Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 46 din 8 mai 2008  pentru modificarea Contractului-cadru de distributie a gazelor naturale si modificarea si completarea Conditiilor generale de contractare a serviciilor de distributie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 46 din 8 mai 2008 pentru modificarea Contractului-cadru de distributie a gazelor naturale si modificarea si completarea Conditiilor generale de contractare a serviciilor de distributie a gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 386 din 21 mai 2008

Având în vedere prevederile <>art. 8 alin. (1) lit. m) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2007 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. I
Contractul-cadru de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 183/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 17 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Capitolul I "Pãrţile contractante" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Societatea Comercialã ..............., cu sediul în ..........., str. ........... nr. ....., judeţul/sectorul ......., cod poştal .........., telefon ........, fax ........, cod unic de înregistrare ........, cod de înregistrare fiscalã ..........., nr. de ordine la oficiul registrului comerţului ............., având codul IBAN nr. ......., deschis la .........., reprezentatã legal prin ..........., în calitate de prestator al serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, titular al Licenţei de distribuţie a gazelor naturale nr. ......./......., denumitã în cele ce urmeazã distribuitor (operator de distribuţie)
şi
................, furnizor de gaze naturale, persoanã juridicã, sau consumator eligibil, persoanã fizicã sau juridicã, în calitate de beneficiar al serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, denumitã în cele ce urmeazã beneficiar,
(Se va completa cu datele de identificare ale beneficiarului; în cazul în care beneficiar este un furnizor de gaze naturale, calitatea acestuia de furnizor se va certifica prin licenţa de furnizare.)
au convenit încheierea prezentului contract."
2. Capitolul II "Date şi documente generale" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Locul de consum ..............(localitatea, judeţul/sectorul, str., nr.),............. identificat prin ............/Contractul de locaţiune (închiriere imobil)/Contractul de comodat nr. ...........; (actul de proprietate/contractul de locaţiune/contractul de comodat sau alte documente care sã justifice calitatea beneficiarului de utilizator al locului de consum vor fi prezentate la încheierea contractului exclusiv de consumatorii eligibili, în calitate de beneficiari care încheie direct prezentul contract cu distribuitorul)."
3. La articolul 1, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Distribuitorul are obligaţia sã punã la dispoziţia beneficiarului, cu titlu gratuit, Condiţiile generale de contractare a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, înainte de semnarea contractului, şi sã le afişeze la sediile şi/sau la alte locaţii ale acestuia."
4. Articolului 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Obiectul prezentului contract îl constituie prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, desemnând ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de distribuitor pentru sau în legãturã cu rezervarea capacitãţii de distribuţie şi vehicularea prin sistemul de distribuţie a cantitãţilor de gaze naturale, exprimate în unitãţi de energie, asigurate de beneficiar pe perioada de valabilitate a prezentului contract.
(2) Capacitatea rezervatã este de ....... unitãţi de energie pentru fiecare orã a perioadei de valabilitate a prezentului contract şi se stabileşte de comun acord între pãrţi, la solicitarea beneficiarului. În cazul în care beneficiarul are mai multe locuri de consum, capacitatea rezervatã prin prezentul contract rezultã din însumarea capacitãţilor de distribuţie rezervate la nivel maxim pentru fiecare loc de consum.
(3) În cazul în care existã mai multe puncte de livrare pentru acelaşi loc de consum, capacitatea rezervatã pentru locul de consum rezultã din însumarea capacitãţilor de distribuţie rezervate la nivel maxim pentru fiecare punct de livrare.
(4) Cantitãţile de gaze naturale vehiculate prin sistemul de distribuţie, exprimate în unitãţi de energie, sunt prevãzute în anexa nr. 1."
5. Articolul 3^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3^1. - (1) Parametrii calitativi ai gazelor naturale distribuite conform prezentului contract se determinã în conformitate cu reglementãrile în vigoare. Buletinul de analizã cromatograficã va preciza în mod expres puterea calorificã superioarã, exprimatã în kWh/mc. Buletinele de analizã cromatograficã vor fi puse la dispoziţia pãrţilor, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
(2) Distribuitorul va pune la dispoziţia beneficiarului, la cererea acestuia, modul de calcul al puterii calorifice superioare, efectuat în conformitate cu reglementãrile în vigoare, pentru gazele naturale livrate."
6. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Facturarea contravalorii serviciilor de distribuţie a gazelor naturale se realizeazã în baza cantitãţilor de gaze naturale livrate de cãtre distribuitor, exprimate în unitãţi de energie."
7. La articolul 6, alineatele (1), (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Beneficiarul este îndreptãţit sã solicite şi sã primeascã:
a) o sumã calculatã prin înmulţirea diferenţei dintre cantitatea predatã şi cea preluatã de beneficiar cu preţul gazelor naturale din import, considerat de autoritatea de reglementare la evaluarea sumei fixe unitare pentru achiziţia gazelor naturale în perioada respectivã, în situaţia în care cantitatea de gaze naturale, exprimatã în unitãţi de energie, predatã distribuitorului la punctul de predare/preluare de la intrarea în sistemul de distribuţie nu este integral livratã beneficiarului în punctul de predare/preluare de la ieşirea din sistemul de distribuţie;
b) o sumã egalã cu 0,5 % din contravaloarea gazelor naturale predate la ieşirea din sistemul de distribuţie şi care se aflã, potrivit buletinelor de analizã, în condiţii de calitate sub cele prevãzute de legislaţia în vigoare, determinatã prin înmulţirea cantitãţii de gaze naturale exprimate în unitãţi de energie, din perioada de neasigurare a calitãţii, cu suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, stabilitã de autoritatea de reglementare în perioada respectivã;
.........................................................................
(3) Pentru obligaţiile contractuale neîndeplinite, altele decât obligaţiile de platã ale beneficiarului prevãzute la alin. (2), partea în culpã va plãti celeilalte pãrţi daune-interese, conform reglementãrilor în vigoare.
(4) Distribuitorul este îndreptãţit sã solicite şi sã primeascã o sumã egalã cu 0,5 % din contravaloarea gazelor naturale predate la intrarea în sistemul de distribuţie şi care, potrivit buletinelor de analizã, se aflã în condiţii de calitate sub cele prevãzute de legislaţia în vigoare, determinatã prin înmulţirea cantitãţii de gaze naturale, exprimatã în unitãţi de energie, din perioada de neasigurare a calitãţii, cu suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, stabilitã de autoritatea de reglementare în perioada respectivã."
8. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În caz contrar, litigiile vor fi deduse spre soluţionare instanţei de judecatã competente ori vor fi supuse arbitrajului comercial, la alegerea pãrţilor."
9. La articolul 14, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prezentul contract se considerã modificat de drept în situaţia modificãrii/completãrii contractului-cadru care a stat la baza acestuia, a modificãrii tarifelor de distribuţie, distribuitorul având obligaţia sã notifice beneficiarului aceste modificãri/completãri."
10. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Anexa nr. 1 «Programul de distribuţie a gazelor naturale»; anexa nr. 2 «Tariful pentru prestarea serviciilor de distribuţie» şi anexa nr. 3 «Modalitatea de încadrare a beneficiarului în raport de categoriile de consumatori» fac parte integrantã din prezentul contract."
11. Anexele nr. 1, 2 şi 3^1 la contractul-cadru se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 şi 3, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
12. Anexa nr. 3 la contractul-cadru se abrogã.
ART. II
Condiţiile generale de contractare a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 309/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 8 aprilie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La capitolul I "Cerinţe generale", punctele 2 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"2. Cantitatea de gaze naturale, exprimatã în unitãţi de energie, distribuitã conform programului de distribuţie, stipulat ca anexã la contractul de distribuţie a gazelor naturale, va fi asiguratã de cãtre beneficiar în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în sistemul de distribuţie a gazelor naturale, în condiţii de calitate corespunzãtoare reglementãrilor în vigoare, urmând sã fie livratã în aceleaşi condiţii la locul de consum stipulat în contract.
3. Mãsurarea cantitãţii de gaze naturale se face continuu, la punctul de livrare, prin intermediul contoarelor/sistemelor şi echipamentelor de mãsurare, cu respectarea condiţiilor prevãzute de reglementãrile în vigoare."
2. La capitolului II "Drepturile şi obligaţiile distribuitorului" punctul 1 litera C, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) nerespectarea programului de distribuţie a gazelor naturale, anexa nr. 1 la contractul de distribuţie a gazelor naturale - clauze specifice de contractare, în cazul locului de consum al beneficiarului încadrat în categoriile de consumatori B4 - B6; în acest caz, limitarea va fi aplicatã pentru locul de consum unde s-a constatat depãşirea;".
