Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 44 din 9 mai 2018  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 44 din 9 mai 2018 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 434 din 22 mai 2018
    Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1994 privind drepturile de echipament şi materiale de resortul echipamentului, în timp de pace, ale personalului din sectorul apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 143/1994, cu modificările ulterioare, şi ale art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 349/2017 privind stabilirea uniformei, siglei, insignei şi documentelor de legitimare pentru personalul militar al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 28 august 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Ordonatorii de credite răspund de asigurarea drepturilor de echipament şi de celelalte materiale prevăzute în Normele privind drepturile de echipament pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţile şi instituţiile subordonate acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.301/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de jandarmi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.850/2005, cu modificările ulterioare, în Normele de echipare a personalului militar din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 78/2008, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în Normele pentru drepturile de echipament ale personalului militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2017, în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat."

    2. La anexa nr. 1, după partea a IV-a se introduce o nouă parte, partea a V-a „Descrierea uniformelor efectivelor din Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    3. La anexa nr. 2 articolul 14 alineatul (1) litera b), după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:
    "4. pentru efectivele Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne: două şepci de reprezentare, din care una de vară şi una de iarnă, două şepci din tercot, una de vară şi una de iarnă, 5 perechi suporţi cu însemne de grad şi semne de armă, două perechi petliţe."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul afacerilor interne,
                    Carmen Daniela Dan

    Bucureşti, 9 mai 2018.
    Nr. 44.
    ANEXA 1

     PARTEA V
    Descrierea uniformelor efectivelor din Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne
    CAP. I
    Coifura
    A. Şapca
    a) Şapca pentru uniforma de ceremonie şi reprezentare
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră.
    Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
    Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Pe partea laterală se aplică o bandă textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze de stejar.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează un şnur brodat, de culoare alb-argintiu.
    Şapca are aplicată în faţă, deasupra cozorocului, la centru, emblema pentru coifură.
    Pe cozoroc sunt brodate, cu fir de culoare alb-argintiu, un număr diferit de rânduri de frunze de stejar, dispuse pe o nervură, astfel: trei rânduri pentru generali, două rânduri pentru ofiţerii cu grad superior şi un rând pentru ofiţerii cu grad inferior.
    Şapca pentru maiştrii militari şi subofiţeri are cozorocul simplu.

    b) Şapca pentru uniforma de serviciu
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac de culoare neagră.
    Se compune din calotă, capac şi cozoroc.
    Calota este compusă din capac/partea superioară şi partea laterală.
    Cozorocul este din material plastic dublat pe ambele feţe cu material de fond.
    Şapca pentru iarnă se căptuşeşte pe interior şi pe exteriorul părţii laterale. Şepcile au în faţă, deasupra cozorocului, la centru, montată emblema pentru coifură.


    B. Pălăria
    Se confecţionează din ţesătură fetru de culoare neagră.
    Deasupra borului pălăriei se montează o bandă ţesută cu desene reprezentând frunze de stejar.
    În faţă pe bandă se aplică emblema pentru coifură.

    C. Bascul
    Se confecţionează din ţesătură tip lână de culoare neagră.
    Calota este dublată cu căptuşeală.
    Emblema pentru coifură se fixează pe lateral stânga, printrun suport textil, cusut pe partea interioară a căptuşelii.

    D. Fesul
    Se realizează prin tricotare din fire tip lână de culoare neagră.

    E. Căciula
    Pentru bărbaţi căciula se compune din calotă, bordură, clape laterale, clapă frontală şi se confecţionează din postav de culoare neagră, dublat cu blană naturală caracul de culoare neagră pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blană nutriet de culoare neagră pentru celelalte cadre.
    Calota este de formă ovală, iar bordura şi clapele laterale se confecţionează dintr-o singură bucată.
    Căciula este dublată pe interior cu căptuşeală matlasată pe material neţesut termoizolant. Pe mijlocul clapei frontale se fixează emblema pentru coifură, brodată pe suport textil.
    Pentru femei căciula este sub formă de tocă şi se compune din calotă şi bordură. Căciula se confecţionează din postav, dintr-o singură bucată, are formă ovală, bordura este dreaptă de jur împrejurul calotei şi este prevăzută la partea din faţă cu emblema pentru coifură, brodată pe suport textil.
    Blana este croită dintr-o singură bucată unită la spate şi fixată de calotă de jur împrejur. Căciula este dublată pe interior cu căptuşeală matlasată pe material neţesut termoizolant.

