Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 430 din 2 iulie 2008  pentru aprobarea tipurilor de investitii si a plafoanelor maxime ale creditelor ce se acorda in anul 2008, in conditiile   Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, precum si in activitati nonagricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 430 din 2 iulie 2008 pentru aprobarea tipurilor de investitii si a plafoanelor maxime ale creditelor ce se acorda in anul 2008, in conditiile Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, precum si in activitati nonagricole

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 507 din 7 iulie 2008
Având în vedere Referatul nr. 78.368 din 27 iunie 2008 al Direcţiei generale dezvoltare ruralã - Autoritate de management pentru PNDR şi al Direcţiei generale implementare politici agricole,
în baza prevederilor art. 7 şi ale <>art. 13 alin. (3) din Legea nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi nonagricole, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 13 şi 14 din Hotãrârea Guvernului nr. 934/2005 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 72/2008 privind autorizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale pentru încheierea de angajamente legale interne în anul 2008, în vederea asigurãrii unor mãsuri financiare pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi nonagricole,
în temeiul <>art. 7 alin. (7) din Hotãrârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite prezentul ordin.

ART. 1
(1) Suma alocatã Fondului pentru creditarea investiţiilor în agriculturã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi nonagricole, denumit în continuare Fond, pentru anul 2008, - care se va licita conform prevederilor <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi nonagricole, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 72/2008 privind autorizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale pentru încheierea de angajamente legale interne în anul 2008, în vederea asigurãrii unor mãsuri financiare pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi nonagricole de cãtre instituţii financiare bancare - este de 760,0 milioane lei şi se asigurã din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Suma prevãzutã la alin. (1) va fi accesatã şi derulatã, în vederea acordãrii de credite pentru finanţarea investiţiilor din aceste domenii, astfel:
a) 630 milioane lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii eligibile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Ruralã 2007-2013(PNDR);
b) 30 milioane lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii eligibile din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP);
c) 100 milioane lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii care nu beneficiazã de finanţare din fonduri europene.
ART. 2
(1) Tipurile de investiţii care pot beneficia de finanţare prin credite acordate din sumele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) de cãtre instituţiile financiare selectate şi plafoanele maxime ale creditelor acordate unui beneficiar din categoriile prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 231/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt stabilite în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Plafoanele maxime ale creditelor care pot fi acordate unui beneficiar, în condiţiile prevãzute în anexa nr. 1, reprezintã valoarea totalã a proiectului de investiţie şi includ atât cheltuielile eligibile, cât şi cele neeligibile ale proiectelor.
(3) Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit (APDRP) va rambursa direct în contul beneficiarului deschis la instituţia financiarã creditoare sumele reprezentând cofinanţarea contribuţiei publice a proiectelor prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b).
(4) Instituţiile financiare selectate se obligã sã comunice APDRP conturile de credit ale beneficiarilor creditaţi, iar o eventualã modificare a acestor conturi se poate face numai cu acordul scris al instituţiei financiare respective.
ART. 3
(1) Tipurile de investiţii care nu beneficiazã de finanţare din fondurile europene, valoarea maximã a creditelor acordate de cãtre instituţiile financiare beneficiarilor din categoriile prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 231/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în limita sumei prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. c, sunt stabilite în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Pentru certificarea îndeplinirii condiţiilor de acordare a creditelor prevãzute în anexa nr. 2, beneficiarii au obligaţia sã prezinte direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti toate documentele justificative menţionate în anexa nr. 2.
(3) În termen de 10 zile lucrãtoare de la depunerea documentaţiei justificative, în urma analizãrii acesteia, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin Compartimentul de implementare politici şi execuţie programe în zootehnie subordonat directorului executiv adjunct, coordonator al domeniului implementare, vor emite un aviz prealabil, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentul ordin.
(4) Solicitantul de credit pentru tipurile de investiţii prevãzute la alin. (1) va depune la instituţiile financiare selectate avizul prealabil prevãzut la alin. (3) în vederea obţinerii creditului pentru finanţarea proiectului de investiţii.
(5) Înaintea efectuãrii plãţii de cãtre instituţia financiarã, beneficiarul va solicita direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin Compartimentul de implementare politici şi execuţie programe în zootehnie subordonat directorului executiv adjunct, coordonator al domeniului implementare, un aviz de platã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 4
(1) Obiectivele de investiţii a cãror valoare depãşeşte nivelul plafoanelor maxime prevãzute în anexa nr. 1 nu vor putea beneficia de finanţare din sumele prevãzute la art. 1.
(2) Pentru obiectivele de investiţii a cãror valoare depãşeşte nivelul plafoanelor maxime prevãzute în anexa nr. 2, diferenţa se asigurã de cãtre beneficiar din surse proprii.
ART. 5
(1) Finanţarea obiectivelor de investiţii din PNDR şi POP prevãzute în anexa nr. 1 se face cu respectarea prevederilor fişelor tehnice ale mãsurilor, ale bugetelor indicative aprobate de APDRP, precum şi ale procedurilor de implementare tehnicã şi financiarã elaborate de APDRP şi ANPA.
(2) Finanţarea achiziţiilor de animale prevãzute în anexa nr. 2 se face cu respectarea condiţiilor prevãzute la pct. B din aceastã anexã.
ART. 6
Cursul de schimb leu/euro utilizat pentru denominarea în lei a nivelurilor plafoanelor maxime de creditare prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 este cel comunicat de Banca Naţionalã a României la data acordãrii creditului.
ART. 7
Beneficiarii proiectelor de investiţii prevãzute în anexa nr. 2 beneficiazã de o reducere de 50% în conformitate cu <>art. 11 alin. (2) din Legea nr. 231/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar modul de acordare este prevãzut în Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 934/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Din Fondul constituit potrivit art. 1 nu se vor putea acorda beneficiarilor douã sau mai multe credite, succesiv ori concomitent.
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş
Bucureşti, 2 iulie 2008.
Nr. 430.

