Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 46.136 din 8 august 2011  privind masurile pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a conditiilor specifice si a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucatarie din material plastic pe baza de poliamida si melamina originare sau expediate din Republica Populara Chineza si din Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 46.136 din 8 august 2011 privind masurile pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a conditiilor specifice si a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucatarie din material plastic pe baza de poliamida si melamina originare sau expediate din Republica Populara Chineza si din Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA - AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 587 din 19 august 2011
    Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã nr. Cs.A. 8.391/2011 din cadrul Ministerului Sãnãtãţii,
    în temeiul prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea normelor privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, ale art. 4 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 5 alin. (3) şi (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul sãnãtãţii şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Prezentul ordin stabileşte cadrul juridic necesar punerii în aplicare directã a Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din material plastic pe bazã de poliamidã şi melaminã originare sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 284/2011 .
    ART. 2
    Autoritatea competentã privind controlul oficial în domeniul materialelor care vin în contact cu alimentele este Ministerul Sãnãtãţii.
    ART. 3
    Se aprobã Mãsurile pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din material plastic pe bazã de poliamidã şi melaminã originare sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze, prevãzute în anexa nr. 1.
    ART. 4
    Se aprobã Lista birourilor vamale stabilite ca prime puncte de intrare în Uniunea Europeanã, prin România, a loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 , prevãzute în anexa nr. 2.
    ART. 5
    Modelul autorizaţiei pentru continuarea transportului loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 este prevãzut în anexa nr. 3.
    ART. 6
    (1) Introducerea pe teritoriul vamal al Uniunii Europene, prin România, a transporturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentul (UE) nr. 284/2011 se realizeazã prin birourile vamale prevãzute în anexa nr. 2.
    (2) Ministerul Sãnãtãţii, prin expertul naţional desemnat, transmite Comisiei Europene adresa de internet care conţine lista birourilor vamale prevãzute în anexa nr. 2, stabilite ca prime puncte de intrare în Uniunea Europeanã, prin România, a loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 .
    ART. 7
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 8
    Ministerul Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi Autoritatea Naţionalã a Vãmilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 9
    Prezentul ordin intrã în vigoare de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Cseke Attila

                      Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale
                            de Administrare Fiscalã,
                                Viorel Comãniţã


    ANEXA 1

                                    MÃSURILE
              pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al
        Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice
                 şi a procedurilor detaliate pentru importul de
        articole de bucãtãrie din material plastic pe bazã de poliamidã
               şi melaminã originare sau expediate din Republica
            Popularã Chinezã şi din Regiunea Administrativã Specialã
                    Hong Kong a Republicii Populare Chineze

