Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 43 din 23 decembrie 2010  pentru aprobarea Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice incheiat intre [producator de energie electrica] si [furnizor implicit] si a Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al retelelor electrice de distributie incheiat intre [producator de energie electrica] si [operator de distributie]    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 43 din 23 decembrie 2010 pentru aprobarea Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice incheiat intre [producator de energie electrica] si [furnizor implicit] si a Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al retelelor electrice de distributie incheiat intre [producator de energie electrica] si [operator de distributie]

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 3 din 3 ianuarie 2011
    Având în vedere prevederile <>art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), f) şi h) din <>Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004 pentru aprobarea Codului comercial al pieţei angro de energie electricã,
    în temeiul dispoziţiilor <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Contractul-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei electrice încheiat între [producãtor de energie electricã] şi [furnizor implicit], prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Se aprobã Contractul-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor electrice de distribuţie, încheiat între [producãtor de energie electricã] şi [operator de distribuţie], prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 3
    Producãtorii de energie electricã, furnizorii impliciţi şi operatorii de distribuţie vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 4
    Departamentele de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmãri respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. 5
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2007 pentru modificarea Contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei electrice încheiat între [producãtor de energie electricã] şi [furnizorul consumatorilor captivi], precum şi pentru modificarea Contractului-cadru de vânzare-cumpãrare a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor electrice de distribuţie, încheiat între [producãtor de energie] şi [operator de distribuţie], publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 433 din 28 iunie 2007.
    ART. 6
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                Preşedintele Autoritãţii Naţionale
               de Reglementare în Domeniul Energiei,
                       Iulius Dan Plaveti

    Bucureşti, 23 decembrie 2010.
    Nr. 43.

    ANEXA 1
    -------

                       CONTRACT-CADRU
       de vânzare-cumpãrare a energiei electrice încheiat între
       [producãtor de energie electricã] şi [furnizor implicit]

                    Nr. ... din data ........

    Pãrţile contractante
    Între ............, producãtor de energie electricã, cu sediul în ............, adresa .........., judeţul ........., cod poştal ..........., telefon ........., telex .........., fax .........., cod fiscal ..........., înscris în registrul comerţului la nr. ..........., cont de virament nr. ........., deschis la ..........., titular al Licenţei ANRE nr. .........., reprezentat legal prin ......, având calitatea de vânzãtor, pe de o parte,
    şi
    ................., furnizor care furnizeazã energie electricã unor consumatori la tarife reglementate, cu sediul în ..........., adresa ........., judeţul ..........., cod poştal .........., telefon ........., telex ........., fax .........., cod fiscal .........., înmatriculat în registrul comerţului la nr. ..........., cont de virament nr. ........, deschis la ........, titular al Licenţei ANRE nr. ............, reprezentat legal prin ........., având calitatea de cumpãrãtor, pe de altã parte,
    s-a încheiat prezentul contract.