3. La capitolul II punctul 1 litera D, literele a) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) nerespectarea programului de distribuţie a gazelor naturale, anexa nr. 1 la contractul de distribuţie a gazelor naturale - clauze specifice de contractare, în cazul locului de consum al beneficiarului încadrat în categoriile de consumatori B4 - B6; în acest caz, întreruperea va fi aplicatã pentru locul de consum unde s-a constatat depãşirea;
........................................................................
c) neprezentarea actelor doveditoare privind asigurarea funcţionãrii în condiţii tehnice de siguranţã a instalaţiilor de utilizare, în conformitate cu prevederile normativelor tehnice;".
4. La capitolul II punctul 1 litera D, dupã litera k) se introduce o nouã literã, litera l), cu urmãtorul cuprins:
"l) neasigurarea condiţiilor de calitate prevãzute de normele tehnice aplicabile, pentru cantitãţile de gaze naturale, exprimate în unitãţi de energie, livrate de beneficiar la intrarea în sistemul de distribuţie."
5. La capitolul II punctul 1, litera E se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"E. sã aibã acces la echipamentele de mãsurare a volumelor de gaze naturale livrate şi la aparatele utilizate pentru determinarea puterii calorifice superioare a gazelor naturale livrate, amplasate pe proprietatea consumatorului, care servesc la decontarea cantitãţilor de gaze naturale livrate, exprimate în unitãţi de energie, în vederea verificãrii periodice, pe bazã de program convenit de pãrţi sau ori de câte ori este necesar."
6. La capitolul II punctul 2, literele b), c), f), i), j), l) şi m) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) sã precizeze pe factura emisã data limitãrii/întreruperii/reluãrii prestãrii serviciilor de distribuţie, rezilierii contractului, precum şi cota majorãrilor de întârziere percepute ca efect al neachitãrii contravalorii serviciilor de distribuţie;
c) sã rezerve beneficiarului, pentru fiecare loc de consum, capacitatea contractatã, în vederea distribuirii cantitãţilor de gaze naturale convenite de pãrţi, exprimate în unitãţi de energie;
.........................................................................
f) sã verifice şi sã întreţinã periodic contoarele/sistemele de mãsurare a gazelor naturale, precum şi aparatele utilizate pentru determinarea puterii calorifice superioare a gazelor naturale livrate la termenele stabilite prin reglementãrile metrologice în vigoare sau ori de câte ori este necesar; distribuitorul va suporta toate cheltuielile operaţiunilor de verificare/înlocuire/reparare a contoarelor/sistemelor de mãsurare a gazelor naturale, precum şi a aparatelor utilizate pentru determinarea puterii calorifice superioare a gazelor naturale livrate, aflate în proprietatea distribuitorului, cu excepţia situaţiilor în care deteriorarea constatatã la acestea se datoreazã beneficiarului sau consumatorului eligibil, client al acestuia sau unui terţ;
.......................................................................
i) sã asigure parametrii de debit şi presiune ai gazelor naturale distribuite, în conformitate cu prevederile contractului de distribuţie a gazelor naturale;
j) sã permitã beneficiarului accesul la contoarele/echipamentele de mãsurare utilizate la decontare, în vederea citirii acestora, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
..........................................................................
l) în condiţiile permiterii accesului de cãtre beneficiar, sã reia prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale cãtre beneficiar, în termen de maximum 24 de ore de la data încetãrii motivelor întreruperii sau, dupã caz, de la data la care distribuitorul este informat cu privire la încetarea motivului întreruperii, cu excepţia urmãtoarelor situaţii:
- încetarea valabilitãţii contractului de distribuţie a gazelor naturale;
- consum fraudulos de gaze naturale;
m) sã recalculeze consumul de gaze naturale, atunci când se constatã defectarea contoarelor/sistemelor/echipamentelor de mãsurare, în conformitate cu modul de recalculare a consumului de gaze naturale ca urmare a defectãrii aparatelor de mãsurã, potrivit reglementãrilor în vigoare, precum şi în situaţia în care se constatã defectarea aparatelor de determinare a puterii calorifice superioare a gazelor naturale livrate, în conformitate cu legislaţia în vigoare;".
7. La capitolul II punctul 2, dupã litera n) se introduc douã noi litere, literele o) şi p), cu urmãtorul cuprins:
"o) sã punã la dispoziţia beneficiarului lista serviciilor care pot fi prestate şi care nu sunt cuprinse în tariful de distribuţie perceput în baza contractului de distribuţie a gazelor naturale;
p) sã întrerupã sau sã limiteze prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, la solicitarea scrisã a beneficiarului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; în acest caz, beneficiarul va preciza locul de consum unde solicitã limitarea/întreruperea prestãrii serviciilor de distribuţie."
8. La capitolul III "Drepturile şi obligaţiile beneficiarului" punctul 1, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) sã conteste în mod justificat datele privind cantitãţile de gaze naturale, exprimate în unitãţi de energie, distribuite de cãtre distribuitor şi mãsurate la locul de consum stabilit prin contractul de distribuţie a gazelor naturale;
