Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 417 din 30 martie 2023  pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 417 din 30 martie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 292 din 7 aprilie 2023
    În temeiul prevederilor art. 140^1 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. 138 alin. (2) şi (9) şi ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 738.922 din 30.03.2023,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 23 martie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Se aprobă metodele indirecte de stabilire a veniturilor, utilizate de organul fiscal cu ocazia verificării situaţiei fiscale personale, precum şi procedura de utilizare a acestora, prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin."

    2. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Se aprobă modelul notificării de conformare prevăzute la art. 140^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi modul de comunicare şi păstrare a notificării, prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin."

    3. La anexă, articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectuează următoarele activităţi preliminare:
    a) analiza de risc;
    b) notificarea de conformare;
    c) selectarea persoanelor care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale."

    4. La anexă, la articolul 11, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale, având în vedere valoarea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile, stabilită potrivit prevederilor art. 10, în ordine descrescătoare, şi întocmirea listei persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale. Dacă din informaţiile deţinute organul fiscal identifică existenţa în lista prevăzută la lit. a) a unor persoane care au calitatea de soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se poate face concomitent şi pentru aceste persoane;"

    5. La anexă, după secţiunea 1 „Analiza de risc“ se introduce o nouă secţiune, secţiunea 1^1 „Notificarea de conformare“, cuprinzând cinci noi articole, articolele 11^1-11^5, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA 1^1
    Notificarea de conformare
    ART. 11^1
    Notificarea de conformare a persoanelor fizice este efectuată de către organul fiscal competent, înaintea selectării pentru verificarea situaţiei fiscale personale.
    ART. 11^2
    Notificarea de conformare se comunică persoanei fizice în conformitate cu dispoziţiile art. 47 din Codul de procedură fiscală.
    ART. 11^3
    (1) Fac obiectul notificării de conformare:
    a) persoanele fizice din lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale conform art. 11 lit. b);
    b) persoanele fizice pentru care în cadrul analizelor de risc efectuate în cazurile prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a) se stabileşte un risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile conform art. 138 alin. (2) lit. a) din Codul de procedură fiscală, propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale.
    (2) Fac excepţie de la notificarea de conformare:
    a) persoanele fizice propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale, ca urmare a derulării unor programe/proiecte de creştere a conformării fiscale în cadrul cărora acestea au fost notificate cu privire la riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile şi la posibilitatea reanalizării situaţiei fiscale şi, după caz, a depunerii sau corectării declaraţiilor fiscale;
    b) persoanele fizice care fac obiectul unei verificări a situaţiei fiscale personale şi pentru care s-a dispus extinderea verificării la perioade fiscale, altele decât cele cuprinse în avizul de verificare iniţial;
    c) persoanele fizice care fac obiectul refacerii verificării situaţiei fiscale personale ca urmare a unei decizii de soluţionare a contestaţiei;
    d) persoanele fizice care au făcut obiectul unei verificări documentare realizate de organele fiscale competente să exercite verificarea situaţiei fiscale personale, în situaţia în care, în temeiul art. 149 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, în vederea respectării prevederilor legale, se dispune măsura de declanşare a unei verificări a situaţiei fiscale personale.
    ART. 11^4
    În cadrul activităţii de notificare de conformare, organul fiscal efectuează următoarele activităţi:
    a) transmite notificările de conformare către persoanele fizice propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale;
    b) valorifică în cadrul analizei de risc informaţiile din declaraţiile fiscale depuse sau corectate, ca urmare a notificării de conformare, şi reevaluează riscurile de neconformare la declararea veniturilor impozabile conform art. 10;
    c) pentru situaţia de la art. 11^3 alin. (1) lit. a), actualizează lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale.
    ART. 11^5
    Periodicitatea emiterii notificării poate fi anuală, trimestrială sau la momentul identificării persoanelor fizice prevăzute la art. 11^3 alin. (1) lit. b)."

    6. La anexă, articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Selectarea persoanelor fizice care urmează a fi supuse verificării situaţiei fiscale personale se face din lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale, actualizată conform art. 11^4 lit. c), în ordine descrescătoare a nivelului riscului şi în funcţie de capacitatea de efectuare a verificărilor.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), selectarea pentru verificarea situaţiei fiscale personale se face pentru persoanele fizice notificate în condiţiile art. 11^3 alin. (1) lit. b), care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile şi după efectuarea activităţilor de la art. 11^4 lit. b).
    (3) Programul de activitate se poate suplimenta cu până la 10% din capacitatea de efectuare a verificărilor situaţiei fiscale personale, cu acţiuni rezultate ca urmare a derulării unor programe/proiecte de creştere a conformării fiscale în cadrul cărora persoanele fizice au fost notificate cu privire la riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile şi la posibilitatea reanalizării situaţiei fiscale şi, după caz, a depunerii sau corectării declaraţiilor fiscale."