    Terminologie
    Art. 1. - Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 1.
    Obiectul contractului
    Art. 2. - (1) Obiectul prezentului contract îl reprezintã vânzarea de cãtre vânzãtor şi cumpãrarea de cãtre cumpãrãtor, în vederea furnizãrii în regim reglementat cãtre consumatorii sãi alimentaţi la tarife reglementate, a cantitãţilor de energie electricã orare, prevãzute în anexa nr. 2, la preţul de contract prevãzut în anexa nr. 3. Cantitãţile de energie electricã şi preţul sunt stabilite în conformitate cu reglementãrile emise de cãtre ANRE.
    (2) Prin prezentul contract se asigurã distinct şi veniturile necesare vânzãtorului pentru plata serviciilor conexe (transport - componenta de introducere în reţea, decontare, dupã caz), determinate conform reglementãrilor specifice emise de cãtre ANRE.
    (3) Veniturile necesare vânzãtorului pentru plata serviciului de transport, asigurate prin prezentul contract, reprezintã cota-parte din obligaţiile de platã ale vânzãtorului cãtre Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. pentru serviciul de transport, corespunzãtoare cantitãţilor de energie electricã tranzacţionate prin prezentul contract.
    Art. 3. - (1) Cantitãţile de energie electricã contractate şi preţul de contract vor fi revizuite conform Metodologiei de stabilire a preţurilor şi a cantitãţilor de energie electricã vândute de producãtori pe bazã de contracte reglementate şi a preţurilor pentru energia termicã livratã din centrale cu grupuri de cogenerare, aprobatã prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 57/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vigoare, sau conform ordinelor/deciziilor de stabilire a tarifelor reglementate de vânzare a energiei electrice, emise de ANRE, atunci când sunt îndeplinite prevederile art. 19. Cantitãţile de energie electricã şi preţul din contract revizuite vor face obiectul unor acte adiţionale la prezentul contract.
    (2) Cantitãţile de energie electricã din contract se pot modifica conform prevederilor procedurii de modificare a cantitãţilor din contractele reglementate de vânzare-cumpãrare încheiate între producãtori şi furnizorii consumatorilor captivi, în vigoare.
    (3) Persoana/Persoanele de contact, calea de comunicare stabilite conform prevederilor procedurii de modificare a cantitãţilor din contractele reglementate de vânzare-cumpãrare încheiate între producãtori şi furnizorii consumatorilor captivi, precum şi modalitatea de convenire a noilor valori sunt prevãzute în anexa nr. 4.
    Condiţiile de desfãşurare a vânzãrii/cumpãrãrii
    Art. 4. - (1) Cumpãrãtorul achiziţioneazã de la vânzãtor, la preţul de contract, pe fiecare interval orar, cantitatea de energie electricã specificatã în tabelele 2.1-2.12 din anexa nr. 2.
    (2) Pãrţile pot conveni de comun acord asupra modificãrii cantitãţilor de energie electricã contractate în limita a ±2,5% din cantitãţile de energie electricã contractate lunar, conform prevederilor din tabelul 2.0 din anexa nr. 2, parcurgând etapele prevãzute în Procedura de modificare a cantitãţilor din contractele reglementate de vânzare-cumpãrare încheiate între producãtori şi furnizorii consumatorilor captivi, cu specificaţiile din anexa nr. 4. Limitarea nu include cazul modificãrii cantitãţilor de energie electricã contractate în situaţia migrãrii consumatorilor eligibili.
    Art. 5. - Vânzãtorul poate sã îşi îndeplineascã obligaţia de a vinde energia contractatã prin:
    a) producerea de cãtre oricare dintre unitãţile de producţie operate de acesta;
    b) cumpãrarea de energie conform prevederilor Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004, în vigoare la data încheierii prezentului contract, şi ale Metodologiei de stabilire a preţurilor şi a cantitãţilor de energie electricã vândute de producãtori pe bazã de contracte reglementate şi a preţurilor pentru energia termicã livratã din centrale cu grupuri de cogenerare, aprobatã prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 57/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Art. 6. - Niciuna dintre prevederile prezentului contract referitoare la obligaţiile vânzãtorului de a vinde la preţul de contract cantitãţile de energie electricã prevãzute în contract nu exonereazã vânzãtorul de obligaţia de a respecta strict dispoziţiile operatorului de transport şi de sistem date în conformitate cu prevederile Codului tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, şi ale Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    Art. 7. - Niciuna dintre prevederile prezentului contract referitoare la obligaţiile cumpãrãtorului de a cumpãra la preţul de contract cantitãţile de energie electricã prevãzute în contract nu exonereazã cumpãrãtorul de obligaţia de a respecta strict dispoziţiile operatorului de transport şi de sistem date în conformitate cu prevederile Codului tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, şi ale Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    Art. 8. - Cantitatea de energie electricã tranzacţionatã de pãrţi conform prezentului contract reprezintã schimbul bloc sau face parte din schimbul bloc notificat de fiecare dintre pãrţi, conform prevederilor Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    Art. 9. - (1) În vederea producerii efectelor contractului, fiecare parte se înregistreazã în prealabil la operatorul pieţei de echilibrare ca parte responsabilã cu echilibrarea sau transferã responsabilitatea echilibrãrii unei alte pãrţi responsabile cu echilibrarea şi trebuie sã notifice, direct sau indirect, operatorului pieţei de echilibrare schimbul bloc conform cantitãţilor de energie electricã din prezentul contract.
    (2) Penalizãrile financiare pe care o parte ar trebui sã le plãteascã pentru dezechilibre conform prevederilor Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004, ca urmare a transmiterii de cãtre cealaltã parte a notificãrii fizice incorecte, vor fi plãtite de partea care a notificat incorect. Dacã ambele pãrţi transmit notificãri fizice incorecte, penalizãrile financiare aferente sunt suportate de ambele pãrţi.
    Facturarea şi condiţiile de platã
    Art. 10. - Contravaloarea energiei electrice ce urmeazã a fi primitã de cãtre vânzãtor de la cumpãrãtor, conform prezentului contract, în fiecare lunã contractualã se calculeazã cu urmãtoarea formulã:


                  n
                  V = f2Σ[Q(h) x p(h)] + A [lei],
                  h = 1



    unde:
    - Q(h) - cantitatea de energie electricã contractatã în fiecare orã h, determinatã conform anexelor nr. 2 şi 4, în MWh;
    - p(h) - preţul de contract, pentru fiecare orã h, determinat conform anexei nr. 3, în lei/MWh;
    - A - contravaloarea serviciilor conexe, definite conform prevederilor art. 2 alin. (2);
    - n - numãrul de ore dintr-o lunã calendaristicã.
    Art. 11. - Pe întreaga duratã a contractului, nu mai târziu de 5 zile financiare dupã terminarea fiecãrei luni de contract, vânzãtorul va emite cãtre cumpãrãtor o facturã cu suma care trebuie plãtitã de cumpãrãtor pentru respectiva lunã de contract, calculatã conform prevederilor art. 10 (în care pentru termenul A se considerã o valoare estimatã), şi care va conţine şi valoarea de regularizare pentru recuperarea contravalorii serviciului de transport realizat pentru luna de contract anterioarã celei pentru care este emisã factura.
    Art. 12. - Cumpãrãtorul va plãti factura în termen de 10 zile financiare de la data emiterii sale.
    Art. 13. - În cazul neîndeplinirii în termen de 15 zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevãzute la art. 12, cumpãrãtorul va plãti pentru fiecare zi de întârziere o sumã egalã cu nivelul dobânzii de întârziere percepute pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, începând cu prima zi dupã data scadenţei pânã în ziua plãţii (exclusiv). Valoarea totalã a dobânzilor nu poate depãşi valoarea sumei datorate.
    Art. 14. - În cazul în care o sumã facturatã de cãtre vânzãtor este contestatã integral sau în parte de cãtre cumpãrãtor, acesta va înainta o notã explicativã vânzãtorului, în termen de maximum 3 zile financiare de la primirea facturii, cuprinzând obiecţiile sale, şi va plãti suma rãmasã necontestatã pânã la data scadenţei. Contestaţiile ulterioare termenului menţionat nu se vor lua în considerare. Vânzãtorul se obligã sã rãspundã contestaţiei în maximum 3 zile financiare de la primirea acesteia. Pentru sumele contestate, dar stabilite ulterior pe cale amiabilã sau hotãrâre judecãtoreascã a fi datorate de cumpãrãtor, acesta va plãti pe lângã suma datoratã o sumã calculatã conform prevederilor art. 13.
    Art. 15. - Plata facturii va fi efectuatã în lei, conform legislaţiei, în contul vânzãtorului. Se considerã drept datã de efectuare a plãţii data la care suma plãtitã apare în extrasul de cont al cumpãrãtorului.
    Obligaţii şi garanţii
    Art. 16. - (1) Pãrţile se obligã una faţã de cealaltã sã deţinã pe parcursul derulãrii contractului toate aprobãrile necesare fiecãreia pentru exercitarea obligaţiilor cuprinse în prezentul contract, respectând în acelaşi timp toate prevederile legale.
    (2) Pãrţile se obligã una faţã de cealaltã sã asigure accesul, conform legii, cu restricţii de confidenţialitate conform prevederilor art. 23, la toate informaţiile, documentaţiile, datele sau cunoştinţele necesare pentru buna derulare a prezentului contract.
    (3) Daunele dovedite a fi produse uneia dintre pãrţi din vina celeilalte pãrţi vor fi suportate de partea vinovatã.
    Art. 17. - Pãrţile garanteazã una celeilalte cã prezentul contract reprezintã o obligaţie validã, legalã, opozabilã în justiţie în termenii prezentului contract.
    Modificarea circumstanţelor
    Art. 18. - În sensul prezentului contract, modificare de circumstanţe semnificã modificarea cadrului legislativ, existenţa unor hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile, existenţa unor condiţii sau modificãri ale statutului pãrţilor care împiedicã îndeplinirea obligaţiilor contractuale, precum şi alte situaţii prevãzute în reglementãrile specifice emise de ANRE.
    Art. 19. - Dacã apare o modificare de circumstanţe, pãrţile pot solicita ANRE, împreunã sau separat, dar cu acordul celeilalte pãrţi, revizuirea preţului de contract şi/sau a cantitãţilor de energie electricã din contract.
    Durata contractului şi condiţii de desfãşurare a acestuia
    Art. 20. - Prezentul contract este valabil pânã la data de [31.12.2013].
    Art. 21. - La data intrãrii în vigoare a oricãrei legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţã sau hotãrâri a Guvernului care prevede restructurarea vânzãtorului prin divizarea acestuia în mai multe societãţi comerciale ori care transferã proprietatea unora dintre capacitãţile din portofoliul de capacitãţi al contractului cãtre alte societãţi, preluarea drepturilor şi obligaţiilor din prezentul contract privind preţurile şi cantitãţile de energie electricã de cãtre fiecare parte rezultantã se va stabili conform prevederilor art. 19.
    Art. 22. - La data intrãrii în vigoare a oricãrei legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţã sau hotãrâri a Guvernului care prevede restructurarea cumpãrãtorului ori prin care se cedeazã portofoliul de clienţi al cumpãrãtorului altor societãţi, preluarea drepturilor şi obligaţiilor din prezentul contract privind preţurile şi cantitãţile de energie electricã de cãtre fiecare parte rezultantã se va stabili conform prevederilor art. 19.
    Confidenţialitatea
    Art. 23. - (1) Fiecare parte se obligã sã asigure confidenţialitatea tuturor informaţiilor, documentaţiilor, datelor sau cunoştinţelor furnizate de cãtre cealaltã parte în baza prezentului contract şi sã nu le dezvãluie unei terţe pãrţi, în totalitate sau parţial, fãrã consimţãmântul scris al celeilalte pãrţi contractante.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
    a) informaţiile solicitate de autoritãţile competente, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
    b) informaţiile care au fost fãcute publice pânã la încheierea contractului;
    c) informaţiile solicitate de operatorul de transport şi de sistem, în conformitate cu prevederile Codului tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin O<>rdinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, şi ale Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    (3) Prevederile alin. (1) rãmân valabile timp de 5 ani dupã încetarea valabilitãţii prezentului contract.
    Forţa majorã
    Art. 24. - (1) Pãrţile sunt exonerate de orice rãspundere pentru neîndeplinirea parţialã sau totalã a obligaţiilor ce decurg din prezentul contract dacã aceasta este rezultatul acţiunii forţei majore. Circumstanţele de forţã majorã sunt cele care pot apãrea pe perioada derulãrii prezentului contract în urma producerii unor evenimente deosebite (calamitãţi naturale, rãzboi, embargo etc.), care nu au putut fi luate în considerare de pãrţi la încheierea contractului şi care sunt în mod rezonabil în afara voinţei şi controlului pãrţilor.
    (2) Partea care invocã forţa majorã trebuie sã notifice acest lucru în scris celeilalte pãrţi în termen de 3 zile de la apariţia acesteia, cu confirmarea ulterioarã a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie forţã majorã.
    (3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlãturã efectul exonerant de rãspundere al acesteia, dar antreneazã obligaţia pãrţii care o invocã de a repara pagubele cauzate celeilalte pãrţi prin faptul necomunicãrii.
    Rãspunderea contractualã
    Art. 25. - Pentru neexecutarea, în totalitate sau în parte, a obligaţiilor prevãzute în prezentul contract, pãrţile rãspund conform legii.
    Art. 26. - Pãrţile convin ca litigiile ce decurg din interpretarea şi/sau derularea prezentului contract care nu pot fi soluţionate pe cale amiabilã sã fie supuse instanţelor judecãtoreşti competente.
    Art. 27. - Niciuna dintre pãrţi nu poate cesiona parţial sau total drepturile şi obligaţiile decurgând din prezentul contract fãrã obţinerea prealabilã a acordului scris al celeilalte pãrţi.
    Încetarea contractului
    Art. 28. - Prezentul contract înceteazã sã îşi producã efectele în urmãtoarele cazuri:
    a) terminarea perioadei de valabilitate stabilite conform prevederilor art. 20;
    b) în caz de dizolvare, lichidare, faliment, retragere a licenţei uneia dintre pãrţile contractante, pãrţile fiind însã ţinute sã îşi îndeplineascã obligaţiile contractuale rezultate pânã în momentul apariţiei cauzei; partea care se aflã în una dintre aceste situaţii are obligaţia sã notifice celeilalte pãrţi data apariţiei situaţiei, care va fi consideratã data de la care prezentul contract înceteazã sã îşi producã efectele, în cel mult 3 zile de la apariţia situaţiei;
    c) prin ordin/decizie al/a preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei de încetare a aplicãrii cadrului de reglementare prin care a fost stabilit prezentul contract.
    Alte clauze
    ................................................................
    Dispoziţii finale
    Art. 29. - Prezentul contract şi toate obligaţiile pãrţilor care rezultã din derularea acestuia se supun în totalitate şi sub toate aspectele legislaţiei române în vigoare.
    Art. 30. - (1) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul contract.
    (2) Dacã printr-un act normativ (lege, ordonanţã, ordonanţã de urgenţã, hotãrâre a Guvernului, reglementare ANRE) sunt emise prevederi contrare clauzelor din prezentul contract, se aplicã prevederile din actul normativ de la data intrãrii în vigoare a acestuia, iar pãrţile contractante au obligaţia preluãrii modificãrii/completãrii într-un act adiţional la contract.

