Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 413 din 29 martie 2012  pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 413 din 29 martie 2012 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 9 aprilie 2012

    Vãzând Referatul Direcţiei generale politici în sectorul vegetal nr. 66.608 din data de 24 februarie 2012,
    având în vedere prevederile art. 18 al titlului XI "Renta viagerã agricolã" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 70/2010 privind unele mãsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 26/2012,
    în baza art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi ministrul finanţelor publice emit urmãtorul ordin:

    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viagerã agricolã" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, aprobatã prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.178 din 27 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Persoanele care solicitã vizarea carnetului de rentier agricol prezintã personal ori prin mandatar/curator/tutore, în perioada 1 martie-31 august a fiecãrui an, la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti, o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, însoţitã de urmãtoarele documente, pe baza cãrora persoana desemnatã de cãtre centrul judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi în cazul persoanelor pensionate pe caz de boalã va certifica copiile depuse ale deciziilor de la comisia de expertizã medicalã:
    a) carnetul de rentier agricol;
    b) actul de identitate al solicitantului;
    c) decizia de la comisia de expertizã medicalã - pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boalã, în original. Decizia de la comisia de expertizã medicalã se depune în copie;
    d) procurã notarialã autentificatã/curatelã/hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã din care sã reiasã cã solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizãrii carnetului de rentier agricol este fãcutã de un reprezentant legal;
    e) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate pânã la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendãrii nr. 16/1994*), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau încheiat/încheiate dupã data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil.
________
    *) Legea nr. 16/1994 a fost abrogatã prin art. 230 lit. r) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011.

    (2) În cazul în care se constatã cã datele declarate de solicitanţi nu corespund realitãţii, dreptul de a primi rentã viagerã agricolã se suspendã pânã la data completãrii dosarului conform prevederilor legale în vigoare.
    (3) Solicitanţii prezintã la oricare centru judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti documentele menţionate la alin. (1), în original, pe baza cãrora persoana desemnatã de la centrul judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti va certifica copiile depuse. Dupã certificare, originalele vor fi restituite solicitanţilor."

    2. Articolele 6 - 8 se abrogã.

    3. La articolul 10, alineatul (2) se abrogã.

    4. La articolul 11, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) Carnetele de rentier agricol preluate de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã de la Oficiul Naţional de Rentã Viagerã Agricolã cuprind urmãtoarele elemente:
    1. dimensiune: 13 x 10 cm;
    2. coperte tari de culoare portocalie pe care este inscripţionatã cu negru menţiunea «Carnet de rentier agricol»;
    3. coperta interioarã va conţine:
    a) antet - Oficiul Naţional de Rentã Viagerã Agricolã;
    b) stema ţãrii, plasatã central;
    4. prima paginã va conţine:
    a) numele şi prenumele rentierului, cu datele de identificare ale acestuia;
    b) suprafaţa înstrãinatã sau arendatã.
    (2) Carnetul de rentier agricol conţine elemente de securizare şi are în interior 6 pagini cu un numãr de 36 de rubrici. Fiecare rubricã reprezintã spaţiul în care se completeazã valoarea rentei viagere agricole în euro şi valoarea rentei viagere agricole în lei de cãtre centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv de cãtre centrul municipiului Bucureşti."

    5. La articolul 13, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Dupã decesul rentierului, moştenitorii vor încasa renta datoratã pânã la data de 30 noiembrie a anului urmãtor celui pentru care aceasta se datoreazã, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului.
    (3) Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata pânã la data de 30 noiembrie, însã acestea nu au intrat în posesia rentei, procedura de platã se poate relua şi dupã acest termen, inclusiv în caz de deces, cãtre moştenitorii acestora."

    6. Articolul 14 se abrogã.

    7. Anexele nr. 1 - 4 se abrogã.

    8. Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                  Stelian Fuia

                         Ministrul finanţelor publice,
                            Bogdan Alexandru Drãgoi


    ANEXĂ
    ------
(Anexa la normele metodologice)
-------------------------------

    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ
    OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL: 9596
    CENTRUL JUDEŢEAN ...........................