    7. După anexa care va deveni anexa nr. 1 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Lucian-Ovidiu Heiuş

    Bucureşti, 30 martie 2023.
    Nr. 417.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 675/2018)
    Modelul notificării de conformare, modul de comunicare şi păstrare a notificării
    ART. 1
    Modelul notificării de conformare este următorul:

┌─────┬─────────────────────────────────┬────────────────────┐
│ │AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE│Data ............ │
│SIGLA│FISCALĂ │/......../..........│
│ANAF │DIRECŢIA │Nr. înregistrare │
│ │.................................│....................│
└─────┴─────────────────────────────────┴────────────────────┘

    NOTIFICARE DE CONFORMARE
    Domnului/Doamnei: ........................., CIF: ..........................., adresa:
    localitatea: .............................., bd./str. ............................... nr. ....., bl. ....., sc. ...., et. ....., ap. ....,
    judeţul/sectorul ............., cod poştal ................

    Stimate domn/Stimată doamnă,
    În temeiul art. 138 alin. (2) lit. b) şi al art. 140^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, vă notificăm următoarele:
    Ca urmare a efectuării analizei de risc, aţi fost identificat/ă cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile conform art. 138 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada ......... - ........... . Diferenţa semnificativă (riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile) a fost determinată prin compararea veniturilor declarate de către dumneavoastră sau de către plătitorii de venit/intermediari pentru dumneavoastră cu veniturile estimate ca fiind realizate de dumneavoastră pe baza următorilor indicatori fiscali şi patrimoniali:
    ............................................................................................
    ...........................................................................................^1
    ^1 Se vor prezenta indicatorii fiscali şi patrimoniali care au condus la identificarea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile.



    Astfel, în situaţia în care aţi obţinut venituri pentru care există obligaţia declarării şi pe care nu le-aţi declarat, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei notificări, aveţi posibilitatea reanalizării situaţiei fiscale şi, după caz, de a depune sau de a corecta declaraţiile fiscale pentru această perioadă.
    Totodată, în termenul menţionat anterior, aveţi posibilitatea să ne transmiteţi o informare referitoare la rezultatele reanalizării situaţiei fiscale şi, după caz, dacă aţi depus sau aţi corectat declaraţiile fiscale pentru această perioadă, dovada depunerii la organul fiscal central în raza căruia aveţi stabilit domiciliul fiscal.
    Până la expirarea acestui termen, organul fiscal central nu va întreprinde nicio acţiune în vederea selectării pentru verificarea situaţiei fiscale personale.
    De asemenea, vă comunicăm faptul că depunerea sau corectarea declaraţiilor ca urmare a prezentei notificări nu împiedică organul fiscal să vă selecteze pentru efectuarea unei acţiuni de verificare a situaţiei fiscale personale, însă numai după împlinirea termenului menţionat anterior.
    Precizăm că organul fiscal central are dreptul de a efectua verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice rezidente fiscal în România în perioada supusă verificării, cu privire la impozitul pe venit. Conform art. 117 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile a căror sursă nu a fost identificată constatate în cadrul verificării situaţiei fiscale personale se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor (dobânzi şi penalităţi de nedeclarare).
    Informaţii suplimentare cu privire la prezenta notificare puteţi obţine telefonic prin apelarea nr. ....................... .
    Prezenta notificare nu reprezintă act administrativ fiscal în sensul prevederilor art. 1 pct. 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    În speranţa că veţi da curs solicitării noastre, vă mulţumim.
    Conducătorul structurii competente,
    ............................................................................
    (funcţia, numele, prenumele, semnătura şi ştampila)


    ART. 2
    (1) Notificările editate pe suport hârtie vor fi emise în două exemplare, din care:
    a) exemplarul 1, semnat de conducătorul structurii competente, se comunică persoanei fizice;
    b) exemplarul 2, semnat de persoana/persoanele desemnată/desemnate pentru întocmire, avizat de şeful de serviciu coordonator şi aprobat de conducătorul structurii competente emitente, se comunică organului fiscal central în a cărui rază are stabilit domiciliul fiscal persoana fizică notificată, în vederea arhivării la dosarul fiscal.

    (2) Structura competentă emitentă informează organul fiscal central în a cărui rază are stabilit domiciliul fiscal persoana fizică notificată, cu privire la notificarea de conformare transmisă acesteia.

    ART. 3
    Notificarea poate fi emisă în formă electronică.

    ART. 4
    În situaţia în care notificările se emit în formă electronică, întocmirea, avizarea, aprobarea şi arhivarea acestora se realizează exclusiv în mediul electronic. Comunicarea către persoana fizică se efectuează prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă. În situaţia în care, din motive tehnice sau de altă natură, comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă nu este posibilă, se procedează la listarea unui exemplar al notificării care conţine doar semnătura conducătorului structurii emitente, în vederea comunicării către persoana fizică prin utilizarea altor mijloace legale de comunicare.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016