    Prezentul contract a fost încheiat la data de [...], în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

                          Semnatari:


    Reprezentantul legal Reprezentantul legal
    al vânzãtorului, al cumpãrãtorului,
    .................... ....................



    NOTĂ?:
    Contractul se poate completa cu prevederi specifice conform înţelegerii pãrţilor, cu condiţia ca acestea sã nu fie contrare prevederilor din contractul-cadru şi reglementãrilor specifice emise de ANRE.

    ANEXA 1
    -------
la contractul-cadru
--------------------

                       TERMINOLOGIE


┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
│ANRE │Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei│
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Furnizor implicit │Persoanã juridicã, titular al unei licenţe de furnizare, │
│ │care asigurã alimentarea cu energie electricã a unuia sau │
│ │mai multor consumatori, la tarife reglementate pe baza │
│ │unui contract de furnizare │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Lunã contractualã │O lunã calendaristicã din cadrul unui an calendaristic │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Parte/Pãrţi │[producãtor de energie electricã] sau [furnizor implicit]/│
│ │[producãtor de energie electricã] şi [furnizor implicit] │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Parte responsabilã │Titular de licenţã care a fost înregistrat de operatorul │
│cu echilibrarea │de transport şi de sistem ca parte responsabilã cu echili-│
│ │brarea, în conformitate cu prevederile Codului comercial │
│ │al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul│
│ │preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în │
│ │Domeniul Energiei <>nr. 25/2004; o parte responsabilã cu │
│ │echilibrarea îşi poate asuma, de asemenea, responsabilita-│
│ │tea echilibrãrii pentru alţi titulari de licenţã │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Producãtor de │Persoanã fizicã sau juridicã, titularã de licenţã │
│energie electricã │pentru producerea energiei electrice (în înţelesul │
│ │prezentei definiţii sunt incluşi şi autoproducãtorii de │
│ │energie electricã, producãtorii independenţi de energie │
│ │electricã şi Societatea Naţionalã "Nuclearelectrica" - │
│ │S.A.); sunt exceptaţi producãtorii de energie electricã │
│ │calificaţi pentru producţie prioritarã necontrolabilã │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Schimb bloc │Schimb de energie electricã între douã pãrţi responsabile │
│ │cu echilibrarea │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Zi financiarã │Orice zi în care banca prin care opereazã pãrţile este │
│ │deschisã pentru operaţiuni financiare │
└───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2
    --------
la contractul-cadru
-------------------

             CANTITĂ?ŢI DE ENERGIE ELECTRICÃ CONTRACTATE

    Tabelul 2.0 - Cantitãţi de energie electricã contractate lunar
    MWh


┌────┬─────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │ Luna │Cantitatea de energie electricã│
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 1.│ Ianuarie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 2.│ Februarie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 3.│ Martie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 4.│ Aprilie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 5.│ Mai │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 6.│ Iunie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 7.│ Iulie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 8.│ August │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 9.│ Septembrie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 10.│ Octombrie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 11.│ Noiembrie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 12.│ Decembrie │ │
└────┴─────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    NOTE:
    1. Tabelele 2.0-2.12 se completeazã conform datelor transmise de ANRE şi pe perioada stabilitã de aceasta.
    2. Tabelul 2.0 se completeazã la semnarea contractului sau la modificarea cantitãţilor de energie electricã reglementate de cãtre ANRE.
    3. Tabelele 2.1-2.12 se convin şi se completeazã de pãrţi cu cel puţin 5 zile înainte de începutul fiecãrei luni calendaristice, pornind de la referinţa orarã transmisã de ANRE. În absenţa înţelegerii pãrţilor privind cantitãţile orare, referinţa orarã transmisã de ANRE este obligatorie.

    Tabelul 2.1 - Cantitãţi de energie electricã orare
               contractate în luna ianuarie
     MWh


┌────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ Ora │Cantitãţi de energie electricã orare contractate│
│ │ în ianuarie │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│De la Pânã la │ Zi calendaristicã │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│0,00 1,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│1,00 2,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│2,00 3,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│3,00 4,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│4,00 5,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│5,00 6,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│6,00 7,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│7,00 8,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│8,00 9,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│9,00 10,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│10,00 11,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│11,00 12,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│12,00 13,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│13,00 14,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│14,00 15,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│15,00 16,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│16,00 17,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│17,00 18,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│18,00 19,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│19,00 20,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│20,00 21,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│21,00 22,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│22,00 23,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│23,00 24,00 │ │
└────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘



    NOTĂ?:

    Tabelele 2.2.-2.12 se întocmesc similar tabelului 2.1 pentru lunile februarie-decembrie.