ANEXA 1





TIPURILE DE INVESTIŢII
din Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã/Programul Operaţional
pentru Pescuit şi valorile maxime de creditare pentru anul 2008,
acordate în condiţiile <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea
investiţiilor în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã,
pisciculturã, precum şi în activitãţi nonagricole,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare

┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │ Obiectivul de investiţii │ Plafonul maxim de creditare │
│ │ │ pentru un beneficiar │
│ │ │ - echivalent în lei - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 1. │ Mãsura 121 PNDR - "Modernizarea exploataţiilor agricole", │ 1.000.000 euro - pentru toţi │
│ │ cu excepţia achiziţiilor independente*) de maşini, │ beneficiarii, cu excepţia │
│ │ echipamente şi utilaje agricole, pentru │ formelor asociative │
│ │ urmãtoarele domenii prioritare: │ şi │
│ │ Sectorul vegetal: │ 2.000.000 euro - pentru │
│ │ (i) legume; │ formele │
│ │ (ii) pepiniere şi plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi,│ asociative constituite │
│ │ cãpşunãrii; │ conform legislaţiei │
│ │ (iii) culturi de câmp; │ în vigoare │
│ │ (iv) pepiniere şi plantaţiile de viţã-de-vie pentru vin │ │
│ │ (cu excepţia restructurãrii/reconversiei plantaţiilor│ │
│ │ de viţã-de-vie) şi struguri de masã │ │
│ │ Sectorul de creştere a animalelor: │ │
│ │ (i) bovine pentru lapte; │ │
│ │ (ii) bovine pentru carne; │ │
│ │ (iii) porcine; │ │
│ │ (iv) ovine şi caprine; │ │
│ │ (v) pãsãri în sistem extensiv pentru ouã de consum │ │
│ │ │ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 2. │Mãsura 123 PNDR - "Creşterea valorii adãugate a produselor │ 1.500.000 euro - pentru toţi│
│ │agricole şi forestiere" (cu excepţia sectoarelor care │ beneficiarii, cu excepţia │
│ │primesc sprijin prin schemele de ajutor de stat aferente │ formelor asociative │
│ │mãsurii 123, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii│ şi │
│ │şi dezvoltãrii rurale nr. 211/2008, publicat în Monitorul │ 2.000.000 euro - pentru │
│ │Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 4 aprilie 2008) │ formele asociative │
│ │ │ constituite conform │
│ │ │ legislaţiei în vigoare │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 3. │Investiţii productive în acvaculturã - mãsura 2.1 - POP │ 500.000 euro │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 4. │ Investiţii în procesarea şi comercializarea peştelui │ 500.000 euro │
│ │ - mãsura 2.6 - POP │ │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┘


*) Achiziţiile independente nu prevãd şi construcţii.


