Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 477 din 24 martie 2008  pentru modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia, aprobata prin   Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.314/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 477 din 24 martie 2008 pentru modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.314/2007

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 26 martie 2008

În temeiul prevederilor <>art. 12 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 495/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 114 alin. (2^4) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. I
Metodologia de distribuire a sumelor plãtite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale înregistrate de cãtre aceştia, aprobatã prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.314/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 26 septembrie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. Sumele plãtite de contribuabili, reprezentând obligaţii fiscale prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , cu modificãrile ulterioare, datorate bugetului de stat, se distribuie de cãtre organul fiscal competent pe tipuri de obligaţii fiscale datorate, prioritate având obligaţiile fiscale cu reţinere la sursã şi apoi celelalte obligaţii fiscale, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate, cu excepţiile prevãzute la pct. 19-30."
2. Punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3. Sumele reprezentând obligaţii fiscale datorate bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, prevãzute de acelaşi act normativ, achitate de cãtre contribuabili în contul unic, se distribuie de cãtre organul fiscal competent mai întâi pe bugete, proporţional cu sumele datorate fiecãrui buget, şi apoi pe tipuri de obligaţii fiscale, prioritate având obligaţiile fiscale cu reţinere la sursã şi apoi celelalte obligaţii fiscale, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate, cu excepţiile prevãzute la pct. 19-30."
3. Punctul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"15. La sfârşitul lunii aferente perioadei pentru care sunt datorate obligaţiile fiscale, organul fiscal competent va proceda la compensarea din oficiu a sumei plãtite în plus în contul 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire» faţã de obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat, cu eventualele obligaţii fiscale neachitate datorate aceluiaşi buget, urmând ca diferenţa rãmasã sã fie compensatã din oficiu cu obligaţii datorate altor bugete, în mod proporţional."
4. Dupã punctul 15 se introduc trei noi puncte, punctele 15^1-15^3, cu urmãtorul cuprins:
"15^1. Compensarea din oficiu poate fi efectuatã şi în mod automat, prin intermediul aplicaţiei informatice de administrare a creanţelor fiscale, ulterior operaţiunii de distribuire a sumelor plãtite în conturile unice. Data stingerii obligaţiilor fiscale prin compensare din oficiu, inclusiv cea efectuatã în mod automat, este data înregistrãrii operaţiunii de compensare la unitatea Trezoreriei Statului.
15^2. În cazul în care contribuabilul depune o cerere de compensare prin care se solicitã compensarea sumelor plãtite în plus în conturile unice cu obligaţiile fiscale datorate, înregistrate de acesta în evidenţa analiticã pe plãtitori, organul fiscal competent va soluţiona cererea în mãsura în care nu a fost efectuatã compensarea din oficiu. Compensarea din oficiu se efectueazã pe baza formularului «Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale», prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
15^3. În cazul în care sumele plãtite de contribuabil în contul 55.02 «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire» sunt mai mari decât cuantumul obligaţiilor fiscale stabilite în titlurile de creanţã emise în condiţiile legii şi pentru care se efectueazã plata, sumele rãmase nedistribuite vor fi compensate cu obligaţii fiscale datorate în contul 20.47.01.01 «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», urmând ca eventualele diferenţe sã fie compensate din oficiu, la sfârşitul lunii, cu obligaţiile fiscale neachitate la bugetul de stat, potrivit legii."
5. Titlul capitolului V se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Distribuirea sumelor plãtite de debitorii care efectueazã plata în contul unic şi beneficiazã de înlesniri la platã potrivit reglementãrilor legale în vigoare"

