Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 47 din 22 ianuarie 2021  privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2  şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară a activităţilor specifice  utilizării pârtiilor şi/sau a traseelor de schi pentru agrement, pe durata stării de alertă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 47 din 22 ianuarie 2021 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară a activităţilor specifice utilizării pârtiilor şi/sau a traseelor de schi pentru agrement, pe durata stării de alertă

EMITENT: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 234 din 8 martie 2021
    Având în vedere prevederile art. 4^2 alin. (1), art. 4^3 alin. (3) şi ale art. 4^4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 2 alin. (5), ale art. 3 şi 16 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederile art. 2, art. 6 alin. (1) şi art. 12 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 212/2020 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul prevederilor art. 13 din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 12 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, ale art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, ministrul muncii şi protecţiei sociale şi ministrul sănătăţii emit următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă regulile obligatorii de organizare şi desfăşurare a activităţilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi, prevăzute în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Se aprobă regulile obligatorii privind activitatea în casieriile de bilete pentru transport pe cablu, prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Se aprobă regulile obligatorii privind activitatea în centrele de închiriere echipament sportiv de iarnă, prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 4
    Se aprobă recomandările privind practicarea activităţilor sportive individuale pe pârtiile de schi/snowboarding/ sanie/tubbing, prevăzute în anexa nr. 4;

    ART. 5
    (1) Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei vor duce la îndeplinire prevederilor prezentului ordin.
    (2) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la pct. 5, 6, 7 şi 9 din anexa nr. 1 la prezentul ordin se constată de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii şi se sancţionează conform prevederilor art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare;
    (3) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la pct. 6 din anexa nr. 2 şi la pct. 2 şi 3 din anexa nr. 3 la prezentul ordin se constată de către personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi se sancţionează conform art. 50 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Nerespectarea obligaţiei prevăzute la pct. 3 din anexa nr. 1 la prezentul ordin se constată de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi se sancţionează conform art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement, republicată.
    (5) Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului se informează reciproc cu privire la orice informaţie deţinută ca urmare a controalelor oficiale, legată de existenţa unei neconformităţi faţă de prevederile prezentului ordin, care nu intră în domeniul propriu de competenţă.
    (6) Măsurile aplicate în conformitate cu prezentul ordin nu exonerează operatorii economici de la respectarea normelor generale în vigoare privind măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

    ART. 6
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului,
                    Claudiu-Iulius-Gavril Năsui
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila Zoltán
                    Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                    Raluca Turcan
                    Ministrul sănătăţii,
                    Vlad Vasile Voiculescu

    ANEXA 1

    Reguli obligatorii de organizare şi desfăşurare a activităţilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi
    1. Prin activităţi de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi/traseele de schi pentru agrement, aşa cum sunt definite în art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement, republicată, se înţelege activitatea de transport al persoanelor cu ajutorul teleschiului, telescaunului, telecabinei sau telegondolei de la baza pârtiei de schi spre vârf, pe traseu dus-întors.
    2. La urcarea în mijlocul de transport pe cablu, administratorul instalaţiei de transport pe cablu va amenaja căile de acces astfel încât să asigure o distanţă minimă de 2 m între turişti, cu marcarea peronului staţiei/locului de îmbarcare pentru a menţine distanţa minimă recomandată.
    3. Pe toată durata călătoriei, pe domeniul schiabil, pe pârtie sau în spaţiile închise, turiştii/călătorii vor purta măşti de protecţie (inclusiv cagule/buff-uri) care să acopere gura şi nasul şi mănuşi.
    4. Personalul care deserveşte instalaţia de transport pe cablu va asista şi dirija în permanenţă îmbarcarea şi debarcarea persoanelor astfel încât să se evite aglomeraţiile şi să se asigure respectarea distanţării între aceştia.
    5. Telescaunele cu vehicule de 6 locuri echipate cu copertine de protecţie vor funcţiona cu acestea deschise.
    6. Telegondolele cu vehicule de 8 locuri vor fi utilizate la maximum 50% din capacitate, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii sau a persoanelor care locuiesc împreună. Se vor afişa marcaje cu inscripţia „MAXIMUM 4 PERSOANE ÎN GONDOLĂ“.
    7. Telecabinele se vor utiliza la 50% din capacitatea de transport + însoţitor. Se vor marca pe podea locurile din cabină ocupabile cu ajutorul unor cercuri desenate.
    8. Geamurile telegondolelor şi geamurile frontale ale telecabinelor se vor bloca pe poziţia deschis. Peronistul are obligaţia de a le deschide pentru a se ventila în interior în timp ce gondola coboară spre staţia inferioară.
    9. Dezinfectarea telecabinelor şi telegondolelor se va face de două ori pe zi, cu produse biocide avizate/autorizate.
    10. Se vor crea culoare de tip sens unic pentru îmbarcarea/debarcarea turiştilor în vehiculele de transport pe cablu.
    11. Personalul care deserveşte instalaţia de transport pe cablu are obligaţia de a purta masca de protecţie, cu respectarea măsurilor de utilizare corectă a acestora, respectiv:
    a) măştile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinaţie cu curăţarea frecventă a mâinilor cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun;
    b) înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;
    c) masca trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat;
    d) masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun);
    e) după folosire, masca se aruncă imediat, într-un coş de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor;
    f) nu se recomandă reutilizarea măştilor medicale.


