Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 468 din 8 iunie 2007  privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a fermei didactice din unitatile de invatamant preuniversitar si a Regulamentului de organizare si dotarii minimale pentru ferma didactica agroturistica montana    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 468 din 8 iunie 2007 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a fermei didactice din unitatile de invatamant preuniversitar si a Regulamentului de organizare si dotarii minimale pentru ferma didactica agroturistica montana

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 501 din 26 iulie 2007

Având în vedere prevederile <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publicã şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
al <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului şi ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emit prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare a fermei didactice din unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Se aprobã Regulamentul de organizare şi dotarea minimalã pentru ferma didacticã agroturisticã montanã din unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, prevãzute în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 5.151/2002/40/2003 privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a fermei didactice din unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 4 aprilie 2003.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
Direcţia generalã management învãţãmânt preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, inspectoratele şcolare, unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, Direcţia generalã implementare politici agricole, Direcţia generalã dezvoltare ruralã - Autoritate de management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale asigurã aplicarea prezentului ordin.

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Decebal Traian Remeş

ANEXA 1

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a fermei didactice din unitãţile de învãţãmânt preuniversitar

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Ferma didacticã este o structurã a unitãţilor de învãţãmânt, fãrã personalitate juridicã, fiind organizatã în scopul principal al derulãrii procesului didactic prin exploatarea şi valorificarea lotului didactic experimental, a altor terenuri aflate în proprietate, administrare, folosinţã ori dobândite prin donaţii, concesionãri sau în orice alte modalitãţi prevãzute de lege.
(2) Lotul didactic experimental este suprafaţa de teren destinatã desfãşurãrii unor activitãţi specifice de învãţãmânt de cãtre unitãţile de învãţãmânt primar şi gimnazial din mediul rural şi periurban, precum şi de cãtre liceele şi şcolile de arte şi meserii cu profil agricol, agromontan şi silvic. Pot constitui loturi didactice experimentale şi suprafeţele de luciu de apã - lacuri, iazuri, instalaţii piscicole.
(3) Loturile didactice experimentale pot face parte din ferma didacticã.
ART. 2
Activitatea în ferma didacticã se desfãşoarã în scopul derulãrii procesului de învãţãmânt, în vederea însuşirii de cãtre elevi a competenţelor specifice calificãrilor din domeniul agricol, agromontan, silvic şi economic.
ART. 3
Unitãţile de învãţãmânt de profil agricol, agromontan şi silvic care nu au în proprietate sau în folosinţã terenuri agricole pot solicita primirea în folosinţã sau concesionarea, pentru constituirea fermei didactice şi a loturilor experimentale, o suprafaţã din terenurile aflate în domeniul public al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale, în conformitate cu <>art. 169 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>art. 8 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publicã şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau <>art. 23 alin. (4) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
Fermele didactice beneficiazã de toate prevederile legislaţiei în vigoare privind subvenţiile, creditarea şi alte facilitãţi asigurate de stat operatorilor economici din agriculturã şi silviculturã, inclusiv fonduri de investiţii.
ART. 5
(1) Înfiinţarea de loturi didactice experimentale şi ferme didactice se aprobã de consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt, cu avizul inspectoratului şcolar şi al consiliului local.
(2) Organizarea fermei didactice se face cât mai aproape posibil de sediul unitãţii şcolare.
(3) Unitãţile de învãţãmânt care au în structurã fermã didacticã se vor înregistra în registrul fermelor.