6. Punctul 19 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"19. În cazul în care debitorii beneficiazã de înlesniri la platã aprobate prin acte administrative diferite, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, şi efectueazã plãţi în contul unic, distribuirea se efectueazã pe impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat prevãzute prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , cu modificãrile ulterioare, indiferent de tipul de creanţã, astfel:
A. În cazul în care debitorul are în derulare înlesniri la platã acordate prin acte administrative diferite, pentru bugetul de stat şi pentru fiecare din bugetele asigurãrilor sociale, dupã caz, distribuirea sumelor plãtite în contul unic se efectueazã dupã cum urmeazã:
a) dacã suma plãtitã este mai mare decât totalul ratelor din luna curentã şi majorãrilor de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale care se plãtesc în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», respectiv 55.02. «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire», stabilite prin graficele de platã, aceasta se va distribui conform prevederilor <>art. 115 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul de procedurã fiscalã. Diferenţa de sumã rãmasã dupã distribuirea efectuatã conform precizãrilor anterioare se va distribui, în mod proporţional, potrivit prevederilor art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul de procedurã fiscalã, iar ulterior, conform lit. c) a aceluiaşi alineat, dupã caz;
b) dacã suma plãtitã este mai micã decât totalul ratelor din luna curentã şi majorãrilor de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale care se plãtesc în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», respectiv 55.02. «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire», stabilite prin graficele de platã, aceasta se va distribui, în ordine descrescãtoare, pe rata şi majorarea de întârziere cu cuantumul cel mai mare aferente unuia dintre actele administrative prin care se acordã înlesniri la platã şi care pot fi acoperite de plata efectuatã în contul unic respectiv.
Diferenţa de sumã rãmasã dupã distribuirea efectuatã conform precizãrilor anterioare se va distribui pe obligaţiile fiscale curente de a cãror platã depinde menţinerea valabilitãţii înlesnirii acordate. Eventualele diferenţe se vor distribui potrivit prevederilor art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul de procedurã fiscalã, iar ulterior, conform lit. c) a aceluiaşi alineat, dupã caz, numai pentru înlesnirile respectate.
În cazul în care suma plãtitã nu acoperã niciuna dintre ratele şi majorãrile de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale care se plãtesc în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», respectiv 55.02. «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire», stabilite prin graficele de platã, aceasta se va distribui pe rata şi majorarea de întârziere cu cuantumul cel mai mic aferente unuia dintre actele administrative prin care se acordã înlesnirea la platã, proporţional cu obligaţiile eşalonate.
B. În cazul în care debitorul are în derulare înlesniri la platã acordate printr-un singur act administrativ, distribuirea sumelor plãtite în contul unic se efectueazã dupã cum urmeazã:
a) dacã suma plãtitã este mai mare decât totalul ratelor din luna curentã şi majorãrilor de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale care se plãtesc în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», respectiv 55.02. «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire», stabilite prin graficele de platã, aceasta se va distribui conform prevederilor art. 115 alin. (1) din Codul de procedurã fiscalã;
b) dacã suma plãtitã este mai micã decât totalul ratelor din luna curentã şi majorãrilor de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale care se plãtesc în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», respectiv 55.02. «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire», stabilite prin graficele de platã, aceasta se va distribui pe tip de impozit, contribuţie sau altã sumã reprezentând creanţa fiscalã, pânã la concurenţa sumei plãtite în contul unic, proporţional cu obligaţiile rãmase de platã din graficele de eşalonare."
7. Dupã punctul 19 se introduc douã noi puncte, punctele 20 şi 21, cu urmãtorul cuprins:
"20. Distribuirea sumelor plãtite în contul unic pentru obligaţiile fiscale curente, stabilite prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , cu modificãrile ulterioare, care se pot achita în termen de 90 de zile şi de a cãror platã depinde menţinerea valabilitãţii înlesnirii acordate, se efectueazã în ordinea vechimii acestora, pânã la concurenţa sumei plãtite în contul unic.
21. Plata obligaţiilor fiscale eşalonate, altele decât cele prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , cu modificãrile ulterioare, se efectueazã de cãtre debitori distinct pe fiecare impozit, contribuţie şi alte sume datorate bugetului general consolidat."
8. Dupã capitolul V se introduc douã noi capitole, capitolele VI şi VII, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VI
Distribuirea sumelor plãtite în contul unic de cãtre debitorii care se aflã în executare silitã şi efectueazã plãţi dupã comunicarea somaţiei

