Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 445 din 4 iulie 2008  pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare si a metodologiilor de colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a datelor statistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 445 din 4 iulie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare si a metodologiilor de colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a datelor statistice

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 25 iulie 2008
ORDIN nr. 445 din 4 iulie 2008
pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare şi a metodologiilor de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 564 din 25 iulie 2008


Având în vedere Referatul de aprobare nr. 117.238 din 19 iunie 2008 al Direcţiei generale implementare politici agricole,
vãzând Avizul Institutului Naţional de Statisticã nr. 4.427 din 25 iunie 2008,
în temeiul prevederilor <>art. 2, 7 şi 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aprobã Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA).
(2) SIPPAA are ca obiectiv colectarea şi raportarea informaţiilor referitoare la piaţa produselor agricole şi alimentare, în vederea implementãrii mecanismelor organizaţiilor comune de piaţã.
(3) SIPPAA se organizeazã în scopul colectãrii datelor şi informaţiilor de piaţã ce se raporteazã cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, periodic, de cãtre operatorii economici, direct sau prin intermediul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi al Comisiei de clasificare a carcaselor, pentru urmãtoarele produse şi grupe de produse: cereale şi oleaginoase, zahãr, lapte şi produse din lapte, legume şi fructe proaspete, vin de masã, carne de pasãre şi ouã, carne de bovine, carne de porc.
(4) Activitãţile de preluare, prelucrare, interpretare şi raportare a datelor şi informaţiilor privind piaţa produselor agricole se realizeazã de cãtre experţii pe produs din cadrul urmãtoarelor direcţii de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale: Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi de câmp, Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi horticole, Direcţia politici de piaţã în sectorul zootehnic, Direcţia de inspecţii tehnice şi control în sectorul zootehnic.
(5) Direcţia evaluare, prospectare şi orientare, prin Oficiul de statisticã agricolã, va asigura baza de date cu privire la informaţiile referitoare la piaţã produselor agricole şi alimentare.
ART. 2
Constatarea contravenţiilor prevãzute la <>art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii abilitaţi pentru fiecare domeniu de activitate din cadrul compartimentelor de inspecţii ale direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 3
Se aprobã metodologiile de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice pe baza cãrora se desfãşoarã anchetele statistice ce fac obiectul SIPPAA, dupã cum urmeazã:
a) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor, prevãzutã în anexa nr. 1;
b) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la zahãr, prevãzutã în anexa nr. 2;
c) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la lapte şi produse lactate, prevãzutã în anexa nr. 3;
d) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la legume şi fructe proaspete, prevãzutã în anexa nr. 4;
e) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la vinul de masã, prevãzutã în anexa nr. 5;
f) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la carne de pasãre şi ouã, prevãzutã în anexa nr. 6;
g) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la carne de bovinã, prevãzutã în anexa nr. 7;
h) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la carne de porc, prevãzutã în anexa nr. 8.
ART. 4
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat

Bucureşti, 4 iulie 2008.
Nr. 445.


ANEXA 1
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor
pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor

1. Subiect
Informaţii de piaţã sãptãmânale, referitoare la preţul mediu de vânzare (fãrã TVA) şi cantitãţile tranzacţionate pentru cereale şi/sau oleaginoase, în acord cu art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 1.465/2006 , prin care se specificã obligativitatea raportãrii preţurilor cãtre Comisia Europeanã şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
2. Furnizorii de date
Unitãţile de raportare sunt: producãtorii, depozitarii, comercianţii şi procesatorii reprezentativi pe piaţa agricolã, care pe parcursul unui an comercial (1 iulie - 30 iunie) produc, depoziteazã, comercializeazã sau proceseazã peste 1.000 tone cereale şi peste 50 tone oleaginoase, care împreunã reprezintã cel puţin 60% din piaţa cerealelor şi oleaginoaselor pe judeţ. Aceste unitãţi de raportare sunt stabilite şi notificate de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene (DADR -uri).
3. Caracteristici ale preţului
Preţul cerealelor şi/sau oleaginoaselor tranzacţionate în sãptãmâna anterioarã raportãrii, de la furnizorii de date, pentru fiecare cerealã şi/sau oleaginoasã:
- la poarta fermei, exprimat în lei/tonã (fãrã TVA), pentru producãtori;
- franco depozit, exprimat în lei/tonã (fãrã TVA), pentru depozitari/comercianţi;
- la poarta fabricii, exprimat în lei/tonã (fãrã TVA), pentru procesatori;
- port Constanţa şi alte porturi maritime şi fluviale, exprimat în dolari S.U.A./tonã, preţuri de export în condiţiile de livrare FOB.
4. Clasificarea produselor
- grâu pentru panificaţie;
- grâu pentru furaj;
- orz pentru furaj;
- orz pentru bere;
- porumb boabe;
- orez cu bob rotund (varietatea japonica), din care: - nedecorticat;
- albit;
- orez cu bob lung (varietatea indica), din care: - nedecorticat;
- albit;
- floarea-soarelui boabe;
- soia boabe;
- rapiţã boabe.
5. Responsabilitatea furnizãrii de date revine operatorilor economici din sectoarele de producere, depozitare, comercializare şi procesare.
6. Forma de colectare a datelor
Datele se colecteazã:
6.1. de pe pieţele reprezentative pentru cereale şi/sau oleaginoase, definite în funcţie de potenţialul de producţie, capacitãţi de depozitare, necesarul de consum, astfel:
- Banat (Arad, Bihor, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Satu Mare, Timiş);
- Oltenia (Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Olt, Prahova, Teleorman);
- Muntenia (Brãila, Buzãu, Cãlãraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Vrancea).
Colectarea datelor din judeţele pieţelor reprezentative se face de cãtre DADR-uri, prin sistemul informaţional.
6.2. Din portul Constanţa şi alte porturi maritime şi fluviale, pentru exportul de cereale şi/sau oleaginoase
Situaţia exporturilor de cereale şi/sau oleaginoase din portul Constanţa şi alte porturi maritime şi fluviale este transmisã sãptãmânal, în fiecare marţi, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi de câmp, prin sistemul informaţional, de cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor - Direcţia de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã, în baza Adresei nr. 122.034 din 15 ianuarie 2008.
Datele sunt înscrise în formularul nr. 3 şi transmise Comisiei Europene.
7. Fluxul informaţiilor
7.1. Furnizorii de date stabiliţi au obligaţia de a raporta, în fiecare zi de luni, datele referitoare la preţurile de piaţã şi cantitãţile de cereale şi/sau oleaginoase tranzacţionate pentru sãptãmâna anterioarã comunicãrii la DADR-urile din judeţele pieţelor reprezentative.
Informaţiile primare privind piaţa cerealelor şi/sau a oleaginoaselor, primite de la unitãţile de raportare, sunt verificate şi prelucrate în cadrul DADR-urilor de funcţionarii responsabili cu colectarea şi prelucrarea datelor referitoare la piaţa cerealelor şi/sau oleaginoaselor (denumiţi raportori), desemnaţi prin decizie şi care au acces la sistemul electronic de raportare.
Preţurile (la poarta fermei, franco depozit şi la poarta fabricii) calculate ca medie ponderatã a preţurilor comunicate de furnizorii de date se transmit conform Formularului nr. 1 pânã marţi, ora 12,00, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale - Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi de câmp, în format electronic, în vederea asigurãrii confidenţialitãţii datelor şi informaţiilor individuale.
Datele transmise de DADR-uri din judeţele pieţelor reprezentative sunt centralizate de Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi de câmp conform formularului nr. 2, rezultând un preţ mediu sãptãmânal pe fiecare piaţã reprezentativã.
Preţurile medii sãptãmânale sunt înscrise în formularul nr. 3 şi se transmit în format electronic la Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles, de cãtre persoanele responsabile din cadrul Direcţiei politici de piaţã în sectorul culturi de câmp.
7.2. Formularele nr. 1-3 sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
8. Modul de transmitere a datelor: pe suport electronic
9. Furnizarea datelor: conform Regulamentului (CE) nr. 1.465/2006
10. Difuzare: - DG-AGRI Bruxelles;
- site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- asociaţii participante la sistem;
- rapoarte sãptãmânale.

ANEXÃ
la metodologie

Formularul nr. 1

(Se completeazã de raportor.)
Saptãmâna nr. .../ an.............
Data comunicãrii ................
Judeţul .................................


┌────┬─────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Operatorul economic │
│Nr. │ Produsul ├─────────────────────────┬─────────────────┤
│crt.│ │Cantitatea tranzacţionatã│Preţul achiziţiei│
│ │ │ - tone - │ - lei/tonã - │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 1. │Grâu pentru panificaţie │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 2. │Grâu pentru furaj │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 3. │Orz pentru bere │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 4. │Orz pentru furaj │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 5. │Porumb │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 6. │Orez cu bob rotund │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 7. │Orez cu bob lung │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 8. │Floarea-soarelui │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│ 9. │Soia │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
󧓒. │Rapiţã │ │ │
└────┴─────────────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┘



Cantitatea raportatã pe judeţ reprezintã suma cantitãţilor colectate, iar preţul rezultã prin calculul mediei ponderate.

