Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 43 din 16 iunie 2011  pentru aprobarea Instructiunii nr. 4/2011 privind inregistrarea si radierea valorilor mobiliare din evidentele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 43 din 16 iunie 2011 pentru aprobarea Instructiunii nr. 4/2011 privind inregistrarea si radierea valorilor mobiliare din evidentele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 506 din 18 iulie 2011

    În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi art. 7 alin. (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 514/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât, în şedinţa din data de 15 iunie 2011, emiterea urmãtorului ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Instrucţiunea nr. 4/2011 privind înregistrarea şi radierea valorilor mobiliare din evidenţele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Instrucţiunea menţionatã la art. 1 intrã în vigoare la data publicãrii acesteia şi a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicatã şi în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).

        Preşedintele Comisiei Naţionale
            a Valorilor Mobiliare,
             Gabriela Anghelache

    Bucureşti, 16 iunie 2011.
    Nr. 43.

    ANEXĂ

                            INSTRUCŢIUNEA Nr. 4/2011
    privind înregistrarea şi radierea valorilor mobiliare din evidenţele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare

    ART. 1
    Prezenta instrucţiune stabileşte cadrul juridic aplicabil înregistrãrii, respectiv radierii valorilor mobiliare din evidenţele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, denumitã în continuare C.N.V.M.
    ART. 2
    (1) Sunt înregistrate obligatoriu la C.N.V.M. urmãtoarele valori mobiliare şi instrumente financiare:
    a) valori mobiliare ce urmeazã a fi admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã;
    b) valori mobiliare tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, conform regulilor de funcţionare a acestuia, aprobate de C.N.V.M., cu excepţia valorilor mobiliare deja admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã şi care se vor tranzacţiona în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare fãrã acordul emitentului;
    c) titluri de stat ce urmeazã sã fie admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã;
    d) valori mobiliare care dau dreptul de a achiziţiona valori mobiliare de tipul celor precizate la lit. a), b) şi c) prin subscriere sau schimb, dând loc la o decontare în bani;
    e) valori mobiliare care urmeazã sã fie admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã din alt stat membru, dar pentru care România este stat membru de origine, în conformitate cu art. 122 alin. (1^1) din Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    f) orice instrument financiar care urmeazã sã fie admis la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã/tranzacţionat în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, cu respectarea cerinţelor legale;
    g) valori mobiliare care au fãcut obiectul unui prospect de ofertã publicã de vânzare aprobat de C.N.V.M., dar care nu fac obiectul unei cereri de admitere la tranzacţionare.
    (2) Valorile mobiliare se radiazã de la C.N.V.M. în urmãtoarele cazuri:
    a) ca urmare a radierii societãţii emitente de la oficiul registrului comerţului;
    b) la expirarea duratei pentru care au fost emise sau la rãscumpãrarea integralã a valorilor mobiliare;
    c) valorile mobiliare sunt retrase de la tranzacţionare, cu respectarea prevederilor alin. (3)-(5).
    (3) Retragerea valorilor mobiliare de la tranzacţionarea pe o piaţã reglementatã atrage radierea lor de la C.N.V.M., cu excepţia cazului în care retragerea de la tranzacţionarea pe o piaţã reglementatã este urmatã de tranzacţionarea respectivelor valori mobiliare în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare.
    (4) Retragerea valorilor mobiliare de la tranzacţionarea în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare atrage radierea valorilor mobiliare de la C.N.V.M., cu excepţia cazului în care valorile mobiliare se vor tranzacţiona pe o piaţã reglementatã, în condiţiile legii şi ale prezentei instrucţiuni.
    (5) În vederea protecţiei investitorilor se va menţine înregistrarea la C.N.V.M. pentru acţiunile care au fost retrase de la tranzacţionarea pe piaţa de capital, în conformitate cu reglementãrile C.N.V.M. referitoare la retragerea de la tranzacţionare ca urmare a unei hotãrâri a adunãrii generale extraordinare a acţionarilor (AGEA) şi a îndeplinirii anumitor condiţii de retragere prevãzute expres în cadrul respectivelor reglementãri, în condiţiile în care hotãrârea AGEA privind retragerea de la tranzacţionare face obiectul unui litigiu aflat pe rolul instanţelor de judecatã.
