Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 457 din 12 mai 2025  pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 457 din 12 mai 2025 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor rutiere

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 461 din 19 mai 2025
    Luând în considerare Referatul de aprobare nr. 12.622 din 16.04.2025 al Direcţiei transport rutier,
    având în vedere prevederile art. 6 alin. (2) lit. e) şi alin. (3) lit. d), art. 62 alin. (3), art. 66 şi 67 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 şi 854 bis din 2 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Pentru obţinerea licenţei comunitare şi a copiilor conforme ale acesteia, întreprinderea depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    2. La articolul 21, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi depusă sau transmisă de întreprinderi, respectiv de deţinătorii de licenţă comunitară şi copii conforme, cu maximum 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii acestora, însoţită de următoarele:"

    3. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) În situaţia în care titularul licenţei comunitare deţine autovehicule suplimentare faţă de cele pentru care a obţinut iniţial copii conforme ale licenţei comunitare, pe care urmează să le utilizeze la efectuarea operaţiunilor de transport rutier, depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    4. La articolul 31, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) Pentru obţinerea certificatului de transport în cont propriu şi a copiilor conforme ale acestuia, întreprinderea depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe siteul acesteia."

    5. La articolul 31, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi depusă sau transmisă de întreprinderi, respectiv de deţinătorii de certificat de transport în cont propriu şi copii conforme, cu maximum 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii acestora, însoţită de următoarele:"

    6. La articolul 31 alineatul (2), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) certificatul de cazier judiciar al managerului de transport şi declaraţia pe propria răspundere a acestuia, al cărei model este publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., din care să reiasă că nu a fost sancţionat pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, sau documentul prevăzut la art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, în cazul resortisanţilor altor state membre ale Uniunii Europene;
b) certificatul de cazier judiciar al întreprinderii şi declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului acesteia, al cărei model este publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., din care să reiasă că întreprinderea nu a fost sancţionată pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009;"

    7. La articolul 34, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) În situaţia în care titularul certificatului de transport în cont propriu deţine autovehicule suplimentare faţă de cele pentru care a obţinut iniţial copii conforme ale certificatului de transport în cont propriu, pe care urmează să le utilizeze la efectuarea operaţiunilor de transport rutier în cont propriu, depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    8. La articolul 38^3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38^3
    (1) Pentru obţinerea autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost şi a copiei conforme a acesteia, întreprinderea depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    9. La articolul 38^3, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi depusă sau transmisă de întreprinderi, respectiv de deţinătorii de autorizaţie pentru transportul rutier naţional contra cost şi copii conforme, cu maximum 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii acestora, însoţită de următoarele:"

    10. La articolul 38^3 alineatul (2), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) certificatul de cazier judiciar al managerului de transport şi declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului acestuia, al cărei model este publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., din care să reiasă că nu a fost sancţionat pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, sau actul prevăzut la art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, în cazul resortisanţilor altor state membre ale Uniunii Europene;
d) certificatul de cazier judiciar al întreprinderii şi declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului acesteia, al cărei model este publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., din care să reiasă că întreprinderea nu a fost sancţionată pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009;"

    11. La articolul 38^4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38^4
    (1) Pentru obţinerea copiei conforme a licenţei comunitare valabile pentru transportul rutier naţional contra cost, prevăzută la art. 18^4 alin. (2), operatorul de transport rutier depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe siteul acesteia."

    12. La articolul 38^6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38^6
    (1) În situaţia în care titularul autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost sau titularul licenţei comunitare deţine unul sau mai multe vehicule rutiere cu masa maximă autorizată, inclusiv cea a remorcii/semiremorcii, care nu depăşeşte 3,5 tone, pentru efectuarea transportului de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, prevăzute la art. 11^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, cu modificările şi completările ulterioare, suplimentar faţă de cele pentru care a obţinut iniţial copii conforme ale autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra cost/copii conforme ale licenţei comunitare valabile pentru transportul rutier naţional contra cost, pe care urmează să îl/le utilizeze la efectuarea operaţiunilor de transport rutier, depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    13. La articolul 55^1 alineatul (4), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) informaţiile necesare generării graficului de circulaţie aferent cursei solicitate, respectiv autogara/staţia publică din capetele de traseu, după caz, orele de plecare/sosire din/în capetele de traseu, autogările din localităţile intermediare sau staţiile publice din localităţile intermediare stabilite de administraţia publică locală, după caz, respectiv orele de plecare din localităţile intermediare;"

    14. La articolul 55^1, partea introductivă a alineatului (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Numărul minim de autobuze de rezervă se calculează cu formula «N rezerve = N nominalizate x 1/5», cu aplicarea următoarelor corecţii:"

