Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 43 din 4 aprilie 2005  pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 43 din 4 aprilie 2005 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 475 din 6 iunie 2005

Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei de sãnãtate publicã nr. M.C. 2.689/2005,
în temeiul <>art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, al prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi al prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emit urmãtorul ordin:

ART. I
Anexa la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi nr. 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (2) al articolului 15, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) pentru sare de aspartam-acesulfam: «conţine o sursã de fenilalaninã»".
2. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) a) prezentele norme se aplicã fãrã a prejudicia prevederile specifice de autorizare a utilizãrii aditivilor enumeraţi în anexa VII la norme pentru alte scopuri de utilizare decât cele de îndulcire;
b) prezentele norme se aplicã, de asemenea, fãrã a prejudicia prevederile legislative care determinã compoziţia şi descrierea produselor alimentare;
c) în caz de divergenţe de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare a îndulcitorilor într-un produs alimentar, în condiţiile prezentelor norme, se poate decide pe baza procedurii prevãzute în Comunitatea Europeanã dacã acel produs alimentar trebuie considerat ca fãcând parte din una dintre categoriile enumerate în coloana III a anexei VIII la norme;
d) un aditiv alimentar cuprins în anexa VIII la norme şi autorizat quantum satis este folosit conform prevederilor art. 13."
3. Litera v) a alineatului (1) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"v) «stabilizatori», substanţe care permit menţinerea stãrii fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii conţin substanţe care permit menţinerea unei dispersii omogene a douã sau mai multe substanţe nemiscibile într-un produs alimentar, care stabilizeazã, conservã sau intensificã culoarea existentã a unui produs alimentar, şi substanţe care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legãturi încrucişate între proteine, permiţând legarea componentelor alimentare în alimentele reconstituite;".
4. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Prezenţa unui aditiv alimentar într-un produs alimentar este autorizatã astfel:
a) într-un produs alimentar compus, altul decât cel menţionat în art. 17 alin. (3), în mãsura în care aditivul alimentar este autorizat în unul dintre ingredientele produsului alimentar compus;
b) într-un produs alimentar la care s-a adãugat o aromã, în mãsura în care aditivul alimentar este autorizat în aroma respectivã conform prevederilor prezentei norme şi a fost transferat de aroma respectivã în aliment, cu condiţia ca aditivul alimentar sã nu aibã o funcţie tehnologicã în produsul alimentar final, sau
c) dacã produsul alimentar este destinat utilizãrii numai la prepararea unui produs alimentar compus şi numai în asemenea mãsurã încât acesta din urmã sã fie în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã la preparatele pentru înţãrcarea sugarilor, conform reglementãrilor în vigoare, cu excepţia cazului în care existã o altã indicaţie.
(3) Nivelul aditivilor prezenţi în arome este limitat la minimum necesar pentru a garanta securitatea şi calitatea acestora şi pentru a facilita depozitarea lor. Mai mult decât atât, prezenţa aditivilor în arome nu trebuie sã inducã în eroare consumatorul şi nici sã prezinte un risc pentru sãnãtate. Dacã prezenţa unui aditiv într-un produs alimentar, ca urmare a utilizãrii unei arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al produsului alimentar şi nu ca aditiv al aromei."
ART. II
Anexele VIII-XII la normele cuprinse în anexa la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 438/295/2002 se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adãuga îndulcitori" se modificã dupã cum urmeazã:
1.1 La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera s) va avea urmãtorul cuprins:
"s) Alimente utilizate în dietele cu valoare energeticã redusã pentru scãderea greutãţii, conform prevederilor Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002."*)
---------
*) Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţionalã specialã a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

1.2 La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera t) va avea urmãtorul cuprins:
"t) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, conform prevederilor Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002."*)
---------
*) Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţionalã specialã a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

1.3 La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera u) va avea urmãtorul cuprins:
"u) Suplimente alimentare furnizate în stare lichidã, conform prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 1.214/2003 ."**)
--------
**) <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004.

1.4 La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera v) va avea urmãtorul cuprins:
"v) Suplimente alimentare furnizate în stare solidã, conform prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 1.214/2003 ."**)
--------
**) <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004.

1.5. La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera w) va avea urmãtorul cuprins:
"w) Suplimente alimentare pe bazã de vitamine şi/sau elemente minerale furnizate sub formã de sirop sau sub formã masticabilã, conform prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 1.214/2003 ."**)
1.6 La îndulcitorul Nr. CEE 951 "Aspartam" la categoria "Produse de cofetãrie" se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:


┌───────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│ "h) Essoblaten │ 1.000 mg/kg" │
└───────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘


1.7 La îndulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic şi sãrurile sale de Na şi Ca", categoria "Bãuturi nealcoolice", nivelul maxim de dozã admisibilã este modificat la 250 mg/l pentru urmãtoarele produse: a) "Bãuturi aromate pe bazã de apã, cu valoare energeticã redusã sau fãrã adaos de zahãr" şi b) "Bãuturi pe bazã de lapte şi produse derivate din lapte sau pe bazã de suc de fructe, cu valoare energeticã redusã ori fãrã adaos de zahãr".
1.8 La îndulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic şi sãrurile sale de Na şi Ca", prevederile referitoare la urmãtoarele categorii de produse alimentare şi nivelurile maxime de doze admise se abrogã:

Produse de cofetãrie


┌────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│a) Produse de cofetãrie fãrã adados de zahãr │ 500 mg/kg │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│b) Produse de cofetãrie pe bazã de cacao sau fructe │ │
│uscate, cu valoare energeticã redusã sau fãrã adaos │ │
│de zahãr │ 500 mg/kg │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│c) Produse de cofetãrie pe bazã de amidon, cu valoare │ │
│energeticã redusã sau fãrã adaos de zahãr │ 500 mg/kg │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│d) Dropsuri pentru împrospãtarea respiraţiei, │ │
│fãrã adaos de zahãr │ 2.500 mg/kg │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│f) Gumã de mestecat fãrã adaos de zahãr │ 1.500 mg/kg │
└────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘

Deserturi şi produse similare
┌────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│g) Gheaţã alimentarã cu valoare energeticã redusã sau │ │
│fãrã adaos de zahãr │ 250 mg/kg │
└────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘



1.9 Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adãuga îndulcitori" se completeazã cu urmãtorii îndulcitori şi produse alimentare:


