Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 470 din 4 septembrie 2001  privind aprobarea Criteriilor de selectie a furnizorilor de servicii ambulatorii de laborator, precum si a Metodologiei de evaluare a laboratoarelor de analize medicale din ambulatoriul de specialitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 470 din 4 septembrie 2001 privind aprobarea Criteriilor de selectie a furnizorilor de servicii ambulatorii de laborator, precum si a Metodologiei de evaluare a laboratoarelor de analize medicale din ambulatoriul de specialitate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 640 din 12 octombrie 2001
Ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
în temeiul prevederilor <>art. 32 alin. (1) lit. h) din Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 22 alin. (1) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate pentru anul 2001, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 165/2001 ,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Statutului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 37/2001 ,

emit urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba Criteriile de selecţie a furnizorilor de servicii ambulatorii de laborator, precum şi Metodologia de evaluare a laboratoarelor de analize medicale din ambulatoriul de specialitate, cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Îndeplinirea criteriilor de selecţie conduce la recunoaşterea competentei unui laborator de a executa o anumitã gama de servicii ce pot fi contractate.
ART. 2
(1) Criteriile de selecţie a furnizorilor de servicii ambulatorii de laborator se aplica de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate la contractarea serviciilor ambulatorii de laborator.
(2) La încheierea contractelor laboratoarele de analize medicale trebuie sa prezinte urmãtoarele:
a) modul de organizare a departamentelor cu activitãţi de sine stãtãtoare şi de organizare a spaţiilor;
b) metodologiile de lucru utilizate de fiecare departament şi modul de organizare a controlului intern de calitate şi de realizare a controlului extern de calitate;
c) structura personalului;
d) modul de recoltare, transport, depozitare, inactivare şi neutralizare a produselor biologice;
e) gradul de informatizare.
(3) Furnizorii de servicii ambulatorii de laborator care, la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, au în derulare contracte cu casele de asigurãri de sãnãtate şi care nu îndeplinesc criteriile de selecţie stabilite prin prezentul ordin vor lua în termen de 30 de zile mãsurile ce se impun pentru respectarea acestora. În cazul în care dupã expirarea acestui termen nu sunt îndeplinite criteriile de selecţie, casele de asigurãri de sãnãtate vor lua mãsurile legale de reziliere a contractelor încheiate.
ART. 3
Casele de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Transporturilor au obligaţia sa aducã la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. univ. dr. Eugeniu Turlea


