Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 424 din 12 septembrie 2018  privind condiţiile şi procedurile de autorizare a operatorilor economici naţionali  pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, vizarea anuală  a autorizaţiei pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, eliberată  de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, completarea acesteia  cu operaţiuni, renunţarea la efectuarea de operaţiuni şi eliberarea de duplicate ale autorizaţiei  pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 424 din 12 septembrie 2018 privind condiţiile şi procedurile de autorizare a operatorilor economici naţionali pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, vizarea anuală a autorizaţiei pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, eliberată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, completarea acesteia cu operaţiuni, renunţarea la efectuarea de operaţiuni şi eliberarea de duplicate ale autorizaţiei pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 822 din 26 septembrie 2018
    Având în vedere prevederile:
    - art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Referatul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley,
    preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:


    ART. 1
    (1) Prezentul ordin se aplică operatorilor economici naţionali care solicită autorizarea desfăşurării de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase.
    (2) Autorizarea operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase, efectuate de operatorii economici ca activităţi permanente ori profesionale, se face pe perioadă nedeterminată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
    (3) Activitatea permanentă, în înţelesul prezentului ordin, reprezintă acea activitate care se desfăşoară continuu, cu regularitate, în condiţiile reglementate.
    (4) Activitatea profesională reprezintă ansamblul activităţilor care se exercită de persoane calificate să desfăşoare operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, în condiţiile prevăzute de lege.

    ART. 2
    Prin titular al autorizaţiei se înţelege operatorul economic pe numele căruia a fost emisă autorizaţia de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

    ART. 3
    În vederea obţinerii autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, operatorul economic interesat va depune la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor o cerere prin care solicită autorizarea.

    ART. 4
    (1) Cererea de autorizare se face pe formular-tip, prevăzut în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Cererea de autorizare se completează şi în cazul solicitării completării autorizaţiei iniţiale cu alte operaţiuni şi se depune împreună cu originalul autorizaţiei la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley, în vederea efectuării menţiunilor corespunzătoare.

    ART. 5
    (1) La cererea de autorizare adresată Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, operatorul economic trebuie să anexeze:
    a) în cazul persoanei fizice autorizate/asociaţiei familiale/ întreprinderii individuale/asociaţiei meşteşugăreşti/altor tipuri de asociaţii:
    (i) copia actului de identitate a titularului;
    (ii) cazierul judiciar, în original, al titularului, din care să rezulte că nu au fost condamnări ce au incidenţă asupra regimului juridic al metalelor şi pietrelor preţioase;
    (iii) copia certificată pentru conformitate cu originalul a certificatului unic de înregistrare sau a altui document echivalent stabilit prin actele normative în vigoare;

    b) în cazul persoanei juridice:
    (i) copia certificată pentru conformitate cu originalul a certificatului unic de înregistrare sau a altui document echivalent stabilit prin actele normative în vigoare;
    (ii) certificatul de cazier judiciar al administratorilor, din care să rezulte că nu au fost condamnări ce au incidenţă asupra regimului juridic al metalelor şi pietrelor preţioase;
    (iii) declaraţia pe propria răspundere a persoanei împuternicite de către persoana juridică să semneze cererea, alta decât administratorul, prin care se atestă că datele prevăzute în aceasta şi în documentele anexate corespund realităţii şi că are la cunoştinţă că falsul în declaraţii se pedepseşte potrivit legii penale;
    (iv) copia certificată pentru conformitate cu originalul a statutului de funcţionare a societăţii comerciale şi, după caz, a actelor modificatoare ale acestuia, din care să rezulte că desfăşoară activităţi cu metale preţioase, cu aliajele acestora şi cu pietre preţioase.


    (2) Documentele prevăzute la alin. (1) se depun direct la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau pot fi expediate prin servicii poştale specializate.
    (3) Autorizaţia, în original, se ridică de la Direcţia metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor direct de către reprezentantul titularului sau prin servicii poştale specializate, în baza unei împuterniciri.

    ART. 6
    (1) Respingerea cererii de autorizare trebuie să fie motivată şi se dispune prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care se comunică solicitantului.
    (2) Solicitantul poate contesta actul de respingere a cererii de autorizare, pe calea contenciosului administrativ, în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va elibera autorizaţiile pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase, aliaje ale acestora şi pietre preţioase în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu condiţia ca documentaţia anexată să fie completă, potrivit prevederilor art. 5.
    (2) În cazul în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor constată o neregularitate a documentaţiei anexate cererii de autorizare, se vor aplica prevederile art. 6 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2003 privind procedura aprobării tacite, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 486/2003, cu modificările şi completările ulterioare, termenul prevăzut la alin. (1) urmând să curgă de la data completării documentaţiei.
    (3) Dacă operatorul economic aflat în situaţia prevăzută la alin. (2) nu îşi completează documentaţia în termen de 30 de zile lucrătoare de la data comunicării neregularităţilor constatate, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va dispune respingerea cererii de autorizare.
    (4) Începând cu data înregistrării cererii de autorizare însoţite de documentaţia completă sau, după caz, de la data completării documentaţiei şi până la data eliberării autorizaţiilor, operatorii economici pot efectua operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase în baza unei dovezi scrise, eliberată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, din care să rezulte că aceştia şi-au îndeplinit obligaţia de a solicita eliberarea autorizaţiei.