┌─────┬───────────┬──────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │Denumire │Produse alimentare │Doza maximã │
│CE │ │ │admisibilã │
├─────┼───────────┼──────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│E 955│ Sucraloza │ Bauturi nealcoolice │ │
│ │ │ a) Bãuturi aromate pe baza de apa cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr │ 300 mg/kg │
│ │ │ b) Bãuturi pe baza de lapte si produse │ │
│ │ │ derivate din lapte sau pe baza de suc de │ │
│ │ │ fructe, cu valoare energetica redusa sau │ │
│ │ │ fara adaos de zahãr. Deserturi şi produse│ 300 mg/kg │
│ │ │ similare: │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ a) Deserturi aromate pe baza de │ │
│ │ │ apa cu valoare energetica redusa │ 400 mg/kg │
│ │ │ sau fara adaos de zahãr. │ │
│ │ │ b) Preparate pe baza de lapte si produse │ │
│ │ │ derivate din lapte, cu valoare energetica│ │
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahar. │ 400 mg/kg │
│ │ │ c) Deserturi pe baza de fructe si │ │
│ │ │ legume, cu valoare energetica │ 400 mg/kg │
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahãr. │ │
│ │ │ d) Deserturi pe baza de oua, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara │ 400 mg/kg │
│ │ │ adaos de zahãr. │ │
│ │ │ e) Deserturi pe baza de cereale, │ │
│ │ │ cu valoare energetica redusa sau │ 400 mg/kg │
│ │ │ fara adaos de zahãr. │ │
│ │ │ f) Deserturi pe baza de grãsimi, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara │ 400 mg/kg │
│ │ │ adaos de zahãr. │ │
│ │ │ g) "Snacks": anumite arome pentru produse│ │
│ │ │ gata de consum, pre-ambalate, uscate, │ 200 mg/kg │
│ │ │ pe baza de amidon modificat pentru │ │
│ │ │ deserturi si nuci glazurate. │ │
│ │ │ Produse de cofetãrie: │ 1000 mg/kg │
│ │ │ a) Produse de cofetãrie fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr │ │
│ │ │ b) Produse de cofetãrie pe baza │ │
│ │ │ de cacao sau fructe uscate, cu │ 800 mg/kg │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara │ │
│ │ │ adaos de zahãr │ │
│ │ │ c) Produse de cofetãrie pe baza de, │ 1000 mg/kg │
│ │ │ amidon, cu valoare energetica │ │
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahãr │ 800 mg/kg │
│ │ │ d) Cornete si vafe pentru îngheţata │ 800 mg/kg │
│ │ │ fara adaos de zahãr │ │
│ │ │ e) Essoblaten │ │
│ │ │ f) Paste tartinabile pe baza de │ │
│ │ │ cacao, lapte, fructe uscate sau │ 400 mg/kg │
│ │ │ grãsimi cu valoare energetica │ │
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahãr │ │
│ │ │ g) Cereale pentru mic dejun cu un │ │
│ │ │ conţinut de fibra mai mare de 15% │ │
│ │ │ si cel puţin 20% tarate, cu valoare │ 400 mg/kg │
│ │ │ energetica redusa sau fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr. │ 2400 mg/kg │
│ │ │ h) Bomboane pentru │ │
│ │ │ împrospãtarea respiraţiei fara │ 1000 mg/kg │
│ │ │ adaos de zahãr │ │
│ │ │ i) Tablete pentru gât, puternic │ 3000 mg/kg │
│ │ │ aromate si rãcoritoare fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr │ 200 mg/kg │
│ │ │ j) Guma de mestecat fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr │ │
│ │ │ k) Tablete cu valoare energetica │ 50 mg/l │
│ │ │ redusa │ │
│ │ │ Alte produse: │ │
│ │ │ a) Cidru si cidru de pere │ │
│ │ │ b) Bãuturi constând dintr-un │ 250 mg/l │
│ │ │ amestec de bere, cidru, cidru de │ │
│ │ │ pere, bãuturi alcoolice sau vin si │ │
│ │ │ bãuturi nealcoolice │ 250 mg/l │
│ │ │ c) Bãuturi spirtoase cu o │ │
│ │ │ concentraţie de pânã la 15% vol. alcool │ 250 mg/l │
│ │ │ d) Bere nealcoolica sau cu o │ │
│ │ │ concentraţie de alcool exprimata în │ │
│ │ │ volume de pana la 1,2% vol. │ │
│ │ │ e) Bere de masa /Biere de table/ │ │
│ │ │ Tafelbier/ Table beer (concentraţie │ │
│ │ │ iniţiala a mustului pentru bere de │ 250 mg/l │
│ │ │ pana la 6%) exclusiv "Obergariges │ │
│ │ │ Einfachbier" │ │
│ │ │ f) Bere cu aciditate minima de 30 │ 250 mg/l │
│ │ │ mili-echivalenti exprimata în NaOH │ 250 mg/l │
│ │ │ g) Bere bruna de tip "oud bruin" │ 10 mg/l │
│ │ │ h) Bere cu valoare energetica redusa │ │
│ │ │ i) Gheata alimentara cu valoare │ 320 mg/kg │
│ │ │ energetica redusa sau fara adaos de zahãr│ │
│ │ │ j) Fructe conservate, cu valoare │ 400 mg/kg │
│ │ │ energetica redusa sau fara adaos de zahãr│ 400 mg/kg │
│ │ │ k) Gemuri, jeleuri si marmelada, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa │ 400 mg/kg │
│ │ │ l) Preparate din fructe si legume cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa │ 180 mg/kg │
│ │ │ m) Conserve de fructe si legume │ 140 mg/kg │
│ │ │ dulci - acrisoare │ │
│ │ │ n) Feinkostsalat │ │
│ │ │ o) Conserve si semi-conserve │ 120 mg/kg │
│ │ │ dulci-acrisoare de peste si │ 45 mg/kg │
│ │ │ marinate de peste, crustacee si │ 450 mg/kg │
│ │ │ moluşte │ 140 mg/kg │
│ │ │ p) Supe cu valoare energetica redusa │ 700 mg/kg │
│ │ │ q) Sosuri │ │
│ │ │ r) Muştar │ │
│ │ │ s) Produse fine de brutãrie │ 320 mg/kg │
│ │ │ destinate unei alimentaţii speciale │ │
│ │ │ t) Alimente utilizate în dietele cu │ 400 mg/kg │
│ │ │ valoare energetica redusa pentru │ │
│ │ │ scãderea greutãţii │ 240 mg/l │
│ │ │ u) Alimente dietetice pentru │ │
│ │ │ scopuri medicale speciale │ 800 mg/kg │
│ │ │ v) Suplimente alimentare furnizate │ │
│ │ │ în stare lichida │ │
│ │ │ w) Suplimente alimentare furnizate │ 2400 mg/kg │
│ │ │ în stare solida │ │
│ │ │ x) Suplimente alimentare pe baza │ │
│ │ │ de vitamine si/sau elemente │ │
│ │ │ minerale, furnizate sub o forma de │ │
│ │ │ tip sirop sau sub o forma masticabila │ │
├─────┼───────────┼──────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│E 962│Sare de │ Bãuturi nealcoolice │ │
│ │aspartam │ a) Bãuturi aromate pe baza de │ │
│ │- │ apa cu valoare energetica redusa │ │
│ │acesulfam │ sau fara adaos de zahãr │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ b) Bãuturi pe baza de lapte si │ │
│ │ │ produse derivate din lapte sau pe │ │
│ │ │ baza de suc de fructe, cu valoare │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ energetica redusa sau fara adaos de zahãr│ │
│ │ │ Deserturi si produse similare: │ │
│ │ │ a) Deserturi aromate pe baza de │ │
│ │ │ apa cu valoare energetica redusa │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ sau fara adaos de zahãr. │ │
│ │ │ b) Preparate pe baza de lapte si │ │
│ │ │ produse derivate din lapte, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ adaos de zahãr. │ │
│ │ │ c) Deserturi pe baza de fructe si │ │
│ │ │ legume, cu valoare energetica │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahãr. │ │
│ │ │ d) Deserturi pe baza de oua, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ adaos de zahãr, │ │
│ │ │ e) Deserturi pe baza de cereale, │ │
│ │ │ cu valoare energetica redusa sau │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ fara adaos de zahãr, │ │
│ │ │ f) Deserturi pe baza de grãsimi, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa sau fara │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ adaos de zahãr. │ │
│ │ │ g) "Snacks": anumite arome pentru produse│ │
│ │ │ gata de consum preambalate, uscate, pe │ 500 mg/kg (b)│
│ │ │ baza de amidon modificat pentru deserturi│ │
│ │ │ si nuci glazurate │ │
│ │ │ Produse de cofetãrie: │ 500 mg/kg (a)│
│ │ │ a) Produse de cofetãrie fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr │ │
│ │ │ b) Produse de cofetãrie pe baza de cacao │ │
│ │ │ sau fructe uscate, cu valoare energeticã │ 500 mg/kg (a)│
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahãr │ │
│ │ │ c) Produse de cofetãrie pe baza de │ 1000 mg/kg (a)│
│ │ │ amidon, cu valoare energetica │ 1000 mg/kg (b)│
│ │ │ redusa sau fara adaos de zahãr │ │
│ │ │ d) Essoblaten │ │
│ │ │ e) Paste tartinabile pe baza de │ │
│ │ │ cacao, lapte, fructe uscate sau │ 1000 mg/kg (b)│
│ │ │ grãsimi cu valoare energetica redusa │ │
│ │ │ sau fara adaos de zahãr │ │
│ │ │ f) Cereale pentru mic dejun cu un │ │
│ │ │ conţinut de fibra mai mare de 15% │ │
│ │ │ si cel puţin 20% tãrâţe, cu valoare │ 1000 mg/kg (b)│
│ │ │ energetica redusa sau fara adaos │ │
│ │ │ de zahãr. │ 2500 mg/kg (a)│
│ │ │ g) Bomboane pentru împrospãtarea │ 2000 mg/kg (a)│
│ │ │ respiraţiei fara adaos de zahãr │ │
│ │ │ h) Guma de mestecat fara adaos de zahãr │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ │ │
│ │ │ Alte produse: │ │
│ │ │ a) Cidru si cidru de pere │ │
│ │ │ b) Bãuturi constând dintr-un │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ amestec de bere, cidru, cidru de │ │
│ │ │ pere, bãuturi alcoolice sau vin si │ │
│ │ │ bãuturi nealcoolice │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ c) Bãuturi spirtoase cu o concentraţie │ │
│ │ │ de pânã la 15% vol. alcool │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ d) Bere nealcoolica sau cu o concentraţie│ │
│ │ │ de alcool exprimata în volume de pana la │ │
│ │ │ 1,2% vol. │ │
│ │ │ e) Bere de masa /Biere de table/ │ │
│ │ │ Tafelbier/Table beer (concentraţie │ │
│ │ │ iniţiala a mustului pentru bere │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ de pana la 6%) exclusiv "Obergariges │ │
│ │ │ Einfechbier" │ │
│ │ │ f) Bere cu aciditate minima de 30 │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ mili-echivalenti exprimata în NaOH │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ g) Bere bruna de tip "oud bruin" │ 25 mg/l (b) │
│ │ │ h) Bere cu valoare energetica redusa │ │
│ │ │ i) Gheata alimentara cu valoare │ 800 mg/kg (b)│
│ │ │ energetica redusa sau fara adaos de zahãr│ │
│ │ │ j) Fructe conservate, cu valoare │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ energetica redusa sau fara │ │
│ │ │ adaos de zahãr │ 1000 mg/kg(b) │
│ │ │ k) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa │ 350 mg/kg (a)│
│ │ │ l) Preparate din fructe si legume cu │ │
│ │ │ valoare energetica redusa │ 200 mg/kg (a)│
│ │ │ m) Conserve de fructe si legume │ 350 mg/kg (b)│
│ │ │ dulci-acrisoare │ │
│ │ │ n) Feinkostsalat │ │
│ │ │ o) Conserve si semi-conserve │ 200 mg/kg (a)│
│ │ │ dulci-acrisoare de peste si │ 110 mg/kg (b)│
│ │ │ marinate de peste, crustacee si │ 350 mg/kg (b)│
│ │ │ moluşte │ 350 mg/kg (b)│
│ │ │ p) Supe cu valoare energetica redusa │ 1000 mg/kg (a)│
│ │ │ q) Sosuri │ │
│ │ │ r) Muştar │ │
│ │ │ s) Produse fine de brutãrie │ 450 mg/kg (a)│
│ │ │ destinate unei alimentaţii speciale │ │
│ │ │ t) Alimente utilizate în dietele cu │ 450 mg/kg (a)│
│ │ │ valoare energetica redusa pentru │ │
│ │ │ scãderea greutãţii │ 350 mg/l (a) │
│ │ │ u) Alimente dietetice pentru scopuri │ │
│ │ │ medicale speciale │ 500 mg/kg (a)│
│ │ │ v) Suplimente alimentare furnizate │ │
│ │ │ în stare lichida │ │
│ │ │ w) Suplimente alimentare furnizate │ 2000 mg/kg (a)│
│ │ │ în stare solida │ │
│ │ │ x) Suplimente alimentare pe baza de │ │
│ │ │ vitamine si/sau elemente minerale, │ │
│ │ │ furnizate sub forma tip │ │
│ │ │ sirop sau masticabile │ │
└─────┴───────────┴──────────────────────────────────────────┴────────────────┘