Formularul nr. 2

(Se completeazã la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.)

PREŢURI DE PIAŢÃ

Denumirea produsului ...............
An ........./sãptãmâna ...............
Data comunicãrii: ......................




┌────┬─────────────┬─────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │ │ Producãtori │ Depozitari/Comercianţi │ Procesatori │
│Nr. │ ├──────────────┬──────────────┬───────┼──────────────┬───────────┬───────┼──────────────┬─────────┬───────┤
│crt.│ Judeţul │ Cantitate │Preţ la poarta│Valoare│ Cantitate │Preţ franco│Valoare│ Cantitate │ Preţ │Valoare│
│ │ │tranzacţionatã│ fermei │ │tranzacţionatã│ depozit │ │tranzacţionatã│ │ │
│ │ │ - t - │ - lei/t - │- lei -│ - t - │ - lei/t - │- lei -│ - t - │- lei/t -│- lei -│
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 1. │Arad │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 2. │Bihor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 3. │Caraş-Severin│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 4. │Gorj │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 5. │Mehedinţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 6. │Satu Mare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 7. │Timiş │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Banat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 1. │Argeş │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 2. │Dâmboviţa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 3. │Dolj │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 4. │Giurgiu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 5. │Olt │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 6. │Prahova │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 7. │Teleorman │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Oltenia │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 1. │Brãila │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 2. │Buzãu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 3. │Cãlãraşi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 4. │Constanţa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 5. │Galaţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 6. │Ialomiţa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 7. │Tulcea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ 8. │Vrancea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────────┼───────┼──────────────┼───────────┼───────┼──────────────┼─────────┼───────┤
│ │Muntenia │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴──────────────┴──────────────┴───────┴──────────────┴───────────┴───────┴──────────────┴─────────┴───────┘



Formularul se completeazã pentru fiecare produs specificat în formularul nr. 1.

Formularul nr. 3

(Se completeazã la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.)

Product ........
Week ...........
Date: ..........




┌──────────────┬──────────────────────────────┬───────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ Producers │ Storage/Traders │ Processors │
│Reprezentative├────────┬───────────┬─────────┼────────┬────────────┬─────────┼────────┬─────────┬─────┤
│ Market │Quantity│Farm price │Euro/tone│Quantity│Franco price│Euro/tone│Quantity│ Price │Euro/│
│ │ traded │without VAT│ │traded │ │ │ traded │ │tone │
│ │ - t - │ - lei/t - │ │ - t - │ - lei/t - │ │ - t - │- lei/t -│ │
├──────────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼─────┤
│Banat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼─────┤
│Oltenia │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────────┼─────────┼────────┼─────────┼─────┤
│Muntenia │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴────────┴───────────┴─────────┴────────┴────────────┴─────────┴────────┴─────────┴─────┘




Formularul se completeazã pentru fiecare produs specificat în formularul nr. 1.


PORT CONSTANŢA


Week ..................
Date: .................




┌─────────────┬───────────────┬───────────────┬───────┬─────────────┬─────────┬─────────────────────┐
│Code delivery│Cod merchendise│Commercial name│Customs│Quantity tons│Value ($)│Price dolari S.U.A./t│
│ │ │ of goods │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────┼───────────────┼───────┼─────────────┼─────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────────┼───────────────┼───────┼─────────────┼─────────┼─────────────────────┤
├─────────────┼───────────────┼───────────────┼───────┼─────────────┼─────────┼─────────────────────┤
└─────────────┴───────────────┴───────────────┴───────┴─────────────┴─────────┴─────────────────────┘




ANEXA 2

METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la zahãr

1. Subiect
Sistemul de comunicare a preţurilor de comercializare practicat de fabricile de zahãr din sfecla de zahãr, rafinãrii şi utilizatorii industriali, conform art. 13 din Regulamentul (CE) nr. 952/2006 privind schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
2. Definiţia produsului:
- zahãr alb, de calitate standard, obţinut din sfecla de zahãr;
- zahãr alb rafinat din trestie de zahãr;
- zahãr industrial.
3. Definiţia indicatorilor ce se colecteazã:
- cantitatea de zahãr alb obţinutã din sfecla de zahãr, cantitatea de zahãr alb rafinat din trestie de zahãr comercializatã pe luna anterioarã, precum şi cantitatea de zahãr industrial;
- preţul de comercializare franco fabricã (fãrã TVA şi fãrã cheltuieli de transport) pentru zahãrul comercializat, previziunile pentru luna în curs şi urmãtoarele douã luni.
4. Fluxul informaţiilor
4.1. Lunar, pânã pe data de 15, fabricile procesatoare de sfeclã de zahãr, rafinãriile şi utilizatorii industriali raporteazã cãtre Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi de câmp cantitatea de zahãr alb obţinut din sfecla de zahãr, cantitatea de zahãr alb rafinat din trestie de zahãr, precum şi cantitatea de zahãr industrial, vândute pe luna anterioarã şi cele previzionate pe luna în curs şi pe urmãtoarele douã luni, precum şi preţul franco fabricã. Datele solicitate vor fi transmise în format electronic, prin completarea formularului nr. 1.
4.2. Lunar, informaţiile colectate de la fabrici, rafinãrii şi utilizatori industriali (total cantitate vândutã şi preţ franco fabricã) pentru zahãr alb procesat din sfeclã de zahãr, zahãr alb rafinat din trestie de zahãr şi zahãr industrial sunt prelucrate la nivelul Direcţiei politici de piaţã în sectorul culturi de câmp, conform formularului nr. 2.
4.3. Informaţiile finale (formularul nr. 2) se transmit Comisiei Europene pânã la sfârşitul fiecãrei luni, în format electronic, de cãtre persoanele responsabile din cadrul Direcţiei politici de piaţã în sectorul culturi de câmp.
4.4. Formularele nr. 1 şi 2 sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
5. Furnizorii de date: operatorii economici (fabrici de prelucrare a sfeclei de zahãr - Societatea Comercialã "Zahãrul Ludus" - S.A., rafinãrii - Societatea Comercialã "Marr Sugar" - S.A.; Societatea Comercialã "Zahãrul Corabia" - S.A.; Societatea Comercialã "Zahãrul Liesti" - S.A.; Societatea Comercialã "Zahãr Cãlãraşi", mixte - care proceseazã atât zahãr din sfecla de zahãr, cât şi zahãr din trestie de zahãr - Societatea Comercialã "Zahãrul Oradea" - S.A.; Societatea Comercialã "Agrana România"; Societatea Comercialã "Fabrica de zahãr Bod" - S.A. şi utilizatori industriali - Societatea Comercialã "Oltchim" - S.A.), care îşi desfãşoarã activitatea în domeniile de procesare, comercializare a zahãrului alb, care achiziţioneazã sfeclã de zahãr direct de la producãtorii agricoli pe bazã de contract sau zahãrul brut din import, conform Acordului interprofesional, raporteazã cantitatea de zahãr procesatã (tone) şi preţul de livrare franco fabricã (lei/tonã fãrã TVA).
6. Responsabilitatea furnizãrii de date: revine operatorilor economici, respectiv fabricilor de zahãr, rafinãriilor şi utilizatorilor industriali.
7. Modul de transmitere: pe suport electronic
8. Difuzarea:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene DG-AGRI Bruxelles
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale
- Patronatul Zahãrului din România
- Federaţia Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România

ANEXÃ
la metodologie

Formularul nr. 1

(Se completeazã de operatorul economic.)
(Societatea Comercialã ..................................)




┌────┬─────────────────┬────────────┬────────────────────────────────────────────┬────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Cantitate │Cantitate previzionatã*) a fi vândutã (tone)│ Preţ luna │Preţ previzionat*) (franco/fabricã) (lei/t)│
│Nr. │ │vândutã/luna├──────────────┬─────────────┬───────────────┤ anterioarã ├──────────────┬─────────────┬──────────────┤
│crt.│ Produs │ anterioarã │ Luna în curs │ Luna │ Luna │ (franco/ │ Luna în curs │ Luna │ Luna │
│ │ │ (tone) │ │ urmãtoare I │ urmãtoare II │fabricã) (lei/t)│ │ urmãtoare I │ urmãtoare II │
├────┼─────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ 1. │Zahãr alb obţinut│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din sfeclã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de zahãr │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ 2. │Zahãr alb rafinat│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din trestie │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de zahãr │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ 3. │Zahãr industrial │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────────┴────────────┴──────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────┴──────────────┴─────────────┴──────────────┘



*) Exemplu de raportare: - luna anterioarã = mai;
- luna în curs = iunie;
- luna umãtoare I = iulie;
- luna urmãtoare II = august.

Formularul nr. 2
(Se completeazã de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.)


