu destinaţie de locuinţã, în cazul facturãrii individuale;
15. sã aducã la cunoştinţa furnizorului denumirea operatorului economic cu care utilizatorul are contract pentru repartizarea costurilor pe baza repartitoarelor de costuri;
16. sã aducã la cunoştinţa furnizorului orice modificare a suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încãlzire din spaţiile comune şi din cele cu altã destinaţie decât cea de locuinţã;
17. sã nu modifice instalaţiile de utilizare interioare aferente unui condominiu decât în condiţiile legii.

CAPITOLUL V
Stabilirea cantitãţii de energie termicã furnizate

Art. 10. - (1) Determinarea cantitãţii de energie termicã se face prin mãsurare directã cu ajutorul sistemelor de mãsurare-înregistrare a cantitãţilor de energie termicã furnizate, montate pe branşamentul care deserveşte fiecare utilizator individual sau colectiv, în punctul de delimitare a instalaţiilor.
(2) În cazul în care la branşament nu au fost montate contoare de energie termicã, determinarea cantitãţilor de energie furnizate se face prin metode indirecte, bazate pe mãsurãtori şi calcule pe baza metodologiei prevãzute la art. 7 pct. 12.
Art. 11. - (1) Lunar, pânã cel târziu la data de 3 a lunii, furnizorul va stabili cantitatea de energie termicã consumatã prin citirea contoarelor de energie termicã pentru încãlzire şi apã caldã de consum sau, în cazul în care condominiul nu este contorizat, conform prevederilor art. 10 alin. (2).
(2) Tot pânã la aceeaşi datã, furnizorul va transmite utilizatorului sau operatorului economic cu care utilizatorul are contract pentru repartizarea costurilor pentru încãlzire consumul de energie termicã pentru încãlzire, iar utilizatorului consumul de energie termicã pentru apã caldã de consum, în vederea repartizãrii acestuia pe proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţã sau cu altã destinaţie.
(3) Pânã la data de 5 a fiecãrei luni, utilizatorul, respectiv operatorul economic specificat la alin. (2), transmite furnizorului situaţia centralizatoare cuprinzând consumurile pentru încãlzire defalcate pe beneficiarii de ajutor pentru încãlzirea locuinţei, iar în cazul facturãrii individuale, separat pentru toţi proprietarii, atât pentru încãlzire, cât şi pentru apã caldã de consum.
(4) Pe baza situaţiei centralizatoare prevãzute la alin. (3), pânã la data de 10 a fiecãrei luni, furnizorul calculeazã cuantumul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, în conformitate cu prevederile legale, şi emite factura cãtre utilizator sau consumator, dupã caz.
(5) Factura va cuprinde energia termicã pentru încãlzire, energia termicã înglobatã în apa caldã de consum, ajutorul pentru încãlzirea locuinţei calculat potrivit prevederilor legale în vigoare şi suma de platã calculatã ca diferenţã între valoarea consumului şi ajutorul pentru încãlzirea locuinţei.
(6) Utilizatorul are obligaţia de a evidenţia lunar ajutorul pentru încãlzirea locuinţei cu energie termicã în lista cu cheltuielile de întreţinere, dacã facturarea nu se realizeazã individual.
Art. 12. - (1) În acele condominii în care sunt montate repartitoare de costuri, cantitatea de energie termicã aferentã consumului propriu pentru încãlzirea spaţiilor cu altã destinaţie decât cea de locuinţã, în care nu sunt montate repartitoare de costuri, este proporţionalã cu suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire existente în aceste spaţii, majoratã cu 30%.
(2) Cantitãţile de energie termicã pentru încãlzire ce se factureazã individual se determinã astfel:
a) în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, nu sunt deconectãri de la instalaţia interioarã de distribuţie a energiei termice şi în condominiu nu existã operatori economici care sã îşi desfãşoare activitatea, cantitatea aferentã fiecãrui consumator este proporţionalã cu suprafaţa utilã a spaţiului cu destinaţie de locuinţã. Sunt aplicabile prevederile art. 9 pct. 14;