ANEXA 1

CRITERII DE SELECŢIE
a furnizorilor de servicii ambulatorii de laborator

1. Organizarea departamentelor cu activitãţi de sine stãtãtoare din cadrul laboratorului de analize medicale din ambulatoriu:
a) hematologie:
- morfologie;
- hemostaza;
- imunohematologie;
b) imunologie - imunodozaje;
c) microbiologie:
- bacteriologie;
- parazitologie;
- micologie;
d) chimie clinica.
2. Organizarea spaţiilor aferente laboratorului de analize medicale, cu respectarea urmãtoarei structuri:
a) spaţii pentru activitãţile de baza:
- hematologie;
- imunologie - imunodozaje;
- microbiologie;
- chimie clinica;
b) spaţiu pentru primirea pacientilor (recepţie);
c) spaţiu pentru recoltare;
d) spaţiu pentru depozitarea materialelor sanitare;
e) spaţiu pentru inactivarea produselor biologice;
f) spaţiu de sterilizare a materialelor sanitare.
3. Metodologiile de lucru ale departamentelor din cadrul laboratorului de analize medicale:
a) convenţionale;
b) semiautomate;
c) automate;
d) speciale - electro/chemoluminiscenta.
4. Structura de personal a laboratorului de analize medicale, stabilitã în concordanta cu serviciile ambulatorii de laborator pe care le realizeazã:
a) medici primari de specialitate;
b) medici specialişti;
c) medici rezidenţi în anii IV şi V;
d) chimisti, biologi;
e) asistenţi medicali de laborator;
f) laboranti.
Un laborator de analize medicale nu poate funcţiona fãrã coordonarea unui medic de specialitate.
5. Organizarea controlului intern de calitate
Controlul intern de calitate se executa de fiecare laborator pentru verificarea acuratetei şi a preciziei analizelor efectuate.
Controlul intern de calitate se efectueazã zilnic sau de 2-3 ori pe zi atunci când activitatea se desfãşoarã în doua ture a câte 8 ore. De asemenea, acest control se efectueazã atunci când se schimba loturile de reactivi, calibratori sau de etaloane ori când se executa reparaţii ale analizorului.
Produsele patologice utilizate pot fi:
- în sistem închis (recomandate de producãtorul reactivilor);
- în sistem deschis (recomandate pentru metode manuale sau semiautomatizate).
Produsele de control utilizate vor fi pe doua sau trei niveluri (normal şi patologic).
Pentru verificarea acuratetei rezultatelor se procedeazã la efectuarea unei singure determinãri pentru fiecare analit, rezultatul comparandu-se cu intervalul de valori de referinta ce însoţeşte produsul de control.
Pentru verificarea preciziei analizelor efectuate se executa o serie de minimum 5 determinãri pentru fiecare analit (în 5 zile diferite), urmãrindu-se mãrimea diferenţelor dintre rezultatele obţinute.
Se calculeazã coeficientul de variatie şi deviatia standard cu ajutorul unui program de calcul, în sistemul informaţional, sau manual, pe baza formulelor de calcul stabilite.
Verificarea rezultatelor obţinute va fi facuta de cãtre medicul coordonator al unitãţii.
Controalele interne efectuate şi rezultatele obţinute vor fi consemnate într-un registru special.
6. Realizarea controlului extern de calitate
Controlul extern de calitate se executa cel puţin o data pe semestru, la cererea laboratoarelor de analize medicale, de cãtre instituţii abilitate în domeniu.
Rezultatele controlului extern de calitate (din buletinele de control) vor fi consemnate în registrul special de control al calitãţii al laboratorului de analize medicale.
7. Asigurarea condiţiilor necesare pentru recoltarea, transportul, depozitarea, inactivarea şi neutralizarea produselor biologice cu sistem de unica utilizare
Recoltarea probelor biologice de sânge se va face cu ajutorul unui sistem de unica utilizare, alcãtuit din seringa sterila de unica utilizare, cu termen de valabilitate neexpirat, sau holder şi eprubete sterile de unica utilizare, diferenţiate în funcţie de analiza solicitatã (biochimie, hematologie, coagulare, VSH).
Recoltarea probelor biologice de sânge se face utilizându-se manusi de examinare.
Recoltarea probelor de urina sau coprologice se va face utilizându-se recipiente speciale pentru analiza dorita (recipiente de unica utilizare, cu termen de valabilitate neexpirat, sterile sau nesterile).
În cazul în care este necesarã stocarea unei anumite probe biologice, acest lucru se va face în recipient steril, de unica utilizare (criotub), adaptat cantitãţii de material biologic ce se doreşte a fi conservat. Stocarea se face la frigider sau la congelator, în funcţie de analizele ce se vor efectua din proba respectiva. Proba congelata va fi etichetata corespunzãtor, astfel încât sa poatã fi rapid identificata (numele şi prenumele bolnavului, varsta, ziua recoltarii, tipurile de analize solicitate).
Deşeurile rezultate din activitãţile desfãşurate în cadrul laboratoarelor de analize medicale se gestioneazã potrivit legii.
Laboratoarele de analize medicale au obligaţia sa asigure neutralizarea deşeurilor periculoase pe care le produc, respectiv a deşeurilor infectioase (care conţin sau au venit în contact cu sangele ori cu alte substanţe biologice), a deşeurilor intepatoare-taietoare (cum ar fi: ace, seringi cu ac, sticlarie de laborator sparta) şi a deşeurilor chimice şi farmaceutice, prin procedee autorizate, specifice fiecãrei categorii de deşeuri, cu respectarea stricta a normelor de igiena şi securitate, în scopul protejãrii personalului şi a populaţiei.
În cazul în care laboratoarele au incineratoare proprii, acestea trebuie sa respecte normele şi standardele în vigoare.
8. Gradul de informatizare a laboratorului de analize medicale:
a) dotare cu un calculator (PC);
b) reţea cu cel puţin doua calculatoare;
c) dotare cu software (specializat pentru gestionarea bazei de date medicale).