┌───────────┬─────────────┬───────────────────┬─────────────────┬────────────────────┐
│Producãtori│Cantitate (t)│Preţ mediu (euro/t)│Abaterea standard│Numãr de producãtori│
└───────────┴─────────────┴───────────────────┴─────────────────┴────────────────────┘



Date curente - zahãr vândut
- zahãr industrial
Previziuni luna în curs - zahãr vândut
- zahãr industrial
Previziuni luna viitoare I - zahãr vândut
- zahãr industrial
Previziuni luna viitoare II - zahãr vândut
- zahãr industrial

Utilizatori industriali


┌─────────────────┬─────────────────────┬─────────────────┬────────────────────┐
│ Cantitate (t) │ Preţ mediu (euro/t) │Abaterea standard│Numãr de producãtori│
└─────────────────┴─────────────────────┴─────────────────┴────────────────────┘



Date curente - zahãr vândut
- zahãr industrial
Previziuni luna în curs - zahãr vândut
- zahãr industrial
Previziuni luna viitoare I - zahãr vândut
- zahãr industrial
Previziuni luna viitoare II- zahãr vândut
- zahãr industrial


ANEXA 3
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor
la lapte şi produse lactate

1. Subiect
1.1. Preţul mediu lunar al laptelui crud, plãtit producãtorului de cãtre cumpãrãtor (procesator sau centru de colectare), în acord cu cap. III art. 6(2) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
1.2. Preţul mediu sãptãmânal al produselor lactate, la poarta fabricii, altele decât brânzeturile, a cãror producţie naţionalã depãşeşte 2% din producţia comunitarã, conform cap. III art. 6(1) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 .
1.3. Preţul mediu sãptãmânal al brânzeturilor, la poarta fabricii, a cãror producţie depãşeşte 8% din producţia naţionalã totalã, conform cap. III art. 6(1) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 .
2. Furnizorii de date sunt unitãţile cumpãrãtoare
- pentru lapte: procesatorii şi centrele independente de colectare înregistraţi în Sistemul cotei de lapte;
- pentru produsele lactate: procesatorii de lapte.
3. Responsabilitatea furnizãrii de date
Responsabilitatea raportãrii datelor revine: unitãţilor de procesare şi centrelor înregistrate în Sistemul cotei de lapte.
4. Forma de colectare a datelor
Datele vor fi colectate în format electronic prin intermediul SIPPAA.
5. Caracteristicile eşantioanelor:
- pentru preţul laptelui, toţi procesatorii şi centrele de colectare;
- pentru produse lactate, toţi procesatorii de lapte;
- pentru brânzeturi, toţi procesatorii de lapte.
6. Modul de transmitere a datelor
Fiecare procesator şi centru de colectare se poate loga la sistem cu un username şi o parolã. Procesatorii şi centrele de colectare care au acces la sistemul informatic vor descãrca formularul, îl vor completa şi îl vor trimite în format electronic prin intermediul sistemului informatic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale. Datele se preiau şi se prelucreazã de cãtre personalul desemnat din cadrul Direcţiei politici de piaţã în sectorul zootehnic.
7. Descrierea formularelor
Formularele nr. 1 şi 2 sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
8. Furnizarea datelor:
- lunar, preţul laptelui crud şi al produselor lactate pânã în data de 5 a lunii;
- sãptãmânal, lunar şi anual, în funcţie de produs, conform prevederilor Regulamentului CE nr. 562/2005 privind schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie, în sectorul lapte şi produse lactate.
9. Caracteristici ale preţului
9.1. Preţul laptelui achiziţionat în luna anterioarã raportãrii:
- este exprimat în lei/kg;
- valoarea (suma) plãtitã de cãtre cumpãrãtor pentru cantitatea de lapte crud livratã de producãtor în luna precedentã raportãrii, valoarea laptelui crud nu include taxe (TVA) şi alte costuri (cheltuieli de transport, încãrcare, manipulare, depozitare, asigurãri etc.);
- se evalueazã ca medie ponderatã pentru luna precedentã.
9.2. Preţul produselor lactate comercializate în sãptãmâna anterioarã raportãrii:
- este exprimat în lei/kg;
- reprezintã media ponderatã a preţurilor la produse lactate pentru sãptãmâna precedentã;
- reprezintã preţul de valorificare a produsului de cãtre procesator la poarta fabricii, fãrã (TVA) şi alte costuri (cheltuieli de transport, încãrcare, manipulare, depozitare, asigurãri etc.), în acord cu anexa VI la Regulamentul CE nr. 562/2005, pentru sãptãmâna anterioarã raportãrii.
10. Furnizorii de date
Procesatorii şi centrele de colectare aprobate în baza deciziei emise de cãtre Departamentul de administrare a cotei de lapte (DACL)
11. Responsabilitatea furnizãrii de date
În funcţie de produs, revine cumpãrãtorilor care funcţioneazã în sistemul cotelor de lapte, aprobaţi de cãtre DACL: unitãţile procesatoare sau centrele independente de colectare.
12. Caracteristicile eşantioanelor
Toţi cumpãrãtorii aprobaţi de cãtre DACL (unitãţile procesatoare sau centrele independente de colectare)
13. Clasificare
●lapte crud (materie primã):
- conform standardului Uniunii Europene;
- conform standardului perioadei de tranziţie prevãzut în derogãrile Tratatului de aderare la Uniunea Europeanã;
●produse lactate:
- lapte praf degresat;
- lapte praf integral;
- caşcaval (cu perioadã de maturare mai mare de 60 de zile);
- caşcaval;
- telemea;
- brânzã fermentatã;
- brânzã proaspãtã;
- unt cod NC 0405 10 19 (natural din lapte cu un conţinut de grãsime cuprins între 80 şi 85%, ambalat în cantitãţi de peste 1 kg).
14. Difuzare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- pentru publicaţia naţionalã, preţurile pe regiuni;
- Patronatul laptelui.

ANEXÃ
la metodologie

(Se completeazã de cãtre procesator.)
Denumirea procesatorului: ....................

Formularul nr. 1

Codul CIF:
PLÃŢILE CÃTRE PRODUCÃTORII DE LAPTE
Valoarea laptelui preluat (luna/anul) ................../200 ...




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Preţul laptelui "conform" (sub 100.000 NTG şi sub 400.000 NCS) şi conţinutul de grãsime şi proteinã │
├────────────────┬─────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┤
│Codul produsului│Cantitate│Proteinã (unitãţi proteinã)│Grãsime (unitãţi grãsime)│Preţ mediu (lei/kg)│
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┴─────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Preţul pentru laptele "conform" Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului │
│ nr. 1.106/2003 privind aprobarea Programului de acţiuni pentru îmbunãtãţirea calitãţii şi │
│ salubritãţii laptelui materie primã (sub 1.000.000 NTG şi sub 600.000 NCS) şi conţinutul de │
│ grãsime şi proteinã pânã la 31 decembrie 2008 │
├────────────────┬─────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┤
│Codul produsului│Cantitate│Proteinã (unitãţi proteinã)│Grãsime (unitãţi grãsime)│Preţ mediu (lei/kg)│
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┴─────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┤
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Preţul pentru laptele "conform" Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi │
│ mediului nr. 1.106/2003 (sub 500.000 NTG şi sub 400.000 NCS) şi conţinutul de grãsime şi │
│ proteinã între 01 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 │
├────────────────┬─────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┤
│Codul produsului│Cantitate│Proteinã (unitãţi proteinã)│Grãsime (unitãţi grãsime)│Preţ mediu (lei/kg)│
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────┼─────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┤
└────────────────┴─────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┘




Formularul nr. 2

(Se completeazã de cãtre procesator.)
Denumirea procesatorului: ..................
Codul CIF:

PLÃŢILE SÃPTÃMÂNALE DE LA PROCESATORI




┌─────┬────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Codul│ Denumirea sortimentului │Preţul per kg│Cantitatea sortimentului│Total lei (col. 2 x col. 3)│
│ │(preţuri la poarta fabricii)│ (lei) │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Lapte praf │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ degresat │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ integral │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Telemea │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ proaspãtã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ maturatã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Caşcaval │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ Semidur │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │(Dalia) │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │(Rucãr) │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ Dur │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ Foarte dur │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Brânzã topitã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Brânzã (proaspãtã) de vacã │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Brânzã de burduf │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │Alte sortimente │ │ │ │
└─────┴────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



NOTĂ?: Numai pentru sortimentele de brânzeturi care depãşesc 8% din producţia naţionalã.