CAP. II
Organizarea fermei didactice

SECŢIUNEA 1
Baza materialã

ART. 6
(1) Suprafaţa fermei didactice este de minimum 5 ha.
(2) Suprafeţele minime ale loturilor didactice experimentale sunt prevãzute în <>art. 169 alin. (1) din Legea nr. 84/1995 republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Ferma didacticã poate avea urmãtoarele componente:
a) colecţii biologice: fitotehnicã, ampelograficã, zootehnicã, legumicolã, pomicolã, cu scop pur didactic;
b) sector vegetal de producţie pentru principalele plante de culturã din zonã, dar şi pentru extinderea unor culturi (plante medicinale, tutun, hamei, şofrãnel şi altele), culturi furajere pentru sectorul zootehnic, culturi legumicole, pomicole şi floricole;
c) parc de maşini şi utilaje agricole specifice activitãţii şi sector de mecanizare compus din ateliere de reparaţii şi întreţinere;
d) sector pentru creşterea animalelor, inclusiv creşterea pãsãrilor, albinelor, viermilor de mãtase, peştilor şi animalelor mici specifice zonei;
e) sectoare pentru prelucrarea produselor agricole: lãptãrie, carmangerie, fabricarea conservelor etc.;
f) sector agroturistic/pensiune agroturisticã;
g) sectoare pentru activitãţi neagricole: meşteşuguri tradiţionale, artizanat, prelucrarea lemnului etc.;
h) alte tipuri de loturi experimentale.
ART. 8
Ferma didacticã poate utiliza sisteme intensive sau ecologice de producţie - sere, solarii, culturi irigate, culturi tehnice, plante medicinale şi altele.
ART. 9
Efectivul de animale în ferma didacticã nu va depãşi 1 UVM (unitãţi vitã mare) pentru un hectar de teren cultivat cu plante furajere sau pajişti naturale.
ART. 10
(1) Veniturile fermei didactice constituie venituri extrabugetare ale unitãţii de învãţãmânt.
(2) Ferma didacticã ţine o evidenţã contabilã pentru activitatea proprie şi utilizeazã contul bancar pentru venituri extrabugetare al unitãţii de învãţãmânt, în conformitate cu principiile şi forma de organizare a societãţilor agricole.
ART. 11
Veniturile realizate în ferma didacticã şi loturile didactice experimentale sunt utilizate conform legislaţiei în vigoare.

SECŢIUNEA a 2-a
2.1. Încadrarea cu personal a fermei didactice

ART. 12
(1) Activitãţile din ferma didacticã sunt coordonate prin extindere de atribuţii de cãtre directorul sau directorul adjunct al unitãţii de învãţãmânt.
(2) Ferma didacticã, cu toate componentele prevãzute la art. 7, are urmãtoarea structurã de personal:
a) şef de fermã - inginer sau subinginer de specialitate în subordinea directorului sau directorului adjunct al unitãţii de învãţãmânt;
b) tehnician de fermã, în subordinea şefului de fermã;
c) administrator de pensiune agroturisticã - în subordinea directorului sau directorului adjunct al unitãţii de învãţãmânt;
d) economist (contabil) - în subordinea contabilului-şef de la unitatea de învãţãmânt sau, dupã caz, a directorului/ directorului adjunct;
e) muncitori calificaţi şi necalificaţi pentru deservirea sectoarelor de activitate, normaţi conform normativelor în vigoare;
f) paznici.
(3) Din structura de personal a fermei didactice poate sã lipseascã, la decizia consiliului de administraţie al şcolii, şeful de fermã; în acest caz, tehnicianul de fermã este în subordinea directorului sau directorului adjunct al unitãţii de învãţãmânt şi îndeplineşte atribuţiile prevãzute la art. 15 şi 17.
2.2. Salarizarea personalului fermei didactice
ART. 13
Salarizarea personalului fermei didactice prevãzut la art. 12 alin. (2) se face potrivit reglementãrilor în vigoare privind salarizarea personalului bugetar.