    CAP. II
    Îmbrăcăminte şi lenjerie
    A. Vestonul
    a) Vestonul pentru uniforma de ceremonie
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră.
    Are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, alţi doi nasturi fiind montaţi mai sus, puţin lateral, simetric, imprimaţi cu însemnul heraldic al Direcţiei Generale de Protecţie Internă. Pe guler se aplică petliţele.
    Ambii piepţi sunt prevăzuţi sub linia taliei cu câte un buzunar cu doi refileţi, acoperiţi de o clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se montează un buzunar fals.
    Spatele este confecţionat din două bucăţi, având cusătura de încheiere pe mijloc.
    Mâneca este dreaptă, fără manşetă, formată dintr-o bucată, iar la terminaţie este prevăzută cu şliţ şi nasturi metalici.
    Vestonul pentru generali este prevăzut pe umeri cu câte două bride din material de fond pe care se montează epoleţii brodaţi, iar cel pentru ofiţeri are epoleţii drepţi din material de fond, fixaţi în cusătura mânecii.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng, iar în talie este uşor cambrat.
    Vestonul este dublat în întregime cu căptuşeală.

    b) Vestonul pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră.
    Are revere drepte şi se încheie la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimaţi cu însemnul heraldic al Direcţiei Generale de Protecţie Internă. Pe guler se aplică petliţele.
    Spatele este confecţionat din două părţi, având cusătura de încheiere pe mijloc.
    Mâneca este dreaptă, fără manşetă, formată dintr-o bucată, iar la terminaţie este prevăzută cu şliţ şi nasturi metalici.
    Pe umeri se montează epoleţi drepţi din material de fond.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng, iar în talie este uşor cambrat.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.
    Vestonul este dublat în întregime cu căptuşeală.


    B. Pantalonii
    Pantalonii pentru uniforma de ceremonie şi de reprezentare
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră.
    Au croială dreaptă, fără manşetă. Sunt prevăzuţi cu două buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar.
    Pantalonii pentru bărbaţi au buzunar la spate. Pe betelie sunt aplicate găici pentru curea.
    Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioară a feţelor cu căptuşeală.
    Pentru generali, în părţile laterale, se aplică vipuşcă şi lampas lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuştii.

    C. Fusta
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră pentru uniforma de ceremonie şi de reprezentare.
    Fusta se compune din: faţă, spate şi betelie.
    Are croială clasică, cu betelie şi şliţ la spate. Este dublată cu căptuşeală şi se încheie cu fermoar.

    D. Bluzonul
    Se confecţionează din tercot de culoare neagră.
    Bluzonul se încheie în faţă prin fermoar, dublat de un foran.
    Pe fiecare piept sunt poziţionate câte două buzunare. La partea superioară sunt aplicate buzunare drepte, iar la partea inferioară se realizează câte un buzunar oblic cu laist.
    Bluzonul este prevăzut cu epoleţi din material de fond.
    La terminaţie bluzonul este prevăzut cu un cordon de ajustare pe corp.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    E. Scurta
    a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
    Se confecţionează din stofă de culoare neagră şi este dublată cu căptuşeală matlasată.
    Piepţii se încheie la un rând de nasturi ascunşi în sublaist.
    Este prevăzută în talie cu cordon din material de fond. Are două buzunare oblice, fixate lateral, mai jos de talie. Mâneca este dreaptă.
    Scurta pentru generali este prevăzută pe umeri cu câte două găici din material de fond pe care se montează epoleţii brodaţi, iar cea pentru ofiţeri are epoleţi drepţi din material de fond, fixaţi în cusătura mânecii.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.

