Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 447 din 18 iunie 2007  privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 426/2006 pentru stabilirea Metodologiei cercetării statistice privind potenţialul productiv al plantaţiilor de pomi fructiferi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 447 din 18 iunie 2007 privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 426/2006 pentru stabilirea Metodologiei cercetării statistice privind potenţialul productiv al plantaţiilor de pomi fructiferi

EMITENT: Institutul Naţional de Statistică (şi Studii Economice)
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 450 din 3 iulie 2007
    În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică,
    ţinând seama de Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 109/2001/CE privind anchetele statistice care trebuie realizate de statele membre pentru a determina potenţialul productiv al plantaţiilor anumitor specii de pomi fructiferi, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 013 din 16 ianuarie 2002 şi de Directiva Consiliului 110/2006/CE referitoare la adaptarea Directivei Consiliului 57/1995/CE şi a Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 109/2001/CE din domeniul statisticii agricole, ca urmare a aderării Bulgariei şi României, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 363 din 20 decembrie 2006,
    preşedintele Institutului Naţional de Statistică emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 426/2006 pentru stabilirea Metodologiei cercetării statistice privind potenţialul productiv al plantaţiilor de pomi fructiferi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 351 din 19 aprilie 2006, se modifică după cum urmează:
    1. La punctul 1 "Cadrul general", subpunctul 1.1 va avea următorul cuprins:
    "1.1. Obiectivele cercetării statistice
    Obiectivul principal al cercetării statistice privind potenţialul productiv al plantaţiilor de pomi fructiferi îl constituie obţinerea de date statistice privind potenţialul productiv al plantaţiilor anumitor specii de pomi fructiferi a căror producţie este destinată, în principal, comercializării. Rezultatele sunt utilizate pentru realizarea de previziuni, pe termen mediu, cu privire la producţia şi oferta de fructe pentru piaţă. Cercetarea statistică cuprinde atât plantaţiile de pomi fructiferi pe rod, cât şi plantaţiile tinere, neintrate pe rod, şi va fi efectuată pentru prima dată ca cercetare distinctă la noul termen stabilit de noul regulament al Parlamentului European şi al Consiliului, aflat în fază de proiect. Ţinând cont că plantaţiile tinere ajung la perioada optimă de rodire după un anumit număr de ani, pentru a obţine informaţii sigure cu privire la potenţialul productiv al plantaţiilor, cercetarea statistică este realizată o dată la 5 ani."

    2. La punctul 1 "Cadrul general", subpunctul 1.2 va avea următorul cuprins:
    "1.2. Cadrul legal
    Realizarea cercetării statistice privind potenţialul productiv al plantaţiilor de pomi fructiferi are la bază Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 109/2001/CE privind anchetele statistice care trebuie realizate de statele membre pentru a determina potenţialul productiv al plantaţiilor anumitor specii de pomi fructiferi, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 013 din 16 ianuarie 2002, şi Directiva Consiliului 110/2006/CE referitoare la adaptarea Directivei Consiliului 57/1995/CE şi a Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 109/2001/CE din domeniul statisticii agricole, ca urmare a aderării Bulgariei şi României, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 363 din 20 decembrie 2006."

