Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 47 din 6 martie 2018  pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 651/2016 privind recunoaşterea, evidenţa, evaluarea, monitorizarea şi perfecţionarea evaluatorilor de servicii de sănătate ai Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 47 din 6 martie 2018 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 651/2016 privind recunoaşterea, evidenţa, evaluarea, monitorizarea şi perfecţionarea evaluatorilor de servicii de sănătate ai Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate

EMITENT: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 248 din 21 martie 2018
    Având în vedere:
    - Referatul directorului general adjunct aprobat cu nr. 142/C.V. din 6 martie 2018,
    – prevederile art. 2 lit. l) şi m), art. 13 alin. (5) lit. t) şi alin. (6), precum şi ale art. 16 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 651/2016 privind recunoaşterea, evidenţa, evaluarea, monitorizarea şi perfecţionarea evaluatorilor de servicii de sănătate ai Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 902 din 9 noiembrie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. evaluatorul de servicii de sănătate, denumit în continuare evaluator - persoană definită la art. 2 lit. l) din Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate;"

    2. La articolul 1, partea introductivă a punctului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. Programul de formare şi perfecţionare pentru evaluatori de servicii de sănătate sau evaluatori de spitale - programul prevăzut la art. 2 lit. l) din Legea nr. 185/2017, constă în:"

    3. La articolul 1, punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. Registrul A.N.M.C.S. al evaluatorilor de servicii de sănătate, denumit în continuare Registrul evaluatorilor - document cumulativ constituit din registrele evaluatorilor A.N.M.C.S. prevăzute la art. 2 lit. m) din Legea nr. 185/2017, care conţine în format letric şi electronic, pe categorii de activităţi, totalitatea informaţiilor prin care se ţine evidenţa evaluatorilor atestaţi, a celor suspendaţi şi a celor inactivi, a activităţii acestora, precum şi evidenţa evaluatorilor excluşi;"

    4. La articolul 1 punctul 8, litera c) se abrogă.
    5. La articolul 1, punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "12. Programul de perfecţionare pentru evaluatorii de servicii de sănătate, denumit în continuare P.Ev. - reprezintă parcurgerea de către evaluatori a etapelor de instruire teoretică şi practică şi de examinare, în vederea menţinerii în Registrul evaluatorilor. P.Ev. constă în monitorizarea anuală, în baza căreia se obţin vizele anuale ale atestatului şi în absolvirea cursurilor de perfecţionare, organizate după cum urmează:
    a) monitorizarea evaluatorilor - supravegherea continuă a menţinerii de către evaluatori a nivelului minim de cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice necesare pentru activitatea de evaluare;
    b) curs de perfecţionare - curs organizat în colaborare cu S.N.S.P.M.P.D.S.B., cu scopul actualizării cunoştinţelor evaluatorilor;"

    6. La articolul 1, după punctul 13 se introduce un nou punct, punctul 14, cu următorul cuprins:
    "14. revistă cotata ISI - revistă pentru care Thomson Reuters calculează şi publică factorul de impact în Journal Citation Reports."

    7. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Formarea evaluatorilor de servicii de sănătate se realizează prin cursuri organizate pe categorii de activităţi, în funcţie de necesităţile A.N.M.C.S., de către S.N.S.P.M.P.D.S.B. sau alţi furnizori de formare recunoscuţi de către A.N.M.C.S."

    8. La articolul 2, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Înscrierea la cursul de formare a evaluatorilor specializaţi în evaluarea spitalelor se face cu respectarea a cel puţin unuia dintre următoarele criterii:"

    9. La articolul 2 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) în cazul absolvenţilor de studii superioare cu diplomă/licenţă în domeniile: biologie, biochimie, farmacie, fizică, matematică, psihologie, economic, juridic, tehnic, informatică şi/sau comunicaţii, să aibă experienţă contractuală de minimum 2 ani în administraţia publică din sănătate sau în sectorul spitalicesc public sau privat, dovedită prin documente."

    10. La articolul 2, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Se pot înscrie la cursul de formare a evaluatorilor specializaţi în evaluarea unităţilor sanitare din ambulatoriu doar absolvenţii de studii superioare de lungă durată cu diplomă/licenţă, posesori de certificate în specialităţile domeniilor de asistenţă medicală din ambulatoriu supuse evaluării."