    15. La articolul 55^1, alineatele (9) şi (12)-(14) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(9) Capetele de traseu/Staţiile din localităţile intermediare aferente curselor interjudeţene solicitate vor fi amplasate numai în autogări care deţin licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogară, în termen de valabilitate, sau, în cazul în care nu există autogări în localităţile respective sau capacitatea acestora nu este suficientă pentru a acoperi toate cererile, în staţii publice stabilite şi amenajate conform prevederilor art. 3 pct. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care a fost obţinut avizul de la autoritatea administraţiei publice locale.
    ....................
(12) În cazul în care se înfiinţează o autogară într-o localitate capăt de traseu/staţie intermediară în care nu a existat autogară la data eliberării licenţei de traseu pentru cursa respectivă, operatorul de transport trebuie să nominalizeze autogara nouînfiinţată prin intermediul platformei informatice care gestionează reţeaua de mobilitate rutieră naţională şi să ridice noul grafic de circulaţie de la agenţia teritorială emitentă a licenţei de traseu, unde trebuie să prezinte contractul încheiat cu autogara respectivă, în termen de maximum 60 de zile.
(13) În cazul în care în capătul de traseu/staţia intermediară se desfiinţează o autogară nominalizată în graficul de circulaţie aferent cursei interjudeţene, operatorul de transport are obligaţia să nominalizeze o altă autogară prin intermediul platformei informatice care gestionează reţeaua de mobilitate rutieră naţională şi să ridice noul grafic de circulaţie de la agenţia teritorială emitentă a licenţei de traseu, unde trebuie să prezinte contractul încheiat cu autogara respectivă, în termen de maximum 60 de zile.
(14) În cazul în care se desfiinţează singura autogară din localitatea capăt de traseu/staţia intermediară care a fost nominalizată în graficul de circulaţie aferent cursei interjudeţene, agenţia teritorială emitentă a licenţei de traseu va proceda la actualizarea platformei informatice care gestionează reţeaua de mobilitate rutieră naţională, prin introducerea unei staţii publice aprobate în acest sens de autoritatea locală. La cererea agenţiei teritoriale emitente a licenţei de traseu, autoritatea locală, în termen de 30 de zile de la data sesizării, va indica staţia publică ce va putea fi utilizată de transportul rutier interjudeţean."

    16. La articolul 57^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Licenţa de traseu se eliberează tuturor operatorilor de transport a căror cerere a fost depusă potrivit alin. (1) şi care prezintă la agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. din capătul de traseu de unde doresc eliberarea licenţei de traseu şi a graficului de circulaţie contractele încheiate cu autogările din capetele de traseu/staţiile intermediare, avizele de la autoritatea administraţiei publice locale pentru staţii publice, după caz, respectiv declaraţia prevăzută în anexa nr. 50, după acceptarea cererii."

    17. La articolul 61^1 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) modificarea orelor de plecare din capetele de traseu, cu respectarea prevederilor art. 55^1 alin. (3)."

    18. La articolul 61^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Graficul de circulaţie, valabil înainte de modificările prevăzute la alin. (1), îşi pierde valabilitatea după expirarea termenului de 30 de zile prevăzut la alin. (4)."

    19. La articolul 63^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul nerespectării prevederilor alin. (1), cu excepţia cazurilor în care se face dovada refuzului din partea agentului economic care deţine licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogară sau din partea administraţiei publice locale pentru staţia publică, operatorul de transport rutier va depune o nouă cerere pentru eliberarea unei licenţe de traseu pentru cursa respectivă, după o perioadă de un an."

    20. La articolul 91, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 91
    (1) Graficul de circulaţie aferent unui traseu în trafic internaţional poate să prevadă pe teritoriul României cel mult un punct de îmbarcare/debarcare în acelaşi judeţ şi cel mult 3 ramificaţii ale traseului respectiv, menţionate corespunzător în graficul de circulaţie."

    21. La articolul 105, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazul operaţiunilor de cabotaj efectuate sub forma serviciilor regulate, graficul de circulaţie aferent unui traseu în trafic internaţional poate să prevadă pe teritoriul României cel mult un punct de îmbarcare/debarcare în acelaşi judeţ, fără posibilitatea utilizării de ramificaţii ale traseului respectiv."

    22. Articolul 111 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 111
    Certificatul prevăzut la art. 108 alin. (1) lit. c) se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. la solicitarea întreprinderii de transport rutier în cont propriu, pe baza cererii al cărei model este publicat pe site-ul acesteia şi a dovezii plaţii în contul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. a tarifului pentru eliberarea certificatului respectiv."