b) în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, sunt deconectãri de la instalaţia interioarã de distribuţie a energiei termice sau/şi sunt operatori economici care îşi desfãşoarã activitatea în condominiu, cantitatea de energie termicã pentru încãlzire consumatã în spaţiile comune se calculeazã proporţional cu raportul dintre suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire montate în spaţiile comune luatã împreunã cu cea a conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încãlzire ce traverseazã spaţiile comune şi suprafaţa echivalentã termic totalã din condominiu (SET 3/SET, conform anexei nr. 2). Suprafaţa echivalentã termic totalã însumeazã suprafaţa echivalentã termic a tuturor corpurilor de încãlzire racordate la instalaţia interioarã de distribuţie a energiei termice şi cea a tuturor conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încãlzire. Cantitatea de energie termicã consumatã în proprietatea fiecãrui consumator este proporţionalã cu:
1. suprafaţa utilã a spaţiului cu destinaţie de locuinţã şi cu suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încãlzire din spaţiile cu altã destinaţie decât cea de locuinţã pe care proprietarul le are în folosinţã (SET 2 din anexa nr. 2), dacã este cazul, pentru consumatorii racordaţi la reţeaua internã de distribuţie a agentului termic, fiind aplicabile prevederile art. 9 pct. 14;
2. suprafaţa echivalentã termic totalã a corpurilor de încãlzire şi a conductelor reţelei interne de distribuţie şi încãlzire ce se gãseşte în spaţiul cu altã destinaţie decât cea de locuinţã (SET 4 din anexa nr. 2), pentru operatorii economici;
3. suprafaţa echivalentã termic a coloanelor de încãlzire şi de distribuţie ce traverseazã spaţiile cu destinaţie de locuinţã, pentru proprietarii care sunt deconectaţi;
c) în cazul în care sunt montate repartitoare de costuri, cantitãţile facturate individual se transmit furnizorului de cãtre operatorul economic cu care utilizatorul are contract pentru repartizarea costurilor pentru încãlzire conform art. 11 alin. (3).
(3) Cantitatea de energie termicã înglobatã în apa caldã de consum ce se factureazã individual se determinã astfel:
a) în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, indiferent dacã sunt sau nu sunt deconectãri de la instalaţia interioarã de distribuţie a apei calde de consum, cantitatea aferentã fiecãrui consumator alimentat din instalaţia interioarã este proporţionalã cu numãrul de persoane din fiecare spaţiu cu destinaţie de locuinţã sau conform baremelor de consum pentru spaţiile cu altã destinaţie;
b) în cazul în care sunt montate repartitoare de costuri, cantitãţile facturate individual se transmit furnizorului de cãtre utilizator sau de operatorul economic cu care utilizatorul are contract pentru repartizarea costurilor pentru încãlzire conform art. 11 alin. (3);
c) în acele condominii în care sunt montate repartitoare de costuri, cantitatea de energie termicã aferentã consumului propriu de apã caldã de consum în spaţiile cu altã destinaţie decât cea de locuinţã se determinã pe bazã de bareme, dacã nu sunt montate repartitoare de costuri în aceste spaţii.
Art. 13. - (1) Dacã furnizorul nu poate întocmi şi emite facturile individuale pânã la data stabilitã la art. 18 alin. (1) ca urmare a faptului cã utilizatorul sau operatorul economic cu care utilizatorul are contract pentru repartizarea costurilor pentru încãlzire nu a predat datele necesare pânã la data prevãzutã la art. 11 alin. (3), furnizorul va emite utilizatorului o facturã cu consumurile totale din condominiu.
(2) Sarcina repartizãrii cheltuielilor în condiţiile alin. (1) revine utilizatorului, care va cuprinde cheltuielile în lista cu cheltuielile de întreţinere şi va transmite furnizorului un tabel centralizator cu defalcarea cantitãţilor şi a sumelor de platã pe consumatori pânã la data scadentã de platã a facturii.
(3) Fiecare consumator cu care este încheiatã convenţia de facturare individualã va achita contravaloarea sumelor de platã cuprinse în lista cu cheltuielile de întreţinere prevãzutã la alin. (2) direct furnizorului.
Art. 14. - La schimbarea contorului în vederea reparãrii sau verificãrii metrologice periodice, furnizorul are obligaţia de a anunţa utilizatorul despre operaţia respectivã cu cel puţin 24 de ore înainte de ora la care este programatã acţiunea şi va completa un document în care sunt trecute cel puţin:
a) datele de identificare ale furnizorului;
b) datele de identificare ale utilizatorului;
c) datele de identificare ale contorului existent;
d) datele de identificare ale sigiliului existent;
e) indexul înregistrat;
f) datele de identificare ale contorului ce se monteazã;
g) seria sigiliului personalizat de unicã folosinţã;
h) indexul de pornire.