    b) Scurta pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din tercot de culoare neagră.
    Este dublată în totalitate cu căptuşeală şi cu mesadă din blană naturală, pe spate şi pe piepţi, iar mânecile mesadei sunt realizate din căptuşeală matlasată pe material neţesut termorezistent.
    Pe gulerul scurtei se montează un guler detaşabil din blană naturală caracul de culoare neagră pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blană naturală nutriet de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.
    Piepţii se încheie în faţă cu nasturi ascunşi în sublaist.
    Piepţii sunt prevăzuţi la partea superioară cu o platcă dreaptă, sub care se află două buzunare aplicate care se închid cu clape, iar sub linia taliei, două buzunare oblice cu laist.
    Mâneca este dreaptă, cu bridă la terminaţie.
    Pe linia umerilor are epoleţi din material de fond.
    Spatele se croieşte din două bucăţi unite pe mijloc, iar la partea superioară este prevăzut cu platcă cu colţ.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    c) Scurta pentru uniforma de serviciu
    Se confecţionează din ţesătură imperrespirantă de culoare neagră.
    Piepţii sunt din două bucăţi, dublate la partea superioară, care în cusătura de suprapunere are vipuşcă retroreflectantă.
    Sub vipuşcă sunt buzunare ascunse care se încheie prin clapă şi fermoar.
    Sub linia taliei sunt buzunare oblice cu laist.
    Piepţii se încheie în faţă cu fermoar şi butoni.
    Spatele este realizat dintr-o bucată, dublată cu o platcă la partea superioară şi cu vipuşcă retroreflectantă. Pe spate şi pe pieptul stâng este inscripţionată sigla instituţiei.
    Epoleţii din material de fond sunt fixaţi în cusătura de îmbinare a mânecilor de umăr.
    Mânecile sunt drepte, prevăzute la terminaţie cu bridă de ajustare.
    Gulerul este detaşabil, realizat din faţă şi dos: faţa din tricot poliester periat, iar dosul din material de bază. Gluga este realizată din material de fond şi se fixează de dosul gulerului prin intermediul unor butoni metalici.
    Scurta este căptuşită în totalitate, iar mesada detaşabilă este confecţionată din material termoizolant matlasat pe ambele părţi cu căptuşeală. Mesada se încheie şi se fixează de faţa scurtei prin fermoar.
    Pentru bărbaţi se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.


    F. Mantaua pentru ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare neagră.
    Piepţii se încheie la un rând de nasturi. Sub talie, lateral, la partea inferioară sunt poziţionate două buzunare oblice cu laist.
    Spatele este confecţionat dintr-o bucată, este prevăzut cu platcă la partea superioară. Mâneca este dreaptă, la terminaţie este prevăzută cu sistem de ajustare.
    Epoleţii sunt detaşabili, confecţionaţi din material de fond, fixaţi prin doi nasturi în bride. Mantaua este căptuşită în totalitate.
    Pentru bărbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    G. Cămaşa
    Se confecţionează din tercot de culoare albă pentru uniforma de ceremonie şi gri pentru uniforma de reprezentare. Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept. Pe pieptul stâng este prevăzut un buzunar aplicat.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Mânecile sunt lungi, prevăzute la terminaţie cu manşetă.

    H. Cămaşa-bluză
    a) Cămaşa-bluză pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din tercot de culoare neagră şi poate fi cu mânecă lungă sau mânecă scurtă. Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept. Pe partea superioară a piepţilor sunt prevăzute buzunare aplicate care se închid cu clape. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă.
    Epoleţii sunt realizaţi din material de fond. Sunt de formă dreptunghiulară şi se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar cu celălalt capăt sunt fixaţi prin nasture.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    b) Cămaşa-bluză pentru uniforma de serviciu
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac de culoare gri şi poate fi cu mânecă lungă şi mânecă scurtă.
    Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept. Pe partea superioară a piepţilor sunt prevăzute buzunare aplicate. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Gulerul se confecţionează din faţă, dos şi ştei. Mânecile sunt drepte şi sunt prevăzute la terminaţie cu manşetă.
    Epoleţii sunt realizaţi din material de fond de formă dreptunghiulară şi se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar celălalt capăt este fixat prin nasture.
    Pentru bărbaţi se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.