    23. La articolul 119, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 119
    (1) Pentru eliberarea licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogară, operatorul economic depune sau transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    24. La articolul 119, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi depusă sau transmisă de agenţii economici, respectiv de deţinătorii de licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi desfăşurate de autogară, cu maximum 30 de zile înainte de expirarea acesteia, însoţită de următoarele:"

    25. La articolul 119 alineatul (2) litera g), punctul (iii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(iii) declaraţie pe propria răspundere a acestuia, al cărei model este publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., din care să reiasă că nu a fost sancţionat pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 sau actul prevăzut la art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, în cazul resortisanţilor altor state membre ale Uniunii Europene;"

    26. La articolul 127, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 127
    (1) Pentru eliberarea licenţei pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier contra cost, operatorul economic transmite online cu semnătură electronică sau prin servicii poştale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., o cerere al cărei model este publicat pe site-ul acesteia."

    27. La articolul 127, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi depusă sau transmisă de agenţii economici, respectiv de deţinătorii de licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier - activităţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier contra cost, cu maximum 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii acesteia, însoţită de următoarele:"

    28. La articolul 127 alineatul (2) litera f), punctul (iii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(iii) declaraţie pe propria răspundere a acestuia, al cărei model este publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., din care să reiasă că nu a fost sancţionat pentru încălcările prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 sau actul prevăzut la art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, în cazul resortisanţilor altor state membre ale Uniunii Europene;"

    29. Anexa nr. 50 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Normele privind autorizarea şi controlul centrelor de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.212/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 867 din 20 noiembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 7 alineatul (2) litera d), punctul (ii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(ii) pentru organizarea şi desfăşurarea cursurilor de pregătire profesională a instructorilor de conducere auto şi examinarea conducătorilor auto înscrişi pentru obţinerea certificatelor de calificare profesională iniţială CPI, deţine cu orice titlu vehicule corespunzătoare constructiv categoriei de permis pentru care se solicită atestarea/certificarea, care au inspecţia tehnică periodică valabilă şi sunt asigurate pentru daune cauzate terţilor, inclusiv persoanelor care se află în interiorul acestora. Vehiculele pot deţine sistem de transmisie automată sau manuală."

    2. La articolul 7 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) are angajaţi lectori atestaţi pentru cursurile prevăzute pe versoul autorizaţiei, titulari ai unui atestat de lector în transportul rutier corespunzător tipului/tipurilor de cursuri pentru care solicită autorizarea. Un lector îşi poate desfăşura activitatea în cadrul a cel mult 4 centre de pregătire şi perfecţionare. Lectorii care predau în limba engleză sau limba spaniolă trebuie să deţină certificat de competenţă lingvistică;"

    3. La articolul 15, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) să înregistreze în sistemul informatic, anterior începerii cursului, datele solicitate de sistem privind înscrierea cursanţilor pentru fiecare curs, precum şi datele referitoare la desfăşurarea cursului."

    4. După articolul 20 se introduce un nou articol, art. 20^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 20^1
    (1) Până la data de 31 decembrie 2025, sistemul informatic prevăzut la art. 20 va fi integrat cu evidenţele informatice privind datele din permisele de conducere ale cursanţilor, precum şi datele privind vehiculele utilizate pentru pregătirea practică, preluate de la instituţiile şi autorităţile cu atribuţii în domeniu.
    (2) În vederea efectuării controlului privind pregătirea profesională a cursanţilor, A.R.R. asigură, în baza unui protocol, accesul direct al I.S.C.T.R. la sistemul informatic prevăzut la art. 20."



    ART. III
    Normele privind atestarea profesională a lectorilor necesari procesului de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului de specialitate din domeniul transportului rutier, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.213/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 856 din 18 noiembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
    - După articolul 3 se introduce un nou articol, art. 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    Persoanele care au calitatea de membri în comisiile de examinare teoretică a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere şi au desfăşurat activitatea de examinare pentru o perioadă de minimum 5 ani pot obţine atestatul de lector în domeniul transportului rutier, la cerere, fără susţinerea examenului de atestare profesională, cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 4 în funcţie de fiecare categorie de atestat solicitat."



    ART. IV
    Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 903 şi 903 bis din 4 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În anexa nr. 2, la articolul 5, alineatul (2) se modifică şi se va avea următorul cuprins:
    "(2) Pot participa la examenul pentru obţinerea CPC doar candidaţii care au urmat în totalitate cursurile de pregătire profesională periodică, cu o durată de 5 zile, a câte 7 ore pe zi."