CAPITOLUL VI
Tarife, facturare şi modalitãţi de platã

Art. 15. - (1) Furnizorul va practica preţurile aprobate potrivit prevederilor legale în vigoare, consemnate în anexa la prezentul contract.
(2) Modificarea preţurilor şi tarifelor va fi adusã la cunoştinţa utilizatorului în scris, cu minimum 15 zile înaintea începerii perioadei de facturare la noul preţ.
Art. 16. - (1) Facturarea se face lunar, iar tipul de facturã emisã este .......... (Se trece colectivã sau individualã.).
(2) Modul de facturare şi de platã a contravalorii energiei termice consumate pentru încãlzire este (Se trece una dintre urmãtoarele opţiuni solicitatã de utilizator):
a) facturarea şi plata în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic, pe baza cantitãţilor medii lunare de energie termicã consumate efectiv în anul calendaristic anterior;
b) facturarea şi plata în tranşe lunare egale, stabilite diferenţiat în perioada sezonului rece şi în restul anului, pe perioada unui an calendaristic, pe baza cantitãţilor medii lunare de energie termicã consumate efectiv în perioadele corespunzãtoare ale anului calendaristic anterior;
c) facturarea şi plata lunarã pe baza consumului efectiv.
(3) Furnizorul, în cazul alegerii uneia dintre opţiunile prevãzute la alin. (3) lit. a) sau b), va comunica utilizatorului sau fiecãrui consumator, în cazul facturãrii individuale, pânã la data de 15 februarie a anului în curs, consumul efectiv înregistrat în anul calendaristic încheiat, precum şi eventualele diferenţe de regularizat.
(4) Sumele rezultate din regularizare datorate de furnizor se deduc din valoarea facturii pe luna urmãtoare.
(5) Sumele rezultate din regularizare datorate de utilizator, respectiv de consumator furnizorului se plãtesc, începând cu luna martie, ................ (Se trece integral sau eşalonat, pânã la data de 31 iulie a anului în curs).
Art. 17. - Factura va cuprinde, pe lângã datele specificate la art. 11 alin. (5), şi elementele de identificare ale fiecãrui punct de consum, preţul/tariful aplicat, inclusiv baza legalã.
Art. 18. - (1) Factura pentru furnizarea energiei termice se emite cel mai târziu pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei în care prestaţia a fost efectuatã. Utilizatorii/Consumatorii sunt obligaţi sã achite facturile reprezentând contravaloarea serviciului de care au beneficiat, în termenul de scadenţã de 15 zile lucrãtoare de la data emiterii facturilor; data emiterii facturii şi termenul de scadenţã se înscriu pe facturã.
(2) Neachitarea de cãtre utilizator/consumator a facturii emise de furnizor în termen de 30 zile de la data scadenţei sau a sumelor rezultate din regularizare la termenele prevãzute atrage penalitãţi de întârziere, dupã cum urmeazã:
a) penalitãţi egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilite conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) penalitãţile datorate începând cu prima zi dupã data scadenţei;
c) valoarea totalã a penalitãţilor nu poate depãşi cuantumul debitului şi se constituie venit al furnizorului.
Art. 19. - Facturile şi documentele de platã se transmit de furnizor la adresa: ....................
Art. 20. - Utilizatorul poate efectua plata serviciilor prestate prin urmãtoarele modalitãţi:
a) în numerar la casieria furnizorului;
b) cu filã cec;
c) cu ordin de platã;
d) prin internet;
e) ........(Se trece alt instrument de platã convenit de pãrţi.).
Art. 21. - (1) În cazul în care pe documentul de platã nu se menţioneazã obiectul plãţii, se considerã achitate facturile în ordine cronologicã.
(2) În funcţie de modalitatea de platã, aceasta se considerã efectuatã, dupã caz, la una dintre urmãtoarele date:
a) data certificãrii plãţii de cãtre unitatea bancarã a utilizatorului, pentru ordinele de platã;
b) data certificatã de furnizor, pentru filele cec sau celelalte instrumente de platã legale;
c) data înscrisã pe chitanţa emisã de casieria furnizorului.
Art. 22. - În cazul în care se constatã cã utilizatorul/consumatorul la care anterior a fost sistatã furnizarea energiei termice a beneficiat de acest serviciu, se va proceda la facturarea acestuia începând cu data sistãrii serviciului.

CAPITOLUL VII
Rãspunderea contractualã

Art. 23. - Pentru neexecutarea în tot sau în parte a obligaţiilor contractuale prevãzute în prezentul contract pãrţile rãspund conform prevederilor legale.
Art. 24. - Furnizorul rãspunde de parametrii cantitativi şi calitativi ai apei calde de consum furnizate, precum şi de respectarea normativelor tehnice şi comerciale în vigoare.
Art. 25. - Refuzul total sau parţial al utilizatorului/consumatorului de a plãti o facturã emisã de furnizor va fi comunicat acestuia prin adresã scrisã, care va conţine şi motivul refuzului, în termen de 10 zile de la data primirii facturii. Reclamaţiile ulterioare efectuãrii plãţii facturilor se conciliazã între pãrţi în termen de 10 zile lucrãtoare de la data formulãrii scrise a pretenţiilor de cãtre utilizator. În cazul în care, ca urmare a unor recalculãri conciliate între pãrţi, se reduce nivelul consumului facturat, nu se percep penalitãţi.
Art. 26. - Furnizorul este obligat sã plãteascã despãgubiri în cazul deteriorãrii instalaţiilor interioare aparţinând utilizatorului sau al îmbolnãvirii utilizatorilor colectivi ori individuali, în situaţia în care au apãrut presiuni în punctul de delimitare mai mari decât cele admise de normele tehnice în vigoare, nu a fost respectat regimul chimic al agentului termic de încãlzire, calitatea apei calde de consum nu corespunde condiţiilor de potabilitate etc. Plata despãgubirilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data producerii sau constatãrii deteriorãrii pe baza expertizei efectuate de un expert autorizat angajat de furnizor şi agreat de utilizator. În cazul în care în urma expertizei se constatã cã furnizorul nu este în culpã, plata expertizei va fi suportatã de utilizator.
Art. 27. - În cazul nerespectãrii prevederilor art. 7 pct. 13, 14 şi 20, furnizorul va fi obligat la plata de despãgubiri care sã acopere prejudiciul creat.