    11. La articolul 2, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Stabilirea profilului candidaţilor, precum şi a documentelor doveditoare privind îndeplinirea criteriilor menţionate la alin. (2), (2^1) şi (3) reprezintă atribuţia exclusivă a furnizorului de formare recunoscut de către A.N.M.C.S.
(6) Absolvirea programului de formare a evaluatorilor de servicii de sănătate este recunoscută printr-un certificat de absolvire eliberat de către S.N.S.P.M.P.D.S.B. sau alţi furnizori de formare recunoscuţi de către A.N.M.C.S. şi reprezintă condiţie obligatorie în vederea atestării ca evaluator al A.N.M.C.S."

    12. La articolul 4, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Înscrierea în Registrul evaluatorilor, în una dintre părţile acestuia prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) şi b), se face în termen de maximum 6 luni de la absolvirea cu cel puţin nota 8.00 a programului de formare pentru evaluatorii de servicii de sănătate, prin completarea unei cereri-tip, însoţită de copii ale certificatului de absolvire sau ale adeverinţei de absolvire a programului de formare, ale cărţii de identitate, de certificatul de cazier judiciar care să ateste că nu a fost condamnat pentru infracţiuni care atrag nedemnitatea, de declaraţia referitoare la incompatibilităţi şi conflict de interese, precum şi de formularul de acord cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
    (2) Înscrierea la mai mult de 6 luni de la absolvirea cursului de formare, reînscrierea evaluatorilor excluşi şi emiterea atestatului la trecerea evaluatorului inactiv în secţiunea «Evaluatori activi» se fac prin completarea unei cereri-tip, însoţită de copii ale certificatului de absolvire a cursului de perfecţionare, ale cărţii de identitate, de certificatul de cazier judiciar care să ateste că nu a fost condamnat pentru infracţiuni care atrag nedemnitatea, de declaraţia referitoare la incompatibilităţi şi conflict de interese, precum şi de formularul de acord cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal."

    13. La articolul 5 alineatul (1), litera c) se abrogă.
    14. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Suspendarea evaluatorului activ reprezintă trecerea temporară a acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni, în subsecţiunea «Evaluatori suspendaţi». Pentru suspendări mai mari de 6 luni, evaluatorul suspendat este trecut în «Secţiunea evaluatori inactivi"

    15. La articolul 7 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) obţinerea vizei anuale până la expirarea termenului de suspendare survenită în condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. c);"

    16. La articolul 8 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) nu au obţinut viza anuală până la expirarea termenului de suspendare survenită în condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. c)."

    17. La articolul 8 alineatul (2), litera c) se abrogă.
    18. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Prima viză anuală se aplică la momentul emiterii atestatului de evaluator, cu condiţia achitării cotizaţiei anuale, al cărei cuantum se stabileşte la suma de 200 lei, se achită în avans şi este valabilă pentru perioada de valabilitate a vizei."

    19. La articolul 9 alineatul (4), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) dovada achitării cotizaţiei anuale, în cuantumul prevăzut la alin. (3);"

    20. La articolul 9, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Cotizaţia anuală se plăteşte prin virament în contul A.N.M.C.S., cod de identificare fiscală 34998410, sau în numerar, prin casieria A.N.M.C.S. din Splaiul Independenţei nr. 202A, sectorul 6, Bucureşti."

    21. La articolul 9, alineatul (7) se abrogă.
    22. La articolul 10, litera a) se abrogă.
    23. La articolul 11, litera c) se abrogă.
    24. La articolul 12, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Se echivalează cu absolvirea cursului de perfecţionare activitatea desfăşurată de către evaluatorii aflaţi în una din următoarele situaţii:
    a) au calitatea de angajaţi ai A.N.M.C.S.;
    b) sunt lectori ai S.N.S.P.M.P.D.S.B. sau ai altor furnizori de formare recunoscuţi de către A.N.M.C.S., implicaţi în procesul de formare sau de perfecţionare a evaluatorilor de servicii de sănătate."