SECŢIUNEA a 3-a
Atribuţiile personalului

ART. 14
Atribuţiile directorului sau directorului adjunct al unitãţilor de învãţãmânt care deţin loturi experimentale sau fermã didacticã se completeazã cu urmãtoarele atribuţii:
a) reprezintã ferma în relaţia cu terţi;
b) coordoneazã întreaga activitate din fermã şi rãspunde pentru buna funcţionare a acesteia;
c) rãspunde de elaborarea planului de producţie şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe care le prezintã spre aprobare consiliului de administraţie al unitãţii de învãţãmânt;
d) avizeazã bilanţurile contabile trimestriale şi anuale întocmite de contabilul-şef al unitãţii de învãţãmânt;
e) rãspunde de necesitatea, oportunitatea şi legalitatea angajãrii şi utilizãrii creditelor bugetare, în limita şi cu destinaţia aprobate prin bugetul propriu;
f) numeşte şi elibereazã din funcţie personalul fermei didactice, în condiţiile legii;
g) raporteazã trimestrial consiliului de administraţie despre problemele din fermã, despre modul cum se realizeazã planul de producţie întocmit de şeful de fermã;
h) identificã sursele de finanţare, încheierea programelor de parteneriat necesare desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii fermei didactice;
i) urmãreşte realizarea în bune condiţii a activitãţii practice a elevilor;
j) urmãreşte perfecţionarea cadrelor didactice de specialitate şi a personalului fermei;
k) aplicã sancţiuni personalului nedidactic din fermã.
ART. 15
Şeful de fermã:
a) întocmeşte, urmãreşte şi rãspunde de planul de producţie, dupã avizarea acestuia de cãtre director/director adjunct şi aprobarea de cãtre consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt;
b) alege tehnologiile specifice fiecãrui sector în parte;
c) organizeazã şi rãspunde de derularea activitãţilor din fermã;
d) întocmeşte fişele de post pentru toţi responsabilii de sectoare şi muncitorii fermei;
e) este obligat sã examineze anual fişele posturilor, propunând modificãrile necesare;
f) coordoneazã şi dirijeazã direcţiile de valorificare a producţiei;
g) urmãreşte derularea programului de lucru şi evalueazã activitatea fiecãrui angajat, propunând directorului/directorului adjunct sancţionarea sau stimularea acestora;
h) raporteazã periodic consiliului de administraţie despre problemele care apar în fermã;
i) urmãreşte înregistrarea corectã a producţiei în documentele de evidenţã primarã din punct de vedere cantitativ, valoric şi, dupã caz, calitativ;
j) stabileşte, pe baza consultãrii cu directorul/directorul adjunct:
1. cantitãţile de seminţe, material sãditor, pesticide, îngrãşãminte chimice şi alte materii şi materiale;
2. structura sectorului de creştere a animalelor şi a altor loturi experimentale;
k) asigurã derularea acţiunilor de aprovizionare;
l) rãspunde de respectarea normelor de protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor şi de protecţie a mediului înconjurãtor;
m) rãspunde de gestionarea bunurilor mobile şi imobile ale fermei didactice.
ART. 16
Economistul (Contabilul):
a) este în subordinea contabilului-şef al unitãţii de învãţãmânt;
b) asigurã întocmirea pãrţii din proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al unitãţii de învãţãmânt aferent fermei didactice şi le înainteazã spre aprobare;
c) dupã aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, rãspunde de executarea acestuia, cu respectarea dispoziţiilor legale în domeniu;
d) rãspunde de organizarea şi ţinerea la zi a contabilitãţii şi prezentarea la termen a situaţiei financiare;
e) urmãreşte modul de utilizare a fondurilor bãneşti, realizarea veniturilor şi informeazã consiliul de administraţie despre disfuncţionalitãţile sesizate;
f) organizeazã şi executã inventarierea anualã a mijloacelor din dotare;
g) face propuneri pentru casãri sau înlocuiri de bunuri materiale din fermã;
h) nu acordã vizã de control preventiv pentru activitatea sa.
ART. 17
Tehnicianul de fermã:
a) rãspunde, în concordanţã cu sarcinile de serviciu, alãturi de şeful fermei, de realizarea planului de producţie;
b) rãspunde de aplicarea tehnologiilor adoptate pentru fiecare produs şi proces de producţie din fermã;
c) rãspunde de asigurarea condiţiilor normale pentru derularea activitãţii de instruire practicã a elevilor.
ART. 18
Administratorul de sector agroturistic/pensiune agroturisticã:
a) întocmeşte, urmãreşte şi rãspunde de planul de afaceri al pensiunii agroturistice, dupã avizarea acestuia de cãtre director/director adjunct şi aprobarea de cãtre consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt;
b) organizeazã şi rãspunde de derularea activitãţilor din pensiunea agroturisticã;
c) rãspunde de gestionarea bunurilor mobile şi imobile ale sectorului agroturistic/pensiuni agroturistice;
d) raporteazã periodic consiliului de administraţie despre problemele care apar în sectorul agroturistic/pensiunea agroturisticã.
ART. 19
(1) Fişele posturilor pentru personalul fermei didactice se aprobã în consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt.
(2) Atribuţiile prevãzute mai sus corespunzãtoare posturilor pentru personalul fermei didactice se detaliazã şi se completeazã în fişele posturilor.