c) sã solicite distribuitorului întreruperea distribuţiei gazelor naturale, printr-o notificare transmisã acestuia cu minimum 5 zile calendaristice înainte de data întreruperii, precizând totodatã şi data reluãrii serviciului de distribuţie;".
9. La capitolul III punctul 1, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) sã solicite prestarea altor servicii care nu sunt cuprinse în tariful de distribuţie perceput în baza contractului de distribuţie a gazelor naturale."
10. La capitolul III punctul 2, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) sã asigure cantitãţile de gaze naturale exprimate în unitãţi de energie, ce urmeazã a fi distribuite, potrivit programului de distribuţie - anexã la contractul de distribuţie a gazelor naturale, în conformitate cu dispoziţiile referitoare la condiţiile de calitate prevãzute în normele tehnice aplicabile;
c) sã informeze distribuitorul, cu minimum 15 zile lucrãtoare înainte de începerea lunii de livrare, în ceea ce priveşte cantitãţile de gaze naturale exprimate în unitãţi de energie, pe care acesta urmeazã sã le distribuie, în limita capacitãţii contractate, conform programului de distribuţie, în cazul consumatorilor încadraţi în categoriile de consumatori B4 - B6;".
11. La capitolul III punctul 2, dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) sã solicite distribuitorului întreruperea distribuţiei gazelor naturale, în cazul în care întreruperea este legatã de funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor."
12. La capitolul IV "Condiţii de prestare a serviciului de distribuţie a gazelor naturale", punctele 2 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"2. Beneficiarul poate solicita modificarea programului de distribuţie, în limita capacitãţii rezervate; modificãrile aduse acestuia vor putea fi convenite de cãtre pãrţi în termen de o zi lucrãtoare de la data solicitãrii.
3. La solicitarea distribuitorului, beneficiarul va prezenta nominalizãrile/renominalizãrile aprobate de operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale care sã justifice solicitarea efectuatã."
13. La capitolul V "Rãspunderea contractualã", punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. Nivelul daunelor-interese prevãzute la pct. 1 nu va putea fi inferior unei valori egale cu echivalentul contravalorii cantitãţii de gaze naturale, exprimatã în unitãţi de energie, la momentul constatãrii consumului fraudulos, calculatã la debitul maxim instalat, pentru 24 de ore, pe o perioadã de 3 luni."
14. La capitolul VII "Notificãri", punctul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1. Cu excepţia modificãrilor şi/sau completãrilor Condiţiilor generale prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei toate notificãrile se vor transmite în scris, prin remitere directã, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire sau prin fax, cu confirmare de primire."
15. Capitolul IX "Dispoziţii finale" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Termenii utilizaţi sunt definiţi în anexa «Definirea unor termeni», care face parte integrantã din prezentele condiţii, în <>Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în celelalte reglementãri în vigoare."
16. Anexa "Definirea unor termeni" la Condiţiile generale de contractare a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale se înlocuieşte cu anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. III
Pentru consumatorii eligibili de gaze naturale încadraţi în categoriile B4-B6, distribuitorii vor proceda la regularizarea sumelor rezultate din reîncadrare numai pentru cantitãţile consumate începând cu data de 1 ianuarie 2009.
ART. IV
Titularii licenţelor de distribuţie a gazelor naturale au obligaţia ca, în cazul în care doresc sã prelucreze datele având caracter personal ale consumatorilor casnici de gaze naturale, persoane fizice, sã solicite acordul acestora, exprimat în mod expres şi neechivoc, în conformitate cu prevederile legale.
ART. V
Titularii licenţelor de distribuţie a gazelor naturale au obligaţia ca la redactarea textului contractelor încheiate cu consumatorii casnici de gaze naturale sã utilizeze fonturi a cãror mãrime sã fie de minimum 10.
ART. VI
Pãrţile din contractele de distribuţie a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmãri respectarea acestora.
ART. VII
Contractul-cadru de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 183/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 17 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul ordin, şi Condiţiile generale de contractare a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 309/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 8 aprilie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul ordin se vor republica, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. VIII
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 1 iulie 2008.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei,
Gergely Olosz