NOTĂ:
1. Dozele maxime admisibile pentru sarea aspartam-acesulfam sunt derivate din dozele maxime admisibile ale pãrţilor constituente, aspartam (E 951) şi acesulfam K (E 950). Dozele maxime admisibile pentru aspartam (E 951) şi acesulfam K (950) nu trebuie sã fie depãşite prin utilizarea sãrii de aspartam-acesulfam singurã sau în combinaţie cu E 950 ori E 951. Dozele maxime admisibile sunt exprimate ca echivalenţi acesulfam K (a) sau echivalenţi aspartam (b).
2. Anexa IX la norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare cu excepţia celor prevãzute în articolul 17 alineatul 3", se modificã dupã cum urmeazã:
2.1. Nota 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Substanţele figurând cu numerele E 407, E 407a şi E 440 pot fi normalizate cu zaharuri, cu condiţia ca aceastã precizare sã aparã suplimentar la numãrul şi denumirea acestora."
2.2. Lista aditivilor se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"a) denumirea aditivului alimentar E 170 se modificã dupã cum urmeazã: «E 170 Carbonat de calciu»;
b) denumirea aditivului alimentar E 466 se completeazã dupã cum urmeazã:
«Carboximeticelulozã
Carboximeticelulozã de sodiu
Gumã de celulozã»;
c) denumirea aditivului alimentar E 469 se completeazã dupã cum urmeazã:
«Carboximeticelulozã hidrolizatã enzimatic
Gumã de celulozã hidrolizatã enzimatic»"
3. Anexa X la norme "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un numãr limitat de aditivi alimentari din anexa IX la norme" se modificã dupã cum urmeazã:
3.1. Denumirea aditivului "E 170 Carbonaţi de calciu" se modificã în cuprinsul prezentului ordin în "E 170 Carbonat de calciu."
3.2. La categoria "Produsele pe bazã de cacao şi ciocolatã, conform legislaţiei în vigoare", se introduce un nou aditiv, dupã cum urmeazã:


┌───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│"E 472c Esteri citrici ai mono şi digliceridelor │ │
│acizilor graşi │quantum satis"│
└───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘


3.3. Categoria "Fructe şi legume neprelucrate, îngheţate şi congelate; fructe şi legume neprelucrate, refrigerate şi preambalate, gata pentru consumare şi cartofi neprelucraţi şi decojiţi preambalaţi" se modificã şi va avea urmãtoarea denumire: "Fructe şi legume neprocesate, congelate şi congelate profund, fructe şi legume neprocesate, refrigerate şi preambalate, gata pentru consumare, şi cartofi neprocesaţi şi decojiţi preambalaţi".
La aceastã categorie lista aditivilor se completeazã, introducându-se un nou aditiv, dupã cum urmeazã:


┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│"E 296 Acid malic │ quantum satis (numai pentru cartofi decojiţi)" │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘


3.4. La categoria "Compot de fructe" lista aditivilor se completeazã cu urmãtorul aditiv:


┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│"E 444 Pectinã │quantum satis (numai pentru compoturi de fructe, │
│E 509 Clorurã │exceptând merele)" │
│de calciu │ │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘


3.5. La produsele "Mozzarella" şi "zer" lista aditivilor se completeazã cu urmãtorul aditiv:


┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│"E 460ii Celulozã pudrã │quantum satis (numai pentru brânza rasã sau │
│ │feliatã)" │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┘