CAP. III
Funcţionarea fermei didactice

ART. 20
Activitatea fermei se bazeazã pe un plan de producţie elaborat de şeful fermei şi aprobat de consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt.
ART. 21
(1) Şeful de fermã împreunã cu profesorii de specialitate asigurã funcţionalitatea fiecãrui sector al fermei didactice necesar instruirii profesionale pentru disciplinele/ modulele de specialitate.
(2) Şeful de fermã împreunã cu cadrele didactice de specialitate asigurã efectuarea instructajului de protecţia muncii.
ART. 22
Elevii desfãşoarã activitãţile din ferma didacticã sub îndrumarea şi supravegherea cadrelor didactice de specialitate.
ART. 23
Valorificarea produselor vegetale şi animaliere din ferma didacticã se face în condiţiile legii. Cantina şcolarã beneficiazã de produsele fermei, dupã nevoie, la preţul fermei.
ART. 24
Unitatea şcolarã, prin specialiştii ei şi ferma didacticã, poate executa lucrãri agricole şi servicii la terţi, inclusiv consultanţã tehnicã de specialitate.
ART. 25
În scopul exploatãrii terenului agricol unitatea şcolarã poate încheia contracte de asociere sau parteneriate cu operatori economici şi persoane fizice autorizate.
ART. 26
(1) Procesul de dezvoltare a fermei didactice este un obiectiv permanent al unitãţii de învãţãmânt şi se realizeazã prin investiţii din surse de la bugetul de stat sau de la bugetul consiliului local, din venituri proprii şi alte surse.
(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin structurile de specialitate de la nivelul unitãţilor administrativ-teritoriale, sprijinã prin mijloace specifice activitatea fermelor didactice şi a loturilor didactice experimentale.
ART. 27
Dezvoltarea fermei are drept scop îmbunãtãţirea continuã a condiţiilor necesare formãrii profesionale în conformitate cu standardele de pregãtire profesionalã.
ART. 28
În planul de dezvoltare instituţionalã a unitãţilor de învãţãmânt se cuprind şi obiective privind dezvoltarea fermei didactice.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 29
(1) Prezentul regulament se aplicã în unitãţile de învãţãmânt preuniversitar care fac parte din sistemul naţional de învãţãmânt şi îndeplinesc condiţia prevãzutã la art. 6.
(2) Directorii unitãţilor de învãţãmânt care deţin loturi didactice experimentale cu o suprafaţã mai micã de 5 ha desemneazã persoana care rãspunde de activitãţile desfãşurate pe acestea.
(3) Pentru desfãşurarea activitãţilor pe loturile didactice experimentale se pot angaja persoane cu contract de prestãri de servicii sau ca muncitori sezonieri.
(4) Plata persoanelor prevãzute la alin. (3) se face din veniturile proprii ale unitãţii de învãţãmânt.
(5) Pentru coordonarea activitãţii de pe loturile didactice experimentale deţinute de unitãţile de învãţãmânt gimnazial şi liceele pedagogice se vor desemna, de regulã, şi cadre didactice de specialitate - biologie, educaţie tehnologicã.
ART. 30
Ferma didacticã care include şi sectorul agroturistic/pensiunea agroturisticã şi este organizatã în zona montanã se numeşte fermã didacticã agroturisticã montanã.
ART. 31
Prezentul regulament se aplicã şi fermei didactice agroturistice montane, cu excepţia particularitãţilor de organizare pentru care se aplicã Regulamentul de organizare şi dotarea minimalã pentru ferma didacticã agroturisticã montanã, cuprinse în anexa nr. 2.

ANEXA 2

REGULAMENT
de organizare şi dotarea minimalã pentru ferma didacticã agroturisticã montanã

CAP. I
Consideraţii generale privind ferma didacticã agroturisticã montanã

ART. 1
Ferma didacticã agroturisticã montanã este o structurã a unitãţilor de învãţãmânt, fãrã personalitate juridicã, fiind organizatã în scopul principal al formãrii competenţelor necesare calificãrilor specifice zonei montane.
ART. 2
Ferma didacticã agroturisticã montanã descrisã reprezintã un model posibil pentru organizarea unei exploataţii agricole specifice zonei montane, din perspectiva dezvoltãrii durabile şi a pluriactivitãţii în ruralul montan.
ART. 3
Ferma didacticã agroturisticã agromontanã este echivalentã cu o gospodãrie ţãrãneascã etalon din zona montanã, în care elevii pot efectua stagii de pregãtire practicã pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit sã deţinã baza materialã necesarã pentru a se asigura toate condiţiile formãrii tuturor competenţelor profesionale.