    ANEXA 3
    -------
la contractul-cadru
-------------------

                    PREŢURI DE CONTRACT

    Preţul de contract pentru orele de noapte este .........lei/MWh, reprezentând preţul reglementat, aprobat prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ...... .
    Preţul de contract pentru orele de zi este ....... lei/MWh, reprezentând preţul reglementat, aprobat prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ............ .
    Orele de noapte sunt ......., aprobate prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ...... .
    Orele de zi sunt ......., aprobate prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ...... .
    Preţul de contract se aplicã pentru fiecare tranzacţie orarã din contract.

    ANEXA 4
    --------
la contractul-cadru
--------------------

                      PREVEDERI SPECIFICE
         privind procedura de derulare a contractului

    Persoana/Persoanele de contact din partea vânzãtorului ......... .
    Persoana/Persoanele de contact din partea cumpãrãtorului ....... .
    Cãile de comunicare convenite .................................. .
    Repere de timp privind transmiterea datelor specifice între pãrţi, precum şi între pãrţi şi autoritãţile desemnate prin lege sau reglementãri sã le primeascã, specificaţii privind procedura de modificare a cantitãţilor de energie electricã orare, cu respectarea condiţiei prevãzute la art. 4 alin. (2) din contract.

    ANEXA 2
    -------

                     CONTRACT-CADRU
      de vânzare-cumpãrare a energiei electrice pentru acoperirea
        consumului propriu tehnologic al reţelelor electrice de
      distribuţie, încheiat între [producãtor de energie electricã]
                şi [operator de distribuţie]

                   Nr. ... din data ...

    Pãrţile contractante
    Între ............, producãtor de energie electricã, cu sediul în ........, adresa ....., judeţul ......, cod poştal ........, telefon ........, telex ......., fax ..........., cod fiscal .........., înscris în registrul comerţului la nr. ............, cont de virament nr. ..........., deschis la .........., titular al Licenţei ANRE nr. .........., reprezentat legal prin .........., având calitatea de vânzãtor, pe de o parte,
    şi
    ..............., operator de distribuţie, cu sediul în ............., adresa ............, judeţul ........., cod poştal ........., telefon .........., telex ..........., fax ............, cod fiscal ........, înmatriculat în registrul comerţului la nr. ..........., cont de virament nr. .........., deschis la ............, titular al Licenţei ANRE nr. ............., reprezentat legal prin ..........., având calitatea de cumpãrãtor, pe de altã parte,
    s-a încheiat prezentul contract.

    Terminologie
    Art. 1. - Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 1.
    Obiectul contractului
    Art. 2. - (1) Obiectul prezentului contract îl reprezintã vânzarea de cãtre vânzãtor şi cumpãrarea de cãtre cumpãrãtor, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic din reţeaua de distribuţie aflatã în exploatarea sa, a cantitãţilor de energie electricã orare, prevãzute în anexa nr. 2, la preţul de contract prevãzut în anexa nr. 3. Cantitãţile de energie electricã şi preţul sunt stabilite în conformitate cu reglementãrile emise de cãtre ANRE.
    (2) Prin prezentul contract se asigurã distinct şi veniturile necesare vânzãtorului pentru plata serviciilor conexe (transport - componenta de introducere în reţea, decontare, dupã caz), determinate conform reglementãrilor specifice emise de cãtre ANRE.
    (3) Veniturile necesare vânzãtorului pentru plata serviciului de transport, asigurate prin prezentul contract, reprezintã cotaparte din obligaţiile de platã ale vânzãtorului cãtre Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. pentru serviciul de transport, corespunzãtoare cantitãţilor de energie electricã tranzacţionate prin prezentul contract.
    Art. 3. - (1) Cantitãţile de energie electricã contractate şi preţul de contract vor fi revizuite conform reglementãrilor specifice emise de ANRE, atunci când sunt îndeplinite prevederile art. 19. Cantitãţile de energie electricã şi preţul din contract revizuite vor face obiectul unor acte adiţionale la prezentul contract.
    (2) Cantitãţile de energie electricã din contract se pot modifica conform prevederilor procedurii de modificare a cantitãţilor din contractele reglementate de vânzare-cumpãrare încheiate între producãtori şi furnizorii consumatorilor captivi, în vigoare.
    (3) Persoana de contact, calea de comunicare stabilite conform prevederilor procedurii de modificare a cantitãţilor din contractele reglementate de vânzare-cumpãrare încheiate între producãtori şi furnizorii consumatorilor captivi, precum şi modalitatea de convenire a noilor valori sunt prevãzute în anexa nr. 4.
    Condiţiile de desfãşurare a vânzãrii/cumpãrãrii
    Art. 4. - (1) Cumpãrãtorul achiziţioneazã de la vânzãtor, la preţul de contract, pe fiecare interval orar, cantitatea de energie electricã specificatã în tabelele 2.1-2.12 din anexa nr. 2.
    (2) Pãrţile pot conveni asupra modificãrii cantitãţilor de energie electricã contractante în limita a +5% din cantitãţile de energie electricã contractate lunar conform prevederilor din tabelul 2.0 din anexa nr. 2, parcurgând etapele prevãzute în procedura de modificare a cantitãţilor din contractele reglementate de vânzare-cumpãrare încheiate între producãtori şi furnizorii consumatorilor captivi, cu specificaţiile din anexa nr. 4.
    Art. 5. - Vânzãtorul poate sã îşi îndeplineascã obligaţia de a vinde energia contractatã prin:
    a) producerea de cãtre oricare dintre unitãţile de producţie operate de acesta;
    b) cumpãrarea de energie conform prevederilor Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    Art. 6. - Niciuna dintre prevederile prezentului contract referitoare la obligaţiile vânzãtorului de a vinde la preţul de contract cantitãţile de energie electricã prevãzute în contract nu exonereazã vânzãtorul de obligaţia de a respecta strict dispoziţiile operatorului de transport şi de sistem date în conformitate cu prevederile Codului tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, şi ale Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004 .
    Art. 7. - Niciuna dintre prevederile prezentului contract referitoare la obligaţiile cumpãrãtorului de a cumpãra la preţul de contract cantitãţile de energie electricã prevãzute în contract nu exonereazã cumpãrãtorul de obligaţia de a respecta strict dispoziţiile operatorului de transport şi de sistem date în conformitate cu prevederile Codului tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, şi ale Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    Art. 8. - Cantitatea de energie electricã tranzacţionatã de pãrţi conform prezentului contract reprezintã schimbul bloc sau face parte din schimbul bloc notificat de fiecare dintre pãrţi, conform prevederilor Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    Art. 9. - (1) În vederea producerii efectelor contractului, fiecare parte se înregistreazã în prealabil la operatorul pieţei de echilibrare ca parte responsabilã cu echilibrarea sau transferã responsabilitatea echilibrãrii unei alte pãrţi responsabile cu echilibrarea şi trebuie sã notifice, direct sau indirect, operatorului pieţei de echilibrare schimbul bloc conform cantitãţilor de energie electricã din prezentul contract.
    (2) Penalizãrile financiare pe care o parte ar trebui sã le plãteascã pentru dezechilibre conform prevederilor Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004, ca urmare a transmiterii de cãtre cealaltã parte a notificãrii fizice incorecte, vor fi plãtite de partea care a notificat incorect. Dacã ambele pãrţi transmit notificãri fizice incorecte, penalizãrile financiare aferente sunt suportate de ambele pãrţi.
    Facturarea şi condiţiile de platã
    Art. 10. - Contravaloarea energiei electrice ce urmeazã a fi primitã de cãtre vânzãtor de la cumpãrãtor, conform prezentului contract, în fiecare lunã contractualã, se calculeazã cu urmãtoarea formulã:



                      n
                  V = f2Σ [Q(h) x p(h)] + A [lei],
                      h = 1



    unde:
    - Q(h) - cantitatea de energie electricã contractatã în fiecare orã h, determinatã conform anexelor nr. 2 şi 4, în MWh;
    - p(h) - preţul de contract, pentru fiecare orã h, determinat conform anexei nr. 3, în lei/MWh;
    - A - contravaloarea serviciilor conexe, definite conform prevederilor art. 2 alin. (2);
    - n - numãrul de ore dintr-o lunã calendaristicã.
    Art. 11. - Pe întreaga duratã a contractului, nu mai târziu de 5 zile financiare dupã terminarea fiecãrei luni de contract, vânzãtorul va emite cãtre cumpãrãtor o facturã cu suma care trebuie plãtitã de cumpãrãtor pentru respectiva lunã de contract, calculatã conform prevederilor art. 10 (în care pentru termenul A se considerã o valoare estimatã), şi care va conţine şi valoarea de regularizare pentru recuperarea contravalorii serviciului de transport realizat pentru luna de contract anterioarã celei pentru care este emisã factura.
    Art. 12. - Cumpãrãtorul va plãti factura în termen de 10 zile financiare de la data emiterii sale.
    Art. 13. - În cazul neîndeplinirii în termen de 15 zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevãzute la art. 12, cumpãrãtorul va plãti pentru fiecare zi de întârziere o sumã egalã cu nivelul dobânzii de întârziere percepute pentru neplata la termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, începând cu prima zi dupã data scadenţei pânã în ziua plãţii (exclusiv). Valoarea totalã a dobânzilor nu poate depãşi valoarea sumei datorate.
    Art. 14. - În cazul în care o sumã facturatã de cãtre vânzãtor este contestatã integral sau în parte de cãtre cumpãrãtor, acesta va înainta o notã explicativã vânzãtorului, în termen de maximum 3 zile financiare de la primirea facturii, cuprinzând obiecţiile sale, şi va plãti suma rãmasã necontestatã pânã la data scadenţei. Vânzãtorul se obligã sã rãspundã contestaţiei în maximum 3 zile financiare de la primirea acesteia. Pentru sumele contestate, dar stabilite ulterior pe cale amiabilã sau hotãrâre judecãtoreascã a fi datorate de cumpãrãtor, acesta va plãti pe lângã suma datoratã o sumã calculatã conform prevederilor art. 13.
    Art. 15. - Plata facturii va fi efectuatã în lei, conform legislaţiei, în contul vânzãtorului. Se considerã drept datã de efectuare a plãţii data la care suma plãtitã apare în extrasul de cont al cumpãrãtorului.
    Obligaţii şi garanţii
    Art. 16. - (1) Pãrţile se obligã una faţã de cealaltã sã deţinã pe parcursul derulãrii contractului toate aprobãrile necesare fiecãreia pentru exercitarea obligaţiilor cuprinse în prezentul contract, respectând în acelaşi timp toate prevederile legale.
    (2) Pãrţile se obligã una faţã de cealaltã sã asigure accesul, conform legii, cu restricţii de confidenţialitate conform prevederilor art. 23, la toate informaţiile, documentaţiile, datele sau cunoştinţele necesare pentru buna derulare a prezentului contract.
    (3) Daunele dovedite a fi produse uneia dintre pãrţi din vina celeilalte pãrţi vor fi suportate de partea vinovatã.
    Art. 17. - Pãrţile garanteazã una celeilalte cã prezentul contract reprezintã o obligaţie validã, legalã, opozabilã în justiţie în termenii prezentului contract.
    Modificarea circumstanţelor
    Art. 18. - În sensul prezentului contract, modificare de circumstanţe semnificã modificarea cadrului legislativ, existenţa unor hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile, existenţa unor condiţii sau modificãri ale statutului parţilor care împiedicã îndeplinirea obligaţiilor contractuale, precum şi alte situaţii prevãzute în reglementãrile specifice emise de ANRE.
    Art. 19. - Dacã apare o modificare de circumstanţe, pãrţile pot solicita ANRE, împreunã sau separat, revizuirea preţului de contract şi/sau a cantitãţilor de energie electricã din contract.
    Durata contractului şi condiţii de desfãşurare a acestuia
    Art. 20. - Prezentul contract este valabil pânã la data de [31.12.2013].
    Art. 21. - La data intrãrii în vigoare a oricãrei legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţã sau hotãrâri a Guvernului care prevede restructurarea vânzãtorului prin divizarea acestuia în mai multe societãţi comerciale ori care transferã proprietatea unora dintre capacitãţile din portofoliul de capacitãţi al contractului cãtre alte societãţi, preluarea drepturilor şi obligaţiilor din prezentul contract privind preţurile şi cantitãţile de energie electricã de cãtre fiecare parte rezultantã se va stabili conform prevederilor art. 19.
    Art. 22. - La data intrãrii în vigoare a oricãrei legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţã sau hotãrâri a Guvernului care prevede restructurarea cumpãrãtorului prin divizarea acestuia în mai multe societãţi comerciale, preluarea drepturilor şi obligaţiilor din prezentul contract privind preţurile şi cantitãţile de energie electricã de cãtre fiecare parte rezultantã se va stabili conform prevederilor art. 19.