CAPITOLUL VIII
Forţa majorã

Art. 28. - În cazul apariţiei unor situaţii de forţã majorã, partea care o invocã este exoneratã de rãspundere în condiţiile legii.
Art. 29. - (1) Niciuna dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea în termen sau/şi de executarea în mod necorespunzãtor, total ori parţial, a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a obligaţiei respective a fost cauzatã de forţa majorã.
(2) Partea care invocã forţa majorã este obligatã sã notifice celeilalte pãrţi, în termen de 48 de ore, despre producerea evenimentului, apreciind perioada în care urmãrile ei înceteazã, cu confirmarea autoritãţilor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie forţã majorã, şi sã ia toate mãsurile posibile în vederea limitãrii consecinţelor lui.

CAPITOLUL IX
Litigii

Art. 30. - Pãrţile convin ca toate neînţelegerile privind validitatea prezentului contract sau rezultate din interpretarea, executarea ori încetarea acestuia sã fie rezolvate pe cale amiabilã de reprezentanţii lor.
Art. 31. - În cazul în care nu este posibilã rezolvarea litigiilor pe cale amiabilã, pãrţile se vor adresa instanţelor judecãtoreşti competente.

CAPITOLUL X
Dispoziţii finale

Art. 32. - În toate problemele care nu sunt prevãzute în prezentul contract pãrţile se supun prevederilor legislaţiei specifice în vigoare, ale Codului civil, Codului comercial şi ale altor acte normative incidente.
Art. 33. - Corespondenţa adresatã furnizorului de cãtre utilizator/consumator va conţine în mod obligatoriu: denumirea/numele şi prenumele, calitatea, adresa, semnãtura persoanei autorizate şi, dupã caz, ştampila utilizatorului.
Art. 34. - Prezentul contract se poate modifica prin acte adiţionale conform prevederilor art. 6 pct. 3 şi art. 7 pct. 4.
Art. 35. - Anexele nr. 1-3 şi, dupã caz, nr. 4-7 fac parte integrantã din prezentul contract.
Art. 36. - Utilizatorul va completa şi va înainta furnizorului anexele nr. 5 şi 6 în cazul în care se încheie convenţii de facturare individualã.
Art. 37. - Prezentul contract a fost încheiat în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte, şi intrã în vigoare la data de ............... .

Furnizor, Utilizator,
.......... ............

Data semnãrii
.............


ANEXA 1


───────
la contract
───────────

DELIMITAREA
instalaţiilor de alimentare cu energie termicã


Denumirea utilizatorului (Se trece denumirea utilizatorului care trebuie sã fie aceeaşi cu cea din contract.):
Adresa la care se furnizeazã serviciul de alimentare cu energie termicã este (Se trec toate adresele de consum care au branşament propriu şi aparţin aceluiaşi proprietar sau fac parte din aceeaşi asociaţie de proprietari/locatari.):
.................................................................
.................................................................
.................................................................
A. Alimentarea cu energie termicã se face din (Se trece denumirea tronsonului din reţeaua de transport, centralei termice, staţiei termice sau punctului termic din care se face alimentarea fiecãrui loc de consum.):
B. Punctul/Punctele de delimitare este/sunt amplasat/amplasate conform schiţei/schiţelor (Se trece numãrul schiţei.) din anexã. (În fiecare schiţã cotatã se vor figura vanele, contorul de energie termicã, reducţiile, diametrul exterior sau diametrul nominal.)
C. Caracteristicile contoarelor de energie termicã pentru încãlzire şi apã caldã de consum de branşament sunt (Pentru fiecare contor de branşament se trec denumirea comercialã, tipul, seria, clasa de precizie, termenul scadent pentru verificare metrologicã, data montãrii, seriile sigiliilor personalizate de unicã folosinţã etc.):
D. Schema de principiu a conductelor şi armãturilor în amonte şi în aval de punctul de delimitare este conform schiţei/schiţelor (Se trece numãrul schiţei/schiţelor.) din anexã. (Schiţa cotatã va cuprinde racordul pânã la prima vanã de separare a reţelei de distribuţie/transport şi partea de reţea interioarã pânã la intrarea pe proprietatea utilizatorului.)

Furnizor,
........ Utilizator,
...........