    ART. 1
    Prezentele mãsuri se aplicã importului de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din material plastic pe bazã de poliamidã şi melaminã originare sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 284/2011 şi sunt destinate punerii în liberã circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene.
    ART. 2
    (1) În sensul prezentului ordin se aplicã definiţiile prevãzute la art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 .
    (2) În sensul prezentului ordin, prin direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã se înţelege direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã pe teritoriul cãreia se aflã primul punct de intrare în Uniunea Europeanã, prin România, a loturilor de articole de bucãtãrie care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 , iar prin birou vamal de intrare se înţelege biroul vamal desemnat ca prim punct de intrare în Uniunea Europeanã, prin România, a loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 .
    (3) Orice trimitere la Directiva 2002/72/CE a Comisiei din 6 august 2002 privind materialele şi obiectele din material plastic destinate sã vinã în contact cu produsele alimentare reprezintã trimitere la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele şi obiectele din plastic destinate sã vinã în contact cu produsele alimentare.
    ART. 3
    (1) Importatorii articolelor de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 sau reprezentanţii împuterniciţi legal ai acestora notificã direcţiei de sãnãtate publicã judeţene, cu cel puţin douã zile lucrãtoare înainte, data şi ora estimate ale sosirii loturilor originare sau expediate din China şi Hong Kong.
    (2) Notificarea, însoţitã obligatoriu de declaraţia prevãzutã în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 , se transmite direcţiei de sãnãtate publicã judeţene, potrivit datelor de contact afişate pe site-ul Ministerului Sãnãtãţii.
    ART. 4
    (1) Personalul împuternicit al serviciului control în sãnãtate publicã din cadrul direcţiei de sãnãtate publicã judeţeanã, în termen de douã zile lucrãtoare, efectueazã:
    a) controlul declaraţiei prevãzute în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 , completatã în limba românã, furnizatã pentru fiecare lot de articole de bucãtãrie din material plastic;
    b) controlul declaraţiei de conformitate, tradusã în limba românã, prin care se atestã cã articolele de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 respectã cerinţele în materie de eliberare de amine aromatice primare sau de formaldehidã stabilite în anexa nr. IV la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011.
    Elementele declaraţiei de conformitate sunt cele prevãzute în anexa nr. IV la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011;
    c) verificarea raportului de încercãri al laboratorului, tradus în limba românã, conform art. 3 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 , cu privire la respectarea cerinţelor privind eliberarea de amine aromatice primare sau de formaldehidã, conform anexei nr. IV la Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011;
    d) controlul identitãţii loturilor, conform definiţiei prevãzute la art. 2 lit. f) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011;
    e) controlul fizic al loturilor conform definiţiei prevãzute la art. 2 lit. g) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011.
    (2) Personalul împuternicit al serviciului control în sãnãtate publicã din cadrul direcţiei de sãnãtate publicã judeţene recolteazã probe pentru analize de laborator conform prevederilor art. 6 alin. (1) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 .
    ART. 5
    (1) Traducerea în limba românã a declaraţiei de conformitate şi a raportului de încercãri prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b) şi c) va fi legalizatã.
    (2) Analizele probelor recoltate se efectueazã la un laborator acreditat aflat pe teritoriul Uniunii Europene.
    (3) Importatorii articolelor de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 sau reprezentanţii împuterniciţi legali ai acestora asigurã transportul probelor şi suportã costurile aferente transportului şi analizelor de laborator.
    (4) În cazul în care importatorii sau reprezentanţii împuterniciţi ai acestora refuzã costurile aferente transportului probelor recoltate şi analizelor de laborator, direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã anunţã biroul vamal de intrare pentru a interzice importul articolelor de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 .
    ART. 6
    (1) Pentru articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 , diferite ca formã şi dimensiune, se poate prezenta acelaşi raport de încercãri dacã se dovedeşte cã materialul din care sunt fabricate aceste articole are aceeaşi compoziţie iar articolele de bucãtãrie din material plastic sunt fabricate de acelaşi producãtor.
    (2) Testarea menţionatã în rapoartele de încercãri trebuie sã respecte prevederile art. 18 din Regulamentul (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011;
    ART. 7
    (1) În cazul în care declaraţia prevãzutã în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 şi declaraţia de conformitate nu sunt completate în mod corespunzãtor, personalul împuternicit din cadrul serviciului control în sãnãtate publicã al direcţiei de sãnãtate publicã judeţene, solicitã importatorului sau reprezentantului legal împuternicit al acestuia completarea şi transmiterea acestor documente, în termen de douã zile lucrãtoare, direcţiei de sãnãtate publicã judeţene.
    (2) În cazul în care importatorul sau reprezentantul legal împuternicit al acestuia nu prezintã documentele prevãzute la alin. (1), completate în mod corespunzãtor, în termenul stabilit la alin. (1), importul se considerã neconform cu Regulamentul (UE) nr. 284/2011 .
    (3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), personalul împuternicit din cadrul serviciului control în sãnãtate publicã al direcţiei de sãnãtate publicã judeţene completeazã declaraţia prevãzutã în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 cu menţiunea "neconform" şi notificã biroul vamal de intrare, pentru a interzice importul.
    ART. 8
    Pânã la finalizarea controalelor, inclusiv pânã la sosirea rezultatelor analizelor de laborator, biroul vamal de intrare sau, dupã caz, biroul vamal din România la care loturile de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 se prezintã pentru punere în liberã circulaţie, prin personalul sãu, ia mãsurile necesare pentru a se asigura cã loturile rãmân sub controlul permanent al acestuia şi pentru a garanta faptul cã loturile nu pot fi modificate în niciun fel.
    ART. 9
    (1) Pânã la sosirea rezultatelor analizelor probelor recoltate, direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã poate autoriza continuarea transportului loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 pânã la punctul de destinaţie.
    (2) În situaţia menţionatã la alin. (1), transportul va fi însoţit de autorizaţia prevãzutã în anexa nr. 3.
    (3) În cazul în care direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã acordã autorizarea transportului menţionat la alin. (1), aceasta trimite o notificare direcţiei de sãnãtate publicã judeţene de la punctul de destinaţie sau, dupã caz, autoritãţii competente a statului membru al Uniunii Europene în care se aflã punctul de destinaţie al articolelor de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 şi le furnizeazã acestora o copie a declaraţiei prevãzute în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 , urmând ca rezultatele respectivelor controale şi ale analizelor probelor sã fie furnizate de îndatã ce acestea sunt disponibile.
    (4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã de la punctul de destinaţie informeazã biroul vamal de destinaţie din România a loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 .
    ART. 10
    (1) În cazul în care rezultatul analizelor de laborator ale probelor aratã cã nu sunt respectate prevederile art. 3 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 , personalul împuternicit din cadrul serviciului control în sãnãtate publicã al direcţiei de sãnãtate publicã judeţene completeazã declaraţia prevãzutã în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 cu menţiunea "neconform" şi notificã biroul vamal de intrare sau, dupã caz, direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã de la punctul de destinaţie al loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 , care, la rândul ei, va notifica biroul vamal de destinaţie din România la care respectivele loturi de articole de bucãtãrie din material plastic se prezintã pentru punere în liberã circulaţie, în vederea interzicerii importului.
    (2) În situaţia menţionatã la alin. (1), neconformitatea importului de articole de bucãtãrie din material plastic este notificatã prin Sistemul rapid de alertã pentru alimente şi furaje, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de cãtre direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã.
    ART. 11
    În cazul în care rezultatul probelor analizate aratã cã se respectã prevederile art. 3 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 şi cumulativ sunt îndeplinite cerinţele referitoare la documentaţia însoţitoare prevãzutã la art. 4 alin. (1), personalul împuternicit din cadrul serviciului control în sãnãtate publicã al direcţiei de sãnãtate publicã judeţene completeazã declaraţia prevãzutã în anexa la Regulamentul (UE) nr. 284/2011 cu menţiunea "conform" şi notificã biroul vamal de intrare sau, dupã caz, direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã de la punctul de destinaţie al articolelor de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 , care, la rândul ei, va notifica biroul vamal de destinaţie din România la care loturile respective de articole de bucãtãrie din material plastic se prezintã pentru punere în liberã circulaţie.
    ART. 12
    (1) Dupã finalizarea controalelor, personalul împuternicit din cadrul serviciului de sãnãtate publicã al direcţiei de sãnãtate publicã judeţene întocmeşte un raport trimestrial cu informaţiile prevãzute la art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 .
    (2) Direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã transmite Direcţiei sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii raportul trimestrial prevãzut la alin. (1), pânã la data de 15 a lunii urmãtoare fiecãrui trimestru.
    (3) Direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã pãstreazã în copie declaraţia cu menţiunea "conform" sau "neconform" şi documentaţia care a stat la baza luãrii deciziei de punere în liberã circulaţie/de interzicere a loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic.
    ART. 13
    Ministerul Sãnãtãţii, prin Direcţia sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã, centralizeazã datele menţionate la art. 12 alin. (1) şi transmite, prin expertul naţional desemnat, Comisiei Europene raportul trimestrial, conform prevederilor art. 9 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 284/2011 , pânã la sfârşitul lunii urmãtoare fiecãrui trimestru.
    ART. 14
    (1) Punerea în liberã circulaţie a articolelor de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 este permisã de autoritatea vamalã dacã declaraţia prevãzutã în anexa la respectivul regulament este completatã în mod corespunzãtor de cãtre direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã pe teritoriul cãreia se aflã primul punct de intrare în Uniunea Europeanã, prin România, a loturilor de articole de bucãtãrie care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 sau, dupã caz, de autoritatea competentã de la primul punct de intrare în Uniunea Europeanã a loturilor de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 şi dacã are bifatã menţiunea "conform" în caseta "Acceptabil pentru punerea în liberã circulaţie".
    (2) La declaraţia vamalã se ataşeazã o copie a documentului menţionat mai sus.