22. În cazul în care contribuabilul a efectuat plata în contul unic dupã data la care, potrivit legii, a fost efectuatã comunicarea somaţiei, organul fiscal competent va proceda la stingerea creanţelor fiscale înscrise în titlurile executorii cu sumele achitate în contul unic, în ordinea vechimii titlurilor executorii şi în cadrul fiecãrui titlu executoriu, în ordinea vechimii creanţelor fiscale, mai întâi creanţa principalã şi apoi accesoriile aferente acesteia.
23. În situaţia în care în titlurile executorii sunt înscrise creanţe fiscale având aceeaşi scadenţã, cu sumele achitate în contul unic dupã comunicarea somaţiei se vor stinge mai întâi, dacã este cazul, impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursã şi apoi celelalte creanţe fiscale, proporţional cu obligaţiile datorate.
CAPITOLUL VII
Distribuirea sumelor plãtite în contul unic de contribuabilii aflaţi sub incidenţa <>Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile ulterioare

24. Sumele plãtite de contribuabilii aflaţi sub incidenţa <>Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile ulterioare, reprezentând obligaţii fiscale prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , cu modificãrile ulterioare, datorate bugetului de stat şi bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, se distribuie de cãtre organul fiscal competent potrivit urmãtoarei ordini:
a) obligaţii fiscale cu termene de platã dupã data confirmãrii planului de reorganizare, în ordinea vechimii;
b) sume datorate în contul ratelor din programele de plãţi ale obligaţiilor fiscale, cuprinse în planul de reorganizare judiciarã confirmat, precum şi obligaţii accesorii datorate pe perioada reorganizãrii, dacã acestea au fost calculate conform actelor normative în vigoare la data confirmãrii planului de reorganizare;
c) obligaţii fiscale datorate şi neachitate, cu termene de platã între data deschiderii procedurii insolvenţei şi pânã la data confirmãrii planului de reorganizare, în ordinea vechimii, pânã la stingerea integralã a acestora, altele decât cele prevãzute la lit. b).
25. În situaţia în care sumele achitate de cãtre contribuabilii aflaţi sub incidenţa <>Legii nr. 85/2006 , cu modificãrile ulterioare, în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire» sunt în cuantum egal cu sumele reprezentând obligaţii fiscale cu termene de platã dupã data confirmãrii planului de reorganizare, acestea se distribuie pe tipuri de obligaţii fiscale datorate conform titlurilor de creanţã.
26. În situaţia în care sumele plãtite în contul unic de cãtre contribuabilii aflaţi sub incidenţa <>Legii nr. 85/2006 , cu modificãrile ulterioare, sunt în cuantum mai mic decât obligaţiile fiscale cu termene de platã dupã data confirmãrii planului de reorganizare, acestea vor fi distribuite, pe tipuri de obligaţii fiscale, prioritate având obligaţiile fiscale cu reţinere la sursã şi apoi celelalte obligaţii fiscale.
27. În situaţia în care contribuabilii aflaţi sub incidenţa <>Legii nr. 85/2006 , cu modificãrile ulterioare, efectueazã o platã în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire» în cuantum mai mare decât cel al obligaţiilor fiscale cu termene de platã dupã data confirmãrii planului de reorganizare, diferenţa se distribuie de cãtre organul fiscal competent pe tipuri de obligaţii fiscale datorate în contul ratelor din programele de plãţi ale obligaţiilor fiscale, precum şi obligaţii accesorii datorate pe perioada reorganizãrii, dacã acestea au fost calculate conform actelor normative în vigoare la data confirmãrii planului de reorganizare.
28. În cazul în care, dupã distribuirea sumelor potrivit prevederilor pct. 27, mai rãmân sume în contul unic 20.47.01.01. «Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire», acestea vor fi distribuite de organul fiscal competent pe tipuri de obligaţii fiscale datorate şi neachitate, cu termene de platã între data deschiderii procedurii insolvenţei şi pânã la data confirmãrii planului de reorganizare, altele decât cele prevãzute la art. 115 alin. (3) lit. b) din Codul de procedurã fiscalã, în ordinea vechimii.
29. Sumele achitate de cãtre contribuabilii aflaţi sub incidenţa <>Legii nr. 85/2006 , cu modificãrile ulterioare, în contul unic 55.02. «Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire» se distribuie de cãtre organul fiscal competent potrivit art. 115 alin. (3) din Codul de procedurã fiscalã, cu respectarea prevederilor pct. 25-28 din prezenta metodologie, care se aplicã în mod corespunzãtor.
30. În situaţia în care contribuabilii efectueazã o platã într-unul dintre conturile unice în cuantum mai mare decât cel al obligaţiilor fiscale datorate, prevederile cap. IV se aplicã în mod corespunzãtor."
9. Dupã punctul 30 se introduce anexa "Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale", al cãrei conţinut este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale
de Administrare Fiscalã,
Daniel Chiţoiu