    3. La punctul 1 "Cadrul general", subpunctul 1.3 va avea următorul cuprins:
    "1.3. Concepte şi definiţii de bază
    Plantaţiile de pomi fructiferi reprezintă terenuri plantate cu pomi fructiferi, cu minimum 250 de pomi/ha, plantaţi la distanţe diferenţiate între rânduri şi pe rând, în funcţie de specie şi tipul plantaţiei: clasică, intensivă, superintensivă:
    - plantaţiile de pomi fructiferi clasice reprezintă terenurile plantate cu pomi fructiferi de vigoare mare şi cu o densitate relativ mică (250-500 pomi/ha), care diferă în funcţie de specie;
    – plantaţiile de pomi fructiferi intensive reprezintă terenurile plantate cu pomi fructiferi de vigoare mai mică şi cu o densitate cuprinsă între 800-1.000 pomi/ha, care diferă în funcţie de specie;
    – plantaţiile de pomi fructiferi superintensive reprezintă terenurile plantate cu pomi fructiferi cu densitate mare, de 1.200-2.000 pomi/ha, în funcţie de specia cultivată;
    – plantaţiile de pomi fructiferi pe rod reprezintă terenurile plantate cu pomi fructiferi de la care se obţine producţie de fructe;
    – plantaţiile de pomi fructiferi tinere sunt terenuri plantate cu pomi fructiferi aflaţi în perioada de formare a coroanei, de la care nu se obţine încă producţie de fructe;
    – plantaţiile de pomi fructiferi în declin reprezintă suprafeţele plantate cu pomi fructiferi îmbătrânite, cu o producţie de fructe scăzută, care urmează a fi defrişate.
    Exploataţii agricole cu personalitate juridică
    a) Societate/asociaţie agricolă. Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care se află sub administrarea unei societăţi sau asociaţii agricole, constituite conform Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările ulterioare, cu capital variabil şi cu un număr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de bază:
    - utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole;
    – creşterea animalelor;
    – realizarea de investiţii de interes agricol.
    Societatea agricolă de acest tip are personalitate juridică, dar nu are caracter comercial.
    b) Societate comercială. Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care se află sub administrarea unei societăţi comerciale, constituite conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi care, pe lângă activităţi neagricole, pot desfăşura şi activităţi agricole.
    Societăţile comerciale pot fi:
    - societăţi în nume colectiv;
    – societăţi pe acţiuni;
    – societăţi în comandită pe acţiuni;
    – societăţi cu răspundere limitată.
    Societăţile comerciale care fac obiectul cercetării statistice sunt numai acelea care desfăşoară şi o activitate agricolă.
    Societăţile cu răspundere limitată, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară o activitate agricolă, ca şi fostele unităţi agricole de stat transformate în societăţi comerciale, fac parte din această categorie.
    c) Unitate a administraţiei publice. Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care se află în subordinea organelor administraţiei publice centrale sau locale, care desfăşoară activităţi agricole şi care, potrivit Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, deţin sub diverse forme bunuri care fac parte din domeniul public al judeţelor, comunelor, oraşelor sau municipiilor. De asemenea, sunt incluse şi alte organizaţii şi instituţii publice: unităţi de cercetare şi producţie agricolă, staţiuni didactice, instituţii de învăţământ, spitale etc.
    d) Unitate cooperatistă. Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care se află sub administrarea unei unităţi cu capital integral cooperatist, aflate sub incidenţa Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările ulterioare.
    e) Alte tipuri - aşezăminte religioase etc. Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care se află sub administrarea aşezămintelor religioase - mânăstiri, biserici, schituri etc. - sau a altor organizaţii neguvernamentale - fundaţii, asociaţii nonprofit etc. -, numai dacă desfăşoară şi activităţi agricole.
    Exploataţii agricole individuale sunt unităţi de observare statistică alcătuite din una sau mai multe persoane, având, în general, legături de rudenie, care utilizează împreună terenurile şi/sau cresc animale, ce pot aparţine unuia sau mai multor membri. Se includ unităţile care realizează o producţie agricolă ce poate depăşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzării."

    4. La punctul 2 "Descrierea cercetării statistice", subpunctul 2.2 va avea următorul cuprins:
    "2.2. Principalele variabile cercetate
    Conform Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 109/2001/CE , publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nr. L 013 din 16 ianuarie 2002, şi Directivei Consiliului 110/2006/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nr. L 363 din 20 decembrie 2006, principalele variabile cercetate sunt:
    - suprafaţa plantată pe specii;
    – numărul de pomi fructiferi, pe specii.
    Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale naţionale se cercetează şi producţia medie/ha, pe specii, suprafaţa plantaţiilor în declin, suprafaţa plantaţiilor tinere, neintrate pe rod.
    Speciile pomicole cercetate sunt: meri care produc mere de masă şi alţi meri, peri care produc pere de masă şi alţi peri, piersici, caişi, pruni, cireşi, vişini şi nuci.
    Sunt cercetate atât plantaţiile pure, cât şi cele mixte, adică plantaţiile de pomi fructiferi care cuprind mai multe specii de pomi fructiferi dintre cele enumerate mai sus ori una sau mai multe dintre acestea împreună cu alte specii.
    Culegerea datelor în teren se realizează pe chestionar statistic, editat pe suport de hârtie, format A4."