    25. La articolul 13, partea introductivă a alineatului (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru pregătirea teoretică evaluatorii atestaţi pot acumula punctele după cum urmează:"

    26. La articolul 13 alineatul (3), literele c)-g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) pentru manifestări ştiinţifice creditate de către A.N.M.C.S. se acordă câte 15 P.F.C. pentru fiecare participare;
d) pentru participarea la manifestări ştiinţifice internaţionale pe tema managementului sanitar sau a managementului calităţii în sănătate organizate de instituţii sau asociaţii internaţionale de profil se acordă câte 15 P.F.C. pentru fiecare participare;
e) pentru realizarea în calitate de autor principal a unor lucrări prezentate în cadrul manifestărilor ştiinţifice menţionate la lit. b)-d) se acordă suplimentar câte 10 P.F.C. pentru fiecare lucrare prezentată;
f) pentru publicarea unor articole în domeniul managementului calităţii în sănătate în publicaţii de specialitate recunoscute la nivel naţional sau internaţional se acordă câte 15 P.F.C. pentru fiecare articol publicat în reviste cotate ISI sau în reviste indexate de baze de date internaţionale şi câte 5 P.F.C. pentru fiecare articol publicat în reviste neclasificate. Acelaşi articol, apărut în publicaţii diferite, se punctează o singură dată;
g) pentru absolvirea de cursuri organizate de către furnizori de formare în management sanitar sau managementul calităţii în sănătate, recunoscuţi de către A.N.M.C.S., se acordă 20 P.F.C;"

    27. La articolul 13 alineatul (3), după litera g) se introduce o nouă literă, litera g^1), cu următorul cuprins:
    "g^1) pentru studii masterale în domeniul managementului sanitar sau al managementului calităţii în sănătate se acordă în anul absolvirii 30 P.F.C."

    28. La articolul 13 alineatul (3), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) pe toată perioada doctoratului în domeniul managementului sanitar sau al managementului calităţii în sănătate se acordă câte 30 P.F.C. în fiecare an, cu condiţia respectării calendarului studiilor doctorale, dar nu mai mult de 4 ani."

    29. La articolul 13, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Pentru activitatea practică, evaluatorii atestaţi trebuie să obţină un număr minim de 7 P.F.C., realizate prin punctarea următoarelor activităţi:
    a) pentru modul de pregătire a vizitei de evaluare, comportamentul în timpul vizitei, calitatea lucrărilor finale, calitatea observaţiilor şi propunerilor de îmbunătăţire a standardelor sau componentelor acestora, precum şi a instrumentelor de evaluare, preşedintele comisiei de evaluare acordă un număr de 0 până la 10 P.F.C. Punctajul anual reprezintă media aritmetică a punctajelor obţinute pentru toate vizitele de evaluare la care a participat în anul respectiv;
    b) pentru participarea ca voluntari în cadrul acţiunilor organizate de către ANMCS, coordonatorul voluntariatului acordă un număr de până la 40 P.F.C., conform condiţiilor prevăzute în ordinul preşedintelui A.N.M.C.S. prin care se aprobă respectivul program de voluntariat. Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), P.F.C. obţinute pentru participarea ca voluntari se pot asimila P.F.C. pentru pregătirea teoretică."

    30. La articolul 13, alineatul (6) se abrogă.
    31. La articolul 13, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) Se echivalează cu îndeplinirea P.F.C. anual activitatea desfăşurată de către evaluatorii aflaţi în una din următoarele situaţii:
    a) au calitatea de angajaţi ai A.N.M.C.S.;
    b) sunt lectori ai S.N.S.P.M.P.D.S.B. sau ai altor furnizori de formare recunoscuţi de către A.N.M.C.S., implicaţi în procesul de formare şi perfecţionare a evaluatorilor de servicii de sănătate."

    32. Articolul 14 se abrogă.


    ART. II
    Structurile de specialitate ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pe pagina de internet www.anmcs.gov.ro



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale
                    de Management al Calităţii în Sănătate,
                    Vasile Cepoi

    Bucureşti, 6 martie 2018.
    Nr. 47.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016