ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 1 iulie 2007.
p. Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
Bucureşti, 23 mai 2007.
Nr. 433.
ANEXÃ
1. Alineatul (2) al articolului 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prezentul ordin transpune în legislaţia naţionalã prevederile Directivei Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L 193 din 20 iulie 2002, ultima datã amendatã prin Directiva Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie 2006, precum şi ale Directivei Consiliului 89/14/CEE din 15 decembrie 1988."
2. Litera B a alineatului (1) al articolului 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"B. legume reprezintã plantele din speciile destinate producţiei din agriculturã sau horticulturã, dar nu pentru folosire în scop ornamental:
- Allium cepa L.
- Cepa Group Onion; ceapã
Echalion, ceapã eşalotã tip "bananã"
- Aggregatum Group Shallot; ceapã eşalotã
- Allium fistulosum L. Japanese bunching onion or Welsh onion;
ceapã de stufat
- Allium porrum L. Leek; praz
- Allium sativum L. Garlic; usturoi
- Allium schoenoprasum L. Chives; ceapã de tuns
- Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Chervil; asmãţui
- Apium graveolens L. Celery; ţelinã de peţiol şi frunze
Celeriac, ţelinã de rãdãcinã
- Asparagus officinalis L. Asparagus; sparanghel
- Beta vulgaris L. Beetroot including Cheltenham beet;
sfeclã roşie
Spinach beet or Chard; sfeclã de
peţiol sau mangold
- Brassica oleracea L. Curly kale; varzã creaţã
Cauliflower; conopidã
Sprouting broccoli or Calabrese;
broccoli
Brussels sprouts; varzã de Bruxelles
Savoy cabbage; varzã creaţã
White cabbage; varzã albã
Red cabbage; varzã roşie
Kohlrabi; gulie
- Brassica rapa L. Chinese cabbage; varzã chinezeascã
Turnip; napi
- Capsicum annuum L. Chilli or pepper; ardei
- Chicorium endivia L. Curled-leaved endive; cicoare creaţã
sau cicoare de grãdinã
Plain-leaved; scarola
- Chicorium intybus L. Witloof chicory; andivã
Large-leaved chicory or Italian
chicory; cicoare cu frunzã
latã sau cicoare italianã
Industrial chicory; cicoare industrialã
- Citrullus lanatus (Thunb.) Watermelon; pepene verde
Matsum. et Nakai
- Cucumis melo L. Melon; pepene galben
- Cucumis sativus L. Cucumber; castravete cu fruct semilung
şi lung Gherkin; castravete cu
fruct scurt
- Cucurbita maxima Duchesne Gourd; dovleac comestibil
- Cucurbita pepo L. Marrow or Courgette; dovlecel
- Cynara cardunculus L. Globe artichoke, anghinare
Cardoon, cardon
- Daucus carota L. Carrot; morcov
Fooder carrot; morcov furajer
- Foeniculum vulgare Mill. Fennel; fenicul
- Lactuca Sativa L. Lettuce; salatã
- Lycopersicon esculentum Mill. Tomato; tomate
- Petroselinum crispum (Mill.) Parsley; pãtrunjel
Nyman ex A.W. Hill
- Phaseolus coccineus L. Runner bean; fasole de Spania
- Phaseolus vulgaris L. Dwarf French bean; fasole piticã
Climbing French bean; fasole urcãtoare
- Pisum sativum L. (partim) Wrinkled pea, mazãre cu bob zbârcit
Round pea, mazãre cu bob neted
Sugar pea; mazãre dulce
- Raphanus sativus L. Radish, ridiche
Black radish; ridiche neagrã
- Rheum rhabarbarum L. Rhubarb; revent
- Scorzonera hispanica L. Scorzonera or Back salsify; scorţonerã
- Solanum melongena L. Aubergine or Egg plant; pãtlãgele vinete
- Spinacia oleracea L. Spinach; spanac
- Valerianelle locusta (L.) Laterr. Corn salad or Lamb'f6s lettuce; feticã
- Vicia faba L. (partim) Broad bean; bob
- Zea mays L. (partim) Sweet corn; porumb zaharat
Popcorn; porumb de floricele"
3. La anexa nr. 2, litera a) a punctului 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3. Seminţele trebuie sã satisfacã, de asemenea, urmãtoarele condiţii:
a) Norme (standarde)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Puritatea Conţinutul maxim Germinaţia minimã
Specia fizicã în seminţe din alte (% glomerule
minimã specii de plante sau seminţe pure)
(% în (% în greutate)
greutate)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Allium cepa 97 0,5 70
Allium fistulosum 97 0,5 65
Allium porrum 97 0,5 65
Allium sativum 97 0,5 65
Allium schoenoprasum 97 0,5 65
Anthriscus cerefolium 96 1 70
Apium graveolens 97 1 70
Asparagus officinalis 96 0,5 70
Beta vulgaris 97 0,5 50
(sfecla Cheltehnam) (glomerule)
Beta vulgaris 97 0,5 70
(alte subspecii) (glomerule)
Brassica oleracea 97 1 70
(conopidã)
Brassica oleracea 97 1 75
(altele decât conopida)
Brassica rapa 97 1 75
(varzã chinezeascã)
Brassica rapa 97 1 80
(nap)
Capsicum annuum 97 0,5 65
Cichorium intybus (partim) 95 1,5 65
(andive, cicoare italianã)
Cichorium intybus (partim) 97 1 80
(cicoare industrialã)
Cichorium endivia 95 1 65
Citrullus lanatus 98 0,1 75
Cucumis melo 98 0,1 75
Cucumis sativus 98 0,1 80
Cucurbita maxima 98 0,1 80
Cucurbita pepo 98 0,1 75
Cynara cardunculus 96 0,5 65
Daucus carota 95 1 65
Foeniculum vulgare 96 1 70
Lactuca sativa 95 0,5 75
Lycopersicon esculentum 97 0,5 75
Petroselinum crispum 97 1 65
Phaseolus coccineus 98 0,1 80
Phaseolus vulgaris 98 0,1 75
Pisum sativum 98 0,1 80
Raphanus sativus 97 1 70
Rheum rhabarbarum 97 0,5 70
Scorzonera hispanica 95 1 70
Solanum melongena 96 0,5 65
Spinacia oleracea 97 1 75
Valerianella locusta 95 1 65
Vicia faba 98 0,1 80
Zea mays 98 0,1 85"
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. La anexa nr. 3, litera a) a punctului 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. a) Greutatea minimã a unui eşantion:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specia Greutatea (în g)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Allium cepa 25
Allium fistulosum 15
Allium porrum 20
Allium sativum 20
Allium schoenoprasum 15
Anthricus cerefolium 20
Apium graveolens 5
Asparagus officinalis 100
Beta vulgaris 100
Brassica oleracea 25
Brassica rapa 20
Capsicum annuum 40
Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italianã) 15
Cichorium intybus (partim) (cicoare industrialã) 50
Cichorium endivia 15
Citrullus lanatus 250
Cucumis melo 100
Cucumis sativus 25
Cucurbita maxima 250
Cucurbita pepo 150
Cynara cardunculus 50
Daucus carota 10
Foeniculum vulgare 25
Lactuca sativa 10
Lycopersicon esculentum 20
Petroselinum crispum 10
Phaseolus coccineus 1000
Phaseolus vulgaris 700
Pisum sativum 500
Raphanus sativus 50
Rheum rhabarbarum 135
Scorzonera hispanica 30
Solanum melongena 20
Spinacia oleracea 75
Valerianella locusta 20
Vicia faba 1000
Zea mays 1000"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 3, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) când rezultatul din parcelele de control aratã cã identitatea şi puritatea varietalã nu au fost menţinute, autoritatea oficialã poate interzice comercializarea seminţei obţinute din parcelele şi loturile respective;".
6. La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 4.2, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) din sãmânţa Certificatã şi sãmânţa Standard un eşantion din fiecare partidã sau lot;".
7. La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor, capitolul II, litera G, punctul 4.6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"4.6. Se considerã corespunzãtoare puritatea varietalã determinatã în postcontrol, egalã cu normele interne de puritate varietalã din tabelul nr. 2 din prezenta anexã sau mai reduse cu maximum 1%, iar în cazul hibrizilor se considerã satisfãcãtoare puritatea varietalã de minimum 95%."