ANEXA 2


METODOLOGIA DE EVALUARE
a laboratoarelor de analize medicale din ambulatoriul de specialitate


I. RECOLTAREA
1. Spaţiu special destinat recoltarii:
Punctaj: - maxim 2 p
- minim 1 p
a) în cadrul laboratorului dotat conform reglementãrilor Ministerului
Sãnãtãţii şi Familiei:
DA [] NU []
1 p 0 p
b) puncte externe de recoltare dotate conform reglementãrilor Ministerului
Sãnãtãţii şi Familiei:
DA [] NU []
1 p 0 p

2. Metode de recoltare:
Punctaj: - maxim 4 p
- minim 2 p
a) sânge - clasic [] 1 p
- vacuumtainere [] 2 p
b) alte produse patologice: - recipiente refolosibile [] 1 p
- recipiente cu destinaţie specifica de
unica folosinta [] 2 p

3. Sistem de aport al probelor:
Punctaj: - maxim 3 p
- minim 1 p
a) de la punctul de recoltare din cadrul laboratorului [] 1 p
b) de la puncte multiple de recoltare din afarã laboratorului,
având sistem propriu de adunare a probelor în condiţii standard [] 2 p

II. DEPARTAMENTELE LABORATORULUI

1. Hematologie:
a) Morfologie:
Punctaj: - maxim 3 p
- minim 1 p
- analizor cu mai mult de 18 parametri [] 3 p de menţionat
- analizor cu mai puţin de 18 parametri [] 2 p obligativitatea citirii
frotiurilor sanguine de
cãtre medicul de laborator
- clasic [] 1 p

b) Hemostaza:
Punctaj: - maxim 2 p
- minim 1 p
- automat [] 2 p
- clasic [] 1 p

c) Imunohematologie:
Punctaj: - maxim 3 p DA [] 3 p NU [] 0 p
- minim 0 p

2. Microbiologie:

a) Bacteriologie*):
Punctaj: - maxim 5 p
- minim 5 p
- decelarea prezentei germenilor [] 0 p
- identificarea germenilor [] 3 p
- efectuarea antibiogramei [] 2 p


*) Minimum acceptate sunt 2 puncte numai pentru laboratoarele situate în
zonele izolate.

b) Micologie:
Punctaj: - maxim 5 p
- minim 1 p
- decelarea prezentei miceliilor [] 1 p
- identificarea miceliilor [] 2 p
- efectuarea antifungigramei [] 2 p

c) Parazitologie:
Punctaj: - maxim 3 p
- minim 1 p
- examen parazitologic pe frotiu [] 1 p
- testare serologica [] 2 p

3. Chimie clinica:
Punctaj: - maxim 5 p
- minim 2 p
a) analizor automat [] 5 p
b) analizor semiautomat [] 2 p
c) sistem clasic [] 0 p

4. Imunologie:
Punctaj: - maxim 6 p
- minim 3 p
a) sistem automatizat [] 6 p
b) sistem clasic [] 3 p

5. Citologie Papanicolau:
Punctaj: - maxim 1 p
- minim 1 p
Este obligatoriu sa fie efectuat de medici sau de biologi cu specializare
în domeniu. [] 1 p

III. SISTEM DE COMUNICARE A REZULTATELOR ANALIZELOR MEDICALE

Punctaj: - maxim 3 p
- minim 1 p
1. Rezultatele sunt predate direct pacientului la sediul
laboratorului. [] 1 p
2. Laboratorul comunica rezultatele analizelor direct
medicului care a solicitat analizele. (în cel mult 3 zile
de la recoltare) [] 2 p

IV. SISTEM DE CONSERVARE SER/PLASMA TIMP DE 3 ZILE
(în vederea solicitãrii suplimentare de analize)

Punctaj: - maxim 2 p
- minim 2 p
- prezent [] 2 p
- absent [] 0 p

V. VERIFICAREA STERILIZARII (unde este cazul)
Punctaj: - maxim 1 p
- minim 1 p
Se efectueazã conform normativelor Ministerului
Sãnãtãţii şi Familiei: - DA [] 1 p
- NU [] 0 p