ANEXA 4

METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor
la legume şi fructe proaspete

I. LEGUME - FRUCTE PE PIAŢA INTERNÃ
1.1. Subiect
Preţul mediu de primã punere în vânzare a produselor standardizate. Colectarea preţurilor de la operatori trebuie sã fie efectuatã în acelaşi stadiu de comercializare, la acelaşi moment al zilei, pentru toate punctele de referinţã unde se realizeazã colectarea şi <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
1.2. Furnizorii de date
Operatori economici reprezentativi, care vând produse condiţionate, categoria I. Este vorba de primul preţ de punere în vânzare pe piaţã cãtre primul cumpãrãtor. Preţul de vânzare este cel fãrã TVA. Aceştia pun la dispoziţie preţul mediu ponderat, preţul minim şi cel maxim colectorilor din cadrul DADR-urilor.
Criterii de selecţie a raportorilor: dimensiunea plantaţiei de la 5 ha pentru fructe şi suprafaţa cultivatã cu legume de la 1ha în sus. Se colecteazã preţurile la produsele condiţionate categoria I pentru legume şi fructe, prevãzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 877/2004 .
1.3. Responsabilitatea furnizãrii de date
Revine operatorilor economici, iar la nivelul fiecãrui judeţ, DADR va stabili lista operatorilor economici care trebuie sã raporteze datele solicitate. În fiecare zi de colectare se selecţioneazã un grup de operatori economici care raporteazã datele. Se pot combina operatori mari cu operatori mici, pentru a putea colecta preţul la prima vânzare pe piaţã.
1.4. Forma de colectare a datelor
Fişa tip de cotaţie (formularul nr. 1) şi Fişa de colectare zilnicã (formularul nr. 2), prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
1.5. Caracteristici ale eşantioanelor: produse legume-fructe la standardele de calitate, conform categoriei I.
1.6. Modul de transmitere a datelor
Colectorii vor transmite în fiecare zi de luni, pânã la ora 13,00, cotaţiile sãptãmânii precedente, prin e-mail, cãtre Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi horticole din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, care centralizeazã, prelucreazã şi transmite datele la DG-AGI (Bruxelles).
Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi horticole transmite la DADR-uri preţurile medii calculate în vederea informãrii corecte a operatorilor economici.
1.7. Furnizarea datelor: conform Notificãrii nr. 282.198 din 27 septembrie 2007 au fost stabilite judeţe de raportare:
- Mureş: mere, tomate;
- Argeş: prune;
- Caraş-Severin: prune;
- Iaşi: cireşe, ceapã;
- Ialomiţa: pepeni verzi;
- Dolj: pepeni verzi;
- Galaţi: pepeni verzi;
- Olt: ardei gras, vinete;
- Galaţi: tomate;
- Timiş: vinete.
1.8. Caracteristici ale preţului
Preţurile medii sãptãmânale sunt colectate în fiecare zi a sãptãmânii anterioare, de la operatori economici.
Preţurile sunt exprimate în lei/kg şi lei/100 kg, fãrã TVA.
1.9. Diseminare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- DADR-uri;
- Organizaţia interprofesionalã "ProdCom - legume-fructe".

ANEXÃ
la metodologie

Formularul nr. 1

FIŞA DE COTAŢIE


┌────────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Cotaţia preţului │
│Produsul│Descrierea produsului├─────────┬─────────┬─────────┬────────┬────────┤
│ │ │ PM │ P(max) │ P(min) │ PM S-1 │ V% │
├────────┼─────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┤
├────────┼─────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┤
├────────┼─────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┤
├────────┼─────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┤
└────────┴─────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────┴────────┘



PM - preţul mediu de cotaţie
V% - procentul de creştere/scãdere faţã de preţul sãptãmânii anterioare
PM S-1 - preţul mediu de cotaţie pentru sãptãmâna anterioarã

Formularul nr. 2

FIŞA DE COLECTARE ZILNICÃ
(sãptãmâna precedentã)


┌────────┬────────────┬──────────────┬─────────────────┬───────────────┬───────┐
│ │ │ │ │ Preţuri │ │
│ Data │ Produsul │ Tipul/Soiul │Prezentare/Mãrime├───────────────┤Judeţul│
│ │ │ │ │ Lei/100 kg │ │
├────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼───────┤
├────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼───────┤
├────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼───────┤
├────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼───────┤
├────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼───────┤
├────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼───────┤
└────────┴────────────┴──────────────┴─────────────────┴───────────────┴───────┘



II. LEGUME-FRUCTE - PRODUSE IMPORT
2.1. Subiect
Se colecteazã preţurile la produsele prevãzute în anexa XV (pãrţile A şi B) la Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr. 2.200/96 , (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 în sectorul fructelor şi legumelor. La colectare se va avea în vedere preţul primei puneri în vânzare, de la importator sau angrosist cãtre primul cumpãrãtor de pe filiera de comercializare din punctul de referinţã de pe raza municipiului Bucureşti.
2.2. Furnizorii de date
Angrosiştii şi importatorii ale cãror produse se gãsesc în formularul nr. 6 "Anexa XV - Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 (text consolidat) - fructele şi legumele pentru care este necesarã colectarea cantitãţilor şi preţurilor", (pãrţile A şi B) prevãzut în anexã. Cantitãţile importate mai mici de o tonã nu vor fi luate în considerare.
2.3. Responsabilitatea furnizãrii de date
Revine colectorilor nominalizaţi din cadrul DADR şi operatorilor economici care furnizeazã datele respective.
2.4. Forma de colectare a datelor
Pe plan local, colectorul noteazã direct de la angrosist şi importator atât preţul pentru fiecare produs, cât şi originea acelui produs, precum şi cantitatea importatã. DADR-ul din raza punctului de referinţã care trebuie sã furnizeze preţurile la import comunicã Direcţiei politici de piaţã în sectorul culturi horticole preţurile maxime, minime şi cele mai des practicate pe produs şi pe origine, precum şi cantitatea importatã. Colectorul determinã preţul cel mai frecvent utilizat şi segmentul de preţuri (preţ maxim, preţ minim şi preţ mediu), pe care le introduce în fişa de colectare.
2.5. Caracteristici ale eşantioanelor
În scopul obţinerii unor preţuri cât mai exacte trebuie colectat preţul minim, preţul maxim şi preţul cel mai des practicat.
În cursul colectãrii vor fi luate în considerare urmãtoarele categorii de preţuri:
- preţurile produselor din categoria I, în cazul în care produsele din aceastã categorie reprezintã cel puţin 50% din cantitãţile totale comercializate;
- preţurile produselor din categoria I plus, atunci când produsele din aceastã categorie reprezintã mai puţin de 50% din cantitãţile totale, preţurile stabilite pentru produsele din categoria a II-a, pentru cantitãţile care permit sã se acopere 50% din cantitãţile totale comercializate;
- atunci când produsele din categoria I nu sunt disponibile, preţul este stabilit pentru produsele din categoria a II-a, cu excepţia cazului în care se decide aplicarea unui coeficient de ajustare, care este adunat la preţul calculat.
2.6. Modul de transmitere a datelor
Datele colectate de cãtre colectori din ziua precedentã vor fi transmise la nivelul Direcţiei politici de piaţã în sectorul culturi horticole zilnic, prin sistemul informaţional, e-mail, pânã la ora 10,00, acestea fiind prelucrate şi transmise la Bruxelles zilnic, pânã la ora 13,00.
2.7. Descrierea formularelor
Formularul nr. 3 "Fişã de colectare a datelor la import (de la colector)", Formularul nr. 4 "Fişã de transmisie a datelor privind importurile de la colector la Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi horticole", Formularul nr. 5 "Lista coeficienţilor de corecţie pentru produse clasa a II-a - legume-fructe - Regulamentul (CE) nr. 877/2004 şi Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 - din România" sunt prevãzute în anexã.
2.8. Furnizarea datelor
Revine punctului de referinţã reprezentativ (Bucureşti). Colectorii vor pãstra confidenţialitatea datelor privind operatorii economici.
2.9. Caracteristici ale preţului
Preţurile medii sãptãmânale sunt colectate în fiecare zi a sãptãmânii anterioare de la operatori economici.
Preţurile sunt exprimate în euro/kg şi euro/100 kg, fãrã TVA.
Diseminare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- DADR-uri;
- Organizaţia interprofesionalã "ProdCom-legume-fructe".

Formularul nr. 3

FIŞA DE COLECTARE A DATELOR
la import (de la colector)




┌────────────────────────┬──────┬───────┬───────────────────────┬────────────────────┬───────────────────┐
│Fişa de colectare │ │ │ │ │ │
├────────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┴────────────────────┴───────────────────┤
│Piaţa │ │ │ Data │
├────────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┬────────────────────┬───────────────────┤
│Nume colector │ │ │ │ │ │
├───┬────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │Importator/Angrosist│Produs│Origine│Descriere (Categoriile │Preţ colectat lei/kg│Cantitate (în tone)│
│ │ │ │ │calitative I şi a II-a)│ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 4.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 5.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 6.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 7.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 8.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ 9.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
󧓒.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
󧓓.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
󧓔.│ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────────┼──────┼───────┼───────────────────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│...│ │ │ │ │ │ │
└───┴────────────────────┴──────┴───────┴───────────────────────┴────────────────────┴───────────────────┘



Semnãturã colector .............

