─────
la Rezoluţia MSC.207(81)
────────────────────────
AMENDAMENTE
la Codul internaţional al mijloacelor de salvare (Codul LSA)
CAPITOLUL I
Generalitãţi
1. Alineatul .2 existent din paragraful 1.2.2 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".2 sã nu fie deteriorate în timpul depozitãrii în cazul în care temperatura aerului este cuprinsã între -30°C şi +65°C, iar în cazul mijloacelor de salvare individuale, dacã nu se specificã altfel, sã rãmânã operaţionale la temperatura aerului cuprinsã între -15°C şi +40°C;".
2. Alineatul .6 existent din paragraful 1.2.2 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".6 sã fie de culoarea portocalie stabilitã pe plan internaţional sau de culoarea roşu-portocaliu intens sau de o culoare comparabilã foarte vizibilã pe toate pãrţile pentru a înlesni reperarea pe mare;".
CAPITOLUL II
Mijloace de salvare individuale
3. La paragraful 2.1.1.7, cuvintele "suficientã pentru a acţiona mecanismul de decuplare rapidã" se înlocuiesc cu cuvintele "de cel puţin 4 kg".
4. La paragraful 2.1.3, cuvântul "şi" se mutã de la sfârşitul alineatului .4 la sfârşitul alineatului .5 şi se adaugã noul alineat .6:
".6 sã fie prevãzute cu un mecanism de decuplare rapidã care va declanşa automat şi va activa semnalul şi lumina aferentã cu autoaprindere de la un colac de salvare cu o greutate de cel mult 4 kg."
5. Secţiunea 2.2 existentã se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"2.2 Veste de salvare
2.2.1 Cerinţe generale pentru vestele de salvare
2.2.1.1 O vestã de salvare nu trebuie sã continue sã ardã sau sã se topeascã dupã ce a fost complet acoperitã de flãcãri timp de douã secunde.
2.2.1.2 Vestele de salvare trebuie sã existe în dotare în 3 mãrimi conform tabelului 2.1. Dacã o vestã de salvare corespunde în totalitate cerinţelor aplicabile la douã mãrimi alãturate, atunci ea poate fi marcatã cu ambele mãrimi, dar limitele concrete ale mãrimilor nu trebuie sã fie divizate. Vestele de salvare trebuie sã fie marcate cu greutatea sau înãlţimea utilizatorului sau cu ambele, conform tabelului 2.1.
Tabelul 2.1 - Criterii pentru determinarea mãrimilor vestelor de salvare
┌────────────────┬─────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────┐
│Marcarea vestei │ Sugar │ Copil │ Adult │
│ de salvare │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│Utilizator: │ │ │ │
│Greutate (în kg)│ mai puţin de 15 │15 sau mai mult, dar mai │43 sau mai mult │
│ │ │puţin de 43 │ │
│Înãlţime (în cm)│ mai puţin de 100│100 sau mai mult, dar mai│155 sau mai mult │
│ │ │puţin de 155 │ │
└────────────────┴─────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┘
─────
la Rezoluţia MSC.272(85)
────────────────────────
AMENDAMENTE
la Codul internaţional al mijloacelor de salvare (Codul LSA)
CAPITOLUL IV
Ambarcaţiuni de salvare
4.4 Cerinţe generale pentru bãrci de salvare
1. La alineatul .1 din paragraful 4.4.2.2, dupã cuvintele "75 kg" se introduc cuvintele "(la o barcã de salvare pentru o navã de pasageri) sau 82,5 kg (la o barcã de salvare pentru o navã de marfã)".
2. Paragraful 4.4.9.1 existent se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"4.4.9.1 Numãrul de persoane pe care barca de salvare este autorizatã sã-l transporte, la navele de pasageri şi/sau navele de marfã, dupã caz, trebuie sã fie clar înscris pe ea, cu caractere permanente şi lizibile."
4.7 Bãrci de salvare lansate la apã prin cãdere liberã
3. Paragraful 4.7.2 existent se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"4.7.2 Capacitatea de transport a unei bãrci de salvare lansate la apã prin cãdere liberã
4.7.2.1 Capacitatea de transport a unei bãrci de salvare lansate la apã prin cãdere liberã este reprezentatã de numãrul de persoane care au o greutate medie de 82,5 kg şi care pot sta aşezate pe un scaun fãrã a stânjeni mijloacele de propulsie sau exploatarea vreunui echipament al bãrcii de salvare. Suprafaţa scaunului trebuie sã fie netedã, sã aibã o formã corespunzãtoare, iar toate locurile cu care corpul omenesc vine în contact sã aibã un capitonaj cu o grosime de cel puţin 10 mm pentru a asigura susţinerea pãrţii dorsale şi a bazinului; de asemenea, trebuie sã aibã un suport lateral flexibil pentru cap. Scaunele nu trebuie sã fie pliabile, ci trebuie sã fie fixate permanent de barca de salvare şi sã fie dispuse astfel încât sã se evite situaţia în care orice înclinare a corpului ambarcaţiunii sau a tendei sale în timpul lansãrii la apã ar putea cauza vãtãmarea ocupanţilor. Amplasarea şi structura scaunului trebuie sã fie astfel încât sã nu producã vãtãmãri corporale ocupanţilor în timpul lansãrii la apã dacã acesta este mai îngust decât lãţimea umerilor ocupantului. Culoarul dintre scaune trebuie sã aibã o lãţime de cel puţin 480 mm de la punte la partea superioarã a scaunului, sã fie degajat de toate obstacolele şi sã aibã o suprafaţã antiderapantã cu puncte de sprijin corespunzãtoare pentru picioare care sã permitã îmbarcarea în deplinã siguranţã atunci când ambarcaţiunea se aflã în poziţie de lansare la apã. Toate scaunele trebuie sã fie prevãzute cu hamuri corespunzãtoare pe care ocupanţii sã le poatã desprinde rapid în starea de tensiune şi care sã le menţinã corpurile fixate de ele în timpul lansãrii.
4.7.2.2 Unghiul dintre suprafaţa şezutului şi spãtarul scaunului trebuie sã fie de cel puţin 90°. Lãţimea şezutului scaunului trebuie sã fie de cel puţin 480 mm. Spaţiul liber de la spãtar pânã la spãtarul scaunului din faţã (distanţa şezutgenunchi) trebuie sã fie de cel puţin 650 mm mãsurat la un unghi de 90° pe spãtar. Spãtarul trebuie sã aibã o înãlţime de cel puţin 1.075 mm deasupra şezutului scaunului. Înãlţimea spãtarului scaunului pânã la nivelul umerilor trebuie sã fie de cel puţin 760 mm. Suportul pentru picioare trebuie sã fie orientat astfel încât sã formeze un unghi egal cu cel puţin jumãtatea unghiului de înclinare a şezutului scaunului şi sã aibã o lungime de cel puţin 330 mm (a se vedea figura 2.
Figura 2"