Bucureşti, 8 mai 2008.
Nr. 46.

ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 1 la contractul-cadru)
---------------------------------

Programul de distribuţie a gazelor naturale

Locul de consum ...........................................................
1. Capacitate rezervatã ...................................................
2. Presiunea de furnizare a gazelor naturale va fi între ........... şi .........(bar)
3. Presiunea minimã tehnologicã P(1) .........(bar); presiunea de avarie P(2) .......... (bar)



┌────┬──────────────┬──────────────────────┬──────────┐
│Nr. │ Perioada │ Cantitate │Observaţii│
│crt.│de distribuţie│- unitãţi de energie -│ │
│ │ - lunã - │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 1 │ Ianuarie │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ . │..............│ │ │
├────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 12 │ Decembrie │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 13 │ TOTAL: │ │ │
└────┴──────────────┴──────────────────────┴──────────┘



NOTĂ:
1. În cazul locurilor de consum unde existã mai multe puncte de livrare, nivelul presiunilor, precum şi programul de distribuţie vor fi stabilite pentru fiecare punct de livrare.
2. Pentru consumatorii încadraţi în categoriile de consumatori B1-B3, programul de distribuţie va fi stabilit pe baza istoricului de consum al acestora.
3. Defalcarea cantitãţilor lunare pe cantitãţi zilnice/orare va fi fãcutã, la solicitarea distribuitorului, pentru categoriile de consumatori B4-B6.
4. Presiunea minimã tehnologicã/presiunea de avarie va fi completatã, dupã caz.
.
.
.


ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 2 la contractul-cadru)
---------------------------------

Tariful pentru prestarea serviciilor de distribuţie

ART. 1
(1) Tariful reglementat pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale este de ....... lei/unitãţi de energie, conform reglementãrilor în vigoare, corespunzãtor categoriei ............, în care beneficiarul este încadrat pentru locul de consum ..................
(2) Tariful reglementat prevãzut la alin. (1) nu include TVA.
ART. 2
În cazul în care beneficiarul este un titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale, care încheie contractul de distribuţie pentru clienţii sãi, consumatori eligibili de gaze naturale, tarifele reglementate pentru activitatea de distribuţie vor fi prevãzute distinct pentru fiecare dintre consumatorii eligibili, pentru fiecare loc de consum, în funcţie de categoria în care aceştia s-ar încadra.