Formularul nr. 4

FIŞA DE TRANSMISIE
a datelor privind importurile de la colector la Direcţia politici
de piaţã în sectorul culturi horticole


┌──────────────────┬──────────┬──────────┬───────────────────┬──────────────┐
│Fişa de transmisie│ │ │ │ │
├──────────────────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
│Piaţa-nume │ │ │Data │ │
├──────────────────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
│Nume colector │ │ │ │ │
├──────────┬───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
│Ex. │ │ │ │ │ │
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
│ Produs │Origine│Preţ minim│Preţ maxim│Preţ mediu ponderat│Cantitate/tone│
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
├──────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────────────────┼──────────────┤
└──────────┴───────┴──────────┴──────────┴───────────────────┴──────────────┘



Semnãturã colector .............

Formularul nr. 5

LISTA COEFICIENŢILOR DE CORECŢIE PENTRU ROMÂNIA
a produselor din clasa a II-a - legume-fructe prevãzute în
Regulamentul (CE) nr. 877/2004 şi Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007


┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Nume produs │ Valoare condiţionare lei/100 kg │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Tomate │ 40 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Vinete │ 10 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Castraveţi │ 30 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Ardei │ 10 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Fasole │ 20 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Usturoi │ 50 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Morcov │ 20 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Ceapã │ 20 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Mere │ 40 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Prune │ 20 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Cireşe │ 20 │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Pepene │ 10 │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



Formularul nr. 6

ANEXA XV - REGULAMENTUL (CE) NR. 1.580/2007 (TEXT CONSOLIDAT) - fructele şi legumele pentru care este necesarã colectarea cantitãţilor şi preţurilor

Partea A




┌─────────┬─────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Codul │ Descriere produs │ Perioada de aplicaţie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Tomate │Tot anul │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Castraveţi │Tot anul │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Anghinare 𗈕 noiembrie-30 iunie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Dovlecei │Tot anul │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Portocale dulci şi proaspete 𗈕 decembrie-31 mai │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Clementine 𗈕 noiembrie-sfârşitul lunii februarie│
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Mandarine (inclusiv tangerine şi Satsuma)𗈕 noiembrie-sfârşitul lunii februarie│
│ │şi hibrizi citrici similari │ │
� │ │ │
� │ │ │
� │ │ │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Lãmâi (Citrus limon, Citrus limonum) 𗈕 iunie-31 mai │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Struguri de masã 󧓝 iulie-20 noiembrie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Mere 𗈕 iulie-30 iunie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Pere 𗈕 iulie-30 aprilie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Caise 𗈕 iunie-31 iulie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Cireşe, altele decât vişinele 󧓝 mai-10 august │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Piersici, nectarine 󧓓 iunie-30 septembrie │
├─────────┼─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
� │Prune 󧓓 iunie-30 septembrie │
└─────────┴─────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



Partea B




┌──────────┬───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Codul │ Descriere produs │ Perioada de aplicaţie │
├──────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
�│Castraveţi destinaţi procesãrii 𗈕 mai-31 octombrie │
├──────────┼───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
� │Vişine (Prunus cerasus) 󧓝 mai-10 august │
└──────────┴───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘




ANEXA 5
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor
la vinul de masã

1. Subiect
Preţurile la vin de masã alb şi roşu în acord cu Regulamentul (CE) nr. 1.282/2001 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 privind culegerea de informaţii pentru identificarea produselor vitivinicole şi monitorizarea pieţei vitivinicole şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.623/2000 şi cu <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
2. Furnizorii de date
Operatorii economici care produc, depoziteazã şi vând vin de masã în vrac. Aceştia raporteazã Direcţiilor pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã (DADR-urilor) cantitatea de vin vândutã şi preţul (preţul de vânzare fãrã TVA) pentru vinul alb şi roşu.
Operatorii economici care au obligaţia sã transmitã preţurile la vinul de masã sunt stabiliţi de cãtre DADR-uri şi vor fi notificaţi de acestea.
3. Responsabilitatea furnizãrii de date: revine operatorilor economici din sectorul vitivinicol.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale a stabilit pieţele reprezentative pentru raportarea preţurilor în acest sector, astfel: Alba, Arad, Buzãu, Dolj, Galaţi, Tulcea, Vaslui, Vrancea.
Criteriul de selecţie a judeţelor care raporteazã preţurile la vinul de masã alb şi roşu este dat de suprafaţa de culturã a viţei-de-vie, care este cuprinsã între 600 şi 7.000 ha.
4. Caracteristicile vinului de masã:
- provine exclusiv din soiurile nobile de viţã-de-vie admise în culturã;
- tãria alcoolicã dobânditã de minimum 8,5% vol. a vinului obţinut din strugurii recoltaţi în zona viticolã B şi de minimum 9,0 % vol. a vinului obţinut din strugurii recoltaţi în zonele viticole CIa) şi CII;
- tãria alcoolicã totalã de maximum 15% vol.;
- aciditatea totalã de minimum 3,5 g/l, exprimatã în acid tartric, sau de 46,6 miliechivalenţi pe litru.
5. Forma de colectare a datelor
Datele sunt transmise periodic, din douã în douã sãptãmâni, începând cu ziua de vineri, 18 iulie 2008, pânã la ora 10, de cãtre operatorii economici DADR-urilor. Aceste date se transmit prin fax, e-mail şi sistemul informaţional şi se referã la cantitatea de vin vândutã, preţul şi valoarea vinului vândut, conform formularului nr. 1. Datele sunt prelucrate de cãtre persoana responsabilã, nominalizatã cu transmiterea preţurilor din DADR-uri.
6. Modul de transmitere a datelor:
- DADR-urile transmit la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale - Direcţia politici de piaţã în sectorul culturi horticole datele, pânã vineri, 18 iulie 2008, ora 12, care sunt prelucrate conform formularului nr. 2.
Situaţia centralizatã este transmisã, din douã în douã sãptãmâni, în ziua de marţi, la DG-AGRI Bruxelles.
- Formularele nr. 1 şi 2 sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
7. Caracteristici ale preţului
Preţul de vânzare al vinului este în lei/100 litri vin vrac, fãrã TVA.
8. Diseminare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- DADR-uri;
- Organizaţia Naţionalã Interprofesionalã Vitivinicolã (ONIV);
- Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

ANEXÃ
la metodologie

Formularul nr. 1

Se completeazã de raportor
Judeţul: .............




┌────┬──────────┬─────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Vin de masã alb │ Vin de masã roşu │
│Nr. │Operatorul├─────────────────┬───────────────┬───────────┼─────────────────┬───────────────┬───────────┤
│crt.│ economic │Cantitate vândutã│Preţ de vânzare│ Valoare │Cantitate vândutã│Preţ de vânzare│ Valoare │
│ │ │ - hl - │ - lei/hl - │- mii lei -│ - hl - │ - lei/hl - │- mii lei -│
├────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼───────────────┼───────────┤
├────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼───────────────┼───────────┤
├────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼───────────────┼───────────┤
└────┴──────────┴─────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴───────────────┴───────────┘



Se completeazã la nivel de DADR.

Formularul nr. 2


PREŢUL DE VÂNZARE
la vinul de masã alb şi vinul de masã roşu




┌────┬───────┬──────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Vin de masã alb │ Vin de masã roşu │
│ │ ├─────────┬──────────┬──────────┬──────────┬───────────┼─────────┬──────────┬──────────┬──────────┬───────────┤
│Nr. │Judeţul│Cantitate│ Preţ de │ Preţ de │ Preţ de │ │Cantitate│ Preţ de │ Preţ de │ Preţ de │ │
│crt.│ │ vândutã │ vânzare │ vânzare │ vânzare │ Valoare │ vândutã │ vânzare │ vânzare │ vânzare │ Valoare │
│ │ │ - hl - │ minim │ mediu │ maxim │- mii lei -│ - hl - │ minim │ mediu │ maxim │- mii lei -│
│ │ │ │- lei/hl -│- lei/hl -│- lei/hl -│ │ │- lei/hl -│- lei/hl -│- lei/hl -│ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 1. │Alba │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 2. │Arad │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 3. │Buzãu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 4. │Dolj │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 5. │Galaţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 6. │Tulcea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 7. │Vaslui │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ 8. │Vrancea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴─────────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────┘




ANEXA 6
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor
la carne de pasãre şi ouã

1. Subiect
Indicatori economici privind efectivele, producţia şi valorificarea acesteia din sãptãmâna precedentã*) datei transmiterii.
2. Responsabilitatea furnizãrii de date
Revine tuturor unitãţilor avicole, producãtoare de pui de carne care deţin abatoare proprii (unitãţi cu flux integrat) şi unitãţilor producãtoare de ouã de consum care au centre proprii de marcare şi ambalare a ouãlor.
Raportarea preţurilor la carnea de pasãre se face de cãtre unitãţile cu peste 10.000 capete pui Broiler, iar la ouã de consum, de cãtre unitãţile cu peste 1.000 capete de gãini ouãtoare.
3. Forma de colectare a datelor
Colectarea directã a datelor din sãptãmâna precedentã*) de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene (DADR-uri) de la unitãţile avicole, producãtoare de pui de carne care deţin abatoare proprii (unitãţi cu flux integrat), şi de la unitãţile producãtoare de ouã de consum care au centre proprii de marcare şi ambalare a ouãlor şi transmiterea acestora la Direcţia politici de piaţã în sectorul zootehnic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
___________
*) Sãptãmâna precedentã înseamnã sãptãmâna de dinaintea transmiterii datelor (luni-duminicã).