    I. Tricoul
    Se confecţionează din tricot bumbac de culoare gri, fiind compus din faţă, spate, mâneci, epoleţi şi guler la baza gâtului.
    Epoleţii sunt croiţi din material de fond, sunt fixaţi la un capăt în cusătura mânecii, iar pe capătul liber este festonată o butonieră care se încheie cu un nasture.

    J. Puloverul
    Se confecţionează prin tricotare din fire acrilice/tip lână de culoare neagră. Pe partea superioară a piepţilor şi a spatelui se aplică o platcă, pe umeri se fixează epoleţi din tercot la culoare, iar pe mâneci sunt aplicate cotiere.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    K. Costumul unic cu doi pantaloni
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac, de culoare neagră şi se compune din bluză şi doi pantaloni.
    Bluza se încheie în faţă cu fermoar ascuns. Pe partea superioară a piepţilor are aplicate buzunare cu clape, iar la partea inferioară, pe linia taliei, este prevăzută cu două buzunare oblice, ascunse.
    Spatele este dintr-o bucată, formând pe lungime două falduri. Partea superioară a piepţilor şi a spatelui este dublată cu material de fond matlasat, iar la terminaţie este prevăzută cu sistem de ajustare. Pe pieptul stâng şi pe spate sub platcă este inscripţionată sigla instituţiei. Gulerul este tip tunică.
    Mâneca este prevăzută la terminaţie cu manşetă.
    Bluza este confecţionată cu epoleţi din material de fond, fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu nasture. Bluza este căptuşită în întregime şi se poartă peste pantaloni.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pantalonul este drept şi este prevăzut cu patru buzunare, poziţionate astfel: două la partea superioară a feţelor, iar două pe părţile laterale. Pe betelie sunt aplicate găici pentru centură.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    L. Costumul izoterm
    Costumul izoterm pentru uniforma de serviciu se confecţionează din ţesătură tip bumbac, de culoare neagră şi este compus din jachetă şi pantalon, dublate cu căptuşeală matlasată pe material termoizolant microtermic.
    Jacheta este formată din piepţi, spate, mâneci şi glugă. Închiderea frontală a piepţilor este realizată cu fermoar, iar la terminaţie este prevăzută cu sistem de ajustare.
    Pentru bărbaţi se încheie pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
    Pentru femei se încheie pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
    Pantalonul este prevăzut cu buzunare verticale pe ambele părţi şi se confecţionează drept la terminaţie. De la terminaţia inferioară până în zona genunchiului cusăturile sunt prevăzute cu sistem de desprindere.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    M. Costumul de protecţie contra intemperiilor
    Se confecţionează din ţesătură imperrespirantă de culoare neagră şi se compune din jachetă şi pantalon.
    Jacheta este formată din piepţi, spate, mâneci şi glugă, dublate în întregime cu căptuşeală. Închiderea frontală a piepţilor este realizată cu fermoar ascuns şi butoni.
    Jacheta este prevăzută cu epoleţi din material de fond fixaţi la un capăt în cusătura de îmbinare mânecă-umăr, iar la celălalt capăt cu un buton.
    Gulerul este tip tunică.
    Pantalonul este prevăzut cu buzunare verticale pe ambele părţi şi se confecţionează larg la terminaţie. De la terminaţia inferioară până în zona genunchiului cusăturile sunt prevăzute cu sistem de desprindere.
    Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific.

    N. Lenjerie de corp termică
    Lenjeria de corp termică pentru uniforma de serviciu se confecţionează din material textil cu capacitate mare de menţinere a confortului termic. Se compune din bluză şi pantaloni.
    Bluza se realizează cu guler la baza gâtului şi mânecă lungă prevăzută cu manşetă. Pantalonul este prevăzut cu betelie, iar la terminaţie este ajustat pe picior cu bandă tricotată şi are şliţ.