Bucureşti, 24 martie 2008.
Nr. 477.


ANEXĂ
-----
(Anexã la metodologie)
----------------------

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
[SIGLA] AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
ANAF
Unitatea fiscalã ................................
Str. ........ nr. ....... Localitate ............


Aprobat/Data
Conducãtorul unitãţii fiscale,
Semnãtura
L.S.

NOTA
privind compensarea obligaţiilor fiscale

În temeiul prevederilor <>art. 116 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se compenseazã obligaţiile fiscale scadente şi neachitate de cãtre:
- nume şi prenume/denumire debitor ...................
- domiciliul fiscal ..................................
- cod de identificare fiscalã*) ......................
Compensarea s-a efectuat:
- în baza cererii de compensare/deciziei de restituire/deciziei de rambursare a TVA/deciziei de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã nr. ............. din data de ............ .

- din oficiu. []

I. Contul bugetar din care se compenseazã alte obligaţii fiscale neachitate:


┌──────────────────────────┬─────────────────┬───────────────────────────┬─────┐
│Denumirea contului bugetar│Simbolul contului│Documentul din care rezultã│Suma │
│din care se compenseazã │ bugetar │ cã suma a fost plãtitã │(lei)│
├──────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────┼─────┤
└──────────────────────────┴─────────────────┴───────────────────────────┴─────┘


II. Obligaţii fiscale care se sting prin compensare:


┌──────────────────────────┬─────────────────┬───────────────────────────┬─────┐
│Denumirea obligaţiei │Contul bugetar │Documentul prin care s-a │Suma │
│stinse prin compensare │ corespunzãtor │stabilit sau individualizat│(lei)│
│ │ │ suma de platã │ │
├──────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────────────┼─────┤
└──────────────────────────┴─────────────────┴───────────────────────────┴─────┘


Împotriva prezentului înscris cel interesat poate formula contestaţie la organul de soluţionare competent, în conformitate cu prevederile <>art. 205 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de preocedura fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în termenul prevãzut de art. 207 al aceluiaşi act normativ.



Şef compartiment, Întocmit/Data ......
Semnãtura ........... Inspector,
Numele şi prenumele
Semnãtura ............

┌───────────────────────────────────────┐
│ Unitatea Trezoreriei Statului │
│...................................... │
│Înregistrat operaţiunile aprobate │
│la pct. I şi II din Nota de compensare │
│nr. ........./data ........ │
│ │
│ Conducãtorul unitãţii │
│ Trezoreriei Statului, │
│ │
│ Data .............. │
│ │
│ Şef compartiment, │
└───────────────────────────────────────┘


------------
*) Se va completa codul numeric personal, numãrul de identificare fiscalã, codul de înregistrare fiscalã sau codul unic de înregistrare, dupã caz.

M.E.F. - A.N.A.F. cod 14.13.41.99

1. Denumire: Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale
2. Cod: 14.13.41.99
3. Format: A4/t1
4. Caracteristici de tipãrire: se tipãreşte pe o singurã faţã, în blocuri de 100 file.
5. Se difuzeazã: gratuit.
6. Se utilizeazã: în baza <>art. 116 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
7. Se întocmeşte: în 3 exemplare de cãtre organul fiscal.
8. Circulã: un exemplar la organul cu atribuţii de compensare;
un exemplar la unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã ce a efectuat compensarea;
un exemplar la contribuabil.
9. Se arhiveazã: un exemplar la dosarul de compensare.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016