ANEXA 2
───────
la contract
───────────


SITUAŢIA
persoanelor şi operatorilor economici





┌────┬─────────────────┬───────────┬───────┬────────┬────────┬────────┬───────┐
│Nr. │Adresa punctului │Numãrul de │ SU*1) │SET 1*2)│SET 2*3)│SET 3*4)│ SET*5)│
│crt.│ de consum │ persoane │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┤
│ n │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────────┴───────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴───────┘


__________
*1) Suprafaţa utilã a spaţiilor cu destinaţie de locuinţã.
*2) Suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire şi a coloanelor de încãlzire şi distribuţie din spaţiile cu destinaţie de locuinţã.
*3) Suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire şi a coloanelor de încãlzire şi distribuţie din spaţiile cu altã destinaţie decât cea de locuinţã (garaje, boxe etc.), exclusiv operatorii economici.
*4) Suprafaţa echivalentã termic a corpurilor de încãlzire şi a conductelor reţelei interne de încãlzire şi distribuţie din spaţiile comune.
*5) Suprafaţa echivalentã termic totalã din condominiu egalã cu SET 1 + SET 2 + SET 3 + SET 4.


Situaţia se întocmeşte pe baza inventarului transmis de utilizator, cu excepţia datelor referitoare la proprietarii spaţiilor cu altã destinaţie decât cea de locuinţã cu care furnizorul are contract direct.
Rubricile "SET 1", "SET 2", "SET 3" şi "SET 4" se completeazã numai în cazul facturãrii individuale sau când în condominiu îşi desfãşoarã activitatea operatori economici.



┌────┬───────────────────┬────────┬───────────────┬───────┬───────┬────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ │Denumire barem/│ Iarna │ Vara │ Semnãtura │
│crt.│ operatorului │SET 4*6)│ cantitate │- Gcal/│- Gcal/│operatorului│
│ │economic/adresa │ │ │ lunã-│ lunã-│ economic │
│ │punctului de consum│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────┼────┬────┬─────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────┼────┼────┼─────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────┼────┼────┼─────┼───────┼───────┼────────────┤
│....│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────┼────┼────┼─────┼───────┼───────┼────────────┤
│ n │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────┼────┼────┼─────┼───────┼───────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴────────┴────┴────┴─────┴───────┴───────┴────────────┘



___________
*6) Suprafaţa echivalentã termic totalã a corpurilor de încãlzire şi a conductelor reţelei interne de încãlzire şi distribuţie ce se gãseşte la fiecare operator economic.


ANEXA 3


───────
la contract
───────────

CONDIŢII
de calitate şi legislaţia aplicabilã

Presiunea apei calde de consum asiguratã la ultimul nivel al condominiului este de ......... (Se trece valoarea presiunii ce trebuie asiguratã.), la un debit de apã simultan de ........................ (Se trece debitul de apã instantaneu, considerându-se factorul de simultaneitate din normele de proiectare.).
Debitul de apã caldã de consum minim asigurat este de ....... l/s şi de ..... mc/zi.
Presiunea minimã a agentului termic la branşament este de ........... bari.
Diferenţa de presiune între tur şi retur este de .................... bari.
Debitul de agent termic orar maxim şi minim furnizat iarna este de ....../....t/h*1).
Debitul de agent termic orar maxim şi minim furnizat vara este de ......./....t/h*1).
Indicii de calitate ai condensului şi ai apei returnate sunt cei din ......... (Se trece norma sau anexa la contract.)*1).
Presiunea şi temperatura nominalã ale agentului termic livrat sunt ....... bari/.....°C*1).
Legislaţia şi normele tehnice aplicabile serviciului de furnizare a energiei termice pentru care se încheie contractul sunt:
___________
*1) Numai pentru operatori economici, dacã este cazul.





┌────┬──────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Numãrul actului normativ │Denumirea actului normativ sau tehnic│
│crt.│ sau tehnic*2) │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1 │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 2 │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│... │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ n │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



Furnizor, Utilizator,
............ .................

___________
*2) Legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţã, hotãrâri ale Guvernului, ordine, normative, norme, standarde etc.


ANEXA 4


───────
la contract
───────────


CONVENŢIE
de facturare individualã a consumurilor de energie termicã
Nr. ........ din data .............