CAP. II
Organizarea fermei didactice agroturistice montane

ART. 4
Pentru unitãţile de învãţãmânt aflate în zona montanã, suprafaţa de teren agricol destinatã fermei didactice este de minimum 15 ha. În cazul în care hrana animalelor din fermã nu poate fi asiguratã din suprafaţa menţionatã, unitatea de învãţãmânt poate solicita autoritãţii locale primirea în folosinţã sau concesionarea unei suprafeţe suplimentare de fâneaţã.
ART. 5
În ferma didacticã agroturisticã agromontanã încãrcãtura de unitãţi vitã mare (UMV) pe unitatea de suprafaţã agricolã va fi corelatã cu normele Uniunii Europene referitoare la mediu.
ART. 6
Ferma didacticã agroturisticã agromontanã este echivalentã cu o gospodãrie ţãrãneascã etalon din zona montanã, în care elevii pot efectua stagii de pregãtire practicã pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit sã deţinã baza materialã necesarã pentru a se asigura toate condiţiile formãrii tuturor competenţelor profesionale.
ART. 7
Ferma agroturisticã montanã are urmãtoarele componente:
a) Sector de creşterea animalelor adaptate condiţiilor pedoclimatice din zona montanã
Structura recomandatã pentru sectorul de creştere a animalelor este urmãtoarea:
- 10 vaci cu lapte şi tineretul aferent;
- 20 de oi;
- 10 capre;
- 2 cai;
- 6 porci;
- pãsãri;
- alte animale mici (iepuri etc.).
Grajdul/adãpostul de animale are urmãtoarele caracteristici:
- instalaţie de adãpare a vacilor (din construcţie);
- instalaţie de evacuare a dejecţiilor;
- instalaţie de vacuum pentru muls mecanic;
- platformã pentru bãlegar;
- bazin de colectare purin (fosã septicã);
- instalaţie de ventilaţie;
- filtre sanitare pentru accesul în sectorul zootehnic (pentru persoane şi utilaje);
- punct de sacrificare animale;
- grupuri sanitare, duşuri şi vestiare.
Sectorul de creştere a animalelor reprezintã o clãdire separatã de sectorul agroturistic, cu respectarea normelor de mediu şi sanitar-veterinare în vigoare.
Dotarea minimalã pentru sectorul de creştere a animalelor este cuprinsã în anexa nr. 1.
b) Sector de cultivare a plantelor adaptat condiţiilor pedoclimatice dn zona montanã (plante din grupa cereale, plante medicinale, plante rãdãcinoase şi tuberculifere, pomi şi arbuşti fructiferi, legume, pajişti naturale şi cultivate, plante floricole)
c) Parc de maşini şi utilaje agricole specifice zonei montane, inclusiv ateliere de întreţinere şi reparaţii
Dotarea minimalã pentru parcul de maşini şi utilaje este cuprinsã în anexa nr. 2.
Dotarea minimalã pentru atelierul de întreţinere şi reparaţii (inclusiv pentru atelierul de lãcãtuşãrie) este cuprinsã în anexa nr. 3.
d) Sector agroturistic:
- amplasarea sectorului agroturistic se face în plan vertical/orizontal;
- se recomandã: 10 camere (20 de locuri) pentru spaţii de cazare, cu respectarea normelor de clasificare a pensiunilor agroturistice cu nivel de 3 stele/margarete;
- componente: bucãtãrie, salã de mese (pentru 20 de locuri), recepţie, bar pentru oaspeţi, camerã pentru centrala termicã, spãlãtorie-cãlcãtorie, beci alimente, magazie, depozit de lemne, anexã gospodãrie (pentru unelte, scule, materiale pentru curãţenie etc.).
Dotarea minimalã pentru pensiunea agroturisticã este cuprinsã în anexa nr. 4.
e) Sectoare pentru prelucrarea produselor agroalimentare, în funcţie de specificul zonei:
- atelier de tranşare şi prelucrare a cãrnii în sistem gospodãresc;
- atelier de prelucrare a laptelui în sistem gospodãresc;
- atelier pentru produse de panificaţie în sistem gospodãresc;
- punct de afumare şi pãstrare a produselor prelucrate.
Dotarea minimalã este cuprinsã în anexa nr. 4 (în cazul în care aceste produse sunt prelucrate în bucãtãria pensiunii agroturistice).
f) Sectoare pentru activitãţi neagricole, în funcţie de specificul zonei:
- prelucrare metale (lãcãtuşãrie) (dotarea minimalã este cuprinsã în anexa nr. 3);
- prelucrare lemn (tâmplãrie) (dotarea minimalã este cuprinsã în anexa nr. 5);
- croitorie şi artizanat extins (dotarea minimalã este cuprinsã în anexa nr. 5).
g) Spaţiu administrativ (cu rol inclusiv pentru asigurarea funcţiei de marketing) prevãzut cu:
- mobilier adecvat (birou, dulapuri, 3 scaune);
- calculator, imprimantã.