ANEXA 3
-------
(Anexa nr. 3^1 la contractul-cadru)
----------------------------------

Modalitatea de încadrare a beneficiarului
în raport de categoriile de consumatori

ART. 1
(1) Încadrarea beneficiarului într-o anumitã categorie de consumatori se face de cãtre distribuitor pentru fiecare loc de consum, pentru o perioadã determinatã de un an, pentru intervalul 1 ianuarie-31 decembrie, în funcţie de istoricul de consum al consumatorilor încadraţi în categoria B1-B3 şi, respectiv, de programul de distribuţie anual al consumatorilor încadraţi în categoriile B4-B6.
(2) În cazul în care beneficiarul este un titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale, care încheie contractul de distribuţie pentru clienţii sãi, consumatori de gaze naturale, încadrarea într-o anumitã categorie de consumatori se va face de cãtre distribuitor pentru fiecare consumator şi, dupã caz, pentru fiecare loc de consum al consumatorului, pentru o perioadã determinatã de un an, pentru intervalul 1 ianuarie-31 decembrie, în funcţie de istoricul de consum anual/programul de distribuţie din intervalul 1 ianuarie-31 decembrie, pentru respectivul loc de consum.
ART. 2
(1) Pentru un consumator care începe sã consume gaze naturale ulterior datei de 1 ianuarie, încadrarea se va face de cãtre distribuitor, avându-se în vedere consumul prezumat pentru aparatele de utilizare ale consumatorului, în limita debitului maxim instalat, sau, dupã caz, consumul prezumat pentru aparatele de utilizare ale consumatorului, în limita debitului maxim instalat, şi programul de distribuţie pentru respectivul loc de consum, pentru perioada rãmasã din intervalul 1 ianuarie-31 decembrie.
(2) Pentru un consumator care a devenit eligibil ulterior datei de 1 ianuarie, încadrarea se va face de cãtre distribuitor, avându-se în vedere consumul realizat pânã la momentul în care acesta a devenit eligibil şi, respectiv, consumul prezumat pentru aparatele de utilizare ale consumatorului, în limita debitului maxim instalat, sau, dupã caz, programul de distribuţie pentru respectivul loc de consum, pentru perioada rãmasã din intervalul 1 ianuarie-31 decembrie.
ART. 3
În cazul beneficiarului care, în funcţie de criteriile de mai sus, trebuie încadrat într-o categorie de consumatori pentru care distribuitorul nu are aprobat un tarif reglementat pentru activitatea de distribuţie, acesta va fi încadrat în categoria cu cel mai favorabil tarif reglementat pentru consumator dintre cele practicate de distribuitor.
ART. 4
Beneficiarul, pentru locul de consum ................, se încadreazã în funcţie de consumul anual în categoria ................, determinatã în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
ART. 5
(1) Distribuitorul va modifica încadrarea pentru un anumit loc de consum al beneficiarului, astfel: a) începând cu luna urmãtoare momentului în care s-a înregistrat depãşirea, în cazul în care în cadrul intervalului 1 ianuarie-31 decembrie consumul înregistrat depãşeşte pragul superior de consum al categoriei în care locul de consum al beneficiarului este încadrat;
b) începând cu data de 1 ianuarie, în cazul în care la sfârşitul intervalului 1 ianuarie-31 decembrie consumul înregistrat este mai mic decât pragul inferior de consum al categoriei în care locul de consum al beneficiarului este încadrat.
(2) Prin excepţie, pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), în cazul în care distribuitorul nu are aprobat un tarif reglementat pentru categoria în care locul de consum al beneficiarului ar trebui încadrat, acesta va modifica încadrarea începând cu data de 1 ianuarie.
(3) În cazul rezilierii contractului de distribuţie a gazelor naturale încheiat pentru un loc de consum al unui consumator care devine eligibil sau care revine la furnizarea reglementatã, anterior datei de 31 decembrie inclusiv, distribuitorul nu va modifica încadrarea locului de consum al beneficiarului.
ART. 6
(1) În cazul modificãrii încadrãrii, distribuitorul va recalcula valoarea gazelor naturale consumate, astfel:
a) pentru situaţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) lit. a) din prezenta anexã, avându-se în vedere cantitatea de gaze naturale distribuitã pânã în momentul modificãrii încadrãrii şi tariful reglementat aferent categoriei în care locul de consum al beneficiarului a fost reîncadrat;
b) pentru situaţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) lit. b) din prezenta anexã, avându-se în vedere cantitatea de gaze naturale distribuitã în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie şi tariful reglementat aferent categoriei în care locul de consum al beneficiarului a fost reîncadrat.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), distribuitorul nu va recalcula valoarea serviciilor de distribuţie prestate, în cazul în care acesta nu a avut aprobat pentru perioada respectivã un tarif reglementat pentru categoria în care locul de consum al beneficiarului a fost reîncadrat.
ART. 7
Regularizarea va fi evidenţiatã distinct pe facturã, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuându-se în condiţiile prevãzute la art. 5 alin. (3) din contractul-cadru, cu angajarea corespunzãtoare a rãspunderii contractuale, în condiţiile stipulate în contract.
ART. 8
În cazul în care reîncadrarea unui loc de consum intervine ulterior rezilierii contractului-cadru, pãrţile se obligã sã îşi regularizeze obligaţiile financiare ce decurg din aceasta, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 5 alin. (3) din prezenta anexã.