8. La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Tabel nr. 1. - Norme interne privind prezenţa organismelor dãunãtoare care afecteazã calitatea seminţelor de legume
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specia Organismul dãunãtor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ardei Fusarium oxysporum
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Plante-mamã Erwinia carotovora
Bulboase rãdãcinoase
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fasole Pseudomonas syringae pv. phaseolicola
─────────────────────────────────────────────
Colletotrichum lindemuthianum
─────────────────────────────────────────────
Acanthoscelides obtectus
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bostãnoase Pseudomonas syringae pv. lachrymans
─────────────────────────────────────────────
Colletotrichum lagenarium
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ceapã şi praz Allium virus 1
─────────────────────────────────────────────
Erwinia carotovora
─────────────────────────────────────────────
Peronospora destructor
─────────────────────────────────────────────
Helminthosporium alii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mazãre Ascochyta pisi
─────────────────────────────────────────────
Bruchus pisorum
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vãrzoase, ridichi Alternaria brassicae
─────────────────────────────────────────────
Stemphyllium brassicae
─────────────────────────────────────────────
Xanthomonas campestris pv. campestris
─────────────────────────────────────────────
Phoma lingam
─────────────────────────────────────────────
Ceutorhynchus assimilis
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tomate Pseudomonas syringae pv. Tomato
─────────────────────────────────────────────
Fusarium oxysporum
─────────────────────────────────────────────
Phytophthora infestans
─────────────────────────────────────────────
Ascochyta hortorum
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vinete Ascochyta hortorum
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Tabel nr. 2. - Norme interne privind condiţiile de puritate varietalã la soiuri, pentru aprobarea în câmp
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificare Puritatea varietalã minimã, %
────────────────────────────────────
Prebazã, Bazã Certificatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ardei 98 96
Andivã 97 95
Asmãţui 97 95
Bob 98 96
Brocoli, conopidã 97 94
Cardon 97 95
Castraveţi 98 96
Ceapã, praz 97 95
Cicoare creaţã, industrialã 97 95
Dovlecel 97 95
Dovleac 99 96
Fasole, mazãre 99 96
Fenicul 97 94
Feticã 98 96
Gulie 98 96
Morcov 97 95
Napi 95 93
Pãtrunjel de rãdãcinã, frunze 97 95
Pepene galben, verde 97 94
Ridichi 97 95
Salatã 97 94
Sfeclã roşie, peţiol 97 95
Scorţonerã 97 94
Spanac 98 95
Sparanghel 95 93
Ţelinã 97 94
Tomate 98 96
Varzã albã, creaţã, roşie, de Bruxelles,
chinezeascã 97 95
Vinete 97 95
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
NOTĂ?:
Normele din tabel pentru sãmânţã Certificatã sunt aplicabile şi seminţei Standard."
10. La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor", secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Tabelul nr. 3. - Norme interne privind umiditatea recomandatã pentru seminţele de legume
A. Specii cuprinse în Directiva Consiliului 2002/55/CE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Specia Umiditatea maximã (%)
crt. ───────────────────────────────────
În ambalaje În ambalaje
normale ermetice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Allium cepa 12 6
2. Allium fistulosum 12 6
3. Allium porum 12 6
4. Allium sativum 12 6
5. Allium schoenoprasum 12 6
6. Anthriscus cerefolium 12 8
7. Apium graveolens 12 7
8. Asparagus officinalis 12 7
9. Beta vulgaris 13 9
10. Brassica oleracea 10 6
11. Brassica rapa 10 6
12. Capsicum annuum 11 5
13. Cichorium intybus 12 6
14. Cichorium endivia 12 6
15. Citrullus Ianatus 10 7
16. Cucumis melo 10 7
17. Cucumis sativus 10 7
18. Cucurbita maxima 10 7
19. Cucurbita pepo 10 7
20. Cynara cardunculus 12 8
21. Daucus carota 11 7
22. Foeniculum vulgare 12 7
23. Lactuca sativa 9 6
24. Lycopersicon esculentum 11 8
25. Petroselinum crispum 12 7
26. Phaseolus coccineus 14 11
27. Phaseolus vulgaris 14 11
28. Pisum sativum 14 11
29. Raphanus sativus 12 7
30. Rheum rhabarbarum 12 7
31. Scorzonera hispanica 12 8
32. Solanum melongena 11 8
33. Spinacia oleracea 13 9
34. Valerianella locusta 12 7
35. Vicia faba 14 11
36. Zea mays 14 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
NOTĂ?:
Normele din tabele sunt aplicabile şi seminţei Standard."
--------------