CAP. III
Încadrarea cu personal a fermei didactice agroturistice montane

ART. 8
Ferma didacticã are urmãtoarea structurã de personal:
a) tehnician de fermã;
b) administrator pensiune agroturisticã;
c) economist (contabil);
d) muncitori calificaţi şi necalificaţi;
e) paznici.
Se recomandã:
- un îngrijitor la 10 bovine;
- un îngrijitor la 20 de porci;
- un cioban la 100 de ovine;
- un paznic pentru fermã.
ART. 9
Pentru desfãşurarea în condiţii optime a procesului instructiv-educativ şi parcurgerea programelor şcolare în totalitate, unitatea de învãţãmânt este obligatã sã deţinã în preajma fermei un poligon de conducere tractor şi auto, un punct farmaceutic şi o staţie meteorologicã cu o dotare minimã. De asemenea, în cadrul fermei agroturistice montane trebuie prevãzute spaţii separate pentru laboratoarele de agrotehnicã şi zootehnie, cu dotarea minimalã prevãzutã în anexa nr. 6.
ART. 10
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

DOTAREA MINIMALĂ
pentru sectorul de creştere a animalelor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Stand curãţare ongloane 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Incubator pentru ouã (60-100 buc.) 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Eleveuze pentru pui 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Moarã cu ciocane (capacitate de 400 kg/orã) 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Container pentru azot lichid 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Bidoane cu tetinã, 3 l 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Gãleţi gradate cu flotor pentru lapte 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Bidoane din aluminiu pentru lapte 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Instalaţie de muls pentru un stand cu 4 locuri 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Compresor de vacuum 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Trusã pentru ecornat:
- electric 1
- pe gaz 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Grup individual de muls 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Echipament de protecţia muncii (salopetã, cizme de
cauciuc, bonetã, şorţ de cauciuc) 30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Furcã 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Lopatã 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Roabã 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Hârleţ (cazma) 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Harnaşament de piele pentru cabaline 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Şa 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Tanc rãcire lapte 500 l 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Camerã hemocitometricã 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Instalaţie electricã de tuns oi cu posturi 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Instrumente de contenţie a animalelor pe timpul
mulsului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Gard electric cu generator cu acumulator şi/sau
cu generator racordat la reţea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Liţã de minimum 2 km
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

DOTAREA MINIMALĂ
pentru parcul de maşini şi utilaje agricole specifice zonei montane


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tractor 35-45 CP DT 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Tractor 65 CP DT 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Motocultor 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Combinator 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Plug reversibil 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Grapã cu discuri 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Cositoare rotativã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Remorcã auto încãrcãtoare fânuri 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Remorcã cisternã pentru administrarea dejecţiilor lichide 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Motocositoare 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Greblã mecanicã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Semãnãtoare pentru plante pãioase 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Semãnãtoare pentru plante prãşitoare 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Maşinã pentru tratament fitosanitar 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Maşinã pentru împrãştiat gunoi de grajd 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Presã balotat fân 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Tocãtoare furaje 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Basculã-cântar 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Maşinã de recoltat rãdãcinoase 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Microbuz cu 20 de locuri 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Atelaje:
- cãruţã 1
- docar 1
- gabrioletã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Remorcã amestecãtoare pentru furaje 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Cisternã de administrat îngrãşãminte organice lichide pe pãşuni 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Împrãştietor - rãvãşitor pentru fânul din iarbã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Cositoare cu zdrobitor 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3
-------
la regulament
-------------

DOTAREA MINIMALĂ
pentru atelierul de prelucrare metale (lãcãtuşãrie), întreţinere şi reparaţii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cleşti pentru cuie şi cleşti patenţi diferite mãrimi 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ciocane diferite mãrimi şi greutãţi:
0,100 g; 0,200 g; 0,500 g; 1.000 g; 2.000 g; 5.000 g 12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Pile diferite forme, dimensiuni şi fineţe de pilire 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Menghine de diferite mãrimi 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Filiere şi tarozi de diferite mãrimi 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Foarfecã pentru tablã 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Bormaşinã electricã şi manualã 2+2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Maşinã electricã de şlefuit 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Polizor electric cu picior 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Aparat pentru sudurã - electric 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Aparat pentru sudurã - autogen - oxiacetilenã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Trusã de lãcãtuşãrie 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Trusã de instalator 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Trusã de tinichigerie 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Banc de lucru-lãcãtuşerie 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Ciocan cauciuc 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Ciocan de lipit electric şi mecanic 2+2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Maşinã de capsat electrovacumaticã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Set de chei fixe, inelare, tubulare, reglabile
de diferite mãrimi 1+1+1+1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Menghinã ţeavã cu trepied 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Fierãstrãu bonfaier electric şi mecanic 1+5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Compresor electric 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Trusã de vopsit vacumatic 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Şublere diferite, micrometru, rulete de mãsurat
de diferite dimensiuni - lungimi 5+1+5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 4
--------
la regulament
-------------