    5. La punctul 2 "Descrierea cercetării statistice", subpunctul 2.3 va avea următorul cuprins:
    "2.3. Clasificări şi nomenclatoare utilizate
    Se utilizează nomenclatorul speciilor pomicole care se cultivă cu preponderenţă în România."

    6. La punctul 3 "Eşantionul cercetării statistice", subpunctul 3.2 va avea următorul cuprins:
    "3.2. Planul de sondaj
    Eşantionul este reprezentativ pentru cel puţin 95% din suprafaţa plantată cu pomi fructiferi şi este extras potrivit metodei sondajului stratificat.
    Straturile sunt determinate de următoarele caracteristici:
    - specia pomicolă;
    – mărimea plantaţiei (suprafaţa plantată).
    Pentru suprafeţele neacoperite de eşantionare se fac estimări.
    Eroarea de eşantionare este de maximum 3%, corespunzător unui nivel de încredere de 68%, pentru estimările la nivel naţional şi pe regiuni de dezvoltare ale suprafeţei plantate cu pomi fructiferi din fiecare specie."

    7. La punctul 4 "Organizarea culegerii şi prelucrării datelor", subpunctul 4.2 va avea următorul cuprins:
    "4.2. Perioada/momentul de referinţă şi perioada de înregistrare
    Cercetarea statistică este realizată o dată la 5 ani şi perioada de referinţă este anul agricol. Ţinând cont că această cercetare statistică se referă la culturi permanente, unele state membre au raportat datele la un anumit moment."

    8. La punctul 5 "Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetării statistice", subpunctul 5.1 va avea următorul cuprins:
    "5.1. Principalii indicatori rezultaţi
    Prelucrarea datelor se concretizează în estimarea următorilor indicatori:
    - suprafeţele plantaţiilor pe rod pentru diferite specii de pomi fructiferi;
    – suprafeţele plantaţiilor tinere;
    – numărul de pomi fructiferi dintr-o plantaţie pomicolă, pe specii;
    – producţia medie/ha;
    – suprafaţa plantaţiilor în declin."

    9. La punctul 5 "Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetării statistice", subpunctul 5.2 va avea următorul cuprins:
    "5.2. Forme/termene de prezentare a rezultatelor
    Rezultatele obţinute se vor prezenta în publicaţia statistică «Producţia vegetală la principalele culturi» şi pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.
    Beneficiarii rezultatelor sunt:
    - interni: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, alţi utilizatori, la cerere;
    – externi: Eurostat.
    Raportul metodologic privind desfăşurarea cercetării împreună cu rezultatele acesteia, pe regiuni de dezvoltare, erorile de eşantionare şi celelalte erori depistate în raportare vor fi transmise la Eurostat cel mai târziu până la data de 1 octombrie a anului următor celui în care s-a efectuat cercetarea statistică."

    10. Punctul 6 "Limitări" va avea următorul cuprins:
    "6. Limitări
    Rezultatele cercetării statistice sunt relevante la nivel naţional şi pe regiuni de dezvoltare, în limitele de încredere şi precizie ale estimărilor prevăzute la subpunctul 3.2.
    Culegerea datelor este realizată pe baza declaraţiei respondenţilor."


    ART. II
    Prezentul ordin va fi pus în aplicare de către compartimentul de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Statistică.

    ART. III
    Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficială din România.

    ART. IV
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.

    ART. V
    Prezentul ordin se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele
                    Institutului Naţional de Statistică,
                    Vergil G. Voineagu

    Bucureşti, 18 iunie 2007.
    Nr. 447.

    --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016