    Confidenţialitatea
    Art. 23. - (1) Fiecare parte se obligã sã asigure confidenţialitatea tuturor informaţiilor, documentaţiilor, datelor sau cunoştinţelor furnizate de cãtre cealaltã parte în baza prezentului contract şi sã nu le dezvãluie unei terţe pãrţi, în totalitate sau parţial, fãrã consimţãmântul scris al celeilalte pãrţi contractante.
    (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
    a) informaţiile solicitate de autoritãţile competente, în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
    b) informaţiile care au fost fãcute publice pânã la încheierea contractului;
    c) informaţiile solicitate de operatorul de transport şi de sistem, în conformitate cu prevederile Codului tehnic al reţelei electrice de transport, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 20/2004, şi ale Codului comercial al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004.
    (3) Prevederile alin. (1) rãmân valabile timp de 5 ani dupã încetarea valabilitãţii prezentului contract.
    Forţa majorã
    Art. 24. - (1) Pãrţile sunt exonerate de orice rãspundere pentru neîndeplinirea parţialã sau totalã a obligaţiilor ce decurg din prezentul contract dacã aceasta este rezultatul acţiunii forţei majore. Circumstanţele de forţã majorã sunt cele care pot apãrea pe perioada derulãrii prezentului contract în urma producerii unor evenimente deosebite (calamitãţi naturale, rãzboi, embargo etc.), care nu au putut fi luate în considerare de pãrţi la încheierea contractului şi care sunt în mod rezonabil în afara voinţei şi controlului pãrţilor.
    (2) Partea care invocã forţa majorã trebuie sã notifice acest lucru în scris celeilalte pãrţi în termen de 3 zile de la apariţia acesteia, cu confirmarea ulterioarã a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie forţã majorã.
    (3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlãturã efectul exonerant de rãspundere al acesteia, dar antreneazã obligaţia pãrţii care o invocã de a repara pagubele cauzate celeilalte pãrţi prin faptul necomunicãrii.
    Rãspunderea contractualã
    Art. 25. - Pentru neexecutarea, în totalitate sau în parte, a obligaţiilor prevãzute în prezentul contract, pãrţile rãspund conform legii. În cazul neîndeplinirii obligaţiilor sale, partea care se aflã în culpã datoreazã atât despãgubirile rezultate din neîndeplinirea obligaţiilor sale contractuale, cât şi daune-interese/ penalitãţi calculate în conformitate cu dispoziţiile art. 13, de la data neexecutãrii pânã la data prestãrii efective a obligaţiilor contractuale.
    Art. 26. - Pãrţile convin ca litigiile ce decurg din interpretarea şi/sau derularea prezentului contract care nu pot fi soluţionate pe cale amiabilã sã fie supuse instanţelor judecãtoreşti competente.
    Art. 27. - Niciuna dintre pãrţi nu poate cesiona parţial sau total drepturile şi obligaţiile decurgând din prezentul contract fãrã obţinerea prealabilã a acordului scris al celeilalte pãrţi.
    Încetarea contractului
    Art. 28. - Prezentul contract înceteazã sã îşi producã efectele în urmãtoarele cazuri:
    a) terminarea perioadei de valabilitate stabilite conform prevederilor art. 20;
    b) în caz de dizolvare, lichidare, faliment, retragere a licenţei uneia dintre pãrţile contractante, pãrţile fiind însã ţinute sã îşi îndeplineascã obligaţiile contractuale rezultate pânã în momentul apariţiei cauzei; partea care se aflã în una dintre aceste situaţii are obligaţia sã notifice celeilalte pãrţi data apariţiei situaţiei, care va fi consideratã data de la care prezentul contract înceteazã sã îşi producã efectele, în cel mult 3 zile de la apariţia situaţiei;
    c) prin ordin/decizie al/a preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei de încetare a aplicãrii cadrului de reglementare prin care a fost stabilit prezentul contract.
    Alte clauze
    ...................................................................
    Dispoziţii finale
    Art. 29. - Acest contract şi toate obligaţiile pãrţilor care rezultã din derularea acestuia se supun în totalitate şi sub toate aspectele legislaţiei române în vigoare.
    Art. 30. - (1) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul contract.
    (2) Dacã printr-un act normativ (lege, ordonanţã, ordonanţã de urgenţã, hotãrâre a Guvernului, reglementare ANRE) sunt emise prevederi contrare clauzelor din prezentul contract, se aplicã prevederile din actul normativ de la data intrãrii în vigoare a acestuia, iar pãrţile contractante au obligaţia preluãrii modificãrii/completãrii într-un act adiţional la contract.
    Prezentul contract a fost încheiat la data de [...], în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantã.