3.6. Anexa X la norme se completeazã dupã cum urmeazã:


┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│"Lapte de caprã │ E 331 Citraţi de sodiu 4 g/l │
│preparat prin │ │
│procedeul UHT │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Castane conservate │ E 410 Gumã din seminţe de carruba quantum satis"│
│într-un lichid │ E 412 Gumã de guar │
│ │ E 415 Gumã de xantan │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘



4. Anexa XI la norme "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat" se modificã şi completeazã dupã cum urmeazã:
4.1. Partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi" a anexei XI la norme se modificã dupã cum urmeazã:
"a) Denumirea categoriei «Produse de panificaţie parţial coapte, preambalate destinate vânzãrii cu amãnuntul» se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: «Produse de panificaţie parţial coapte, preambalate, destinate vânzãrii cu amãnuntul, şi pâine cu valoare energeticã redusã destinatã vânzãrii cu amãnuntul»;
b) partea A a anexei XI la norme se completeazã dupã cum urmeazã:


┌────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│ │«Doza maximã (mg/kg sau mg/l corespunzãtor) │
├────────────────────────────┼───────┬───┬──────────┬────────┬────────┬────────┤
│ │Sa │ │ Sa+Ba │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼───┼──────────┼────────┼────────┼────────┤
│Cozi de raci procesate şi │2.000 │ │ │ │ │ │
│moluşte procesate, marinate,│ │ │ │ │ │ │
│preambalate │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼───────┼───┼──────────┼────────┼────────┼────────┤
│Arome │ │ │ 1.500»" │ │ │ │
└────────────────────────────┴───────┴───┴──────────┴────────┴────────┴────────┘


4.2. Partea C "Alţi conservanţi" a anexei XI la norme se modificã dupã cum urmeazã:
"a) Se abrogã prevederile referitoare la urmãtorii aditivi:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│E 230 Bifenil, difenil Tratamentul superficial 70 mg/kg │
│ al citricelor │
│E 231 Ortofenilfenol *) Tratamentul superficial 12 mg/kg │
│E 232 Ortofenilfenat al citricelor individual sau │
│ de sodiu *) în combinaţie, │
│ exprimat în │
│ ortofenilfenol │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


--------
*) Abrogarea dispoziţiilor referitoare la aditivii E231 «Ortofenilfenol» şi E232 «Ortofenilfenat de sodiu» va intra în vigoare la data când prevederile privind etichetarea alimentelor tratate cu aceste substanţe intrã în vigoare conform legislaţiei privind limitele maxime pentru reziduuri de pesticide.

b) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 1105 «Lisozim» se completeazã, introducându-se la categoria «produs alimentar» urmãtoarea sintagmã:
«Vin în conformitate cu legislaţia în vigoare» (pro memoria)."
4.3. Partea D "Alţi antioxidanţi" a anexei XI la norme se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"a) Se introduc noi produse alimentare şi dozele maxime pentru aditivii alimentari, cu urmãtorul cuprins:


┌─────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│«E 310 Galat de propil │ Uleiuri esenţiale 1.000 mg/kg (galati şi BHA │
│ │ separaţi sau în combinaţie) │
│E 311 Galat de octil ├────────────────────────────────────────────────────┤
│E 312 Galat de dodecil │Arome, altele 100 mg/kg (galati separaţi │
│E 320 Butilhidroxianis │decât uleiuri sau în combinaţie ori │
│ ol (BHA) │esenţiale 200 mg/kg (BHA)» │
└─────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘


b) Pentru antioxidanţii E 315 «Acid erithorbic» şi E 316 «Erithorbat de sodiu» denumirea «Produse din carne semiconservate şi conservate» se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: «Produse din carne sãrate şi produse din carne conservate»".
5. Anexa XII la norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"a) Pentru aditivii alimentari E 338 «acid fosforic» - E 452 «Polifosfaţi» se completeazã coloanele 3 şi 4 dupã cum urmeazã:


┌──────────┬──────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ │«Arome │ 40 g/kg» │
└──────────┴──────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘


b) Pentru aditivii alimentari E 338 «Acid fosforic» - E 452 «Polifosfaţi», în coloanele 3 şi 4 urmãtoarele produse se abrogã:


┌──────────┬──────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ │«Cidru şi rachiu de pere│ 2 g/l» │
└──────────┴──────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



c) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 416 «Guma Karaya» se completeazã, în coloanele 3 şi 4, dupã cum urmeazã:


┌──────────┬──────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ │ «Arome │ 50 g/kg» │
└──────────┴──────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



d) Pentru aditivii alimentari E 432 «Monolaurat de polioxietilenã sorbitan (polisorbat 20)» - E 436 «Tristearat de polioxietilenã sorbitan (polisorbat 65)» se completeazã coloanele 3 şi 4 dupã cum urmeazã:


┌────┬──────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│ │ │«Arome, exceptând aroma lichidã de fum, şi arome pe │ │
│ │ │bazã de oleorãşini din condimente *) │ 10 g/kg │
│ │ │Alimente conţinând aromã lichidã de fum şi arome pe │ │
│ │ │bazã de oleorãşini din condimente │ 1 g/kg │
└────┴──────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘



-------
*) Oleorãşinile din condimente sunt definite ca extracte din condimente din care s-a evaporat solventul de extracţie, obţinându-se un amestec de substanţe uleioase şi rãşinoase provenite din condiment.»

e) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 444 «Acetat izobutirat de zaharozã» se completeazã, în coloanele 3 şi 4, dupã cum urmeazã:


┌────┬──────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│ │ │«Bãuturi alcoolice tulburi, aromatizate, │ 300 mg/l» │
│ │ │conţinând mai puţin de 15% vol. alc. │ │
└────┴──────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘



f) Dupã aditivii alimentari E 535 «Ferocianurã de sodiu» - E 538 «Ferocianurã de calciu» se introduce un nou aditiv, dupã cum urmeazã:


┌────────┬──────────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────┐
│«E 551 │Dioxid de siliciu │ «Arome │ 50 g/kg» │
└────────┴──────────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────┘



g) La aditivul alimentar E 900 «Dimetil polixiloxan» coloanele 3 şi 4 se completeazã dupã cum urmeazã:


┌──────────┬──────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ │ «Arome │ 10 mg/kg» │
└──────────┴──────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



h) Prevederile privind aditivul E 903 «Cearã de carnauba» se modificã cum urmeazã:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ «E 903 Cearã de Ca agenţi de glazurare │
│ Carnauba numai pentru urmãtoarele │
│ produse: │
│ - produse de cofetãrie 500 mg/kg │
│ (inclusiv ciocolata) 1.200 mg/kg │
│ (numai pentru guma│
│ de mestecat) │
│ - produse fine de panificaţie, 200 mg/kg │
│ de dimensiuni mici, acoperite │
│ cu ciocolatã │
│ - snackuri 200 mg/kg │
│ - nuci 200 mg/kg │
│ - boabe de cafea 200 mg/kg │
│ - suplimente dietetice 200 mg/kg │
│ - citrice, pepeni, mere, pere, 200 mg/kg │
│ piersici şi ananas proaspete │
│ (numai pentru tratamentul │
│ superficial)» │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



i) La aditivul alimentar E 459 «Beta-ciclodextrina» coloanele 3 şi 4 se completeazã dupã cum urmeazã:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ «Arome înglobate în: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ - ceaiuri aromatizate şi │
│ Bãuturi instant aromatizate 500 mg/l │
│ sub formã de pulbere │
│ - snackuri aromatizate 1 g/kg în alimente │
│ consumate ca atare │
│ sau reconstituite │
│ conform instrucţiu- │
│ nilor fabricantului» │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



j) La aditivul E 425 «Konjac»*) (i) Guma de konjac, (ii) Gluconomanan de konjac, coloana 3 va avea urmãtorul cuprins:
«Produse alimentare în general (exclusiv cele enumerate la art. 17 alin. 3, şi jeleuri, inclusiv minijeleuri).»