    2. În anexa nr. 8, la articolul 2, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) sistem informatic - aplicaţia informatică administrată de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prin intermediul căreia se desfăşoară procesul de atestare profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere şi care integrează modulele de înscriere la cursuri, de desfăşurare a cursurilor şi de examinare, inclusiv accesul securizat al candidaţilor pentru susţinerea examinării, precum şi accesul securizat al comisiei de examinare/examinatorului;"

    3. În anexa nr. 8, la articolul 5 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) actul de identitate (BI/CI), în original, în cazul cetăţenilor români, sau certificatul de înregistrare, cartea de rezidenţă sau cartea de rezidenţă permanentă în România, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau permisul de şedere, în original, în cazul cetăţenilor din state nemembre, cu drept de şedere în România;"

    4. În anexa nr. 8, la articolul 5 alineatul (4), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) actul de identitate (BI/CI), în original, în cazul cetăţenilor români sau certificatul de înregistrare, cartea de rezidenţă sau cartea de rezidenţă permanentă în România, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau permisul de şedere, în original, în cazul cetăţenilor din state nemembre, cu drept de şedere în România;"

    5. În anexa nr. 8, la articolul 5 alineatul (5), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) actul de identitate (BI/CI), în original, în cazul cetăţenilor români, sau certificatul de înregistrare, cartea de rezidenţă sau cartea de rezidenţă permanentă în România, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau permisul de şedere, în original, în cazul cetăţenilor din state nemembre, cu drept de şedere în România."

    6. În anexa nr. 8, la articolul 5, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) În vederea susţinerii examenului pentru obţinerea certificatului pentru transport rutier de mărfuri periculoase, pentru transport rutier de vehicule avariate sau pentru transport rutier cu troleibuzul, candidatul trebuie să prezinte următoarele documente:
    a) actul de identitate (BI/CI), în original, în cazul cetăţenilor români, sau certificatul de înregistrare, cartea de rezidenţă sau cartea de rezidenţă permanentă în România, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau permisul de şedere, în original, în cazul cetăţenilor din state nemembre, cu drept de şedere în România;
    b) permis de conducere, în original, eliberat de autorităţile competente din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană sau dovada înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulaţie;
    c) adeverinţă valabilă eliberată de autoritatea competentă, care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare, în cazul candidaţilor care deţin un permis de conducere eliberat într-un stat nemembru al UE, SEE sau în Confederaţia Elveţiană."

    7. În anexa nr. 8, la articolul 5, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (8^1), cu următorul cuprins:
    "(8^1) Prevederile alin. (8) lit. b) se aplică şi în cazul candidaţilor care prezintă un permis de conducere eliberat în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Republica Moldova."

    8. În anexa nr. 8, la articolul 5, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) În vederea susţinerii examenului pentru obţinerea certificatului de conducător auto în regim de taxi sau în regim de închiriere, candidatul trebuie să prezinte următoarele documente:
    a) actul de identitate (BI/CI), în original, în cazul cetăţenilor români, sau certificatul de înregistrare, cartea de rezidenţă sau cartea de rezidenţă permanentă în România, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau permisul de şedere, în original, în cazul cetăţenilor din state nemembre, cu drept de şedere în România;
    b) permis de conducere, în original, eliberat de autorităţile competente din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau dovada înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulaţie, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau, după caz, adeverinţă valabilă eliberată de autoritatea competentă, în original, care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare, şi fotocopie (faţă/verso) a permisului depus pentru preschimbare."

    9. În anexa nr. 8, la articolul 5, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (9^1), cu următorul cuprins:
    "(9^1) Prevederile alin. (9) lit. b) se aplică şi în cazul candidaţilor care prezintă un permis de conducere eliberat în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord sau în Republica Moldova."

    10. În anexa nr. 8, la articolul 5 alineatul (10), literele a), b), c) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) actul de identitate (BI/CI), în original, în cazul cetăţenilor români, sau certificatul de înregistrare, cartea de rezidenţă sau cartea de rezidenţă permanentă în România, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană;
b) permisul de conducere, în original, eliberat de autorităţile competente din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, sau dovada înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulaţie, în original, în cazul cetăţenilor din state membre ale UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană;
c) istoricul sancţiunilor sau documentul echivalent valabil, în original;
    ....................
g) după caz, documentul care face dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 3 alin. (2) şi (3) sau documentul prevăzut la art. 8 alin. (1) lit. h) din Normele privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, cu modificările şi completările ulterioare."

    11. În anexa nr. 8, la articolul 5, alineatul (14) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(14) Documentele prevăzute la alin. (3)-(13) în vederea susţinerii examenelor de către candidaţi se solicită şi la înscrierea acestora de către centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate, în copie."