4. Modul de transmitere a datelor
Unitãţile avicole, producãtoare de pui de carne care deţin abatoare proprii (unitãţi cu flux integrat), şi unitãţile producãtoare de ouã de consum care au centre proprii de marcare şi ambalare a ouãlor transmit datele conform formularului nr. 1 "Fişa urmãririi activitãţii sãptãmânale", prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie, la DADR în fiecare zi de marţi, pânã la ora 12. DADR-urile transmit situaţia centralizatã a datelor colectate la Direcţia politici de piaţã în sectorul zootehnic în fiecare zi de miercuri, pânã la ora 12. Datele colectate se prelucreazã la Direcţia politici de piaţã în zootehnie. La DG-AGRI Bruxelles se trimit preţurile la carnea de pasãre si ouã de consum, astfel: preţul mediu la carnea de pasãre din sãptãmâna precedentã/100 kg, fãrã TVA, şi preţul mediu la ouã de consum din sãptãmâna precedentã/100 kg, fãrã TVA. Preţurile medii la carnea de pasãre şi ouã de consum se transmit la DG-AGRI Bruxelles în fiecare joi la ora prânzului, prin sistemul de transmitere WUSI.
5. Descrierea formularelor: fişa este comunã pentru carne şi ouã de consum - se completeazã dupã caz (producãtori de carne, producãtori de ouã sau unitãţi mixte).

ANEXÃ
la metodologie

Formularul nr. 1

Denumirea unitãţii ...........................
Judeţul ......................................
E-mail .......................................
Telefon/Fax ..................................
Persoana responsabilã ........................

FIŞA URMÃRIRII ACTIVITÃŢII SÃPTÃMÂNALE




┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬─────────────┐
│ SPECIFICARE │ U.M. │Sãptãmâna nr.│
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Pui de carne (nr. mediu de capete în sãptãmâna raportatã) │ capete │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Gãini ouã de consum (nr. mediu de capete în sãptãmâna │ capete │ │
│raportatã) │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Producţia de ouã consum │mii bucãţi│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│din care: ouã livrate*1) │mii bucãţi│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│din care: - nr. de ouã clasa M │mii bucãţi│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ - nr. de ouã clasa L │mii bucãţi│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Stoc ouã │mii bucãţi│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Valoarea de livrare de la centrul de colectare, sortare, marcare│ │ │
│şi ambalare a ouãlor clasa A: │ │ │
│ - categoria M │ lei/buc. │ │
│ - categoria L │ lei/buc. │ │
│(preţ fãrã TVA) │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Producţia de carne în viu (nr. de pui intraţi la abator pentru │ capete │ │
│sacrificare) │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Producţia de carne carcasã │ tone │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│din care carne livratã (pui 65%) │ tone │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Stoc carne │ tone │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│Valoarea de livrare de la abator/100 kg carne (preţ fãrã TVA)*2)│ lei │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴─────────────┘



*1) Greutatea medie a unui ou din clasa A: - categoria L = 67,5 g (63-72 grame);
- categoria M = 57,5 g (53-62 grame).
*2) Se calculeazã la pui întregi din clasa A (carcase de pui eviscerate, fãrã cap, picioare, gât, inimã, ficat şi pipotã), denumite "pui 65%".

6. Furnizarea datelor: sãptãmânal.
7. Caracteristici ale preţului
7.1. Preţurile de vânzare la poarta abatorului, practicate în cursul sãptãmânii precedente pentru puii întregi din clasa A (carcase de pui eviscerate, fãrã cap, picioare, gât, inimã, ficat şi pipotã), denumite "pui 65%", în acord cu Regulamentul (CE) nr. 546/2003 privind schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie în sectorul ouã şi carne de pasãre.
7.1.1. Preţul de vânzare la poarta abatorului:
- exprimat în lei/100kg;
- reprezintã media ponderatã a preţurilor practicate în cursul sãptãmânii precedente, fãrã TVA.
7.1.2. Cantitatea tranzacţionatã în cursul sãptãmânii precedente (luni-duminicã), în acord cu punctul 7.1.1. (pentru calcularea mediei ponderate).
7.2. Preţurile de vânzare practicate la centrele de ambalare, pentru sãptãmâna precedentã, în acord cu Regulamentul (CE) nr. 546/2003 .
7.2.1. Preţul de vânzare la poarta centrelor de marcare şi ambalare:
- exprimat în lei/buc. M şi L;
- reprezintã media ponderatã a preţurilor practicate în cursul sãptãmânii precedente, fãrã TVA.
7.2.2. Cantitatea tranzacţionatã în cursul sãptãmânii precedente (luni-duminicã), în acord cu punctul 7.2.1 (pentru calcularea mediei ponderate).

8. Clasificarea produselor:
- pui întregi din clasa A (carcase de pui eviscerate, fãrã cap, picioare, gât, inimã, ficat şi pipotã), denumite "pui 65%";
- ouã din clasa A de gãini, medie a categoriilor L şi M.
9. Difuzarea:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- DADR;
- preţurile pe regiuni se transmit publicaţiei naţionale;
- Uniunea Crescãtorilor de Pãsãri din România.


ANEXA 7

METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a
preţurilor la carne de bovinã