I. Pãrţile
Art. 1. - (Se trece societatea comercialã/regia autonomã sau operatorul în gestiune directã .... conform Legii) ....., cu sediul în ...., str. .... nr. ...., bl. ...., sc. ..., et. ...., ap. ..., judeţul/sectorul ....., înmatriculatã/înmatriculat la registrul comerţului cu nr. ...., codul fiscal ....., codul unic de înregistrare ......., contul nr. ....., deschis la ...., reprezentatã/reprezentat de ....., având funcţia de ......, şi de ....., având funcţia de ......, în calitate de furnizor, pe de o parte,
şi
Domnul/Doamna, cu domiciliul în localitatea ......, str. ..... nr. ...., bl. ...., sc. ...., judeţul/sectorul ......., reprezentat/reprezentatã de (dacã este cazul) ........, având calitatea de [Se trece calitatea celui care semneazã valabil convenţia (proprietar sau cu împuternicire datã de proprietar, caz în care se trec datele care atestã autenticitatea împuternicirii)], identificat/identificatã cu C.I/B.I. seria ...... nr. ........, eliberatã/eliberat la data de ...... de ....., C.N.P. ....., în calitate de consumator, pe de altã parte, au convenit sã încheie prezenta convenţie de facturare individualã a cantitãţilor de energie termicã, anexã la Contractul de furnizare nr. .... din data ......, încheiat cu utilizatorul (Se trec datele de identificare ale asociaţiei.), cu respectarea urmãtoarelor clauze:
II. Obiectul convenţiei
Art. 2. - (1) Obiectul prezentei convenţii îl constituie facturarea cotei-pãrţi din consumurile totale de energie termicã înregistrate de contoarele de energie termicã pentru încãlzire şi apã caldã de consum, montate la branşamentul condominiului, reglementarea raporturilor dintre furnizor şi consumatorul individual privind condiţiile de consum şi plata contravalorii acestor consumuri, pe baza facturii emise de furnizor.
(2) Prezenta convenţie stabileşte raporturile juridice dintre furnizor, utilizator şi consumatorul individual cu privire la furnizarea, utilizarea, facturarea şi plata energiei termice.
(3) Raporturile dintre furnizor şi consumator se stabilesc la punctul de delimitare dintre reţeaua interioarã a utilizatorului, aflatã pe proprietatea acestuia, şi reţeaua publicã.
Art. 3. - Data şi condiţiile privind transmiterea datelor necesare facturãrii individuale a consumurilor de energie termicã sunt cele stabilite în contractul de furnizare a energiei termice.
III. Drepturile şi obligaţiile furnizorului
Art. 4. - Furnizorul are urmãtoarele drepturi:
a) sã factureze şi sã încaseze lunar, la tarifele în vigoare, cantitãţile furnizate, determinate potrivit prevederilor contractulului de furnizare a energiei termice;
b) sã aplice penalitãţi egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, în cazul neachitãrii facturilor la termen;
c) sã aibã acces pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul nu achitã contravaloarea energiei termice furnizate în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirãrii termenului de platã a facturilor, şi sã solicite în instanţã recuperarea debitelor şi, dupã caz, accesul pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul refuzã accesul pe proprietatea sa;
d) celelalte drepturi stabilite prin contractul de furnizare a energiei termice cu referire la consumator.
Art. 5. - Furnizorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte angajamentele asumate prin contractul de furnizare a energiei termice încheiat cu utilizatorul, precum şi cele din prezenta convenţie;
b) sã înregistreze toate reclamaţiile şi sesizãrile consumatorului şi sa ia mãsurile ce se impun în vederea soluţionãrii acestora, în termenul prevãzut de lege;
c) sã comunice, în termen de 30 de zile de la depunerea unei contestaţii privind factura emisã, rezultatul analizei contestaţiei şi modul de soluţionare a acesteia;
d) sã corecteze facturile întocmite greşit, pe cele care au consumuri greşite recunoscute de furnizor sau asupra cãrora s-a pronunţat o instanţã;
e) sã nu aplice penalitãţi la facturile întocmite sau dovedite a fi greşit întocmite, indiferent de cauze;
f) sã solicite operatorului economic care asigurã exploatarea repartitoarelor de costuri refacerea calculelor de repartizare în cazul contestãrii de cãtre consumator a consumurilor sau în cazul în care instanţa a dat dreptate, în totalitate ori în parte, consumatorului;
g) celelalte obligaţii stabilite prin contractul de furnizare a energiei termice cu referire la consumator.
IV. Drepturile şi obligaţiile consumatorului
Art. 6. - Consumatorul are urmãtoarele drepturi:
a) sã utilizeze energia termicã livratã în condiţiile prevãzute în contractul de furnizare a energiei termice încheiat cu utilizatorul;
b) sã conteste contravaloarea facturii prin înştiinţare scrisã transmisã furnizorului;
c) sã cearã în instanţã soluţionarea contestaţiei depuse la furnizor în cazul în care nu este mulţumit de soluţia propusã de acesta;
d) sã primeascã rãspuns în termenul legal la sesizãrile adresate furnizorului;
e) celelalte drepturi stabilite prin contractul de furnizare a energiei termice cu referire la consumator.
Art. 7. - Consumatorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã achite integral şi la termen facturile emise de furnizor, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate, inclusiv eventualele debite restante recunoscute de acesta, potrivit anexei nr. 5;
b) sã comunice în scris, în termen de 10 zile lucrãtoare, furnizorului orice modificare a elementelor care au stat la baza întocmirii prezentei convenţii şi sã încheie acte adiţionale în legãturã cu aceasta;