ANEXA 4
-------
(Anexa la Condiţiile generale de contractare
--------------------------------------------
a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale)
------------------------------------------------

Definirea unor termeni

- beneficiar - titularul licenţei de furnizare a gazelor naturale - persoanã juridicã, românã sau strãinã, ori consumatorul eligibil - persoanã fizicã sau juridicã;
- capacitate rezervatã - capacitatea pe care distribuitorul se obligã sã o ţinã la dispoziţia beneficiarului în orice moment pe perioada de valabilitate a contractului, fiind stabilitã în funcţie de cantitatea maximã solicitatã de beneficiar şi acceptatã de distribuitor pentru a fi vehiculatã prin sistemul de distribuţie într-o orã; este exprimatã în unitãţi de energie/orã;
- consum fraudulos - consumul bazat pe înşelãciune, în vederea obţinerii unui folos material injust, de naturã sã cauzeze un prejudiciu;
- loc de consum - amplasamentul instalaţiilor de utilizare ale unui consumator, raportat la adresa poştalã, unde mãsurarea gazelor naturale consumate se face prin intermediul sistemului de mãsurare; în cazul în care predarea/preluarea comercialã a gazelor naturale se face prin mai multe SRM-uri şi/sau PRM-uri aflate la aceeaşi adresã poştalã sau prin mai multe sisteme de mãsurare comercialã în cadrul aceluiaşi SRM sau PRM, amplasamentul instalaţiilor de utilizare trebuie considerat din punct de vedere comercial un singur loc de consum; fac excepţie cazul în care soluţia tehnicã de alimentare cu gaze naturale, pentru aceeaşi adresã poştalã, a fost expres solicitatã de consumator, precum şi situaţia în care la aceeaşi adresã poştalã existã ambele tipuri de consumatori, casnici şi noncasnici, consumul acestora fiind mãsurat distinct;
- punct de livrare - ansamblul format din branşament şi sistem de mãsurare; un loc de consum poate avea mai multe puncte de livrare;
- presiune minimã tehnologicã - presiunea minimã necesarã, în regim de limitare la consumator, destinatã menţinerii în funcţiune, în condiţii de siguranţã, numai a acelor echipamente şi instalaţii impuse tehnologic pentru a evita pierderi de producţie nerecuperabile;
- presiune de avarie - presiunea minimã necesarã pentru menţinerea în funcţiune a agregatelor care condiţioneazã securitatea instalaţiilor şi a personalului.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016