1. Subiect
Preţurile sãptãmânale plãtite de cãtre abatoare pentru bovinele adulte, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 295/96 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.892/87 privind înregistrarea preţurilor de pe piaţã pentru bovinele adulte, pe baza grilei comunitare de clasificare a carcaselor, şi al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
Pentru ca preţurile raportate Comisiei Europene sã fie reprezentative pentru producţia nationalã, este obligatoriu ca acestea sã fie calculate pentru cel puţin 30% din sacrificãrile de bovine de pe teritoriul României.
Se raporteazã obligatoriu rezultatele clasificãrii şi preţurile, înregistrate în rapoartele de clasificare, din toate abatoarele în care se efectueazã clasificarea carcaselor de bovine.
Înregistrãrile naţionale ale preţurilor de pe piaţã, pe baza grilei de clasificare a carcaselor de bovine adulte, se efectueazã în fiecare sãptãmânã şi se referã la clasele de conformaţie şi de grãsime pentru cele 5 categorii menţionate în <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 882/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte.
2. Furnizorii de date
Abatoarele, clasificatorii independenţi, agenţiile de clasificare, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale
3. Responsabilitatea furnizãrii de date
3.1. Abatorul care sacrificã şi clasificã carcasele de bovine are urmãtoarele obligaţii:
a) de a încheia un contract de prestãri de servicii cu o agenţie de clasificare sau un clasificator independent pentru a clasifica carcasele de bovine. Contractul va include obligatoriu o clauzã privind confidenţialitatea rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor, precum şi modalitatea de anunţare a clasificatorului privind programul de sacrificare a bovinelor;
b) de a comunica preţul bovinelor clasificatorului în urmãtoarele situaţii posibile de provenienţã a bovinelor sacrificate, pentru elaborarea raportului de clasificare:
- dintr-o tranzacţie comercialã încheiatã între abator şi furnizorul bovinelor - sã prezinte clasificatorului factura fiscalã de vânzare a bovinelor sau borderoul de achiziţie, dupã caz;
- din ferma sau fermele proprii ale abatorului - sã prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mãrfii în care este înregistrat preţul;
- din prestãrile de servicii de sacrificare pe care le efectueazã abatorul producãtorilor - sã prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mãrfii în care este înregistrat preţul;
- din prestãrile de servicii de sacrificare pe care le efectueazã abatorul comercianţilor - sã prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mãrfii în care este înregistrat preţul;
c) de a prezenta clasificatorului, odatã cu începerea sacrificãrii, toate paşapoartele de origine a bovinelor sacrificate, în ordinea sacrificãrii, în vederea completãrii cu date corecte şi exacte a raportului de clasificare, fiind interzisã sacrificarea bovinelor neînsoţite de paşaportul de origine;
d) de a pãstra în arhiva proprie timp de 4 ani, arhivate cronologic, seturi de documente pentru fiecare achiziţie de animale, pe care le va pune la dispoziţia inspecţiei de clasificare din România, reprezentantului Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi Inspecţiei comunitare. Setul de documente cuprinde:
- facturã fiscalã pentru persoane juridice sau borderou de achiziţie pentru persoane fizice;
- document care atestã efectuarea plãţii bovinelor;
- copie a paşapoartelor bovinelor (pe suport de hârtie sau scanate electronic);
- raport de clasificare a carcaselor de bovine;
e) de a transmite Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, în fiecare an, pânã la 31 ianuarie, pentru anul precedent, informaţii depre cheltuielile de transport ocazionate de achiziţia bovinelor, conform documentului din formularul nr. 1, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie;
f) de a respecta prezentarea standard a carcaselor de bovine, prevãzutã de <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 882/2004 ;
g) de a comunica în scris inspecţiei de clasificare a carcaselor datele la zi ale sacrificãrilor efectuate, de câte ori i se solicitã, şi sã permitã confruntarea acestora cu registrul de intrãri al abatorului şi registrul de sacrificãri.
3.2. Clasificatorii independenţi şi agenţiile de clasificare au urmãtoarele obligaţii:
a) de a avea încheiat un contract de prestãri de servicii cu abatorul în care efectueazã clasificarea carcaselor de bovine. Contractul va include obligatoriu o clauzã privind confidenţialitatea rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor, precum şi modalitatea de anunţare de cãtre abator a programului de sacrificare a bovinelor;
b) de a clasifica carcasele de bovine prezentate standard, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 882/2004 , şi de a sesiza conducerea abatorului şi inspecţia de clasificare în cazul nerespectãrii prevederilor legislaţiei în vigoare;
c) de a raporta rezultatele clasificãrii şi preţurile pentru carcasele a cãror greutate caldã, înscrisã în raportul de clasificare, este egalã sau mai mare cu 100 kg;
d) de a transmite prin e-mail, sub forma unui fişier, toate datele privind rezultatele clasificãrii carcaselor de bovine, inclusiv preţurile, de la toate abatoarele cu care au încheiat contracte de prestãri de servicii, la Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, în fiecare zi de luni a sãptãmânii, pânã la ora 12, pentru perioada cuprinsã între ziua de luni şi duminicã din sãptãmâna precedentã.
3.3. Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine are urmãtoarele obligaţii:
a) de a centraliza toate rezultatele clasificãrii şi preţurile primite de la clasificatorii independenţi şi/sau agenţiile de clasificare;
b) de a valida datele de clasificare şi preţurile pentru întocmirea raportului sãptãmânal naţional de preţuri, astfel:
- sunt luate în considerare numai preţurile individuale ale carcaselor de bovine care au format obiectul unei tranzacţii comerciale între abator şi furnizor şi care trebuie sã reprezinte 30% din numãrul total de bovine adulte abatorizate în România;
- sunt excluse din raportul sãptãmânal naţional de preţuri carcasele de bovine provenite din ferma sau din fermele proprii ale abatorului şi cele din prestãrile de servicii pe care le efectueazã abatorul unor producãtori sau comercianţi;
- sunt excluse din raportul sãptãmânal naţional de preţuri datele şi preţurile care nu sunt fiabile;
c) de a calcula sãptãmânal preţurile naţionale de piaţã, medii, exprimate în lei/100 kg greutatã carcasã caldã, minus 2%, pentru fiecare combinaţie, categorie, clasã, conformaţie şi grad de acoperire cu grãsime întâlnitã în datele raportate de cãtre clasificatorii independenţi şi agenţiile de clasificare;
d) de a elabora raportul sãptãmânal naţional cu preţul de piaţã al carcaselor de bovine din România, conform Regulamentului CE nr. 295/1996, pentru urmãtoarele clase de conformaţie şi grãsime corespunzãtoare celor 5 categorii de bovine adulte:
A - carcase de masculi tineri necastraţi, în vârstã de pânã la 2 ani: U2, U3, R2, R3, O2, O3;
B - carcase de alţi masculi necastraţi: R3;
C - carcase de masculi castraţi: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4;
D - carcase de femele care au fãtat: R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3;
E - carcase de alte femele: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4;
e) de a transmite acest raport sãptãmânal, prin e-mail, inspectorului-şef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în fiecare zi de marţi a sãptãmânii, pânã la ora 24, pentru sãptãmâna precedentã;
f) de a transmite, confidenţial, inspectorului-şef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale toate informaţiile primare privind rezultatele clasificãrii carcaselor de bovine şi porcine, inclusiv preţurile, în fiecare zi de marţi a sãptãmânii, pânã la ora 24, pentru sãptãmâna precedentã, conform unui protocol de colaborare;
g) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt organism înainte de a fi comunicate Comisiei Europene de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
h) de a comunica sãptãmânal preţul de piaţã al carcaselor de bovine pentru sãptãmâna precedentã pe site-ul www.ccceurop.ro, la pagina "Rezultate operative clasificare".
3.4. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale (organismul abilitat din România pentru transmiterea rezultatelor de clasificare şi a preţurilor) are urmãtoarele obligaţii:
a) de a comunica Comisiei Europene de la Bruxelles raportul sãptãmânal naţional privind preţurile carcaselor de bovine pentru perioada cuprinsã între ziua de luni şi duminicã din sãptãmâna precedentã, în fiecare zi de miercuri a sãptãmânii, pânã la ora 12;
b) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt organism înainte de a le fi comunicat Comisiei Europene.
4. Forma de colectare a datelor:
a) Se face conform <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 849/2004 privind aprobarea modelelor de cereri de autorizare pentru activitatea de clasificare a carcaselor, a modelelor formularelor-tip pentru atestatul de clasificator şi pentru autorizaţia de clasificare şi a modelelor rapoartelor de clasificare şi registrului agenţiilor de clasificare, cu modificãrile ulterioare.
b) Clasificatorii independenţi sau angajaţi ai agenţiilor de clasificare sunt responsabili de corectitudinea înscrierii rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor în raportul de clasificare.
c) Clasificatorii independenţi sau agenţiile de clasificare rãspund de corectitudinea transmiterii rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor. Acestea sunt transmise Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine sub forma unor fişiere a cãror structurã este stabilitã de Comisie. Extensiile admise pentru fişier sunt: .txt, .csv, .xls, .xlsx, dbf. Fişierul poate fi generat prin aplicaţia informaticã, distribuitã gratuit de cãtre Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine.
d) Clasificatorii independenţi sau agenţiile de clasificare, care utilizeazã aplicaţii informatice proprii, sunt obligaţi sã respecte structura stabilitã a fişierului, precum şi extensiile admise.
5. Caracteristicile preţului: Preţurile sãptãmânale plãtite de cãtre abatoare pentru bovinele adulte:
- preţurile sunt exprimate în lei/kg.
1. Preţurile practicate la poarta abatorului pentru sãptãmâna precedentã:
- fãrã TVA;
- fãrã alte costuri (transport, încãrcare, manipulare, depozitare);
- preţurile raportate sunt preţurile individuale pe carcasã şi sunt exprimate în moneda naţionalã.
2. Cantitatea tranzacţionatã în acord cu punctul 1 (pentru calcularea mediei ponderate):
- Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine determinã preţurile naţionale medii pentru fiecare combinaţie, categorie, clasã, conformaţie şi grad de acoperire cu grãsime, pe baza preţurilor individuale ale carcaselor de bovine raportate de clasificatorii independenţi şi/sau agenţiile de clasificare.
6. Difuzare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- organizaţii profesionale şi interprofesionale.
NOTÃ:
Termenul de transmitere a datelor de la clasificatorii independenţi şi/sau de la agenţii de clasificare cãtre Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, de la comisie cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi de la minister cãtre Comisia Europeanã se poate schimba în funcţie de modificarea Regulamentului (CE) nr. 295/1996 , care prevede ziua de transmitere a rapoartelor oficiale a tuturor statelor membre.

ANEXÃ
la metodologie

Formularul nr. 1

Denumire abator ............
Nr. ............ din .............


RAPORT
privind cheltuielile de transport*)

Cheltuielile pentru transportul bovinelor trebuie înscrise în tabelul de mai jos. Cheltuielile trebuie sã fie reprezentative şi sã corespundã cheltuielilor totale exprimate pe animal sau pe kg carcasã.


┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Cheltuieli de transport │Lei/kg carcasã sau lei/animal│
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Cheltuieli de transport medii │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Procentul animalelor pentru care abatorul │ │
│înregistreazã cheltuieli de transport, fie cã │ │
│sunt sau nu sunt deduse de la furnizorii de │ │
│bovine (aproximativ) │ │
└────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



Actul normativ naţional care face referire la raportarea preţurilor pentru carcasele de bovine este <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
Numele reprezentantului abatorului care a completat formularul ..............
Semnãtura şi stampila abatorului ............................................
___________
*) Se va transmite prin fax Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine pânã la 31 ianuarie pentru anul precedent.