c) sã permitã accesul furnizorului pe proprietatea sa pentru inventarierea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice sau pentru închiderea şi sigilarea acestora, în cazul în care consumatorul nu achitã contravaloarea serviciilor furnizate;
d) sã nu modifice instalaţiile de utilizare interioare aferente unui condominiu decât în condiţiile legii;
e) celelalte obligaţii stabilite prin contractul de furnizare a energiei termice cu referire la consumator.
V. Facturare şi modalitãţi de platã
Art. 8. - Contravaloarea cantitãţilor de energie termicã furnizate consumatorului se încaseazã pe bazã de facturã; factura reprezintã documentul de platã emis de furnizor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 9. - Facturile şi documentele de platã se transmit de furnizor la adresa ...... (Se trece adresa de corespondenţã cu consumatorul, dacã este alta decât cea specificatã în preambulul prezentei convenţii).
Art. 10. - Factura individualã emisã de furnizor va conţine cel puţin rubricile prevãzute în contractul de furnizare a energiei termice.
Art. 11. - Condiţiile, termenele, modul de facturare şi de platã, modul de determinare a cantitãţilor, regularizãrile şi calculul penalizãrilor în caz de neplatã sunt cele prevãzute în contractul de furnizare a energiei termice.
Art. 12. - (1) Facturile pot fi achitate de consumator prin .... (Se trece mijlocul de platã convenit cu consumatorul.).
(2) În cazul în care achitarea facturii se face la încasatorul furnizorului, acesta trebuie sã prezinte legitimaţia de serviciu, iar chitanţa eliberatã trebuie sã prezinte însemne pentru identificarea uşoarã a veridicitãţii documentului.
(3) În cazul în care furnizorul nu a asigurat elementele de siguranţã la chitanţele eliberate sau nu a comunicat consumatorului un specimen din acestea, recuperarea pagubelor rezultate din eventualele fraude legate de achitarea facturilor unor persoane neîndreptãţite sunt în sarcina furnizorului.
Art. 13. - Factura se considerã achitatã de cãtre consumator la data la care consumatorul face dovada cã a trimis sau a dat banii furnizorului.
VI. Rãspunderi
Art. 14. - Pentru neexecutarea în tot sau în parte a obligaţiilor contractuale prevãzute în prezenta convenţie pãrţile rãspund conform prevederilor legale.
Art. 15. - Rãspunderea privind cantitãţile de energie termicã pe baza cãrora se întocmeşte factura este, în funcţie de persoana juridicã abilitatã sã facã repartizarea, în sarcina utilizatorului, operatorului economic care asigurã repartizarea consumurilor înregistrate la branşamentele condominiului sau a furnizorului.
Art. 16. - Reluarea furnizãrii energiei termice dupã sistare pentru neplatã se realizeazã în maximum 3 zile lucrãtoare de la efectuarea plãţii integrale a contravalorii cantitãţilor de energie termicã facturate şi a cheltuielilor ocazionate de sistarea şi reluarea furnizãrii.
Art. 17. - În cazul în care consumatorul foloseşte apa din circuitul de încãlzire în alte instalaţii decât corpurile de încãlzire legal montate, acesta urmeazã sã suporte plata daunelor pe care le-a produs şi sã aducã instalaţia la situaţia iniţialã, furnizorul având obligaţia de a anunţa autoritãţile competente în cazul sustragerii de agent termic.
Art. 18. - (1) Intervenţiile neautorizate asupra repartitoarelor de costuri în scopul influenţãrii indicaţiilor acestora, distrugerea sau ruperea sigiliilor, modificãrile de orice fel în vederea obţinerii unor foloase constituie consum fraudulos şi se sancţioneazã conform prevederilor legale.
(2) Consumatorii aflaţi în situaţia prevãzutã la alin. (1) nu sunt exoneraţi de plata unor daune cãtre utilizator şi furnizor.
VII. Forţa majorã
Art. 19. - Prevederile referitoare la forţa majorã cuprinse în contractul de furnizare se aplicã corespunzãtor.
VIII. Durata convenţiei
Art. 20. - (1) Prezenta convenţie se încheie pe duratã nedeterminatã.
(2) Proprietarii care îşi înstrãineazã apartamentele sau spaţiile cu altã destinaţie sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrãinare sã facã dovada achitãrii la zi a cheltuielilor care le revin.
(3) Noul proprietar preia drepturile şi obligaţiile stipulate în prezenta convenţie.
(4) Furnizorul are dreptul sã urmãreascã recuperarea debitelor consumatorilor acumulate pânã la data încetãrii valabilitãţii prezentei convenţii.
Art. 21. - Prezenta convenţie poate înceta în urmãtoarele cazuri:
a) prin rezilierea contractului de furnizare a energiei termice;
b) din iniţiativa furnizorului, cu un preaviz de 15 zile;
c) în alte situaţii prevãzute de lege.
X. Litigii
Art. 22. - Pãrţile convin ca toate neînţelegerile privind validitatea prezentei convenţii sau rezultate din interpretarea, executarea ori încetarea acesteia sã fie rezolvate pe cale amiabilã.
Art. 23. - În cazul în care nu este posibilã rezolvarea litigiilor pe cale amiabilã, pãrţile se vor adresa instanţelor judecãtoreşti române competente.
XI. Alte clauze
Art. 24. - Prezenta convenţie se completeazã cu dispoziţiile din contractul de furnizare a energiei termice care se referã la consumator.
Art. 25. - (1) Modificarea prezentei convenţii se poate face prin act adiţional, în condiţiile prevãzute la art. 6 pct. 3 şi art. 7 pct. 4 din contractul de furnizare a energiei termice.
(2) Prezenta convenţie constituie act adiţional la Contractul ... (Se trece numãrul contractului.).
(3) Prezenta convenţie s-a încheiat în 3 exemplare şi intrã în vigoare la data de .......... .

