Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 461 din 26 aprilie 2006  privind stabilirea masurilor de urgenta referitoare la chilli, produse pe baza de chilli, curcuma si ulei de palmier    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 461 din 26 aprilie 2006 privind stabilirea masurilor de urgenta referitoare la chilli, produse pe baza de chilli, curcuma si ulei de palmier

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 17 mai 2006


Vãzând Referatul de aprobare nr. 41.119 din 16 noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generalã siguranţa alimentelor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ţinând cont de prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, ale <>art. 9 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 4 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin.

ART. 1
În înţelesul prezentului ordin urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) chilli, fructe din genul Capsicum, uscate şi mãcinate sau mãrunţite, ce se încadreazã la codul CN 0904 20 90, sub orice formã, destinate consumului uman;
b) produse pe bazã de chilli, pudrã de curry ce se încadreazã la codul CN 0910 50, sub orice formã, destinatã consumului uman;
c) curcuma, curcuma uscatã şi mãcinatã sau mãrunţitã ce se încadreazã la codul CN 0910 30, sub orice formã, destinatã consumului uman;
d) ulei de palmier, uleiul de palmier ce se încadreazã la codul CN 1511 10 90, destinat consumului uman direct.
ART. 2
(1) Importul de chilli, produse pe bazã de chilli, curcuma şi ulei de palmier este permis numai dacã transportul este însoţit de un buletin de analizã, în original, ce demonstreazã cã produsul nu conţine nici una dintre urmãtoarele substanţe chimice:
a) Sudan I (nr. CAS 842-07-9);
b) Sudan II (nr. CAS 3118-97-6);
c) Sudan III (nr. CAS 85-86-9);
d) Scarlet Red sau Sudan IV (nr. CAS 85-83-6).
(2) Buletinul de analizã trebuie sã fie vizat de un reprezentant al autoritãţii competente din ţara de origine.
(3) Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verificã dacã fiecare transport de chilli, produse pe bazã de chilli, curcuma şi ulei de palmier prezentat la import este însoţit de un buletin de analizã conform alin. (1).
(4) În absenţa unui astfel de buletin de analizã, aşa cum este prevãzut la alin. (1), importatorul trebuie sã aibã produsul testat la un laborator acreditat dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din România, pentru a demonstra cã acesta nu conţine nici una dintre substanţele chimice descrise la alin. (1). În aşteptarea buletinului de analizã, produsul va fi reţinut sub supraveghere oficialã la depozitele de destinaţie.
ART. 3
(1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti asigurã prelevarea de probe prin metoda randomizãrii şi analiza probelor de chilli, produse pe bazã de chilli, curcuma şi ulei de palmier prezentate pentru import sau aflate deja pe piaţã, pentru a verifica absenţa substanţelor chimice descrise la art. 2 alin. (1).
(2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor notificã Comisiei Europene, prin intermediul Sistemului rapid de alertã pentru produse alimentare şi hranã pentru animale, toate loturile în care se constatã prezenţa acelor substanţe chimice.
(3) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va prezenta trimestrial Comisiei Europene rapoarte ce indicã loturile în care a fost constatatã absenţa acelor substanţe chimice. Aceste rapoarte se transmit pânã la sfârşitul lunii urmãtoare trimestrului pentru care se face raportarea.
(4) Orice lot supus prelevãrii de probe şi analizei oficiale a acestora poate fi reţinut înainte de a fi pus pe piaţã pentru maximum 15 zile lucrãtoare.
ART. 4
În cazul divizãrii unui lot, o copie certificatã a buletinului de analizã prevãzut la art. 2 alin. (1) va însoţi fiecare parte a lotului divizat.
ART. 5
Chilli, produsele pe bazã de chilli, curcuma şi uleiul de palmier la care se constatã prezenţa uneia sau mai multora dintre substanţele chimice descrise la art. 2 alin. (1) se distrug.
ART. 6
Toate costurile pentru analize, depozitare sau distrugerea transporturilor, conform art. 2 alin. (1) sau, dupã caz, alin. (4) şi art. 5, sunt suportate de importatori.
ART. 7
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 2 alin. (2), inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor accepta buletinul de analizã cu privire la produsele menţionate la art. 1, chilli şi produse pe bazã de chilli, fãrã viza oficialã prevãzutã de prezentul ordin, pentru loturile care au pãrãsit ţara de origine înainte de data publicãrii prezentului ordin.
(2) Prin derogare de la art. 2 alin. (1), inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor accepta importurile de produse menţionate la art. 1, curcuma şi ulei de palmier, fãrã raportul analizelor menţionat în prezentul ordin, pentru loturile care au pãrãsit ţara de origine înainte de data publicãrii prezentului ordin.
ART. 8
Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse.
ART. 9
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, şi inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontierã ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 10
Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene nr. 402/2005 referitoare la mãsurile de urgenţã privind chilli, produsele pe bazã de chilli, curcuma şi ulei de palmier, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 135 din 28 mai 2005.
ART. 11
(1) Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicãrii.
(2) Prevederile art. 3 alin. (2) şi (3) intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Cãtãlin Florin Teodorescu

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016