VI. SISTEME DE DISTRUGERE A DEŞEURILOR
Punctaj: - maxim 2 p
- minim 1 p
1. incinerator propriu [] 2 p
2. contract extern [] 1 p

VII. INFORMATIZAREA LABORATORULUI
Punctaj: - maxim 5 p
- minim 1 p
1. dotare cu un calculator PC [] 1 p
2. existenta reţelei de calculatoare [] 2 p
3. software specializat [] 3 p

VIII. APARATURA
Punctaj: - maxim 2 p
- minim 1 p
1. certificat de calitate ISO 9000 [] 1 p
2. certificat de calitate ISO 9001 [] 1 p
3. nu are certificat de calitate ISO [] 0 p

IX. REACTIVI UTILIZAŢI
Punctaj: - maxim 2 p
- minim 1 p
1. certificat de calitate ISO 9000 [] 1 p
2. certificat de calitate ISO 9001 [] 1 p
3. nu are certificat de calitate ISO [] 0 p

X. CONTRACT DE ÎNTREŢINERE A APARATURII
1. Contract de întreţinere a aparaturii:
Punctaj: - maxim 1 p
- minim 1 p
a) prezent [] 1 p
b) absent [] 0 p
2. Contract de service pentru aparatura:
Punctaj: - maxim 1 p
- minim 1 p
a) prezent [] 1 p
b) absent [] 0 p

XI. DATE DESPRE PERSONALUL CARE LUCREAZĂ ÎN LABORATOR
Punctaj: - maxim 6 p
- minim 4 p*)
1. medic primar de specialitate [] 3 p
2. medici specialişti [] 3 p
3. medici rezidenţi în anii IV şi V [] 3 p
4. chimisti, biologi [] 2 p
5. asistenţi medicali de laborator [] 1 p
6. laboranti [] 1 p

XII. PROGRAMUL DE LUCRU AL LABORATORULUI
Punctaj: - maxim 3 p
- minim 1 p
1. 5 zile/saptamana [] 1 p
2. 6 zile/saptamana [] 2 p
3. 7 zile/saptamana [] 3 p

XIII. EFECTUAREA CONTROLULUI DE CALITATE
Punctaj: - maxim 21 p
- minim 5 p
a) intern (autocontrol) - poate prezenta dovada şi evidenta
efectuãrii acestuia [] 2 p
b) extern (EQC) - interlaboratoare - poate prezenta dovada şi
evidenta efectuãrii acestuia [] 3 p
- naţional - certificat de calitate [] 6 p
- internaţional - certificat de calitate [] 10 p

XIV. ADRESABILITATEA LABORATORULUI (exprimatã în numãr mediu de pacienti/zi)
Punctaj: - maxim > 8 p
- minim 0 p [][][][][]
Modul de atribuire a punctajului: - mai puţin de 60 de pacienti/zi = 0 p
- 60-100 de pacienti/zi = 2 p
- 101-150 de pacienti/zi = 4 p
- 151-200 de pacienti/zi = 6 p
- 201-250 de pacienti/zi = 8 p
- peste 251 de pacienti/zi = câte 2 p
pentru fiecare 50 de pacienti/zi

XV. LISTA COMPLETA CUPRINZÂND ANALIZELE CE POT FI
EFECTUATE ÎN LABORATOR (se anexeazã sub forma tabelara)
Punctaj: - maxim 4 p
- minim 1 p [][][][][]
Modul de atribuire a punctajului: - mai puţin de 50%**) = 0 p
- 50% = 1 p
- 51%-75% = 2 p
- 76%-100% = 3 p
- peste 100% = 4 p


Prezenta pct. 1 c), 2, 3, 4 şi 5 din cap. II este facultativã; în cazul în care unul dintre acestea exista, trebuie îndeplinite condiţiile punctajului minim pentru fiecare punct.
Total punctaj maxim: 103 puncte
Total punctaj minim: 27 puncte
Nerealizarea punctajului minim atrage respingerea la contractare cu casele de asigurãri de sãnãtate.
Laboratoarele se ierarhizeaza în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut.

--------------
*) În localitãţile în care nu exista medic de laborator punctajul minim este de 2 puncte.
**) % reprezintã procentajul de analize medicale efectuate de laborator din numãrul total de analize medicale în ambulatoriu decontate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016