    ANEXA 2

                                     LISTA
             birourilor vamale stabilite ca prime puncte de intrare
          în Uniunea Europeanã, prin România, a loturilor de articole
              de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul
         Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011
             de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor
        detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din material
               plastic pe bazã de poliamidã şi melaminã originare
              sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din
    Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze

    1. Biroul Vamal Jimbolia, judeţul Timiş
    2. Biroul Vamal Moraviţa, judeţul Timiş
    3. Biroul Vamal Constanţa Sud, judeţul Constanţa
    4. Biroul Vamal Otopeni cãlãtori, judeţul Ilfov
    5. Biroul Vamal Porţile de Fier I, judeţul Mehedinţi
    6. Biroul Vamal Sculeni, judeţul Iaşi
    7. Biroul Vamal Siret, judeţul Suceava


    ANEXA 3


    MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
    Direcţia de Sãnãtate Publicã a Judeţului ................

                                  AUTORIZAŢIE
           pentru continuarea transportului loturilor de articole de
                bucãtãrie din material plastic care fac obiectul
                   Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei
   din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor
             detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din
                    material plastic pe bazã de poliamidã şi
     melaminã originare sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din
    Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze

    Având în vedere cã în prezent importatorul/reprezentantul legal, în calitate de reprezentant al Societãţii Comerciale ........., cu sediul social în ............. calitatea ..........., str. ......... nr. ..., judeţul/sectorul ......, nr. de telefon ........ şi adresã de e-mail ........., nu deţine buletinele de analizã a probelor recoltate pentru loturile de articole de bucãtãrie din material plastic care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din material plastic pe bazã de poliamidã şi melaminã originare sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze, se autorizeazã continuarea transportului lotului identificat astfel:
    lot nr. ..................................................................
    mijloc de transport tip ..................................., nr. .........
    numãr de articole din cadrul lotului ....................................,
    cantitate .............................................................. .
    Prezenta autorizaţie este valabilã pentru continuarea transportului lotului de articole de bucãtãrie din material plastic având ca prim punct de intrare în Uniunea Europeanã ........, iar ca punct de destinaţie în Uniunea Europeanã ............., cu condiţia respectãrii prevederilor Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 şi ale Ordinului ministrului sãnãtãţii şi al vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.224/46.136/2011 privind mãsurile pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 284/2011 al Comisiei din 22 martie 2011 de stabilire a condiţiilor specifice şi a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucãtãrie din material plastic pe bazã de poliamidã şi melaminã originare sau expediate din Republica Popularã Chinezã şi din Regiunea Administrativã Specialã Hong Kong a Republicii Populare Chineze.

    Data ...........

                               Director executiv,
                               ..................

                                     Şef Serviciu control în sãnãtate publicã,
                                                ...................

                                  -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016