    12. În anexa nr. 8, la articolul 7, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să finalizeze în sistemul informatic cursul pentru care candidatul solicită examinarea, pentru candidaţii care au urmat integral cursurile de pregătire sau perfecţionare profesională, sau să completeze datele solicitate în sistemul informatic, pentru candidaţii care nu au obligaţia legală de a urma un curs;"

    13. În anexa nr. 8, articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Examinarea practică în vederea atestării profesionale a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, se realizează în limba română sau în limba engleză, după caz, de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., pentru candidaţii care au fost declaraţi admişi la proba teoretică.
    (2) Pentru efectuarea examinării practice a candidatului, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va desemna o persoană instruită din cadrul instituţiei, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) este absolventă cu diplomă a studiilor universitare;
    b) deţine permis de conducere corespunzător categoriei de vehicule pentru care efectuează examinarea;
    c) nu a avut o relaţie contractuală sau un raport de muncă cu centrele de pregătire a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere în ultimii 3 ani, fapt certificat prin declaraţie pe propria răspundere;
    d) nu este în relaţie de rudenie sau de afinitate până la gradul II cu candidatul pe care îl examinează sau cu orice persoană care deţine părţi sociale, conduce ori administrează un centru de pregătire a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, fapt certificat prin declaraţia pe propria răspundere."



    ART. V
    În anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 şi 267 bis din 13 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare, după articolul 2 se introduce un nou articol, art. 2^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    Persoanele care au calitatea de membri în comisiile de examinare teoretică a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere şi au desfăşurat activitatea de examinare pentru o perioadă de minimum 5 ani pot obţine atestatul de profesor de legislaţie rutieră, la cerere, fără şcolarizare şi susţinerea examenului de atestare profesională, cu îndeplinirea condiţiilor corespunzătoare, prevăzute la art. 6 şi 7."


    ART. VI
    Normele metodologice privind clasificarea pe categorii a autobuzelor şi a microbuzelor utilizate pentru transportul rutier naţional de persoane prin servicii regulate, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 458/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 680 din 13 septembrie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    - La anexa nr. 3, punctul 4 al rubricii „Aviz important“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. În cazul în care se schimbă deţinătorul sau numărul de înmatriculare al autobuzului/microbuzului, certificatul de clasificare al acestuia se înlocuieşte cu unul nou, menţinându-se valabilitatea certificatului iniţial. La solicitarea noului deţinător se poate efectua o nouă verificare, cu eliberarea unui nou certificat cu valabilitate de 3 ani."



    ART. VII
    Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., Registrul Auto Român - R.A. şi Direcţia transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. VIII
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 12 mai 2025.
    Nr. 457.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 50 la normele metodologice)
    DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
    privind utilizarea autobuzelor nominalizate în platforma
    informatică care gestionează reţeaua de mobilitate rutieră naţională
    Subsemnatul, .............., posesor al B.I. (C.I.) seria ...... nr. ........, CNP ......., domiciliat în ............, str. ........... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ....., tel. ......., în calitate de administrator la operatorul de transport rutier de persoane ..............., CUI ........., declar pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la falsul în declaraţii, că de la data începerii valabilităţii licenţelor de traseu pentru servicii regulate interjudeţene, autobuzele nominalizate în platforma informatică care gestionează reţeaua de mobilitate rutieră naţională nu sunt nominalizate şi utilizate pe trasee regulate speciale interjudeţene ale căror grafice de circulaţie se suprapun cu cele ale curselor regulate interjudeţene, respectiv nu sunt nominalizate şi utilizate pe trasee internaţionale regulate, trasee judeţene regulate, trasee judeţene regulate speciale sau trasee locale ale căror grafice de circulaţie se suprapun cu cele ale curselor regulate interjudeţene.
    Data: ........ Semnătura .........
    NOTĂ:
    Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. (bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, Bucureşti, www.arr.ro, e-mail: arutiera@arr.ro) procesează şi prelucrează date şi informaţii, inclusiv de natura datelor cu caracter personal, cărora le sunt aplicabile prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), datele fiind furnizate în scopul eliberării documentelor solicitate, în condiţiile legii.
    Completarea datelor dumneavoastră pe acest formular constituie consimţământul explicit pentru a prelucra în continuare aceste date.
    Informaţiile înregistrate sunt destinate utilizării de către operator şi sunt comunicate numai destinatarilor abilitaţi de lege, cum sunt organele de poliţie, parchet, instanţe, şi pot fi transmise inclusiv în străinătate organelor judiciare, în condiţiile legii.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016