    ART. 8
    (1) Autorizaţia eliberată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pe perioadă nedeterminată este vizată anual de către aceasta.
    (2) Scopul vizării anuale este verificarea menţinerii condiţiilor de autorizare.

    ART. 9
    Pentru a se aplica viza anuală, operatorii economici solicitanţi trebuie să prezinte, la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley sau la sediile unde îşi desfăşoară activitatea specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în analiza şi marcarea metalelor preţioase, următoarele documente:
    a) autorizaţia pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, în original;
    b) declaraţie pe propria răspundere că sunt menţinute toate condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase.


    ART. 10
    (1) Viza anuală se aplică începând cu anul următor emiterii autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, ţinând cont de data eliberării autorizaţiei.
    (2) Perioada de valabilitate a vizei se întinde până la împlinirea unui an calendaristic de la data aplicării ei şi/sau de la data emiterii autorizaţiei.

    ART. 11
    (1) Operatorii economici care atestă cu documente justificative eliberate de o autoritate a statului cu competenţe în domeniu că şi-au suspendat temporar activitatea sau că au renunţat să mai desfăşoare operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase sunt exceptaţi de la vizarea anuală a autorizaţiei, strict pentru acea perioadă.
    (2) Pe perioada suspendării temporare a activităţii, operatorul economic va depune la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley autorizaţia în original, o notificare în acest sens şi, dacă este cazul, poansoanele cu marca de responsabilitate.
    (3) La încheierea perioadei de suspendare, la termen sau înainte de ajungerea la termen a suspendării, operatorii economici vor depune la Direcţia metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley o notificare referitoare la reluarea activităţii.
    (4) Ca urmare a notificării prevăzute la alin. (3), Direcţia metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley va restitui operatorului economic autorizaţia şi, dacă este cazul, poansoanele cu marca de responsabilitate.
    (5) Atât autorizaţia, cât şi poansoanele cu marca de responsabilitate pot fi depuse, respectiv ridicate de către reprezentantul operatorului economic direct sau prin servicii poştale specializate, la şi de la sediul Direcţiei metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley.

    ART. 12
    Operatorii economici autorizaţi să efectueze operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase pot renunţa la autorizare pentru una sau mai multe dintre operaţiunile pentru care sunt autorizaţi.

    ART. 13
    În vederea renunţării la autorizare, operatorii economici interesaţi vor înainta o cerere către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care vor preciza denumirea operatorului economic autorizat, sediul sau, după caz, domiciliul, elemente de contact (telefon, fax, e-mail), numărul autorizaţiei şi data eliberării, precum şi operaţiunile pe care nu doresc să le mai efectueze, aşa cum sunt ele denumite pe pagina a doua a autorizaţiei.

    ART. 14
    (1) Cererea prevăzută la art. 13 împreună cu originalul autorizaţiei se depun la Direcţia metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau pot fi expediate prin servicii poştale specializate.
    (2) Cheltuielile de expediere către şi de la Direcţia metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley vor fi suportate de către operatorul economic autorizat.

    ART. 15
    Direcţia metale preţioase, pietre preţioase şi Proces Kimberley face menţiunile corespunzătoare de renunţare pe pagina a doua a autorizaţiei.

    ART. 16
    Renunţarea produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului următor anului în care s-a înregistrat cererea de renunţare şi numai dacă menţiunile prevăzute la art. 15 sunt efectuate.

    ART. 17
    În cazul distrugerii, pierderii sau furtului autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, se va elibera un duplicat, la cererea operatorului economic îndreptăţit interesat.

    ART. 18
    În vederea eliberării duplicatului, pe lângă cererea formulată în acest sens, se vor depune la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor următoarele documente:
    a) în cazul autorizaţiei distruse sau pierdute: dovada achitării anunţului de declarare a nulităţii autorizaţiei într-un cotidian de largă circulaţie;
    b) în cazul autorizaţiei furate:
    (i) dovada achitării anunţului de declarare a nulităţii autorizaţiei, potrivit procedurii prevăzute la lit. a);
    (ii) copia certificată pentru conformitate de pe reclamaţia făcută la poliţie



    ART. 19
    Duplicatul va avea înscrise pe faţă menţiunea „Duplicat“ şi pe verso „Document cu valoare de original“, semnătura reprezentantului legal al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ştampila rotundă.