                                   DECLARAŢIE
                         pentru obţinerea vizei anuale

    Subsemnatul(a), ........................., domiciliat(ã) în localitatea ................, str. .................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .... nr. .............., eliberat/eliberatã de ..................., nãscut(ã) la data de ............., tel: ...............,
    CNP [][][][][][][][][][][][][],
    având Carnetul de rentier nr. ..........., cunoscând consecinţele falsului în declaraţii prevãzute la art. 292 din Codul penal, declar pe propria rãspundere cã:
    în anul ..........


 ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. │ Nu au intervenit modificãri asupra situaţiei terenului/terenurilor │
 │ │ deţinut/deţinute arendat/arendate înstrãinat/înstrãinate. │
 └────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. │Contractul/Contractele de arendã prezentat(e) pentru a fi confruntat(e)│
 │ │cu cele existente în dosarul de rentã viagerã agricolã a/au fost în │
 │ │vigoare la sfârşitul anului ........, în suprafaţã totalã ......... ha │
 │ │pentru care urmeazã a se acorda renta viagerã. │
 └────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 3. │Nu am deţinut/Nu deţin în proprietate terenuri agricole extravilane │
 │ │care, cumulate în timp, sã depãşeascã suprafaţa de 10 ha. │
 └────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────┬──────────────────────────────────┐ ┌─────┬───┐ ┌─────┬───┐ ┌──────┬───┐
 │ 4. │Pensionat(ã) pe caz de boalã, grad│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │de invaliditate I sau II, decizie │ │ │ │ │ │ │ │ Nu │ │
 │ │emisã de comisia de expertizã │ │ DA │ │ │ NU │ │ │este │ │
 │ │medicalã, în copie │ │ │ │ │ │ │ │cazul │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴──────────────────────────────────┘ └─────┴───┘ └─────┴───┘ └──────┴───┘
 ┌────┬──────────────────────────────────┐ ┌─────┬───┐ ┌─────┬───┐ ┌──────┬───┐
 │ 5. │Procurã autentificatã a mandata- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │rului, în copie; actul de identi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │tate al mandatarului, în copie; │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │curatelã, în copie; actul de iden-│ │ │ │ │ │ │ │ Nu │ │
 │ │titate al curatorului, în copie; │ │ DA │ │ │ NU │ │ │este │ │
 │ │hotãrâre judecãtoreascã definitivã│ │ │ │ │ │ │ │cazul │ │
 │ │şi irevocabilã prin care este │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │instituitã tutela, în copie; actul│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │de identitate al tutorelui, în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │copie. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴──────────────────────────────────┘ └─────┴───┘ └─────┴───┘ └──────┴───┘



    Data ..............

    Semnãtura rentierului agricol .............

    Verificare efectuatã de cãtre persoana desemnatã de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã (A.P.I.A.) Centrul Judeţean ................


 ┌───────────────────────────┬────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Controlul vizual a fost │Numele şi prenumele │ Data │ Semnãtura │
 │ efectuat de: │ │ │ │
 ├───────────────────────────┼────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │Suma vizatã pentru anul ...│ │ │ │
 │Valoare în lei .......... │ │ │ │
 │Valoarea în euro ........ │ │ │ │
 └───────────────────────────┴────────────────────┴─────────────┴─────────────┘



    NOTE:
    - Toate documentele depuse în copie se prezintã şi în original pentru certificare.
    - Persoana desemnatã de centrul judeţean al A.P.I.A. pentru vizarea carnetelor de rentier, dupã verificarea vizualã a documentelor, înscrie pe fiecare copie prezentatã sintagma "conform cu originalul".
    - Se bifeazã cu "X" caseta din dreptul fiecãrui document depus de cãtre rentierul agricol.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016