                         Semnatari:



    Reprezentantul legal Reprezentantul legal
    al vânzãtorului, al cumpãrãtorului,
    .................... ....................



    NOTĂ?:
    Contractul se poate completa cu prevederi specifice conform înţelegerii pãrţilor, cu condiţia ca acestea sã nu fie contrare prevederilor din contractul-cadru şi reglementãrilor specifice emise de ANRE.

    ANEXA 1
    --------
la contractul-cadru
-------------------

                       TERMINOLOGIE


┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
│ANRE │Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei│
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Lunã contractualã │O lunã calendaristicã din cadrul unui an calendaristic │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Parte/Pãrţi │[producãtor de energie electricã] sau [operator de │
│ │distribuţie]/[producãtor de energie electricã] şi │
│ │[operator de distribuţie] │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Parte responsabilã │Titular de licenţã care a fost înregistrat de operatorul │
│cu echilibrarea │de transport şi de sistem ca parte responsabilã cu echili-│
│ │brarea, în conformitate cu prevederile Codului comercial │
│ │al pieţei angro de energie electricã, aprobat prin Ordinul│
│ │preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în │
│ │Domeniul Energiei <>nr. 25/2004; o parte responsabilã cu │
│ │echilibrarea îşi poate asuma, de asemenea, responsabilita-│
│ │tea echilibrãrii pentru alţi titulari de licenţã │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Producãtor de │Persoanã fizicã sau juridicã, titularã de licenţã │
│energie electricã │pentru producerea energiei electrice, nominalizatã de ANRE│
│ │prin reglementãri specifice │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Schimb bloc │Schimb de energie electricã între douã pãrţi responsabile │
│ │cu echilibrarea │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Zi financiarã │Orice zi în care banca prin care opereazã pãrţile este │
│ │deschisã pentru operaţiuni financiare │
└───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2
    --------
la contractul-cadru
-------------------

         CANTITĂ?ŢI DE ENERGIE ELECTRICÃ CONTRACTATE
     Tabelul 2.0 - Cantitãţi de energie electricã contractate lunar
      MWh


┌────┬─────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Nr. │ Luna │Cantitatea de energie electricã│
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 1.│ Ianuarie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 2.│ Februarie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 3.│ Martie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 4.│ Aprilie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 5.│ Mai │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 6.│ Iunie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 7.│ Iulie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 8.│ August │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 9.│ Septembrie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 10.│ Octombrie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 11.│ Noiembrie │ │
├────┼─────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 12.│ Decembrie │ │
└────┴─────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



    NOTE:
    1. Tabelele 2.0-2.12 se completeazã conform datelor transmise de ANRE şi pe perioada stabilitã de aceasta.
    2. Tabelul 2.0 se completeazã la semnarea contractului sau la modificarea cantitãţilor de energie electricã reglementate de cãtre ANRE.
    3. Tabelele 2.1-2.12 se convin şi se completeazã de pãrţi cu cel puţin 5 zile înainte de începutul fiecãrei luni calendaristice, pornind de la referinţa orarã transmisã de ANRE. În absenţa înţelegerii pãrţilor privind cantitãţile orare, referinţa orarã transmisã de ANRE este obligatorie.
    4. Tabele 2.2-2.12 se întocmesc similar tabelului 2.1 pentru lunile februarie-decembrie.

         Tabelul 2.1 - Cantitãţi de energie electricã
             orare contractate în luna ianuarie
          MWh


┌────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ Ora │Cantitãţi de energie electricã orare contractate│
│ │ în ianuarie │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│De la Pânã la │ Zi calendaristicã │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│0,00 1,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│1,00 2,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│2,00 3,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│3,00 4,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│4,00 5,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│5,00 6,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│6,00 7,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│7,00 8,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│8,00 9,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│9,00 10,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│10,00 11,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│11,00 12,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│12,00 13,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│13,00 14,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│14,00 15,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│15,00 16,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│16,00 17,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│17,00 18,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│18,00 19,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│19,00 20,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│20,00 21,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│21,00 22,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│22,00 23,00 │ │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│23,00 24,00 │ │
└────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 3
    --------
la contractul-cadru
-------------------

                    PREŢURI DE CONTRACT
    Preţul de contract pentru orele de noapte este ......... lei/MWh, reprezentând preţul reglementat, aprobat prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ...... .
    Preţul de contract pentru orele de zi este ......... lei/MWh, reprezentând preţul reglementat, aprobat prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ............. .
    Orele de noapte sunt ......., aprobate prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ......... .
    Orele de zi sunt ........., aprobate prin Ordinul/Decizia preşedintelui ANRE nr. ......... .
    Preţul de contract se aplicã pentru fiecare tranzacţie orarã din contract.

    ANEXA 4
    -------
la contractul-cadru
-------------------

                   PREVEDERI SPECIFICE
         privind procedura de derulare a contractului

    Persoana de contact din partea vânzãtorului: .................. .
    Persoana de contact din partea cumpãrãtorului: ................ .
    Cãile de comunicare convenite: ................................ .
    Repere de timp privind transmiterea datelor specifice între pãrţi, precum şi între pãrţi şi autoritãţile desemnate prin lege sau reglementãri sã le primeascã, specificaţii privind procedura de modificare a cantitãţilor de energie electricã orare, cu respectarea condiţiei prevãzute la art. 4 alin. (2) din contract.

                      ----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016