    ANEXA 2

    Reguli obligatorii privind activitatea în casieriile de bilete pentru transport pe cablu
    1. Vânzarea tichetelor de îmbarcare se recomandă a se face în regim tip tejghea, prin automatele de vânzare sau on-line.
    2. Se va încuraja plata cu cardul.
    3. Se vor crea culoare de acces la case la o distanţă de minimum 2 m între ele.
    4. Cumpărătorii vor trebui să păstreze o distanţă de minimum 2 m unul faţă de celălalt.
    5. Lucrătorii au obligaţia de a purta mască de protecţie pe tot parcursul activităţii.
    6. Separarea lucrătorilor de cumpărători se va face printr-un panou de plexiglas transparent.
    7. În incinta casieriilor şi în cazul servirii de tip tejghea sau automat de vânzare, se va pune la dispoziţie dezinfectant, atât pentru cumpărători, cât şi pentru personalul deservent.
    8. În cazul în care casieria este comună cu o locaţie tip „HORECA“ cu consum interior, se vor delimita cele două zone, iar dacă nu este posibil acest lucru, se va restricţiona accesul după următoare regulă: număr de persoane = distanţa de la uşa de acces până la punctul de vânzare/2.

    ANEXA 3

    Reguli obligatorii privind activitatea în centrele de închiriere echipament sportiv de iarnă
    1. Accesul în centrul de închiriere va fi permis pentru maximum 3 persoane o dată, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii sau a persoanelor care locuiesc împreună.
    2. Se permite exclusiv închirierea de încălţăminte, schiuri, beţe de schi, snowboard şi sănii.
    3. Se interzice închirierea altor articole vestimentare (haine de orice fel, mănuşi, căciuli, căşti de protecţie sau ochelari).
    4. În incinta centrelor de închiriere se va pune la dispoziţia clienţilor şi personalului propriu dezinfectant, precum şi coşuri de gunoi cu capac pentru eliminarea măştilor utilizate.
    5. Personalul centrelor de închiriere are obligaţia de a purta măşti de protecţie, cu respectarea măsurilor de utilizare corectă a acestora, respectiv:
    a) măştile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinaţie cu curăţarea frecventă a mâinilor cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun;
    b) înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;
    c) masca trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat;
    d) masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun);
    e) după folosire, masca se aruncă imediat într-un coş de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor;
    f) nu se recomandă reutilizarea măştilor medicale.


    ANEXA 4

    Recomandări privind practicarea activităţilor sportive individuale pe pârtiile de schi/snowboarding/sanie/tubbing
    1. Folosirea măştilor de protecţie, inclusiv a cagulelor sau a buff-urilor
    2. Folosirea permanentă a mănuşilor
    3. Evitarea întâlnirii în grupuri mai mari de 6 persoane
    4. Evitarea aglomeraţiei.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016