k) Dupã aditivul E 425 «Konjac» anexa XII la norme se completeazã, introducându-se urmãtorii aditivi alimentari:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ «E 907 Poli-1-decena Ca agent de │
│ hidrogenatã glazurare pentru: │
│ - produse de │
│ cofetãrie 2 g/kg │
│ - fructe uscate 2 g/kg │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ E 1505 Citrat de trietil Arome 3 g/kg provenind │
│ E 1517 Diacetat de gliceril din toate sursele │
│ (diacetinã) materiale în alimente │
│ E 1518 Triacetat de gliceril consumate ca atare │
│ (triacetinã) sau reconstituite │
│ E 1520 Propan 1,2-diol conform instrucţiuni- │
│ (propilen glicol) ilor fabricantului; │
│ separate sau în │
│ amestec. │
│ În cazul bãuturilor │
│ doza maximã pentru │
│ E 1520 este 1 g/l │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ E 1519 Alcool benzilic Arome pentru: │
│ - lichioruri, vinuri 100 mg/l │
│ aromatizate, bãuturi │
│ aromatizate pe bazã │
│ de vin şi cocktailuri │
│ aromatizate pe bazã │
│ de vin │
│ 250 mg/kg provenind │
│ - produse de cofetãrie, toate sursele mate- │
│ inclusiv ciocolatã şi ale în alimente │
│ produse fine de consumate ca atare │
│ panificaţie sau reconstituite │
│ conform instrucţiu- │
│ nilor fabrican- │
│ tului»" │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-------
*) Aceste substanţe nu pot fi utilizate pentru producerea produselor alimentare deshidratate a cãror rehidratare se efectueazã în momentul ingerãrii.

6. Anexa XIII la norme "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtãtori autorizaţi" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"a) Aditivul alimentar E 468 «Carboximetilcelulozã de sodiu reticulatã» se completeazã, introducându-se şi denumirea «Gumã de celulozã reticulatã».
b) Dupã aditivul alimentar E 469 «Carboximetilcelulozã hidrolizatat de tip enzimatic» se introduce un nou aditiv cu urmãtorul cuprins:


┌──────────┬──────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ «E 555 │Silicat alumino-potasic │În E 171 (dioxid de titan) şi în E 172 │
│ │ │(oxizi şi hidroxizi de fier) (maximum │
│ │ │90% în raport cu pigmentul)»" │
└──────────┴──────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘



7. Anexa XIV la norme "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstã micã" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"a) Dupã primul alineat al notei introductive se introduce un nou alineat cu urmãtorul cuprins: «Preparatele şi alimentele de înţãrcare pentru sugari şi copii de vârstã micã pot conţine substanţa E 1450 (octenil succinat de amidon sodic) rezultatã din adaosul de preparate pe bazã de vitamine sau preparate nutritive ce conţin acizi graşi polinesaturaţi. Cantitatea de aditiv alimentar E 1450 care trece în produsul gata pentru consum nu trebuie sã depãşeascã 100 mg/kg provenind de la preparatele pe bazã de vitamine şi 1.000 mg/kg provenind de la preparatele nutritive pe bazã de acizi graşi polinesaturaţi»".
b) Titlul pãrţii a 4-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
«Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele dietetice cu destinaţie nutriţionalã specialã, pentru sugari şi copii de vârstã micã, utilizate pentru scopuri medicale speciale, definite conform Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002*)»
-------
*) Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţionalã specialã, cap. IV "Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

c) Tabelul din partea a 4-a a anexei XIV la norme se completeazã, introducându-se un nou aditiv alimentar cu urmãtorul cuprins:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ «E 472 c Esteri citrici ai 7,5 g/l De la naştere, în produsele │
│ mono- şi digliceridelor sub formã de pulbere │
│ acizilor graşi 9 g/l De la naştere, în produsele │
│ sub formã lichidã»" │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



8. Anexa XV la norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranţi" se modificã dupã cum urmeazã:
"a) Criteriile specifice de puritate pentru coloranţii: amestec de caroteni [E 160a(i)] şi beta-caroten [E 160a(ii)] se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:



E 16Oa (i) - AMESTEC DE CAROTENI

1. Caroteni din plante

Sinonime Colorant alimentar portocaliu Cl 5

Definitie Amestecul de caroteni se obtine prin extractia cu
solvent din speciile de plante comestibile,morcovi,
uleiuri vegetale, iarba, lucerna si urzica.

Principiul de colorare de baza consta în carotenoide
din care beta-carotenul reprezinta o parte majora.
Pot fi prezenti a, â-caroten si alti pigmenti.
Pe langa pigmentii de culoare, aceasta substanta
poate contine uleiuri, grasimi si ceruri prezente
în mod natural în materia prima.

Numai urmatorii solventi pot fi utilizati la
extractie: acetona, metil-etil-cetona,
metanol, etanol, propanol-2, hexan, (*) diclorometan
si dioxid de carbon.

Clasa Carotenoide

Index culoare nr. 7513O

Einecs 23O-636-6

Formula chimica â-caroten: C(40)H(56)

Masa moleculara â-caroten: 536,88

Compozitie Contine minim 5% caroteni (calculati sub forma de
â-caroten). Pentru produsele obtinute
prin extractia uleiurilor vegetale: continutul este
de minim 0,2% exprimat în grasimi comestibile.
E^1% 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Identificare Absorţie maximã
A. Spectrometrie în ciclohexan la 44O-457 nm si 470-486 nm

Puritate
Reziduuri de solventi Acetona
Metiletilcetona
Metanol maxim 50 mg/kg separat
Propanol-2 sau în combinatie
Hexan
Etanol

Diclormetan maxim 10 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg


(*) Benzen maxim 0,05 % v/v


2. Caroteni algali

Sinonime Colorant alimentar portocaliu CI 5

Definiţie Carotenii se pot obţine de asemenea din speciile
naturale de alge Dunaliella salina, care cresc în
marile lacuri sãrate situate în Whyalla, sudul
Australiei. Beta-carotenul este extras prin
utilizarea unui ulei esenţial.
Preparatul este o suspensie de 20-30 % în ulei
comestibil. Raportul izomerilor trans-cis variazã
între 50/50 si 71/29.

Principiul major de colorare consta în carotenoide
din care beta-carotenul reprezintã o parte majora.
Pot fi prezenţi alfa-carotenui, luteina,
zeaxantinul si beta-criptocxantinul. Pe lângã
pigmenţii de colorare, aceasta substanţa poate
conţine uleiuri, grãsimi si ceruri care sunt
prezente în mod natural în materia
Clasa prima.
Index culoare nr.

Formula chimica Carotenoide

Masa moleculara 75130

Compoziţie â-caroten; C(40)H(56)
â-caroten: 536,88
Conţinut de caroteni (calculaţi sub forma de
â-caroten) este de minim 20%.
[E(1 cm)]^1% 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan
Identificare
A. Spectrometrie

Puritate Absorbţie maxima în ciclohexan la 448-457 şi
Tocoferoli naturali în 474-486 nm
ulei comestibil

Plumb Maxim 0,3 %

Maxim 5 mg/kg

E 160 a (ii) BETA - CAROTENI

Beta-caroten

Sinonime Colorant alimentar portocaliu Cl 5

Definiţie Prezentele specificaţii se aplica în mod
predominant la toţi izomerii trans-ai B-carotenului
împreuna cu mici cantitãţi de alte carotenoide.
Preparatele diluate si stabilizate pot prezenta
diferite proporţii de izomeri cis/trans.