    CAP. III
    Încălţămintea
    A. Pantofii
    Se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră.
    Pantofii de vară au perforaţii, iar pentru cadrele femei, pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.
    Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpă realizată din piele naturală.

    B. Ghetele
    Ghetele pentru bărbaţi se confecţionează din piele box, faţă naturală, impermeabilizată, de culoare neagră, sunt căptuşite cu blană, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral.
    Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.
    Ghetele pentru femei se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră şi sunt căptuşite cu meşină. Carâmbul este scurt, iar sistemul de încheiere este cu şiret în faţă.
    Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.

    C. Cizmele pentru femei
    Se confecţionează din piele box, faţă naturală, impermeabilizată, de culoare neagră, sunt căptuşite cu blană sau cu meşină, carâmbii sunt înalţi, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară.
    Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, cu toc aplicat.

    D. Bocancii unici
    Se confecţionează din piele box, faţă naturală, impermeabilizată, de culoare neagră, talpă din cauciuc sintetic sau polimeri. Carâmbul este înalt, căptuşiţi cu meşină, iar sistemul de încheiere este cu şiret în faţă.

    CAP. IV
    Echipament divers
    A. Cravata
    Se confecţionează din ţesătură de culoare neagră, are întăritură din material neţesut şi este dublată cu căptuşeală la capete, pe o distanţă de 15 cm de la vârf.
    Papionul
    Se confecţionează din ţesătură de culoare neagră.


    B. Fularul
    Se confecţionează din fire tip lână/acrilice de culoare neagră sau albă, are formă dreptunghiulară, iar la capete are franjuri.

    C. Mănuşile
    a) Mănuşile din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au format clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană naturală.

    b) Mănuşile din lână
    Sunt tricotate din fire de lână sau tip lână de culoare neagră sau albă. Au format clasic cu 5 degete.


    D. Ciorapii
    Se confecţionează prin tricotare, de culoare neagră, cu carâmbi înalţi, având la terminaţie manşetă elastică.
    Pentru femei ciorapii sunt tricotaţi din fire sintetice sub formă de dres.

    E. Centura
    a) Centura pentru uniforma de ceremonie
    Se confecţionează din galon textil ţesut de culoare albă-argintiu, care pe mijloc are tricolorul dispus astfel: o dungă de culoare albastră, o dungă de culoare galbenă şi o dungă de culoare roşie, fiecare cu lăţimea de 5-6 mm.
    Paftaua este din metal alb inoxidabil, cu o pajură la mijloc, se montează în aşa fel încât dunga albastră a tricolorului să fie în partea superioară.

    b) Centura pentru uniforma de reprezentare
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi închidere prin cataramă din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingă textilă de culoare neagră şi închidere prin cataramă din material plastic cu sistem de autoblocare.


    F. Cureaua
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi închidere prin cataramă din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu.

    G. Nasturii
    Se confecţionează din metal alb-argintiu, ambutisat şi sunt prevăzuţi cu anou.
    Calota este puţin bombată, are bordură pe margine şi are ştanţat elemente din însemnul heraldic al Direcţiei Generale de Protecţie Internă.

    H. Eghileţii
    a) Eghiletul cu două ramuri şi accesorii pentru ofiţeri
    Se confecţionează din şnur textil de culoare alb-argintiu.
    Este format din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu.
    Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, cele două şnururi au câte un cui din material plastic metalizat în culoare alb-argintiu.

    b) Eghiletul cu o ramură şi accesorii pentru maiştrii militari şi subofiţeri
    Se confecţionează din şnur textil de culoare alb-argintiu.
    Este format dintr-o ramură împletită ce se continuă cu un şnur prevăzut cu un nod dublu, la terminaţia căruia este un cui din material plastic metalizat în alb-argintiu.


    CAP. V
    Semnele distinctive ale gradelor
    A. Emblema pentru coifură
    Emblema pentru şapca de ceremonie şi de reprezentare, căciulă, pălărie, basc şi şapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare neagră, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, fiind formată dintr-o cunună cu un număr diferit de rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai (patru pentru generali, trei pentru ofiţeri, două pentru subofiţeri şi maiştri militari), care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României.