Furnizor
Director

Numele şi prenumele
Semnãtura şi ştampila

Utilizator
Preşedintele asociaţiei
Numele şi prenumele ...........
Semnãtura şi ştampila .........


Consumator
Nr. apartament
Numele şi prenumele ..........
Semnãtura ....................


ANEXA 5
───────
la contract
───────────


SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
pe consumator cu debitele*1) înregistrate de proprietarul spaţiului cu
destinaţie de locuinţã sau altã destinaţie din cadrul imobilului din
str. .... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. .......,
judeţul/sectorul ......, localitatea ....... la data de .......


Debitul total în valoare de .......... lei este defalcat astfel:





┌───────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┐
│ Luna │ An curent │ An-1 │ An-2 │ An-3 │
├───────────┼───────┬───────┼───────┬───────┼───────┬───────┼───────┬───────┤
│ │Factura│Penali-│Factura│Penali-│Factura│Penali-│Factura│Penali-│
│ │curentã│zãri │curentã│zãri │curentã│zãri │curentã│zãri │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Ianuarie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Februarie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Martie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Aprilie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Mai │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Iunie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Iulie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│August │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Septembrie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Octombrie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Noiembrie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Decembrie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┘



Se certificã cã valorile înscrise în tabelul de mai sus corespund cu evidenţele asociaţiei.


Preşedintele asociaţiei,
........................
(numele şi prenumele în clar)
Semnãtura şi ştampila
___________
*1) În cazul în care debitul datorat pentru cantitatea de apã caldã trebuie recuperat de furnizorul de apã pe baza facturilor emise de acesta, debitul se va referi numai la energia termicã.


ANEXA 6


───────
la contract
───────────

CENTRALIZATOR PE UTILIZATOR
cu debitele înregistrate de proprietarii spaţiilor cu destinaţie de
locuinţã şi cu altã destinaţie din cadrul imobilului din
str. ....... nr. ..., bl. ..., judeţul/sectorul ...........,
localitatea .......... la data de ............





┌────┬───┬────────────┬───────────────────────────┬───────────────┬───────────┐
│Nr. │Nr.│Numele şi │Debitul total datorat │Datorii din │Datorii din│
│crt.│ap.│prenumele*1)│conform centralizatorului │facturi curente│penalizãri │
│ │ │ │ individual │ │ │
├────┼───┼────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│... │ │ │ │ │ │
├────┼───┼────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│ n │ │ │ │ │ │
├────┴───┴────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼───────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└─────────────────────┴───────────────────────────┴───────────────┴───────────┘


___________
*1) Pentru operatorii economici, denumirea acestora şi a persoanei împuternicite sã angajeze operatorul economic.


Preşedinte,
.........................
(numele şi prenumele în clar)
Semnãtura şi ştampila


ANEXA 7


───────
la contract
───────────



CENTRALIZATOR
cu situaţia apartamentului nr. .......

Numãr de camere ..........
Numãr de persoane ..........
Suprafaţa utilã ..........
Suprafaţa echivalentã termic
a instalaţiei de încãlzire
din apartament ......... mp
Situaţia instalaţiilor de
încãlzire se prezintã astfel:



Izolarea conductelor se ia în consideraţie numai în cazul în care aceasta este stabilã şi nu poate fi demontatã cu uşurinţã.





┌─────────────────┬────────┬───────────┬───────────┬────────────┬──────────────┐
│ │ │ │ │Izolaţie │Izolaţie │
│Incintã încãlzitã│Corp de │SET corp de│Coloane de │termicã a │termicã a │
│ │încãl- │încãlzire │distri- │coloanei de │coloanei de │
│ │zire*1) │ │buţie*2) │încãlzire*3)│distribuţie*4)│
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│Dormitor │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│Sufragerie │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│Baie │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│Bucãtãrie │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│WC serviciu │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┼───────────┼────────────┼──────────────┤
│Alte spaţii cu │ │ │ │ │ │
│instalaţii de │ │ │ │ │ │
│încãlzire │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴────────┴───────────┴───────────┴────────────┴──────────────┘



Furnizor,
.................
(numele şi prenumele în clar)
Semnãtura şi ştampila


Utilizator,
............................
(numele şi prenumele în clar)
Semnãtura şi ştampila


Consumator,
............................
(numele şi prenumele în clar)
Semnãtura


___________
*1) Se menţioneazã tipul corpului de încãlzire conform Ghidului GP 067-2 sau numãrul şi diametrul coloanelor de încãlzire.
*2) Se menţioneazã diametrul coloanei de distribuţie a agentului termic la corpul de încãlzire.
*3) Se menţioneazã materialul şi grosimea izolaţiei termice ale coloanelor de încãlzire din coloana 2.
*4) Se menţioneazã materialul şi grosimea izolaţiei termice ale coloanelor de distribuţie din coloana 4.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016