    (6) Valorile mobiliare prevãzute la alin. (1) lit. g) care nu sunt tranzacţionate pe piaţa de capital vor fi înregistrate şi menţinute în evidenţele C.N.V.M. o perioadã de 2 ani. În acest termen, consiliul de administraţie al societãţii comerciale emitente are obligaţia de a convoca AGEA pentru a se pronunţa cu privire la întreprinderea demersurilor privind admiterea la tranzacţionare pe piaţa de capital sau cu privire la renunţarea la admitere. Societatea comercialã va transmite la C.N.V.M. convocatorul şi hotãrârea AGEA, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la producerea respectivului eveniment.
    (7) Acţiunile prevãzute la alin. (5) vor fi radiate din evidenţele C.N.V.M. în situaţia în care instanţele de judecatã resping definitiv şi irevocabil cererea de anulare a hotãrârii AGEA. În situaţia în care hotãrârea AGEA privind retragerea de la tranzacţionare este anulatã de instanţele de judecatã printr-o sentinţã definitivã şi irevocabilã, societatea comercialã are obligaţia de a iniţia, în termen de 30 de zile, demersurile necesare admiterii la tranzacţionarea pe piaţa de capital. Societatea comercialã are obligaţia ca, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la data luãrii la cunoştinţã, sã notifice C.N.V.M. cu privire la pronunţarea de cãtre instanţele de judecatã a unei hotãrâri definitive şi irevocabile referitoare la anularea hotãrârii AGEA.
    (8) Obligaţia de raportare înceteazã în momentul radierii valorilor mobiliare de la C.N.V.M., cu respectarea prevederilor alin. (9).
    (9) Prin excepţie de la obligaţiile de raportare stabilite prin Regulamentul nr. 1/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru entitãţile ale cãror valori mobiliare sunt înregistrate la C.N.V.M., entitãţile care au emis valorile mobiliare prevãzute la alin. (1) lit. g) şi care nu sunt tranzacţionate pe piaţa de capital au obligaţia ca, pe perioada menţinerii la C.N.V.M. în conformitate cu alin. (6), sã punã la dispoziţia publicului şi sã transmitã la C.N.V.M., în termen de cel mult 5 luni de la încheierea exerciţiului financiar, raportul anual prevãzut la art. 112^1 din Regulamentul nr. 1/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (10) Pânã la data radierii din evidenţele C.N.V.M., instrumentele financiare prevãzute la alin. (1) lit. g) şi alin. (5) vor fi depozitate, în mod obligatoriu, la un depozitar central autorizat, în vederea efectuãrii în mod centralizat a operaţiunilor cu respectivele instrumente financiare şi asigurãrii unei evidenţe unitare a acestor operaţiuni.
    (11) Prevederile alin. (9) sunt aplicabile în cazul în care entitatea respectivã nu a emis alte valori mobiliare tranzacţionate pe piaţa de capital.
    ART. 3
    (1) Pe perioada menţinerii în evidenţele C.N.V.M., entitãţile care au emis valorile mobiliare prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. g) datoreazã tariful prevãzut la pct. 6.5 din anexa la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 30/2006, republicat, cu modificãrile ulterioare, care se aplicã corespunzãtor.
    (2) În situaţia în care entitãţile prevãzute la alin. (1) au emis şi alte valori mobiliare care sunt înregistrate la C.N.V.M. şi tranzacţionate pe piaţa de capital, acestea vor plãti corespunzãtor doar tariful de menţinere la C.N.V.M. a valorilor mobiliare tranzacţionate, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 7/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 30/2006, republicat, cu modificãrile ulterioare.
    ART. 4
    (1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei instrucţiuni şi pânã la data modificãrii reglementãrilor C.N.V.M. referitoare la înregistrarea în evidenţele C.N.V.M. şi radierea valorilor mobiliare se suspendã aplicarea prevederilor art. 100 alin. (3), art. 104 şi 106 din Regulamentul nr. 1/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) La data intrãrii în vigoare a prezentei instrucţiuni se abrogã orice dispoziţii contrare.
    ART. 5
    Încãlcarea prevederilor prezentei instrucţiuni constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform dispoziţiilor titlului X al Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 6
    Prezenta instrucţiune intrã în vigoare la data publicãrii acesteia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016