    B. Petliţe
    a) Petliţele pentru generali
    Sunt realizate prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe suport textil de culoare neagră şi format pentagonal cu laturile neregulate şi reprezintă frunze de stejar dispuse pe o nervură.

    b) Petliţele pentru ofiţeri
    Sunt realizate pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de trei ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire.

    c) Petliţele pentru maiştri militari şi subofiţeri
    Sunt realizate pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de două ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire.


    C. Suporţi/Epoleţi cu însemne de grad
    a) Suporţi/Epoleţi cu însemne de grad pentru generali
    Epoleţii cu însemne de grad sunt realizaţi pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat alb-argintiu un fond reprezentând frunze de stejar, pe margini cu motive naţionale, iar suporţii cu însemne de grad sunt confecţionaţi sub formă de manşon dreptunghiular.
    Pe fondul alb-argintiu al suportului de grad se mai brodează, cu fir metalizat de culoare galben-auriu, însemne specifice gradului - stele în cinci colţuri încadrate în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm, conturate cu fir de culoare roşie.
    Stelele se aplică astfel:
    - pentru gradul de general de brigadă - o stea;
    – pentru gradul de general-maior - două stele;
    – pentru gradul de general-locotenent - trei stele;
    – pentru gradul de general - patru stele.


    b) Suporţi cu însemne grad pentru ofiţeri
    Sunt realizaţi sub formă de manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin trese cu lăţimea de 8 mm.
    Pentru ofiţerii cu grad superior, pe mijlocul suportului textil, longitudinal, se brodează cu fir metalizat cu culoare alb-argintiu un galon cu lăţimea de 16 mm.
    Pentru ofiţerii superiori tresele şi galonul se aplică corespunzător gradului, astfel:
    - pentru gradul de maior - o tresă şi galonul;
    – pentru gradul de locotenent-colonel - două trese şi galonul;
    – pentru gradul de colonel - trei trese şi galonul.

    Pentru ofiţerii cu grad inferior tresele se aplică corespunzător gradului, astfel:
    - pentru gradul de sublocotenent - o tresă;
    – pentru gradul de locotenent - două trese;
    – pentru gradul de căpitan - trei trese.


    c) Suporţi cu însemne grad pentru maiştri militari
    Sunt realizaţi sub formă de manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane cu lăţimea de 8 mm, astfel:
    - pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon în formă de unghi şi un galon drept;
    – pentru gradul de maistru militar clasa a III-a - un galon în formă de unghi şi două galoane drepte;
    – pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - un galon în formă de unghi şi trei galoane drepte;
    – pentru gradul de maistru militar clasa I - un galon în formă de unghi şi patru galoane drepte;
    – pentru gradul de maistru militar principal - un galon în formă de unghi şi cinci galoane drepte.


    d) Suporţi cu însemne grad pentru subofiţeri
    Sunt realizaţi sub formă de manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane, astfel:
    - pentru gradul de sergent-major - un galon cu lăţimea de 16 mm şi cu lăţimea de 10 mm;
    – pentru gradul de plutonier - două galoane cu lăţimea de 16 mm;
    – pentru gradul de plutonier-major - două galoane cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm;
    – pentru gradul de plutonier adjutant - trei galoane cu lăţimea de 16 mm;
    – pentru gradul de plutonier adjutant şef - trei galoane cu lăţimea de 16 mm şi unul cu lăţimea de 10 mm.



    D. Semnul de armă
    Se realizează prin brodare pe suport de grad şi conţine elemente specifice însemnului heraldic.
    Semnul de armă se aplică la mijlocul lăţimii suportului şi la 5 mm de capătul interior al acestuia.

    E. Ecusoanele
    a) Ecusonul de mânecă
    Se realizează prin brodare pe suport textil de culoare neagră, sub formă de scut şi cuprinde elementele însemnului heraldic al Direcţiei Generale de Protecţie Internă.

    b) Ecusonul nominal
    Este confecţionat pe suport metalic, având inscripţionat numele utilizatorului şi culorile drapelului României.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016