Clasa Carotenoide

Index culoare nr. 40800

Einecs 230-636-6

Denumire chimica â-caroten, â, â-caroten

Formula chimica C(40)H(56)

Masa moleculara 536,88

Compoziţie Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub
forma de â-caroten).
[E(1 cm)]^1% 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan

Descriere Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre
rosu-maroniu.

Identificare
A. Spectrometrie Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm

Puritate
Cenuşa sulfatatã Maxim 0,2 %
Coloranti auxiliari Alte carotenoide decât â-carotenui maxim 3 % din
coloranţii totali
Plumb Maxim 2 mg/kg


Beta-caroten din
Blakeslea trispora

Sinonime Colorant alimentar portocaliu Cl 5

Definiţie Obţinut printr-un proces de fermentaţie prin
utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+)
si (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Biakeslea
trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa
cu acetat de etil sau isobutil si apoi cu alcool
isopropilic si apoi cristalizat, Produsul
cristalizat consta în principal din trans B-caroten
Datorita procesului natural de fermentaţie cca. 3 %
din produs consta din amestec de carotenoide
Clasa specifice produsului.
Index culoare nr.

Einecs Carotenoide

Denumire chimica 40800

Formula chimica 230-636-6

Masa moleculara Beta-caroten, beta, beta-caroten

Compoziţie C(40)H(56)
536,88
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub
forma de beta-caroten).
Descriere [E(1 cm)]^1% 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan

Cristale sau pudra cristalina de culoare rosie,
rosu-maroniu sau rosu-violet (culoarea variazã în
Identificare funcţie de solventul de extracţie utilizat si
A. Spectrometrie condiţiile de extracţie).

Puritate
Reziduuri de solvenţi Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm

Acetat de etil
Etanol maxim 0,8 % separat sau în
combinaţie
Acetat de izobutil maxim 1,0%
Cenuşa sulfatatã Alcool izopropilic maxim 0,1%
Coloranţi auxiliari Maxim 0,2 %

Alte carotenoide decât beta-carotenul maxim 3 %
Plumb din coloranţii totali

Micotoxine: Maxim 2 mg/kg
Aflatoxina B(1)
Tricotecene (T 2)
Ochratoxina Absent
Zearalenona Absent
Microbiologie: Absent
Mucegaiuri Absent
Drojdii
Salmonella Maxim 100/g
Escherichia coli Maxim 100/g
Absent în 25 g
Absent în 5 g


9. Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se modificã dupã cum urmeazã:


"a) Criteriile specifice de puritate pentru aditivii alimentari «E251
nitrat de sodiu» şi «E251 nitrat de sodiu lichid» se modificã şi vor
avea urmãtorul cuprins:

E 251 NITRAT DE SODIU

Sinonime Salpetru de Chile
Salpetru cubic
Definiţie

Denumire chimica Nitrat de sodiu

Einecs 231-554-3

Formula chimica NaNO(3)

Masa moleculara 85,00

Compoziţie Minim 99% dupã uscare

Descriere Pudra cristalina alba uşor higroscopica

Identificare
A. Teste pozitive pentru
nitrat si sodiu

B. pH-ul unei
soluţii de 5% Minim 5,5 si maxim 8,3

Puritate
Pierdere la deshidratare Maxim 2% dupã uscare timp de 4 ore la 105°C
Nitriti Maxim 30 mg/kg exprimate în NaNO(2)
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg

E 251 NITRAT DE SODIU LICHID

Definiţie Nitratul de sodiu lichid este soluţie apoasa
de nitrat de sodiu obţinutã direct în urma
reacţiei chimice între hidroxid de sodiu si
acid azotic în cantitãţi stoechiometrice fara
cristalizare ulterioara. Preparatele
standardizate obţinute din nitratul de sodiu
lichid corespunzând acestor specificaţii pot
conţine acid azotic în exces daca aceasta este
clar menţionata pe eticheta.
Denumire chimica Nitrat de sodiu

Einecs 231-554-3

Formula chimica NaNO(3)

Masa moleculara 85,00

Compoziţie Conţinut între 33.5% si 40,0% NaNO(3)

Descriere Lichid limpede incolor

Identificare
A. Teste pozitive pentru
nitrat si sodiu

B. pH Minim 1,5 si maxim 3,5
Puritate
Acid azotic liber Maxim 0,01 %
Nitriti Maxim 10 mg/kg exprimaţi în NaNO(2)
Arsen Maxim 1 mg/kg
Plumb Maxim 1 mg/kg
Mercur Maxim 0,3 mg/kg
Aceasta specificaţie se
refera la o soluţie
apoasa de 35%.

b) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E407
caragenan" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

E 407 - CARAGENAN

Sinonime Produsele comerciale sunt valorificate sub
diferite denumiri:
Spuma de Irlanda
Eucheman (de la Euchema spp.)
Iridophycan (de la Irdidaea spp.)
Hypnean (de la Hypnea spp.)
Furcellaran sau agar de Danemarca (de la
Furcellaria fastigiata)
Caragenan (de la Chondrus si Gigartina spp.)

Definiţie Caragenanul se obţine prin extracţia apoasa din
specii naturale ale algelor din familiile
Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae si
Furcellariaceae din clasa Rhodophyceae (alge
roşii). Nu se utilizeazã nici o soluţie de
precipitare organica în afara de metanol, etanol
si propanol-
2. Caragenanul consta în principal din sãrurile
de potasiu, sodiu, magneziu si calciu ale
esterilor sulfataţi de polizaharide care prin
hidroliza duc la formarea galactozei si a
3,6-anhidrogalactozei. Caragenanul nu trebuie
hidrolizat si nici supus unei degradãri chimice.

Einecs 232-524-2

Descriere Pudra grunjoasa spre fina de culoare gãlbuie spre
incolora, practic inodora
Identificare
A. Teste pozitive pentru
galactoza,
anhidrogalactoza si sulfat

Puritate
Conţinut de metanol,
etanol, propanol-2 Maxim 0,1 % separat sau în combinaţie

Vâscozitatea unei
solutii de 1,5% la 75°C Minim 5 mPa.s

Pierdere la deshidratare Maxim 12% (105°C, 4 ore)
Sulfat Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa
anhidra [sub forma de SO(4)]

Cenuşa Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa
anhidra la 550°C

Cenuşa insolubila ân acid Maxim 1 % raportat la substanţa anhidra
(insolubila în acid clorhidric 10%)
Substanţe insolubile Maxim 2% raportat la substanţa anhidra
în acid (insolubila în acid sulfuric 1 % v/v)

Caragenan cu masa Maxim 5%
moleculara mica (fracţia
cu masa moleculara
sub 50 kDa)

Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg
Numãr total de germeni Maxim 5000 colonii per gram
Drojdii si mucegaiuri Maxim 300 colonii per gram
E. coli Negativ în 5 grame
Salmonella spp. Negativ în 10 grame

c) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E407a alga
Eucheuma prelucratã" se modifica si va avea urmãtorul cuprins:

E 407a - ALGA EUCHEUMA PRELUCRATA

Sinonime PES (acronim pentru alga euchema prelucrata)

Definiţie Alga eucheuma prelucrata se obţine prin
tratamentul alcalin apos (KOH) al speciilor
naturale ale algelor Eucheuma cottonii si
Eucheuma spinosum din clasa Rhodophyceae (alge
rosii) pentru îndepãrtarea impuritãţilor si
extragerea produsului prin spãlare cu apa
proaspãta si prin uscara Purificarea se poate
continua prin spãlare cu metanol, etanol sau
propanol-2 si prin uscare. Produsul cuprinde în
principal sãrurile de potasiu ale sulfatilor
esterificati de polizaharitfe care prin
hidroliza duc la obţinerea galactozei si a
3,6-anhidrogalactozei. Sãrurile de sodiu,
calciu si magneziu ale sulfatilor esterificati
ai polizaharidelor sunt prezente în cantitãţi
mai mici. Este de asemenea prezenta în produs
si celuloza algala pânã la 15%. Caragenanul
din alga eucheuma prelucrata nu se hidrolizeaza
si nici nu se supune unei degradãri chimice