ANEXA 2






TIPURILE DE INVESTIŢII
care nu beneficiazã de finanţare din fonduri europene şi
plafoanele maxime de creditare pentru anul 2008, acordate în
condiţiile <>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor
în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã,
precum şi în activitãţi nonagricole, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare

A. Obiectivul de investiţie şi plafonul maxim de creditare
┌─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Obiective de investiţii directe/proiect│Plafon maxim de creditare,│ Investiţie specificã - Valoarea │
│ │conform <>Legii nr. 231/2005 │ unitarã maximã cu TVA inclus │
│ │ cu modificãrile şi │ -euro/cap- │
│ │completãrile ulterioare │ │
│ │ - euro/proiect- │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Achiziţionarea*) de material biologic │ │ │
│ pentru o singurã populare a fermelor de:│ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ - bovine pentru lapte şi carne │ 110.000/proiect │ 2.100/junicã │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │ 300/femelã │
│ │ ├─────────────────────────────────────┤
│ - ovine │ 100.000/proiect │ 600/berbec testat dupã performanţe │
│ │ │ proprii │
│ │ ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ 1.000/berbec testat dupã descendenţi│
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │ 300/femelã │
│ │ ├─────────────────────────────────────┤
│ - caprine │ 40.000/proiect │ 600/ţap testat dupã performanţe │
│ │ │ proprii │
│ │ ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ 1.000/ţap testat dupã descendenţi │
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ - gãini ouãtoare │ 120.000/proiect │ 4,8/cap puicuţã la vârsta de 15-16 │
│ │ │ sãptãmâni │
│ │ ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ 0,65/cap puicuţã la o zi │
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ - porci │ 55.000/proiect │ 280/cap scrofiţã la ieşirea de la │
│ │ │ testare │
│ │ ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ 110/cap scrofiţã de minimum 30 kg │
│ │ │ │
└─────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


*)Achiziţionarea de material biologic pentru o singurã populare a fermelor se va realiza în condiţiile prevãzute la pct. B.



B. Condiţii pentru achiziţionare de material biologic:
- Solicitantul face parte din categoriile beneficiari stabilite conform prevederilor <>art. 6 din Legea nr. 231/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
- Pentru junincile din rasele de lapte achiziţionate, cerinţele minime de performanţã, confirmate prin certificate de origine, sunt urmãtoarele:





┌──────┬───────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┬─────────────────────┐
│ Nr. │ Rasa │ Performanţa │ Performanţa tatãlui,│
│ crt │ │ mamei la prima │ atestatã prin │
│ │ │ lactaţie │ performanţa │
│ │ │ │ mamei tatãlui │
│ │ │ │ la prima lactaţie │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────┤
│ a) │ Bãlţatã româneascã sau tulpina Simmental │ 5.500 l lapte │ 6.000 l lapte │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────┤
│ b) │ Brunã sau tulpina Schwize │ 4.500 l lapte │ 5.500 l lapte │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────┤
│ c) │ Bãlţatã cu negru româneascã sau tulpina Holstein Frizã│ 6.500 l lapte │ 7.000 l lapte │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────┤
│ d) │ Pintzgau │ 3.300 l lapte │ - │
└──────┴───────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┴─────────────────────┘