DOTAREA MINIMALĂ
pentru pensiunea agroturisticã/sectorul agroturistic


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Cantitatea
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Linie modularã pentru bucãtãrie: 1 buc.
- 3 plite electrice cu 4 ochiuri
- 3 hote
- 3 bancuri de lucru din inox
- 3 dulapuri încorporate
- 3 chiuvete încorporate
- rafturi suspendate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Chiuvetã dublã pentru spãlat vesela - din inox 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Dulap pentru depozitat veselã şi oale 1 buc.
- module cu lungimea de 450 cm
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Chiuvetã dublã pentru spãlat legume - din inox 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Rafturi pentru depozitat materii prime şi alimente 3 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Vitrinã frigorificã pentru legume 1 buc.
- pentru depozitarea a 50 kg legume
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Combinã frigorificã 2 buc.
- pentru depozitat carne şi lapte
- capacitate 250 l
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Aparat electric sandwich cald 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Aparat electric pentru clãtite 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Robot de bucãtãrie 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Maşinã pentru tocat carne 1 buc.
- electricã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Maşinã de umplut compoziţia de carne (şpriţ) 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Set cuţite tranşare-dezosare, ac bridare, satâr 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Cuptor cu microunde 1 buc.
- cu grill
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Fripteuzã 1 buc.
- capacitate 8 l
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Maşinã pentru cartofi prãjiţi 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Aparat pentru întins aluatul 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Aparat pentru împachetare sub vid 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Maşinã de tãiat tãiţei 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Aparat pentru obţinerea cuburilor de gheaţã 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Cuptor pentru pizza 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Prãjitor de pâine 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Mixer bucãtãrie 2 buc.
- cu turaţie variabilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Aparat de tãiat legume 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Feliator mezeluri 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Filtru de cafea 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Ceainic 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Set ustensile de bucãtãrie, alcãtuit din:
furculiţã mare, spatulã, zdrobitor cartofi, lingurã pentru
amestecat, rãzãtoare, sitã pentru fãinã, foarfecã zimţatã,
strecurãtoare legume, fãcãleţ, linguri
de mãsurat de 5, 10, 20, spumierã, polonic, paletã
pentru şniţele, ac pentru împãnat, dispozitiv
pentru scobit, cuţit pentru coajã de citrice, cuţit pentru
tãiat legume decor, foarfece pentru peşte,
dispozitiv pentru scos sâmburi, cuţit de filetare peşte,
cuţit pentru brânzã, masat 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Set tigãi şi cratiţe, alcãtuit din: tigaie de 26 cm şi
3 cratiţe cu capac de 1; 1,5; 2 l 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Set tãvi metalice de copt, alcãtuit din:
4 tãvi 20x30; 1 tavã; 4 tãvi rotunde; 4 tãvi de copt;
4 tãvi cu 12 alveole 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Oalã sub presiune 7 l 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Cazan de fiert 50 l 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Set boluri mixare de 1 şi 2 l 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Set cuţite bucãtãrie de: 7,5 cm; 8,8 cm; 12,5 cm;
15,5 cm; 25 cm; cu lama zimţatã de 12 cm;
20 cm; 25 cm; rãzãtoare universalã 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Set oale din inox cu capacitatea de la 1 l la 10 l 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Cântar de bucãtãrie 1 buc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Maşinã electricã de curãţat legume 1 buc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Set de prelucrarea laptelui, format din: 2 seturi
- element pentru filtrarea laptelui
- vase pentru pãstrarea laptelui;
- vas de fierbere;
- ustensile pentru prelucrarea cheagului;
- vas de închegat lapte pentru 30 l;
- crintã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Mãsurã gradatã 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Cutii pentru pãstrarea alimentelor 1,2 şi 4 l 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Set veselã alcãtuit din: farfurie adâncã, întinsã
şi pentru desert, bol pentru supã, bol pentru aperitiv,
ceaşcã de ceai, farfurioarã 32 de seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Set tacâmuri: cuţit mare şi mic, furculiţã
mare şi micã, lingurã de supã şi desert,
furculiţã pentru desert, furculiţã şi cuţit
de peşte 32 de seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Set pahare: apã, vin alb, vin roşu, bere,
şampanie, lichior, whisky, coctail, gin, sirop 32 de seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Set tacâmuri pentru servirea preparatelor:
cleşte pentru unt, cleşte pentru prãjituri,
foarfece pentru tranşat pui şi specialitãţi
pregãtite întregi, polonice pentru sos şi supã,
tacâmuri pentru salatã, cleşte pentru zahãr,
cuţit pentru tort, palete pentru tort,
furculiţã pentru servitul fripturii 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Feţe de masã cu naproane 8 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Şerveţele de bumbac 48 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Tavã de plastic pentru tacâmuri 4 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Tavã pentru servire 4 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Gheridon 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Sitã de bucãtãrie: 7; 14; 18; 20 mm 1 set
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Cârpãtoare 4 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Mobilier pentru sala de mese: 1 set
- 5 mese simple
- 20 de scaune
- 1 televizor
- 1 suport televizor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Trusã de prim ajutor 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Mobilã pentru dormitor, alcãtuitã din:
pat simplu, fotoliu, scaun pliant,
masã de toaletã, oglindã, veiozã şi carpetã,
televizor, mãsuţã, frigider mic 4 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Aşternut pat alcãtuit din: pilotã simplã,
pernã, pãturã, pat simplu, cearşaf pat simplu,
faţã de pernã+faţã pentru pilotã 8 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Vaze de flori alcãtuite din: vazã pentru o floare,
vazã pentru flori de masã şi bloc spumã pentru vazã 2 seturi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Set pentru curãţenie 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Aspirator 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Aspirator de mânã 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Set pentru hol alcãtuit din: mãsuţã, canapele 1 set
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Fier de cãlcat cu abur 4 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Maşinã de cusut electricã 2 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Masã de cãlcat cu husã 4 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Sistem aer condiţionat 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Cuptor pentru produse de panificaţie 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
66. Instalaţie de afumare de capacitate micã mobilã 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67. Mobilier bar 1 set.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
68. Frigider 1 buc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 5
-------
la regulament
-------------