Descriere Pudra grunjoasa spre fina de culoare gãlbuie
spre incolora, practic inodora
Identificare

A. Teste pozitive pentru
galactoza, anhidrogalactoza
si sulfat

B. Solubilitate Forme de suspensie tulbure vâscoase în apa.
Insolubil în etanol
Puritate

Conţinut de metanol, Maxim 0,1 % separat sau în combinaţie
etanol, propanol-2

Vâscozitatea unei soluţii Minim 5 mPa.s
de 1,5% la 75 °C

Pierdere la deshidratare Maxim 12% (105°C, 4 ore)

Sulfat Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa
anhidra [sub forma de SO(4)]

Cenuşa Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa
anhidra la 550°C
Cenuşa insolubila în acid Maxim 1% raportat la substanţa anhidra
(insolubila în acid clorhidric 10%)

Substanţe insolubile Minim 8% si maxim 15% raportat la substanţa
în acid uscata (insolubile in acid sulfuric 1% v/v)

Caragenan cu masa moleculara Maxim 5%
mica (fracţia cu masa
moleculara sub 50 kDa

Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg
Numãr total de germeni Maxim 5000 colonii per gram
Drojdie si mucegai Maxim 300 colonii per gram
E. coli Negativ în 5 grame
Salmonella spp. Negativ în 10 grame

d) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E431 stearat
de polioxietilenã (40)" se modifica si va avea urmãtorul cuprins:

E 431 - STEARAT DE POLIOXIETILENA (40)

Sinonime Polioxil (40) stearat, Monostearat de
polioxietilersa (40)

Definiţie Un amestec de mono si di-esteri ai acidului
stearic comercial comestibil si dioli de
polioxietilena (având o lungime medie a
polimerului de aproximativ 40 unitãţi
oxietilena) cu polialcool liber

Compoziţie Minim 97,5% raportat la substanţa anhidra

Descriere Fulgi de culoare crem si de consistenta
ceroasa la 25°C având un miros uşor.
Identificare

A. Solubitate Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de
etil. Insolubil în ulei mineral

B. Interval de congelare 39-44°C

C. Spectru de absorbţie Caracteristic unui acid gras parţial
în infrarosu esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate
Apa Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
Indice de aciditate Maxim 1
Indice de saponificare Minim 25 si maxim 35
Indice de hidroxil Minim 27 si maxim 40
1,4-dioxan Maxim 5 mg/kg
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Etilenglicoli (mono si di) Maxim 0,25%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg

e) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E432
monolaurat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 20)" se modificã şi va avea
urmãtorul cuprins:

E 432 - MONOLAURAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 20)

Sinonime Polisorbat 20
Monolaurat de polioxietilena (20) sorbitan

Definiţie Un amestec de sorbitol parţial esterificat si
mono si dianhidridele sale cu acidul lauric
comercial comestibil, condensat cu aproximativ
20 moli oxid de etilena pentru un mol de
sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie Conţine minim 70% grupe de oxietilena,
echivalent cu minim 97,3% monolaurat de
polioxietilena sorbitan (20) raportat la
substanţa anhidra

Descriere Lichid uleios de culoarea lãmâii spre
chihlimbar la 25°C cu un uşor miros
caracteristic
Identificare
A. Solubilitate Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de
etil si dioxan
Insolubil în ulei mineral si eter de petrol

B. Spectru de absorbţie Caracteristic unui acid gras parţial
în infrarosu esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate
Apa Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
Indice de aciditate Maxim 2
Indice de saponificare Minim 40 si maxim 50
Indice de hidroxil Minim 96 si maxim 108
1,4-dioxan Maxim 5 mg/kg
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Etilenglicols (mono si di) Maxim 0,25%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg

f) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E433
monooleat de polioxietilenã sorbitan (polisorbat 80)" se modificã şi va avea
urmãtorul cuprins:

E 433 - MONOOLEAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 80)

Sinonime Polisorbat 80
Monooleat de polioxietilena (20) sorbitan

Definiţie Un amestec de sorbitol parţial esterificat si
mono si dianhidridele sale cu acidul oleic
comercial comestibil, condensat cu aproximativ
20 moli oxid de etilena pentru un mol de
sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie Conţine minim 65% grupe de oxietilena,
echivalent cu minim 96,5% monooleat de
polioxietilena sorbitan (20) raportat la
substanţa anhidra

Descriere Lichid uleios de culoarea lãmâii spre
chihlimbar la 25°C cu un uşor miros
caracteristic
Identificare
A. Solubilitate Solubil în apa, etanol, metanoi si acetat de
etil si toluen
Insolubil în ulei mineral si eter de petrol

B. Spectru de absorbţie Caracteristic unui acid gras parţial
în infrarosu esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate
Apa Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
Indice de aciditate Maxim 2
Indice de saponificare Minim 45 si maxim 55
Indice de hidroxil Minim 65 si maxim 80
1,4-dioxan Maxim 5 mg/kg
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Etilenglicoli (mono si di) Maxim 0,25%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg

g) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E434
monopalmitat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 40)" se modificã şi va avea
urmãtorul cuprins:

E 434 - MONOPALMITAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 40)

Sinonime Polisorbat 40
Monopalmitat de polioxietilena (20) sorbitan

Definiţie Un amestec de sorbitol parţial esterificat si
mono si dianhidridele sale cu acidul palmitic
comercial comestibil, condensat cu aproximativ
20 moli oxid de etilena pentru un mol de
sorbitol si anhidridele sale
Compoziţie Conţine minim 66% grupe de oxietilena,
echivalent cu minim 97% monopalmitat de
polioxietilena sorbstan (20) raportat la
substanţa anhidra

Descriere Lichid uleios de culoarea lãmâii sau
portocaliu, lichid sau semigel la 25°C cu un
uşor miros caracteristic

Identificare
A. Solubilitate Solubil în apa, etanol, metanol, acetat de
etil si acetona
Insolubil în ulei mineral
B. Spectru de absorbţie Caracteristic unui acid gras parţial
în infrarosu esterificat cu polialcool polioxietifat

Puritate
Apa Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
Indice de aciditate Maxim 2
Indice de saponificare Minim 41 si maxim 52
Indice de hidroxil Minim 90 si maxim 107
1,4~dioxan Maxim 5 mg/kg
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Etilenglicoli (mono si di) Maxim 0,25%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg

h) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E435
monostearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 60)" se modificã şi va avea
urmãtorul cuprins:

E 435 - MONOSTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 60)

Sinonime Polisorbat 60
Monostearat de polioxietilena (20) sorbitan

Definiţie Un amestec de sorbitol parţial esterificat
si mono si dianhidridele sale cu acidul
stearic comercial comestibil, condensat
cu aproximativ 20 moli oxid de etilena
pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale
Compoziţie Conţine minim 65% grupe de oxietilena,
echivalent cu minim 97% monostearat de
polioxietilena sorbitan (20) raportat la
substanţa anhidra

Descriere Lichid uleios de culoarea lãmâii spre
portocaliu, lichid sau semigel la 25°C cu
un uşor miros caracteristic
Identificare
A. Solubilitate Solubil în apa, acetat de etil si toluen
Insolubil în ulei mineral si uleiuri vegetale
B. Spectru de absorbţie Caracteristic unui acid gras parţial
în infrarosu esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate
Apa Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
Indice de aciditate Maxim 2
Indice de saponificare Minim 45 si maxim 55
Indice de hidroxil Minim 81 si maxim 96
1,4-dioxan Maxim 5 mg/kg
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Etilenglicoli (mono si di) Maxim 0,25%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg

i) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E436
tristearat de polioxietilenã sorbitan (polisorbat 65)" se modificã şi va avea
urmãtorul cuprins:

E 436 - TRISTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 65)

Sinonime Polisorbat 65
Tristearat de polsoxietilena (20) sorbitan

Definiţie Un amestec de sorbitol parţial esterificat si
mono si dianhidridele sale cu acidul stearic
comercial comestibil, condensat cu aproximativ
20 moli oxid de etilena pentru un mol de
sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie Conţine minim 46% grupe de oxietilena,
echivalent cu minim 96% tristearat de
polioxietilena sorbitan (20) raportat la
substanţa anhidra

Descriere Solid de consistenta ceroasa de culoare
cafenie la 25°C cu un miros uşor caracteristic
Identificare
A. Solubilitate Dispersabil în apa. Solubil în ulei mineral,
uleiuri vegetale, eter de petrol, acetona,
eter, dioxan, etanol si metanol

B. Spectru de absorbţie Caracteristic unui acid gras partial
în infrarosu esterificat cu polialcool polioxietilat

C. Interval de congelare 29-33°C

Puritate
Apa Maxim 3% (metoda Karl Fischer)
Indice de aciditate Maxim 2
Indice de saponificare Minim 88 si maxim 98
Indice de hidroxil Minim 40 si maxim 60
1,4-dioxan Maxim 5 mg/kg
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Etilenglicoli (mono si di) Maxim 0,25%
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg
Mercur Maxim 1 mg/kg
Cadmiu Maxim 1 mg/kg



10. Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se completeazã, introducându-se noi criterii specifice de puritate pentru urmãtorii aditivi alimentari:



E459 BETA-CICLODEXTRINA

Definiţie Beta-ciclodextrina este o zaharida ciclica
nereducatoare ce conţine 7 resturi de
D-glucopiranoza unite α-glicozidic în poziţiile
1,4 prin atomi de oxigen. Produsul se fabrica
prin acţiunea enzimei cicloglicoziltransferaza
(CGT-aza) obţinutã din Bacillus Circulans,
Paenibacillus macerans sau tulpini SJ 1608
recombinate de Bacillus licheniformis asupra
amidonului parţial hidrolizat.
Denumirea chimica

EINECS Cicloheptamiloza
231-493-2

Formula chimica [C(6)H(10)O(5)](7)

Masa moleculara 1135

Compoziţie Minim 98,0% de [C(6)H(10)O(5)](7) raportat
la substanţa uscata
Descriere Solid de culoare alba sau aproape alba,
inodor.
Identificare
A. Solubilitate Slab solubil în apa, uşor solubil în apa
fierbinte, puţin solubil in etanol.
B. Rotaţie specifica [α]^25(D): +160° la +164° (soluţie 1%)

Puritate
Apa Maxim 14% (metoda Karl Fischer)
Alte ciclodextrine Maxim 2% raportat la substanţa uscata
Solvenţi reziduali (toluen Maxim 1 % pentru fiecare solvent
şi tridoretilena)
Cenuşa sulfatatã Maxim 0,1%
Arsen Maxim 1 mg/kg
Plumb Maxim i mg/kg

POLIETILENGLICOL 6000

Sinonime PEG 6000
Macrogol 6000
Definiţie Polietilenglicolul 6000 este un amestec de
polimeri cu formula generala
H-[OCH(2)-CH]-OH corespunzând la masa
moleculara medie relativa de aproximativ 6000.

Formula chimica [C(2)H(4)O]n H(2)O (n= numãr unitãţi de oxid
de etilena corespunzãtoare la masa moleculara
de 6000, aproximativ 140)

Masa moleculara 5600-7000

Compoziţie Minim 30,0% si maxim 110,0%.

Descriere Solid alb cu aspect ceros sau parafinos.

Identificare
A. Solubilitate Foarte solubil în apa si în clorura de
metilen. Insolubil practic in alcool, eter si
în uleiuri grase si minerale.

B. Interval de topire Între 55°C si 61°C

Puritate
Vâscozitaie Între 0,222 si 0,275 kgm^-1s^-1 la 20°C
Indice hidroxii Între 16 si 22
Cenuşa sulfatatã Maxim 0,2%
Oxid de etilena Maxim 0,2 mg/kg
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg

E 907 POLI-1 DECENA HIDROGENATA

Sinonime Polidec-1 ena hidrogenata
Poli-alfa-olefinâ hidrogenata
Definiţie

Formula chimica C(10)H(20n+2) unde n = 3 - 6

Masa moleculara 560 (media)

Compoziţie Minim 98,5% poli-1 decena hidrogenata cu
urmãtoarea distribuţie a oligomerilor:
C30: 13-37%
C40: 35-70%
C50: 9-25%
C60: 1-7%
Descriere Lichid vâscos incolor si inodor

Identificare
A. Solubitate Insolubil în apa; puţin solubil în etanol;
solubil în toluen
B. Ardere Arde cu o flacãra strãlucitoare si miros
caracteristic ca de parafina
Puritate
Vâscozitate Între 5,7x10^4 si 6,1 x10^4 m^2s^-1 la 100°C

Compuşi cu numãr atomi Maxim 1,5
de carbon sub 30

Substanţe uşor carbonizabiie Dupã 10 minute agitare în baie de apa la
fierbere, un tub de acid sulfuric cu 5g proba
poli-1 decena hidrogenata nu este mai inchis
decât culoarea unui pai deschis.
Nichel Maxim 1 mg/kg
Plumb Maxim 1 mg/kg

E 1517 DIACETAT DE GLICERINA

Sinonime Diacetina

Definiţie Diacetatul de glicerina consta în principal
dintr-un amestec de 1,2 si 1,3 diacetati de
glicerina cu cantitãţi neglijabile de mono
si tri-esteri

Denumire chimica Diacetat de glicerina
1,2,3 'adpropantriol diacetat

Formula chimica C(7)H(12)O(5)

Masa moleculara 176,17

Compoziţie Minim 94,0%

Descriere Lichid uşor uleios, limpede, incolor cu miros
uşor de grãsime
Identificare
A. Solubilitate Insolubil în apa. Miscibil cu etanolul.

Teste pozitive pentru
glicerol si acetat D(20)^20: 1,175-1,195

Gravitate specifica Între 259-261°C

D. Interval de fierbere

Puritate
Cenuşa totala Maxim 0,02 %
Aciditate Maxim 0,4% (exprimata în acid acetic)
Arsen Maxim 3 mg/kg
Plumb Maxim 5 mg/kg

E 1519 ALCOOL BENZILIC

Sinonime Fenilcarbinol
Fenilmetil alcool
Benzenmetanol
Alfa-hidroxitoluen
Definiţie

Denumire chimica Alcool benzilic
Fenilmetanol
Formula chimica C(7)H(8)O

Masa moleculara 108,14

Compoziţie Minim 98,0%

Descriere Lichid limpede incolor cu miros uşor aromatic

Identificare
A. Solubilitate Solubil în apa, etanol sau eter

B. Indice de refracţie [n] D20: 1,538 - 1,541

C. Gravitate specifica d2025: 1,042 - 1,047

D. Test pozitiv pentru
peroxizi

Puritate
Interval de distilare Minim 95 % v/v distila intre 202 - 208°C
Indice de aciditate Maxim 0,5%
Aldehide Maxim 0,2% v/v (exprimate ca benzaldehidã)
Plumb Maxim 5 mg/kg



ART. III
Direcţia generalã de sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti împreunã cu direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. IV
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicãrii.

Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cintezã

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Rãzvan Ţîru

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016