ANEXA 8
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor
la carne de porc


1. Subiect
Preţurile sãptãmânale plãtite de cãtre abatoare pentru porcine, în temeiul Regulamentelor (CE) nr. 1.319/2006 şi nr. 1.128/2006 privind schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie în sectorul cãrnii de porc şi al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
Se raporteazã obligatoriu rezultatele clasificãrii şi preţurile, înregistrate în rapoartele de clasificare, din toate abatoarele în care se efectueazã clasificarea carcaselor de porcine.
Înregistrãrile naţionale ale preţurilor de pe piaţã, pe baza grilei de clasificare (EUROP) şi a grilei de preţuri a carcaselor de porcine, se efectueazã în fiecare sãptãmânã, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Furnizorii de date
Abatoarele, clasificatorii independenţi, agenţiile de clasificare şi Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale
3. Responsabilitatea furnizãrii de date
3.1. Abatorul care sacrificã şi clasificã carcasele de porcine are urmãtoarele obligaţii:
a) de a încheia un contract de prestãri servicii cu o agenţie de clasificare sau un clasificator independent pentru a clasifica carcasele de porcine. Contractul va include obligatoriu o clauzã privind confidenţialitatea rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor, precum şi modalitatea de anunţare a clasificatorului privind programul de sacrificare a porcinelor;
b) de a comunica clasificatorului preţul carcaselor de porcine în urmãtoarele situaţii posibile de provenienţã a porcinelor sacrificate, pentru elaborarea raportului de clasificare:
- dintr-o tranzacţie comercialã încheiatã între abator şi furnizorul porcinelor - sã comunice în scris, sub semnãturã, clasificatorului, preţul negociat pentru nivelul de referinţã (% de carne macrã) cu fiecare furnizor în parte, înainte de începerea clasificãrii;
- din ferma sau fermele proprii ale abatorului - sã prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mãrfii în care este înregistrat preţul;
- din prestãrile de servicii de sacrificare pe care le efectueazã abatorul - sã prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mãrfii în care este înregistrat preţul;
c) de a prezenta clasificatorului, odatã cu începerea sacrificãrii, toate datele de identificare a furnizorului de porcine;
d) de a pãstra în arhiva proprie timp de 4 ani, arhivate cronologic, seturi de documente pentru fiecare achiziţie de animale, pe care le va pune la dispoziţia Inspecţiei de clasificare din România, reprezentantului Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi Inspecţiei comunitare. Setul de documente cuprinde:
- facturã fiscalã pentru persoane juridice sau borderou de achiziţie pentru persoane fizice; Factura fiscalã sau borderoul de achiziţie trebuie sã fie emise la aceeaşi datã cu sacrificarea animalelor sau la o datã ulterioarã;
- document care atestã efectuarea plãţii porcinelor;
- raport de clasificare a carcaselor de porcine;
e) de a respecta prezentarea standard a carcaselor de bovine, prevãzutã de <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) de a comunica în scris inspecţiei de clasificare a carcaselor datele la zi ale sacrificãrilor efectuate, de câte ori i se solicitã, şi sã permitã confruntarea acestora cu registrul de intrãri şi registrul de sacrificãri.
3.2. Clasificatorii independenţi şi agenţiile de clasificare au urmãtoarele obligaţii:
a) de a avea încheiat un contract de prestãri de servicii cu abatorul în care efectueazã clasificarea carcaselor de porcine. Contractul va include obligatoriu o clauzã privind confidenţialitatea rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor, precum şi modalitatea de anunţare de cãtre abator a programului de sacrificare a porcinelor;
b) de a clasifica carcasele de porcine prezentate standard, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 457/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de a sesiza conducerea abatorului şi inspecţia de clasificare în cazul nerespectãrii prevederilor legislaţiei în vigoare;
c) de a raporta rezultatele clasificãrii şi preţurile pentru carcasele a cãror greutate caldã este cuprinsã între 50-120 kg;
d) de a transmite prin e-mail, sub forma unui fişier, toate datele privind rezultatele clasificãrii carcaselor de porcine, inclusiv preţurile, de la toate abatoarele cu care au încheiat contracte de prestãri de servicii, la Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, în fiecare zi de luni a sãptãmânii, pânã la ora 12, pentru perioada cuprinsã între ziua de luni şi duminicã din sãptãmâna precedentã.
3.3. Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine are urmãtoarele obligaţii:
a) de a centraliza toate rezultatele clasificãrii şi preţurile primite de la clasificatorii independenţi şi/sau agenţiile de clasificare;
b) de a face validarea datelor de clasificare şi a preţurilor pentru întocmirea raportului sãptãmânal naţional de preţuri, astfel:
- sunt luate în considerare numai preţurile individuale ale carcaselor de porcine care au format obiectul unei tranzacţii comerciale între abator şi furnizor şi care au greutatea cuprinsã între 60-120 kg;
- sunt excluse din raportul sãptãmânal naţional de preţuri carcasele de porcine provenite din ferma sau din fermele proprii ale abatorului şi cele din prestãrile de servicii de sacrificare pe care le efectueazã abatorul;
- sunt excluse din raportul sãptãmânal naţional de preţuri datele şi preţurile care nu sunt fiabile;
c) de a calcula sãptãmânal preţurile naţionale de piaţã, medii, exprimate în lei/100 kg greutate carcasã caldã, minus 2%, pentru toate clasele sistemului EUROP şi total clase pe baza datelor raportate de cãtre clasificatorii independenţi şi agenţiile de clasificare;
d) de a elabora raportul sãptãmânal naţional cu preţul de piaţã al carcaselor de porcine din România, conform Regulamentelor CE nr. 1.319/2006 şi 1.128/2006, pentru toate clasele sistemului EUROP şi total clase. Preţul de referinţã pentru Uniunea Europeanã este preţul carcaselor din clasa de calitate E, cu greutatea cuprinsã între 60-120 kg;
e) de a transmite acest raport sãptãmânal, prin e-mail, inspectorului-şef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în fiecare zi de marţi a sãptãmânii, pânã la ora 24, pentru sãptãmâna precedentã;
f) de a transmite, confidenţial, inspectorului-şef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale toate informaţiile primare privind rezultatele clasificãrii carcaselor de bovine şi porcine, inclusiv preţurile, în fiecare zi de marţi a sãptãmânii, pânã la ora 24, pentru sãptãmâna precedentã, conform unui protocol de colaborare;
g) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt organism înainte de a fi comunicate Comisiei Europene, de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
h) de a comunica sãptãmânal preţul de piaţã al carcaselor de porcine pentru sãptãmâna precedentã pe site-ul www.ccceurop.ro, la pagina "Rezultate operative clasificare".
3.4. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale (organismul abilitat din România pentru transmiterea rezultatelor de clasificare şi a preţurilor) are urmãtoarele obligaţii:
a) de a comunica Comisiei Europene de la Bruxelles raportul sãptãmânal naţional privind preţurile carcaselor de porcine pentru perioada cuprinsã între ziua de luni şi duminicã din sãptãmâna precedentã, în fiecare zi de miercuri a sãptãmânii pânã la ora 12;
b) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt organism înainte de a le fi comunicat Comisiei Europene.
4. Forma de colectare a datelor:
a) Se face conform <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 849/2004 privind aprobarea modelelor de cereri de autorizare pentru activitatea de clasificare a carcaselor, a modelelor formularelor-tip pentru atestatul de clasificator şi pentru autorizaţia de clasificare şi a modelelor rapoartelor de clasificare şi registrului agenţiilor de clasificare, cu modificãrile ulterioare.
b) Clasificatorii independenţi sau angajaţi ai agenţiilor de clasificare sunt responsabili de corectitudinea înscrierii rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor în raportul de clasificare.
c) Clasificatorii independenţi sau agenţiile de clasificare rãspund de corectitudinea transmiterii rezultatelor clasificãrii şi a preţurilor. Acestea sunt transmise Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine sub forma unor fişiere a cãror structurã este stabilitã de Comisie. Extensiile admise pentru fişier sunt: .txt, .csv, .xls, .xlsx, .dbf. Fişierul poate fi generat prin aplicaţia informaticã distribuitã gratuit de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine.
d) Clasificatorii independenţi sau agenţiile de clasificare care utilizeazã aplicaţii informatice proprii sunt obligaţi sã respecte structura stabilitã a fişierului, precum şi extensiile admise.
5. Caracteristicile preţului
Preţurile sãptãmânale plãtite de cãtre abatoare pentru porcine:
- preţurile sunt exprimate în lei/kg carcasã caldã.
1. Preţurile practicate la poarta abatorului pentru sãptãmâna precedentã:
- fãrã TVA;
- fãrã alte costuri (transport, încãrcare, manipulare, depozitare);
- preţurile raportate sunt preţurile individuale pe carcasã (care trebuie sã includã şi valoarea organelor neprocesate) şi sunt exprimate în moneda naţionalã.
2. Cantitatea tranzacţionatã în acord cu pct. 1 (pentru calcularea mediei ponderate):
Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine determinã preţurile naţionale medii pentru fiecare combinaţie, categorie, clasã, conformaţie şi grad de acoperire cu grãsime, pe baza preţurilor individuale ale carcaselor de porcine raportate de clasificatorii independenţi şi/sau agenţiile de clasificare.
6. Difuzare:
- Direcţia Generalã pentru Agriculturã a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
- DADR-uri;
- organizaţii profesionale si interprofesionale.

NOTÃ:
Termenul de transmitere a datelor de la clasificatorii independenţi şi/sau de la agenţii de clasificare cãtre Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, de la comisie cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi de la minister cãtre Comisia Europeanã se poate schimba în funcţie de modificarea Regulamentul (CE) nr. 1.319/2006 , care prevede ziua de transmitere a rapoartelor oficiale a tuturor statelor membre.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016