- Pentru junincile din rasele de carne achiziţionate, se va prezenta o copie de pe certificatul de origine, din care sã rezulte cã pãrinţii sunt din rase de carne.
- Pentru junincile din specia bubaline achiziţionate, performanţa minimã a mamei la prima lactaţie, confirmatã prin certificatul de origine, este de 1.300 litri lapte pe cap de bivoliţã.
- Mioarele, berbecii de reproducţie, ieduţele, ţapii de reproducţie şi scrofiţele de reproducţie vor fi însoţite de certificatul de origine individual, eliberat de deţinãtorul registrului genealogic.
- Puicuţele de o zi pentru producţia de ouã se achiziţioneazã din unitãţi specializate pentru producerea hibrizilor industriali de gãini ouãtoare şi vor fi menţinute în exploataţie cel puţin un ciclu de ouat.
- Achiziţionarea de material biologic se poate face din producţia internã sau din import.
- Beneficiarii deţin (proprietate/închiriere/concesiune) sau dovedesc cã vor deţine (au în construcţie) adãposturi pentru creşterea animalelor achiziţionate.
- Beneficiarii programului certificã faptul cã au parcurs sau parcurg o formã de pregãtire profesionalã în domeniul creşterii animalelor (studii superioare sau medii de profil) ori un curs de specializare de scurtã duratã, în cazul persoanelor fizice, sau, în cazul persoanelor juridice, au angajatã o persoanã care îndeplineşte aceste condiţii.

ANEXA 3




Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã
a Judeţului ....................................
Director executiv
.........................


AVIZ PREALABIL
Nr. ....... / ................

În urma analizãrii documentelor depuse de .................................,
(numele sau denumirea)
din localitatea.............................................................
(domiciliul sau sediul social)
în nume propriu/prin doamna/domnul ............................, în calitate
de reprezentant legal, pentru achiziţionarea materialului biologic pentru
popularea fermei de ......................., se constatã cã sunt îndeplinite
urmãtoarele condiţii:
- se încadreazã în categoria de beneficiar al Legii nr. 231 privind
stimularea investiţiilor în agriculturã, industrie alimentarã, silviculturã,
pisciculturã, precum şi în activitãţile nonagricole, fiind ................;
- dimensiunea exploataţiilor pentru a solicita credit este de .............;
- beneficiarul a parcurs sau parcurge o formã de pregãtire profesionalã în
domeniul creşterii animalelor;
- beneficiarul deţine sau dovedeşte cã va deţine adãposturi pentru creşterea
animalelor achiziţionate (se verificã pe teren).
Faţã de cele prezentate se certificã îndeplinirea condiţiilor pentru
achiziţionarea de material biologic pentru o singurã populare a fermelor,
prevãzute la pct. B din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi
dezvoltãrii rurale nr. 430/2008 pentru aprobarea tipurilor de investiţii şi
a plafoanelor maxime ale creditelor ce se acordã în anul 2008, în condiţiile
<>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã,
industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi
nonagricole.

Director executiv adjunct,
coordonator domeniu implementare
.........................

Întocmit
Compartimentul implementare politici şi
execuţie programe în zootehnie



ANEXA 4



Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã
a Judeţului ....................................
Director executiv
.........................

AVIZ DE PLATĂ
Nr. ......... / ..............
În urma analizãrii documentelor depuse de ................................,
(numele sau denumirea)
din localitatea ..........................................................
(domiciliul sau sediul social)
în nume propriu/prin doamna/domnul .........................., în calitate
de reprezentant legal, pentru plata materialului biologic pentru popularea
fermei de ............................................., se constatã cã sunt
îndeplinite urmãtoarele condiţii:
- cerinţele minime de performanţã sunt menţionate în certificatele de
origine şi constau în ......................................................
..........................................................................
- achiziţionarea de material biologic se face de la .......................
............................................................................
Faţã de cele prezentate se certificã îndeplinirea condiţiilor pentru plata
materialului biologic pentru o singurã populare a fermelor, prevãzute la
pct. B din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii
rurale nr. 430/2008 pentru aprobarea tipurilor de investiţii şi a
plafoanelor maxime ale creditelor ce se acordã în anul 2008, în condiţiile
<>Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agriculturã,
industrie alimentarã, silviculturã, pisciculturã, precum şi în activitãţi
nonagricole.

Director executiv adjunct,
coordonator domeniu implementare
......................

Întocmit
Compartimentul implementare politici
şi execuţie programe în zootehnie



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016