DOTAREA MINIMALĂ
pentru atelierul de prelucrare lemn (tâmplãrie)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tejghele tâmplãrie 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Maşinã universalã de prelucrat lemnul:
- circular - frezã - strung - abric 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Ferãstrãu de tâmplãrie de diferite dimensiuni şi tipuri 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Rindele de tâmplãrie de diferite dimensiuni şi forme 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Pile raspele de diferite mãrimi 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Pensule pentru vopsit de diferite mãrimi şi forme 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Dãlţi de diferite mãrimi şi forme 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Ferãstrãu pendular electric 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Metru de tâmplãrie şi rulete de diferite dimensiuni 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



DOTAREA MINIMALĂ
pentru atelierul de croitorie şi artizanat extins


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Maşinã de cusut textile 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Maşinã de cusut piele - marochinãrie 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Triploc croitorie 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Metru de croitorie 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Set ace de diferite dimensiuni 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Maşinã de tricotat 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Fier de cãlcat 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Masã de cãlcat 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Maşinã de spãlat - automatic 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Rãzboi de ţesut manual 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6
-------
la regulament
-------------

DOTAREA MINIMALĂ
pentru laboratorul de agrotehnicã


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Trusã agrochimicã şi de pedologie 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Balanţã tehnicã 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Microscop optic binocular 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Refractometru de mânã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Termometru de sol 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Germinator de laborator 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Umidometru 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Etuvã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Trusã de sonde de sol 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Balanţã hectolitricã 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




DOTAREA MINIMALĂ
pentru laboratorul de zootehnie


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea articolului Nr. buc.
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Trusã pentru marcat animale 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Trusã pentru igienã corporalã 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Trusã pentru îngrijirea ongloanelor şi copitelor 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Trusã pentru efectuarea mãsurãtorilor la animale
(zoometru, compas zootehnic etc.) 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Trusã pentru castrarea porcilor 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Trusã de analizã pentru lapte: 1
- lactodensimetru
- termometru
- biuretã
- vase Erlenmeyer
- butirometru
- paletã test mamitic
- soluţii
- centrifugã pentru determinarea grãsimii laptelui
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Separator de grãsime 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Pistolet pentru însãmânţare artificialã la vaci 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Foarfeci pentru tuns oi manual 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Cleşti pentru tãiat colţii la porci 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Baghetã pentru însãmânţare artificialã la scroafe 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Trichinoscop 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Micrometru ocular pentru determinarea fineţii lânii 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016