    ART. 20
    (1) Pentru autorizarea efectuării de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, pentru vizarea anuală, precum şi eliberarea duplicatului autorizaţiei nu se percep taxe.
    (2) Cheltuielile efectuate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin de către operatorii economici, în legătură cu autorizarea/vizarea anuală, nu se restituie.

    ART. 21
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
                    Marius Pîrvu


    Bucureşti, 12 septembrie 2018.
    Nr. 424.
    ANEXA 1





    CERERE DE AUTORIZARE
    Subsemnatul, ............................., domiciliat în localitatea ......................., str. ........................ nr. ......., bl. ......, sc. ........., et. ........, ap. .........., judeţul/sectorul ..............................., telefon .................., fax ..............., e-mail ................................, în calitate de persoană fizică ce desfăşoară activităţi economice în mod independent sau, după caz, de reprezentant al asociaţiei familiale .........................................., potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016,
    în temeiul art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vă rugăm să emiteţi autorizaţia pentru efectuarea următoarelor operaţiuni*) cu metale preţioase şi pietre preţioase:
    [ ] producerea metalelor preţioase;
    [ ] prelucrarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] vânzarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] cumpărarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] păstrarea în depozit a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase pentru cauză de comerţ;
    [ ] introducerea în ţară a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] scoaterea din ţară a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] intermedierea operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase;
    [ ] transportul de metale preţioase şi pietre preţioase, cu excepţia transportului efectuat în tranzit vamal;
    [ ] prestări de servicii care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase;
    [ ] alte acte de comerţ şi fapte de comerţ care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase.

    Menţionez că am următoarele locuri de desfăşurare a activităţii principale şi, după caz, a activităţilor secundare**):
    ...........................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    ......................................................................................................................

    Anexez următoarele înscrisuri***):
    ......................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    ......................................................................................................................

    Declar pe propria răspundere că datele menţionate în această cerere şi în documentele anexate corespund adevărului şi am cunoştinţă de prevederile Codului penal, care pedepseşte cu închisoare sau cu amendă falsul în declaraţii.
    Semnătura
    (ştampila)
       *) Se va/vor marca cu X operaţiunea/operaţiunile pentru care se solicită autorizarea.
     **) Se vor menţiona elementele de identificare pentru fiecare loc de desfăşurare a activităţii principale şi, după caz, a activităţilor secundare: denumirea, adresa, operaţiunile pe care le efectuează.
    ***) Se vor anexa documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) din prezentul ordin.

    ANEXA 2





    CERERE DE AUTORIZARE
    Subscrisa Societatea Comercială ........................., cu sediul în localitatea .........................., str. ............................. nr. ....., bl. ...., sc. ......, et......, ap. ......, judeţul/sectorul ....................., telefon ………….., fax ................., e-mail ..............., cod unic de înregistrare ..............., nr. de ordine în registrul comerţului ...................., reprezentată prin ......................., în calitate de ......................,
    în temeiul art. 8 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vă rugăm să emiteţi autorizaţia pentru efectuarea următoarelor operaţiuni*) cu metale preţioase şi pietre preţioase:
    [ ] producerea metalelor preţioase;
    [ ] prelucrarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] vânzarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] cumpărarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] păstrarea în depozit a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase pentru cauză de comerţ;
    [ ] introducerea în ţară a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] scoaterea din ţară a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
    [ ] intermedierea operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase;
    [ ] transportul de metale preţioase şi pietre preţioase, cu excepţia transportului efectuat în tranzit vamal;
    [ ] prestări de servicii care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase;
    [ ] alte acte de comerţ şi fapte de comerţ care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase.
    Menţionăm că societatea noastră are sedii secundare**) în:
    ......................................................................................................................
    .......................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    Anexăm următoarele înscrisuri***):
    ...........................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    Semnatarul cererii declară pe propria răspundere că datele menţionate în aceasta şi în documentele anexate corespund adevărului şi că are cunoştinţă de prevederile Codului penal, care pedepseşte cu închisoare sau cu amendă falsul în declaraţii.
    Semnătura
    (ştampila)
      *) Se va/vor marca cu X operaţiunea/operaţiunile pentru care se solicită autorizarea.
     **) Se vor menţiona elementele de identificare pentru fiecare sediu secundar: denumirea, adresa, operaţiunile pe care le efectuează.
    ***) Se vor anexa documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) din prezentul ordin.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016